Dodaj do ulubionych

Polna-czy ktos dostal pismo o Fenyloketonurii?

25.04.06, 10:53
Jestem przerazona,wczoraj caly dzien plakalam,listonosz przyniosl mi
pismo ,iz wstepna analiza krwi mojego Dominisia nie pozwala jednoznacznie
wykluczyc jednej z chorob wrodzonych,ktorej skutki moga prowadzic do
uposledzenia umyslowego,jesli nie podejmie sie szybko leczenia. Napisali,ze z
tego powodu konieczna jest kolejna analiza krwi. Czy ktos dostal takie
pismo??? Jestam zalamana,moj synus dostal 10 punktow,duzy chlopiec z
niego,wazyl 3840g przy porodzie i nagle takie cos... Pomozcie!!!
Obserwuj wątek
    • iwpal Re: Polna-czy ktos dostal pismo o Fenyloketonurii 25.04.06, 12:24
      Waga czy Apg nie mają nic wspólnego z fenyloketonuria, która jest chorobą
      mataboliczną i nie leczona moze prowadzić do uszkodzeń mózgu; jeżeli leczenie
      (i później odpowiednią dietę) zacznie sie już, to dziecko rozwija sie
      prawidłowo.
      Ja czasami myślałam, ze te analizy robią "dla picu", bo nie znam nikogo, kto
      dosłaby takie wezwanie.
      Trzymaj sie i rób wszystko wg wskazań lekarza - bedzie dobrze.
      • jaonna1 bondyrka 25.04.06, 21:38
        bondyrka a kiedy rodziłas na polnej? moja mała miała badania po porodzie ale
        wyników nie znamy.
        • martheatre Re: bondyrka 26.04.06, 09:00
          Zawiadamiają tylko o wyniku pozytywnym. Nie dostałaś wyników, zatem wszytsko
          jest OK.
          • bondyrka Re: bondyrka 26.04.06, 17:17
            Ja rodzilam 11.04 i rzeczywiscie jak nic nie dostalas tzn,ze wszystko jest
            ok,dzis byla u mnie polozna i pobrala malemu krew,wyniki za ok.3 tyg.tak sie
            boje,cy sa jakies objawy tej choroby,pocieszcie jakos!!!
            • martheatre Re: bondyrka 26.04.06, 19:26
              Nie wiem> Nie martw się na zapas. A jeśli tak się nie da... to chociaż pomyśl ,
              że gdyby rzeczywiście maluszek był chory, to baaaaardzo szybko sie o tym
              dowiedzieliście i możecie działać, leczyć, pomagać. Niestey o samej chorobie nie
              wiem prawie nic. TRZYMAJCIE SIĘ
    • viktoria78 Re: Polna-czy ktos dostal pismo o Fenyloketonurii 26.04.06, 19:39
      Witaj,

diagnoza PKU nie jest jednoznaczna z wyrokiem na zycie maluszka! Bedzie musial
      miec diete wolna od fenylalaniny, zapobiegnie to uszkodzeniom. Upewnij sie,ze
      jesli go karmisz, w twojej diecie nie ma produktow bogatych w fenylalanine,
      coca coli light itp. chos bialko to jest powrzechne, no i do lekarza jak
      najpredzej!
      3mam kciuki
    • viktoria78 Re: Polna-czy ktos dostal pismo o Fenyloketonurii 26.04.06, 21:17
      no i zadnych slodzikow - aspartamu itp. tez nie wolno
      • bondyrka Re: Polna-czy ktos dostal pismo o Fenyloketonurii 27.04.06, 20:44
        Wierze,ze moj synus nie ma tej choroby,ale dziekuje wam za pocieszenie!!!
        • lucia1 Re: Polna-czy ktos dostal pismo o Fenyloketonurii 27.04.06, 21:02
          Wiesz, lepiej chyba ze wiesz juz teraz o ewentualnej chorobie dziecka. U mnie
          tak bylo, ze dziecko po porodzie zdrowe, wszystko w porzadku a po 3 miesiacach
          okazalo sie ze jednak jest cos nie tak. I to calkiem powaznie "nie tak" (ma
          niedoczynnosc tarczycy). Zaczela nadmiernie przybierac na wadze i do tej pory
          (ma juz 18 miesiecy) nie mozna zlikwidowac tej nadwagi. Zycze powodzenia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka