Gość: circumflexus na podwalinach kłamstwa? IP: *.chello.pl 15.04.10, 17:40 Dlaczego ks. kard. Dziwisz wiedząc dobrze, że jego (prawdę mówiąc, nie tylko jego) decyzja podzieli i skłóci wewnętrznie naród polski, mówi, że ta decyzja nas połączy? Dlaczego w tym smutnym dla naszego kraju okresie czarne zostało nazwane białym, a białe czarnym? Dlaczego hierarchia katolicka, która tak poszukuje prawdy, opiera się w swoim rozumowaniu na kłamstwie? Czy trumny tragicznie zmarłych zostaną użyte jako elementy kampanii wyborczej? Hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr cichy bojkot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 08:14 Skoro nie chcą nas słuchać, udają, że klamka zapadła i nie da się tego odkręcić, a złym rozwiązaniem byłoby zakłócanie samych uroczystości pogrzebowych zostańmy w domach w dzień pogrzebu na znak protestu PRZECIWKO TRYBOWI PODJĘCIA DECYZJI co do Wawelu potem i tak szykuje się społeczna akcja ZA PRZENIESIENIEM P.KACZYŃSKICH Z WAWELU DO WILANOWA DO ŚWIĄTYNI OPATRZNOŚCI BOŻEJ USZANUJMY TEN DZIEŃ, nie dajmy się sprowokować!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xara Re: Kardynał oszalał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 13:24 Kardynał w sposób nie kontrolowany bredzi już od dawna. Obawiam się, że zaczyna przerastać już Glempa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Natalia Re: Kardynał oszalał IP: *.centertel.pl 16.04.10, 18:39 Święty Jan Bosko często nazywał księży gnuśnymi i zepsutymi. Mówił: "Dlaczego nie wybuchacie płaczem biegając między kruchtą a ołtarzem?... Dlaczego nie wchodzicie na dachy, do domów, nie pojawiacie się na ulicach, placach i innych miejscach, aby nieść tam nasiona boskiego słowa...?" Wizjonerka Elżbieta Canori- Mora twierdziła, że w 1818 roku "widziała" Kościół rzymski zdradzony przez kler. Mówiła też o "niewierności pewnych kapłanów, którzy zamiast podtrzymywać Kościół, zdradzają go, kierując się fałszywymi zasadami świata i względami doczesnej polityki". W objawieniu z La Salette Matka Boska powiedziała do pasterki Melanii: "Biada książętom Kościoła, którzy będą tylko gromadzić bogactwa na bogactwach, strzec tej władzy i troszczyć się o dumne panowanie. Przez pewien czas Kościół będzie znosił srogie prześladowania i przechodził głęboki kryzys"…"Ponieważ święta wiara w Boga zostanie zapomniana, każdy osobnik będzie chciał kierować się swymi własnymi zasadami i być wyższym od bliźnich." Odpowiedz Link Zgłoś
vomitorium1 Re: Kardynał oszalał 16.04.10, 20:02 co się kmiota czepiacie, który sam wyświęca swoje pomniki www.isidorus.net/show/news,209,Raba_Wyzna_Odsloniecie_pomnika_Jana_Pawla_II_i_kard_St_Dziwisza&jezyk=PL (ten z prawej to papież) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Kardynał oszalał IP: *.subscribers.sferia.net 16.04.10, 20:15 Głupota, czy grzech pychy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: circumflexus To nie jedyny pomnik Dziwisza IP: *.chello.pl 16.04.10, 20:15 zobaczcie zresztą: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Zakopane-sanktuarium_MBF_pomnik_JPII_i_Dziwisza.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELKA Re: Kardynał oszalał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 20:24 To kto kłamie ????! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Kardynał oszalał IP: 194.88.225.* 16.04.10, 20:59 Kardynał z Pisem i Rydzykim nie oszalał. On jest żądny władzy. Naród polski jest głupi, jak mawia eurodeputowany Kurski. A głupcami mozna manipulować i trzymać za "mordę". Jak nie komuna to kościół. Czy ten Naród nie wyzwoli sie z pod jarzma. Odpowiedz Link Zgłoś
maxzorroz Re: Kardynał oszalał 16.04.10, 21:28 Bardzo dobrze postanowił i nawet jak komuś to nie pasi to i tak nie powinien osądzać(nie oceniajcie a sami nie będziecie oceniani) ze względu na tą tragedię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychoo Re: Kardynał oszalał IP: *.chello.pl 16.04.10, 22:15 Miałem o nim lepsze zdanie, więcej szanowałem go, ale po tym co zrobił naszemu miastu to się zmieniło. Może demencjum starcze, a może co innego, ale jakby miał to co każdy mężczyzna ma,i trochę oleju, to by do tego nie dopuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychoo Re: Kardynał oszalał IP: *.chello.pl 16.04.10, 22:38 Ktoś napisał na innym forum że wstęp do grobów królewskich kosztuje 12zł, i teraz prosta matematyka , kaczyńskiego popierało około 10% polaków czyli jakieś 4 mln, to teraz 4 mln x 12 zł to mamy już niezłą sumkę.A że rodacy będą się kłócić... - to przecież darmowa reklama i wpływy jeszcze razy 2 lub 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Re: Kardynał oszalał IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 07:07 Ja człowiek głęboko nie wierzący - co ma takie znaczenie - iż pochowanie kogoś na Wawelu to dla mnie rodzaj świeckiej beatyfikacji - protestuję przeciwko umieszczeniu tam ciał Kaczyńskich. Wiedząc jednak ,że mój protest nie znaczy nic chciałbym tylko wiedzieć kto o tym zdecydował i kto nie ma odwagi nawet w majestacie śmierci powiedzieć o tym " tak to ja ". To tylko tyle ,a może aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Kardynał oszalał IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 19:08 A tam oszalał... J. Kaczyński w czasie czterech rozmów skutecznie go przekonał do wyrażenia zgody. Największy hakowy stwierdził: Ty mnie dasz zgodę, a ja głęboko wsunę teczuchnę na twój temat... Odpowiedz Link Zgłoś
smulka63 Re: Kardynał oszalał 17.04.10, 20:51 Tak a my sobie gadu, gadu. MY na NIE, NIE a inni TAK, TAK a tutaj kochani ...smok wawelski pokazal co potrafi( w komitywie z kolega wulkanem na Islandii)- Otorz wyobrazmy sobie jutrzejszy krolewski pochowek na ktory koronowane glowy nie przybeda, gdyz MATKA NATURA pokrzyzowala wszystkie plany, cala Europa zaciagnieta pylem wulkanicznym z Islandii o co? - jaki malutki jest czlowiek, gdy natura dochodzi do glosu. I w tej sytuacji "swiety boze nie pomoze" a co dopiero ksiadz Dziwisz?! A mialo byc tak po KROLEWSKU..ja sie smieje razem ze smokiem wawelskim i tylko "pieniaczy" pisu nie zabraknie, juz pielgrzymka sie zbliza (samoloty nie lataja) ale oni dzielnie podazaja i modly odmawiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Klatwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.10, 20:59 Od śmierci (1079) krakowskiego biskupa Stanisława żaden władca Krakowa o tym imieniu nie utrzyma się na tronie do końca kadencji i nie zostanie pochowany na Wawelu. Ta prawda, zwana klątwą Stanisława, znana była szeroko w Europie i żaden z nich nie ochrzcił syna Stanisław. Tragiczne losy królów Stanisława Leszczyńskiego i Stanisława Augusta Poniatowskiego, Spektakularna śmierć od pioruna jedynego wybranego na biskupa Stanisława (nazwista nie pomnę) jeszcze przed ingresem, tylko potwierdziły starą prawdę, że Stanisław w Krakowie uwazać musi. Ja w klatwy nie wierzę, ale Stanisław dziwisz w Krakowie nasmrodził. Ciekawe czego się bał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Klatwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.10, 21:13 Wszystkie opinie zamieszczone tutaj pełne są nienawiści. Nic dziwnego, nie ma człowieka bardziej sponiewieranego i wyszydzonego przez media (w tym Gazetę Wyborczą) niż prezydent. Nazywano go alkoholikiem, wariatem, żałował Komorowski, że go nie zastrzelono w Gruzji itd. Tą listę można by ciągnąć długo. Moim zdaniem wielkość człowieka leży też w jego skromności. Michnik gdyby tak o nim pisano dawno zasypałby przeciwników pozwami do sądu. Myślę, że ci ludzie , którzy opluwali Kaczyńskiego powinni go dziś przeprosić, powinien to zrobić także Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Kardynał oszalał IP: *.chello.pl 17.04.10, 21:14 Głupota kardynała Dziwisza zburzyła społeczną jedność w żałobie po ofiarach katastrofy. Czuć w tym rękę Jarosława Kaczyńskiego, mistrz destrukcji i politycznego awanturnictwa. To przygnębiającego, że nawet na śmierci brata chce zbijać polityczny kapitał. Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Re: Kardynał oszalał 17.04.10, 23:08 Jestem katoliczką i po raz pierwszy w życiu tego się wstydzę. Jest mi wstyd za tego, który tę decyzję podjął. Wstydzę się za niego i nie uznaję za mojego zwierzchnika. Koniec Dla mnie problemem nie jest fakt, że p. Kaczyński spoczął na Wawelu. Chociaż decyzja była moim zdaniem pochopna. Nalezało zaczekać. Piłsudski na pochówek czekał 2 lata. nie był chyba mniej zasłużony? Zdecydowanie nie zgadzam się na sposób podejmowania decyzji. Na zakłamanie i kłamstwa, które padają w odpowiedzi na pytania o to, kto o tym zadecydował. Ze ten człowiek, nie ma odwagi cywilnej do udźwignięcia swojej decyzji. "Metropolita odniósł się też do osób, które protestują przeciwko pogrzebowi na Wawelu. - Na ulice wyszły grupy nieliczne i marginalne, które starały się upolitycznić tę kwestię. Nie ma dramatycznych podziałów i pęknięć - ocenił". We mnie coś pękło. Chyba nieodwracalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejo52 Re: Kardynał oszalał???Nie !!Pycha i pogarda... 17.04.10, 23:15 dla przeważającej części społeczeństwa - to były motywy !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kardynał oszalał IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.10, 23:25 www.petycje.pl/petycjePodglad.php... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janko z Orszy Zapamiętam IP: 109.243.14.* 17.04.10, 23:38 I wykrzywione nienawiścią gęby pod papieskim oknem w Krakowie. Gówniarza wyciągającego do kamer paluch w ordynarnym geście czarnych raperów „ja cię pier…”, transparenty z karykaturami, skandowane obelgi pod adresem zmarłego. Nowe pokolenie „elyty” III RP, wychowane już nie na Michniku, ale na Wojewódzkim. Faryzejskie miny redaktora gazety, która cynicznie, dla zburzenia podniosłego nastroju wykreowała te „protesty”, miotającego gromy na nieuszanowanie żałoby… przez rozmówców programu Pospieszalskiego. I smucącego się, że kardynał Dziwisz tak głęboko podzielił Polaków, nie konsultując decyzji o pochówku prezydenta z Andrzejem Wajdą i jego żoną. I małość innego wykreowanego przez media na Wielki Autorytet starego nienawistnika, który w tej chwili odmawia „ich prezydentowi” nawet tego, że był głową państwa, tytułując go szyderczo „prezydentem Warszawy”. I jeszcze ten stary wiersz Marian Hemara o pokoju i wojnie. Ten z pointą: „Pokój – z wami? Nigdy w życiu!” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Kardynał oszalał IP: *.tvk3.pl 18.04.10, 00:33 Tatuś oprowadza córkę po wawelskich grobach: -Popatrz córeczko: tu leży król Sobieski..., no fajny był, został wybrany na króla i dostał wtedy prawie 4 tysiące głosów, ale wcześniej w czasie szwedzkiego potopu współpracował przeciwko polskiemu rządowi z okupantem, był zdrajcą Polski wówczas, jak Radziwiłłowie; tam Kościuszko, kiedyś walczył z Rosją, ale potem nieszczęśliwie przegrał bitwę: jego żołnierzy wysłano na Sybir, a on podpisał ugodę, emigrował do Ameryki, zostawił nas samych sobie i już do Polski nie wrócił; tu leży Mickiewicz, ładne wierszyki pisał, jak wybuchło Powstanie Listopadowe to emigrował do Francji; tam nie strzelali, no i zimy cieplejsze... A tu leży Prezydent Kaczyński, miliony oddało na niego swój głos, miliony go kochały i podziwiały, MILIONY, nie jak Sobieskiego 4 tysiące. Mówili, że był mały, ale on był o 2 cm wyższy od premiera Rosji i prezydenta Francji. Miał też swoich wrogów, nazywali się Palikot, Niesiołowski i Sikorski, ale nie ten pan generał, co leży tam obok. Ten generał Sikorski, jak Kaczyński, także za Katyń oddał swoje życie. Pan Kaczyński był odważny, gdy Rosjanie chcieli zniszczyć Gruzję, on tylko z ochroniarzami i kilkoma kolegami poleciał do ich stolicy, zdjął krawat i odważnie się całej potędze Rosji przeciwstawił. Cały świat go podziwiał, tylko rodacy go za to opluwali, a w Gruzji jedna z ulic nosi jego imię. Pamiętam, że pilot wtedy stchórzył, pan prezydent nie. Tam dalej leżą królowie Polski, różni byli, ten August miał ponad 100 kochanek, tamci dwaj wciągnęli całą Polskę w prywatną wojnę o szwedzką koronę dla nich. Oni myśleli tylko o sobie, mieli w nosie Polskę, nie jak nasz Pan Prezydent Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Re: Kardynał oszalał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.10, 00:45 "Cały świat go podziwiał, tylko rodacy go za to opluwali, a w Gruzji jedna z ulic nosi jego imię. Pamiętam, że pilot wtedy stchórzył, pan prezydent nie." Niewykluczone, że pilot TU 154M bał się posądzeń o tchórzostwo, bo przecież prezydent musiał... Ale furda, panowie, nie mielibyśmy tylu pięknych uroczystości, modłów, igrzysk dla gapiów i okazji do popłakania krokodylimi łzami. I tylu pięknych bohaterów. Tylko ludzi żal... Odpowiedz Link Zgłoś
moniek481 Re: Kardynał oszalał 18.04.10, 12:11 Dziękuję bardzo za piękny post. Apeluję-Polacy uczcie się historii swojego kraju a wówczas nie będziecie pisac takich bredni o tym dla kogo jest miejsce na Wawelu.Wstydzę się za Was!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do pismm-a Re: Kardynał oszalał IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.10, 10:23 za długie i za nudne. Tatuś oprowadza córkę po kryptach. Córka pyta: "Dlaczego wszystkie panie leżą w osobnych grobach, a tutaj nie?" a tatuś odpowiada: I czemu się temu Dziwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haalszka Re: Kardynał oszalał IP: *.aster.pl 18.04.10, 07:40 Bez urazy... ale czego oczekujesz od ks. Dziwisza? On jest zwyklym pionkiem, ktory cale zycie byl "przyjacielem" JP2. Inaczej mowiac byl jego bliskim ale byl bardziej jego sluga niz czlowiekiem ktory w swoim zyciu cos osiagnal. Ja przynajmniej swego czas jak zaczeto go odznaczac niz takiego nie odnalazlam.. Znam wielu innych ludzi, ktorzy poswiecili swoje zycie aby czynnie brac udzial w sluzbie Boga. I zaznaczam nie jestem zagorzala katoliczka. Dlatego nie mam szacunku do decyzji tego czlowieka. Poza jego obecnoscia przy JP2 nigdy o nim nic nie slyszalam.. i teraz zadam moze kontrowersyjne pytanie... czy sługa po smierci Pana powinien zostac kardynałem? Moja odpowiedz brzmi NIE!. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grazyna Re: Kardynał oszalał IP: *.nsystem.pl 18.04.10, 07:43 Zgadzam sie w 100% !!! Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Kardynał oszalał 18.04.10, 08:45 Calkowicie podzielam zdanie Eksperta.Na Wawel Kaczynski jest stanowczo zbyt maly albo niski...... Krakusy broncie krolewskiej nekropolii przed megalomania niektorych Kaczynskich....Jestem z wami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzia Re: Kardynał oszalał IP: *.acn.waw.pl 18.04.10, 11:56 ekspert - nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
moniek481 Re: Kardynał oszalał 18.04.10, 11:54 NIE PODŻEGAJ!!! ZAMILCZ!!! Piszesz "ten pomysł "ZAPEWNE" zrodzony.... to jest właśnie manipulowanie społeczeństwem,coś napisac nie popartego żadnym dowodem i puszczac dalej.To jest właśnie perfidna plotka, która ma dzielic naród polski.MAMY JUŻ DOŚC TEGO JUDZENIA!!!! > Przykro to powiedzieć, ale chyba trzeba: ten pomysł – zapewne zrodzony w > głowie Jarosława Kaczyńskiego - to nikczemna próba dowartościowania – > powiedzmy to wprost - kiepskiego prezydenta. Owszem, Kaczyński był wielkim > patriotą i ma wiele zasług, ale na Wawel nie zasłużył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Kardynał oszalał IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 12:52 Obawiam się, że poczuł władzę i moc kard. Dziwisz... nigdy tak dużo o nim nie mówiono od śmierci JPII... boję się spojrzeć w tv na pogrzeb... żeby przypadkiem Santo Subito się nie pojawiło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uderz w stól... Re: Kardynał oszalał IP: *.chello.pl 18.04.10, 14:51 ...a nożyce się odezwą - nożyce cenzury oczywiście :P Napisałem niedawno: "Kardynał Stanisław Dziwisz ucałował trumny ze szczątkami prezydenta i jego żony." Nekrofil ...? I krótki był żywot tego wpisu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
knock.out.4 A na czym polegało bohaterstwo Słowackiego, 18.04.10, 15:09 Mickiewicza, Sikorskiego, Królowej Jadwigi, że o Piłsudskim nie wspomnę? Że prawie doprowadził do wojny domowej przez swoje ambicje? To już prędzej Michnik ma prawo do pochówku na Wawelu, bo za to co on robił wielu znikało... Odpowiedz Link Zgłoś