grzegorz.kasprzyk Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 17:25 W tym kraju już największe absurdy spotykałem ale ten pomysł chyba ma spore szanse być jednym z największych. Jest to sprzeczne z wolnościami i prawami każdego człowieka (w tym przypadku również konsumenta). Nie można nikogo zmuszać do kupna usługi, której nie potrzebuje. Już i tak jest szczytem nieuczciwości, że każdy musi mieć w bloku centralne ogrzewanie i dawać się okradać w biały dzień. Ja przykładowo wolałbym zainwestować w ogrzewanie gazowe i mam do tego pełne prawo. Nie wystarcza im, że wmuszają nam kaloryfery teraz jeszcze zmuszają nas aby były one ciepłe. HAHAHA:))) Szczyt absurdu i oznaka totalnego zaniku zdrowego rozsądku. Co za kretyn lub banda kretynów (nie brakuje ich w społeczeństwie) wprowadziła takie przepisy. Niech wprowadzą więc, ze każdy obywatel ma zużywać tyle i tyle m3 wody, z piekarni nie może wyjść nie zakupiwszy dwóch bochenków chleba (no bo piekarz też musi z czegoś żyć) a na koniec niech na racjonują powietrze, którym oddychamy. Jestem ciekaw czy prezes takiej spółdzielni też ma takie ogranicznuki na grzejnikach (w sumie to mógłby mieć bo i tak ogrzewa sie za nasze)??? Pozdrowienia dla wszystkich tych, którym myślenie jeszcze nie sprawia bólu i nadludzkiego wysiłku Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 17:58 "Niech wprowadzą więc, ze każdy obywatel ma zużywać tyle i tyle m3 wody," To akurat nie byłby najgłupszy pomysł, biorąc pod uwagę niechęć znacznej części "obywateli" do mycia i zapachy, jakie w związku z tym rozsiewają. Tylko jeszcze trzeba by kontrolować, jak oni tę wodę zużywają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wróżbita Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 18:01 Ludzie więcej spokoju - te blokowiska nie wytrzymają przy takim użytkowaniu i dewastacji dłużej niż 20-30 lat. To my i nasze dzieci doprowadzimy do tego, jeżeli my nie niszczymy, to nic nie mówimy na to jak inni to robią. Własnym dzieciom nikt nie może zwrócić uwagę, bo to jest nadużywanie przemocy do dzieci. Na każdym osiedlu były place zabaw, boiska i kawałek trawy do biegania przez dzieci, teraz się likwiduje place przy blokach i tworzy Unijne jeden na całe osiedle, na których grać w piłkę nie wolno, bo można zrobić krzywdę pieskowi babci, który właśnie sra w piaskownicy, w której dzieci się nie bawią, bo by się nabawiły chorób i wymorusały. Kosze do grania pomiędzy blokami zostały polikwidowane, bo piłka stuka i starsi lokatorzy nie mogą usnąć o 19-tej. Na boisku przy szkołach też nie można grać w piłkę, bo szkoły zarabiają na utworzonych parkingach. - To, czego się mamy spodziewać - zadbanych bloków? Grzecznych dzieci, co nie mają, co z sobą zrobić? Żulików stojących na klatkach schodowych, bo pijalnie piwa tzw. mordownie polikwidowane? Te blokowiska przetrwają jeszcze 20-30lat, a potem zostaną skanseny i problem ogrzewania rozwiąże się sam! Szukajcie już własnych domków, to można się ogrzewać jak się chce i nie płacić za sąsiada!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neutral Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 10.06.09, 07:29 Czy jak byś nie miał podzielników też byś maił zakręcone grzejniki? Bo ja w czasach kiedy nie było podzielników widziałem inny obrazek. Przy -10'C wiele okien w bloku było otwartych, bo ludzie zamiast zakręcić grzejnik jak im było za gorąco, to wietrzyli intensywnie mieszkania! Poza tym, żeby się coś dowiedzieć o zaworach działających od 0, czy od 2, to poczytaj sobie to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96363320. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 193.162.34.* 08.06.09, 18:11 Szkoda że autor tego artykułu nawet nie poświęcił paru chwil żeby zapoznać się z Warunkami Technicznymi jakim musi odpowiadać każdy budeynek mieszkalny i nie tylko ! Określa to Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 DZIENNIK USTAW Nr 75 cytuję: § 134 Ust. 6. Urządzenia, o których mowa w ust. 5, powinny umożliwiać użytkownikom uzyskanie w pomieszczeniach temperatury niższej od obliczeniowej, przy czym nie niższej niż 16°C w pomieszczeniach o temperaturze obliczeniowej 20°C i wyższej. Cała ustawa pod linkiem: isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20020750690 Z powyższego wynika że wszystko jest OK ! Ciekawe czy autor artykułu sprostuje teraz to co napisał ??? Znając życie pewnie nie ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.ster-net.pl 09.06.09, 00:46 No wreszcie ktoś zacytował warunki! Ale niezrażeni obowiązującymi przepisami rzesze wiecznie zbuntowanych socjopatów peplają dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Bezpłatna porada dla prezesa,by nie zająl się nim IP: *.chello.pl 08.06.09, 19:11 prokurator. Obniżać parametry dostawy ciepła w umowach z dostawcą. Do poziomu optymalnego. Tak uczyniono w mojej wspólnocie mieszkaniowej. Trwało to trzy lata i skutek jest: niższe opłaty za co i praktycznie brak nadpłat. Montowania blokad odradzam. To pewny kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Bezpłatna porada dla prezesa,by nie zająl się IP: *.ver.airbites.pl 08.06.09, 23:38 Na obniżaniu parametrów nie zarobi szwagier prezesa spółdzielni. A na dostawie nowych zaworów, a i owszem ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Sprawa nadaje się do sądu. 08.06.09, 22:35 Czy dlatego, że ktoś lubi spać przy 25 stopniach ja też muszę spać w takim upale, gdy dobrze mi się śpi przy 17-tu? Jak ktoś lubi to niech sobie dogrzewa, jak ktoś woli chłodniej, to jego wybór i nie wolno go w żaden sposób karać. Gdzie są teraz Zieloni, którzy tak dużo pyskują, a tutaj widać wyraźne marnotrastwo energii i ile tego straszne CO2 więcej będzie latać w powietrzu!? Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Sprawa nadaje się do sądu? 08.06.09, 22:42 Normalnie polowe kosztow rozklada sie na metry kwadratowe bloku, a polowe rozlicza sie licznikami.Wtedy kazdy troche grzeje bo jest to po prostu logiczne (tak na zdrowy rozum) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Sprawa nadaje się do sądu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 00:27 W moim bloku zainstalowano elektroniczne mierniki, które rejestrują średnią dzienną, tygodniową,miesięczną temperaturę powietrza w pomieszczeniach oraz temperaturę grzejnika. ABY MIESZKANIE NIE ZAGRZYBIAŁO temperatura nie powinna spadac na dłużej poniżej 16 st. Odpowiednio obliczają co trzeba i nikt nie ma pretensji do sąsiada, że za bardzo oszczędz, bo sąsiadowi dorzucą inny wpólczynnik, jak temperatura kaloryfera będzie za niska przez dłuższy czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Sprawa nadaje się do sądu. IP: 77.223.220.* 08.06.09, 22:47 Klimat się zmienia, można powiedzieć, że jest prawie śródziemnomorski,widać to w prywatnych ogrodach,np.na ul.Okrzei gdzie jest przepiękna naturalna,ZDROWA zieleń, bez mulczu, nie tknięta ręką fachowców od zieleni, sadownicy uprawiają brzoskwinie a tu nagle bankructwo zagląda w oczy MPEC-wi.Nadto ludziska są bardziej uświadomieni, przyglądają się rozliczeniom za ciepło, porównują wielkości zakupionego ciepła z wielkością tzw. kresek więc trzeba,jak to w kapitalizmie liberalnym coś wykombinować.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Sprawa nadaje się do sądu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:45 Blokada na kaloryferach ma na celu zapobieganie spadkowi temperatury poniżej 16 stopni Celsjusza, więc twoje argumenty są śmieszne. W interesie spółdzielni jest jak najszybsze dogrzanie bloków i pozdejmowanie pomierników z mieszkań, pozostawienie jednego licznika na bloku. My tak mamy i co roku są nadpłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczytaj mi mamo Re: Sprawa nadaje się do sądu. IP: *.kielce.vectranet.pl 10.06.09, 07:53 Przeczytaj najpierw wszystkie posty, to może się dowiesz nawet coś na temat przepisów prawnych i zasad działania zaworów termostatycznych z termostatem zablokowanym od 2. Czy jakby na nim namalowane zamiast 2 było 0, a działał by nadal od 14'C, to też byś tak skamlał?. Zawór termostatyczny jest tak zbudowany, że nawet jak go zakręcisz, na 0 to przy temperaturze poniżej 6'C też zacznie grzać, a jak nie wierzysz, to zimą przy -10'C otwórz okno przy pokrętle zaworu, jak będziesz miał zakręcony grzejnik na 0 i zimny kaloryfer, tak działają zawory termostatyczne inaczej by się tak nie nazywały! Może jeszcze uważasz, że temperatura 6'C jest odpowiednia do życia? Wszystko już jest opisane w innych wypowiedziach. I nie paplaj jak wszyscy sceptycy bez wiedzy na ten temat, tak jak de Niro w reklamie - (tatatata) :) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Działalność tego typu urzędasów można jedynie 08.06.09, 23:13 spuentować w ten sposób: " I jedna myśl im chodzi po głowie Co by tu jeszcze, co by tu jeszcze Co by tu jeszcze spieprzyć panowie." Młynarski. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 Rechot Marksa i Lenina: spółdzielnie 09.06.09, 00:58 Ciepłe posadki dla preziów i ich króliczków. Ja parę lat temu miałem zupełnie odwrotną sytuację - w mieszkaniu było za zimno. A zimno było dlatego, że kaloryfery miały za mało żeberek. Poszedłem do prezesa na rozmówkę o tym. Patrzę ja, a tu w pokoju prezesa kaloryfer na dobre 30 żeberek. U mnie w takiej wielkości pokoju było żeberek 10. Oczywiście nie omieszkałem preziowi to wypomnieć. Musiał się tym strasznie przejąć, bo umarł biedak niedługo potem. Spółdzielnie to ruja i porubstwo. Teraz nam wymienili skrzynki na listy, bo rzekomo poprzednie nie spełniały norm unijnych. Jakiś szwaniec wymyślił, że one mają mieć okienka otwierane do góry, a nie na dół. W ten sposób trzeba koniecznie dekiel trzymać jedną ręką, a drugą gmerać w skrzynce. A gmerać grabą trzeba koniecznie, bo skrzynka jest tak zrobiona, że za damski chwiej nie widać co tam jest w środku. Poczciarz skarży się z kolei, że ma palce obtarte od klapek na sprężynkach w tych skrzynkach. Zupełna paranoja na nasz koszt! Komuna przy tym wysiada w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 01:19 co za palanty.sam mieszkam na osiedlu i niech ktos sprobuje zalozyc mi cos takiego.bedzie musial nauczyc sie fruwac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolennik_zimna Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.tengizchevroil.com 09.06.09, 04:53 nic prostszego, powiesic gruby koc na kaloryferze i po klopocie, nie zapomniec o zawinieciu rowniez pokretla od regulacji i po klopocie ... moze to malo estetyczne, ale bedzie kaloryferkowi zawsze cieplo :) a nam juz chlodniej pozdrawiam zwolennik zimna Odpowiedz Link Zgłoś
okalina W Sieradzu robią tak samo 09.06.09, 05:51 i nie przyjmują żadnych sprzeciwów Odpowiedz Link Zgłoś
rabbinhood mieszkałem na Ślichowicach2 09.06.09, 07:03 ale przez rok gdy pracowałem "w Polsce" nie mieszkałem i zakręciłem kaloryfery, potem się okazało że i tak muszę płacić za ogrzewanie, bo najbardziej ogrzewane miejsca to klatki schodowe, piwnice i wynajmowane sklepom powierzchnie.Spółdzielnia była tak projektowana by zapewnić duży zbyt dostawcy energii cieplnej, a nie żeby lokatorom zyło się ciepło i tanio.Współczuję sercowcom którzym lekarz zabrania się przegrzewać, przy włączonym na 2 kaloryferze będą musieli otwierać okno dając swój wkład w ocieplenie planety. Jedynym rozwiązaniem jest izolowanie mieszkań przez tych którzy sie boja ze ogrzewaja innych. Odpowiedz Link Zgłoś
anuswawa Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 07:37 istna paranoja...chyba tylko w tym chorym kraju mozna cos takiego wymyslec....ja bym poszla do sadu!! Odpowiedz Link Zgłoś
bambetel Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 08:18 i słusznie oznaczenie "2" na termostacie oznacza temperaturę ok 16 st Celsjusza więc niech nikt nie opowiada że będzie mu gorąco !!! a jeżeli tak to jeszcze taniej bedzie zamieszkać w kartonie na ulicy!!!! cwaniaczki w blokach zamykają ogrzewanie na 0 i grzeją się ciepłem sąsiadów!!! to jest ok!! czy też sami są w stanie napierdzieć sobie do temperatury 17-18stopni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
arczello Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 08:25 Nic dziwnego, że w Niemczech mówi się "głupi jak Polak". Ten naród jest tak głupi, że chyba bardziej już nie może być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.aster.pl 09.06.09, 08:31 U nas chyba sąsiedzi grzeją jak szaleni, bo całą zimę jest normalnie, chyba że ktoś wpadnie na pomysł, żeby włączyć kaloryfer. Bo jak ktoś włączy kaloryfer to mamy tropiki, a to niezdrowe, zwłaszcza jak się potem wychodzi na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 08:36 Przepraszam bardzo sami sobie takich yntelygenów wybieracie...jeśli oczywiście chodzicie na walne;))) Najlepiej mieć pretensje do całego świata a nie do siebie...jeśli uważacie że prezio i s-ka działa nie tak jak tego oczekujecie jest pkt na walnym absolutorium dla zarządu więc głosując można się wypowiedzieć ... a tak .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 prosta sprawa, u notariusza utworzyć prawo IP: *.chello.pl 09.06.09, 08:59 odrębnej własności mieszkania, ok. 900 zł,potem wypisać się ze spółdzielni, potem jest się w bloku podmiotem niezależnym i po prostu ignouruje się spółdzielnie. W przypadku takich zaworów ten pan prezes musiałby iść ze mną do sądu, a tam by przegrał, bo co jest zakładane w moim odrębnym własnościowo mieszkaniu za moje pieniądze to o tym ja decyduję. To powie każdy sąd. Odrebny właściciel musi tylko poddać się kontroli szczelności gazu i sprawdzeniu kominów oraz musi płacić opłaty eksploatacyjne. Tyle. Ja tak zrbiłem w 2005 roku i moja spółdzielnia może mi skoczyć. I jeszcze mnie gdzieś pocałować. Skorzystajcie z mojej rady. Kiedyś może się Wam to przydać, np. gdy spółdzielnia zrobi długi, wtedy nie odpowiadacie za nie, a jak jesteście w spółdzielni to tak, nawet zrobione bez Waszej wiedzy, wielu ludzi o tym nie wie. My, tu w SM Pracowników Nauki w Krakowie tak spłacamy od 5 lat długi, 1mln 600 tys po starym zarządzie, wtedy jeszcze byłem członkiem SMPN, dlatego do dziś to spłacam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszalinski Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 09:11 A Koszalinska Spoldzielnia Mieszkaniowa Przylesie rozwiazala to inaczej. Oto na rozliczeniach pojawily sie "wirtualne pomieszczenia". Jesli jakis zimnolubny przesadzi z niedogrzewaniem to sie go administracyjnie wyrowna :> Do poziomu "polowy sredniego zuzycia w wezle cieplnym". Ot urawnilowka. A te wskazniki, modyfikatory, kompensatory i inne wspolczynniki do przeliczen to jakas paranoja. Mam mieszkanie szczytowe, na trzy strony swiata na ostatnim pietrze. A modyfikatory identyczne jak u ludzi mieszkajacych w srodku bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
meingazeta Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 09:18 Dzień Dobry, PYTANIE/PROŚBA NIEKORZYSTNE ROZLICZENIE CENTRALNEGO OGRZEWANIA PRZEZ SPÓŁDZIELNIE IM. 23 LUTEGO W KOZIEGŁOWACH KOŁO POZNANIA Rozliczając mnie z kosztów centralnego ogrzewania za sezon 2006/2007 spółdzielnia mieszkaniowa im. 23 lutego w Koziegłowach wyliczyła ryczałtem prawie 1800 złotych! za mieszkanie 30 metrowe!, gdzie w latach poprzednich ta kwota wynosiła okolo 500 zł. Zostałem w ten sposób rozliczony, gdyż zdaniem spóldzielni nie udostępniłem w wyznaczonym terminie mieszkania do spisania podzielników ciepła z kaloryferów. Moje osobiste i listowne wyjaśnienia później, iż dzwoniłem pod numer telefonu zostawiony przez firme spisująca liczniki żeby się umówić, ale nikt nie odbierał i uzasadnienie dlaczego nie moglem być w mieszkaniu nie zostaly w żaden sposób wzięte pod uwagę! Zgodnie z tym rozliczeniem wyliczono mi potem czysz, który zawiera przedpłate za centralne ogrzewanie na kolejny sezon. Czynsz został podniesiony ze 150zł na 300zł. Na moją prośbe o dostosowanie czynszu zgodnie z tym co płaciłem wczesniej nie dostalem żadnej odpowiedzi, dopiero w nastepnym rozliczeniu miałem bardzo duzą nadpłate, czyli moje pieniążki pracowały ze swoim procentem na korzyść spółdzielni przez rok czasu. Po sezonie grzewczym 2007/2008 i spisaniu wartości z podzielników ciepla z kaloryferów zostałem rozliczony za cały okres od czasu ostatniego spisania wartości z podzielników, czyli za dwa sezony grzewcze!!! Po mojej pisemnej interwencji okazalo się że podzielniki zapamietują wartości na dwa lata wstecz i sprostowano te wartości i wyliczono za jedynie w/w sezon grzewczy – 374zl. Czyli za sezon grzewczy 2005/2006 wyliczony na podstawie podzielników zapłacilem 500zł, za sezon grzewczy 2006/2007 wyliczony ryczałtem 1800zł, a za sezon 2007/2008 równiez wyliczony na podstawie podzielników 374zł. Po moich kilkukrotnych pisemnych prośbach i wyjasnieniach do zarządu, a potem rady nadzorczej o zbilansowanie kwoty pobranej za sezon grzewczy 2006/2007 – 1800zł rada nadzorcza odpowiedziała mi zdecydowanie pisemnie, że „ podkreślamy powtórnie, że proces rozliczenia kosztów centralnego ogrzewania w sezonie 2006/2007 dla wszystkich mieszkańców został definitywnie zakończony i nie może być mowy o cofnieciu tych rozliczeń. Z uwagi na powyższe uznajemy sprawę Pana rozliczenia za ostatecznie zakończoną” Proszę o pomoc i odpowiedź czy spóldzielnia ma prawo postępować w taki sposób? Jesli nie to co można zrobić aby uzyskać zwrot nadpłaconych pieniążków (tak jak opisałem wyżej do organów spółdzielni wystosowałem kilka pism, ale zostały odrzucone)? Dziekuje z góry i pozdrawiam, meingazeta@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 09.06.09, 09:26 Okradają ludzi przy pomocy wewnętrznego "prawa" które jest zakamuflowanym złodziejstwem. Najlepiej zgłosić sprawę do Prokuratury,napisać skargę do Pani Pitery. Na sądy szkoda czasu i pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 09:24 często jest tak, sczegolnie w budynkach slabo izolowanych że warto zrezygnować z podzielnikow( ktore nie są licznikami, a w rozliczeniu zazwyczaj 50% wskazań plus 50% koszta stałe) wtedy spółdzielnia nie ma prawa np ustalac stawki x 2...zapadły odpowiednie wyroki np. w stosunku do spoldzielni w skarzysku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 09:36 oczywiscie ze mozna placic za to co sie zuzylo pod warunkiem zainstalowania licznikow, ale jest to mozliwe jesli kazde mieszkanie ma oddzielna instalacje, a nie jak pion biegnie w kazdym pomieszczeniu...tak jest w nowym budownictwie np na slichowicachII ale spoldzielnia nie zgadza sie na liczniki bo mieliby problem w wyliczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 09:39 i jeszcze raz ludziska korzystajcie ze swoich praw ... chodzcie na walne wywalajcie rady nadzorcze, zarzady ...a praktyka jest taka ze frekwencja wynosi 2%!!!! a pozniej wszyscy marudza tylko ze ten jest taki a tamten owaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.vast.net.pl 09.06.09, 09:52 kiedys zakladano na kaloryfery tz kryzy, czy nadal one sa ? ponadto wielu lokatorow ogrzewa mieszkania gazem z kuchni, oczywiscie tam gdzie nie ma licznikow. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Algorytmy rozliczania podzielnikami mają błąd 09.06.09, 10:03 logiczny. Nadmiernie premiują oszczędzających. przykład prawidowego algorytmu mozna znaleźć tu: www.morena.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=369&Itemid=72. Błąd polega na tym ,ze ustala się stosunek kosztów od metra do kosztów od podzielnika dla mieszkańca który ma zuzycie średnie energii CO . W Niemczech to zdawało egzamion ale tam wszyscy mniej więcej jednakowo zuzywali. W Polsce coraz częściej pojawiają sie mieszkancy o zuzyciu podzielnikowym zero . Rozrzut zuzycia jest bardzo duzy i stary algorytm w granicy może przypisac paru osobom prawie cały rachunek za CO. Tak się zdarzyło w paru blokach kiedys na Gdańskim Chełmie. W Sp Morena Gdańsk po wprowadzeniu nowego algorytmu problem zniknął prawie zupełnie. Kto chce więcej informacji niech pisze do mnie na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 10:17 zobaczcie par 2 pkt 23 tej moreny...wlasnie tak dzialaja spoldzielnie...ale przegrywaja w sadach i musza zwracac wraz z odsetkami zagrabione pieniadze Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 10:35 Pieniędzy nie muszą zwracać. Regulamin uchwalony obowiązuje koniec kropka . Członek ma prawo zaskarzyc regulamin i wtedy sąd może wydac decyzje nakazująca zmine regulaminu ( jeżeli znajdzie podstawy) Natomiast mieszkaniec musi przestrzegać regulaminu do czasu zmiany. To tak jak prawo o wykupie za złotówke mieszkania juz wszyscy wiemy ,ze jest niezgodne z konstytucja ale nadal obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 10:42 prosze przeczytac orzeczenia...nie mozna karac ludzi za brak podzielnikow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Prawo energetyczne nakazuje taki system rozliczeń 09.06.09, 10:53 który stymuluje zachowania prooszczędne. To niejest karanie za brak podzielnika to jest stymulacja do założenia podzielnika ,a co za tym idzie oszczędzania energii. Odpowiedz Link Zgłoś
haruki_wawa Dom development w Warszawie tez zalozyl blokady 09.06.09, 10:18 Dom Development w Warszawie - sa zalozone blokady w nowych mieszkaniach, przy zakreconych wszystkich kaloryferach przy mieszkaniu 80 m2 (nowe nie zrobione jeszcze mieszkanie) - zuzycie siega okolo 1.2 GJ na miesiac. To jest jakies 150 PLN !!!!!!!! To jest kasa za nic ... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 10:23 "Mimo tego mają ciepło, bo są ogrzewani przez sąsiadów. Czy to sprawiedliwe?" To pytanie trzeba było postawić 20 lat temu, gdy duch kapitalizmu zaczął pchać ludzi w absurdalne podzielniki ciepła. Przecież bloki były budowane i mieszkania rozdzielane przy założeniu że żadnych podzielników nie będzie. Przepływ ciepła między mieszkaniami jest olbrzymi - ciepło wypływa ścianami zewnętrznymi, a tych jest szczególnie dużo w mieszaniach narożnych. Tam też były instalowane potężniejsze grzejniki, ale cena mieszkań tego nie uwzględniała. Wszyscy jednakowo płacili i mieli jednakowe warunki (temperatury). Wprowadzenie podzielników narusza całą tę logiczną strukturę. Temperatura w mieszkaniu wewnętrznym dużo mniej zależy od ustawienia kaloryfera w mieszkaniu, niż od temperatury u sąsiadów. W ten sposób jedni pasożytują na innych. I nie ma na to żadnej rozsądnej rady. Wyrzucić podzielniki, a opłaty brać od metra kwadratowego. U mnie, w dobrze ocieplonym bloku, zlikwidowałem dwa kaloryfery, dwa mam na stałe zakręcone (no, może poza paroma dni w niektóre zimy), a jeden na pół gwizdka, a i tak temperaturę mam 22 stopnie cały czas, bo taką lubię. Gdyby były podzielniki, płaciłbym zapewne mniej niż obecnie, ale sąsiad obok, w narożnym mieszkaniu, byłby ewidentnie poszkodowany. Ja bym się wręcz źle z tym czuł. Jak się ma domek na osiedlu domów jednorodzinnych podłączonych do wspólnego węzła, to jasne, że każdy powinien płacić za swój. Ale nie w bloku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Dla mieszkań naroznych stosuje się wspólczynniki k 09.06.09, 10:40 korekcyjne. jeżeli prawidłowo dobrane to załatwia sprawe. Oghrzewanie przezściany to mit ( tznjest taki efekt ale mały). gdyby to byłomozliwe to klatka schodowa bez kaloryferów nagrzewałaby się do temperatury pokojowej , a tak nie jest. Ludzie mającdyzero na podzielnikach tak naprawde grzeja się ciepłem z rurek i z łazienki. Niektórzy specjalnie otwierają drzwi do łazienki cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
kmaras77 Re: Dla mieszkań naroznych stosuje się wspólczynn 09.06.09, 12:55 To ciekawe, co piszesz, bo u mnie w bloku na klatkach nie ma kaloryferów a jest ciepło. Ale może to wynik wymiany okien i drzwi wejściowych na szczelne z podwójną szybą? Odpowiedz Link Zgłoś