mlodamama13 29.09.06, 22:41 gdzie można kupić dobre buciki do nauki chodzenia (takie, z usztywnianym zapiętkiem)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja234 Re: buciki na początek 29.09.06, 23:25 witaj, dobre buciki - pierwsze buciki do chodzenie wcale nie muszą mieć usztywnianego zapiętka. Szeroko temat był omawiany w TVN Style odcinek numer 4. Ostanio czytałam na ten temat w miesięczniku Rodzice wydanie październik 2006. Wyraźnie napisane tam jest, że rodzice popełniją ogromy błąd kupując dziecku but, który - cytuję: "ma twardą podesz i sztywny zapiętek. Dla dziecka chodzenie w czymś takim przypomina marsz w butach narciarskich! Rodzice robia tak, ponieważ chcą zabezpieczyć dziecko. Alepiej dać maluchowi i jego stopom maksimum swobody - pozwolić mu poszaleć. Ponadto, P. Paweł Zawitkowski - fizjoterapeuta, uważa, że buty jesienno-ziomowe nie muszą być wysokie za kostkę. Zależy to wszystko gdzie mieszkamy. Najlepsze buciki dla dziecka to takie, które nie przeszkadzają stopom w pracy i w kontakcie z podłożem. Nie za ciasne i nie dłuższe niż pół centymetra od stopy, powinny się zginać i być sztywne tam, gdzie zginają się i usztywniają stopy (do przodu i do tyłu) i pod palcami. But powinien być miękki, mieć cienką sprężystą i lekko zaokrągloną z przodu i z tyłu podeszwę, powinien też być jak najwęzszy, bo wtedy stopa malca nie schodzi do środka i nie koślawi się. Najlepsze są buty sportowe, najlepiej sznurowane - w czasie chodzenia dopasowują się do ruchu i kształtu stopy. Zapiętek powinien się poruszać razem z piętą - zbyt twardy poznać po tym, że się wyciera, bo pięta dziecka nie przesuwa się razem z nim, tylko po nim ślizga. A oznacza to, że but "nie trzyma" stopy, czyli jest do wyrzucenia. Dziecko machodzić w butach, a nie je nosić" Powyżej przytoczyłam Ci część artykułu, może to ułatwi wybór 1 bucików. Mi obejrzenie programu ułatwiło bardzo - byliśmy wtedy na etapie kupowania sandałków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mlodamama13 Re: buciki na początek 30.09.06, 10:00 Bardzo dziękuję za informację. Niestety nasz Maluch ma zalecone buty z usztywnionym zapiętkiem przez fizjoterapeutów (ma rozszczep kręgosłupa, ale lekkiego stopnia, więc chodzić będzie). Bardzo ważne są u niego stópki, a buciki muszą pomagać stopom w prawidłowym ustawianiu ich (duże ryzyko koślawości), jednak nie mają to być butki ortopedyczne. Stąd moje pytanie, gdzie w łodzi można takie kupić lub gdzie jest ich duży wybór. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
michatka Re: buciki na początek 04.10.06, 00:59 hej tez oglądałam wspomniany tu program na TVN Style i nie zgadzam się z przedstawionymi tam opiniami (ortopeda i rehabilitantka moich dzieci mówią zupełnie co innego) takie butki kupisz na Tuwima 4 w sklepie ze sprzętem rehabilitacyjnym w Medorcie na Andrzeja dostaniesz buty Memo, sa też podobno specjalne do nauki chodzenia, ale tych akurat nie kupowałam pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
dusialodz Re: buciki na początek 04.10.06, 09:07 Buty w Medorcie kosztują dobrze ponad 100 zł (coś koło 125 zł). Wyższe, za kostkę ze sztywna piętką można kupić w BARTKU (Manufaktura i Geant na Jana Pawła II). Buciki te sa profilaktyczne i mają atest Zdrowej Stopy i kosztuja 59 zł. Wybój jednak należy do Ciebie. Nie wiem czy bbuty ortopedyczne w Medorcie mają malutkie rozmiary. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś