Dodaj do ulubionych

Przerwana warta pod krzyżem katyńskim

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 22:38
Bardzo proszę o niekomentowanie decyzji gimnazjum.

Bardzo proszę, by złośliwcy szczególnie specjalizujący się w szyderstwach nie
naigrywali się z młodzieży. Oto proszę.

W imię szacunku do tych, co odeszli Tam. To też jest i może być lekcja
patriotyzmu - szacunek wobec drugiego, uszanowanie odmiennej wizji.
Obserwuj wątek
    • Gość: redan dziki kraj (jak powiedzial pewien znany golfista) IP: *.chello.pl 28.04.10, 23:00
      Warta przez caly rok ? To nie jest gleboki PRL - to jest glebokie średniowiecze !
      • Gość: ks marek Re: dziki kraj (jak powiedzial pewien znany golfi IP: *.chello.pl 28.04.10, 23:15
        młodzież zawiodła ! powinniśmy możliwie najszybciej wprowadzić euro i na
        banknotach wszystkich nominałów umieścić wizerunki naszego prezydenta ! to
        byłoby spełnienie jego woli-szybkie wprowadzenie euro
        • Gość: dyszel Kurator won za niepopieranie prania mózgów! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 12:58
          • Gość: (.)(.) Re: Kurator won za niepopieranie prania mózgów! IP: 109.255.148.* 29.04.10, 13:02
            facet ktory to wymyslil jest totalnym debilem a dyrektor ktory pomysl
            podchwycil nadaje sie do natychmiastowego zwolnienia

a propos warty. moze kolka przyjaciol radai maRYJA sie wlacza????
            • Gość: brawo Szybko otzreźwieli :) Gartuluję decyzji. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:12
              Nie wszyscy, jak widać, pozwalają sobie robic wodę z mózgu różnym Pospieszalskim.
              • Gość: dar Re: Szybko otzreźwieli :) Gartuluję decyzji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:31
                Proponuję nową wartę, wartę- warty, będzie polegać ona na tym żeby pilnować tych co mieli stać na warcie !! Dość olewactwa, walczmy o nasz naród, bądźmy dzielni i nieugięci !!

pzdr ja Głosujcie na mnie !!! dziękuję !!
                • ostygly_lechu Re: Szybko otzreźwieli :) Gartuluję decyzji. 29.04.10, 20:28
                  Znow PiSs-fuckstwo sie osmieszylo!!!
                  • krzych.korab Nie wierzę że to uczniowie wpadli na ten pomysł. 30.04.10, 06:54
                  • Gość: Emoryt Re: Szybko Gartuluję decyzji śmieciu IP: *.2.20.195.pp.com.pl 30.04.10, 10:22
                    Zuk gnojnik przy tobie to okaz świętości durniu malinowy!
              • a.k.traper skutki zwycięstwa idei nad zdrowym rozsądkiem 29.04.10, 16:08
                zazwyczaj tak to sie kończy, jedni wygłaszaja pełne patosu hasła,
                inni (po dawnemu politruk) zgłaszaja najdurniejsze decyzje, powstaje
                komisja pilnująca by tylko godni mogli uczestniczyć a na końcu
                zostaja ci co muszą. Swego czasu sąsiadka działajaca m.in w Rodzinie
                RM robiła łapanki na małe dziwczynki w celu stworzenia podwórkowego
                kółka różańcowego, straszyła karami bozymi itd. w końcu rodzice ja
                wzięli w kółko i obiecali zadek skopac i rzodkiewki posadzić jak nie
                da spokoju dzieciom, to prawie jak pedofilia, leczenie tylko
                wstrząsowe. Ciekawe czy była mowa o ocenach itd. itp.
            • dybko2 Re: Kurator won za niepopieranie prania mózgów! 29.04.10, 14:04
              Gość portalu: (.)(.) napisał(a):

> facet ktory to wymyslil jest totalnym debilem a dyrektor ktory
              pomysl
              > podchwycil nadaje sie do natychmiastowego zwolnienia
              >
              > a propos warty. moze kolka przyjaciol radai maRYJA sie wlacza????
              O kosztach z naszych podatków nie myślisz? Dla zabezbieczenia
              zdrowia fizycznego musiała by stać karetka z lekarzem.A duchowego
              jakiś czarny ,za darmo stał nie będzie.Do tego koszty pośrednie.
            • mus-zek0 Re: Kurator won za niepopieranie prania mózgów! 30.04.10, 06:55
              Najlepiej niech dyrektor trzyma wartę przez cały rok,wtedy nikt mu nie odbierze
              splendoru.
          • Gość: hegemon® mieczaki, słomiany zapał 100% polactwo IP: *.aster.com.pl 29.04.10, 13:04
            dać im order orła białego
            • Gość: e jaki to niby efekt miało dać ? IP: *.chello.pl 29.04.10, 13:12
              lepiej żeby gówniarze śmieci pozbierali w tym czasie, zamiast sterczeć na baczność
              • 123456ag Re: jaki to niby efekt miało dać ? 29.04.10, 13:22
                Gość portalu: e napisał(a):

> lepiej żeby gówniarze śmieci pozbierali w tym czasie, zamiast sterczeć na baczn
                > ość
                No chyba że staliby pod pomnikiem bohaterów getta.
                Wielu Polaków w obliczu tych wszystkich szyderstw i manipulacji zastanawia się
                czy Kazimierz Wielki miał rację.
                • Gość: obserwator Re: jaki to niby efekt miało dać ? IP: *.ists.pl 29.04.10, 14:44
                  Fajnie! Jak ktoś ma inne poglądy niż Ty od razu jest żydofilem.
                  Bardzo prosto świat postrzegasz.
              • Gość: Swan mało chetnych? To dyrektora tam postawić.. IP: 89.174.254.* 29.04.10, 13:22
                skoro miał taki pomysł to niech go teraz realizuje....
                Trzeba zycie brac po męsku na klatę panie Dyrektorze; za własną głupote sie
                płaci więc marsz pod pomnik baranie..
                • krzych.korab Plus rodzic co uznał to za naukę patriotyzmu, nie 29.04.10, 14:15
                  wiedzieli co znaczy słowo patriotyzm, to teraz stać razem z radą pedagogiczną.
                • Gość: wartownik Re: mało chetnych? To dyrektora tam postawić.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 20:33
                  po pierwsz dyrektor sam tam stał, ja też i jestem z tego dumna. na
                  dodatek nikt mnie do tego nie zmuszał, ci co nie chcieli to po
                  prostu nie szli.
              • Gość: Supermenka Re: jaki to niby efekt miało dać ? IP: *.spray.net.pl 29.04.10, 13:49
                Brawo@
                Inicjatywy mają byc pożyteczne dla potomnych, a nie dla nieprzytomnych...
              • supergrabek Co zamiasrt warty? 29.04.10, 18:39
                Śmieci pozbierane, ale wosk to by mogli zdrapać z chodnika przed Pałacem
                Prezydenckim.
            • Gość: przyszły prezydent Czy ojciec Rydzyk już o tym wie ??!! :o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:39
              on na pewno będzie chętny żeby tam stać, tylko trzeba go o tym poinformować, może on nie wie że tam jest taki krzyż ??
              • viscon Re: Czy ojciec Rydzyk już o tym wie ??!! :o 29.04.10, 13:43
                ojciec dyrektor tam stanie jak mu przetransportują i postawią obok
                taką wielką skarbonę - trochę grosza zawsze wpadnie
                • Gość: krakowianin Re: Czy ojciec Rydzyk już o tym wie ??!! :o IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 22:12

Odczep się klarnecie od ojca Rydzyka! Robi dobrą robotę dla swojego
                  miasta , więc nie kpij sobie pajacu, bo sam byś nawet palcem nie
                  kiwnął leżąc zaćpany pod płotem. Jestem pełen podziwu dla niego, bo
                  nie przejmuje się takimi jak twoj opiniami i dalej robi swoje.

• Gość: sas Re: mieczaki, słomiany zapał 100% polactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 14:20
              pochować na Wawelu!!!
            • wojtek45-1 Re: mieczaki, słomiany zapał 100% polactwo 29.04.10, 16:31
              Jak chcesz to idź tam i stój.
              nawet dwa lata.
              A od dzieciaków won.
        • maruda.r Duch komsomołu 29.04.10, 13:02

Pomysł dyrektora jest wprost z najmroczniejszego okresu PRL - z czasów
          stalinizmu. Kilkadziesiąt lat temu osoba o mentalności dyrektora Graniczki
          zmuszałaby uczniów do wart przy grobie Bieruta.
          • Gość: grr Re: Duch komsomołu IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 29.04.10, 13:12
            nic dodac, nic ujac
          • Gość: xx Re: Duch komsomołu IP: *.icis.pcz.pl 29.04.10, 13:12
            Pamietam fotki z ZSRR jak konsomolcy stoja na warcie pod pomnikami Stalina i Lenina.
          • kazek100 Re: Duch komsomołu 29.04.10, 13:12
            "Gimnazjum już raz zwróciło się do kuratorium, by wezwało ono inne
            szkoły do pomocy, ale kurator odpowiedział, że szkoła ma przede
            wszystkim uczyć dzieci, "

Jaka zazdroszczę Krakusom trzeźwego i mądrego kuratora oświaty.

Piszę z Poznania - nasze kuratorium niestety specjalizuje sie w
            ideologicznych zabawach. Pozdrowienia dla mieszkańców Krakowa!

PS. Absolutnie załamujące są słowa dyrektora tego gimanzjum (cytuję
            z paimięci "niestety kuratorium nie wsparło naszego pomysłu"). Czyli
            z urzędu mamy obowiązek wspierać pomysły ideologów? Taki
            pseudopatriotyczny szantaż? Ja rozumiem jakieś jedno spotkanie, ale
            cały rok stac pod pomnikiem,, zamiast się uczyć? Co za brednia. Może
            jeszcze krzyżem powinni przez ten rok leżeć?
          • noducks Re: Duch komsomołu 29.04.10, 13:13
            mozliwe, ze byl to nawet pan graniczka senior. dna to potezna sila :D
          • Gość: dar Re: Duch komsomołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:44
            Proponuję nową wartę przy moim kiblu, bo czasami leci z niego woda a nie powinna, coś jest nie tak ze spłuczką widocznie nie odbija prawidłowo :/ przez to niedbalstwo płacę więcej za wodę a dlaczego ??protestuję !! Dość olewactwa i nie patriotyzmu łączmy się wszyscy !!

pzdr. ja, Głosujcie na mnie !! Dziękuję !!
            • offon Zawór pływakowy, amigo 29.04.10, 15:30
              wymień sobie zawór pływakowy, młodzieżówka PiS powinna chętnie pomóc
              • Gość: dar Re: Zawór pływakowy, amigo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 16:27
                he tak sądzisz i na pewno nie jesteś z PiS i nie masz może brata bliźniaka bo wiesz mam pewne obawy ,,, w sumie to wolałbym warte :/

pzdr. ja Głosujcie na mnie :)
              • Gość: dar Zastanawiam się nad tym moim kiblem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 21:25
                I nie mogę dojść do ładu jak to się mogło stać ?? czy ktoś maczał w tym ręce ?? Czy wsadził je centralnie do kibla czy tylko grzebał w spłuczce ?? A jeżeli grzebał w kiblu to czego tam szukał i co mógł tam zrobić ?? Komu zależało na tym abym nie mógł spokojnie spóścić wody i żebym płacił droższe rachunki za wodę?. Ktos przecież musi być winny ! Pewnie to jakiś nie polak i wykształciuch !

pzdr. Ja, Głosujcie na mnie !!! dziękuję !!!
        • Gość: k Re: dziki kraj (jak powiedzial pewien znany golfi IP: *.chello.pl 29.04.10, 21:34
          Gość portalu: ks marek napisał(a):

A czy kartofel wystarczy?
        • albejza Re: dziki kraj (jak powiedzial pewien znany golfi 30.04.10, 03:35
          Jesteś debilem czy kretynem?Bo już się pogubiłam czytając Twoje wypociny!Aż żal
          ,że to publikują!
      • Gość: niespodziewany Re: dziki kraj (jak powiedzial pewien znany golfi IP: *.chello.pl 29.04.10, 16:30
        TO jest wlasnie to do czego cofnol polsze janek
        pawelek,,,,,,,,,,,,NIEKOMENTOWANIE?............jak mozna takiej kolosalnej
        bzdury nie komentowac,co
        za kretyni cos takiego wymyslili,balwany i tumany,tylko tyle mozna
        powiedziec,jaki szacunek o czym ty z boku mowisz?............dla
        kogo?.....ludzie gina codziennie ,codziennie tez umieraja ,czasami nie maja
        nikogo ,i na ich grobie( az mi sie nie chce myslec co z cialem takiej osoby sie
        dzieje) nie stoi NIKT ,wiec dlaczego mam sie litowac niby nad tymi ? cos
        specjalnego zrobili? komus pomogli ( poza soba)?.cokolwiek?............NIE ,to
        nie pitol brachu bos osiol........
    • Gość: m.j.k Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:04
      dobrze, że jeszcze nie wszyscy powariowali i nie poddali się tej
      narodowej histerii...
      • Gość: imd Brawo Wyrozumski, brawo GW! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.10, 23:07
        to Wasz wielki sukces! jest co świętować!!
        • Gość: dar Re: Brawo Wyrozumski, brawo GW! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:09
          dokładnie zapylaj pod krzyż mądraliński polski patrioto od siedmiu boleści,, jak Cie tam nie zobaczymy to znaczy że jesteś niepatriota i nie polak :)
      • jockerkjs Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 13:49
        Ale dlaczego do 2011 ??
        Lepiej by było ta warte juz zrobić na wieki jak przy grobie
        nieznanego żołnierza.
    • Gość: ks marek Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.chello.pl 28.04.10, 23:06
      w tym patriotycznym zapale proponuję gimnazjalistą pisanie petycji do rządów
      Rosji i Niemiec w sprawie zmiany nazwy gazociągu "nord stream" na gazociąg
      "Kaczyński"...
      • Gość: Bonifacy Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:14
        A ja proponuję, przewielebny księże Marku, wrócić do gimazjum i
        nauczyć się nie sadzić byków.
        • elek984 Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 14:31
          Co się czepiasz, "Kaczyński" napisał poprawnie :)
      • jkmjkm Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 13:14
        Mam lepszy pomysł! Zorganizujmy wyprawę na Marsa (uda się - mamy przecież
        najlepszych pilotów na świecie) i po zdobyciu tej bezbożnej planety przemianujmy
        ją na planetę pod wezwaniem Najświętszej Matki Boskiej, natomiast najwyższą górę
        nazwijmy - Góra Lecha Aleksandra Kaczyńskiego!
        I na pohybel innowiercom!
        • viking2 Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 30.04.10, 03:30
          jkmjkm napisała:

> Mam lepszy pomysł! Zorganizujmy wyprawę na Marsa (uda się - mamy przecież
          > najlepszych pilotów na świecie)

Ale koniecznie na drzwiach od stodoly...
    • Gość: norec koniec bałwochalstwa IP: *.147.132.134.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.04.10, 23:16
      No i w końcu koniec histerii. Bo czym jest ten 'krzyż katyński'? Jest tylko
      pomnikiem pomnika - dalekim echem. Stawianie wart i zniczy wokół tego miejsca
      jest oddawaniem czci fałszywemu bożkowi. Postawili krzyż - w porządku, nadali
      mu imię 'katyński' - już mniej, bowiem nijak się on ma do Katynia. Niedługo
      może zaczęliby oddawać cześć zdjęciom lasu katyńskiego - czemu nie, skoro to
      tak 'uświęca'...
      Warty pelnić na miejscu właściwym, najbliższym a nie na wyimaginowanym.
      • Gość: grr Re: koniec bałwochalstwa IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 29.04.10, 13:14
        albowiem balwochwalstwo jest jedna z prawd zalozycielskich sekty nam
        milosciwie panujacej w polsce... jej fundamentem i podstawa na wieki
        wiekow
      • Gość: bolo Re: koniec bałwochalstwa IP: *.pp.com.pl 29.04.10, 18:06
        Proponuję, żeby na warcie stanęli rodzic, który (podobno) ten kretynizm wymyślił
        do spółki z dyrektorem gimnazjum (politruk od wos-u), który z lizusostwa i dla
        kariery to rozkręcił. Niech stoją 24 h/dobę, do emerytury.
    • Gość: Pudelek Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: 188.33.153.* 28.04.10, 23:33
      cóż, jak widać w szkole jednak są normalni uczniowie i rodzice, którzy nie
      chcieli się bawić w ten cyrk. Proponuję teraz po fiasku tej inicjatywy maraton
      wokół Wawelu, najlepiej z dyrektorem i uczniem-inicjatorem jako jedynymi
      członkami - oczywiście przez cały rok i w systemie dzień-noc
      • Gość: nordec Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.147.132.134.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.04.10, 23:36
        wiesz co, ale dlaczego nie chcesz być patriotą?

Gość portalu: Pudelek napisał(a):

> cóż, jak widać w szkole jednak są normalni uczniowie i rodzice, którzy nie
        > chcieli się bawić w ten cyrk. Proponuję teraz po fiasku tej inicjatywy maraton
        > wokół Wawelu, najlepiej z dyrektorem i uczniem-inicjatorem jako jedynymi
        > członkami - oczywiście przez cały rok i w systemie dzień-noc
        • Gość: LosVonWarschau bo uwiera mnie moherowy beret..... IP: *.146.126.89.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.04.10, 06:17
          ... i jestem jeszcze za młody (za 40 lat już będę - będę niedowidział, niedosłyszał, znał języki jak Mr Zero - wtedy będę patriotą)....
        • Gość: ? Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 13:01
          A dlaczego miałby chcieć?
    • konikdrewniany07 szybko minęło 28.04.10, 23:37
      No i czego się uczniowie nauczyli z tego wszystkiego ???

gość portalu: z boku napisał(a):
      Bardzo proszę, by złośliwcy szczególnie specjalizujący się w szyderstwach nie
      naigrywali się z młodzieży.
      ... W imię szacunku do tych, co odeszli Tam. To też jest i może być lekcja
      patriotyzmu - szacunek wobec drugiego, uszanowanie odmiennej wizji.
      Nie szydzimy ze zmarłych ani (tym bardziej)z młodzieży (dzieciaki najbardziej tu
      ucierpiały) - szydzimy z dorosłych, którzy wymyślili COŚ TAKIEGO - tu nie
      chodzi o wizję, tylko o rozsądek i niekoniunkturalizm
      • frankyy dyr. Graniczka prywatnie może stać w domu 29.04.10, 12:59
        pod krzyżem, jeśli tak mu na tym zależy, albo niech idzie na kolanach do
        Smoleńska ale szkołę nie zostawi w spokoju. Kuratorium powinno wysłać go na
        obowiązkowe badania psychiatryczne.
      • fagusp Re: szybko minęło 29.04.10, 13:25
        > No i czego się uczniowie nauczyli z tego wszystkiego ???

Jakby pociechę od tego tatusia posadzili na rok w oślej ławce toby się małolaty
        nauczyły asertywności. Konkretnie tego, że warto pójść do starych i zadać im
        fundamentalne pytanie: Chcecie mi nastrzelać obciachu przy całej szkole?
    • Gość: Lokos Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 23:45
      wyrazy uznania dla uczniów i rodziców!!!
    • pj.pj Brawo kuratorium! 29.04.10, 00:05
      Jak to dobrze, że kurator nie uległ nastrojowi histerii i jej
      bogoojczyźnianemu terrorowi, tylko spokojnie i rzeczowo wyjaśnił, co jest
      zadaniem szkoły.
      • Gość: turtlezzz Re: Brawo kuratorium! IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 00:15
        Podpisuję się obiema rękami. Prawidłowa reakcja kuratorium.

Teraz ktoś powinien jednak wytłumaczyć niektórym z tych dzieci, że nie chodzi o brak patriotyzmu, czy zwykłe lenistwo innych szkół. Że patriotyzm przejawia się na różne sposoby, nie wszystkie równie mądre.
        • aligator.1 Re: Brawo kuratorium! 29.04.10, 10:11
          Całkowici esię z tym zgadzam.
      • Gość: Była belferka LIzusostwo ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 11:12
        ... to problem polskich szkół. W żadnej sferze życie nie ma tylu lizusów,
        koniunkturalistów i karierowiczów jak pośród dyrektorów i kandydatów na
        dyrektorów szkół.
      • Gość: gość tedy Re: Brawo kuratorium! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 21:05
        Mają szczęście,że w kuratorium i Ministerstwie nie pracują ludzie LPR
        bo wtedy udział w warcie byłby obowiązkowy dzieci i rodziców
    • Gość: zyzek Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.ghnet.pl 29.04.10, 00:14
      I przeminęło z wiatrem.
      • o.beyzyma Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 15:03
        Dobrze, że chociaż przyszedł ktoś zluzowaqć z warty tego
        ostatniego... Inaczej pewno stałby biedak tak długo aż by padł :(
    • befanka0106 Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 00:24
      MYSL - TO JEST PATRIOTYCZNE
    • Gość: Stefan kiedy? IP: 77.236.0.* 29.04.10, 00:34
      Kiedy pan dyrektor Graniczka składa rezygnację?

Patriotyzm to praca dla Kraju. Patrotyzmem nie są puste gesty!
    • Gość: gosia Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.range86-186.btcentralplus.com 29.04.10, 00:43
      a w wakacje? kto był zaplanowany? dyrektor?:)
      • Gość: I wolną Polske.... Dyrektor debil IP: *.chello.pl 29.04.10, 00:48
        do odwolania- to kuratorium akurat moze zrobic!
      • aligator.1 Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 10:14
        Nieee!! Dyrektor w wakacje wypoczywałby z odczuciem zadowolenia z patriotyzmu
        swoich uczniów.
        Szkoda, że sam nie włączył się do akcji (aktywnie, a nie tylko słownie).
    • Gość: wenge To było z góry wiadome - bo to był chory pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 02:30
      Z góry było wiadomo ,że to chory pomysł bez szans na kontynuację -
      czas zweryfikował te "mądrości".Więc nie było się o co gorączkować .
      Natomiast wydaje mi się ,że tą "chwalebną" inicjatywę powinni
      kontynuować Dyrektor szkoły ( za poparcie) i "jeden z rodziców" ( za
      pomysł)SAMEMU!!
      Powinni stanąć na warcie pod Krzyżem Katyńskim choćby przez 1
      godzinę dziennie ( niekoniecznie w nocy), dając tym wyraz "swojego
      patriotyzmu". Wtedy Z Wielkim Podziwem za 11 miesięcy sam przyjdę
      pod Krzyż Katyński składając Hołd nie tylko Ofiarom Katynia ale i
      wymienionym osobom za wytrwałość w okazywaniu "własnego patriotyzmu".
      A tymczasem dałbym wskazówkę Kuratorowi Oświaty czy przypadkiem nie
      należałoby zastanowić się nad kompetencjami owego dyrektora i czy
      taka inicjatywa np. nie narażała bezpieczeństwa uczniów (
      obligowanie do pełnienia warty w miejscu publicznym bez opieki
      szkoły ). Zastanawiam się kto przyznałby się do tej "inicjatywy"
      oraz "jej poparcia" gdyby np. pełniący wartę ( lub udający się na
      jej pełnienie) uczeń został pobity albo okradziony?
    • rodzic1111 Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 02:41
      Nie jest prawdą, że to była inicjatywa rodziców. Przy okazji zebrań rodziców
      został zwołany apel na salę gimnastyczną, gdzie została przedstawiona
      propozycja (nie do odrzucenia oczywiście) aktu hołdowniczego pod krzyżem
      katyńskim, który wcześniej jakoś nie rajcował tak dyrekcji "jedynki".
      Rzeczywisty wymiar tej sprawy jest taki, że dyrektor i pewna część kadry
      dydaktycznej tej szkoły to twardy elektorat PiS. Można by to uznać za sprawę
      prywatną, żeby nie to, że dyrektor nie dość, że nie ukrywa swoich sympatii, to
      aktywnie wskazuje tą partię jako wzór do naśladowania. A co za tym idzie
      (zgodnie z linią ideową tej "partii") głosi lekceważący stosunek do legalnych
      władz tego kraju (które dają mu pracę), dzieli naród na patriotów i
      niepatriotów i (jak się okazuje) zmusza do hołdów również uczniów. Nie
      ustępują mu inni nauczyciele. Nauczycielka WOS (Wychowania o Społeczeństwie)
      Gazetę Wyborczą nazywa w trakcie lekcji terminem "gadzinówka", a rząd
      (nawiasem mówiąc legalny) michnikowszczyzną. Z kolei ksiądz od religii
      przekonuje w ramach swoich lekcji, że Lech Wałęsa do agent bo (tu następuje
      prawdziwe szczytowanie klerykalnej logiki) w czasie stanu wojennego był
      internowany nie w więzieniu, ale w ośrodku rządowym w Arłamowie. Ja się pytam
      wobec powyższego, czy moje dzieci chodzą do (tej?) szkoły w Korei Północnej
      oddzielonej kordonem od reszty kraju, czy w kraju definiowanym jako
      demokratyczny, w którym dzieci mają chodzić do szkoły, a politycy do rządu, a
      nie odwrotnie.
      • Gość: wenge Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 04:06
        Tylko wspólczuć można.Na szczęście historia nasza uczy ,że wszelkie
        przejawy nacisków i kształtowanie światopoglądu "na siłe" wywiera
        wręcz odwrotny skutek ( polska przekorność?), rodzi bunt i sprzeciw.
        Ma to jedną zaletę : młodzież będzie chciała mieć "swoje" zdanie.
        Przy wszelkich wadach reformy oświaty ,której następstwem jest
        powstanie gimnazjów są dwie zalety : nauka trwa tylko 3 lata , wynik
        egzaminu gimnazjalnego nie zależy od szkoły i żaden dyrektor nie
        wymusi na uczniach "posłuszeństwa".
        Politykowanie w szkole , szczególnie na płaszczyźnie zależności
        nauczyciel - uczeń , uważam za naganne bez względu na przynależność
        polityczną grona pedagogicznego .
        Czytając komentarz przed oczami stanęły mi czasy szkolnictwa w PRL i
        nie widzę tu żadnej różnicy.
        Skąd ja to znam : "kto nie z Nami ,Ten przeciw Nam"( PISOKOMUNA?)
      • Gość: ojciec 1212 Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: 81.21.203.* 29.04.10, 14:57
        Potwierdzam tą indoktrynację PIS , pani od WOS gdy kazała w tamtym roku wymienić
        30 najważniejszych wydarzeń 20 wieku , to okrągły stół, nagrodę Nobla dla Wałęsy
        - mówiła to zdrada i inne epitety.
        Jak mam wytłumaczyć dziecku że to nie prawda, co ta PANI z WOSU wie o historii
        20 wieku - dzieci od tego czasu zaczęły się UCZYĆ POD PANIĄ z WOSU - i kto tutaj
        się kompromituje, jak psuje to KRĘGOSŁUP MŁODEGO CZŁOWIEKA , niestety dzięki
        takiej selekcji nauczycieli przez Dyrekcję
    • Gość: pinus Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.ghnet.pl 29.04.10, 06:23
      wspaniale, że czasem w tej zalewie absurdu zwycięża zdrowy rozsądek,
      budujące
      • adria231 Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 06:53
        Całe szczęście.Nie bardzo wyobrażałam sobie,jak to organizacyjnie
        zostało rozwiązane.Okazało się,że to była mniej wiecej taka sama
        organizacja ,jak na wycieczce samolotem 10 kwietnia. Cóż ,
        organizatorzy tez z partii jedynie słusznej(PJS).
        • Gość: grr Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 29.04.10, 13:16
          bo w polsce rzadzi bylejakosc i prowizorka... wystarczy popatrzec na
          nowo powstajace drogi
    • yuly Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 06:47
      Dlaczego nikt nie odważy się powiedzieć prawdy - że cała wyprawa do Katynia
      nie miała na celu czczenia kogokolwiek, tylko miała być rozpoczęciem kampanii
      wyborczej panów K.? A że organizowano to wszystko z właściwą im ignorancją i
      megalomaństwem to wyszło jak wyszło. Dobrze, że rodzice i uczniowie po
      początkowym szaleństwie i udziale w narodowym smarkaniu ochłonęli i wrócili do
      logicznego myślenia.
      • amenominakanushi-pan-poczatku Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim 29.04.10, 22:11
        Bo prawda jest taka trywialna, nie bohaterska, nie patriotyczna, nie
        martyrologiczna, nie bogo-ojczyźniana.
    • Gość: MaciekKraków Sposób załatwienia sprawy przez dyrektora... IP: 77.236.0.* 29.04.10, 07:14
      ... nie był dobry. Nie można zwołać zebrania rodziców i mówić im o propozycji
      warty pod krzyżem w momencie, gdy pierwsze dzieci już stały. Nie można takich
      rzeczy przeprowadzać wcześniejszego przygotowania - bez porozumienia z
      rodzicami, z innymi szkołami, z kuratorium, a przede wszystkim z uczniami. W
      przeciwnym razie naraża się i siebie i szkołę na śmieszność. To ze jakiś
      rodzic coś wymyślił nie znaczy, że wszyscy inni się na ten pomysł rzucą.
      Wg mnie chybiony nie jest tyle sam pomysł, co jego skala. Myślę, że dzieci
      chętnie stanęły by na takiej warcie np. w święta związane z niepodległością
      itp. Tak jak harcerze. I nikt by się nie wyśmiewał.
      Jeśli chodzi o dyrektora to pamiętam jego przemówienie z początku roku
      szkolnego. Podobało mi się, przepełnione było miłością do historii Polski i
      patriotyzmem. Szkoda, że ten nurt patriotyczny poprzez pomysł 365-dniowej
      warty znalazł się na manowcach.
    • Gość: uczennica Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:20
      Chodzę do tego gimnazjum i szczeze sie ciesze ze wraty sie skonczyly, nikt nie chcial tam stac jak nie mial lekcji(stalismy w czasie lekcji). A poza tym nie moge sie doczekac kolejnego pomyslu ze strony dyrektora...
      W tej szkole nauczyciele otwarcie narzucaja sowje poglady polityczne i nienawiść do gazety wyborczej wiec na pewno ten artykul nie zostanie bez komentarza na lekcji lub w postaci apelu...nie moge sie doczekac
      • wu67er jeżeli zostałaś zmuszona... 29.04.10, 09:32
        ...do stania na warcie w czasie lekcji, to Twoi Rodzice powinni zwrócić się z
        oficjalną skargą do kuratorium, do wizytatora nadzorującego tę szkołę.
        Pseudopatriotyczny obłęd wielbicieli PiSiu przekracza
        jakiekolwiek granice - przyzwoitości, zdrowego rozsądku, ogólnie pojętej
        normalności... Przypominają mi się lata PRL-u, kiedy komuniści zmuszali do
        "spontanicznego" udziału w pochodach pierwszomajowych i akademiach "ku czci"...
        • Gość: uczennica Re: jeżeli zostałaś zmuszona... IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 10:41
          nie stałam, bo maiła dobre usprawiedliwienie, ale moje kolężanki stały....
          • jola.331 Re: jeżeli zostałaś zmuszona... 30.04.10, 10:08
            Do " uczennicy": powiedz nam tak szczerze,czy Ty jestes tak naprawde uczennica
            tego liceum? Twoje wpisy sa miedzy 8.20 a 10.40 i chyba w czasie powinnas byc w
            szkole, nieprawdaz?Czekam na odpowiedz!!!
            • wu67er nie strasz dziecka, czytaj ze zrozumieniem!!! 30.04.10, 11:29
              przecież w tekście WIELOKROTNIE jest napisane, że chodzi o gimnazjum a nie
              liceum... jeżeli masz kłopoty z tak podstawowymi informacjami, nie czepiaj się
              dzieci, tylko uzupełnij własne braki w edukacji....
              • jola.331 Re: nie strasz dziecka, czytaj ze zrozumieniem!!! 01.05.10, 07:19
                wu67er napisał:

> przecież w tekście WIELOKROTNIE jest napisane, że chodzi o gimnazjum a nie
                > liceum... jeżeli masz kłopoty z tak podstawowymi informacjami, nie czepiaj się
                > dzieci, tylko uzupełnij własne braki w edukacji....
                Wiesz, edukacja to nie tylko czytanie ze zrozumieniem albo bez
                zrozumienia.Edukacja to rowniez to, co soba reprezentujemy, jak sie odzywamy do
                drugich osob.Fakt, ze nie znam nowego systemu szkolnictwa polskiego (mieszkam
                poza Polska od 20 lat) nie czyni ze mnie (lub osob mi podobnych) niedoukiem.NIE
                OBRAZAJ INNYCH!!! A co do mojego wyksztalcenia, no coz, to nie twoj
                "wyksztalcony" biznez.A poza tym to ja nikogo nie strasze, ja sie tylko
                pytalam.Masz cos na swoim sumieniu?
            • Gość: uczenica Re: jeżeli zostałaś zmuszona... IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.10, 16:43
              wtorek, srode, czwartek mielismy wolne z powodu egzaminu gimnazjalnego, a tak po za tym chodze do gimnazjum a nie liceum
              • jola.331 Re: jeżeli zostałaś zmuszona... 01.05.10, 07:25
                Gość portalu: uczenica napisał(a):

> wtorek, srode, czwartek mielismy wolne z powodu egzaminu gimnazjalnego, a tak p
                > o za tym chodze do gimnazjum a nie liceum
                Droga ucznnico,dziekuje ci bardzo za odpowiedz na moje pytanie.Czytaj wyzej moje
                wyjasnienie dlaczego pomylilam gimnazjum z liceum.Pozdrawiam i zycz ci samych
                sukcesow w szkole.
        • synprl Z tym zmuszaniem w PRL to różnie było 29.04.10, 13:29
          Co do zmuszania do uczestnictwa w pochodach, powitaniach dygnitarzy itd... to owszem, ale nie przez cały PRL i nie w każdej szkole. Jak zwykle bardzo wiele zależało od dyrektora szkoły, miejscowych władz, rodziców, samych uczniów. Zacząłem podstawówkę jeszcze przed stanem wojennym kończyłem w 1988, ani razu nie byłem zmuszony do pójścia na pochód, czy na inną imprezę polityczną, przeciwnie w mojej podstawówce nauczyciele byli od lewa do prawa, dyrektor partyjny, ale byli także nauczyciele związani z Solidarnością, o Katyniu dowiedzieliśmy się w roku 1986 na lekcji historii. W 1986 zgodnie z wolą uczniów i rodziców szkoła przyjęła nazwę Orląt Lwowskich.
          Więc nie można tak generalizować PRL, ale zgadzam sie z tym, że wbijanie światopoglądu na siłę już w szkole może dać efekty odwrotne od zamierzonych. W moim przypadku po trochu też tak było, gdy w 1989 zmieniał się ustrój byłem sympatykiem KPN i antykomunistą, wystarczyło 3 lata kapitalizmu, pierwsza praca i człowiek szybko docenił socjalne państwo, które opluwał, a im dłużej żyję w obecnym ustroju (mimo, że radzę sobie w nim nieźle) tym bardziej tęsknię za poprzednim państwem.
      • Gość: grr Re: Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 29.04.10, 13:18
        to niezla szkolka, nie sadzilem ze publiczne szkoly sa juz w rekach
        wyznawcow pana rydzyka... a krzyzy w tej szkole to pewnie macie po
        kilka na kazdej scianie nawieszane?
    • brave48 I bardzo dobrze, powoli kończy się ten cyrk ... 29.04.10, 08:22
      Jesteśmy bardzo podatni na takie zbiorowe histerie ...
      • maciekgr Re: I bardzo dobrze, powoli kończy się ten cyrk . 29.04.10, 13:09
        Ano prawda! POmyślałeś i napisałeś!
    • Gość: ktoś Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: 83.13.232.* 29.04.10, 08:28
      Chwała i dziękczynienie, że przerwano tę kretyńska akcję, która z poważnych i
      tragicznych wydarzeń zrobiła szopkę.
    • Gość: niehisteryk Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:36
      cóż to za kretyński pomysł.Dorosłym kompletnie odwaliło w tej zbiorowej histerii
    • dokto Ja z synowcem na czele i jakoś to będzie... 29.04.10, 08:47
      Dlaczego inicjatorzy akcji, ktokolwiek by to nie był, nie
      przygotowali jej należycie?
      Czy nie powini zacząć od nieoficjalnego "wywiadu" w innych szkołach
      skoro potrzebowali poparcia?
      Czy nie powinni zorganizowaś wartowania tylko w te dni na które
      mieliby obsadę (święta, itp)?

"Potrzebujemy wsparcia ministerstwa, kuratorium..."
      Czy to znaczy że chcą nakazem czy rozporządzeniem administracyjnym
      postawić młodzież na warcie?

Czy ...,

Eh, chyba za duzo tych pytań
    • brave48 a ja właśnie się będę naigrywał i szydził 29.04.10, 08:48
      głównie z durnego dyrektora bo to jego inicjatywa ...
      • Gość: Z boku Re: a ja właśnie się będę naigrywał i szydził IP: 193.193.65.* 29.04.10, 11:02
        daj spokój.
        • Gość: Agnieszka [...] IP: *.dfl.put.poznan.pl 29.04.10, 14:29
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Dżejdżej Re: a ja właśnie się będę naigrywał i szydził IP: *.radom.vectranet.pl 02.05.10, 10:12
        Nie tylko ty.

"Na pokład samolotu lecącego do Smoleńska, wsiadł człowiek "mały",
        kłótliwy, przeciętny prezydent, "zaściankowy" i ksenofobiczny, mierny polityk.
        Autor słów: "spieprzaj dziadu", "małpa w czerwonym", "ja panią załatwię",
        nieznający za to słów refrenu hymnu...
        Pośmiewisko nie tylko satyryków, ale całej Europy i prezydent
        z rekordowo niskim poparciem społecznym...

W trumnie ze Smoleńska, przywieziono "wybitnego męża
        stanu","patriotę", "bohatera narodowego", "ojca narodu", największego
        Polaka", "równego królom"...

Ja się pytam: kto podmienił ciało?!"
    • Gość: Kajo Przerwana warta pod krzyżem katyńskim IP: *.chello.pl 29.04.10, 09:05
      Nareszcie koniec tych wygłupów. Dyrektor uważa, że szkoła to jego prywatny
      folwark? Niech sobie tam stoi nawet do śmierci! - z kolegami z PiSu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka