Dodaj do ulubionych

Nagrody za kulturę rozdane

20.06.09, 22:13
Warto też dodć to, czego w artykule zabrakło, że nagrodę otrzymała
również pani Maria Włodno, powieściopisarka, której książki są
rekomendowane przez Fundację Cała Polska Czyta Dzieciom do
codziennego czytania. Pani Maria Włodno prowadzi także ekumeniczną
audycję w Radiu Kielce, a jej książki w formie słuchowisk są czytane
na ogólnopolskich antenach, np. w PR Jedynce. A więc brawo Pani
Mario i czekamy na nastepną powieść!
Obserwuj wątek
    • Gość: Jakub Mamełe, mamełe! Nagrody za kulturę rozdają! IP: 83.1.88.* 21.06.09, 06:06
      A nie nawoływałem, żeby dać panu Cecule dotację? Nawoływałem!

Na czym się znam, na tym się znam ..., no i dostał światowej sławy pan Cecuła -
      ledwie powróciwszy z pobytu stałego w swej ojczyźnie Izrael - nagrodę całego
      miasta Kielc za osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej,
      upowszechniania i ochrony kultury w 2008 roku.

Dostał od całego miasta! Nawet Wojtku Pstryku.Serdecznie sobie odjął, aby
      dołożyć się do dotacji dla pana Cecuły jak każdy uczciwy obywatel CK. Najwięcej
      dał - i to nie jest jakieś bobe mojse - pan prezydent Lubawski, ale to jest
      oczywistością ze strony każdego prezydenta miasta Kielc, którego wujek ze strony
      akurat matki to Żyd, w dodatku amerykański.
      Wydaje mi się, że pan prezydent Kielc tylko w tym jednym przesadził: za ochronę
      kultury w 2008 roku uznał światowej sławy fragmentację dzieł pana Cecuły,
      cudownie ulepionych przez pana Cecułę z gliny na wzór Pana Boga z dodatkiem
      poszczególnych liter z literatury hebrajskiej. Widać z tego, że gdy ludzie dużej
      wiary dotacyjnej rozbijają talerze o bruk, być może nawet ulicy Planty w mieście
      Kielcach, to jest to ochrona kultury, być może nawet osobistej.

Moją poranną modlitwę niedzielną wzmocnię jednym głębszym czytatem, co następuje:
      "(...) mówi Maciej Demidow, szczepowy "Czarnej Ósemki” w latach 1950-1960, były
      prezes Centrali Promocji Handlu Zagranicznego, obecnie właściciel firmy
      windykacyjnej ściągającej wierzytelności od kontrahentów zagranicznych Polski.
      - [Marek Cecuła] Był jednym z moich najzdolniejszych drużynowych, prowadził
      drużynę w latach 1958-1960. Obdarzony niesamowitym zmysłem organizacyjnym,
      bardzo przedsiębiorczy. To był talent: umiał błyskawicznie przeanalizować każde
      zadanie i podjąć właściwą decyzję. (...) miał pomysły i niezrównaną smykałkę do
      biznesu. Potrafił wycisnąć pieniądze z kamienia."

Niedzielny poranek. Dzisiaj zmierzę się z problemem antysemityzmu! Może
      dostrzeże to "Gazeta Wyborcza" i ja także stanę się "człowiekiem przełomu"?
      • Gość: asdr Re: Mamełe, mamełe! Nagrody za kulturę rozdają! IP: *.kielce.vectranet.pl 21.06.09, 15:28
        może warto było chociaż symbolicznie wspomnieć kto za co dostał?
        • Gość: Wojtku To wspaniałe! dzisiaj była piękna niedziela! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 20:20
          Siostro, modliłem sie dzisiaj za Ciebie i za polski kościół
          rzymskokatolicki obrządku łacińskiego. Geniusz będzie zył
          kilkadziesiąt lat, kościół będzie zawsze.
        • pstryku.serdecznie Re: Mamełe, mamełe! Nagrody za kulturę rozdają! 17.09.09, 03:12
          Ciekawe Grzegorek ile dostanie za niewinność.
        • Gość: . Re: Mamełe, mamełe! Nagrody za kulturę rozdają! IP: *.chello.pl 17.09.09, 08:36
          Jak to za co ? Cecuła dostał za stalowe dzidy z Rynku i podświetlane
          witacze.
          • Gość: filuś Re: Mamełe, mamełe! Nagrody za kulturę rozdają! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 22:24
            A któż to owi aktorzy z "Kubusia" i jak ma się ich spektakl do
            korzyści kulturalnych Kielczan?
            Jak pięść do oka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka