dobiczek 23.10.08, 23:41 nieuchronnie nadciaga nastepne betonowe klepisko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciek13ck Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 23.10.08, 23:59 nie klepisko - tylko powyginane i dające się ustawiać pręty "symbolizujące stary Ratusz(?)". jeżeli ten projekt jest aktualny to porażka, na wizualizacjach to wyglądało nieciekawie a i tak wandale to zniszczą. Jest w ogóle pomysł na jakąkolwiek fontanne w tym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiiek Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.klc.vectranet.pl 24.10.08, 01:08 Nikomu niczego nie żal-tylko mnie jednemu bo nic ciekawszego już tam nie będzie!Brak zieleni i fontanny(fakt niekoniecznie tej)-lato na granitowych płytach to jedyne na co stać to miasto.Między kamieniami wsadzone małe drzewka,miedzy nimi kilka ławek-najpiekniejszy rynek nowoczesnej Europy.Ileż kasy musiał wziąć projektant za tą wizję?No i oczywistością jest,że pod oknami prezia nie mogło być takiego syfu- trzeba to zamieść gdzieś na boki,w kąty bo jak to?A,że będzie gorąc od płyt z rynku latem...prezio ma klimę w gabinecie,aucie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: ..już bez fontanny...ale z cicha nadzieja ... IP: *.dsl.bell.ca 24.10.08, 03:50 www.bouletfermat.com/images/trafalgar_square_0384_800x600.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: ..już bez fontanny...ale z cicha nadzieja ... IP: *.dsl.bell.ca 24.10.08, 04:06 ...tu jest kilka fajnych ujec...a dlaczego z mojej strony tego rodzaju propozycje...?....bo to sa miejsca gdzie chce sie zyc...bo w takich miejscach dostawalem olsnienia...tu sie rodzilem dumny, dostojny i wielki - ja czlowiek ...zachwycala mnie wielkosc ludzkiego czynu...jego nieposledniosc, nieprzecietnosc...fascynowal mnie jego sila woli, walki o o wolnosc narodu i jego ksztalt kultury. ca.wrs.yahoo.com/_ylt=A0geumhCKwFJ.ngAnFzrFAx.;_ylu=X3oDMTBzODBkdWxkBHNlYwNzcgRwb3MDMTIEY29sbwNhYzIEdnRpZAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: ..już bez fontanny...ale z cicha nadzieja ... IP: *.dsl.bell.ca 24.10.08, 04:17 ...poprzedni - niewlasciwy adres...tym razem moze bardziej interesujacy. ca.wrs.yahoo.com/_ylt=A0geuo40LgFJliQANzHrFAx.;_ylu=X3oDMTBzYTlmMTN1BHNlYwNzcgRwb3MDOTQEY29sbwNhYzIEdnRpZAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: ..już bez fontanny...ale z cicha nadzieja ... IP: *.dsl.bell.ca 24.10.08, 04:23 londonengland.ca/images/trafalgarsquare01.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: ..już bez fontanny...ale z cicha nadzieja ... IP: *.dsl.bell.ca 24.10.08, 04:25 www.london.gov.uk/trafalgarsquare/visit/index Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osse Re: .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 11:54 Filipie! Filipie z Kanady!!... Chciałbym żebyś wiedział, że jesteś... ten tego.... hmmm.. Uffff. ahhh... ehhhh. Hmmmmmm...... nie idźcie tą drogąą... Filipie z Kanady! świrze z Quebeku lub innego Ontario. Odpowiedz Link Zgłoś
politologkielecki Re: Kielecki Rynek już bez fontanny 24.10.08, 08:11 dobiczek napisał: > nieuchronnie nadciaga nastepne betonowe klepisko Klepisko to ty masz przed chałupą wsioku, a w mieście główny plac to mijsce dla kafejek i może jakiegoś małego i orginalnego wodotrysku na środku a nie łąka jak u ciebie na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk politologu nie ubliżaj politologom poziomem swojej IP: *.netcity.pl 24.10.08, 11:10 wypowiedzi. Z punktu widzenia nowoczesnych trendów architektonicznych i urbanistycznych to ty i tobie podobni jesteście "wsiokami" - wszędzie w cywilizowanych krajach i miastach dba się o każdy skrawek zieleni - betonowe i brukowane place to przeżytek i świadectwo zapóźnienia cywilizacyjnego. Niestety w Kielcach zieleni jest coraz mniej - likwiduje się oazy (nomen-omen) zieleni i betonuje kolejne przestrzenie - coś tu nie tak z planowaniem miejskiej przestrzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brambor Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.kielce.net.pl 15.01.09, 10:16 Tako rzecze politogłąbkielecki: "Klepisko to ty masz przed chałupą wsioku, a w mieście główny plac to mijsce dla kafejek i może jakiegoś małego i orginalnego wodotrysku na środku a nie łąka jak u ciebie na wsi. ;0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 77.223.220.* 15.01.09, 11:36 Orginalnośc innowacyjna,zresztą metrapolitarnych wolnomyślicieli, nie uwzględnia emocji zaściankowych poddanych, niektórych jeszcze z trawą w oku !:) Przedstawicielem tej awangardy jest oczywiście słoneczko FORUM - Politolog Kielecki hmm ciekawe,czy to ten od trawy, zamienionej na żwirek - fachowiec ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 81.219.210.* 24.10.08, 08:48 Dobiczek,do tej pory na rynku rósł las, zieleni było mnóstwo,tysiące kielczan rozkoszowały się tym anielskim miejscem.Pojawił się Prezydent Lubawski i cały ten raj prysł.Twoje wrażliwe serce może tego nie wytrzymać.Poszukaj swojego szczęścia w innym miejscu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa 24.10.08, 09:18 deportacje?! moze was wsiowy lep pojmie ze betonowe klepisko nie moze i nie musi sie podobac chyba ze ktos chodzil po gnoju w SKR to bedzie zachwycony,. dola od 1m2 to by wiele wyjasnialo Odpowiedz Link Zgłoś
sandremag Re: Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa 24.10.08, 09:33 Bardzo dobrze, ze nie bedzie zieleni, gdzie mozna bylo w leb dostac, zostac oszczanym przez zuli krecocych sie wciaz i wszedzie, o ile sie doszlo nie bedac rozjechanym po drodze przez jakis samochod... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa IP: *.chello.pl 24.10.08, 10:06 Ludzi wyzywasz od wieśniaków, a sam naucz się pustaku pisać. "Wsiowy lep"? Chodzi o taki lep na muchy? hehe. Masz rację, mi np. marzy się deportowanie takich osobników jak ty, sam się zastanawiam dlaczego te płaczki, które nam się w tym mieście wymnożył na potęgę same nie ulżą sobie w cierpieniu i się z Kielc nie wyniosą. Nie odpowiadaj mi na moje rozkminki, żaden argument mnie nie przekona dlaczego wciąż jesteś w tym mieście i mendzisz przy każdej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 10:22 następnym miejscem do zabetonowanym będzie park. Zastał zielone zostawił betonowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa IP: *.chello.pl 24.10.08, 10:11 życie dla takich jak ty musi być piekłem hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucjan Re: Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa IP: 81.219.210.* 24.10.08, 10:17 Dobiczek,co mają wspólnego deportacje z przebudową rynku? Druga sprawa, czemu dobiczek klniesz? Bez przekleństw dobiczek, też się da pisać, mówić i myśleć..Po trzecie, zupełnie nie rozumiem coś Ty w tym poście chciał powiedzieć.Tak bardzo enigmatycznie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Lucek tobie i lubawskiemu snia sie k.urwa IP: *.chello.pl 24.10.08, 21:11 Lucek, ja Ci przypominam, że jako członek (za przeproszeniem:P) PO, musisz kochać wszystkich ludzi, nawet Dobiczka:), który ma prawo wyrazić swoją opinię o Kielcach. Kocham Cię, Lucek, i mam nadzieję, że kiedyś będziesz się czule trzymał za ręce z Dobiczkiem na naszym Rynku (już bez fontanny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 77.223.220.* 24.10.08, 11:25 Wrocławscy urbaniści chcą się wzorować na Barcelonie,gdzie wieżowce powstają jedynie przy głownych szlakach komunikacyjnych w każdym razie nie zaśmiecają śródmieścia,które jest przepięknym zabytkiem pełnym zielonych ulic i alejek.Dlaczego KIelce,położone jak Rzym na wzgórzach nie miałyby zainspirować się jednym z najurokliwszych zakątków Rzymu Placem Navona i nie zostawić Fontanny, nadając jej formę architektoniczną i przypominającą Fontannę 4 RZEK ? Czy betonowe klepisko będzie właśnie tym,o czym marzą kielczanie i co zachwyci turystów ? Chyba z jakiegoś gumna... Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek na wlasnie rozumu nada i urbanisty a nie 24.10.08, 12:25 wydumek urzedasow , ktorzy swa nieudolnosc chca przykryc m2 klepiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.08, 12:53 Sporkamy sie przy urnie...(Tylko żeby u nas nie było tak jak w Rosji, głosowało 120% mieszkańców;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: to za dwa lata,betonowanie miasta nie ustanie IP: *.dsl.bell.ca 24.10.08, 14:16 Rozumiem twoje obawy "dobiczku"...ale w tym przypadku rynku te obawy sa najmniej uzasadnione....arcitektura okalajaca rynek prosi sie by ja wyeksponowac zcalic i powiazac w jakis logicznym architektonicznym planem....tu dominujacym elementem jest ktory nalezy wyeksponowac jest sam ratusz stad sugerowal bym sam srodek rynku po krawedzi przylegajacych ulic obnizyc i wypoziomowac co wzmocnilo by efekt wysokosci okalajacych rynek tak urzedu miejskiego jak i okalajacych rynek budynkow. Wspolczesne miasta musza isc w wielu poziomach to daje dodatkowe efekty przestrzenne wzbogaca aranzowane przestrzenie....ulatwia dalsze ich przeksztalcanie...tymbardziej ze sa dzis juz ku temu mozliwosci techniczne. ....wloskie miasta nie maja parkow....trudno w to uwierzyc...przy tamtejszych wysokich temperaturach...a jednak ludzie z nich nie uciekaja ...cena mieszkania w centrum Rzymu, Neapolu...10x ceny mieszkania w Krakowie....Krakow ma parki ale totalnie zaniedbane. ...glowny problemem sa tu limity unijne...mam mnostwo watpliwosci co do zrozumienia sie z urzednikiem unijnym...w realizacji czegos na miare czasu i narodowych lokalnych aspiracji...byc moze na wyruwnanie terenu, na kostke granitowa - przyznaja....jakies kwoty gorzej z czyms finezyjnym ...a budowac, betonowac musimy ...po latach zaniedban...latch ciemnosci rzadow czerwonych kacykow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: to za dwa lata,betonowanie miasta nie ustanie IP: 77.223.220.* 24.10.08, 18:54 Włosi nie mają parków,ale za to mają naturalną bujną zieleń przydrożną,oraz przy prywatnych willach tak jak w całym normalnym świecie,świadomym korzyści jakie z tego wynikają dla człowieka i całego globu. Czy ktoś widział gdzieś poza Polską ,szczególnie Kielcami stojące pnie,ogołocone do bólu drzewa w PARKU lub krzewy,które mają liście tylko przez 2 m-ce,bo przecież trzeba na czymś zarobić i ciąć do wys.30-40 cm, a na sprzedaży drewna też niezły można mieć zysk. Gdyby ciemnotę ktoś uskrzydlił,trudno byłoby o jakiś korytarz dla 1 samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rinczak A gdyby tak na środku rynku ustawić kuczkę? IP: 83.1.92.* 24.10.08, 13:50 Byłoby gdzie dziękować Bogu za udany kryzys finansowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek rzeczywiscie uzasadnienie jest ze ,cho,cho 24.10.08, 14:25 rownie dobrze mozna bylo napisac ze chcecie zrobic taka nowa breite srasse by prezyDENT mogl odbierac defilady prywatnego zomo z balkonu UM,a grupy rekonstrukcji hstorycznej mialy przestrzen by co roku pokazac przedstawienie pt,,palowanie zwiazkowcow z MPK,, Tez jest uzasadnienie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Będzie lądowisko dla helikopterów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 15:20 Będzie lądowisko dla helikoptera Pana Prezydenta.Pan Prezydent boi się jeździć już opancerzonym Audi.Teraz będzie helikopter zamiast samochodu za 200.000 złotych.Lądowisko porządne betonowe będzie można polecieć na lotnisko Obice ,bo po co tłuc się po zatłoczonych drogach.Na tym lądowisku może np.wylądować ojciec Tadeusz swoich helikopterem.Brawo Bardzo dobry pomysł ,a jak widać Pan Prezydent po nieudanych obietnicach,że pierwszy samolot w Obicach wyląduje w 2100 roku ,będzie chciał kandydować aby dotrzymać obietnicy w bliżej nie określonej jeszcze kadencji-może za 10 kadencji.Głosujcie kielczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Etka Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.gprs.plus.pl 24.10.08, 15:22 Mimo , ze była dosc szpetna, prawie nikt tam nikt wypoczywał, to mam do niej bardzo duzy sentyment. MIszkałam jako dizecko obok, nie raz nie dwa w niej się topiłam z kolegami z podstwówki (jak nie było jeszcze monitoriungu :))). W ostatni dzień jej funkcjonowania, poszłam zrobić sobie zdjęcie na jej tle z moją 1,5 roczną córeczką. Takich osób jak ja było wielu :( Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Kielecki Rynek już bez fontanny 24.10.08, 19:16 wreszcie się zabrali za ten rynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.08, 21:17 W krzakach gnieżdził sie tylko element. Chaotyczne samosiejki bez ładu i składu porosły jak zbędne owłosienie. Do tego badyle,wściekle niebieski beton szambofontanny,brakowało malowanych olejną wkopanych opon jak przed remiza u dobiczka. Dobiczek,sceptyk i reszta utrwalaczy "wadzy ludowy" kieruje sie nie tylko socjalistyczna estetyka lecz i pragmatyczna wygodą szczania bezpaŁatnego,do którego zachwaszczona po rusku płoszczadka byŁa wręcz stworzona. Normalnych ludzi od tego miejsca odstręczała estetyka,smród spalin i pijackie towarzystwo-rasy homo peerelus dwunożny-dla nich warunki wymarzone. Wreszcie imprezy miejskie jak np. sylwester odbedzie sie na Rynku a nie na nędznym,tymczasowym parkingu. Dobiczek,sceptyk oraz eseldowski elektorat będą zmuszeni zmienic lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagak Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 213.77.117.* 24.10.08, 21:22 Na stronie blogowej Echa Dnia są wspominki, co się działo w fontannie, pamiętacie pijaną kobitkę, co udawała Syrenkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.dsl.bell.ca 25.10.08, 06:10 pl.youtube.com/watch?v=MS65a-RKTQk i2.ytimg.com/vi/MG6PaAXpqmc/default.jpg i1.ytimg.com/vi/PupR5V9aE2s/default.jpg pl.youtube.com/watch?v=bAOZ2l3SPFM i4.ytimg.com/vi/cZInjYRUOwc/default.jpg i3.ytimg.com/vi/NHxbZFhOpIw/default.jpg i1.ytimg.com/vi/DyZPTYIzKgM/default.jpg i2.ytimg.com/vi/qCUk5oKqX7I/default.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk ubliżasz smerfom - ograniczony "mądralo" IP: *.netcity.pl 25.10.08, 16:38 poczytaj o czym pisałem - o nowoczesnych trendach w urbanistyce - o czym ty i prawdopodobnie nasi decydenci nie mają pojęcia. W jaki sposób chcesz to powiązać z komuchami i SLD ? Każdemu kto ma inne zdanie przypinasz łatkę komucha ? Jeśli tak to jesteś po prostu głupkiem. Na drugi raz przytocz jakieś argumenty merytoryczne - jak nie potrafisz - to poczytaj chociaż w necie - może znajdziesz piękne strony poświęcone architekturze i planowaniu miast a tam jest zielono. Nie chodzi o fontannę a o betonowanie i "kamienienie" naszego niegdyś zielonego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: ubliżasz smerfom - ograniczony "mądralo" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.08, 17:20 Gość portalu: Sceptyk napisał(a): > poczytaj o czym pisałem - o nowoczesnych trendach w urbanistyce - o czym ty i > prawdopodobnie nasi decydenci nie mają pojęcia. > W jaki sposób chcesz to powiązać z komuchami i SLD ? > Każdemu kto ma inne zdanie przypinasz łatkę komucha ? Jeśli tak to jesteś po > prostu głupkiem. Na drugi raz przytocz jakieś argumenty merytoryczne - jak nie > potrafisz - to poczytaj chociaż w necie - może znajdziesz piękne strony > poświęcone architekturze i planowaniu miast a tam jest zielono. > Nie chodzi o fontannę a o betonowanie i "kamienienie" naszego niegdyś zielonego > miasta. Zaproponuj przeniesienie chaszczy(zbędnego owłosienia) z naszego pseudorynku peerelowskiego na Rynek krakowski,może na Piazza di San Marco do Wenecji,może do Sieny,a może do Dubrownika?... W Kazimierzu n.Wisłą,Sandomierzu i Warszawie wszędzie bruk. Szczalni w badylach dla czworo i dwunogów tam nie ma i nie będzie, Zieleń ma swoje miejsca, nie ma i nie było zarośniętych rynków w Europie(do czasów komuny). Tak jak zacieniony ogród ma swój urok, tak potrzebny jest brukowany miejski plac,przestronny,widny,bez błota,rachitycznych kwiatków,rabatek. Jak znajdziesz w necie jakiś zachwaszczony rynek daj link i wtedy przeproszę. Zanim będziesz pisał o sztuce budowania, postaraj się zobaczyć choć jeden prawdziwy,europejski rynek. Nie mając pojęcia o architekturze, nie przenoś atmosfery działek pracowniczych do historycznego Śródmieścia. Zieleń w większych formach na Rynku ma takie samo uzasadnienie jak na środku jezdni,czy pośrodku kortu tenisowego. Wiedzy architektonicznej nie masz,także najmniejszego w tej sztuce wyczucia,spróbuj tańca lub śpiewu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Naprawdę jesteś ograniczony to napiszę inaczej IP: *.netcity.pl 26.10.08, 07:11 Rynek miał z reguły charakter handlowy i jako taki mamy plac gdzie odbywały się targi - i jest on jak najbardziej wybrukowany. Tam gdzie stała fontanna drzewiej stał ratusz. Od lat nie ma tam po nim śladu, jak też nie było tam handlu. Może i nie było tam zieleni - chociaż są zdjęcia z początku wieku gdzie widać okazałe drzewa okalające rynek (widać taki z ciebie kielczanin skoro o tym nie wiesz). Jeżeli o tym nie wiesz to przestań się odzywać. Mam wrażenie że być może jak każdy człowiek z wioski sam ganiałeś kiedyś po klepisku i po gumnie - dlatego czujesz niechęć do zieleni za to tęsknisz za wybetonowanym placem. Mieszkańcom miast, zieleni nigdy dosyć. Wymieniłeś przykłady miast gdzie rynki pierwotnie miały jednocześnie charakter handlowy, poza tym skąd ta megalomania - wybrukowanie rynku po fontannie nie przysporzy nam splendoru ani historycznej wartości jak w Wenecji, Sandomierzu czy Kazimierzu Dolnym (zresztą wiem że na tym rynku przed wojną także było dużo zieleni). Za to kiedy tam rynki prosperowały to o Kielcach kronikarze pisali jak to po kieleckiej katedrze biegały psy. Poza tym trudno nasadzać zieleń na siłę na rynkach które są od stuleci ukształtowane. Nasz rynek można przekształcać i właśnie to zaczynamy robić. Chcesz to sobie wybetonuj drogę do wygódki i podwórko a rynek kielecki powinien mieć zieleń a nie być kolejną kamienną patelnią z ogródkami piwnymi, gdzie miejscowi chłopcy będą mogli się napić zamiast obok fontanny. Dla mnie jest obojętne - czy pijaczki są w krzakach okalających fontannę czy niektórzy z nich trafią do ogródków. Rynek powinien mieć charakter relaksowy - gdzie można przyjść posiedzieć (nie pod "miotłą" udającą drzewo), odetchnąć powietrzem (częściowo świeżym po zlikwidowaniu ruchu). Dla dużej części wypoczynek to nie kolejny pub z ogródkiem. Sugeruję żebyś się wyleczył z kompleksów człowieka "podkieleckiego" - wtedy zieleń nie będzie ci się kojarzyła z czymś złym a wręcz przeciwnie - może nawet nie z ogródkiem pracowniczym - co rodzice dostali z zakładu i kazali obrabiać ? :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalka Re: ubliżasz smerfom - ograniczony "mądralo" 26.10.08, 10:21 Czytam te wypowiedzi i jestem zdumiona poziomem dysputy. Ktoś nie ma argumentów rzuca na adwersarza hasłem komuch lub sld. Ktoś odpowiada o wiejskich konotacjach smerfa etc. Ludzie opamiętajcie się. Po pierwsze nowoczesne kierunki w urbanistyce to zieleń i koniec ! i choćby zebrało się tysiąc smerfów nie powinni zaprzeczać bo tylko się ośmieszają. Po drugie - smerfie napisałeś totalną bzdurę: >Zieleń ma swoje miejsca, nie ma i nie było zarośniętych rynków w Europie(do czasów komuny) - na rynkach w Polsce - wszędzie na tych wymienionych przez Ciebie - w Krakowie, Sandomierzu (tu najmniej), Kazimierzu - rosły bujne drzewa jeszcze na początku XX wieku aż po samą II wojnę. Resztki ich wycięto właśnie za PRL. Zieleń - to nie tylko chwasty i miejsce załatwiania potrzeb fizjologicznych - jeżeli to Ci się tak kojarzy - to bardzo niedobrze i to przykre. Inna sprawa że masz rację - w Kielcach z powodu małej ilości szaletów, zieleń niestety służyła bezpruderyjnym za miejsce załatwiania potrzeb fizjologicznych. Ja widziałam wiele rynków na świecie i muszę ci powiedzieć że gdzie tylko można stawiają tam choć gazony z drzewami. Ale faktem jest że trudno wymagać aby ktoś rozkopywał zabytkowe rynki aby nasadzać tam drzewa, ale nasz rynek ma być przebudowany - więc możemy dokonywać zmian - i nie musi to być pustynia kamienna - można rzeczywiście zaprojektować fontannę z prawdziwego zdarzenia, jakieś zielone elementy (nie obawiaj się - to nie musi być od razu zagajnik) etc. Skorzystajmy że mamy możliwość zmian - niech idą w dobrym kierunku. I jeszcze jedno - ludzie wymieniajcie argumenty merytoryczne a nie zarzuty, epitety i "osądy ostateczne". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smurfmadrala Re: ograniczony "mądrala" odpowiada kapitalce" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.08, 21:58 Dlaczego Kielce nie maja placu zebrań dla tysięcy ludzi? Peerelowscy planiści zniweczyli Rynek rondem i naiwnymi rabatami! Czy uczestnicy balu sylwestrowego maja hulać w bratkach,czy lepiej w fontannie? Dlaczego festyny, koncerty organizowane są na powyburzeniowej parceli,tymczasowym parkingu obrażającym swoją nazwą Konstytucję? Plac Artystów pozbawiony krzaków,o porządnej nawierzchni stał się atrakcyjny i jest namiastką tak brakującego Rynku. Wycięcie drzew wokół chęcińskiego zamku uratowało panoramę zespołu. Kadzielnia zarasta,Karczówka zarosła,czy to cel architektury krajobrazu czy maniakalnych ekoterrorystów? Brukowany rynek ma takie same prawa jak zorganizowany system ogrodów miejskich,jest prawo do drzew i do otwartej,nieskrępowanej panoramy pierzei prawdziwego rynku. Ponawiam prośbę o link do ilustracji jakiegokolwiek rynku spełniającego funkcje wielkich zgromadzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
onka41 Kielecki Rynek już bez fontanny 25.10.08, 07:51 nie będę za nią płakać. Jestem rodowitą kielczanką od 41 lat a nigdy przy fontannie nie odpoczywałam, bo odpoczywało tam zawsze towarzystwo z tanim winem w ręce, krzaczki porastające to miejsce nadawały mu wygląd, jak z jakieś zapyziałej dziury, samochody krążące wokół rynku, często używające klaksonów zniechęcały do pozostawania tam choćby na chwilę. Nie rozumiem o co chodzi tym rozpaczającym???Bo chyba nikt mi nie powie, że to był cel jego spacerów??? Nie chcesz betonu w mieście wyprowadź się na wieś, każdy ma wolną wolę i może mieszkać w takim środowisku jakie jest mu wygodne. Cieszę się że to paskudztwo zniknie, jednak osobiście wolałabym na tym miejscu jakąś piękną fontannę, podświetlaną wieczorem. Myślę, że to nadałoby temu miejscu niepowtarzalnego uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili nie wiem komu przeszkadzala ta fontanna IP: *.gprs.plus.pl 25.10.08, 10:37 jest tyle potrzeb w ty miescie, az zal na to patrzec. Takie fajne miesjce, wspominam z wielkim sentymentem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borsuk Który Rynek? Ten niby "wolny"? IP: *.centertel.pl 25.10.08, 18:41 Który Rynek? Czy ten, o którym mówią, że jest "wolny"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: Który Rynek? Ten niby "wolny"? IP: *.dsl.bell.ca 25.10.08, 19:34 ....a czy jakis zajety jeszcze ...przez bolszewikow czy niemcow... ...przy sobocie dla odprezenia zapraszam na obiad...w w nietypowych warunkach...ale urzeka...takie lamanie stylu zycia przez mlodych...ot gdy mlodziez czuje ze jest u siebie....i jej zachowanie nie ma nic wspolnego z chamstwem. pl.youtube.com/watch?v=ywLhNwSBizE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pz gdzie ta masowa wycinka drzew??? IP: 81.219.133.* 27.10.08, 10:08 proszę mi wskazać miejsca w Kielcach gdzie w ciągu ostatnich lat była masowa wycinka zieleni (chodzi mi o drzewa a nie krzaki i trawę), jeżeli Lubawski zabetonuje miasto to chce wiedzieć w których miejscach Kielczanie wypoczywali na łonie natury pośród bujnej zielni a teraz powstają tam nowe bloki, parkingi czy inne budowle??? czekam... ps. wyniki sondy na temat fontanny na Rynku - 62% "Na całe szczęście. Była obskurna i niepotrzebna." Odpowiedz Link Zgłoś
rytwin1257 Re: gdzie ta masowa wycinka drzew??? 27.10.08, 13:45 Kielecki tzw. rynek w porównaniu z innymi w miastach średniej wielkości (szczególnie tymi historycznymi) można co najwyżej nazwać ryneczkiem. Mały placyk, małomiasteczkowa zabudowa i niby ratusz w pierzei. Niewiele da sie z tego wyciągnąć, ale próby rewitalizacji są jak najbardziej godne pochwały. Pożyjemy-zobaczymy:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahah Re: gdzie ta masowa wycinka drzew??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:48 Szkoda, że miasta prócz rynków już niczym się nie mogą pochwalić! Bo to pie...ne wsie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajakobyły Re: gdzie ta masowa wycinka drzew??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:14 heloł wsiowe. was placyk i ustrojstwo co ma byc na zadupiu dworku waszego prezia, to taka wasza kelecka wsiowa zabudowa. Podwuże tera wybetowane bydzie a z tyli za chałupom bydzie stajnia dla osiołkuf mechanicznych chłopourzendnikuf... ochchchch, jake to to typowe dla wsiowych keleckich chłopourzendnikuw... Fontannę rozwalono cheba w tem roku po to, bo trza firmie zapłacic w tem roku za rozbiurke tej budowli.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: gdzie ta masowa wycinka drzew??? IP: 77.223.220.* 27.10.08, 20:41 Super text:).Przypominać to będzie raczej dziedziniec z XV wieku przed Starym Ratuszem w Bratyslawie,tylko tyle,ze od XIX wieku wladza w nim nie urzęduje..mieści się tam Muzeum. Widać jakieś zapóznienie w tych tryndach klerykowskich ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolennik burzenia kończymy z wsiową (archi)tekturą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:53 Dosyć tolerowania wsiowych trendów nawiezionych do miasta przez chołotę za czasów PRLu, pie...nych zieleńców i sadzawek w stylu wsiowym, dostyć tego dziadostwa!!! To mówię ja, mieszkaniec Kielc z dziada pradziada!! PS. Na kolana chamie kiedy czytasz ten tekst!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witlod Wiśnia Re: gdzie ta masowa wycinka drzew??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 21:16 Widzę, że cie przywiało do rodzinnego miasta, zaoceaniczny śmierdzielu z resztkami mózgu cuchnącymi buraczaną drogerią. I tam cię poznali, żałosny, gminny wielbicielu Jerzego Urbana? Uszka i brzuszek podobne chociaż? Bo móżdżek niestety nadal ptasi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jota Kieleckie klepisko pod oknem Wotusia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 21:52 Komu przeszkadalo to wszystko, co było na Rynku ? zamiast uporzadkowac, odnowic, nawet przebudować niecke, rozpieprzyli wszystko i piod ptretekstem prac archeologicznych, zrujnowai cały Rynek. By później zabetonowąc go i zrobic betonowe klepisko ! Jak facet o niskiej wrazliwości estetycznej, może narzucać swe idiotyczne pomysły innym ! I tak sie dzieje od lat w Kielcach !I za to nie odpowiada, bo radni maja w nosie rozliczanie faceta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halik Re: Kieleckie klepisko pod oknem Wotusia ... IP: 77.223.219.* 27.10.08, 22:23 jestem kielczanka od urodzenia i uwazam ,ze rynek w kielcach po remoncie powinien nabrac charakteru swojskiego na miare xxi w. po srodku rzezba z podswietlona fontanna w nocy ,laweczki i oczywiscie drzewa iglaste,ktore nie smieca a wogole to nasze miasto winno posiadac wiecej oczek wodnych ,wiecej lawek i koszy na smieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajakobyły Re: Kieleckie klepisko pod oknem Wotusia ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 22:53 ....i wiencej żłobuf i koryt dla chłopoużendasuf.... a po kiego im drzewa... a kury czy kaczki to nie łaska i bydzie to od razu lotnisko.... z deroszkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: trafalgar Square IP: *.dsl.bell.ca 28.10.08, 05:41 ...oto jeden z najpiekniejszych rynkow swiata...wracam tam zawsze niesiony checia przezycia czegos wznioslego...i juz pozostanie w mej pamieci jako wspanialy renesansowy obraz. Trafalgar Square See The Most Popular Attractions Trafalgar Square travel.yahoo.com pagead2.googlesyndication.com/pagead/iclk?sa=l&ai=BtE068ZUGSajKJ6WmVNilmc8CsO3ZdojY0poDwI23AaCcARABGAUgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: Trafalgar Square IP: *.dsl.bell.ca 28.10.08, 05:49 l.yimg.com/a/i/travel/tg/lp/23/100x100_2306e8ad83fa70b8fcff8a9b8cdae0e6.jpg farm1.static.flickr.com/161/414171699_f2679935b0_t.jpg farm2.static.flickr.com/1428/852331951_16222864f1_t.jpg farm1.static.flickr.com/181/414171694_ddf58a2788.jpg farm1.static.flickr.com/147/414171690_1d63a13cf5.jpg farm1.static.flickr.com/174/414171692_688b7ef185.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Trafalgar Square IP: 77.223.220.* 28.10.08, 15:26 Przepiękny.Fontanna urokliwie bajeczna.Po prostu miejsce dla ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika z Kielc Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 213.77.117.* 31.10.08, 17:10 Może i nie była ładna ale chyba lepsza od betonowego placyku. W lecie plumkała woda, dookoła były drzewa - taki mini park w środku miasta - czy teraz będzie ładniej i lepiej? Mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 77.223.220.* 31.10.08, 18:03 Wielkie zadęcie i NIC więcej,co słychać,widać i czuć.Kasa publiczna, kasa niczyja.Przynajmniej w komunie była pzpr-owska czyliż państwowa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vee Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.08, 19:22 A wystarczyłoby odrobinę pomyśleć i wzorem Wrocławia postawić sobie na rynku coś takiego: www.wroclaw.free.art.pl/photo/fontanny--6.htm Nie dość, że cieszy oko, to i jest ochłoda porządna w gorące dni, a i potencjalny magnes dla turystów. Porządna, wielka, podświetlana fontanna to naprawde atrakcja. Ale u nas lepiej wstawiac w beton jakies sikawki plujące na 30cm i betonowy basen (jak na Pl. Artystów) Jak ktoś był w Galerii Ostrowiec - tam tez jest ciekawy i na dodatek imponujący wodotrysk. Woda cieknie po ogromnej scianie. To jest coś... Ale czego oczekiwać od "projektantów" z magistratu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.08, 19:40 Nic specjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.dsl.bell.ca 20.11.08, 17:05 www.wroclaw.free.art.pl/photo/fontanny--6.htm ...powiem szczerze - nie zchwyca ! Jesli miala by powstac fontanna w tym miejscu to nalezalo by rozpisac chyba pierwszy w histori powojennej konkurs na fontanne... Fontanna to piekny temat...a jakiez bzdety ludzie potrafia wymyslec ...nazywajac to cos sikajacego fontanna....moga byc fontanny dzwiekowe, laczone ze swiatlem...historyczne nawiazujace do przeszlosci technicznej czy cywilizacyjnej regionu...(..proponuje przeniesc na rynek zabytkowe turbiny wodne Stanislawa Staszica z Sielpi...byla by to wysmienita techniczna atrakcja turystyczna ...a tam pewnie niszczeja)...a moze wogole rozpisac konkurs co ma powstac w tym miejscu...?...byle nie karuzela... Odpowiedz Link Zgłoś
1haszek Kielecki Rynek już bez fontanny 20.11.08, 10:38 Nie wygląda na to, żeby władze miasta miały koncepcje co zrobić z rynkiem. Przywracanie historycznego wyglądu rynku bez przywrócenia jego historycznej funkcji jest nonsensem. O zamieszaniu komunikacyjnym lepiej nie wspominać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Niem ma sie czym chwalic IP: *.dsl.bell.ca 21.11.08, 18:42 www.wp.pl/r/FF291 ...o ile dworzec w Zyrardowie w Opolu w Czestochowie maja potecjal by miec swa klase...przywrocic je do swietnosci to pokazany dworzec w Zielonce jest koszmarnym hangarem...nowe konstrukcje dworcow PKP polskich nie maja wlasnej stylistyki...kontowniki okienne jakis duren wymyslil czerwone...pewnie daltonista i nie widzial koloru..."...panowie tym guwnem pomalujcie.."...a mlodosc byl spedzil w remizie strazackiej...na potancowkach za ktora pasly sie krowy..."...tylko do soboty !...krowy tez moga przechodzic stres i nie dac mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Niem ma sie czym chwalic IP: *.dsl.bell.ca 21.11.08, 19:40 ...pekam ze smiechu...ci ludzie mam na mysli prezesow bankow...prezydentow zwiazkow zawodowych, prezesow firm samochodowych powinni wszyscy trafic do wiezienia na conajmniej dziesiec lat by juz nigdy wlasnym cwaniactwem glupota krotkowzrocznoscia nie sluzyli spoleczenstwu. W Kanadzie co siodmy pracownik jest zatrudniony w przemysle samochodowym...naprodukowali gratow dzis zalegajacych hektary...nikt juz tego nie chce kupowac...a sami stopniowo przejmowali udzialy w firmach paliwowych...stad spadala konsumbcja samochodow natomiast rosly ceny benzyny....niestety do czasu. ...szkoda mi tylko niektorych firm jak reno, mercedesa...ale mam nadzieje ze odbija i dostosowujac ceny swych swych samochodow do logicznych mozliwosci konsumeta...swiatowego majac juz bardzo powaznego przeciwnika azjatyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: Niem ma sie czym chwalic IP: *.dsl.bell.ca 21.11.08, 19:41 bi.gazeta.pl/im/5/5630/z5630965T.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yob Re: Niem ma sie czym chwalic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 20:54 wczoraj wieczorem podpatrywałem sobie co tak brać archeologiczna tam wygrzebała. Jest kamienne podpiwniczenie w ciekawym stanie. martwię się ,że czeka tę zabytkowa parcel ten sam los, który spotkał ostatnie spektakularne wykopaliska na terenie św. Wojciecha...zasypano je tłumacząc brakiem funduszy. A czy nie dało by się z podpiwniczeniem ratusza coś zrobić? Oczyścić puścić tam fajne światło, i położyć na hartowane wszystko szkło. Było by może fajnie i trochę nowocześnie i trochę edukacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d.k. Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.08, 22:23 bedzie kolejny plac wolnosci - bez charakteru,bez atmosfery, bez zieleni,po prostu beton. nie wiem kto mial pomyslna taki projekt, ale niestety miasto zmienia jedno z bardziej urokliwych kieleckich miejsc w kolejny bezplciowy plac. przykro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)) Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 77.223.220.* 22.11.08, 23:06 haha bezpłciowe,bez charakteru i klimatu,za to z marketami i parkingami,nawet nad biedną SINICĄ - miasteczko utopii albo raczej utopione w fantazji urzędniczo-wilczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ham Re: Kielecki Rynek już bez fontanny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 13:42 A co wy chceta o chamów ze wsiow. Jak ino wybetonujom se takie cgamy podworca kostkom cementowom to znacy iz jest miastecznie, a w Kelcach to kto rzondzi - wsiowi? Bydzie tysz beton albo kamienie i bydzie po miastecznemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kielecki Rynek już bez fontanny IP: 81.26.0.* 25.05.09, 09:58 PRZYNAJMNIEJ SIĘ PODUSIMY W WYBETONOWANYM ŚRÓDMIEŚCIU,a może podwiesić taką dużą betoniarkę i z góry zalać całe miasto potem wyrównać walcem i na środku postawić pomnik prezydenta z betonowym łbem!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś