Dodaj do ulubionych

PEDIATRA w POZNANIU

09.01.04, 12:43
Za miesiąc ma się urodzić moje maleństwo i już poszukuję dobrego,
sprawdzonego pediatry w Poznaniu, który ma umowę z NFZ - kompetentnego i
komunikatywnego. Mieszkam na Winogradach.

Dzięki za wszelkie sugestie.
Obserwuj wątek
    • lena99 Re: PEDIATRA w POZNANIU 09.01.04, 20:39
      Witaj,
      Mieszkałam na Winogradach ale niestety, nie pomogę, po prostu nie znalazłam
      kompetentnego i komunikatywnego pediatry. Nie polecam natomiast dr.Pietrzak z
      przychodni na os.Łokietka.
      Pyzo, możesz napisać w jakim szpitalu chcesz rodzic, czy będziesz miec położna
      itd. Będę wdzięczna; jak chcesz, pisz na priva. Pozdrawiam, Lena
      • kuka9 Re: PEDIATRA w POZNANIU 09.01.04, 22:27
        witam!
        ja mam termin na 7 marca i też się już zastanawiam nad pediatrą, a jak to jest z
        połozną, która przychodzi do domu? Czy trzeba ją poinformować, zamówić?
        Będę rodziła na Lutyckiej, dlatego jak wiecie coś o tym szpitalu, opłatach to
        będę wdzięczna.
        Pozdrawiam
        Gosia
        • pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 10.01.04, 14:14
          Ja wybieram się do Raszei (termin mam na 9 lutego). W tamtejszej szkole
          rodzenia mówili nam, że teraz po porodzie tata idzie zarejestrować dziecko u
          pediatry w przychodni i tym samym zgłasza, że urodził się nowy podopieczny
          położnej środowiskowej, która zgłasza się do dzidziusia.

Ale jak to wygląda w praktyce to nie mam pojęcia, a też chciałabym się
          dowiedzieć, mam zamiar taką położną na maxa wykorzystać, bo będę z dzidzią
          praktycznie sama (mąż w rozjazdach).
          • jell Re: PEDIATRA w POZNANIU 10.01.04, 15:56
            U nas wszystko potoczyło sie b. sprawnie- po przyjeździe ze szpitala następnego
            dnia zadzwoniłam do Przychodni ( podlegam pod Marysieńki) z info, że urodziłam
            dzidziusia,otrzymałam tel. kom. do położnej, po skontaktowaniu się , Pani
            Położna umówiła się ze mną na odwiedzinki zaraz następnego dnia. Odtąd
            przychodziła do nas co 2 -3 dni, z reguły o mniej więcej tej samej porze przez
            jakieś 4 tyg ( obowiązek ma - 6 tyg. , ale , gd ktoś sobie dobrze radzi, to
            takiego wymogu nie ma). Na szczęście istnieje taki obowiązek patronowania
            dzidziusia, bo w moim przypadku - szczerze mówiąc, położna przydała się
            zwłaszcza mnie, a nie Zosi - burza hormonów jest koszmarna, do tego dochodzi
            cała masa wątpliwości - nie wiem, czy nie wpadłabym w depresjępoporodową, gdyby
            nie ona!
            Pozdrawiamy!
            Ps.1. Ja rejestrowałam dziecko po ok. tygodniu od powrotu ze szpitala, bo mój
            mąż też wiecznie jest w pracy i... nic się nie stało.
            2. Naprawdę nie ma się co martwic, bo w szpitalu tłumaczą 15 razy, co należy
            zrobić po powrocie do domu ( przynajmniej w tym , w którym ja rodziłam - w
            Gnieznie , bo nie zdążyłabym dojechać do Poznania wink)))
            • pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 10.01.04, 19:25
              Jell, dzięki za informacje, jak to wygląda.

Mam jeszcze pytanie, co to znaczy, że podlegałaś pod Marysieńki? Czy ja też
              podlegam pod najbliższą przychodnię (w moim przypadku na Przyjaźni)? Czy to
              jest zależne czy niezależne od tego, jakiego pediatrę wybiorę (niekoniecznie z
              danej przychodni)?
              • jell Re: PEDIATRA w POZNANIU 11.01.04, 09:58
                Oj, fakt, zagalopowałam się!Oczywiście możesz wybrac dowolną Przychodnię i
                pediatrę - ja kierowałam sie tym, że Na Marysieńki mam własnego lekarza
                rodzinnego, korzystam z pomocy tamtejszych specjalistów, więc naturalne dla
                mnie było, że zapiszę tam dziecko. Tym bardziej że do tej Przychodni mam
                dosłownie 5 min. piechotką. Zresztą wychodze z założenia , że lepiej jest mieć
                jakiegokolwiek w miarę kompetentnego pediatre w pobliżu + opiekę pielęgniarską
                ( wiadomo: ważenie dzidziusia, szczepienia i inne drobne sprawy, a nie
                wyobrażam sobie tułania sie przez pół miasta z maleństwem na np.
                szczepieniesmile), a w zanadrzu adres i tel. pediatry rzeczywiście super dobrego,
                do którego spokojnie można zadzwonić w krytycznych przypadkach.
                POzdrawiamy i życzymy przede wszystkim SPOKOJU!

PS. Aha, przez pierwsze 3-4 tygodnie, tj. do czasu wydania Peselu dla dziecka,
                dzidziuś jest zarejestrowany :
                1. oczywiście ma kartę bez peselu
                2. mnie w Przychodni pytali, czy jestem w niej zarejestrowana i przy pierwszych
                wizytach u lekarza( a mała podłapała przeziębienie) pielęgniarki wyciągały
                zawsze karte i moją , i Zosi. Nie wiem, czy to taka ichniejsza zasada, czy tez
                ogólna praktyka?
                • pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 12.01.04, 15:16
                  Bardzo dziękuję.

Mam jakies tam namiary na pediatrów, ale właśnie nie są z Winograd, wolałabym
                  coś bliższego - pewnie zaryzykuję i zapiszę się do najbliższej przychodni
                  (razem z mężem jesteśmy zapisani do zupełnie innej przychodni w centrum
                  Poznania, ale tam nie ma pediatrów), a w razie czego skorzystam z prywatnego
                  pediatry i już.

No chyba, że znajdzie się tu jeszcze emama korzystająca i zadowolona z jakiegoś
                  winogradzkiego pediatry państwowego smile
              • mloda.mamuska Re: PEDIATRA w POZNANIU 24.01.04, 10:19
                Pyza - ty też jesteś z PRZYJAŹNI????? No popatrz jaki ten świat mały smile))))

Ja juz potruptałam do przychodni do pokoju pielęgniarek środowiskowych. Tam
                dostałąm taką deklarację (standardowa) aby zgłosić się do położnej i do
                pielęgniarek (te pielęgniarki to tak chyba tylko na wszelki wypadek- jakiś
                zastrzyk czy coś w tym stylu). Wypełniłam i zostawiłam u nich. Położna na nasz
                rejon jest jedna i ma ona siedzibę na Wichrowych Wzgórzach ale często bywa u
                tych pielęgniarek więc nie trzeba latać specjalnie na WW. Dostałam do niej
                telefon komórkowy i po porodzie mam zgłosić urodznie Bąbla.

Pofatygowałam się też na parter tej przychodni (pielęgniarki są na piętrze) i
                spisałam nazwiska pediatrów. I też miałam napisać tutaj post o tym, który
                lepszy ale ... mam ostatnio straszny problem aby wejść z mojego komputera na
                forum gazety (wyskakują same !!!! zamiast strony). I dlatego też prawie sie nie
                udzielam. (teraz siedze na kompie męża a u niego wszystko działa... qrna wiec
                tylko ja mam cos nie tak).

p.s. ze względu na rozpoznanie cukrzycy ciążowej nie będę jednak rodziła na
                Raszei sad Byłam juz raz w szpitalu na Polnej, mam ponowne skierowanie na 3-02-
                2004 i na poród też mnie tam kierują sad No cóż.... No i mimo terminu na 19-02
                mogę urodzić na początku lutego bo szyjka ma juz tylko 1,5 cm. A ta cukrzyca to
                chyba pic na wodę bo jak odstawiłam fenoterol (jestem teraz na relanium)
                wszystko wróciło do normy smile

Jak coś to pisz na priv: greenland@tlen.pl bo ja niestety mam problem z
                przeglądaniem forum sad

Pozdrawiam,
                Asia
        • mama_anka Re: PEDIATRA w POZNANIU 14.02.04, 18:46
          rodziłam na Lutyckiej w listopadzie i jestem baaardzo zadowolona dosłownie ze
          wszystkiegosmile) Zarówno z porodu, opieki poporodowej, jak i z oddziału
          noworodkowego. Miałam opłaconą położną, genialna babka! Poza tym zadnych opłat
          nie było ... Jesli chcesz wiedziec coś wiedziec - pisz na priva. Pozdrawiam
          mama_anka & antoś (3 m-ce i tydzień)
    • lusia03 Re: PEDIATRA w POZNANIU 22.01.04, 17:09
      My chodzimy do dr Pordzik na Wichrowe Wzgorze. Moj synek jest malutki i na
      razie szczesliwie nie mial zadnych klopotow zdrowotnych, wiec nie wiem, jak
      Pani doktor leczy, ale na wizytach "dla zdrowych dzieci", glownie zwiazanych ze
      szczepieniami jest bardzo mila, delikatna dla dziecka, na moje oko bada
      dokladnie i zawsze zostawia czas na pytania rodzicow (a to sobie bardzo cenie).
      • mama_anka Re: PEDIATRA w POZNANIU 14.02.04, 19:04
        my niestety nie mozemy tego samego powiedziec o tej pani doktor...sad(((

mama_anka & antoś 3 m-ce i tydzień
    • yomama Re: PEDIATRA w POZNANIU 25.01.04, 20:39
      Jesli chodzi o pediatre..to odradzam dr Manie z os Kosmonautowsmile

Joaska mama Marysi/moderator z zycia rowiesnikowsmile
      gg2559607
      • padma Re: PEDIATRA w POZNANIU 28.01.04, 12:09
        yomama napisała:

> Jesli chodzi o pediatre..to odradzam dr Manie z os Kosmonautowsmile
        >
        > Joaska mama Marysi/moderator z zycia rowiesnikowsmile
        > gg2559607

Czesc, a dlaczego, jesli mozna spytac? Bo ja wlasnie do niej chodze i na razie
        nie mam zdania... To znaczy zachwycona nie jestem, bo wydaje mi sie, ze dosc
        pobieznie bada dziecko, kiedy poprosilam o skierowanie do neurologa to
        powiedziala, ze nie ma potrzeby, chociaz moim zdaniem jestwink ALe z kolei kiedy
        moja mala miala 12 dni cos sie z nia zaczelo dziac, strasznie zaczela ciezko
        oddychac i dokrot mania przyjechala natychmiast i w ekspresowym tempie
        wyprawila na do szpitala... Wiec sama nie wiem... Ale ze zastanawialam sie nad
        zmiana pediatry troche, to chetnie bym uslyszala, czemu jej nie polecasz?
        Pozdrawiam
        Paulina

• yomama Re: PEDIATRA w POZNANIU 18.02.04, 12:32
          hmmm...no moim zdaniem...jezeli dziecko jest zdrowe..to nie ma klopotu...mozna
          porozmawiac..jest czas..
          Ale w czasie choroby odradzam wizyty u ten pani...pomimo ostrego zapalenia
          gardla...ktorego pani doktor nie rozpoznala..i tego samego dnai ( ale
          wieczorem) wyladowalam z Marysia na ostrym dyzuze..i koniecznie trzeba bylo
          podac silny antybiotyk.......ale zdaniem pani doktor Mani byl on niepotrzebny i
          wystarczyla kuracja wit.c, wapnem, pyrosalem
          3razy nie rozpoznala choroby..i dopiero konsultacja z innym
          lekarzem..doprowadzila do wyleczenia...
          Pozdrawiam
    • ewikmg Re: PEDIATRA w POZNANIU 27.01.04, 08:31
      Witaj,
      polecam dr Błaszak (kobieta) z os.Kosmonautów.
      Nie jest może rewelacyjna ale jak na państwowego lekarza kompetentna i nie
      przesadza z antybiotykani. Z reguły ma mało czasu ale odpowiada na pytania i
      nie ma problemu ze skierowaniami.
      Pozdrawiam
      Ewa
      • pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 27.01.04, 17:26
        Oooo, dotarłam tu po krótkiej przerwie, dzięki za wszelki namiary!!!

mloda.mamuska - odpisałam Ci na priva, darling!
      • mama_anka Re: PEDIATRA w POZNANIU 14.02.04, 19:06
        to samo mówiła o niej nasza położna (że poleca)
        mama_anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka