il_pino 15.03.10, 10:17 a ile kosztuje leczenie, nie wspominając już o niewymiernych aspektach jak ból, cierpnie, strach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nn Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 11:07 Który kierowca został ukarany? Ten, który - jak przyznano - nie zauważył, czy ten, który bezmyślnie wpuścił pieszych na jezdnię nie patrząc na to, że drugim pasem jadzie samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kminek Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz IP: 162.27.161.* 15.03.10, 11:10 Żenua! Po prostu żenua! Jak nie wstyd temu urzedasowi tak sie glupio tlumaczyc? A na podwyzki dla urzedasów pieniadze sie znajduja a na cos tak uzytecznego i poprawiającego bezpieczenstwo to nie ma? Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
blu_tomek Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz 15.03.10, 11:15 Ten, który - jak przyznano - nie > zauważył, czy ten, który bezmyślnie wpuścił pieszych na jezdnię nie > patrząc na to, że drugim pasem jadzie samochód? To jest chyba oczywiste, że ten, który nie zauważył. Poczytaj troszkę przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tdb Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz IP: 89.174.52.* 15.03.10, 11:16 Poziom ignorancji autora tego komentarza sięgnął dna. Czy więc może dziwić lawina wypadków na przejściach dla pieszych? Zapamiętaj: przed przejściem dla pieszych kierujący pojazdem musi zwolnić i zachować szczególną ostrożność, nie wolno mu wyprzedzać na pasach, a jeśli inny pojazd przepuszcza pieszych ty także musisz to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 11:27 zgadzam sie, jednak wielokrotnie widzialem jak kierowca nieoczekiwanie postanawia przepuscic pieszych, gwaltownie hamujac przed przejsciem, a wtedy kierowca jadacy drugim pasem nie koniecznie zdazy wyhamowac. widzialem tez jak ktos wyjatkowo zyczliwy postanowil przepuscic pieszego, ktory mial czerwone swiatlo. znam przepisy i wiem ze wyprzedzanie na przejsciu dla pieszych jest powaznym wykroczeniem, ale czasem bardzo niepowaznie zachowuja sie ci, ktorzy pieszych przepuszczaja (z podkresleniem na CZASEM - sa to na szczescie nieliczne przypadki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izc Re: Bieñczycka: niebezpieczne przej¶cie dla piesz IP: 67.159.45.* 15.03.10, 15:26 Gość portalu: nn napisał(a): > zgadzam sie, jednak wielokrotnie widzialem jak kierowca > nieoczekiwanie postanawia przepuscic pieszych, gwaltownie hamujac > przed przejsciem, a wtedy kierowca jadacy drugim pasem nie > koniecznie zdazy wyhamowac. a słyszałeś o zachowaniu bezpiecznego odstępu? czy wiesz że dopuszczalna prędkość w tym miejscu to 50 km/h? pleciesz głupoty po po prostu i nie masz pojęcia o bezpiecznej jeździe samochodem. polecam poczytać PORD zanim zaczniesz snuc swoje "mądrości" wielokrotnie przepuszczałem tam pieszych ale kmiecie z rejestracjami KPR i KRA musieli mnie omijać ryzykując ludzkie zdrowie i życie. to niestety najgorsi kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PORD 60 km/h IP: 213.241.63.* 15.03.10, 18:52 > czy wiesz że dopuszczalna > prędkość w tym miejscu to 50 km/h? 60 km/h też jest prawidłową odpowiedzią. Długo będziesz się zastanawiał, dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.10, 11:44 Źle mnie zrozumieliście. Znam przepisy i wiem jak należy zachowywać się przejeżdżając przez przejście dla pieszych. Mogę też z czystym sumieniem stwierdzić, że ich przestrzegam. Jednak postawcie się w sytuacji gdy jedziecie prawym pasem, zbliżacie się do przejścia, chcecie przepuścić pieszych i zauważacie w lusterku, że drugim pasem jedzie mocno rozpędzony samochód, który nie ma szans wyhamować. Czy wtedy zatrzymacie się i wpuścicie pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz 15.03.10, 13:09 wtedy najpewniej się nie zatrzymamy nie możesz jednak zakładać że i w tamtej sytuacji tak było Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino co onacza wg. Ciebie określenie bezmyślnie 15.03.10, 11:55 wpuścił pieszych - czy piesi to stado krów ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz IP: 194.156.48.* 15.03.10, 15:18 ość portalu: nn napisał(a): > Który kierowca został ukarany? Ten, który - jak przyznano - nie > zauważył, Jeśli ktoś nie widzi przejścia dla pieszych lub, co gorsza, nie spodziewa się tam pieszych, powinien jeździć taksówką.. jako pasażer oczywiście. >czy ten, który bezmyślnie wpuścił pieszych na jezdnię nie > patrząc na to, że drugim pasem jadzie samochód? Insynuujesz, że debilem jest ten, kto wykazał się wysoką kulturą osobistą i przepuścił pieszych? Jakże polskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus-emigrant Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.40.255.217.dyn.user.ono.com 15.03.10, 11:33 Głosowaliście na Majchrowskiego to macie! Ja na szczęście już się wyprowadziłem z tego grajdołu i nie wrócę dopóki rządzić w Krakowie będzie członek PZPR/SLD. Zachęcam was do zobaczenia jakiegoś cywilizowanego miasta, chociażby na parę dni, na początek może być Praga. Może wtedy przejrzycie na oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
il_pino dobra rada 15.03.10, 11:59 byłe w szoku jak kierowcy w jednej z nadmorskich miejscowości Hiszpanii traktują pieszych. jak szedłem z wózkiem jeszcze nie zdążyłem pomyśleć jak tu przejść a samochody już się zatrzymywały. Krzepiące że jednak jest kultura na świecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca rozważny kiedy konkretne kary dla morderców za kółkiem ? IP: *.opera-mini.net 15.03.10, 11:54 w tym dzikim kraju głowny problem drogowy to trzeźwi kierowcy mordercy śmieszna wysokość mandatów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nhutnik Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.10, 12:50 Tak, to sławne miejsce www.youtube.com/watch?v=AkguTvJ1o4c Odpowiedz Link Zgłoś
yuly Re: Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla piesz 15.03.10, 14:46 Na filmie jest skrzyżowanie Kocmyrzowska/Bulwarowa/Cienista. Faktycznie kocioł, ale najbardziej niebezpieczny dla kierowców. W artykule jest mowa o przejściu dla pieszych przy przystanku między Carefour a Tomexem, gdzie rzeczywiście jest wariatkowo. Cudownie zaprogramowane światła na obu rondach powodują, że samochody czekają tam po kilka minut, bo są co chwila wstrzymywane przez sygnalizację. Więc jak się goście wyrwią na trasę to pędzą bez opamiętania. A piesi czasem wysiadają z tramwaju i włażą na jezdnię bez zastanowienia, bo chodnik w tym miejscu jest bardzo wąski. Całości obrazu dopełniają gigantyczne kałuże uniemożliwiające pieszym przejscie w stronę Carefoura chodnikiem, chyba że ktoś lubi błotne kąpiele. Kto nie widział tego i nie przeżył nie uwierzy. Zapraszamy jw. urzędników, najlepiej po deszczu na spacerek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.multi-play.net.pl 15.03.10, 13:22 To akurat nie to skrzyżowanie z youtube. Osobiscie jestem i kierowcą i pieszym. Pytam ile świateł jeszcze bedziemy montować w tym chorym mieście. Całe szczescie ZiKIT nie ma wiecej pieniędzy bo każdy wyjazd z osiedla miałby swoje skrzyżowanie. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
aga131 Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych 15.03.10, 13:34 ciekawa jestem kto i co decyduje w takim razie o ważności skrzyżowań i stawianiu na nich sygnalizacji. Wg mnie największą głupotą i zmarnowaniem pieniędzy było postawienie świateł na skrzyżowaniu Brodowicza z Prażmowskiego. A tam gdzie światła rzeczywiście by się przydały, nadal korki i wyczekiwanie, aż jakiś kierowca łaskawie zatrzyma się i przepuści pieszych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kNH Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.fdk.abpl.pl 15.03.10, 15:11 Piesi mają tam z deka przechlapane - dosłownie, kierowcy jadą tym odcinkiem zdecydowanie za szybko, od strony drogi do Carrefoura przy obfitym deszczu piesi są przykrywani falą wody z ogromnej kałuży, która się tam tworzy. Jest też za wąski chodnik z powodu bliskiego położenia dwóch starych chałup, które należałoby już dawno wyburzyć a ich mieszkańców przesiedlić, wiem że to łatwo się mówi, ale taka jest potrzeba. Kiedyś był tu mały ruch, a teraz są tu praktycznie wyścigi, kto pierwszy do R. Czyżyńskiego lub w drugą stronę do R. Kocmyrzowskiego. Najgorsi są jednak kierowcy jadący z R.C do R.K., uzyskują taką prędkość, że wiata przystankowa niebezpiecznie chwieje się z podmuchu wywoływanego przez piratów drogowych. Fotoradar pilnie tam zamontować, błagam :( !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubaNH Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: 57.66.195.* 15.03.10, 16:02 to samo jest na kocmyrzowskiej/cienistej/bulwarowej. trzy przystanki tramwajowe od opisanego w artykule miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
emelem1 na światła przy różnych galeriach 15.03.10, 16:38 handlowych to sa pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: na światła przy różnych galeriach IP: *.n4u.abpl.pl 23.03.10, 17:19 akurat za te światła płacą centra handlowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.zone11.bethere.co.uk 15.03.10, 23:13 proponuje zamiast durnej lekcji religii w szkole , 45 minut protestu i blokady przejscia powinno poskutkowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan proponuję IP: *.zax.pl 16.03.10, 13:27 Powalić 45 min głową a później pisać wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowohucianka Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.su.krakow.pl 19.03.10, 12:52 Co dziennie jezdzem tamtędy ,bo jeszcze Poradnia tam działa.NA PRZEŁOMIE ROKU WIDZIAŁAM TAM ,TYLKO 2 WYPADKI MŁODZI ludzie ze szkoły zostali zmiecieni z przystanku przez pędzacy samochód.A drugi w wigilijny wieczor młoda para potrącona przez pędzące auto.Ona az wyleciała w powietrze kilka metrów.A było przejście.Gdzie statystyki, chyba na oko ktoś to robi.JUŻ DAWNO TAM POWINNY BYĆ ŚWIATŁA.A dworzec PKS, też dużo ludzi tu właśnie wysiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.10, 01:04 Na ten temat można obejrzeć program TVP Kraków - jedź bezpiecznie jb.tvp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Bieńczycka: niebezpieczne przejście dla pieszych IP: *.izacom.pl 30.03.10, 23:44 Cóż, potwierdza się tylko to, że znaczna część polskich kierowców to chamstwo i bydło - zesra się taki, a gaz do dechy wciśnie i pieszego na przejściu nie przepuści. Smutne to, szkoda tylko, ze przez takich frustratów z małymi fiutkami giną niewinni ludzie... W cywilizowanych krajach, takich jak choćby Niemcy, nie trzeba montować świateł, bo kierowcy przepuszczają pieszych. W Polsce niestety na drogach rządzi dzicz, która zamiast samochodów powinna prowadzić co najwyżej furmanki. Odpowiedz Link Zgłoś