Dodaj do ulubionych

Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach

18.01.10, 17:41
A Jurgów??? obok (5km) stoku na Koziniecu, w Czarnej Górze??? Benzyny brakło?
Nie posmarowali? - a nie, nie - toż to subiektywny przewodnik. No to jedźcie
Narodzie do Białki i stójta w kolejkach, a potem tłoczta się na stoku po
wypięciu z krzeseł 6-cio i 4-ro osobowych...
:)
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: *.geod.agh.edu.pl 18.01.10, 18:13
      Jest jeszcze niewielki ale fajny wyciąg w pobliskich Rzepiskach-
      Wojtyczkach, niedługi stok, świetny do nauki na choćby nieco
      zaawansowanym poziomie!
      No i właśnie - Jurgów, szkoda że pominięty. Piękny stok, choć
      skandaliczną wadą są samochody parkujace na szosie prowadzącej u
      stóp wyciągu na Słowację; miejscowa policja jest chyba w zmowie, bo
      nie reaguje. I gdyby tak jeszcze podsypać śniegu na tłuczeń przy
      dojściach do kas, żeby dało się dokupić przejazdy nie odpinając
      desek ... Ostatnim razem widząc bajzel na szosie u stóp
      jurgowskiego wyciągu pojechałem parę kilometrów dalej, do Zdziaru -
      i nie żałowałem!!!
      • Gość: Eles Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: *.chello.pl 18.01.10, 23:48
        W Rzepiskach na Wojtyczkowym wyciag moze i jest ale szkoda, że śniegu nie ma...
        Fajnie, ze pojechałeś do Zdiaru, tylko nie wiem dlaczego ludzie z Zdiaru jeżdżą
        na nartach w Jurgowie :) Całkiem sporo Słowaków można tam spotkać. Jak dla mnie
        tylko Jurgów... notorycznie pomijany w tym i podobnych artykułach.
        Pewnie coś będzie ze smarowaniem...
    • Gość: gyros Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach IP: *.autocom.pl 18.01.10, 18:45
      Ciagle to Podhale i Pohale. Jakby to był pępek świata. A co ze stokami na
      południowy wschód od Krakowa? W przepięknym Beskidzie Wyspowym, godzinę jazdy
      z Krakowa są: Laskowa na górze Kamionna - miedzy Bochnią a Limanową, lub Łysa
      Góra w Limanowej. To są najbliższe trasy od Krakowa, mające trasy o różnym
      stopniu trudności. A i miejscowi górale, życzliwością i mądrością życiową
      przebijaja na głowę tych bufonów z Podhala, zwanych Dutkami.
      • Gość: Dutka Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: 195.94.222.* 19.01.10, 07:34
        Jeśli chodzi o pieniądze, to pisze się przez małe "d". Ja, Dutka, nie jeżdżę,
        jak cała "warszafka" i pół "krakófka" do zakopanego i okolic, tylko szaleję na
        Łysej Górze w Limanowej (też jest trasa FIS), na Kamionnej w Laskowej czy na
        Lubomierzu.
        A do autorów - nie wstyd Wam? Z Waszego artykułu wynika, że w Małopolsce jest
        mniej wyciągów niż na Mazowszu.
        Zakopane i Podhale to nie całe góry w naszym pięknym województwie.
        • Gość: gyros Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: *.autocom.pl 19.01.10, 22:55
          Bo som Gorale i Górale, tak jak Dutki i dutki.

Pozdrawiam.
    • Gość: instr, ski profie Subiektywny i nadzwyczaj jednostronny! IP: *.hist.uj.edu.pl 18.01.10, 18:58
      ciekawe, czy kiedys doczekamy sie w GW jakiegos tekstu na temat
      STOKOW narciarskich, a nie tylko oślich łączek (przy calym szacunku
      dla sympatycznych, klapouchych zwierzakow) i pseudo-
      narciarskich "disneylandow".
      • Gość: Teodor Tylko Jurgów IP: 77.236.0.* 18.01.10, 19:20
        Jak można te wszystkie ośle łączki wybierać, a pomijać Jurgów. Trzeba uczciwie
        napisać, że przykładowo byliśmy w 10 ośrodkach a podobały nam się.......
        Taką relację można napisać babci na jej zbliżający się dzień!
        • ksiestwo.zablocie Re: Tylko Jurgów 18.01.10, 23:54
          tytuł jest, że subiektywny, więc czemu oczekujesz obiektywności?

Jurgów jest ok, dałbym -4 jeśli chodzi o Polskie warunki, ale znowu nie
          przesadzajmy, że jest taki ekstra, na górze beznadziejnie płasko, później
          200-300m w miarę sensownego stoku. Nic poza tym.

W ostatni weekend bawiłem się w Białce i nie mogę się nadziwić organizacji tego
          miejsca, absolutny lider jeśli o polskie stacje narciarskie i wcale nie ma aż
          tak dużo ludzi.
          Na pewno będę wracał

------------------------------

Jacek M. w
          brązie, za twoje pieniądze.
    • Gość: Narciarz Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach IP: *.chello.pl 18.01.10, 20:45
      E do niczego te trasy! Jedyna sensowna stacja narciarska w Polsce to Kasprowy, ale na nim nie da się pojeździć, gdyż śniegu nie ma, a PKL chciał zaoszczędzić i do dzisaj nie kupił aramtek.

Drugą dobrą stacją mogło by być Pilsko, gdyby wywalili te gierkowskie orczyki, zrobili gondolę na samą górę i kilka wyciągów krzesełkowych na poszczególnych odcinkach trasy. Niestety na Pilsku szczycą się tym, że po raz pierwszy od kilku lat działaja wszystkie wyciągi. Nie wiem czy się śmiac czy płakać.
      • Gość: MK Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 13:00
        Fakt, te orczyki to mega kaszana. Góra mega fajna ale infrastruktura
        z lat 70 chyba. Przydał by się taki inwestor jak w Białce.
        • Gość: gość Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 14:23
          pilsko jest ok. ale na jeden dzień troszkę daleko , szczególnie , że niektórzy lubią kończyć jazdę przed 10 rano! :) co do artykułu to kluszkowce tak , ale rodzinnie i wielopokoleniowo. a bania , kotelnica i cała reszta? warszafka będzie zachwycona ! ci wychowani na jeżdzeniu w beskidach tylko się uśmiechną pod nosem.....tylko nosal i kaspruś nadają się do jazdy. poza tym mnie nie stać na zakopane i okolicę! dlatego jezienią i późną wiosną jeżdzę na lodowce , a reszte sezonu jeżdzę w beskidach!
    • Gość: Witold Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: 149.156.157.* 19.01.10, 07:30
      Po co im podpowiadasz? Chcesz stać w kolejkach?
    • aniceman Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach 19.01.10, 11:08
      Bardzo subiektywny, a Jurgów musiałby być. Czas już ruszyć na te trasy...
    • szymon1740s Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach 25.01.10, 13:08
      Subiektywny ale chyba niezły. Chociaż jak dla początkujących (albo już z
      kilkudziesięcioletnim stażem) fajny jest stok w Sieprawiu pod Krakowem.
      Wprawdzie to południowy stok, ale warunki mamy takie, że o topnieniu śniegu
      nie ma co na razie myśleć :)
      • Gość: kr Re: Subiektywny przewodnik po narciarskich stokac IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.10, 14:51
        Siepraw może i jest fajny - na rozruch. Ale żeby pojeździć to nie ma szans - 350
        metrów, z czego 1/3 po płaskim - ledwie się człowiek rozpędzi to już musi
        hamować. No i te ceny! 1,20 za wyjazd w tygodniu do 15:00, 25 zł za karnet
        dwugodzinny (ale uwaga! bramki są tak ustawione, że jak za szybko zjedziesz to
        Cię nie puszczą).
        To już lepiej pojechać 10km dalej na Zarabie (skąd zresztą właśnie wróciłem).
    • Gość: Sco Subiektywny...i jeszcze www.skibachledova.sk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 14:01
      Warto pojechać niecałe 20 km szosą na południe od Jurgowa za Zdiar i odwiedzić
      ten słowacki ośrodek. Mają tam nowy wyciąg krzesełkowy działający na
      północnych stokach Jezersko, który obsługuje dwie trasy (950m i 1140m) dla
      średnio zaawansowanych. Są także łatwiejsze trasy na południowych stokach -
      Bachledova, ale tu wyciągi są trochę staromodne i jeżdżą bez pośpiechu...Ludzi
      mało, kiedy tam byłem nie było wcale kolejek do wyciagów, ceny nie wyższe niż
      w Białce T. czy Jurgowie, mozna płacić w PLN, ale kurs wymiany niezbyt
      korzytny. UWAGA! po 16 zamykają!
    • Gość: gość Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach IP: 109.243.67.* 25.01.10, 14:04
      Chyba by mi coś odmarzło na wyciągu przy tak niskiej temperaturze. Uwielbiam
      narty ale w tym roku zamienię je na te wodne. Mam dość mrozów na co dzień i
      tym razem stawiam na ciepłe kraje. Jakby tak policzyć koszty wyjazdu na narty
      w Polsce to Egipt w Alfa Starze wyjdzie chyba taniej a ja tak bardzo
      potrzebuję ciepła i słońca.
    • Gość: Sco1 Subiektywny...i jeszcze www.skibachledova.sk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.10, 14:07
      Warto pojechać niecałe 20 km szosą na południe od Jurgowa za Zdiar i odwiedzić
      ten słowacki ośrodek. Mają tam nowy wyciąg krzesełkowy działający na
      północnych stokach Jezersko, który obsługuje dwie trasy (950m i 1140m) dla
      średnio zaawansowanych. Są także łatwiejsze trasy na południowych stokach -
      Bachledova, ale tu wyciągi są trochę staromodne i jeżdżą bez pośpiechu...Ludzi
      mało, kiedy tam byłem nie było wcale kolejek do wyciagów, ceny nie wyższe niż
      w Białce T. czy Jurgowie, mozna płacić w PLN, ale kurs wymiany niezbyt
      korzytny. UWAGA! po 16 zamykają!
    • Gość: marek-sw Subiektywny przewodnik po narciarskich stokach IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.10, 14:20
      Harenda moze dodac troche adrealiny ale mozna tez przezyc na tym stoku i
      HORROR, gdy na stoku ukazuje sie dwu letnie dziecko na plastykowych
      saneczkach, na ktore w poblizu wyciagu czeka mamusia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka