Dodaj do ulubionych

Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce...

IP: *.nsystem.pl 27.04.10, 09:13
Gratulacje dla Magry Kursy - ostatnio kilka ciekawych artykułów
dotyczących miasta. Magdo to co ostatnio wyprawiałaś z nowymi
mieszczanami przypominało mi rozmowy w czasie studiów o 5 nad ranem
po całej nocy w knajpie. Tak trzymaj - więcej konkretów, więcej
problemów Krakowa a mniej wydumanej socjologi. Fajnie że mentalnie
opusciłas - mam nadzieje ze na dłużej - okolice Bukra Sztuki. Tego
juz nie dało się czytać.
Powodzenia i wytrwałości
Obserwuj wątek
    • Gość: Krakus Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podziemnym IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 09:36
      Pan Nowy Mieszczanin chce mieć sielsko i anielsko w nowym miejscu zamieszkania.
      Proszę się szykować, jak na Groblach. 7 zł za godzinę i zakaz parkowania w całej okolicy.
      • Gość: krakózka Re: Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 12:09
        Tak, tak; a Ty chciałbyś dojechać samochodem do windy; brawo, nareszcie świetny
        pomysł! Dziękuję, Panie profesorze, aczkolwiek niestety podejrzewam, że jak
        wszystko, co ma dotyczyć dobra wspólnego mieszkańców skazane jest na
        niepowodzenie... Oby nie!
        Zawsze uważałam, że Królewska ma niewykorzystany potencjał: niby sypialnia - a
        przecież nie, il€ ludzi tu mieszka; niedaleko jest i Politechnika i UP, więc
        sporo młodzieży. Zostawmy Rynek i drogie knajpy turystom, fajnie byłoby mieć
        blisko swoje fajne miejsce!
        • Gość: krakós Re: Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podzi IP: *.ingbank.pl 27.04.10, 14:40
          Co więcej, takie właśnie pomysły jak tu omawiany nie tylko pozytywnie
          wpływają na rozwój miasta (miasto - tu: jako przeciwieństwo sypialni
          lub centrum biurowego), ale także jesli zostaną dobrze zrealizowane,
          będą stanowić inspirację i źródło uznania na lata.

W Krakowie oprócz braku lokalnych centrów problemem jest
          scentralizowana komunikacja
          • Gość: ojapierdziu Re: Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podzi IP: *.rzeszow.mm.pl 27.04.10, 17:12
            Nie wiem gdzie ty zmieścisz tramwaj na Kijowskiej? (oczywiście można wyciąć
            drzewa i zabrać chodniki, ale taki plan to do d.) Jak on wyjedzie z ulicy
            Kijowskiej? ;) Prosto w nasyp pociągu? Kopać pod? Nad? (chcesz drugi uroczy
            węzeł jak z Prądnickiej?) A za torami to którędy zanim dojedziemy do Bratysławskiej?
            • Gość: Jacek Baluch Re: Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podzi IP: *.filg.uj.edu.pl 15.05.10, 11:03
              To prawda: tramwaj na Kijowskiej nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem, ale idea
              "obwodnicy tramwajowej" już tak. Bo w Krakowie mamy "układ gwiezdny": tramwaje
              rozchodzą się od kółeczka (małego w skali miasta!)
              naszych Plant. Tymczasem przydałaby się linia okrężna czy okólna. Znam miast,
              które tak właśnie mają zorganizowaną komunikację.
          • Gość: Jacek Baluch Re: Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podzi IP: *.filg.uj.edu.pl 15.05.10, 10:50
            Dziękuję za ten wpis! Nasza inicjatywa ma właśnie połączyć myślenie kategoriami
            lokalnym i i szerszymi, a więc szukać rozwiązań, gdzie interes mój, twój, nasz -
            staja się interesem wspólnym. I dlatego zamierzamy powołać stowarzyszenie, które
            w swojej nazwie będzie miało dwa przymiotniki: "krowoderski" i "krakowski":
            Krakowskie Towarzystwo Kulturalne "Rynek Krowoderski". Niebawem ogłosimy jego
            statut i podamy do wiadomości publicznej skład komitetu założycielskiego.,
            wystepujhąc o rejestracje sądową.
      • Gość: Jacek Baluch Re: Mieszkańcy, 7 zł za godzinę na parkingu podzi IP: *.filg.uj.edu.pl 15.05.10, 10:45
        Przy placu na Groblach i sąsiadujących ulicach ja i inni mieszkańcy
        wywalczyliśmy wprowadzenie strefy B, do której wjazd i możliwość parkowania mają
        tylko mieszkańcy. Wcześniej, zwłaszcza w soboty i niedziele parkowali tu gdzie
        się da (chodniki, trawniki i kwietniki) turyści, a mieszkańcy nie mieli szans na
        miejsce postojowe. Teraz dla przyjezdnych jest parking, a dla mieszkańców
        miejsca na ulicach. Podobnie można postąpić wokół Rynku Krowoderskiego; wymaga
        to jedynie pomyslunku i uporządkowania ruchu w tym rejonie.
    • Gość: Nemuri Wreszcie sensowny pomysl IP: *.chello.pl 27.04.10, 10:22
      Krakow to magiczne miasto, ale prawie wszysto koncentruje sie na rynku. Ostatnio rozwinal sie Kazimierz i Podgorze. Mysle, ze fajnie byloby gdyby i Krowodrza wykorzystala swoj polencjal, a na kawe, w niedzielne popoludnie, nie trzeba bylo jechac do rynku. Brawo dla pomyslodawcow.

PS. Za pomysly stawiania budynkow w takich miejscach powinno sie wysylac ludzi do wiezienia.
      • Gość: cz Re: Wreszcie sensowny pomysl IP: 194.42.110.* 27.04.10, 10:45
        Bravo Prof. Baluch. Jak zwykle świetny pomysł, życzę Panu wytrwałości w walce z
        biurokratycznymi ograniczeniami.
        • Gość: velvyslankyne Re: Wreszcie sensowny pomysl IP: *.55.classcom.pl 01.05.10, 18:13
          jak zwykle świetny pomysł???? Podaj jakiś inny "świetny" pomysł docenta Balucha,
          bo ja wytężam umysł i nic mi do głowy nie przychodzi
      • Gość: AMA Re: Wreszcie sensowny pomysl IP: *.tpnet.pl 27.04.10, 12:00
        Zgadza się, wszystkie dzielnic powinny pomysleć o rozwoju tego typu miejsc, w
        których mozna usiąść, spotkać się z kimś. A wystarczy czasami tak niewiele -
        mały skwer, park...
    • Gość: si Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 10:25
      Tak ogólnie brzmi nieźle, obecny parking jest obskurny i najczęściej
      świeci pustkami. Tylko co miało by być w tym centrum?
      Kośció ,hipermarket? muzeum?
    • Gość: edir23 Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.ericpol.com 27.04.10, 10:25
      gratulacje odwagi pomyslu i wytrwałości w Mieście gdzie każdy m2 się przelicza
      na pieniądz a nie na dobro mieszkańców
    • Gość: aaa Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.scansafe.net 27.04.10, 10:32
      okazuje się że wszelkie tereny gdzie możnaby coś w Krakowie zrobić
      dla mieszkańców, czyli park, parking, szkoła, przedszkole itp., są
      sprzedane lub wydzierżawione, i do tego nieobjęte planem
      zagospodarowania, więc wszystko w rękach skorumpowanego urzędnika.
      Kraków to istna masakra. Mam nadzieję że sobie w końcu zapracuje na
      (słuszną) opinię nieprzyjaznego, skorumpowanego i zdezorganizowanego
      urbanistycznie i komunikacyjnie miasta, że większość przyjezdnych
      przeniesie się gdzieś do lepszego świata a Kraków wróci do swojej
      zapyziałości w jakiej tkwił, bo do cywilizacji i rozwoju nie dorósł,
      a jak był senny i zatęchły dużo lepiej się w nim żyło niż obecnie.
      • Gość: WKMP Re: Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe IP: 83.142.184.* 27.04.10, 11:36
        jak się nie podoba proszę się przeprowadzić. "Mniej" zapyziałe miasta czekają ot
        np. takie pokroju Wrocławia, Rzeszowa czy Poznania. Polecam!

I Krakowowi będzie lżej bez tak zakompleksionej, pełnej żółci i jadu
        sfrustrowanej osoby jak i tej osobie zapewne ulży...Po co się męczyć?
        • Gość: aaa Re: Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe IP: *.scansafe.net 27.04.10, 12:22
          aa, no tak - dawka życzliwości od typowo prymitywnej osoby, co to
          nie lubi jak ktoś ma inne zdanie. Czy ja kogokolwiek osobiście
          atakuję w mojej wypowiedzi? To skąd taki osobisty atak, czyżby
          jakieś PRL-owskie nawyki które nakazują mieszanie z błotem
          niezadowolonych? Żółć i jad to raczej wypełniają osoby które ochoczo
          atakują i poniżają innych w internecie, bo się czują bezpieczne - a
          w życiu nie ośmieliłyby się atakować ludzi bez przyczyny.
          • Gość: WKMP Re: Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe IP: 83.142.184.* 27.04.10, 13:11
            rozumiem, że żeby wypowiedz była obraźliwa to trzeba kogoś OSOBIŚCIE zaatakować?
            To jakaś nowa definicja? Ja się poczułem urazony powyższa prymitywną krytyką
            więc się wypowiedziałem, takie moje prawo.

Poza tym naprawdę nie rozumiem tych jakże cierpiętniczych osób które się na
            forum Wyborczej wypowiadają - tutaj tak źle, paskudnie, zapyziale, wiejsko,
            nienowocześnie, chamsko, duszno itd itp etc etc i co? I siedzą tu. No to
            naprawdę jakbym tak codziennie cierpiał to bym się już dawno temu wyniósł. Z
            pożytkiem dla wszystkich.
    • Gość: GG Parking lepszy zamia ogródka tonącego w spalinach. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:55
      Parking jest znacznie lepszy od ogródka tonącego w spalinach. Nie musi być
      wcale w formie najdroższego z możliwych parkingu podziemnego do jakiego
      przyzwyczaili nas wszyscy wypowiadający się na temat krakowskiej urbanistyki.
      Na świecie z powodzeniem powstają parkingi wielokondygnacyjne naziemne. Coś
      takiego w tym rejonie spełniło by znacznie lepszą rolę niż jakiekolwiek
      stoliki i parasolki, w które cały czas wycelowane będą rury wydechowe tysięcy
      samochodów. A jeśli ktoś narzekał by na brak przyjaznej przestrzeni to na
      całej powierzchni dachu takiego parkingu mógłby powstać taras z restauracją.

Było by to w pełni zasadne i przyciągało masę osób. Jeśli ktoś chce w tym
      rejonie odbyć spotkanie lub coś zjeść jest skazany na forsowanie krawężników i
      ocieranie się o sąsiednie auta.

Dobrym przykładem takiego parkingu jest najnowszy parking lotniska w Balicach.
      Gdyby coś podobnego zostało powtórzone w opisanym miejscu wpłynęło by to z
      korzyścią dla całej dzielnicy.

• Gość: aaa Re: Parking lepszy zamia ogródka tonącego w spali IP: *.scansafe.net 27.04.10, 11:12
        no tak, tylko pomysłodawca "rynku" wykombinował sobie, że jeżeli nie
        może kupić mieszkania przy tym prawdziwym rynku, to sobie kupi gdzie
        indziej, potem zbuduje rynek, a wtedy jego mieszkanie będzie prawie
        tak drogie jak przy prawdziwym rynku (zakładając histeryczną reakcję
        branży mieszkaniowej na zwrot "przy rynku"). Twoja logiczna
        koncepcja nie pasuje do tego sprytnego planu.
      • Gość: krakós Re: Parking lepszy zamia ogródka tonącego w spali IP: *.ingbank.pl 27.04.10, 12:02
        Sęk w tym, że wnioskowanie w Twoim wywodzie przebiega w odwrotną
        stronę. Uważasz, że skoro wokół jest duzy ruch, i teren jest
        zaniedbany, to nie ma sensu go poprawiać.

Ja jednak uważam, że teren jest umiejscowiony w takim miejscu, że
        może posłużyć mieszkańcom w znacznie lepszy sposób, niż parking
        naziemny. Co do ruchu to też bym się nie przyzwyczajał
    • Gość: Iza Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 11:12
      "Krowodrza to potencjalnie najpiękniejsza dzielnica Krakowa"
      O ile oczywiście uznamy, że bloki są piękniejsze, niż wille na Salwatorze czy
      Krzemionkach, a kilka drzew przy ruchliwej ulicy to więcej, niż Las Wolski,
      Sikornik, rezerwat na Bonarce (nie mylić z centrum handlowym:)), Zakrzówek i
      park za nim...
      • Gość: Jacek Baluch Re: Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe IP: *.chello.pl 14.05.10, 18:21
        Ideą "rynku" jest właśnie to, żeby nie zagęszczać Krowodrzy (czwartej dzielnicy
        Krakowa pod względem gęstości zaludnienia) poprzez budowanie kolejnego bloku (co
        sobie zażyczył developer). Nie można Krowodrzy zestawiać z dzielnicami willowymi
        - to nieporozumienie, czy z terenami zielonymi jak Las Wolski. "Piękno"
        Krowodrzy to właśnie szerokie jak na Kraków arterie (Królewska - Kijowska, także
        Reymonta i Piastowska), z jednej strony ciąg dawnej Młynówki (plus tereny
        powojskowe, które powinny być oddane miastu), z drugiej tereny zielone
        dochodzące do Błoń (Park Krakowski, Park Jordana, tereny Wisły i dawnych
        stadionów miejskich - dziś beznadziejnie zaniedbane). I tu jest zresztą willowy
        Cichy Kącik i zielona "kolonia niemiecka" (jak prywatnie nazywam zabudowę z
        czasów II wojny wzdłuż Królewskiej); jest to trochę przestrzeni koło
        Uniwersytetu Pedagogicznego i Politechniki,
        jest miasteczko AGH.
    • Gość: ASR Ok...bomba... IP: 83.142.184.* 27.04.10, 11:34
      Krowodrza to potencjalnie najpiękniejsza dzielnica Krakowa, przyjazna ludziom-
      no tak...MUAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
      • Gość: gość Re: Ok...bomba... IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 11:51
        w okolicach 18 stycznia (pardon "Kruleffskiej") - to chyba
        impotencjalnie najpiękniejsza.
    • Gość: WKMP Re: Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe IP: 83.142.184.* 27.04.10, 11:39
      za rozpętanie wulgarnej bitwy na wyzwiska ku uciesze paru stażystów w Wyborczej
      kilka osób z "Wybiórczej Kraków" powinno zdrowo beknąć...Pomijam już milczeniem
      grafomanię, pseudointelektualność czy propagandowe siłą narzucane wnioski aż
      kapiące z tych "artykułów"...
      • Gość: Antoniszczak A co konkretnie poeta ma na myśli? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:05
        Oczywiście poza dziamdzianiem i paroma ogólnikami niezrozumiałymi dla
        nikogo - poza autorem. A i tego nie jestem pewien.
    • Gość: jjj oooo rossmann tam powstal... ciekawe kiedy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:13
      bo czesto tamtedy przejezdzam a nie widzialem jakos
    • Gość: Jest mały kłopot Pani Red? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:15
      , którego nie jest świadom znakomity slawista i były ambasador w Pradze, Pan Baluch Profesor...

To nie jest Krowodrza.

Krowodrza jest gdzieś indziej.

Rynek, podobnie jak (bardzo trafnie) sąsiednia ulica,
      winien się nazywać - i owszem -

NOWOWIEJSKI

Ja rozumiem, że KROWODRZA lepiej brzmi, a marzeniem Nowych Krakowian nie jest zamieszkanie w dzielnicy NOWA WIEŚ, ale taka jest prawda historyczna - niestety.
      Czego możemy się dowiedzieć bez zbędnego wysiłku spozierając do tekstu, z którego PT Redakcja uprzejma była zaczerpnąć te fotografie, którymi ozdobiono tekst.
      • Gość: ojapierdziu Re: Pani Red? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 14:29
        Pretensja mozna mieć do tych co dzielili miasto na dzielnice.
        Dzielnica Krowodrza zaczyna się już za Alejami i ciągnie do torów.
        Tym sposobem pętla Krowodrza Górka lezy już w dzielnicy Prądnik
        Biały. To powoduje lekkie zamieszanie.
        • Gość: z lat 1975-1991 To są wiadomości IP: 91.198.177.* 27.04.10, 18:01
          Poza tym wszyscy zdrowi.
          • Gość: ojapierdziu Re: To są wiadomości IP: *.rzeszow.mm.pl 28.04.10, 16:40
            Tzn, ze co? Że taki podział teraz nie istnieje? Jesteś pewien/pewna? Bo ja wiem
            gdzie składam zeznania podatkowe. Chyba że się nie zrozumieliśmy.
            • Gość: doskonale Zrozumieliśmy się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 22:17
              Taki podział teraz nie istnieje, a tu gdzie plac , nigdy nie było Krowodrzy.
              Tylko urzędasy tak sobie to nazwały z durnoty.
              PIT-y możesz składać, gdzie Ci się podoba. Nawet w Rzeszowie. Ale to tylko nazwa urzędu, a nie dzielnica.
              Sądy i geodezja też dzielą Kraków na cztery części, ale z dzielnicami nie ma to związku. Tylko z kosztami funkcjonowania i wygodą urzędasów.

Dla porządku: Krowodrza to (z grubsza) Młynówka, Stachiewicza, koryto Sudołu i Prądnika, Al. 29. Listopada, Montelupich i Aleje - aż do Grottgera.
      • Gość: krakózka Re: Pani Red? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 16:46
        Jak zwał tak zwał; dla mnie mógłby się nazywać Nowopowstały i też byłoby fajnie
        (gdyby powstał, oczywiście!)
        Wypowiadajcie się na temat, bo nie nazwa jest tu problemem. I nie rozumiem tego
        przysrywania: 18 stycznia... Krulefska... były ambasador...
        • Gość: Ambasador No i co że były IP: 91.198.177.* 27.04.10, 17:59
          Przecież tu nie chodzi o żadne przysrywanie, tylko o wskazanie, że to nie jest przypadkowy gość, ale że już coś w życiu zrobił. Tak to widzę.
          Dodajmy jeszcze, że alpinista też. Czyli gość do rzeczy.
          Zatem - krakózko - dookoła nie ma samych wrogów, schowaj fuzję, będzie dobrze.
          Pomysł na plac jest SUPER.
          Plac Nowowiejski oczywiście.
          • Gość: hm Re: No i co że były IP: 77.236.0.* 14.05.10, 18:35
            No cóż, ja niestety również odbieram posty tego pana jako nieprzyjemnie ironiczne i - jednak - przysrywające. Ze wskazaniem na styl wszechwiedzącego pana Konrada M.
      • Gość: Jacek Baluch Re: Pani Red? IP: *.chello.pl 14.05.10, 17:03
        Jestem bardzo starym krakowianinem i wiem, że kiedyś była i Nowa, i Czarna Wieś
        (stąd Nowowiejska i Czarnowiejska), no i przede wszystkim Łobzów. Z tych obu
        historycznych "wsi" nie pozostał dziś poza nazwami ślad, Łobzów zachował się
        dzięki Jadwidze z Łobzowa (ma swoją ulicę w kierunku Bronowic) i ptaszkowi,
        który w piosence przyleciał i usiadł na rynku Krakowa, a Krowodrza najbardziej
        dzięki Krowoderskim Zuchom...
        Faktem jednak pozostaje, że obecnie dzielnica nazywa się Krowodrza.
        Dziękuję za wpisy!
    • Gość: eeeee Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.med.nyu.edu 27.04.10, 15:03
      swietny pomysl;
      podoba mi sie mieszkancy coraz czesciej zaczynaja myslec nad
      ulepszaniem okolic w ktorych zyja zamiast tylko blokowac i
      protestowac wszystkie zmiany;
    • greganton Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... 27.04.10, 15:32
      Pomysł jest świetny, przestrzeni publicznych w mieście nigdy nie jest za dużo.
      Trzeba tylko mieć nadzieję, że pan prezes spółdzielni okaże się rozsądnym
      człowiekiem ;)
      • Gość: h_allo Re: Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 21:17
        Ciekawostka geograficzna: Rynek Krowoderski na pograniczu Nowej Wsi i
        Łobzowa. To już może lepiej: Rynek Królewski. Ale projekt doprawdy
        godny poparcia. Tylko panu Prezesowi spółdzielni trzeba by do nóg paść,
        żeby umożliwił, a organom spółdzielni to już nie wiem, co by można
        zaoferować za odstąpienie składnika majątku.
    • Gość: inny krakus 1.1 To jest bardzo dobry pomysł IP: 91.198.177.* 27.04.10, 18:05
      I do tego ważny.
      Brawo, Panie Profesorze (x2)
    • Gość: maja Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.chello.pl 27.04.10, 20:36
      Na tym miejscu przed laty, gdy nie było jeszcze paskudnego budynku
      Peweksu była łąka, na której rozkładano wesołe miasteczko, karuzele,
      huśtawki, takie było przeznaczenie tej przestrzeni.
      Troszkę więcej zieleni i radości przy Królweskiej jestem bardzo za,
      stara mieszkanka Kijowskiej.
      • Gość: imd Rynek Królewski IP: 82.177.125.* 27.04.10, 22:12
        Plomby pobudowane w cenrum stoją puste, mieszkanka pod wynajem -
        stoją puste, w hostelach - niewielki ruch.
        Może więc zamiast upychać kolejne bloczki czas zrobić coś innego?
        Parking - fajna rzecz, byle podziemny - a "Rynek Królewski"
        wierzchem? swietny pomysł, coś się zmienia na lepsze w myśleniu o
        mieście!
        pomysłodawca parkingu wielopętrowego wzorem Balic, chyba nie wie o
        czym pisze - w tych blokach obok mieszkają ludzie, naprawdę!
        • Gość: Antoniszczak Re: Rynek Królewski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 22:31
          W tych blokach też mieszkają ludzie (naprawdę)

www.candymag.com/blog/wp-content/uploads/2009/08/027-the-marina-city-complex-aka-corn-cobs.jpg
          Zatem o co chodzi z tymi piętrowymi garażami?
    • Gość: zbi Fantastyczny pomysł! IP: *.chello.pl 01.05.10, 11:40
      To miasto potrzebuje jak najwięcej przestrzeni publicznej.
      Wytrwałości i powodzenia!
    • Gość: Jacek Baluch Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.filg.uj.edu.pl 15.05.10, 11:15
      Dziękuję wszystkim za wpisy, a pani Magdalenie Kursie za artykuł. Chciałbym
      jedną rzecz podkreślić: to nie jest mój pomysł, tylko Rady Dzielnicy V, która
      stosowna uchwałę podjęła w 2007 roku, a teraz, w stulecie powstania dzielnicy
      Krowodrza, zabiega o poparcie u prezydenta miasta, profesora Jacka
      Majchrowskiego. Ja sam mieszkam w "okropnych blokach po PEWEXie" (jak napisała
      "stara mieszkanka z ulicy Kijowskiej) dopiero czwarty miesiąc, ale akurat
      trafiłem w wir sporu o sposób zagospodarowania placu przed dawnym Eldorado
      socjalistycznego handlu.
      Wyjaśnijmy też, że tytuł w GW trochę niefortunny, ściślej byłoby:
      Rynek Krowoderski - podziemny parking i piękny skwer. Jako były mieszkaniec
      ulicy Powiśle (przy placu Na Groblach) radzę oponentom Rynku Krowoderskiego,
      żeby za kilka tygodni przeszli się Powiślem.
      Tak samo ładnie może być na Królewskiej.
    • Gość: Jacek Baluch Zamiast parkingu dla Krowodrzy - dzielnicowe ce... IP: *.chello.pl 15.05.10, 15:17
      W artykule Magdy Kursy najdziwniejsze jest jedno stwierdzenie: "teren nie jest
      objęty planem zagospodarowania przestrzennego". Centralna arteria, poniekąd
      reprezentacyjny wjazd do Krakowa od strony zachodniej i nie ma takiego planu?
      Rado Miasta! Miasta Krakowa! Jak to możliwe?
    • Gość: geometric Koncepcja rynku krowoderskiego ( wizualizacje ) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 14:50
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1207221
      conaulicy.pl/index.php?c=forum&act=mess&id=27687&co=1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka