bombullo 11.01.10, 08:54 Jednoznaczna odpowiedz Matki Ziemi na majaczenie "mendrali". Od Wschodu do Zachodu! Homo erectusowi,bo zenada jest powiedziec Homo sapiensowi,wara od Natury. Precz z lapskami!Homosie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 11.01.10, 19:23 Przyłączam się :) Niech zima będzie zimą, a lato latem ! Precz z tymi co robią pieniądze na 'walce z GLOBALNYM OCIEPLENIEM' i to z naszej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
strangelet Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 11.01.10, 21:38 Dobra, ale niech zima będzie zimą a nie kataklizmem, bo na razie to państwo władza mają zamarznięte łby i nie mogą pojąć, że łopata to dobry sprzęt na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 11.01.10, 21:54 strangelet napisał: > Dobra, ale niech zima będzie zimą a nie kataklizmem, Obecna mała zima jest większym kataklizmem niż dawniejsze większe zimy.... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 11.01.10, 21:51 E co tam piszecie, globalne ocieplenie jest i jak na razie taki trend utrzymuje się. Dowód? Lodowisk nie ma naturalnych, nie ma śniegu na Mikołaja, na święta. Można się sprzeczać, z jakich powodów. Można się zastawiać, czy proces cofnie się, czy będzie postępował dalej. W takich sytuacjach większe prawdopodobieństwo jest utrzymanie się trendu, a więc bardziej prawdopodobne uważam dalsze ocieplenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 11.01.10, 22:14 Ja nie wiem, grzmią w mediach o kataklizmie, a w Krakowie tego nie widać. Spokojnie śnieg popadał, dzieci się radują, dorośli szuflują. Jest jeden problem, w marketach brakuje już szufel do odśnieżania śniegu. Trzeba będzie chińskie sprowadzić. ;)))) Piękna zima w tej chwili jest. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 12.01.10, 08:23 rita100 napisała: > Ja nie wiem, grzmią w mediach o kataklizmie, a w Krakowie tego nie widać. No tak, tu przyznaję rację. Media straszą ptasimi, świńskimi grypami. A tu wtrącę politykę. Media milczą o ciągłym wzroście długu zagranicznego i publicznego chociażby. A tu wypadałoby podjąć działania. Gierek w latach 70 tych to pikuś, tzn jego dług z długiem obecnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 12.01.10, 20:46 I myślisz, że mamy na to jakiś wpływ ? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 13.01.10, 08:13 rita100 napisała: > I myślisz, że mamy na to jakiś wpływ ? Nie wiem, czy to pytanie dotyczy głównego wątku, a więc ocieplenia, czy, czy tylko mojego poprzedniego postu, a więc mediów. W obydwu przypadkach odpowiedź moja brzmi tak, kwestia otwartą jest, jakim zakresie i na ile praktycznie może to być zauważalne. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 13.01.10, 19:36 adam.eu napisał: > W obydwu przypadkach odpowiedź moja brzmi tak No to jaki masz wpływ jako samodzielna jednostka na stan pogody ? Na szczęście nikt tu nie ma wpływu. Ale dobrze mi idzie sortowanie śmieci. To jest ważne dla naszej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 13.01.10, 23:08 Jako samodzielna jednostka, to mam taki wpływ, jak mój samodzielny głos w wyborach, ale na wybory pomimo "braku wpływu" mojego jednego głosu raczej chodzę. Najwięcej zyskuje na ociepleniu klimatu Rosja jako państwo. Wiadomo, Syberia, dostęp do złóż naturalnych, zamarznięte północne morza. Rosji więc zależy, żeby nie podejmować żadnych działań, bez względu na to, czy jest, czy nie jest udowodnione wpływ człowieka na klimat. A te dane, co wyciekły przed konferencją klimatyczną zachodzi podejrzenie, że to była sprawka rosyjskich służb specjalnych. Człowiek ma na pewno wpływ na klimat, chodzi tylko o to, czy jest on istotny. Przecież faktem jest, że w obrębie miast bywa wyższa temperatura, niż poza metropoliami. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 19:41 adam.eu napisał: > Jako samodzielna jednostka, to mam taki wpływ, jak mój samodzielny głos w wybor Czyli możemy przyłączyć się do grupy, a w grupie raźniej walczyć. Ale tez trzeba samemu przeanalizować do jakiej grupy przystąpić i o co walczyć, by czasami swoją walką bardziej nie zaszkodzić. Przykład kolejny JKM Brazylia, Chiny i Indie ratują świat przed eko-terrorystami! Jak ekolodzy ratowali motylki? P.Wojciech Mikołuszko w „FOCUS”ie opisuje (pt. „Wrażliwe potwory potrzebują bydła”) ratowanie modraszka – konkretnie modraszka ariona (Maculinea arion). Ten piękny motyl zainteresował ochroniarzy przyrody – tym bardziej, ze zaczął szybko zanikać: w latach 1900-1950 liczba stanowisk spadła z 91 do 25. W związku z czym ekolodzy zabronili polowania na te motyle, miejsca ich występowania ogrodzono, zabroniono wpuszczać bydło, kosić trawę... ...i modraszki do 1979 roku zanikły całkowicie. Przyczyna: gąsienice modraszka wydzielają słodką substancję – co powoduje, ze mrówki zabierają je do swoich gniazd, gdzie larwy żywią się ich jajeczkami. Robią to głównie dwa gatunki mrówek-wścieklic. Niestety w jednych (wścieklica uszatka) larwy przeżywają bardzo rzadko, bo temperatura ich mrowisk jest zbyt niska. Natomiast mrówki te lubia trawę wysoką, w której źle się czują wścieklice Sabuleta, utrzymujące u siebie wyższe temperatury. . Zanikniecie modraszków spowodował więc zakaz koszenia trawy i wpuszczania tam krów, które ją skracały przy jedzeniu! Na domiar złego myxomatoza wykończyła akurat króliki. Jak pisze p.Mikołuszko: "Może znalazłoby się zastępstwo, gdyby nie nadgorliwość ekologów. Ponieważ ogrodzono ostatnie miejsce pobytu arionów, na murawę nie mogli sie przedostać żadni roślinożercy. Darń urosła, M. sabuleti się wyniosła, a motylki wymarły". Teraz na murawach Anglii pasą się krowy, darń się przycina – i sprowadzone ze Szwecji modraszki znów się szczęśliwie rozmnażają. Po co to streszczam? Nie po to, by kpić z ekologów, którzy chcieli, jak zawsze, jak najlepiej: ostatecznie ten nie robi błędów, kto nie robi nic... Po to, by pokazać jak skomplikowanym okładem jest środowisko naturalne – i jak łatwo naruszyć w nim działanie sprzężeń zwrotnych utrzymujących równowagę. A to był przykład bardzo prostego mechanizmu... Obecnie robimy bardzo skomplikowane operacje na własnym gatunku. Np. wyrywając dzieci matkom i posyłając je do żłobków i przedszkoli. Jakie mogą być tego dalekosiężne skutki? Albo skutki nadmiernie częstego mycia się? Wydaje się, że niektóre już widzimy... JKM Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 22:55 rita100 napisała: > Czyli możemy przyłączyć się do grupy, a w grupie raźniej walczyć. > Ale tez trzeba samemu przeanalizować do jakiej grupy przystąpić i o co walczyć, > by czasami swoją walką bardziej nie zaszkodzić. Wydaje mi się, że pod względem "globalnego ocieplenia" swoją grupę wybrałaś, a ja nie. Bezpieczniejsze wydaje mi się jednak ostrożnie zachowywać się, bo może się okazać, że nie ma powrotu, niż odrzucać wszystkie argumenty. Samo zmniejszenie pokrywy śniegu czy lodu bez względu na przyczyny tego zjawiska powoduje zatrzymywanie większej ilości ciepła na Ziemi i dalsze topnienie wiecznych śniegów i lodów, a więc może to być zjawisko samonapędzające się. > Jak ekolodzy ratowali motylki? ....................................... ..................................... W Polsce też gdzieś tępiono wilki, aby ratować jakąś, nie pamiętam już jaką zwierzynę. I po zmniejszeniu liczebności wilków jeszcze bardziej spadła ilość chronionej zwierzyny a to dlatego, że wilki przede wszystkim łowiły najsłabsze chore sztuki i zapobiegały rozwojowi jakiejś tam choroby. Tak więc trudno jest przewidzieć skutki ingerencji w przyrodę, w stan atmosfery również. > Po co to streszczam? Nie po to, by kpić z ekologów, którzy chcieli, jak zawsze, > jak najlepiej: ostatecznie ten nie robi błędów, kto nie robi nic... Po to, by > pokazać jak skomplikowanym okładem jest środowisko naturalne – i jak łatw > o > naruszyć w nim działanie sprzężeń zwrotnych utrzymujących równowagę. Ja tam nie kpię z ekologów. Ale dobrze, aby się zorientowali, że są istotami omylnymi. Ba czasem to nawet protestują tylko po to, aby zarobić kasę, np. blokują budowę czegoś tam, dopóki z kimś się nie dogadają. > Obecnie robimy bardzo skomplikowane operacje na własnym gatunku. Np. wyrywając > dzieci matkom i posyłając je do żłobków i przedszkoli. Jakie mogą być tego > dalekosiężne skutki? Dlatego ze wszystkim trzeba ostrożnie i nie na siłę. > Albo skutki nadmiernie częstego mycia się? Nadmierna czystość ma być powodem nadmiernej alergii, a nawet grzybicy z powodu pozbawienia naturalnych korzystnych bakterii. Alergików jest podobno bardzo mało w Albanii. > Wydaje się, że niektóre już widzimy... > JKM A to Ty mnie wpuściłaś w pośrednią dyskusję z JKM, czy sam w to wpadłem? Niech już tak zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 16.01.10, 14:05 adam.eu napisał: > A to Ty mnie wpuściłaś w pośrednią dyskusję z JKM, czy sam w to wpadłem? No popatrz, jak to całkiem przypadkiem wyszło. Możesz teraz być dumny z dyskusji z JKM ;)))))) Gdyby co jestem świadkiem, żeś fest dyskutował :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 12:58 rita100 napisała: > Ale dobrze mi idzie sortowanie śmieci. To > jest ważne dla naszej ziemi. A co robisz z uszkodzonymi żarówkami energooszczędnymi? Od wczoraj ma już dwie takie do wyrzucenia. Z tego co wiem, co nie powinno się ich tłuc, ponieważ bardzo zanieczyszczają środowisko. Wydaje mi się, że przy tu dopiero działa lobby producentów tego typu oświetlenia, administracyjnie zakazano produkcji normalnych żarówek. Nie bacząc zupełnie na to, że stosowanie w niektórych miejscach żarówek energooszczędnych jest zupełnie bezsensowne. Ogólnie rzecz biorąc jestem za dążeniem do ograniczenia produkcji energii, ale w sposób rozsądny. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 16.01.10, 14:11 adam.eu napisał: > A co robisz z uszkodzonymi żarówkami energooszczędnymi? Nie mogę Ci powiedzieć, lepiej nie wiedzieć Też mi się wydaje, że lobby zadziałało, tak jak nie wiem czy pamietasz - produkcję butelek musieli zmienić, bo butelki musiały inaczej wyglądać. Ile to butelek starego typu po piwie sie wyrzucało, bo już nikt nie przyjmował. Albo likwidacja ćwiarteczek alkoholu, tylko produkcja 200ml. Ogólnie rzecz biorąc, gdyby tak moja babcia wstała z grobu toby nie poznała swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 16:20 rita100 napisała: > butelek starego typu po piwie sie wyrzucało, bo już nikt nie przyjmował. Lobby?? Akurat dużo ich nie wyrzuciłem ;) Ale te stare butelki kojarzą mi się z moim ulubionym ówcześnie piwie czerwone mocne tyskie, było to jedyne tyskie, jakie kupowałem i piłem ze smakiem, takie niszowe piwo mało popularne. To piwo nie dość, że przenieśli do nowych butelek, to jeszcze na dodatek produkowali w Poznaniu :( i straciło swój smak :( Sprawdziłem miejsce produkcji, w tych nowych butelkach produkowali w Poznaniu, piwo tyskie w Poznaniu, no nie... > likwidacja ćwiarteczek alkoholu, tylko produkcja 200ml. Ani ćwiarteczek, ani 200 ml nie kupowałem, chyba że czasem spirytus. Jeżeli już mi się zdarzyło, to preferowałem 0.5 i późniejsze 0,7, ale to niemalże czas przeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 16:40 adam.eu napisał: > Sprawdziłem miejsce produkcji, w tych nowych butelkach produkowali w Poznaniu, > piwo tyskie w Poznaniu, no nie... W zasadzie to pewnie i tak dobrze że do Chin nie przenieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 20:47 A co to są usery w Twojej sygnaturce , Adam? No tak bez bólu wielkiego przeszliśmy na nowe flaszeczki, ale oprócz tego też była zmiana skrzynek do butelek z piwa i znów produkcja nowych opakowań, stare do wyrzucenia. Ciekawe czy zaczną produkować piwa w kartonie ? Wina te z dolnej półki już są kartonowe. A zima mroźna, MROŹNA fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ab/pc/qzy5/zAY0Wub0frLtWux6MB.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 08:28 rita100 napisała: > A co to są usery w Twojej sygnaturce , Adam? "usery"? Nie wiem, o co pytasz. > Ciekawe czy zaczną produkować piwa w kartonie ? Może lepiej głośno nie mówić o tym, bowiem jeszcze ktoś usłyszy, pomysł pochwyci, aby zarobić na tym. Tylko że jak się naród zrazi do nowości, to będzie się przeciwstawiał każdym innowacjom i może być przegięcie w drugą stronę. Nie będę sobie głowy łamał, przynajmniej nie w dniu dzisiejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 15:53 adam.eu napisał: "Agora może nawet usuwać wpisy userów o nieprzystej liczbe liter w nicku jeśli uzna to za stosowne." napisał ols. Co to jest user ? Leser ? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 21:33 rita100 napisała: > "Agora może nawet usuwać wpisy userów o nieprzystej liczbe liter w nicku jeśli > uzna to za stosowne." napisał ols. Hmmm. Ols to taki Pan, co usuwa wątki na forum, jak uzna za niezgodne z regulaminem. I te słowa to cytat z jego postu. Kiedyś czułem się tępiony na forum, no nie na Krakforum. Aż dziwiłem się, że mnie nigdy nie zablokowano, jedynie rozwiązywałem testy. Jedno z testowych pytań brzmiało, czy Kopernik była kobietą lub coś podobnego, oczywiście znałem odpowiedź ;) Później wspólnie z osobami pilnującymi porządku na forach gazetowych jakoś cichaczem określiliśmy swoje miejsce. I nawet zaczęło mi się wydawać, że jakbym był pod pewnego rodzaju ochroną. A tak w ogóle, to teraz Ols wydaje mi się już całkiem całkiem. aaa ten "user" to forumowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 21:55 adam.eu napisał: > Hmmm. Ols to taki Pan, co usuwa wątki na forum, jak uzna za niezgodne z regulam> inem. I te słowa to cytat z jego postu. No to Adam, uważaj. Ols, jak przypuszczam jest z Olsztyna, a jak jest z Olsztyna to ma szczególne prawa, pewnie takie, które Ty nie możesz zrozumieć. To jest Prus ( nie Prusak), człowiek mądrze bojowy i pilnujący porządku jak należy. Nie dziwię się kasowaniu takich wątków jak czy Kopernik był kobietą, tego toby nawet Krzyżak nie zniósł i do lochów w zamku w kajdany by Cię zakuł. Masz szczęście, że Ols Ciebie asekurował. > aaa ten "user" to forumowicz. Ostatnio przeczytałam, że już nie pisze sie forumowicz ale forowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 22:07 Rito, Ols to może raczej od olszyny, a nie od Olsztyna. A on nie kasował wątków o Koperniku. On kasował inne posty. I jak się miało kolejny skasowany post to przed wysłaniem następnego rozwiązywało się uczony test, w tym teście pytano mnie o płeć Kopernika, sądzę, że Mikołaja. rita100 napisała: > Ostatnio przeczytałam, że już nie pisze sie forumowicz ale forowicz. Ja też przeczytałem. Ale uczucia mam mieszane. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 22:36 adam.eu napisał: >Ols to może raczej od olszyny nie, nie, niemożliwe, Olsztyn jest piękny, a Ols musi o tym wiedzieć i jest wierny Olsztynowi. Na mój węch oczywiście. W internecie trzeba mieć tez nosa. Nie sprzeczajmy się co do płci Kopernika, bo jeszcze ziemia ze zdziwienia stanie. Kasowanie wątków nie jest dobre, bo zatrzymuje Forum, które powinno się kręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 08:21 rita100 napisała: > W internecie trzeba mieć tez nosa. Tak, tak nosa warto mieć i trzeba sobie zdawać sprawę, że inni też nosa mają, różne nosy są wyczulone na różne sprawy i różne rzeczy wychwytują, i co prawda czasem się mylą. Oglądałem kiedyś w telewizji takiego pana, co to na postawie śladów zostawionych na miejscu przestępstwa określa portret psychologiczny sprawcy, i taki informacje pomagały ująć sprawców niektórych przestępstw. W internecie też się zostawia ślady. Każde działanie człowieka na Ziemi też zostawia ślady i ma wpływ mniejszy lub większy na klimat również. Dlatego do wielu rzeczy warto podchodzić z szacunkiem i z pokorą. No w miarę rozsądku, bowiem jakoś żyć trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 09:13 adam.eu napisał: > Każde działanie człowieka na Ziemi też zostawia ślady i ma wpływ mniejszy lub w > iększy na klimat również. Wczoraj właśnie tak sobie pomyślałam, jak to real całkowicie zamienił się w Orwella. Wszędzie mamy ślady. Zdaję sobie z tego sprawę. Ale sa jednak takie sprawy jak palenie w piecu byle czym i nikt tego nie sprawdzi, bo w tym wypadku ciężko złapać za rękę. > Dlatego do wielu rzeczy warto podchodzić z szacunkiem i z pokorą. No w miarę ro> zsądku, bowiem jakoś żyć trzeba. Dokładnie tak twierdzę Adamie. Mieć czyste sumienie jest równie ważne. Ale człowiek jest człowiekiem, obdarzony jest też błędami. Oprócz tej pokory do życia jaką ma , ma też człowiek prawo do swojej radości, bo takie jest zycie, że dzieli smutek, radość i łzy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 20:52 rita100 napisała: > Wczoraj właśnie tak sobie pomyślałam, jak to real całkowicie zamienił się w > Orwella. Nie rozumiem, co chcesz powiedzieć tym porównaniem, nie znałem Orwella. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:22 adam.eu napisał: > Nie rozumiem, co chcesz powiedzieć tym porównaniem, nie znałem Orwella. A nie czytałeś Orwella84 ? "Chodzi o microchipową ewidencję ludności pozwalającą władzy na totalną kontrolę społeczeństw na niespotykaną dotychczas skalę. Orwell84 kłania się. ..." Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:33 rita100 napisała: > A nie czytałeś Orwella84 ? No wiesz, ja mało czytam. > "Chodzi o microchipową ewidencję ludności pozwalającą władzy na totalną kontrol > ę > społeczeństw na niespotykaną dotychczas skalę. Orwell84 kłania się. ..." O tym dowiedziałem się z internetu, ale dalej nie rozumiem, jak powiązać to z Twoimi słowami: "jak to real całkowicie zamienił się w Orwella." w jednym z poprzednich Twoich postów. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:56 Chodzi o to Adamie, że chyba Ty mnie podpuszczasz. A swoją drogą jesteśmy już tak zewidencjonowani, że nie wyobrażam sobie już więcej - choć w nowych dowodach będą jeszcze nasze odciski palców. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 22:19 Rito, ewentualnie to mógłbym podpuszczać w 4 oczy, ale nie publicznie. A czy Ty mnie nie podpuszczasz z tymi odciskami? Widziałem kenkartę z czasów okupacji, tam były odciski palców, ale że mają być w nowych dowodach? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 16:53 adam.eu napisał: Widziałem kenkartę z czasów ok > upacji, tam były odciski palców, ale że mają być w nowych dowodach? > Nie, nie podpuszczam, bo widziałam program jak czynią z tymi odciskami palców jakieś eksperymenty, by zamieszczać je w dowodzie. Ale poruszyłes dobry problem. Faktycznie, dawniej Niemcy przecie takie odciski umieszczali w kenkartach. Posiadam aż trzy kenkarty, jako pamiątki rodzinne. No popatrz, nie skojarzyłam tego, że przecież to nie jest żaden nowoczesny wynalazek XXI wieku, to tylko podporządkowanie nas do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 20:46 rita100 napisała: > Posiadam aż trzy kenkarty, jako pamiątki rodzinne. Jakbyś tam mogła zeskanować kenkartę, usunąć wrażliwe dane osobowe i umieścić na fotoforum? Jakbym znalazł jeszcze kenkarty u moich rodziców, to tak mam zamiar zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 07:52 Z odciskami, to jak zapewne wiesz, wycofali się, doczytałem. Dla mnie to był tak niedorzeczny pomysł tzw. rządu liberalnego, że już nawet zapomniałem o tym, że kiedyś o tych odciskach gdzieś czytałem. O ewidencjonowaniu to myślą, a na przyrost długu zagranicznego i publicznego nikt nie zwraca uwagi. Upajają się sukcesami gospodarczymi. Za Gierka też byliśmy bardzo wysoko, bowiem 10 tą potęgą świata, a teraz mamy znacznie większy dług. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 07:57 Zapomniałem przypomnieć tutaj, że dług rośnie, koszty ograniczenia emisji dwutlenku węgla dla Polki są bardzo duże. I kto myśli, aby to wszystko pogodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 16:58 adam.eu napisał: > Zapomniałem przypomnieć tutaj, że dług rośnie, koszty ograniczenia emisji dwutl > enku węgla dla Polki są bardzo duże. > I kto myśli, aby to wszystko pogodzić? > mafia, mafia Nie odpowiem Ci na to pytanie, bo ja jutro muszę mieć pieniądze na chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 16:56 adam.eu napisał: > Z odciskami, to jak zapewne wiesz, wycofali się, doczytałem. Nie doczytałam tego. Wydaje mi się , ze już decyzja zapadła i nawet powiedzieli, że wymiana dowodów będzie tym razem bezpłatna. > Upajają się sukcesami gospodarczymi. Za Gierka też byliśmy bardzo wysoko, bowie > m 10 tą potęgą świata, a teraz mamy znacznie większy dług. > Wydaje mi się , że nie mamy żadnych sukcesów gospodarczych, żadnej polskiej produkcji. My tylko żeglujemy i to nie wiem w jakim kierunku. Sprawa Olejnków i to nie tylko ich, pokazuje jak bardzo grzęźniemy w grzęzawisku. I to jest straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 20.01.10, 20:48 rita100 napisała: > Wydaje mi się , że nie mamy żadnych sukcesów gospodarczych, żadnej polskiej > produkcji. To może zasługuje na osobny wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 21.01.10, 17:56 adam.eu napisał: > To może zasługuje na osobny wątek... Polityka z naszymi politykami nie zasługuje na to. Po co mamy się wadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 21.01.10, 20:36 rita100 napisała: Po co mamy się wadzić. Żeby sprawdzić, czy potrafimy się wadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 21.01.10, 22:36 adam.eu napisał: > Żeby sprawdzić, czy potrafimy się wadzić? Lepiej nie eksperymentować i nie igrać z ogniem Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 12.01.10, 21:11 Niedawno pisałem na tym forum, że globalne ocieplenie to po prostu moda intelektualna. Dla wielu młodych Europejczyków było modnym "walczenie" z globalnym ociepleniem, po tej zimie, znajdą sobie coś innego modnego. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 13.01.10, 08:08 czesiekkk napisał: > Niedawno pisałem na tym forum, że globalne ocieplenie to po prostu moda > intelektualna. Czyli Twoim zdaniem nie ma ocieplenia klimatu, czy człowiek nie działalność człowieka nie ma żadnego wpływu na klimat? > Dla wielu młodych Europejczyków było modnym "walczenie" z globalnym ociepleniem > , > po tej zimie, znajdą sobie coś innego modnego. Tu się z Tobą zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 03:01 Globalne ocieplenie to biezaca zagrywka intelektualna wspolczesnej miedzynarodowej lewicy albo tez przefarbowanych trockistow. Zaleznosc miedzy zmiana temperatury wskutek przyrostu stezenia dwutlenku wegla w atmosferze wyraza wzor: ΔT = 5.7 ln(C/C0) Latwo wyliczyc ze utalenia konferencji w Kopenhadze spowoduja ze w latach 2010-2020 zapobiegniemy wzrostowi temperatury o 0.02 °C Hehe, tyle wysilku po to zeby uzyskac efekt 0.02 °C !! Podaje za lordem Christopher Monckton (3rd Viscount Monckton of Brenchley) z listu do premiera Australii Kevina Rudda. wattsupwiththat.com/2010/01/03/climate-change-proposed-personal-briefing/#more-14778 Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 18:55 al-kochol-8 napisał: > Zaleznosc miedzy zmiana temperatury wskutek przyrostu stezenia > dwutlenku wegla w atmosferze wyraza wzor: > > ΔT = 5.7 ln(C/C0) Hehe, ale mi dopiero zrobiłeś galimatias ;) > Latwo wyliczyc ze utalenia konferencji w Kopenhadze spowoduja ze w > latach 2010-2020 zapobiegniemy wzrostowi temperatury o 0.02 °C Nie dość, że nie kumam po angielsku, to jak tu łatwo obliczyć? "C" to węgiel? A "CO" tlenek węgla? A gdzie dwutlenek węgla? I iloraz C/CO>1 ? Zginąłem całkiem. Pomoże ktoś? I jak wykazać, że jest to właściwy model matematyczny? Wierzyć w mądrość słowa pisanego? Ale pocieszę Cię. Być może faktycznie działalność człowieka ma mniejszy wpływ na temperaturę w skali globalnej, niż to niektórym się wydaje. Ale ogólnie na zmianę klimatu musi mieć wpływ, chociażby nawet ilość lasów czy ilość zabetonowanych powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 19:35 Oj Adam, musimy Cię podszkolić. Poczytaj słowa JKM Już ponad tysiąc ofiar Globalnego Ocieplenia! Greenschwindel "Kto łańcuchem wojuje - od łańcucha ginie!". Takie hasło przylepiliśmy vis á vis okien dwupiętrowej willi zajmowanej przez "Greenpeace" w Warszawie. Solidnym łańcuchem zamknęliśmy bramę - i nawet przytwierdziliśmy nim rower! Bo jak człowiek jeździ rowerem, to nie spala paliwa, nie wydziela ciepła i dwutlenku węgla - i przez takich jest tak zimno! To, oczywiście, dowcip - bo cokolwiek by ludzkość wyprawiała, na klimat nie ma żadnego realnego wpływu. Nawet to, że do ogródka "Greenpeace"u wlaliśmy 100 litrów czystego CO2... Ale, swoją drogą, roślinki najbardziej potrzebują (a) ciepła i (b) dwutlenku węgla. Kto chce ochładzać Ziemię i zmniejszać ilość CO2 w atmosferze - jest wrogiem roślinności, wrogiem zielonej szaty okrywającej Ziemię - więc niech przynajmniej nie używa nazwy "Greenpeace"! Bo ludzie myślą, że "ekolodzy" chcą ratować roślinność. W rzeczywistości: chcą zrabować nasze pieniądze. I są tacy, co im płacą - więc jest to, niestety, dobry interes. Demonstracja prawdziwych przeciwników Globalnego Ocieplenia: republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/tr/balwany2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 23:06 rita100 napisała: To, oczywiście, dowcip - bo cokolwiek by ludzkość wyprawiała, na klimat nie ma > żadnego realnego wpływu. A taka skrajność, wyciąć chociażby wszystkie lasy, wyciąć, wypalić, też klimatu nie zmieni? Ty lepiej całej ludzkości nie podpuszczaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 23:34 Fakt. Na Filipinach wycieli wszystkie lasy i prosze jakie rezultaty. Kwasniewski kiedys tam polecial i od razu podlapal chorobe filipinska. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 13:05 al-kochol-8 napisał: > Fakt. Na Filipinach wycieli wszystkie lasy i prosze jakie rezultaty. > Kwasniewski kiedys tam polecial i od razu podlapal chorobe > filipinska. Kwaśniewski jako prezydent potrafił współpracować z różnymi opcjami politycznymi. PIS z PO nie potrafi się porozumieć. Wbrew temu co się wydaję, Kwaśniewski powinien ponieść większą odpowiedzialność za swoją "chorobę", ale powinien też być doceniony za zdolność do współpracy. Już raz pisałem nie pamiętam gdzie, o nieżyjącym już premierze Rakowskim. Pozwolę sobie przypomnieć, że wziął na siebie odpowiedzialność polityczną za uwolnienie cen żywności, zwalniając w z tej odpowiedzialności przyszły rząd solidarnościowy. Chwała mu za to. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 13:22 syn Mietka Arthur sobie swietnie radzi jako dyrektor egzekucyjny australijskiego banku inwestycyjnego Macquarie z siedziba w Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 13:38 Widzę, że masz dokładne informacje. Jak ojciec wiedział, co trzeba zrobić to może i syn wie. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 13:42 syn sam sobie zalatwil...rzucil te zone z ktora przylecial do australii i znalazl druga z odpowiednim pochodzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 16.01.10, 14:12 Najgorzej to naturę upolityczniać, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 21:24 zarowno C0 jak i C to dwutlenek wegla, przed i po. Nie moja wina ze mala cyferka 0 tutaj nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 23:01 al-kochol-8 napisał: > zarowno C0 jak i C to dwutlenek wegla, przed i po. Nie moja wina ze > mala cyferka 0 tutaj nie wychodzi. Aha, czyli ilość dwutlenku węgla w przyszłości do ilości dwutlenku powiedzmy za 10 lat spowoduje wzrost temperatury w sposób określony wzorem? A co z innymi gazami jak np: metan, tlenek azotu, dwutlenek siarki, gazy CFC (chlorofluorowęglowe)? Te inne gazy też podobno mają wpływ na efekt cieplarniany. Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 14.01.10, 23:39 Metan to sprawka krow na pastwiskach. Tlenek azotu... no nie rozsmieszaj mnie. Dwutlenek siarki spada spowrotem na ziemie z deszczem. CFC... a co uzywasz jeszcze prymitywny dezodorant z supermarketu? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 13:14 al-kochol-8 napisał: > Metan to sprawka krow na pastwiskach. No to więc nie pij mleka, nie jedz wołowiny ;) > Tlenek azotu... no nie > rozsmieszaj mnie. Czyżby akurat tlenek azotu był akurat gazem rozśmieszającym? A tak poważniej są jeszcze inne czynniki i można ewentualnie zastanawiać się, co warto, a co nie warto robić. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 17:47 Wiecie,ze w 1910 24 XII w c.k.Krakowie bylo tylko +19C? Motylki baraszkowaly wsrod kwiecia u kwiaciarek na RynQ. Trafialy sie nawet te o ktorych ktos klikal wczesniej. Bielinqw kapustniqw nie zaobserwowano... Odpowiedz Link Zgłoś
krzychut Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 21:21 Taaa, my starsze ludzie mamy prawo lepi te czasy pamiętać, nie to co dzisiejsze młodziaki. Ciekawe ile tysz dwutlenku wengla znajdowało sie w ówczesny, krakoski atmosferze? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 15.01.10, 22:58 dorozki zarly panie tlen jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 16.01.10, 14:15 A teraz to i wróbla ciężko znaleźć, bo one żywiły się końskimi bobkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 16.01.10, 15:44 Wrobli pewnie sie wyniosly do cieplych krajow.A golambqw ni ma? rita,od kiedy to na konskie,no wlasnie co?Ale nie bobki qrza buzia!! Krowie to placki,bobki to od owiecek i skopqw,koz i innych capow. Dwutlenq moze nie bylo ale siarkowodoru od cholery.Grochowka i inne fasolki po bretonsq zajadane byly a po tym szamaniu ...klekajcie narody jak sie bonkami sadzilo!! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 16.01.10, 18:59 Polekuśku mój pikuśku bombeliuśku. Wróble giną bo mają brak pokarmu witaminizowanego typu fakt - placków owsianych. A te placki owsiano siankowe powstają dzięki ruchowi robaczkowemu. Dokładnie mówiąc dzięki takiemu kręceniu się jak g.... w przerębli. Grochowka i inne > fasolki po bretonsq zajadane byly a po tym szamaniu ...klekajcie > narody jak sie bonkami sadzilo!! Polekuśku mój pikuśku bombeliuśku - to nie tak, nie tak klekajo narody. Nie wiem czy znasz zasady sadzenia grochu, bo od tego jak i kiedy posadzisz groch zależy działanie. Przy zasiewie grochu nie wolno puszczać wiatrów, aby robactwo nie dostało sie do grochu, bób przed zasadzeniem trzeba trzy razy przesypać przez spodnie. Tak, teraz to wszystko wygląda na ekologię. Teraz to nie jesteśmy ciemni jak tabaka w rogu, żeby nami mieli manipulować globaliści ;))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 16:24 Proszę bardzo, ile wróbelków jeszcze uchowało się :) fotoforum.gazeta.pl/k/wr%25F3ble.html Tylko że nie wiem, gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 20:49 Wróbelki powinny być już pod ochroną, coraz mniej ich i mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 16:08 bombullo napisał: > Wiecie,ze w 1910 24 XII w c.k.Krakowie bylo tylko +19C? Czyżby Kraków wówczas był najcieplejszym miejscem w Polce? Rekordy temperatury według wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Rekordy_temperatury_w_Polsce Oraz rekordy pogodowe według portalu Twoja Pogoda: www.twojapogoda.pl/encyklopedia_rekordypogody.htm Według tych źródeł najwyższa temperatura zanotowana w grudniu na ziemiach polskich to jest 19,5 °C zanotowana w Tarnowie w grudniu 1895 roku, a więc jeszcze w XIX wieku. Z powyższych źródeł rekord bezwzględny Polski rekord ciepła zanotowano w Prószkowie na opolszczyźnie 40,2 °C 29 lipca 1921. I Kto by pomyślał, że taki upał był. Najniższa zanotowana temperatura byla w Olecku -42,0 °C 9 lutego 1929 Tylko jestem ciekawy, według jakich zasad i jakimi termometrami były wykonywane te pomiary. Czasem są różnice kilkustopniowe na termometrach u różnych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 15:28 Resztki europejskiego przemysłu, tego co jeszcze nie został przeniesiony do ChRL mamy w imię tzw. walki z globalnym ocieplenia do Chin, jeszcze czego. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 16:04 czesiekkkkkkkk,ile tych qerva "ka" w tym Czesq? W kazdym razie my rito o chlebie a Czechu o niebie.Na dokladke chinskim niebie.Chyba nie qmaty co to fasolka po bretonsq i inne wiatropedne zanieczyszczenia globalne. Ma jednak racje tak jak Kitajce tak i Amerykance w du...zym powazaniu maja jakiekolwiek konferencje w tem temacie.Duzy moze wiecy? No pewnie,ze. No i co "ritkostoweczko" Serena padnie? Ja przypuszczam,ze watpie...\Ulka na rowerze odjedzie liczyc kroliki wedle Melbourne a nawet z kangurami se poskakac moze. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 20:57 Fakt, że pewnie utrzymanie tej biurokracji globalnego ocieplenia może być większe niż potrzeba biednych dzieci w Afryce. Nie wspominając o tragedii w Haiti. ----- PS. Też myślę, że Ula na rowerku do Polski przyjedzie, a Aga jak nie teraz to kiedy ? Młodszych zawodniczek już czuć oddech. Byłam na filmie Avator, fantastyczny film Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 08:43 bombullo napisał: > W kazdym razie my rito o chlebie a Czechu o niebie.Na dokladke > chinskim niebie. Chińskie niebo to obecnie bardzo ważne niebo na świecie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 15:55 Bombullo - już Szarapowa odpadła, tylko nazwisko pozostało. No ale wiadomo, że ze swoją to się cięzko gra. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 16:27 czesiekkk napisał: > Resztki europejskiego przemysłu, tego co jeszcze nie został przeniesiony do ChR > L > mamy w imię tzw. walki z globalnym ocieplenia do Chin, jeszcze czego. Paranoja. Masz gdzieś szacunek kosztów wzrostu produkcji z powodu obciążeń związanych z walką z globalnym ociepleniem? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 17.01.10, 21:02 Adam, przestań rachować, liczyć, wyliczać , a spójrz na globalne ocieplenie wzrokiem, sercem i czuciem. fotoforum.gazeta.pl/photo/1/hb/za/ys1i/C8BoF9lMPDDZMxf2gB.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 08:35 rita100 napisała: > Adam, przestań rachować, liczyć, wyliczać , a spójrz na globalne ocieplenie > wzrokiem, sercem i czuciem. Moje serce i czucie mówi mi, że trzeba też liczyć i rachować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 15:51 Obyś nie przerachował ;)))) Puść lepiej wodze fantazji. Avatar , coś wspaniałego. Fantazja obliczona na miliardy dolarów i warta tego. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 18:28 Dzieki Manitou zem juz wyrosl z bajek. Faktem jednak jest,ze bajka przyniosla 47,6 mln zielonych na razie.Miliarda jednak nie zrobi. "Killerowi" Pazurze film sie podobal i jest zafascynowany. O gustach jednak sie nie dusqtuje.Prawdaz?Jeden lubi ogorki a drugi ogrodnika corki.P.lubi ogorki i niech sie cieszy! Ciekawa sprawa z tymi Kitajcami do tego towarzystwa trzeba zaliczyc tyz Indie ktore rowniez w pochwie maja globalne ocieplenie. Popatrzcie w sumie ich jest ze 2 miliardy emituja kosmiczna ilosc dwutegotlenku do nieba a jeszcze maja powietrza do oddychania. Czy to nie jest zasluga Matki Natury a nie nas ktorzy maja sie za Manitou wi co a jestesmy tylko pylkiem ktory wystarczy leqtko dmuchnac a poleci w kibini i mac?! rito,za 8 godzin zaczniemy obserwowac wsiadanie "na rower" jednej z dwu naszych ikon tenisowych. Bedziesz ogladac?Ja bede siedzial na klawiaturce w trakcie to moze wspolnie przesledzimy tragedie? Szarapowa odpadla,ogladalem i normalnie qrwica mie brala bo obie tak stekaly,ze klekajcie narody.Teraz jeszcze Kirylenko zostala do odstrzelenia. Ok.Zacznij nowy watek w temacie radwanskim bowiem w tym ocieplonym watq nie pasuje,chyba... Wracajac do ocieplenia dzisiaj u mnie -2C a jutro ma byc sniezek. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 20:11 Jesli mówisz o Avatarze to warte są te pieniądze. Oglądać było przyjemnością. Sama przyjemność i samo piękno. To zobaczymy za 5 godzin jak będzie z Ulą i nie tylko , bo jeszcze Aga i Kubot grają w nocy. Nie będę oglądać, gdyż sen to zdrowie. Liczę, że opowiesz swoje wrażenia ze szczegółami. Ty urychtuj nowy wątek, ja mogę tylko przecierać ścieżki ;))))) Dzisiaj nawet działa ociepleni, prawie zero stopni i nie jest tak źle. Może dlatego , że wiatrów brak. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 21:42 bombullo napisał: > Czy to nie jest zasluga Matki Natury a nie nas ktorzy maja sie za > Manitou wi co a jestesmy tylko pylkiem ktory wystarczy leqtko > dmuchnac a poleci w kibini i mac?! Jeżeli z kosmosu widać wyraźnie działalność człowieka, to byłbym ostrożny z lekceważeniem naszego wpływu na Ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 21:20 rita100 napisała: > Obyś nie przerachował ;)))) Warto mieć plan B, przynajmniej na forum warto o tym napisać ;) Puść lepiej wodze fantazji. Avatar , coś > wspaniałego. Fantazja obliczona na miliardy dolarów i warta tego. Zwykle nie lubię chodzić no to, na co wszyscy walą drzwiami i oknami. A niech się pchają, a co. Raczej przeczekuję, aż sprawa ucichnie ewentualnie dopiero później, albo i wcale. A teraz to i tak praktycznie filmów bardzo mało oglądam. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 21:46 adam.eu napisał: > Warto mieć plan B A gdzie tam, ile razy się zdarza, że plany nie wypalają i wyskoczy całkiem co innego. > A teraz to i tak praktycznie filmów bardzo mało oglądam. Tak jak ja. Ostatnim razem byłam na "Katyń". Tak jakoś mnie wzieło i nie żałuję - bo zobaczyłam coś fantastycznego, kino XXI wieku, fantastyczną planetę Pandorę i na niej życie niewyobrażalne. Przepiękny na niej świat i jeszcze jestem pod wrażeniem takim, że jutro też bym na to samo poszła. Mówisz, że tłok, pełno ludzi ? A gdzie tam, na sali było może dziesięć osób. Jednak to nie telewizor. A muzyka jaka , jeszcze grzmi mi w uszach. Z czystym sumieniem polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 22:00 Do fantastyki to podchodziłem zawsze z olbrzymią rezerwą. Ale jakbym o tym pisał już kiedyś? Hehe. Chociaż czasem mam tak, że coś przyjdzie do głowy, nie zdążę napisać, a później mi się wydaję, że o czymś już pisałem. I filmów typu Matriks nie bawią mnie. Chociaż "Planetę Małp" zaakceptowałem. Czyżbym pochodził od małpy? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 22:42 > I filmów typu Matriks nie bawią mnie. Dokładnie, ja również nie jestem fanem Lema i innych tam fantastów, ale Avatar to planeta Pandora i jest tam życie, bajeczne życie, niewyobrażalne. Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć - przepiękny świat roślin, zwierząt i to drzewo dusz, cudowne. Widziałeś wiszące góry ? To jest całkiem inny film - uwierz i idź, a spędzisz czas w niewyobrażalnej krainie. Sen to czy jawa. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 08:28 rita100 napisała: > Dokładnie, ja również nie jestem fanem Lema i innych tam fantastów Ale mnie akurat Lema to nawet sporo przeczytałem i to dobrowolnie, jak chodziłem do szkoły. I nawet niektóre fantastyczne powieści czytane na "Trójce" wciągały mnie, ale samodzielnie poza Lemem to nie wiem, czy sięgnąłem po jakąś pozycję, nawet wtedy, jak jeszcze coś tam czasem czytałem. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:15 A słyszałeś Adamie, że w Chinach zakazano wyświetlać film Avatar ? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:26 rita100 napisała: > A słyszałeś Adamie, że w Chinach zakazano wyświetlać film Avatar ? Tak, słyszałem, ale biorą też pod uwagę, że tego przyczyną może być ochrona ich rodzimego filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:32 Raczej Adamie nie - bo jakbys ten film oglądał, to porównali akcję planety Pandora do swojej akcji wysiedlenia ludzi pod inwestycję i niszczenia przyrody, tak jak to robili na Pandorze. I fakt, swój rynek handlowy chronią Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:36 rita100 napisała: > Raczej Adamie nie - bo jakbys ten film oglądał, to porównali akcję planety > Pandora do swojej akcji wysiedlenia ludzi pod inwestycję i niszczenia przyrody, No to teraz rozjaśniło mi się, dlaczego wtrąciłaś Orwella... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 19.01.10, 21:38 No tak Adamie, bo na tym wątku różniste tematy poruszamy, a temperatura raz w górę , raz w dół jak to w pogodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeknht Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 19:53 tyle w temacie www.youtube.com/watch?v=bTdYILQyGhA Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 18.01.10, 20:03 Dobre, dotychczas znałam tylko 'Augustowskie noce' :) Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Augustowskie noce 20.01.10, 15:22 Dobre.W sensie jakim? Gdzies przeczytalem mimochodem,ze himalajskie lodowce maja zniknac do 2032 roq. A jak sytuacja wyglada z alpejskimi lodowcami? A jeszcze jedno do czego potrzebne sa lodowce? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Augustowskie noce 20.01.10, 20:06 > A jak sytuacja wyglada z alpejskimi lodowcami? > A jeszcze jedno do czego potrzebne sa lodowce? Bombullo, wybacz, ale nie znam odpowiedzi na to pytanie, a te Augustowskie noce znam jeno z piosenki, pięknej piosenki śpiewanej przez Koterbską. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Augustowskie noce 20.01.10, 20:43 bombullo napisał: > A jeszcze jedno do czego potrzebne sa lodowce? Jak to do czego, do przedłużenia sezonu narciarskiego :) A z punktu widzenia klimatu znikanie lodowców powoduje mniejsze odbijanie promieni słońca, ziemia bardziej absorbuje ciepło i wzrasta temperatura. Jest też hipoteza, że w przeszłości oziębienie klimatu powodowało zamarznięcie cieśniny Beringa, następuje brak wymiany wody między Atlantykiem a Oceanem Arktycznym, co ma powodować zwiększenie lodowców na półkuli północnej, ponieważ Arktyka z powodu braku wymiany z cieplejszymi wodami zamarza. Zwiększało to lodowce w Azji i w Ameryce, poziom wód w ocenach zmniejszał się. Następnie ciepłe wody Atlantyku miały powoli topić lód w cieśninie Beringa oraz mieszać się i ogrzewać całą Arktykę, co powodowało zmniejszanie lodowców i następowało ocieplenie klimatu. I niby takie cykle ma przechodzić Ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Augustowskie noce 21.01.10, 17:09 W rzeczy samej chyba tylko do tego,czyli przedluzenia ... Za wyjasnienie obszerne,tresciwe i co najwazniejsze zrozumiale mucho danke.Jednakowoz na polqlce poludniowej tych lodowcow nie jest tak wiele wiec o nich cicho jest?Czyli,ze one sie nie topia.Prawdaz? Wiem z pewnego zrodla czyli krynicy,ze w Australii lodowiec nazywany "Krakuska"(od czapki Naczelnika T.K) sie juz stopil.A splywal se energicznie wlasnie z gory nazwanej imieniem Naczelnika z 1794.Dlatego w Australii narciarzy ze swiczka trza szukac... Jeszcze ciekawostka wyczytana w ostatniej "Polityce"(czytam regularnie)na stronie 11,piekne zdjecie misia polarnego na lodowym postumencie,pisze otoz tak: "Latos mamy ostra zime.Tak ostra,ze moze to byc poczatek globalnego oziebienia-GLOBALNEGO OZIEBIENIA(dop.moj)-twierdzi profesor Uniwersytetu Sztokholmskiego,czlonek Krolewskiej Akademii Nauk,Wibjorn Karlen.Epoka lodow,wedlug Karlena,dotknie polnocna polkule az po sama Polske.(moze nam zamrozic Tetrapoda jak dojdzie do Scyzorolandi).Opiera on swoje prognozy na spadku promieniowania slonecznego w ostatnich 30 latach.Aktywnosc Slonca znacznie bardziej oddzialowuje na klimat niz dwutlenek wegla. Temperatura Ziemi osiagnela szczyt w latach 1998-2005. Nastepne lata byly wiec juz zimniejsze.Wedlug teorii naukowca w male zlodowacenie wejdziemy w drugiej polowie stulecia i utrzyma sie ono 45-65 lat.Do podobnych wnioskow dochodza inni skandynawscy naukowcy.A zwykly czlowiek zachodzi w glowe i nie wie,czego w koncu moze sie po klimacie spodziewac".Koniec notatki. Tak wiec mamy ocieplenie czy oziebienie?Oto jest hamletowskie pytanie. O jednym jednak ci wszyscy madralinscy zapominaja.O grudniu 2012 w ktorym szlag trafi wszystko i wszystkich.Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Augustowskie noce 21.01.10, 20:34 bombullo napisał: > W rzeczy samej chyba tylko do tego,czyli przedluzenia ... Zapomniałeś dopisać, że do przedłużenia sezonu narciarskiego. Inne rzeczy zimno znacząco skraca ... Oczywiście, tak jak większość, mam na myśli skracanie przewodów sieciowych i szyn trakcji tramwajowej i kolejowej. > "Latos mamy ostra zime.Tak ostra,ze moze to byc poczatek globalnego > oziebienia-GLOBALNEGO OZIEBIENIA(dop.moj)-twierdzi profesor ................................ > Opiera on swoje prognozy na spadku promieniowania > slonecznego w ostatnich 30 latach.Aktywnosc Slonca znacznie bardziej > oddzialowuje na klimat niz dwutlenek wegla. Taką hipotezę też słyszałem, a konkretnie to o moje uszy czy oczy obiły się zakłócenia w cyklicznym pojawianiu się co 11 lat plam na Słońcu. Ponoć właśnie brak aktywności Słońca był początkiem wszelkich zlodowaceń, tak że teorii to mamy dostatek. > Temperatura Ziemi osiagnela szczyt w latach 1998-2005. > Nastepne lata byly wiec juz zimniejsze.Wedlug teorii naukowca w male > zlodowacenie wejdziemy w drugiej polowie stulecia i utrzyma sie ono > 45-65 lat.Do podobnych wnioskow dochodza inni skandynawscy > naukowcy.A zwykly czlowiek zachodzi w glowe i nie wie,czego w koncu > moze sie po klimacie spodziewac".Koniec notatki. > Tak wiec mamy ocieplenie czy oziebienie?Oto jest hamletowskie > pytanie. Ciekawe, ciekawe.... Ja stawiam na dalsze ocieplenie, ale głowy za moją hipotezę dobrowolnie nie oddam. > O jednym jednak ci wszyscy madralinscy zapominaja.O grudniu > 2012 w ktorym szlag trafi wszystko i wszystkich.Howgh! Sądzę, że niektórym to nawet grudzień 2012 nie jest w stanie zaszkodzić, miejmy nadzieję, że będziemy wśród nich. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie 21.01.10, 20:35 W łikend zapowiadają straszne mrozy. Proszą nawet, że jak kto może, to lepiej niech z domu nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Straszne mrozy 22.01.10, 02:28 -25 C? U mnie juz w tym roq bylo kilka dni z temperatura ponizej -34C. Z wiaterkiem bylo okolo -40C. Zima w koncu powinna byc zima i tak dzieki Manitou jest! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Straszne mrozy 22.01.10, 09:24 Może i u nas taka być. Z temperaturą już się zbliżamy do minus dwudziestu, a ma być jeszcze zimniej. Piękna zima, bo i jeszcze słoneczko się wychyla. Będzie się można opatulić ciepło i do słoneczka się wystawić ;) Pomarzyć choć o ciepełku Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Straszne mrozy 22.01.10, 17:14 Zebys acanka w hibernacyie nie popadla bo ktoz by jejmosc wskrzesil? W '45 tyz taka energiczna zima byla i ruskim bez zyto latwi bylo pod Krakow podkrasc sie po zmrozony Wisle.A Niemcom kabelki pozamarzali i trotyl takoz wienc sie miasto ostalo nienaruszone. Propaganda stalinowska skorzystala z okazji i kazala dziekowac za psi fallus.Howgh. A dzisiaj na CNN World w nocy pokazywali na caly Globus co sie to w Malopolsce wyprawia szczegolnie zas w Skale.Piekne pykczerki... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Straszne mrozy 22.01.10, 17:32 Tak, przepiękne zimowe obrazki mamy tutaj. Jak w bajce o Królowej Zimie. Jest fantastycznie i chyba w niedzielę, bo ma byc największy mróz poszaleje z aparatem i nadzwyczaj mroźna uczta wzrokową. Mówię Ci Bombullosie, dużo ludzi idzie w lasy podziwiać ten gruby szron i lód na drzewach, krzakach. Jest naprawdę przyjemnie i jeszcze jest przyjemniej wracać z wyprawy do ciepłego domu. Choć wiemy ile jest awarii z powodu mrozu i nawet wojsko pomaga przy przywracaniu elektryczności. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Straszne mrozy 22.01.10, 23:00 rita100 napisała: > Choć wiemy ile jest awarii z powodu mrozu i nawet wojsko pomaga przy > przywracaniu elektryczności. Wiemy, wiemy, że są awarie i wiemy, że do pomocy rzucono zawodowe już (?) wojsko w sile 20 chłopa. Na 5 wojaków potrzeba jednego energetyka, a więc 4 energetyków nie pracuje tylko dba o bezpieczeństwo wojaków. Tylko nie wiemy, dlaczego nie ściągają do pomocy energetyków z innych części kraju, albo i nawet z innych części województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Straszne mrozy 22.01.10, 23:12 adam.eu napisał: > Tylko nie wiemy, dlaczego nie ściągają do pomocy energetyków z innych części kr> aju, albo i nawet z innych części województwa. Masz rację. Czyja to wina, że mimo takiej techniki jeszcze nie potrafimy nieść pierwszą pomoc. Boże, zobaczcie co się dzieje na Haiti, walka o pokarm - aż wstyd, że na oczach wszystkich do tego dochodzi w dobie globalizacji. Ale tak jest, kiedy dla oligarchów nie liczy się nic prócz własnego złodziejstwa. Teraz możemy na własne oczy widzieć, jak całe to złodziejstwo od kuchni wygląda . Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Straszne mrozy 22.01.10, 23:22 rita100 napisała: > ...Czyja to wina, że mimo takiej techniki jeszcze nie potrafimy nieść > pierwszą pomoc. Boże, zobaczcie co się dzieje na Haiti, walka o pokarm - aż > wstyd, że na oczach wszystkich do tego dochodzi w dobie globalizacji. Na Haiti to tragedia, tragedia, tragedia...... Jeszcze większa, niż to początkowo się wydawało.... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Straszne mrozy 22.01.10, 23:26 adam.eu napisał: > Na Haiti to tragedia, tragedia, tragedia...... > Jeszcze większa, niż to początkowo się wydawało.... I popatrz, i pomyśl, że gdyby się to stało u nas - nie byłoby inaczej, tak samo, albo jeszcze gorzej. Wszyscy by mówili tak jak Ty tragedia, tragedia, tragedia...... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Straszne mrozy 23.01.10, 08:14 rita100 napisała: .......... poszaleje z > aparatem i nadzwyczaj mroźna uczta wzrokową. Tak, tak, próbowałem już tak czynić, wyciągam aparat, a tu słoneczko chowa za chmurki, i efekt znika, natomiast łapki marzną, oj marzną i po kilku takich podejściach to odechciewa mi się prób uwieczniania obrazów. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: strasznie Globalne ocieplenie 23.01.10, 14:24 Dopiero mam zamiar wyjśc na ten straszny mróz, zobacze jak będzie przy zachodzie słońca w czasie mrozu. Bo słoneczko świeci pełną gębą :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Straszne mrozy 22.01.10, 22:55 bombullo napisał: > W '45 tyz taka energiczna zima byla i ruskim bez zyto latwi bylo > pod Krakow podkrasc sie po zmrozony Wisle.A Niemcom kabelki > pozamarzali i trotyl takoz wienc sie miasto ostalo nienaruszone. > Propaganda stalinowska skorzystala z okazji i kazala dziekowac za > psi fallus.Howgh. Aaaaa pierwszy raz o takiej wersji się dowiaduję... Ciekawa, ale na ile prawdopodobna? Ale walk, to chyba za bardzo nie było. > Malopolsce wyprawia szczegolnie zas w Skale.Piekne pykczerki... A cóż to takiego "pykczerki..."? Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Pykczerki 23.01.10, 15:46 OOOO!Pykczerki to przeciez nasze swojskie zdjatka. Klikajac przepowaznie pykczerki to fonetyczne slowo od angielskiego slowa "pictures"-lmn.zdjecia. Wersja z zamarznieciem wyplynela stosunkowo niedawno w krakoskim oddziale IPN... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 20:21 Nie ma pikczerków, bo mroźna zima w mieście nie jest ładna, ale mroźna zima za miastem jest cudowna. Przy tym, dzisiaj jest taki mróz, że musiałam nos chronić przed całkowitym zmarznięciem. Prawie go niosłam w rękach, ten nos oczywiście. Ależ musieli ludzie dziś fotkować, pogoda wymarzona. Jutro czeka nas tu w Krakowie minus 30 przy globalnym ociepleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 21:02 Dla ludzi żyjących z globalnego ocieplenia, twój nos jest tylko jednym z wielu dowodów na globalne ocieplenie. Dlatego za niedługo będziesz płacić podatek za każdy km przejechany autem, podatek za otwarcie lodówki i dezodorantu, za przelot samolotem, rolnicy też zostaną opodatkowani, może pierwszy raz w historii III i IV RP będą płacić za każdą kupę krowią i za każdego świniaka. Niech żyje globalne ocieplenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 21:44 czesiekkk napisał: > Dla ludzi żyjących z globalnego ocieplenia, .......... Cześku, a któż to aż tak strasznie zmanipulował wieloma? Argumentacja przeciwników tezy globalnego ocieplenia na tym forum nie przekonuje mnie. Moje zwiększone wątpliwości zrodziły się z powodu samodzielnego przeglądania i oceniania informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 22:03 adam.eu napisał: > Moje zwiększone wątpliwości zrodziły się z powodu samodzielnego przeglądania i > oceniania informacji. Tzn, wątpię, czy wpływ człowieka na klimat jest aż tak duży, jak to oceniają globaliści, ale w dalszym ciągu jestem daleki od lekceważenia wpływu człowieka na Ziemię w tym również na pogodę. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 23:01 adam.eu napisał: > Argumentacja przeciwników tezy globalnego ocieplenia na tym forum nie przekonuj > e mnie. Pamietaj Adamie, że mamy demokrację i nie musi się przekonywac każdego, wystarczy większosc przekonać, a Ty bedziesz wmiejszosci :) I jeszcze jedno - bo nie rozumiem, bedziemy płacić kasę za ocieplenie klimatu, kiedy musimy płacić większe rachunki za ogrzewanie na skutek strasznych mrozów. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Pykczerki czyli fotki 24.01.10, 08:05 Rito, sama doskonale wiesz, że nie zawsze większość ma rację. Demokracja ma owszem wpływ na politykę, czasem zmienny wpływ. A pogoda trzyma się jeszcze z dala polityki. W krótkim okresie czasu, to człowiek potrafi przewidzieć pogodę w miarę dokładnie. Warto też być otwartym na przewidywanie pogody w dłuższym okresie. Uważam, że można się z czymś nie zgadzać, ale nie warto się zamykać. Kiedyś przecież uważano nawet, i to był dogmat Kościoła, że Ziemia jest płaska. W tak prostej sprawie kiedyś się mylono. Ale ta prosta sprawa nie miała w ówczesnym świecie wpływu na życie przeciętnego człowieka. Pogoda jest o wiele bardziej nieprzewidywalna, niż krzywizna Ziemi i ma wpływ na życie człowieka. Otwierając się na badania człowiek może wcześniej dowiedzieć się o zagrożeniach, bez względu na to, czy to będzie ocieplenie, czy oziębienie. rita100 napisała: > I jeszcze jedno - bo nie rozumiem, bedziemy płacić kasę za ocieplenie klimatu, > kiedy musimy płacić większe rachunki za ogrzewanie na skutek strasznych mrozów. To akurat proste, więcej produkujemy CO2 :) Tylko żebym czymś nie oberwał po głowie ;), to zaproponuję pewne rozwiązanie. Obniżenie temperatury w mieszkaniach spowoduje utrzymanie rachunków na tym samym poziomie, dodatkowy plus, może wpłynąć dodatnio na wzrost przyrostu naturalnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pykczerki czyli fotki 24.01.10, 10:27 adam.eu napisał: > Rito, sama doskonale wiesz, że nie zawsze większość ma rację. Demokracja ma ows > zem wpływ na politykę, czasem zmienny wpływ. Zgadzam się z Tobą. Demokracja nie jest najlepszym ustrojem, ale, ze nie wymyslili lepszego to musimy być jej poddani. I gdyby większość naszego narodu była mądra, być może i rządy byłyby mądre. Koryto jest tylko jedno. I tyle by sie nie wadzić. > W krótkim okresie czasu, to człowiek potrafi przewidzieć pogodę w miarę dokładn > ie. > > Warto też być otwartym na przewidywanie pogody w dłuższym okresie. Adamie, najstarsi górale już od wieków prawidłowo przewidywali pogodę. Dawniej na wsiach tacy ludzie byli, co obserwowali dzień w dzień pogodę i byli w stanie przewidzieć stan pogody. Fakt, że niektóre zagrożenia pogodowe w dzisiejszych czasach można przewidzieć, ale i pogoda płata figle i nie ma na to wpływu. To wiemy. > Obniżenie temperatury w mieszkaniach spowoduje utrzymanie rachunków na tym samy > m poziomie, dodatkowy plus, może wpłynąć dodatnio na wzrost przyrostu naturalnego :) > Tylko żebym czymś nie oberwał po głowie ;), to zaproponuję pewne rozwiązanie. Nie, po glowie to nie, ale w kostkę to z miłą chęcią kopnę, bo nawet by przyczynić się do wzrostu przyrostu trzeba mieć cieplutko. ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 22:55 Ja się dziwię, że możemy być tak manipulowani i pozwalamy sobie na wyciąganie tak strasznie wielkiej kasy na globalne ocieplenie, kiedy musimy płacić ogromne koszty za ogrzewanie w związku z tymi mrozami. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 21:38 rita100 napisała: > Ależ musieli ludzie dziś fotkować, pogoda wymarzona. Jutro czeka nas tu w > Krakowie minus 30 przy globalnym ociepleniu. Nie widzę jeszcze fotek czołgów jeżdżących po lodzie na Wiśle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Pykczerki czyli fotki 23.01.10, 23:03 > Nie widzę jeszcze fotek czołgów jeżdżących po lodzie na Wiśle ;) Ale są już kociołki z koksem na przystankach tramwajowych Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Pykczerki 23.01.10, 21:33 bombullo napisał: > Wersja z zamarznieciem wyplynela stosunkowo niedawno w krakoskim > oddziale IPN... Dzięki za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne ocieplenie 23.01.10, 23:29 Co za widoki. Popatrzcie fotoforum.gazeta.pl/72,2,858,89517394,106124820.html Odpowiedz Link Zgłoś
tomeknht Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.01.10, 15:33 www.youtube.com/watch?v=A03ZiHfjDfg Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.01.10, 15:49 Polecam przeczytac bardzo interesujacy artykul w "Przegladzie"(tygodnik)odnoszacy sie do globalnego ocieplenia.Bardzo,bardzo ciekawy. Matka Natura ma wszystko pod kontrola a gdy doszly Ja sluchy co sie w Kopenhadze wyprawia wziela sprawe we wlasne rece i mamy to co mamy czyli:"Porzadek musi byc" a ludzikom wara od tego.Amen!Manitou tyz podziela to zdanie.Howgh! Te "spece" z krakoskiego IPN nie takie rzeczy odnajdywuja. Hitlera i Himmlera chcieli stawiac przed sadem...!?Ze tyz za za Josefa Wisarionowicza "Soso" sie nie wzieli jeszcze...boja sie? Atak a'proposem co to za gagatki z tym huncwotem Kurtyka tam dzialaja?Na posmiewisko sie wystawiaja ale odnosze wrazenie,ze im to broqlami zwisa bo wazna jest kasa,no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.01.10, 18:24 A jutro jeszcze większy zapowiadają mróz. W poniedziałek przeczytam "Angorę". Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.01.10, 22:23 fotoforum.gazeta.pl/photo/1/hb/za/ys1i/xd1LESB18pKLxKRlLB.jpg Zamarzły nawet rzeki Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.01.10, 22:31 rita100 napisała: > fotoforum.gazeta.pl/photo/1/hb/za/ys1i/xd1LESB18pKLxKRlLB.jpg > Zamarzły nawet rzeki Też mi nowina ;) Już w tym wieku jeździłem po rzece, tzn po lodzie na rzece, w tym roku nie odważyłbym się, mimo, że rzeczka nie za głęboka. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 17:53 Wiesz, nie trzeba jeździc po rzece skutej lodem, ale wystarczy wyjśc na drogę i same jezdnie są śliskie, szczególnie te boczne drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 21:24 rita100 napisała: > Wiesz, nie trzeba jeździc po rzece skutej lodem, ale wystarczy wyjśc na drogę i > same jezdnie są śliskie, szczególnie te boczne drogi. Dziękuję, tam to samochody jeżdżą, a zimą to jakoś boję się przewrócić w sąsiedztwie samochodu, chociaż jak ze dwa lata temu trafiłem na drogę, gdzie ja pierwszy rysowałem ślad kół na świeżym śniegu ciągle sypiącym, to miałem frajdę :) Rzeka też zmienna bywa, jak to rodzaj żeński, i czasem lód zawisa na wodą i ma skłonność do załamywania się. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 21:40 Tak, zimy potrafią być piękne i łagodne. Tego roku mamy piękną ale ostrą, w związku z tym mocniejsze są wrażenia. Mówili w telewizji, ze w 1979 roku była zima tez straszna, tak straszna, że wędkarze na taflę jeziora wjeżdzali samochodem i siedząc w samochodzie łowili ryby w przerębli. adam.eu napisał: > Rzeka też zmienna bywa, jak to rodzaj żeńsk Bywa, bywa ale biegu nie zawraca jak to płcie męskie robią ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 26.01.10, 08:12 rita100 napisała: Mówili w telewizji, ze w 1979 roku była > zima tez straszna Chodzi o zimę 1978/79 Tu na południu nie było to aż tak odczuwalne, ale w centralnej i północnej Polsce zima bardzo mocno dała popalić. Możecie spytać starszych znajomych od Warszawy na północ. Wtedy to mróz, ale wrażenie to robiło połączenie mrozu z dużymi opadami śniegu oraz wiał dość silny wiatr. W Warszawie to nawet stanęła komunikacja miejska, a w noc sylwestrową radio w programie pierwszym wzywało o nadzwyczajne stawienie się do pracy pracowników ciepłowni. I po 9 miesiącach pisano, że oddziały położnicze pękają w szwach. W stanie wojennym też nieźle mroziło. rita100 tak o rzece tak raczyła napisać: > Bywa, bywa ale biegu nie zawraca jak to płcie męskie robią ;)))) Ale jak to jest, pisałaś niedawno, że koryto jest jedno, a rzeka czasem zmienia koryto, tylko płeć piękna tak potrafi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 26.01.10, 18:00 adam.eu napisał: > Ale jak to jest, pisałaś niedawno, że koryto jest jedno, a rzeka czasem zmienia > koryto, tylko płeć piękna tak potrafi ;) Ale tylko raz w roku i to w Skiroławkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.01.10, 22:25 rita100 napisała: > A jutro jeszcze większy zapowiadają mróz Podobne w jednym roku w latach 90 tych bardzo mroźne były święta Bożego Narodzenia. Ja tylko pamiętam, że w styczniu w którymś roku przez wiele dni utrzymywała się temperatura w dzień poniżej minus 10 stopni, około 14, 15 stopni, tak mi się wydaje. Zobaczymy, czy obecne mrozy przebiją tą jedną z zim lat 90 tych, ale roku dokładnie nie kojarzę. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 17:55 Zapowiadają mrozy do końca stycznia, ale najstarsi górale mówią, że mają być do końca kwietnie. Trochę by nas podmroziło, szczególnie, że takie długo ma trzymać. Rozumiem tydzień, dwa, ale aż do wiosny takie mrozy - to cieżko bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 21:26 rita100 napisała: > Zapowiadają mrozy do końca stycznia, ale najstarsi górale mówią, że mają być do > końca kwietnie. To może święta będą ze śniegiem :) te Wielkanocne Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 21:42 adam.eu napisał: > To może święta będą ze śniegiem :) > > te Wielkanocne A i tak bywało, że smigus dyngus kulkami się ciepali Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 26.01.10, 08:16 rita100 napisała: > A i tak bywało, że smigus dyngus kulkami się ciepali Nie pamiętam takich świąt Wielkanocnych, ale jak się ciepali kulkami to wnioskuję, że temperatura była dodatnia, więc nie było tak źle :) Pamiętam bieluteńki krajobraz po Wielkanocy, oraz śnieg 1-majowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 26.01.10, 17:57 Tak jest pogoda, bardzo zmienna, stąd nie mam pojęcia na czym się opierają przewidywania globalnego ocieplenia, skoro nie wiadomo co będzie w przyszłości, bo to jest w rękach Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 26.01.10, 22:24 W skrócie podsumuję moje aktualne przemyślenia. Na postawie rosnącej średniej temperaturze na planecie Ziemia, twierdzę, że klimat się ociepla. Takie trendy bez względu na ich przyczynę wytłumaczalną bądź niewytłumaczalną tak szybko nie zmieniają się, nie są też stałe i równomierne, obecną zimę traktuję raczej jako normalne wahnięcie w dalszym ocieplaniu klimatu. Przeglądając co nieco informacji w internecie dochodzę do wniosku, że w zasadzie zdecydowana większość artykułów jest tendencyjna, chce wykazać przede wszystkim wpływ tylko człowieka na ocieplenie bądź zupełny brak wpływu człowieka. Prawda według mnie leży pośrodku ze wskazaniem na naturę. Człowiek jednak ma wpływ, nie mam odwagi oceniać, czy to jest mały ułamek procenta, czy nieco więcej. Wpływ człowieka wydaje mi się nikły, ale czasem kropla potrafi przepełnić naczynie i dlatego chociażby warto obserwować zmiany, ale robić to rzetelnie, a nie tendencyjnie. Jest wiele hipotez, one na siebie się nakładają, a przeciętny artykuł jak się skupia się tylko na jednej przyczynie pomijając inne. Ogólnie rzecz biorąc to ilość ciepła na Ziemi to różnica między dostarczoną energią do Ziemi i a wypromieniowaną, a to zależy od bardzo wielu czynników. Z mojej strony to tyle, chociaż chętnie zapoznam się z nowymi teoriami bez względu na to czy popierają istnienie globalnego ocieplenia czy też zaprzeczają. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 27.01.10, 09:06 Ja już mówiłam Adamie, że przemyślenia przemyśleniami, a zycie swoje robi. Zamarzła woda w domu. Teraz wszyscy się głowią co robić. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 28.01.10, 08:26 rita100 napisała: > Zamarzła woda w domu. I co, zlokalizowano miejsce, w którym woda zmieniła stan ciekły na stały? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 28.01.10, 10:26 adam.eu napisał: > I co, zlokalizowano miejsce, w którym woda zmieniła stan ciekły na stały? > > Tak, ale niestety nic nie pomaga, żadne teraz ogrzewanie i tak teraz jest w niejednych domach. Pamiętam jak w Bukowinie Tatrzańskiej w ferie zimowe często bywało, nawet w stołówkach nie było wody, pozamarzały przy domach wodociągi. To była mordownia w takich domkach wczasować. Lecz ogólne to było. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 25.01.10, 07:51 bombullo napisał: > Polecam przeczytac bardzo interesujacy artykul > w "Przegladzie"(tygodnik)odnoszacy sie do globalnego > ocieplenia.Bardzo,bardzo ciekawy. Możesz dać jakiś link, albo napisać kilka słów na ten temat? Co do zlodowaceń to są przeróżne teorie. Jedna z nich zakłada duży wpływ opadów, tzn śniegu. Śnieg dłużej zalega, co powoduje dłuższy okres wypromieniowanie ciepła z powierzchni Ziemi. Olbrzymi też wpływ na klimat mają prądy morskie, gdyby nie takowe, to klimat szczególnie zachodnich wybrzeży Europy oraz Skandynawii byłby znacznie mroźniejszy. A teraz jeszcze nakładanie się na siebie tylko tych czynników, o których wspomnieliśmy, to już nawet najstarsi górale mogą zginąć, a co dopiero Ci w Kopenhadze. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: "Przeglad"-tygodnik 25.01.10, 09:54 www.przeglad-tygodnik.pl Artykul autorstwa Jana Piasecznego pt.Swiat w okowach sniegu i mrozu. podtytul - ostra zima na polkuli polnocnejmoze zapowiadac 2 dekady chlodow. Ja czytywalem ten periodyk jeszcze w czasach I PRL.Pozniej przechodzil rozne transformacyjne klopoty ale gdy dziennikarze pod dowodztwem Jozefa Jerzego Domanskiego wzieli sprawe w swoje rece od 10 lat "Przeglad" jest na rynku prasowym.W dalszym ciagu bardzo interesujacym,fachowym.Jest o lewicowym odchyleniu ale jest to inteligentne,nie nachalne "skrzywienie". Kosztuje 5 zlociszow.Ja place $3.95.Nie sa to jednak pieniadze wyrzucone w rynsztok. Moj egzemplarz czyta jeszcze 6 osob.A co 4 tygodnie wysylam 4 egzemplarze bratudo Kanady i tam czyta kolejne 6 osob. Naprawde polecam z czystym sumieniem. Wychodzi w poniedzialki.Ja mam w srode kazdego tygodnia. Ten artykul jest w numerze 3(525)z 24.I.2010. Daj znac czy jest to na www jezeli nie ma to przeklikam chociaz klikania bedzie w sroc.Takoz czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: "Angora"-tygodnik 25.01.10, 11:43 A ja właśnie mam dostarczoną Angorę i zaraz przeglądnę. Mróz ostro skrzypi. Trochę mam zimno w pracy, to się odklikuję, by napić się góralską herbatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: "Angora"-tygodnik 25.01.10, 17:44 Co?Igloo nieszczelne jest? Przedrukowali to w "Angorze"? Tu tyz jest ten periodyk i wcale duzo ludzi qpuje toto bo jednak z piniadzami nie jest teraz tak latwo.A tak w jednym jest kilkadziesiat przedruqw.Ktos mial nieKiepskiego pomysla! Ja czasem qpie ale tylko ze wzgledu na humor na ostatni stronicy. U mnie dzis +7C.Od jutra ma byc przez kilka dni od -5 do -10 no i bialy pch ma zleciec.Miejsce na swizy juz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: "Angora"-tygodnik 25.01.10, 17:51 Nie przedrukowali, jeno tydzień zaczynam od przeglądu tej prasy. To jest dobrze rozgrzewające czasopismo i już na wstępie jest rysunek całującej się Dody z Prezydentem i momentalnie słupek rośnie ;)))) z pytaniem czy Doda mu Doda ? ;))))) Od razu ocieplenie stosunków i od razu wzrost temperatury hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: "Przeglad"-tygodnik 25.01.10, 21:15 bombullo napisał: > Ten artykul jest w numerze 3(525)z 24.I.2010. > Daj znac czy jest to na www jezeli nie ma to przeklikam chociaz > klikania bedzie w sroc.Takoz czytania. Dzięki za informacje. Nie sprawdzałem, czy jest na www, ale dziękuję za ewentualną chęć przeklinania, nie chcę skorzystać z prostej przyczyny. W żaden sposób nie chciałoby mi się artykuł przepisywać, więc na pewno nie poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: "Przeglad"-tygodnik 26.01.10, 22:28 bombullo napisał: > Ten artykul jest w numerze 3(525)z 24.I.2010. Nie znalazłem. Mam tylko prośbę o dwa zdanie komentarza, co tam napisali. Ale pamiętaj, że jeżeli coś napiszesz, to mogę to użyć przeciw Twojej argumentacji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: "Przeglad"-tygodnik 29.01.10, 14:44 W niedziele okolo 4 ppld przeklikam. Bez zwiazq z ociepleniem. Jak sie oto dowiaduje zagrozone sa pluca naszej Niebieskiej Planety niestety.To moze byc duzo wiekszy problem niz globalne ocipienie tfu.ocieplenie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: "Przeglad"-tygodnik 29.01.10, 14:46 bombullo napisał: > W niedziele okolo 4 ppld przeklikam. Nie żartuj, jeżeli już to ze dwa zdania i najlepiej z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ocieplenie globalne 29.01.10, 16:45 Dzisiaj nam tu napadało śniegiem. Dla zdrowia było nawet to odśnieżanie. Jak ładnie wygląda taki biały puszysty śnieg. Wstajemy rano, a tu taka biała pierzynka leży na wszystkim, na dachach, ulicach, chodnikach - coś pięknego. Ludzie rano szukali swoich zasypanych samochodów. Jeden taki to nawet zgłosił na Policję kradzież auta, ale nasza Policja szybko odnalazła. Śnieg zasypał samochód. Myślał, że go ukradli olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,7503949,Snieg_zasypal_samochod__Myslal__ze_go_ukradli.html Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Ocieplenie globalne 31.01.10, 18:07 U mnie globalnie -18C.Snieg podobno bedzie sypany we tjuzdej. Za 45 minut zaczynam klikac przegladowy artyql. Dajte pozor. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: dla adama.eu i reszty agatqw 31.01.10, 20:25 To wieksza czesc duzej calosci. Nadchodzace wciaz nowe fale arktycznych mrozow poprawily nastroje przeciwnikom teorii globalnego ocieplenia,bedacego dzielem spalajacego masy paliw organicznych czlowieka.Szermierze tej teorii,tacy jak dr David Viner z Wydzialu Badan Klimatycznych Uniwersytetu Wschodniej Anglii,twierdza,ze te kilka tygodni prawdziwie zimowej pogody nie znaczy nic wobec swiatowego trendu,jakim jest niepowstrzymany wzrost temperatur.W przeszlosci Viner wieszczyl,ze snieg stanie sie w Wielkiej Brytanii zjawiskiem bardzo rzadkim,angielskie dzieci zas moze juz nigdynie zaznaja uciechy lepienia balwana.Po obecnych sniezycach badacz podtrzymuje swoje slowa,ale niewielu umeczonych walka z zaspami Brytyjczykow sklonnych jest mu uwierzyc. Faktem jest,ze globalne ocieplenie zostalo zatrzymane.Najgoretszym rokiemod czasu rozpoczecia pomiarow byl 1998,potem temperatury juz nie wzrastaly(aczkolwiek utrzymywaly sie na wysokim poziomie). Naukowcyzreszta nigdy nie sa zgodni co do wynikow.Wedlug Miedzynarodowego Panelu ds.Zmian Klimatu(IPCC),w latach 1999-2008 globalna temperatura wzrosla o 0,2 stopnia Celsjusza.Jednak nie- dawno naukowcy z brytyjskiego Centrum Hadleya obliczyli,ze atmosfe- ra ogrzala sie w tym czasie tylko o 0,07 stopnia,przy czym,jesli uwzglednic naturalne fenomeny klimatyczne,El Nino(cieple masy wod u zachodnich brzegow Ameryki Pld)i La Nina(chlodne masy wod w tym samym regionie),globalny wzrost temperatury rowny byl zeru. Wystepuja przy tym znaczne roznice wposzczegolnych regionach. W Arktyce temperatura wzrosla o prawie 3 stopnie,co doprowadzilo do dramatycznego topnienia pokrywy lodowej.Ochlodzily sie jednak rozleg- le obszary Ameryki Pln,zachodniego Pacyfiku oraz Polwyspu Arabskiego -tak ze o "globalnym" ociepleniu w zadnym razie mowy byc nie moze. Istnieja powazne przeslanki,by sadzic,ze ciepla faza klimatyczna dobiegla konca i swiat wchodzi w faze chlodu,ktora potrwa co najmniej dwie dekady.Mojib Latif,jeden z czolowych czlonkow IPCC i najwybit- niejszych klimatologow swiata,pracujacy w Instytucie Nauk Morskich w Kilonii,przewidzial ten chlodny trend w artkule opublikowanym juz w 2008r.i ostzregal przed nim na konferencji klimatycznej w Genewie we wrzesniu ub.r. Latif opracowal wraz z kolegami metody pomiaru temperatur wod oceanicznych na glebokosci 1000 metrow. Badacz ten jest zdania,ze wlasnie na tych glebokosciach zachodza zjawiska odpowiedzialne za cieple i chlodne fazy klimatyczne. Zdaniem Latifa,mniej wiecej 50% globalnego wzrostu temperatur w latach 1980-2000 jest wynikiem naturalnych cyklow pradow morskich.. Nalezy do niego Dekadowa Oscylacja Pacyfiku-fenomen,w wyniku ktorego co pewien czas w akwenach rownikowych na powierzchnie wydostaja sie masy zimnych wod glebinowych.Ochladzja one atmosfere w stopniu bardzo powaznym.Dla Europy najwieksze znaczenie ma Dekadowa Oscylacja Atlantyku.Obecnie te cykle oceaniczne weszly w faze chlodna.W konsekwencji zimy takie jak obecnie beda wystepowac czesciej,nalezy tez oczekiwac chlodnych miesiecy letnich.Fenomen topnienia lodowcow i lodow Arktyki zostanie zatrzymany. Obecna surowa zima jest rezultatem Oscylacji arktycznej,zjawiska polegajacego na tworzeniu sie rozleglych ukladow wyzowych w polnoc- nych szerokosciach geograficznych.Wyze te odgrywaja role swoistej blokady i kieruja polarne wiatry na poludnie.Zdaniem ekspertow, tegoroczna OSCYLACJA ARKTYCZNA JEST NAJPOTEZNIEJSZA od 60 lat. Omar Baddour ze swiatowej Organizacji Meteorologicznej,bedacej agenda ONZ,stwierdzil,ze obecnie takie blokady wyzowe wystapily w skali planetarnej.W konsekwencji trzy fale arktycznego powietrza zstapily bezposrednio od bieguna pln.Jedna przesunela sie ku USA i Meksykowi druga pokryla cala Europe zach od krajow skandynawskich po Srodziemnomorze,trzecia dotarla nad wschodnia Rosje i Chiny. W "normalnych" latach JETSTREAM,prad powietrzny czy tez wiatr wiejacy w strefie miedzy stratosfera a troposfera,przenosi masy wil- gotnego,lecz lagodnego powietrza atlantyckiego poprzez Wyspy Brytyj- skie do Europy-nastepstwem sa relatywne cieple zimy.Obecnie jednak na skutek Oscylacji Arktycznej JETSTREAM zamiast na kanalem La Manche przemieszcza sie nad Ciesnina Gibraltarska.Zdaniem prof.Latifa zjawisko to nie jest przypadkowe,lecz wynika z Dekadowej Oscylacji Polnocnoatlantyckiej.Temperatury wod Polnocnego Atlantyku sa o kilka stopni nizsze niz wynosi srenai i to mimo globalnego ocieplenia. Mozemy zatem oczekiwac wielu chlodnych lat.Niektorzy uwazaja,ze nawet jesli rzeczywiscie tak jest,,fenomen globalnego wzrostu temperatury zostal zatrzymany tylko przejsciowo i kiedy nastapi ciepla faza cyklow oceanicznych,na Ziemi zrobi sie goraco. Czy jednak naprawde tak sie stanie?.Do sporzadzenia modeli klima- tycznych niezbednych jest tak wiele czynnikow,ze najpotezniejsze komputery albo zawodza albo daja odpowiedzi zgodne z intencjami programistow.Na planecie znajduje sie tylko 517 stacji meteorologicznych,kazda z nich jest zaledwie punktem i superkompu- tery musza na podstawie wynikow uzyskanych w tym punkcie obliczac prognozy dla calych regionow-prognozy ktore nie zawsze sa pewne. W rozleglym obszarze Arktyki jest tylko 20 stacji meteorologicznych klimatolodzy mowia o "dziurze arktycznej".Naukowcy otrzymuja za malo danych,aby sporzadzic wiarygodne prognozy.Wciaz niemozliwe jest przewidzenie jaka pogoda bedzie za tydzien.Czy ma wiec sens tworzenie prognoz klimatycznych dla np.2030r?-pytaja sceptycy. Dyskusje miedzy przeciwnikami a zwolennikami teorii globalnego ocieplenia bedacego dzielem czlowieka staja sie mimo to coraz bardziej zaciete,przybieraja charakter niemal religijny.Obecny atak mrozu i snegu ktory przypadl w czasie chlodnej fazy oceanicznych cyklow,zdaje sie jednak zapowiadac serie surowych zim i chlodnych letnich miesiecy. Coz zobaczymy... Uff!!Ja cie krece opuszki 4 moich osobistych paluszqw sa sine! Po przestudiowaniu...co sugerujesz adamie.eu? Krakow bez zmian? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: dla adama.eu i reszty agatqw 31.01.10, 20:33 Gratulacje Bombullo. Paluszki bardzo się napracowały ;) Ostry trening zrobiły;) Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: Ostry trening 31.01.10, 20:40 Tylko kiedy zawody? Orientacyjna date podaj zebym sie nie przetrenowal,qrcze w dziob! Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Ostry trening 01.02.10, 17:52 Teraz bedzie mój ostry trening palców w klikaniu, bo wspaniały artykuł napisał na ten temat JKM w "Angorze". Zbierajcie teraz pieniądze na biurokrację Globalnego Oziębienia. Ale wieczorem dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: dla adama.eu i reszty agatqw 31.01.10, 21:55 bombullo napisał: > To wieksza czesc duzej calosci. ............ Dzięki za artykuł, ale zastanawiam się nad Twoimi intencjami, czy były szczere? A może pomyślałeś sobie, a niech tam, naklikam się, to naklikam, ale kiedy i jak on to przetrawi?? Może pomyślałeś, ja stracę, ale on jak zacznie to rozgryzać to straci więcej? Ale oficjalnie dyplomatycznie wypada podziękować co oficjalnie czynię. Nieoficjalnie też dziękuję. Najbardziej zaskoczyło mnie zdanie : "Temperatury wod Polnocnego Atlantyku sa o kilka stopni nizsze niz wynosi srenai i to mimo globalnego ocieplenia." To na razie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: dla adama.eu i reszty agatqw 01.02.10, 17:54 Dzisiaj Adamie, w Angorze możesz poczytać ciekawe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re: dla adama.eu i reszty gagatqw 01.02.10, 18:21 Angora - to krolik taki rasy jest. A co co je JKM > Jakis Kawal Mendrka? Z jakiego pisma to sciagli?Podejrzewam,ze wlasnie z "Przegladu" Jaki numerus tego Angora jest? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: dla adama.eu i reszty agatqw 01.02.10, 18:57 rita100 napisała: > Dzisiaj Adamie, w Angorze możesz poczytać ciekawe rzeczy. Po tym co zrobił bombullo to boję się pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Wampiry i Globalne Oziębienie 01.02.10, 20:30 Angora Nr6 JKM. Bój się Adamie ;))) ZAaczynamy "W kręgach hien (pamiętacie Państwo, że Arystoteles mawiał, że Demokracja to rządy osłów prowadzonych przez hieny?) (...)" Tu następuje długi wywód o Globalnym Ociepleniu, Ocipieniu, Oziębieniu - a to wszystko guzik prawda, bo jak wampir zasmakuje we krwi, to już nic nie jest w stanie powstrzymać jego apetytu, w tym wypadku kasy. Posmakowali pieniędzy, GRUBYCH pieniędzy, miliardy dolarów, z tego hieny skradły 10%. Na dodatek potworzono biura , urzędników , pensje do walki z Glopciem - i co mają ich zwolnić ? W Anglii kiedyś utworzono komórkę do zwalczania UFO, pensje, ludzie jak najbardziej też były. Jeżeli zimy utrzymają się przez parę lat, to zaczną walczyć z Globalnym Oziębieniem i przydzielą sobie ogromne premie za wydzielanie do atmosfery dwutlenku węgla, a jedzenie grochówki stanie się obowiązkowe Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Wampiry i Globalne Oziębienie 01.02.10, 22:20 > W Anglii kiedyś utworzono komórkę do zwalczania UFO, pensje, ludzie jak > najbardziej też były. No i co, chyba już skutecznie ta komórka zwalczyła UFO, prawda? Już nic nie słychać o UFO w Anglii. A tak poważniej, to faktycznie przypisywanie tak istotnej wagi dwutlenkowi węgla to wygląda na przesadę i wygląda na celowe działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne Oziębienie 01.02.10, 22:23 Nie widzisz jak grubymi nićmi jest szyte to Globalne Ocieplenie ? Lepiej i zdrowiej dla klimatu będzie jak posadzisz drzewo Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Globalne Oziębienie 01.02.10, 22:27 Rito, ocieplenie to następuje, (następowało), nie pamiętasz dawnych zim? Pamiętam jedną z lat chyba nawet 90 tych w dzień temperatura znacznie niżej niż 10 C przez dłuższy czas i jakoś nikt nie narzekał tak bardzo wtedy na mróz. I śniegu też wtedy było więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne Oziębienie 01.02.10, 22:53 To skąd takie Globalne Ocieplenie i ta idea , głównie brania pieniędzy? Jeszcze zobacz jak protestują przeciw Globalnemu Ociepleniu. To akcja światowa. Ktoś tyle śniegu na to poświęcił. republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/tr/balwany2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Globalne Oziębienie 03.02.10, 08:20 rita100 napisała: > Jeszcze zobacz jak protestują przeciw Globalnemu Ociepleniu. To akcja światowa. > Ktoś tyle śniegu na to poświęcił. > > republika.pl/blog_yg_3231665/3480429/tr/balwany2.jpg Ten śnieg na te bałwany, go pewnie z Grenlandii zabrali :( Piszą nawet o tym, że tam śniegu brakło. Poniżej artykuł z www.twojapogoda.pl Grenlandia: Festiwal Śniegu bez... śniegu? "(02.02/21:29) - Tegoroczny styczeń zapisał się na południu Grenlandii jako jeden z najcieplejszych w historii. Na przestrzeni ostatnich 30 lat tylko jeszcze w 1985 i 2003 roku średnia miesięczna temperatura utrzymywała się na podobnym poziomie, a więc w pobliżu zera. Dla porównania norma wieloletnia wynosi w styczniu minus 8 stopni. W miejscowości Narssarssuaq dodatnia temperatura utrzymywała się aż przez 17 dni. Przy tym najwyższa wartość jaką zobaczyli mieszkańcy na termometrach to było plus 14 stopni. Nawet w najzimniejsze popołudnia temperatura nie spadała poniżej minus 6 stopni. Podczas najzimniejszej pory doby notowano przeważnie 5-stopniowy mróz, a nie minus 10 stopni, które są w styczniu klimatycznym standardem. Także w stolicy Grenlandii, mieście Nuuk, tak ciepłego stycznia nie było od 7 lat. Nic więc dziwnego, że śniegu na wybrzeżach największej wyspy świata jest jak na lekarstwo. Grenlandczycy, który od kilku lat zmuszeni są odwoływać Festiwal Śniegu, zastanawiają się czy dobrym krokiem było przeniesienie go z marca na luty. Myślano, że im wcześniej festiwal zostanie przeprowadzony, tym większe będą szanse na duże ilości śniegu, ale jak się okazuje cała tegoroczna zima jest praktycznie bezśnieżna i żaden termin festiwalu nie będzie korzystny. W wioskach panuje drażliwa atmosfera, ponieważ myśliwi od tygodni nie mogą się udać na polowanie z powodu braku śniegu po którym zwykle przemieszczały się psie zaprzęgi. Spoglądając na prognozy pogody dla Grenlandii nie można uwierzyć własnym oczom. W miejscowości Narssarssuaq temperatura od 1 stopnia w nocy do 6 stopni w dzień i przy tym opady deszczu. To nie błąd, takie właśnie krajobrazy panują za oknami eskimoskich domów od samego początku tegorocznej zimy. www.twojapogoda.pl" Umknął mi też inny link do wiadomości o tym, że w tundrze temperatura w styczniu gwałtownie wzrosła z ponad -40 C zbliżyła się do zera. Ale to są tereny, gdzie ponoć są skoki temperatury, tylko że nie aż tak duże w kierunku ocieplenia. Rita, ktoś, kto ma dostęp do informacji, to zwykle manipuluje tą informacją, brak rzetelności i to po obydwóch stronach, są też problemy z interpretacją informacji. Nie omija takie rozumowanie również naukowców. Dlatego często warto myśleć samodzielnie, warto też pamiętać, że człowiek jest istotą omylną. Z całym szacunkiem do czytelników i do niewytłumaczalnych zjawisk pogodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne Oziębienie 07.02.10, 22:21 Adam, czy potrafisz legnąć sobie na hamaku i całkowicie sobie odpocząć nie myśląc o globalnym ociepleniu, dopóki nie zmarzniesz na sopel lodu, albo dopóki nie upieczesz się na słońcu ? Tak właściwie, z całym szacunkiem do zycia nie ma co sie tym przejmować. Trzeba tylko zapracować pieniądze na opłaty za grzanie zimą. A zimą grzali wszyscy nasi poprzednicy od wieków wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re:Grzanie 08.02.10, 04:22 Nasi grzali,a jak!I my grzejemy,a co? Grzance a pozni Jabolki i wtedy sie robilo globulnie cieplo!! W kolejnym Przegladzie kolejny artykul,ze wszystko to sciema i kasa! Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re:Grzanie 08.02.10, 05:12 o jakze ja wam polnocnopulkulisci zazdroszcze. u mnie 40 stopni w cieniu, o grzancu zapomnij Odpowiedz Link Zgłoś
bombullo Re:Grzanie 08.02.10, 05:19 Tylko mi nie klikaj zes jest na Antarktydzie,w morde. Czy pingwinusy sciagaja juz fraczki? Odpowiedz Link Zgłoś
al-kochol-8 Re:Grzanie 08.02.10, 05:33 juz sciagaja, po tym jak sie dobraly do stuletniej whisky Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Grzanie 08.02.10, 19:58 al-kochol-8 napisał: > o jakze ja wam polnocnopulkulisci zazdroszcze. u mnie 40 stopni w > cieniu, o grzancu zapomnij Jesteś na Karnawale Brazylijskim ? ;))) Tam to piekiełko Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Grzanie 08.02.10, 16:21 bombullo napisał: > W kolejnym Przegladzie kolejny artykul,ze wszystko to sciema i > kasa! Podają dokładnie kto zarabia? A jak nie podają to albo nie wiedzą, kto na tym zarabia, albo nie mają odwagi o tym pisać. Przypomniała mi się sławna historyczna już dziura ozonowa nad biegunami, którą straszono i nagle nie wiadomo dlaczego przestano straszyć. Ale czy jedno z drugim musi mieć związek? Wygląda jakby podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Globalne Oziębienie 08.02.10, 16:25 rita100 napisała: > Adam, czy potrafisz legnąć sobie na hamaku ... Rita, jak nie globalnie to indywidualnie... Czasem i tak bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Trzyma mrozica 08.02.10, 19:59 Porządnie trzyma ta mrozica. Nie ma co narzekać, trzeba się grzać czym popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne ocieplenie 21.02.10, 22:55 No i jak , przekonuje to ? "Wszystkim, którzy wątpią, że cała ta „walka z GLOBCIem” to humbug, chcę przypomnieć nie tylko „walkę z dziurą ozonową” (kosztowała ponad $100 mld...) ale i aferę z „pluskwą millenijną”. Było to 10 lat temu z hakiem – więc co młodsi mogą tej histerii i historii nie pamiętać. A było to tak: jacyś cwani faceci zaczęli straszyć, że 1-I-2000 (tak nawiasem: Nowe Millenium zaczynało się 1-I-2001* - ale przecież nie chodziło o prawdę, tylko o to, w co idioci uwierzą) wyskoczy ukryty w komputerach „wirus millenijny” nazwany Y2K (Year 2000) i wszystko zeżre. Dziennikarze, łasi na każdą sensację, natychmiast to rozdmuchali. Ludzie powydawali na ochronę przed tym wirusem sumy szacowane na paręset miliardów dolarów... ...i, oczywiście, żadnego wirusa nie było. Proszę sobie poczytać, jacy dziennikarze straszyli w roku 1999 wirusem Y2K – a jacy straszą obecnie GLOBCIem – i przekonacie się Państwo, że jest to ta sama horda i ta sama paczka. Jak pisał Arystoteles: „D***kracja to rządy osłów prowadzonych przez hieny”. Tyle, że tym razem chodzi o biliony dolarów. " JKM Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Globalne ocieplenie 22.02.10, 21:22 Żeby być rzetelnym, to przytoczony artykuł wydaje mi się słaby, niedopracowany. Chociażby: > Proszę sobie poczytać, jacy dziennikarze straszyli w roku 1999 wirusem Y2K R > 11; a > jacy straszą obecnie GLOBCIem – i przekonacie się Państwo, że jest to ta > sama > horda i ta sama paczka. Ani to nie wirus, tylko kwestia oprogramowania. Oraz co to za paczka dziennikarzy? Zauważona jest dziura ozonowa (oj była siana panika, sam nie wiem czy ze względów naukowych miała uzasadnienie), ale te 100 mld dolarów w skali świata maleńka kwota. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne ocieplenie 22.02.10, 21:31 Ale straszono nas tym milenijnym wirusem jakby nie mówić, a witając rok 2000 byłam pełna strachu o wszystko, bo to cała prądownica Polski miała stanąć. Widzę, że Cię JKM nie przekonuje, choć tak wyraziście tłumaczy na przykładach. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Globalne ocieplenie 22.02.10, 21:56 Po nim więcej się spodziewam ;) Filozof, matematyk, fizyk, brydżysta, szachista, orientuje się w ekonomi i co tam jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne ocieplenie 23.02.10, 21:06 Nie, no mądry człowiek, potrafi logicznie myśleć i mógłby za innych tez myśleć. Tylko, że wtenczas trzeba by było dla JKM stworzyć specjalny ustrój jak dyktaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re:Globalne ocieplenie 23.02.10, 21:40 Rita, nie wiem co dokładnie już pisałem, ale głównie opinię o JKM wyrobiłem sobie na podstawie jego felietonów brydżowych oraz na podstawie oceny jego wypowiedzi. Jego pomysły w pierwszym momencie często wydawały się być absurdalnymi, ale tak naprawdę, to były bardzo realistyczne i poparte niemalże w naukowy sposób, nabierały realności, rzeczywistości. Potrafi też popatrzeć na życie jakby innym okiem, takim świeżym okiem, nakłania do myślenia. I za to cenię, cenię go też za jego oryginalność, za odejście od szablonów. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re:Globalne ocieplenie 23.02.10, 22:59 Dobrześ to napisał, podobnie myślę. Jest człowiekiem niepospolitym. Jego pomysły już są wdrażane w życie, przejęły je partie polityczne nie wspominając nawet , że są one prawie korwinowskie. Ten najważniejszy postulat wojska zawodowego, tyle lat walczył o to. Służba zdrowia prywatna, szkolnictwo prywatne - tylko, że on proponował bony na szkolnictwo. Co tam jeszcze ? Chciał tez przywrócic kare śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia711 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 23.02.10, 10:19 Ja tam nie wierzę w żadne globalne ocieplenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Globalne ocieplenie w akcji!! 24.02.10, 20:21 To tak jak większość z nas. Możesz liczyć na pochwałę Bombullosa :) Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Małe podsumowanie zimy. 26.03.10, 06:40 Wspominałem już, że w portalu www.twojapogoda.pl niestety nie ma linków do poszczególnych artykułów :(. Więc przytaczam cały artykuł, tylko najpierw kilka słów ode mnie. Moim zdaniem ocieplenie klimatu jest faktem bez względy na jego przyczyny. Owszem, u nas zima była mroźniejsza, ale chociażby w Vancouver w Kanadzie było dość ciepło. A lato na półkuli południowej było już całkiem ciepłe. A więc globalnie to nie widać żadnego oziębienia, a wręcz utrzymuje się ocieplenie. A teraz artykuł, wytłuszczenie druku pochodzi ode mnie. "Jaka była zima na całym świecie? Podsumowaliśmy już zimę w Polsce i w Europie. Teraz czas na globalny bilans zimy. Czy podobnie jak u nas, była ona bardzo mroźna i śnieżna? PEŁNY ARTYKUŁ W Polsce i w znacznej części Europy zima okazała się bardzo mroźna, z opadami było już różnie. Jaka jednak była w skali całego świata, czy również taka zimna? Odpowiedź przynoszą nam najnowsze dane, które z rozsianych po całej naszej planecie przeszło 7 tysięcy stacji meteorologicznych, trafiły do amerykańskiego Krajowego Instytutu do spraw Oceanów i Atmosfery (NOAA). Na podstawie tych danych powstały mapy i zestawienia anomalii temperatury i sumy opadów. Stąd wiemy, że tegoroczna zima, z meteorologicznego punktu widzenia trwająca od 1 grudnia do 28 lutego, była w skali całego świata piątą najcieplejszą w 131-letniej historii pomiarów. Średnia temperatura była wyższa od normy wieloletniej o 0,57 stopnia. Nadal najcieplejszą pozostaje zima z przełomu 2006 i 2007 roku, kiedy to odchylenie średniej od normy wyniosło 0,71 stopnia. Zima była drugą najcieplejszą w historii na wodami światowych oceanów (odchylenie 0,54 stopnia) i dopiero trzynastą najcieplejszą na lądach (odchylenie 0,64 stopnia). To właśnie na tych ostatnich widoczne są skutki panowania ostrej zimy w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Zimniejszą była od niej zima z przełomu 2007 i 2008, która okazała się dopiero dwudziestą trzecią najcieplejszą. Nie można nie dodać, że mimo ostrej zimy nad oceanami północnej półkuli mieliśmy drugą najcieplejszą zimę. Na półkuli południowej panowało lato, które było łącznie na lądach i oceanach drugim najcieplejszym w historii, zaś na samych lądach najcieplejszym w historii, z odchyleniem od normy rzędu 0,78 stopnia. Najwyższą temperaturę na świecie zanotowano 1 stycznia w Mardie w Australii - plus 49 stopni. Najniższa temperatura na terenach poza Antarktydą wystąpiła 21 stycznia w miejscowości Ojmiakon w Rosji w Azji oraz 19 lutego w miejscowości Hoseda-Hard w Rosji w Europie - minus 58,9 stopnia. Na Antarktydzie automatyczna stacja meteorologiczna Davis-46 w dniu 26 lutego zanotowała minus 61,8 stopnia. Zima nadzwyczaj ciepła była w Kanadzie, na Grenlandii, Alasce, w północnej Afryce i na Bliskim Wschodzie. Bardzo sroga okazała się z kolei w Europie, zachodniej i środkowej Rosji oraz w Stanach Zjednoczonych. Niedostatek opadów notowano na wschodzie Brazylii, północnym zachodzie Europy, na Hawajach, Filipinach oraz wyspach zachodniego Pacyfiku. Wyjątkowo mokro było w środkowej i południowo-wschodniej części Ameryki Południowej, na południu Europy, na północno-zachodnich krańcach Afryki, na dalekim wschodzie Azji oraz na wschodzie Australii. Zima minęła pod znakiem anomalii El Niño, która pod jej koniec osiągała swoje apogeum. Pokrywa śnieżna tej zimy miała zasięg 2,4 miliona kilometrów kwadratowych i była drugą największą w historii pomiarów rozpoczętych w 1967 roku i zarazem największą od 1978 roku. (25.03/01:36) twojapogoda.pl" Odpowiedz Link Zgłoś