Dodaj do ulubionych

logopeda-łódź

15.08.06, 20:21
Witam, szukam sprawdzonego logopedy na terenie Łodzi. Mój synek ma 3 lata i 2 miesiące i ciągle nie mówi "ł" i "r", a mówi dużo i chętniesmile Chciałabym się upewnić, czy taki stan rzeczy jest normalny, a może należłoby zacząć z nim ćwiczyć ?
Dziękuję z góry za informacje.
Pozdrawiam
mj
Obserwuj wątek
    • filipinka79 podbijam 15.08.06, 21:25
      bo też szukam logopedy dla malucha
      • marki0 Re: podbijam 15.08.06, 22:37
        Wasze maluchy sa dosc małe.I nie wiem czy to nie za wcześnie jeszcze na logopedę
        bo trzy latem ma prawo jeszcze niewyraznie mówic i przekręcać literki.To nie ja
        jestem taka madra tylko wiem to z ksiazek i od logopedy.Ja mojego zapisałam jak
        miał 4,4m-ce i pani logopeda nie była pewna czy da sie z takim maluchem juz
        ćwiczyć.Czy bedzie podatny nawet jeśli to bedzie w formie zabawy, bo zazwyczaj
        pracuje sie z dziecmi w wieku 5-6lat najwczesniej.Ale okazało sie ze sie dało i
        efekty były bardzo szybko widoczne.Mój np nie mówił "K".Zamiast kura mówił tura
        i podobnie.My chodzimy na raetkini do centrum zajec pozaszkolnych przy
        ul.Retkińskiej.Jutro spróbuje znalezc dokładny adres i jakis nr telefonu.Pani
        jest bardzo miła i ma podejście.Zreszta z tego zyje.Koszt tez nie jest
        troagiczny bo zajecie sa raz na tydzień a koszt miesieczny to 56zł.Goraco
        polecam.Mama 5 letniego Czrka.My od wrzesnia ruszamy ponownie, bo mały mówi
        baaardzo szybko i przez to niewyraznie a poza tym nie mówi jeszcze "r".
        • marki0 Re: podbijam 06.09.06, 11:13
          w poradniach sa koszmarne terminy.Podaje tel tam gdzie my chodzimu.Właśnie od pn
          sa zapisy do pani logopedy przyjmujacej na retkini w ćentrum Zajęc
          pozaszkolnych.Chodzi sie raz w tyg na 45-1godz i kosztuje miesiąc 56 zł zatem
          nie jest to koszmarna cena
          607-04-85
          • marki0 Re: podbijam 06.09.06, 11:14
            zły numer podałam.Przepraszam.Taki jest własciwy 687-04-85
    • anies75 Re: logopeda-łódź 22.08.06, 13:03
      mój synek ma 3 lata i 1 m-c i ciągle nic nie mówi sad
      logopeda dał mu jeszcze czas do stycznia a potem zaczniemy działać - tak
      powiedział, nie wiem co to ma być..
      w każdym razie jeśli chodzi o poprawną wymowę, (bo też pytałam czy jak zacznie
      mówic ale niewyraźnie to też przyjść)to owszem kazał przyjść ale na ćwiczenia
      poszczególnych literek to czas ok 4-5 roku życia (przynajmniej tak mi mówił
      logopeda)
      a ja idę teraz do psychologa i laryngologa na konsultacje
    • filipinka79 Re: logopeda-łódź 22.08.06, 21:20
      u nas logopeda jest potrzebny, mały ma 2,5 ale jest głębokim wcześniakiem
      (25tc) i miał wylew dokomorowy 3 i 4 st. Chodzilismy na Dziewanny ale nie
      odpowiada mi ta pani bo ma ewidentne kłopoty ze słuchem.
      • marki0 Re: logopeda-łódź 22.08.06, 22:17
        nie moge znalezc tel do tego centryum.Moze jutro sie tam przejde bo musze małego
        zapisac od wrezśnia to wezme i Wam podam.
    • coronella Re: logopeda-łódź 23.08.06, 08:05
      3 lata i nie mówi "r" ?? Alez on nie musi jeszcze r mówic. Moja córka nie mówi wielu liter, "r" "k" "ł", nawet nie wiem których jeszcze, i jest z nią wszystko OK. Są dzieci które w tym wieku generalnie mało mówia.
      • marki0 Re: logopeda-łódź 24.08.06, 17:15
        Mój też dosłownie do 3 lat nie mówił.Casem jedynie wymykały mu sie jakieś tam
        półsłówka i nic wiecej.Tylko pokazywał albo porozumiewał sie przez hmm,hmm.
        Poten jak z procy strzelił ruszyła mu mowa, ale niewyrażnie i szalenie szybko.I
        tak jest już ponad dwa lata.
        • alusia2405 Re: logopeda-łódź 25.08.06, 23:59
          Wizytę u logopedy polecam nawet małym dzieciom. I nie chodzi tu od razu o
          ćwiczenia wymowy literek czy głosek, ale o układanie języczka w buzi podczas
          mówienia. Nawet dwulatek potrafi wykonac proste ćwiczenia języczka.
          • timpa-timpa Re: logopeda-łódź 30.08.06, 22:03
            Dziewczyny, jestem logopedą i powiem tyle. Ćwiczenia i profilaktyka jest
            potrzebna. Z mową wiąże się nie tylko funkcja komunikacji ale i ogólny rozwój
            intelektualny. Norma w Polsce jest, że dziecko w wieku 5 lat powinno mówić
            głoskę "r". Jest to ostatnia najtrudniejsza głoska w języku polskim. Do tego
            czasu powinno dziecko tez poprawnie wymawiać inne głoski. Jeśli ich nie wymawia
            pewnie też nie mówi "r". To nieprawda, że z 2 latkiem nie mozna pracować. Może
            ktoś nie umie. Nie zawsze są to typowe lekcje gabinetowe.Im bardziej op.óźnia
            sie rozwój mowy tym istnieje większe prawdopodobieństwo na różne problemy
            szkolne. Cwiczcie z waszymi pociechami, czytajcie im dużo książeczek, odstawcie
            smoczki i butelki w odpowiednim czasie. Pozdrawiam.
            • 2razy_mama Re: logopeda-łódź 02.09.06, 22:43
              A co powiesz na pięciolatka (z grudnia), który od prawie 3 lat mówi "R" tyle, że
              "francuskie", gardłowe. Wszystkie inne głoski wymawia poprawnie. I nie chce
              ćwiczyć! Od roku chodzę z nim do logopedy i ...nic (no prawie nic). Pani (z
              resztą bardzo miła i cierpliwa) mówi aby się nie zrażać i nadal przychodzić. Ale
              jak to zrobić by synek się nie buntował tylko ćwiczył? On twierdzi, że umie
              mówić i że nie potrzebuje się tego uczyć. Wszyscy są zawsze zaskoczeni, że tak
              dużo zna słów a nie skończył jeszcze 5 lat...
            • coronella Re: logopeda-łódź 03.09.06, 10:37
              no i czy ktos znalazł jakis tel. do logopedy?
    • rubi21 podawałam kiedys 03.09.06, 11:23
      namiary na poradnie gdzie przyjmuje logopeda:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=600&w=38669348&a=38673597
      obowiązuje rejonizacja, ale jeśłi zadzwonicie do najblizszej to myślę, ze
      podadzą namiary np na prywatnych logopedów, albo zapiszą do poradni - nie wiem
      czy poradnie obejmują dzieci nieprzedszkolne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka