Gość: Glis IP: *.dsl.chcgil.sbcglobal.net 04.01.10, 02:32 Ha,ha Aleś Ty Romanowski głupiutki,że jeszcze trzymają Cię w Wyborczej, przecież to powazna gazeta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marmel Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 02:52 Myślę, że zaproszenia są rozsyłane licznie i raczej automatycznie np. do ludzi w grupie Kraków. Osoba odpowiedzialna za konto Majchrowskiego raczej nie zjada nerwowo własnych paznokci z powodu braku decyzji Pana Redaktora, a takie myślenie to chyba wynik kompleksów. Do tego wydaje mi się, że Papuasi nie malują zbyt wiele więc nic dziwnego, że się Pan na ich twórczości nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dimitri Re: Majcher panikuje IP: 151.193.120.* 04.01.10, 09:58 Widać, że prezio przestraszył się Kracika i wszystkie ręce na pokład. a tak poza tym to przestańcie się podniecać, Majcher tego profilu nie zobaczy nawet o oczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srogi_cenzor Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 03:03 Zaproszenia są rozsyłane licznie i raczej automatycznie np. do ludzi w grupie Kraków. Osoba odpowiedzialna za konto Majchrowskiego raczej nie zjada nerwowo własnych paznokci z powodu braku decyzji Pana Redaktora, a takie myślenie to chyba wynik kompleksów. Do tego wydaje mi się, że Papuasi nie malują zbyt wiele więc nic dziwnego, że się Pan na ich twórczości nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr z Kazimierza Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.nycmny.east.verizon.net 04.01.10, 04:11 Napewno tego Gamonia nie zaprosze na swoje konto, min. za jego chamstwo i za jawne i publiczne obrazanie Wisly Krakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 04:31 www.youtube.com/watch?v=Z5wH9zEcgyg www.jacekprezydent.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
mieczyslawkaplicki Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 09:03 Panie Piotrze z Kazimierza.Nie rozumiem oburzenia z powodu rzekomego obrażania Wisły.W Polskiej mowie często używamy określenia "zejścia na psy".Np. życzac Panu wszystkiego dobrego możemy zakończyć by Pan na tym Kazimierzu np.bez pracy nie zszedł na psy.A wymieniając nazwisko Gamoń,zapomniał pan,że był taki piłkarz i co? nie ubliża pan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erty Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.chello.pl 04.01.10, 09:58 alboś glupi albo udajesz. Wybieram raczej to drugie. W takim razie z rowna gorliwoscia rozumiem broniles pilakrzy Wisly spiewajacych "zwsze nad wami" bo to przeciez takie same zjawisko? Taa... zmykaj hiokryto. A kysz! Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwo.zablocie Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 10:35 ale widzisz różnice między kibicami.. a Prezydentem Miasta? Majchrowski przyzwyczaił już nas do używania wulgaryzmów i swojego "specyficznego postępowania", więc co tu się dziwić, że podsyca wojnę między klubami. Odpowiedz Link Zgłoś
sprawazlewa Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 16:25 Majchrowski obraził Wisłę, bo dał kasę na stadion, a Wisła chciała zbudować go za własne pieniądze. Ten łotr tylko psuje Wiśle interesy. Mógł przecież, zamiast jak idiota budować dwa stadiony w odległości 500m ( dla kopaczy zwanych dla niepoznaki piłkarzami), przeznaczyć tą kasę na poprawę komunikacji w mieście, z czego cieszyłoby się kilkaset tysięcy ludzi a nie 3 tysiące kibiców i paruset bandytów ( dla zmylenia zwanych pseudokibicami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.chello.pl 04.01.10, 05:45 Ale to chyba normalne narzędzie marketingowe - co w tym dziwnego? A poza tym podejrzewam, że prez. Majchrowski dość sprawnie posługuje się komputerem :) Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 06:46 No, to ma Majchrowski (zresztą od dawna) przechlapane w Gazecie. Widać - idą wybory. Zapewne kazdego dnia bedzie mozna przeczytać o nim rózne rzeczy. Ciekawi mnie jedno - czy kampania wyborcza Pana Burmistrza, Wojewody Kracika też bedzie tak obficie prezentowana na łamach Gazety ? PS Podobno, jak głosi plotka, na okres kampanii wyborczej Gazeta Wuborcza (dodatek krakowski) zmieni tytuł na: KRACIKOWA KAMPANIA WYBORCZA. Redakcja poświęci słowo "gazeta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal R Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: 91.213.255.