Dodaj do ulubionych

! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW

17.04.09, 12:54
Witam
Wkrótce będe podpisywał ze spółdzielnią Wichrowe Wzgórze umowę przeniesienia własności lokalu (ze spółdzielczej własności na odrebną). Spółdzielnia strasznie się kryje i nie chce udostepnić treści umowy przed podpisaniem. Co oni mają do ukrycia? Może ktoś podpisywał z nimi taką umowę lub ją widział i mógłby się podzielić wiedzą na temat zapisów z takiej umowy? A może ktoś mógłby wrzucić do sieci zeskanowaną treść? Oczywiście z wymazanymi wszelkimi danymi.
Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: złodziej Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:15
      trzeba kupić szkło powiększające bo to co najwazniejsze to będzie
      drobnym drukiem

i trzeba dokładnie przeczytać, najlepiej w domu - nie śpieszyć sie

• Gość: polityk Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:17
        wszyscy mają cos do ukrycia
      • tenopcy Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW 17.04.09, 13:26
        Właśnie nie można przeczytać bo nie chcą udostepnic treści. Idzie sie do notariusza, notariusz czyta na głos i potem się podpisuje. Czy to legalne w ogóle? Dlaczego nie mam prawa zapoznać się z treścią umowy odpowiednio wcześniej?
        • Gość: wojtek Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 13:33
          wydaje mi się , że to jest conajmniej nieodpowiednie

przed podpisaniem każdej umowy powinno się z tym spokojnie zapoznać
          (i przemyśleć)

jak pójdziesz do notariusza i zapłacisz ch....owi kilka tysięcy
          złotych to siedź u niego z całą swoją rodzina 8 godzin i czytaj
          sobie powoli

• tenopcy Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW 17.04.09, 14:12
            8 godzin? tam jest 20 minut przeznaczone na przeczytanie kilku stron i podpisanie. Lokatorzy są umówieni co 20 minut czyli trzeba jeszcze zmiescic w tych dwudziestu minutach dziendobry i dowidzenia
            • maciek13ck Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW 17.04.09, 14:24
              muszą Ci ją udostepnić
              • Gość: Pytacz Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 17:42
                > muszą Ci ją udostepnić

Podaj paragraf. Na razie to jest twoje słowo przeciw słowu notariusza.
              • tenopcy Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW 17.04.09, 21:07
                Łatwo ci powiedzieć. Jak mam to wymusić? Przyjść z policjantem? Prokuratorem? Mamą?
    • Gość: konik Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: *.09-8-686c6d10.cust.bredbandsbolaget.se 19.04.09, 12:42
      Ja też mam z nimi podpisywać tą umowe, powiedzieli, ze umowa jes t stanardowa i ze wszyscy podpisuja i oczywiscie mi jej nie udostepnili. Twierdza że sąd jeszcze nie zakwestionował umowy. Nie wiem czy brac ze sobą prawnika troche to kosztuje a jak prawnik zakwestionuje jakies zapisy to spoldzielnia powie ze w takim razie nie podpisze umowy i tyle. Co bym nie robil to jestem przegrany.
      • Gość: hmm Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: 77.223.220.* 19.04.09, 13:28
        Radziłbym zapoznać się z bardzo przystępnie napisanej informacji zamieszczonej
        na stronie JULIA PITERA "Jak wykupić mieszkanie spółdzielcze"/google/ Ważne!
        Zniżki na udział w gruncie.ŻĄDAJCIE przeniesienia prawa odrębnej własności WRAZ
        z udziałem w nieruchomości wspólnej- własności ! Należy zwrócić uwagę,jakie
        prawo do gruntu pod budynkiem i do pozostałych tzw. wspólnych gruntów posiada
        Spółdzielnia/własność czy wieczyste użytkowanie/i za ile kupiła od miasta,czy z
        bonifikatą, w przypadku własności.Może się okazać,że umowa jest zawarta na
        starych zasadach, sprzed wejścia w życie "rewolucyjnej" noweli do ustawy.Radzę
        zrobić stosowne rozeznanie w Urzędzie Miejskim w wydziale Geodezji, bo Sp-nia
        może przenieść w drodze umowy..na klienta :)tylko takie prawa jakie posiada .
        • Gość: konik Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW IP: *.members.linode.com 19.04.09, 17:08
          Dzięki za namiary. Jest tam sporo ciekawych informacji. Nie zauwazylem jednak rad co do potencjalnych "lewych" zapisów w umowie. No i oczywiscie p.Pitera zapomniała sygnować artykułu datą - po latach nie wiadomo kiedy ten artykuł był aktualny. Jest sieci wiele wartościowych wiadomości prawnych, a jednak bezwartościowych ze względu na brak daty. Na szczescie atykul p.Pitery nie jest az tak stary, czyli powinien byc aktualny.
    • prawo_i_bezprawie Re: ! Niedozwolone klauzule w umowie z SMWW 19.04.09, 18:20
      Rejestr klauzul niedozwolonych UOKiK
      Nie można umowy podpisywać "w ciemno". Umów się na zapoznanie się z umową.

Tu uzyskasz bezpłatną poradę prawną:
      Miejski Rzecznik Konsumentów
      25-303 Kielce
      ul. Rynek 1
      tel.: (041) 367 66 30
      dariusz.pyk@um.kielce.pl
    • prawo_i_bezprawie Wzory umów 19.04.09, 18:39
      Rzeczpospolita

Rzeczpospolita - info na temat wykupu
      mieszkań spółdzielczych

I jeszcze z serwisu Rzepy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się