Dodaj do ulubionych

archiwalny plan Kielc

IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 13.09.03, 18:03
Wyborcza zafundowała nam kolejny BUBEL! Na archiwalnym planie Kielc nie można
odczytać nazw, wszystko jest zamazane i szare. Także pocztówki to brzydota
pierwszej klasy. Pan Zamojski i Pani Wilczyńska powinni się obrazić, a może
wytoczyć proces za ośmieszanie. Panowie z gazety, gdzie macie dobre skanery i
maszyny drukarskie, nie ośmieszajcie się. To jest coś takiego, jak atlas
świata na ośmiu kartkach w Słowie Ludu! Dlaczego lekceważycie swoich
czytelników!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: LooZeR Re: archiwalny plan Kielc IP: proxy / 10.4.0.* 13.09.03, 18:14
      Rzeczywiście - to arcydzieło sztuki drukarskiej i perełka składu komputerowego.
      To już lepiej nie wydawać nic, niż wydawać takie "coś".
      • Gość: bolek Re: archiwalny plan Kielc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.03, 18:45
        a mnie sie podoba
        • Gość: Koto Re: archiwalny plan Kielc IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 17:09
          Czy w Archiwum Państwowym można zobaczyć plany starych Kielc?
          Czy "wchodząc z ulicy" można mieć do nich dostęp.
          A najlepiej byłoby kupić lub dostać koppie - ksero, skany.
          Czy to możliwe?
          A może gdzieś są do kupienia?
          • Gość: Jakub Re: archiwalny plan Kielc IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 20:10
            Zapomniałeś jeszcze zapytać o walutę i czy toalety w Archiwum Państwowym są
            bezpłatne.
      • Gość: guest Re: archiwalny plan Kielc IP: *.kiel.gazeta.pl 14.09.03, 20:43
        jestes looser
        • Gość: LooZeR Re: archiwalny plan Kielc IP: proxy / 10.4.0.* 14.09.03, 22:20
          Gość portalu: guest napisał(a):

> jestes looser

Oooo... to ciekawe - ktoś z Gazety się wypowiedział!
          A jaka ta wypowiedź treściwa - brawo Gazeta!!!
    • tehajot Re: archiwalny plan Kielc 14.09.03, 19:35
      a mnie też się podoba, ma klimat. Cieszę się, że mogę zajrzeć w oczy historii.
      Pewnie mnie jako osobie indywidualnej trudno byłoby zdobyć ją z Archiwum
      Państwowego. A Gazecie się udało i fajno, bo ciekawie jest zobaczyć np., że
      przed Armii Czerwonej ulica przecinająca Sienkiewicza, czyli Paderewskiego,
      nazywała się Czysta :-).
      kielczaninie - zastanów sie trochę - trudno oczekiwać po starej mapie, żeby
      była czytelna jak współczesna. Może sie mylę, ale przecież to kopia mapy sprzed
      ponad 70 lat! Litery miały prawo wyblaknąć, podobnie z pocztówkami, które
      zreszta też są bardzo ciekawe. Gratuluję panu Zamojskiemu pomysłu wydania
      reprintów.
      Pozdrawiam wszytkich (kielczanina też, mimo, że się czepia czegoś, czego zdaje
      się nie rozumie)
      • Gość: Archiwum Państwowe Re: archiwalny plan Kielc IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 13:23
        Jako pracownik Archiwum Państwowego chciałbym nieco sprostowac tą wypowiedź.
        Wcale nie jesteśmy zamknięcie a dostęp do naszych zbiorów jest łatwy i prosty.
        Należy po prostu nas odwiedzić. Serdecznie zapraszamy.

W najbliższą sobotę (20 wrzesnia) organizujemy cykl wykładów na temat
        genealogii. Będzie lekcja tworzenia drzewa genealogicznego, wyatawa dokumentów,
        pokazy przykładowych drzew genealogicznych w tym rodziny Stefana Żeromskiego.
        Będzie tez miała miejsce prezentacja najnowszej książki o Stefanie Żeromskim,
        której autorem jest Pani Kazimiera Zapałaowa.
    • Gość: Jakub Re: archiwalny plan Kielc IP: *.sandomierz.sdi.tpnet.pl 14.09.03, 20:12
      Bardzo przebiegle im dołożyłeś Bublem. GW nie lubi tego. Wstydzą się swojej
      narodowości.
    • Gość: kielczanin Re: archiwalny plan Kielc IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 14.09.03, 23:19
      Źle chyba zrobiłem, że poruszyłem ten temat. Niejaki tehajot przekręca moje
      wypowiedzi i nie bardzo zna się na technice drukarskiej. Brawo dla pana
      Zamojskiego, bo jego reprinty są świetne, a te w wyborczej szare i nieczytelne.
      Tak jak plan który jest skandaliczny. Ale przywykłem do tępych wypowiedzi,
      takich na poziomie kieleckim. Staram się nie wypowiadać na forum by nie
      prowokować tych co znają się na wszystkim, a więc nie znają się na niczym. A
      fraszkopisarz Sztaudynger napisał: "Mądry głupiemu ustępuje i dlatego ten świat
      tak wygląda". Liczę się z tym, że po takiej wypowiedzi znowu padnie jakaś
      prostacka odpowiedź.
      • Gość: Mieszkaniec Re: archiwalny plan Kielc IP: 2.4.STABLE* / *.wl.kielce.octava.net.pl 15.09.03, 00:15
        Nie wiem czemu nawiązujesz do poziomu kieleckiego skoro rozmawiasz z
        Sandomierzem ale widocznie nie widzisz z jakiego IP gość gada.
        Pozdrawiam spostrzegawczych.

P.S. Moim zdaniem nie dorównujesz do poziomu kieleckiego. Więcej tolerancji.
        Każdy może mieć swoje zdanie. Chociaż ja nie ze wszystkimi się zgadzam.
        • Gość: LooZeR Re: archiwalny plan Kielc IP: proxy / 10.4.0.* 15.09.03, 00:37
          Gość portalu: Mieszkaniec napisał(a):

> Nie wiem czemu nawiązujesz do poziomu kieleckiego skoro rozmawiasz z
          > Sandomierzem ale widocznie nie widzisz z jakiego IP gość gada.
          > Pozdrawiam spostrzegawczych.

Hej - Spostrzegawczy! W tym wątku naliczyłem tylko 2 wypowiedzi z Sandomierza.
          Ale moze ty jestes bardziej spostrzegawczy i widzisz to czego inni nie widzą...
          • r_z Re: archiwalny plan Kielc 15.09.03, 08:38
            No muszę niestety stwierdzić, że jestem wyjatkowo rozczarowany tym co
            zobaczyłem... Poza tragiczną jakością wydruku (a ja naprawdę zwracam na to
            uwagę - proponowałem zresztą oryginalne skany, z czego nie skorzystano),
            podpisy które przygotowałem (starałem sie w nie włozyć sporo ciekawostek
            związanych z tym co widać na pocztówce) zostały niestety zmasakrowane :((
            Zostały sktócone, ale w taki sposób, że prawie połowa wprowadza w błąd. I z tym
            naprawdę trudno mi się pogodzić... Napisałem np. "dzisiejszy szpital na ul.
            Prostej to dawne carskie koszary - niedaleko nich stała prochownia (została
            zburzona na pocz XX w.), a przeczytałem w Gazecie, że na miejscu dawnej
            prochowni stoi dziś szpital... Itd, itp. Gdy np. powstawał "kolumbowy spacer po
            Kielcach" w innym kieleckim medium, to zostałem poproszony o sprawdzenie
            przygotowanego materiału, tutaj tak niestety nie było.
            Poza tym Gazeta zaproponowała, że doceniając te pocztówkowe
            działania "nagrodzi" je pisząc, gdzie można pocztówki kupić. Nie było to moją
            inicjatywą! Tymczasem ze zdziwieniem zobaczyłem, że ostatecznie nie ma nawet
            wzmianki, że w ogóle można je kupić, nie mówiąc już nawet o ogólnym
            stwierdzeniu gdzie. To po co było proponować i obiecywać?
            Tak, że jestem mocno zawiedziony i pozostaje mi mieć nadzieję, że ewentualna
            dalsza wspópraca z GW będzie wyglądała lepiej!
            pozdrawiam
            Rafał Zamojski
            • Gość: cynkograf Gazeto - wypada przerosić!!! IP: *.kielce.msk.pl 17.09.03, 00:02
              wyszedl bubel i do tego naduzyto zaufania
    • Gość: kielczanin Re: archiwalny plan Kielc IP: *.satbit.pl / 80.48.255.* 17.09.03, 20:01
      Dzięki Panie Rafale za rzeczową wypowiedź. Może jeszcze pracownik archiwum
      wypowie się czy można było lepiej zrobić odbitkę w gazecie archiwalnego planu
      miasta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka