Dodaj do ulubionych

Attention Carver

IP: 62.233.214.* 01.03.04, 23:57
Czy mogłbyś objaśnić krótką historię 3 zrujnowanych budynków między Siewną a
blokami, jeden jest zaraz przy drodze osiedlowej, drugi - najwięjkszy przy
blokach za LPG, a trzeci przy przystanku 164
Obserwuj wątek
    • Gość: carver Re: Attention Carver IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 08:10
      sa to stare budynki spoldzielni Pradnik Bialy Wschod. Jednak pare lat temu
      spoldzielnia przeniosla sie do takiego baraku kolo placu Imbramowskiego a
      budynki przywlaszczyla sobie miejscowa zulernia i bezdomni. Srednio co miesiac
      jest tam straz pozarna bo pala sie jakie rzeczy. POlicja niby probowala cos z
      tym zrobic ( wkoncu stwarzaja jakies zagrozenie ) ale najwyrazniej nie udalo
      sie im ( czytaj olali sprawe ). Kiedys byly plany zbudowania w tamtym terenie
      dodadkowych blokow, boisk itp rzeczy. Byl tez plan z garazami ale narazie
      cisza. Zauwaz ze od wysokosci Skrzyzowania Siewnej z BOciana ( kolo przystkanku
      Bociana ) az do blokow wojskowych kolo ulicy Bursztynowej jest pusty teren. I
      to w cholere pustego terenu... Tak samo jak teren po niedoszlej petli kolo
      wiaduktu nad Siewna.
      • mouset Re: Attention Carver 02.03.04, 10:43
        Aha thx. Tak pytam bo Salwator planuej jakieś residence koło Siewnej i jestem
        ciekaw gdzie mają ten teren
        • Gość: carver Re: Attention Carver IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 11:05
          Salwator ma siedzibe naprzeciwko blokow wojskowych wiec skoro maja cos budowac
          to napewno bedzie to w kwadracie miedzy Siewna, blokami z "seri 21", osiedlem
          wojskowym. CZyli na terenach starych zabudowan spoldzielni i miejscowej
          zeulerni. A tak jak ciekawostke to przy stacji LPG jest zachowayny kompletny
          stary slup oswietleniowy lacznie z lampa i cala instalacja elektyczna.
          Przypomina mi czasy kiedy nie bylo jeszcze bazy transportowej, kiedy na miejscu
          Contractora byly laki i pasly sie krowy, kiedy kolo okraglaka byl taki fajny
          staw... Swoja droga to teren w okolicach Siewnej w najblizszych latach niezle
          sie powinien zmeinic - jest duzo wolnego miejsca, 2 bazy transportowe ktore juz
          dlugo pewnie nie pozyja. To calkiem pokazny teren
          • mouset Re: Attention Carver 02.03.04, 22:18
            To kiedy zbudowano okrąglak?
            • Gość: carver Re: Attention Carver IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 22:33
              okraglak stal odkad sie urodzilem ( chyba kolo 1978 go postawili ale to wiem z
              opowiesci innych:). tylko ze oprucz okraglaka byla tylko hala ( ta co jest obok
              niego teraz ) i nic pozatym. Aha, w budynku AnnCo byla kotlownia. I tyle
              zabudowan. Wszedzie piekne laki, drzewa a za okraglakiem male gospodarstwo
              rolne i fajny staw - dzis juz przysypany chyba ale dokladnie nie wiem bo sie
              nie da juz dojsc tam. I pociagi towarowe prowadzone ET21,ET22 i moimi
              ulubionymi ET41 - srednio co 15 - 30 min pociag w ktoras ze stron. To bylo
              cos ... A wiesz ze Mozart i Billa powstaly w niedoszlej szkole ?? zbudowali ja
              za komuny ale nie wykonczyli i stal taki moloch. Dopiero w 1996 chyba weszli
              austriacy i przyprowadzili ten budynek do uzywalnosci. Oprucz tego jeszcze
              ciekawa rzecza jest stary mlyn w srodku osiedla - niestey 2 lata temu
              zabudowany i przeksztalcony na jakies mieszkania chronione. Nawet byla o tym
              sprawa w TV ze niby zabytkowy budynek zostal doszczetnie przebudowany.
              • mouset Re: Attention Carver 02.03.04, 23:23
                Stawek jakiś widać z nasypu linii PKP, a młyn przy Bursztynowej to podobno
                melina, i tak dobudowano, ze tylko podziemia są dostępne, zresztą ślady po
                młynówce są tam. Drugi młyn straszy przy NArutowicza
          • mouset Re: Attention Carver 04.03.04, 10:39
            Dziś zauważyłem drugi słup w drzewach :)
            • Gość: carver Re: Attention Carver IP: 5.2.* / *.chello.pl 04.03.04, 15:23
              hehe moznaby tak uchronic jeden z nich od dewastacji i wziasc sobie :) kolo
              garazu mam miejsce :))))
              • mouset Zespół XXI wieku 06.03.04, 18:19
                Salwator powiesił plakaty przy przystanku 137, wynika z tego ze zburzą te
                magazyny
    • Gość: mouset Re: Attention Carver IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 03.03.04, 09:14
      Heheh, widziałem ten slup z lampą dzisiaj, zabytek klasy 0!
      • Gość: havi Re: Attention Carver IP: *.wmgalicja.krakow.pl 04.03.04, 10:29
        ..niezly kawał historii a ja pamiętam górke narodową 1998 puste pola porosniete
        habziami i stare domki przy KK oraz stojące do dziś obudowane blokami 3 domy
        między KK a torami ciekawe jak będzie wyglądała górka za 10 lat? czy dotrze do
        nas tramwaj?
        • mouset Re: Attention Carver 04.03.04, 10:35
          W planach tak, może po estakadzie nad apteką, hiihih
          Havi, co z Twoim GG?
          • Gość: havi Re: Attention mouset IP: *.wmgalicja.krakow.pl 04.03.04, 10:46
            GG jest ok wyslij cos.
            ale tramwaj miał isc pod torami naszą działką i w górę przez starą stodołę
            między accordem a panamą ciekawe jaką ma miec trasę przez bialy pradnik
            • mouset Re: Attention mouset 06.03.04, 18:13
              między accordem a panamą brak placu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka