pyzapyza 09.01.04, 12:43 Za miesiąc ma się urodzić moje maleństwo i już poszukuję dobrego, sprawdzonego pediatry w Poznaniu, który ma umowę z NFZ - kompetentnego i komunikatywnego. Mieszkam na Winogradach. Dzięki za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lena99 Re: PEDIATRA w POZNANIU 09.01.04, 20:39 Witaj, Mieszkałam na Winogradach ale niestety, nie pomogę, po prostu nie znalazłam kompetentnego i komunikatywnego pediatry. Nie polecam natomiast dr.Pietrzak z przychodni na os.Łokietka. Pyzo, możesz napisać w jakim szpitalu chcesz rodzic, czy będziesz miec położna itd. Będę wdzięczna; jak chcesz, pisz na priva. Pozdrawiam, Lena Odpowiedz Link Zgłoś
kuka9 Re: PEDIATRA w POZNANIU 09.01.04, 22:27 witam! ja mam termin na 7 marca i też się już zastanawiam nad pediatrą, a jak to jest z połozną, która przychodzi do domu? Czy trzeba ją poinformować, zamówić? Będę rodziła na Lutyckiej, dlatego jak wiecie coś o tym szpitalu, opłatach to będę wdzięczna. Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 10.01.04, 14:14 Ja wybieram się do Raszei (termin mam na 9 lutego). W tamtejszej szkole rodzenia mówili nam, że teraz po porodzie tata idzie zarejestrować dziecko u pediatry w przychodni i tym samym zgłasza, że urodził się nowy podopieczny położnej środowiskowej, która zgłasza się do dzidziusia. Ale jak to wygląda w praktyce to nie mam pojęcia, a też chciałabym się dowiedzieć, mam zamiar taką położną na maxa wykorzystać, bo będę z dzidzią praktycznie sama (mąż w rozjazdach). Odpowiedz Link Zgłoś
jell Re: PEDIATRA w POZNANIU 10.01.04, 15:56 U nas wszystko potoczyło sie b. sprawnie- po przyjeździe ze szpitala następnego dnia zadzwoniłam do Przychodni ( podlegam pod Marysieńki) z info, że urodziłam dzidziusia,otrzymałam tel. kom. do położnej, po skontaktowaniu się , Pani Położna umówiła się ze mną na odwiedzinki zaraz następnego dnia. Odtąd przychodziła do nas co 2 -3 dni, z reguły o mniej więcej tej samej porze przez jakieś 4 tyg ( obowiązek ma - 6 tyg. , ale , gd ktoś sobie dobrze radzi, to takiego wymogu nie ma). Na szczęście istnieje taki obowiązek patronowania dzidziusia, bo w moim przypadku - szczerze mówiąc, położna przydała się zwłaszcza mnie, a nie Zosi - burza hormonów jest koszmarna, do tego dochodzi cała masa wątpliwości - nie wiem, czy nie wpadłabym w depresjępoporodową, gdyby nie ona! Pozdrawiamy! Ps.1. Ja rejestrowałam dziecko po ok. tygodniu od powrotu ze szpitala, bo mój mąż też wiecznie jest w pracy i... nic się nie stało. 2. Naprawdę nie ma się co martwic, bo w szpitalu tłumaczą 15 razy, co należy zrobić po powrocie do domu ( przynajmniej w tym , w którym ja rodziłam - w Gnieznie , bo nie zdążyłabym dojechać do Poznania ))) Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 10.01.04, 19:25 Jell, dzięki za informacje, jak to wygląda. Mam jeszcze pytanie, co to znaczy, że podlegałaś pod Marysieńki? Czy ja też podlegam pod najbliższą przychodnię (w moim przypadku na Przyjaźni)? Czy to jest zależne czy niezależne od tego, jakiego pediatrę wybiorę (niekoniecznie z danej przychodni)? Odpowiedz Link Zgłoś
jell Re: PEDIATRA w POZNANIU 11.01.04, 09:58 Oj, fakt, zagalopowałam się!Oczywiście możesz wybrac dowolną Przychodnię i pediatrę - ja kierowałam sie tym, że Na Marysieńki mam własnego lekarza rodzinnego, korzystam z pomocy tamtejszych specjalistów, więc naturalne dla mnie było, że zapiszę tam dziecko. Tym bardziej że do tej Przychodni mam dosłownie 5 min. piechotką. Zresztą wychodze z założenia , że lepiej jest mieć jakiegokolwiek w miarę kompetentnego pediatre w pobliżu + opiekę pielęgniarską ( wiadomo: ważenie dzidziusia, szczepienia i inne drobne sprawy, a nie wyobrażam sobie tułania sie przez pół miasta z maleństwem na np. szczepienie), a w zanadrzu adres i tel. pediatry rzeczywiście super dobrego, do którego spokojnie można zadzwonić w krytycznych przypadkach. POzdrawiamy i życzymy przede wszystkim SPOKOJU! PS. Aha, przez pierwsze 3-4 tygodnie, tj. do czasu wydania Peselu dla dziecka, dzidziuś jest zarejestrowany : 1. oczywiście ma kartę bez peselu 2. mnie w Przychodni pytali, czy jestem w niej zarejestrowana i przy pierwszych wizytach u lekarza( a mała podłapała przeziębienie) pielęgniarki wyciągały zawsze karte i moją , i Zosi. Nie wiem, czy to taka ichniejsza zasada, czy tez ogólna praktyka? Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 12.01.04, 15:16 Bardzo dziękuję. Mam jakies tam namiary na pediatrów, ale właśnie nie są z Winograd, wolałabym coś bliższego - pewnie zaryzykuję i zapiszę się do najbliższej przychodni (razem z mężem jesteśmy zapisani do zupełnie innej przychodni w centrum Poznania, ale tam nie ma pediatrów), a w razie czego skorzystam z prywatnego pediatry i już. No chyba, że znajdzie się tu jeszcze emama korzystająca i zadowolona z jakiegoś winogradzkiego pediatry państwowego Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.mamuska Re: PEDIATRA w POZNANIU 24.01.04, 10:19 Pyza - ty też jesteś z PRZYJAŹNI????? No popatrz jaki ten świat mały )))) Ja juz potruptałam do przychodni do pokoju pielęgniarek środowiskowych. Tam dostałąm taką deklarację (standardowa) aby zgłosić się do położnej i do pielęgniarek (te pielęgniarki to tak chyba tylko na wszelki wypadek- jakiś zastrzyk czy coś w tym stylu). Wypełniłam i zostawiłam u nich. Położna na nasz rejon jest jedna i ma ona siedzibę na Wichrowych Wzgórzach ale często bywa u tych pielęgniarek więc nie trzeba latać specjalnie na WW. Dostałam do niej telefon komórkowy i po porodzie mam zgłosić urodznie Bąbla. Pofatygowałam się też na parter tej przychodni (pielęgniarki są na piętrze) i spisałam nazwiska pediatrów. I też miałam napisać tutaj post o tym, który lepszy ale ... mam ostatnio straszny problem aby wejść z mojego komputera na forum gazety (wyskakują same !!!! zamiast strony). I dlatego też prawie sie nie udzielam. (teraz siedze na kompie męża a u niego wszystko działa... qrna wiec tylko ja mam cos nie tak). p.s. ze względu na rozpoznanie cukrzycy ciążowej nie będę jednak rodziła na Raszei Byłam juz raz w szpitalu na Polnej, mam ponowne skierowanie na 3-02- 2004 i na poród też mnie tam kierują No cóż.... No i mimo terminu na 19-02 mogę urodzić na początku lutego bo szyjka ma juz tylko 1,5 cm. A ta cukrzyca to chyba pic na wodę bo jak odstawiłam fenoterol (jestem teraz na relanium) wszystko wróciło do normy Jak coś to pisz na priv: greenland@tlen.pl bo ja niestety mam problem z przeglądaniem forum Pozdrawiam, Asia ______________________________________ Asia z Bąbelkiem (termin: 19-02-2004) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: PEDIATRA w POZNANIU 14.02.04, 18:46 rodziłam na Lutyckiej w listopadzie i jestem baaardzo zadowolona dosłownie ze wszystkiego) Zarówno z porodu, opieki poporodowej, jak i z oddziału noworodkowego. Miałam opłaconą położną, genialna babka! Poza tym zadnych opłat nie było ... Jesli chcesz wiedziec coś wiedziec - pisz na priva. Pozdrawiam mama_anka & antoś (3 m-ce i tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
lusia03 Re: PEDIATRA w POZNANIU 22.01.04, 17:09 My chodzimy do dr Pordzik na Wichrowe Wzgorze. Moj synek jest malutki i na razie szczesliwie nie mial zadnych klopotow zdrowotnych, wiec nie wiem, jak Pani doktor leczy, ale na wizytach "dla zdrowych dzieci", glownie zwiazanych ze szczepieniami jest bardzo mila, delikatna dla dziecka, na moje oko bada dokladnie i zawsze zostawia czas na pytania rodzicow (a to sobie bardzo cenie). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: PEDIATRA w POZNANIU 14.02.04, 19:04 my niestety nie mozemy tego samego powiedziec o tej pani doktor...((( mama_anka & antoś 3 m-ce i tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
yomama Re: PEDIATRA w POZNANIU 25.01.04, 20:39 Jesli chodzi o pediatre..to odradzam dr Manie z os Kosmonautow Joaska mama Marysi/moderator z zycia rowiesnikow gg2559607 Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: PEDIATRA w POZNANIU 28.01.04, 12:09 yomama napisała: > Jesli chodzi o pediatre..to odradzam dr Manie z os Kosmonautow > > Joaska mama Marysi/moderator z zycia rowiesnikow > gg2559607 Czesc, a dlaczego, jesli mozna spytac? Bo ja wlasnie do niej chodze i na razie nie mam zdania... To znaczy zachwycona nie jestem, bo wydaje mi sie, ze dosc pobieznie bada dziecko, kiedy poprosilam o skierowanie do neurologa to powiedziala, ze nie ma potrzeby, chociaz moim zdaniem jest ALe z kolei kiedy moja mala miala 12 dni cos sie z nia zaczelo dziac, strasznie zaczela ciezko oddychac i dokrot mania przyjechala natychmiast i w ekspresowym tempie wyprawila na do szpitala... Wiec sama nie wiem... Ale ze zastanawialam sie nad zmiana pediatry troche, to chetnie bym uslyszala, czemu jej nie polecasz? Pozdrawiam Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
yomama Re: PEDIATRA w POZNANIU 18.02.04, 12:32 hmmm...no moim zdaniem...jezeli dziecko jest zdrowe..to nie ma klopotu...mozna porozmawiac..jest czas.. Ale w czasie choroby odradzam wizyty u ten pani...pomimo ostrego zapalenia gardla...ktorego pani doktor nie rozpoznala..i tego samego dnai ( ale wieczorem) wyladowalam z Marysia na ostrym dyzuze..i koniecznie trzeba bylo podac silny antybiotyk.......ale zdaniem pani doktor Mani byl on niepotrzebny i wystarczyla kuracja wit.c, wapnem, pyrosalem 3razy nie rozpoznala choroby..i dopiero konsultacja z innym lekarzem..doprowadzila do wyleczenia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewikmg Re: PEDIATRA w POZNANIU 27.01.04, 08:31 Witaj, polecam dr Błaszak (kobieta) z os.Kosmonautów. Nie jest może rewelacyjna ale jak na państwowego lekarza kompetentna i nie przesadza z antybiotykani. Z reguły ma mało czasu ale odpowiada na pytania i nie ma problemu ze skierowaniami. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
pyzapyza Re: PEDIATRA w POZNANIU 27.01.04, 17:26 Oooo, dotarłam tu po krótkiej przerwie, dzięki za wszelki namiary!!! mloda.mamuska - odpisałam Ci na priva, darling! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anka Re: PEDIATRA w POZNANIU 14.02.04, 19:06 to samo mówiła o niej nasza położna (że poleca) mama_anka Odpowiedz Link Zgłoś