* 04.01.10, 07:35 Widać niektórzy powinni urodzić się z 30 lat wcześniej. Na facebooku popularne jest zakładanie profili dla gwiazd, zespołów a nawet firm(jest to uwzględnione w regulaminie portalu). Ostatnio także polityków. Oczywiście jest to działanie marketingowe i jasne jest, że prezydent tym profilem sam nie zarządza. Autor tego tekstu powinien chyba zająć się poważniejszymi sprawami a nie kompromitować swoje środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej Huty. IP: 80.50.135.* 04.01.10, 08:17 Tam wskazał prezydent lokalizację planowanej budowy spalarni śmieci. A ona ma emitować rocznie ponad 10 ton pyłu i szkodliwe kadm, ołów i rtęć. Na forum krakowskiej spalarni można o tym poczytać m.in. w Replice listu otwartego do Wojewody małopolskiego pana Kracika. Mieszkańcy Nowej Huty "na pewno poprą" prezydenta Majchrowskiego w wyborach, zwłaszca, że obiecał w swojej kampanii wyborczej sprzed 8 lat nowocześniejsze niż spalarnia technologie śmieciowe. I tych obietnic nie dotrzymał. Ciepło ze spalarni pogłębi jeszcze nadwyżkę ciepła z 2 elektrociepłowi, która pójdzie do atmosfery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 08:48 Idź pod kombinat powdychać świeże powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H IP: 80.50.135.* 04.01.10, 09:02 Właśnie dlatego, że powietrze w Nowej Hucie jest takie jakie jest ( zatrute z wielu działających kominów przemysłowych ), to nie powinno się kolejnego syfa nam tu montować. Jest coś takiego, jak zasada zrównoważonego rozwoju. W Krakowie również nie powinno być spalarni, bo przekroczenia norm w powietrzu są wszędzie. Powinno w gospodarce śmieciowej wykorzystać rozwiązania drezdeńskie. Produkt końcowy metody MBS zdobył złoty medal na tegorocznych targach POLEKO od ministra ochrony środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 14:16 Nikt nawet nie poczuje uruchomienia spalarni. Takie obiekty są pod ścisłym nadzorem Urzędu Ochrony Środowiska i muszą używać stosownych filtrów. A taka jak wspomniałem w poprzednim komentarzu. Masz złe powietrze w Hucie? To idź do kierownictwa ArcelorMittal Poland S.A., która odpoweidnich filtrów nie używa, ponieważ stać ich na płacenie kar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H IP: 80.50.135.* 04.01.10, 14:58 "Nikt nawet nie poczuje uruchomienia spalarni" - Pył ze spalarni i inne metale ciężkie w powietrzu pewnie nie śmierdzą, chociaż ci co byli koło warszawskiej spalarni mają inne zdanie. Są metale ciężkie rozpylone w powiertzu niewidoczne. Dlaczego UE wycofałe rtęciowe termometry? Przecież jak się rozbiło taki termometr przez nieuwagę, to też nie śmierdziało. A teraz chcesz nam na głowy zrzucić 56 kg rocznie tej rozpylonej w powietrzu rtęci? Pewnie nie czytałeś o chorobach wywołanych ołowiem, kadmem i rtęcią. Zastanów się nad tytułem w dzisiejszym Dzienniku Polskim na temat powietrza w Krakowie, to może trochę więcej zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 16:07 A ja po raz setny powtarzam, jak jesteś taki ekolog to idź pod kombinat protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romio Re: Kombinat już stoi IP: *.chello.pl 04.01.10, 18:10 Kombinat już stoi i raczej go nie zamkną, natomiast dodawanie kolejnego truciciela w tak zanieczyszczonym rejonie to zwyczajna głupota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin 30 Re: Kombinat już stoi IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 18:46 Ale jak się jest klakierem Majchrowskiego, to takiemu nic nie pomoże - nawet najbardziej klarowne argumenty - , aby zaczął trzeźwo myśleć, tylko zmiana prezydenta. Zapomina gostek, że kombinat budowano z nakazu komuny i żaden inteligentny głos krytyki nie mógł zaistnieć. Była to zemsta za głosowanie 3 x NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 20:43 Co z tego że go już zbudowano. Dzisiaj każdy ma obowiązek przestrzegania norm spalania, chyba że go stać na płacenie kar. Wątpię, by miasto było na to stać w przeciwieństwie do właściciela huty. Na co dzień wdychamy syf przez kombinat, dlatego narzekanie na spalarnię nie przekraczającą norm mija się z celem. No chyba że się jest zatwardziałym głupkiem (takim klakierem dla samej zasady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 05.01.10, 09:40 Stary, no nie gadaj głupot. Na śmieciarki z połowy Małopolski też nałożysz filtry? Co powiesz na nie potrzebnie niszczone drogi? Co powiesz na konieczność przewożenia toksycznych żużli, na dobrą sprawę nadal nie wiadomo gdzie? Co powiesz na koszty budowy i utrzymania tak wielkiej spalarni (wyobraź sobie, że miasto powie komuś ze Swoszowic że ma płacić 3-4 razy więcej za śmieci, jestem pewien na 100%, że maksymalna ilość śmieci wyląduje w super ekologicznych piecach przydomowych)? Dowiedz się ile rocznie do funkcjonowania spalarni dopłaca Warszawa, to są dziesiątki milionów (ROCZNIE!), za to można by każdego roku wybudować kilka lokalnych dróg. To są wszystko problemy których Kraków może uniknąć, dogadać się z Chrzanowem (ta gmina potrzebuje ciepła i ma poprzemysłowe tereny idealnie nadające się do budowy spalarni), wprowadzić prawdziwy system odzyskiwania odpadów. Zmniejszyć opłaty za wywóz śmieci dla segregujących. Nie da się?? Da się, trzeba tylko chcieć! Tym czasem urzędnicy i prez. poczuli 700mln.zł do wydania i już liczą proficiki i lewizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 10:42 Powiedz to mieszkańcom Baryczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 10:48 Tak nawiasem co do wyższych opłat. Rzeczywiście masz rację, opłaty za wywóz śmieci pewnie pójdą w górę. Za kilka lat kiedy okaże się że Barycz jest już zapelniona i Kraków nie ma gdzie wywozić śmieci. Wtedy Urząd Ochrony Środowiska nałoży wysokie kray na Gminę Kraków i odbije sie to na nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 05.01.10, 11:30 Dla twojej informacji, prywatne firmy wywożące śmieci nie korzystają z Baryczy, tylko wożą śmieci pod Olkusz. Wiesz dlaczego? Bo jest taniej. Co do mieszkańców Baryczy, na pewno ucieszą się, jak się dowiedzą, że zamiast koło wysypiska, będą mieszkali koło dymiącej toksycznej hałdy. A popioły stanowić będą 1/3 obecnej masy śmieci, więc zysk jest bardzo względny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 15:44 A to nowość. MPO korzysta z Baryczy, podobnie Alba i Van Gansewinkel. Rzeczywiście, część śmieci wywożą pod Olkusz, ale tylko te na które Barycz naklada zbyt wysoką opłatę. Co do toksycznej dymiącej hołdy, nie wiem skąd wziąłeś taką fantazję. Niewprzetworzone odpady z spalarni będą wywożone na wysypiska, a nie składowane obok budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 05.01.10, 16:09 np. Miki Musisz przyznać, że po wybudowaniu spalarni pozostałym firmą również bardziej opłacało się będzie wozić śmieci pod Olkusz. (Oczywiście poza MPO). Co całkiem podważa sens ekonomiczny całej inwestycji, dajmy przykład Wrocławia: "W chwili obecnej GMINA Wrocław nie posiada w swoich granicach składowiska śmieci, które mogłoby przyjąć powstające w mieście stałe odpady komunalne (ścieki oczyszczane są głównie w Janówku - Pracze Odrzańskie). Śmieci wywożone są głównie w kierunku na Zieloną Górę na składowiska do: Lubina, Polkowic, Głogowa, oraz innych mniejszych położonych wokół Wrocławia (Przemków, Zawiszów, Kórnik, Borów, Kondratowice, Wisznia Mała, Zawonia, Sulęcin, Strzelin, Gać, Kąty Wrocławskie, Łowęcice, Jaroszów). Średnio wrocławskie śmieci przebywają do składowiska dystans 70-100 km. W strukturze kosztów, koszty transportu to ok. 9%. Od koszów transportu i wysokości inflacji zależą głównie zmiany opłat z tytułu składowania odpadów na składowiskach należących do gminy Wrocław." Czyli jednak można iść inną drogą, jak zwykle Wrocław bije nas na głowę. Proszę mi teraz wytłumaczyć dlaczego cenne krakowskie grunty mają być degradowane przez spalarnie śmieci? Dlaczego śmieci z całej aglomeracji krakowskiej mają być palone 1km od nowohuckich osiedli, w niecce w jakiej znajduje się Kraków? Co Kraków zyska na wzmożonym ruchu śmieciarek zwożących odpady z okolicy? Co Kraków zyska wydając 600-700mln. zł + następne 20-30mln. rocznie na eksploatacje? 2-3 (?) krotnie podnosząc koszty wywozu śmieci dla przeciętnego mieszkańca? Nie licząc już kosztów społecznych oraz obietnic złożonych radnym z Nowej Huty, których koszt o ile dobrze pamiętam podchodzi pod 100mln.zł. Po co nam to wszystko?? i to wszystko forsowane jest w mieście najbardziej zadłużonym wśród dużych miast w Polsce (licząc względem dochodów do zweryfikowania tutaj grafik.rp.pl/grafika2/340206 ) > Co do toksycznej dymiącej hołdy, nie wiem skąd wziąłeś taką > fantazję. Niewprzetworzone odpady z spalarni będą wywożone na > wysypiska, a nie składowane obok budynku. a gdzie ja napisałem, że będą składowane koło budynku spalarni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 18:02 Szkoda że w podanym zestawieniu nie ma np Warszawy. Dane na pewny by cię zaciekawiły. Poza tym zadłużenie Krakowa jest na niezmnienym poziomie od kilku lat. Sięgało 55% już za prezydentury Gołasia. "Musisz przyznać, że po wybudowaniu spalarni pozostałym firmą również bardziej opłacało się będzie wozić śmieci pod Olkusz." Skąd taki wniosek? Obecnie są tam wywożona nikła ich część, większość trafia do Baryczy i w najbliższym czasie nic tego nie zmieni. "Proszę mi teraz wytłumaczyć dlaczego cenne krakowskie grunty mają być degradowane przez spalarnie śmieci?" Czemu mają być degradowane przez odpady z którymi nie ma co dalej zrobić i mają zapychać składowiska (tak jak Barycz)? Czemu na zachodzie są spalarnie śmieci? W Wiedniu spalarnia znajduje się w centrum miasta i nikomu nie przeszkadza. Skąd wnioski o podwyżce cen za wywóz śmieci dla przeciętnego mieszkańca? Piszesz o tym, ale to nie jest niczym poparte. Tak jak powiedziałem wcześniej: podwyżki będą jeśli spalarni nie zbudujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 05.01.10, 20:36 żałuje, że nie uzyskałem odpowiedzi na większość pytań, trudno > Szkoda że w podanym zestawieniu nie ma np Warszawy. Dane na pewny by > cię zaciekawiły. Poza tym zadłużenie Krakowa jest na niezmnienym > poziomie od kilku lat. Sięgało 55% już za prezydentury Gołasia. Warszawa buduje metro, już to samo załatwiło by krakowski budżet na następne 20 lat, więc porównywanie się ze stolicą nie ma sensu. Wolałbym jednak aby Kraków porównywany był do miast swojej kategorii, czyli Wrocławia, Gdańska czy Poznania. A tu nie jest za wesoło. Ja nie twierdzę Majchrowski jest w 100% procentach odpowiedzialny za obecną tragiczną sytuacje budżetu. Chociaż na pewno nie jest bez winy, nie można powiedzieć, żeby jakoś specjalnie angażował się w przyciąganie inwestorów, tworzenie przyjaznego dla biznesu otoczenia (np. plany zagospodarowania), scalanie działek, zdobywanie funduszy unijnych czy przygotowanie uzbrojonych terenów. W mieście nie było inicjatyw typu ściągnięcie przez malutkie Niepołomice firmy Coca-Cola, a następnie innych. W tamtym przypadku Burmistrz osobiście zabiegał o to, żeby sprzedaż terenów i scalenie odbyło się bez najmniejszych problemów. Jak widać można. Proszę sobie przypomnieć ile razy zdarzało się, że jakieś polskie miasto rywalizowało o fabrykę samochodów czy elektroniki, niektóre wygrywały, niektóre przegrywały. Kraków natomiast był "poza konkurencją" - a tak dokładnie nie brany pod uwagę, ze względu na brak planów i przygotowanych pod inwestycje terenów, o promocji w ogóle nie wspominając. [ale to nie temat tej dyskusji] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 05.01.10, 20:39 W każdym razie skoro jesteśmy tak bardzo zadłużeni, to po co blokować budżet bardzo drogimi i niepotrzebnymi inwestycjami. Kiedy jak się okazuje na przykładzie Wrocławia można spokojnie obejść się bez wysypiska czy spalarni na terenie gminy, więc proszę już przestać w kółko powtarzać o kończącej się Baryczy. Rysowanie katastrofalnych scenariuszy jest śmiechu warte. >> "Musisz przyznać, że po wybudowaniu spalarni pozostałym firmą >> również bardziej opłacało się będzie wozić śmieci pod Olkusz." > Skąd taki wniosek? Obecnie są tam wywożona nikła ich część, > większość trafia do Baryczy i w najbliższym czasie nic tego nie > zmieni. W 'najbliższym czasie' do momentu, aż przedsiębiorcy dostaną rachunek na 300-400zł za tonę śmieci zawiezionej na Giedroycia, a później porównają sobie ze stawką z innych wysypisk. Trzeba nie mieć wyobraźni, żeby nie wiedzieć jak to się skończy. Miasto nie będzie miało innego wyjścia jak z powrotem zjechać ze stawkami do poziomu innych składowisk,a my wszyscy co roku będziemy dopłacali do interesu grube miliony. > "Proszę mi teraz wytłumaczyć dlaczego cenne krakowskie grunty mają > być degradowane przez spalarnie śmieci?" > Czemu mają być degradowane przez odpady z którymi nie ma co dalej > zrobić i mają zapychać składowiska (tak jak Barycz)? ależ nie muszą, podałem panu przykład Wrocławia, mógłbym podać przykład podobnej wielkości Drezna i innych niemieckich miast >>Czemu na zachodzie są spalarnie śmieci? Już tłumaczę, bardzo krótko: Bo zachodnie miasta (i ich mieszkańcy) są wielokroynie od nas bogatsze. pod każdym względem >> W Wiedniu spalarnia znajduje się w >> centrum miasta i nikomu nie przeszkadza. Wspaniale, tylko nie wiem czy ma pan wiedzę jak olbrzymie są koszty utrzymania tego typu najnowocześniejszej instalacji. Nie stać na to. Podejrzewam, że na początek władze zrobią pokazówkę a następnie zaczną się oszczędności. Zresztą nawet ta wiedeńska nie prowadzi ciągłego monitoringu poziomu dioksyn. Jeśli, więc szukamy porównań, powinniśmy zerknąć na przykład Warszawy. Jako potwierdzenie dobrego biznesu jakim niby ma być spalarnia jest podawany argument możliwej sprzedaży energii cieplnej, tylko w Krakowie mamy jeden problem, obecne potrzeby jeśli chodzi o CO mamy już zabezpieczone (i to z dużym zapasem). > Skąd wnioski o podwyżce cen za wywóz śmieci dla przeciętnego > mieszkańca? Piszesz o tym, ale to nie jest niczym poparte. Tak jak > powiedziałem wcześniej: podwyżki będą jeśli spalarni nie zbudujemy. Wrocław nie wydaje więcej na wywożenie śmieci 70-100km, dlaczego w przypadku Krakowa miałoby się to wiązać z dużymi kosztami? Powtarzam gmina Chrzanów wyraziła chęć ulokowania na swoim terenie spalarni, to idealna sytuacja pozwala na stopniowe wprowadzanie w Krakowie segregacji z prawdziwego zdarzania. Do tego możliwe wykorzystanie doświadczeń z Drezna. Koszty takiego systemu to połowa tego co musielibyśmy wydać na spalarnię. Zresztą dyskusja ekspercka została już przeprowadzona, miasto nie ma w tym przypadku racji. Bardzo mi przykro. ekospalarnia.krakow.pl/forum/index.php?topic=5.0;wap2 Mam nadzieje, że Kracika wygra i rozgoni to zadowolone z siebie towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 22:50 I co z tego że Warszawa metro buduje? Ja też nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania. "Rysowanie katastrofalnych scenariuszy jest śmiechu warte." Podobnie jak twierdzenie że spalarnia znacznie pogorszy jakość powietrza w Krakowie i innych bajek że wszyscy będziemy do tego interesu dokładać. "W 'najbliższym czasie' do momentu, aż przedsiębiorcy dostaną rachunek na 300-400zł za tonę śmieci zawiezionej na Giedroycia, a później porównają sobie ze stawką z innych wysypisk." Te liczby to się z główki wzięły, bo nie widzę innego konkretnego źródła. "Powtarzam gmina Chrzanów wyraziła chęć ulokowania na swoim terenie spalarni, to idealna sytuacja pozwala na stopniowe wprowadzanie w Krakowie segregacji z prawdziwego zdarzania." Bo spalarnia w Krakowie wyklucza jednocześnie segregację śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 06.01.10, 10:28 > "Powtarzam gmina Chrzanów wyraziła chęć ulokowania na swoim terenie > spalarni, to idealna sytuacja pozwala na stopniowe wprowadzanie w > Krakowie segregacji z prawdziwego zdarzania." > Bo spalarnia w Krakowie wyklucza jednocześnie segregację śmieci? Skoro spalarnia jest przewidziana na wydajność większą niż produkcja śmieci w Krakowie to jak wyobrażasz sobie motywacje władz do wprowadzenia segregacji? i to segregacji, która usunęła by w większości najbardziej kaloryczne paliwo dla "ich dziecka", no wybaczy to są wolne żarty Tak jak napisałem, na większość śmiesznych argumentów miasto dostało już odpowiedź w dyskusji eksperckiej (link w poprzednim poście), przyznajmy szczerze temat spalarni jest prowadzony przez lobbystów a nie przez rzetelnych urzędników. Tak jak w przypadku niektórych planów zagospodarowania prowadzone są już prokuratorskie śledztwa, tak w przypadku tej spalarni (a jestem tego pewien) również poleci kilka głów. Czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 06.01.10, 10:56 co do kosztów Spalarnia w Warszawie: tona śmieci: 250-270zł jedyną firmą która korzysta z usług spalarni jest warszawskie MPO, reszta firm wywozi śmieci poza Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Huciak Re: Kombinat już stoi IP: 151.193.120.* 06.01.10, 13:13 koszty dalej, troszkę mnie pan sprowokował: Drezno - instalacja MBA 60 euro za tonę Wiedeń - tradycyjna spalarnia 180 euro za tonę Oczywiście ani technologia budowy, ani zastosowane filtry nie będą odpowiadały tym z Wiednia, więc koszt nie wyniesie 700zł za tonę... ale zakres 300~400zł jest bardzo realny. Słucham uważnie, na czyje barki przeniesione będą te koszty, przypominam, że Kraków produkuje 250 tys. ton śmieci rocznie. Proszę sobie to przemnożyć i znana będzie skala kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Kombinat już stoi IP: *.net.autocom.pl 06.01.10, 13:43 Zgadzam się z Pana argumentami powyżej, zgodzę się z kosztami. Problem polega na tym że instalacje MBA to technologia nowatorska i nigdzie oprócz Niemiec sie jej nie stosuje. Unia Europejska do tych instalacji nie dopłaca swoich funduszy, a chyba bez nich Kraków na nic sobie nie pozwoli. I to jest największy problem i zarazem powód budowy tradycyjnej instalacji. Czy to dobrze czy źle czas pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H 05.01.10, 20:42 Gość portalu: kuba napisał(a): > 10 ton pyłu czyli zupełnie pomijalna ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Huta Re: Powinien jeszcze zaprosić mieszkańców Nowej H IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 13:25 To sobie poczytaj tu: Rakotwórcze substancje w krakowskim powietrzu o pyle: www.dziennik.krakow.pl/pl/region/kraklw/987361-rakotworcze-substancje-w-krakowskim-powietrzu.html Przekonasz się ile jest to mln metrów sześciennych jak sobie odp. przeliczysz zawartość pyłu w powietrzu zatrutym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 08:56 A Pan?Pani wie, co felieton? Ja też dostałam zaproszenie od Pana Prezydenta, choć tak sławna, jak Pan Romanowski, nie jestem ;)Oczywiście, że Pan Majchrowski niewiele ma wspólnego ze swoim profilem na FB, ma od tego Ludzi. I nie bez kozery profil pojawił się właśnie teraz, kiedy trzeba zdobywać sympatię elektoratu ;) A tak na prawdę, profil Pana Prezydenta wcale mi nie przeszkadza i wcale mnie nie dziwi. Skoro mogą swoje profile mieć takie osobowości, jak Tomasz Kammel, czy Kuba Wojewódzki, czemu nie miałby mieć Jacek Majchrowski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: empe Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.ipaper.com 04.01.10, 10:16 Nie zmienia to faktu, ze ten profil jest żenujący i sztuczny jak kwiaty na cygańskim grobie. Bliżej mu do ogłoszenia wyborczego niż do profilu na portalu społecznościowym. Jak już się ktoś bawi w nowoczesny PR to niech robi to z głową albo zmieni specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michnik Spieprzaj dziadu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 09:25 Wyjaśnijcie mi jak to możliwe, że ten bałwan ma czelność kandydować po raz trzeci na prezydenta? Czy nie wystarczy przejechać się samochodem po ulicach Krakowa, żeby stwierdzić że infrastrutkura w tym mieście jest w stanie opłakanym? Jak to możliwe, że ten buc z pensji prezydenta dochapał się 2 mieszkań w centrum, domu za 1000000 oraz 2 działek w centrum Krakowa w ciągu paru lat? Czy nie czas aby CBA zrobiło z tym gościem porządek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plizz Re: domu za milion? :))) IP: 151.193.120.* 04.01.10, 09:56 hahahah przecież on ma wielki pałac za dobre kilka milionów Odpowiedz Link Zgłoś
sprawazlewa Re: Spieprzaj dziadu... 04.01.10, 16:36 Włśnie o tym pisałem! Po kiego buduje dwa stadiony piłkarskie obok siebie, żeby raz na 2 tygodnie piłkarze poziomu 4 europejskiej ligi mogli kopać piłkę w obecności 3 tysięcy obserwatorów. Jak by tą kasę przeznaczył na przebudowę komunikacji w Krakowie i najbliższym sąsiedztwie,dziesiątkom tysięcy (a może setkom tysięcy)ludzi żyłoby się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Spieprzaj dziadu... IP: *.autocom.pl 06.01.10, 16:05 podziekuj radnym - to ich uchwałe realizuje Majchrowwski, on chciał budowy jednego stadionu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa oj widac szczera przyjazn, -- Facebooku IP: *.mck.krakow.pl 04.01.10, 09:40 moja radosc tym wieksza ze o wszystkim i ze wszystkiego da sie w GW napisac tekst, ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ponte Pewnie w tresci zaproszenia zapomnial dodac cos o IP: *.chello.pl 04.01.10, 09:59 "schodzeniu na psy" i dlatego nasz zadufany Romuś zwany Rafciem sie zastanawia tak dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olsza Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 04.01.10, 09:59 Wstyd mi czytać tak zaangażowaną i jednostronną politycznie gazetę. Przyznam, iż w tym roku również zagłosuje na Majchrowskiego, i znowuż dlatego, że alternatywy brak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qube Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: 82.195.186.* 04.01.10, 11:51 I tu się mylisz - jest alternatywa i to bardzo dobra, wystarczy zagłosować na Kracika. Ten - w przeciwieństwie do Majchrowskiego - ma się akurat czym pochwalić i nie musi w desperacji rozsyłać zaproszeń na Facebook'u dla kilku marnych głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olsza Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.187.237.4.ip.abpl.pl 04.01.10, 12:09 to niestety człowiek bez najmniejszego zrozumienia zasad funkcjonowania nowoczesnych dużych miast, on by budował estakady na każdym skrzyżowaniu niczym w Usa lat 50tych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: 80.50.135.* 04.01.10, 12:39 A nie przydałąby się estakada nad Rondem Grzegórzeckim? Prezydent z większym polotem od obecnego od razu przewidziałby, że rozwiązanie jakie zostało oddane mieszkańcom w wyniku długiego i drogiego remontu może dobra było na lata 80 ubiegłego wieku, ale i tego też nie jestem pewien. Co proponujesz zamiast estakady kierunek Rondo Mogilskie - Most Kotlarski nad tym rondem, jak taki jesteś mądry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 14:26 Tak, rzeczywiście. Np. tym że chce tramwaje w centrum zlikwidować, żeby trolejbusy w ich miejsce wprowadzić. Super wizja rozwoju. www.dziennikpolski24.pl/pl/region/kraklw/984647-trolejbusy-w-krakowie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek tramwajarz Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.chello.pl 04.01.10, 18:11 poczytaj i pooglądaj tramwaje.wasowska.net/?p=122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin 30 Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 18:49 Śledzę wpisy "kraka" i stwierdzam, że wszystko co jest sprzeczne z ideologią dotychczasowych władz miasta, to jest złe. Pewnie to klakier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 20:45 A czy to złe, że wyrażam swoją opnię? Nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 20:54 Nie twierdzę że polityka obecnych władz jest wspaniała, ale nie jest najgorsza. Natomiast do tej pory pomysły Kracika to stek bzdur. Jak chcesz pogadać to napisz coś konkretnego, bo póki co to twoje wpisy tylko forum zaśmiecają. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwo.zablocie Podoba mi się, fałsz trzeba demaskowac 04.01.10, 10:12 Kto normalny uwierzy, że Majchrowski ma cokolwiek wspólnego z tym profilem? Facet nie ma czasu, żeby spotkać się z ludźmi z Huty, spojrzeć im w oczy przy negocjacjach, wytłumaczyć dlaczego ruch śmieciarek z 1/3 Małopolski ma odbywać się pod ich oknami, a tu nagle jest taki cool ;) śmiechu warte --------------- www.jacekprezydent.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bziq Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.lns20.adl2.internode.on.net 04.01.10, 10:33 A Pan Romanowski nie ma ciekawszych tematow do poruszania na lamach "Gazety"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaaaaaa Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.chello.pl 04.01.10, 10:46 He he brawo, świetny artykuł :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.net.autocom.pl 04.01.10, 14:34 Rzeczywiście ludziom na twoim poziomie na pewno się spodoba. P.S. Nadal trzymam cię za słowo, że jak wybory wygra Majchrowski, to się z Krakowa wyniesiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntzt Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 11:03 Nie pierwszy on i ostatni i nie pierwszy, którego działania w tym zakresie zalatują lekką obłudą. Polecam swój wpis z czerwca, tym razem o klimatach trójmiejskicH: trzebiatowski.blox.pl/2009/06/SMIECI-W-SIECI.html Odpowiedz Link Zgłoś
lieft tylko glupcy i dzieci mają konta na necie 04.01.10, 11:03 normalni ludzie się tym nie bawią. Ta uwaga dot również autora tekstu z gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: tylko glupcy i dzieci mają konta na necie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 17:25 Czy uważasz głupcem osobę która używa np. facebook po to aby kontaktować się z rodziną i znajomymi z USA, Francji i w moim przypadku wielu innych miejsc? Jestem też ciekawy czy masz maila? Jeżeli tak to sam piszesz o sobie jako o głupcu. Mail to "konto na necie". Jeżeli nie masz to niestety jesteś lekko zacofany. Tak przy okazji przestań obrażać cały świat na około który jak sądzę z twojego bezmyślnego komentarza jest o wiele mądrzejszy od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: tylko glupcy i dzieci mają konta na necie IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 08:13 chyba w tej zajadłości nie zrozumiałeś o co 'przedpiścy' chodziło z kontem... Ale nie przejmuj się - to świadczy tylko o tobie (i to nie najlepiej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: tylko glupcy i dzieci mają konta na necie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 17:29 a i jeszcze jedno zapomniałem sprawdzić nie tylko, że na 100% masz maila to jeszcze masz tu na Gazecie konto! Buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewko_syn_ryba Re: tylko glupcy i dzieci mają konta na necie IP: *.autocom.pl 05.01.10, 10:26 Aluś, a ty nie widzisz różnicy pomiędzy mejlem, a profilem na portalu społecznościowym ???... I posiadanie tylko pierwszego nie wystarczy do utrzymywania kontaktów z rodziną i znajomymi za granicą ??? l))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.10, 11:07 RoMan, nie zaprosisz kumpla po szalu?c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: 67.159.45.* 04.01.10, 11:26 Czy on gra w Mafia Wars? Przyjąłbym do znajomych go ale musiałby być powyżej 100 levela... Czy w Farmvile da się wybudować spalarnie śmieci? Odpowiedz Link Zgłoś
mzastaw Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 11:43 Nie odnoszę się do treści artykułu, ale do treści wpisów na forum. Kilkakrotnie padło słowo "głupi"!!! Obojętne pod czyim to adresem, ale jednego jestem pewny. Pisali to napewno sami "Mądrzy" ludzie. Pozdrawiam w Nowym Roku; Maksymilian Zastawny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hozy Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: 213.180.137.* 04.01.10, 11:47 Nie ma lepszej metody żeby wiedzieć na bieżąco co robi prezydent mojego miasta. Mam nadzieję, że profil będzie działał i informował o decyzjach prezydenta. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek.z.puszczy a przeprosił za PSY? 04.01.10, 11:50 może warto by było umieścić przeprosiny również na swoim profilu, w końcu któryś z 'przyjaciół' może być urażony za takie określenie połowy Krakowa krakow.naszemiasto.pl/artykul/278245,prezydent-krakowa-przeprasza-za-noworoczne-psy,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
eso1984 Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku 04.01.10, 13:32 po prawdzie pisząc powinno być PODRZĘDNEGO redaktorzynę, a co do facebooka to nie zauważyć, że wiele ludzi używa tam osoby trzeciej to na prawdę mistrzostwo i to dla osoby, która z językiem pracuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2can Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.10, 14:24 Chyba każde miasto w Polsce ma takie dwie zwaśnione drużyny. W Warszawie to Legia i Polonia, w Krakowie Wisła i Cracovia itd. itd. Problem polega na tym, że oprócz ludzi inteligentnych na mecze chadzają zwykłe prostaki. To oni są sprawcami tych wszystkich bójek i obciachów. A ci inteligentni często sterują tymi prostakami i śmieją się z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eso Re: Prezydent Krakowa zaprosił mnie na Facebooku IP: *.net.autocom.pl 05.01.10, 08:13 a jak to się ma do artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś