Gość: balusz IP: *.multi-play.net.pl 25.06.10, 06:52 UWAGA artykuł sponsorowany przez firmę medyczną. Już były pneumokoki, ptasia grypa kolej na kolejną szczepionkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
listekklonu Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 25.06.10, 07:19 Artykułem sponsorowanym śmierdzi na kilometr. Nie dajmy się zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: *.su.krakow.pl 25.06.10, 07:52 słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: *.tktelekom.pl 25.06.10, 07:56 to już wiem czemu Gajowy Komorowski tak bredzi... on się nie szczepił :-( Odpowiedz Link Zgłoś
polish-clusterfuck Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 26.06.10, 09:58 Oczywista oczywistosc. Sciana wschodnia i Galicja. Ciemne, brudne buractwo dla ktorego jedyna woda jak istnieje to "swincona". Zawszone, zapchlone i zakleszczone. To obraz pisiego elektoratu, ktoremu kleszcze infekuja resztki mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Ach, cóż za zgromadzenie mędrców IP: *.xdsl.centertel.pl 25.06.10, 18:46 HIV-a też nie ma. Bo za Franza Josefa nie było. Przyczyny galicyjskiej biedy mamy jak na dłoni. Jak tam jeszcze do dzisiaj wszyscy tacy mądrzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalska no właśnie IP: *.ghnet.pl 25.06.10, 08:29 Jakoś od kilku lat powinniśmy szczepic się na wszystko. Kleszcza pierwszy raz w życiu zobaczyłam równo trzy lata temu na nosie psa. Weterynarz uspokoił nas, że lokalnie kleszcze nie przenosza boreliozy i 'psiej' odmiany tej choroby. Poradził jak należy wyciagnąć kleszcza i zdezynfekować rankę. Zarówno psina jak i rodzina jest zdrowa i cała. Oczywiscie nie kwestionuję mozliwości zarażonych kleszczy gdzieś indziej ale żyję juz prawie pół wieku i jakos nic mnie nie zaatakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: no właśnie 25.06.10, 11:56 Też się śmiałem z kleszczowego zagrożenia, ale odkąd znalazłem jednego wgryzionego pod pachą, to już mi tak do śmiechu mniej. Na szczęście niczym mnie nie zaraził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalska Re: no właśnie IP: *.ghnet.pl 25.06.10, 12:28 Czy to wystarczający powód żeby sie szczepić? Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: no właśnie 25.06.10, 14:51 Chyba mi się nie będzie chciało, ale już nie uważam, że to całkiem bezużyteczna strata kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: no właśnie 27.06.10, 00:18 A ja wiem, ze to nie żarty, W zeszłym roku tylko obrywałam chwilkę chwasty bez rękawiczek i nie widząc żadnego kleszcza na oczy (pewnie go strąciłam wyrywanym zielskiem), musiałam brać końskie dawki antybiotyków, bo we własnym ogrodzie złapałam boreliozę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gftr Re: no właśnie IP: 85.222.87.* 28.06.10, 13:08 ja tak uważałem, że strata kasy, że mi wmawiają. od roku lecze sie na borelioze - pamiątka po ubiegłorocznym długim weekendzie. koszt porządnego leczenia to kilkaset zeta mieszięcznie. pomijam kwestie diagnostyki - na z ramienia nfz - najtańsza - ma 50% skutecznośc. taniej jest rzucac monetą - statystyczny efekt taki sam. gdybym przed rokiem miał tę więdze co dziś - poszedłbym do lasu zabezpieczony, a po uryzieniu od razu udał się do lekarza leczącego według ILADS, resztę konowałów olał. mysle ze takim kolesiem jest właśnie ten twoj lekarz lokalny, któryc ci opowiada ze lokalne kleszcze nie przenoszą boreliozy. jesli tak jest to na pewno lokalne komary przenoszą gupotę. a tu info www.borelioza.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikolajmiech Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.chello.pl 25.06.10, 08:56 żenujące są te wasze komentarze. Czytuję GW czasami i zawsze na forach czytam wredne komentarze, obraźliwe wyzwiska do autorów itp. itd. Śmierdzi mi to konkurencją... a jeśli to zwykli idioci, to proponuję ruszyć dupska i samemu zacząć pisać coś mądrzejszego a nie wciąż się przyp..dalać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aZbest Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: 195.117.99.* 25.06.10, 10:00 smiejsice sie ale do czasu az was nie ujebie zakazony kleszcz. poczytajcie sobie o chorych na borelioze a zmienicie zdanie co do tych malych pajeczakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 10:47 Nie wiem czy wiesz ale nie ma szczepionki na borelioze. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 25.06.10, 11:52 Ależ jest. Tylko że na amerykańską :) Odpowiedz Link Zgłoś
polish-clusterfuck Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 26.06.10, 14:59 Jak sie mysli, ze "American dream" znaczy to samo co "amerykanski sen" to takiemu komus nawet shocking son-of-the-bitch therapy nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowalska Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: *.ghnet.pl 25.06.10, 10:03 Proponuję się zaszczepić na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 25.06.10, 10:40 Dokładnie, kretyńska propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
strass1 Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze 25.06.10, 10:40 W pierwszym rzędzie obowiązkowe szczepienie anty-pisowskie,anty-moherowe anty-rydzykowe i nade wszystko anty-kaczyńskie .Polecam zwłaszcza dla fanów U dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reduktor A co ze szczepieniami IP: 72.45.121.* 25.06.10, 15:14 przeciw anty idiotom w stylu strass1. Boje sie , ze najskuteczniejsza szczepionka mu nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy KZM to pikuś przy boreliozie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 85.117.8.* 25.06.10, 10:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowca jeleni Pneumokoki, ptasia grypa, świńska, SARS, kleszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.10, 11:04 i co jeszcze? Pewnie gorączka nilowa bo przecież powódź mieliśmy, są komary itp AAAAAAAAAAAAAAAAA SZCZEPMY SIĘ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mylink Re: Pneumokoki, ptasia grypa, świńska, SARS, kles IP: 217.98.14.* 25.06.10, 11:22 Żeby trafić z odpowiednią szczepionką na odpowieni szczep zakażenia trzeba mieć dużo szczęścia - a chodzi właśnie o to, że kleszcz z mojego ogródka może mieć inny szczep zakażenia niż kleszcz z ogródka cioci Krysi, a tych szczepów jest tyle co języków w Afryce. I nie ma jednej szczepionki przeciwko wszystkim "szczepom" - szczepionka odkazi tylko jeden szczep o ile na niego trafimy - a to tak jak w totka.. Nie życzę nikomu boleriozy, ani w ogóle zakażeń od kleszcza - ale nie bądźmy naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Pneumokoki, ptasia grypa, świńska, SARS, kles 25.06.10, 11:45 Artykuł ma tę jedna zaletę, że ogólnie uczula na zagadnienie chorób odkleszczowych. Mógłbym na własnym przykładzie coś powiedzieć o boreliozie, to istny bicz Boży! Na podstawie artykułu pomyśleć by można, że oznaką zakażenia boreliozą jest posiadanie rumienia wędrującego, tymczasem występuje on rzadko - a jednak chorym się jest! Towarzyszące objawy grypopodobne, bóle typu reumatycznego, nadwrażliwość na dźwięk i dzwonienie w uszach, napady porażającego zmęczenia, objawy psychiczne - towarzyszą wielu innym chorobom, stąd borelioza zostaje nierozpoznana aż do przejścia w stan chroniczny, z możliwymi niedowładami kończyn, arthrozą, porażeniami mięśni, zmianami osobowości itd. - życie stać się może koszmarem! Kleszcza najlepiej usunąć wąziutką pincetą (co to takiego pęseta?), ujmując go za tułów - nigdy za odwłok! Dobrze jest potem odessać specjalną strzykawkopodobną pompką rankę i zadezynfekować ją. Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodnik.january Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze 25.06.10, 11:38 Kolejny sezon na wyprzedaż usług i szczepionek zalegających magazyny. Jak ten numer nie przejdzie, pojawią się zmutowane biedronki, krwiożercze muchy i żuki żywiące się mózgiem... ciemnyludtokupi.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doktor firma baxter IP: 213.77.77.* 25.06.10, 11:42 nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni - artykuł sponsorowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patria5 Re: firma baxter IP: *.techmedia.com.pl 25.06.10, 12:16 szczepionka chroni jedynie przed KZM na boreliozę szczepionki nie ma :-(, ani na tzw. koinfekcje np. jersiniozę ale z treści artykułu wynika , ze jest jedna cudowna szczepionka na wszystkie zakażenia kleszczowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecobono.pl Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 12:19 Samemu zbadaj kleszcza na obecność BORELIOZY !!! Jedyny na polskim rynku szybki test typu Point-of-Care do badania kleszczy na boreliozę. www.ecobono.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: 213.5.11.* 25.06.10, 13:15 Prościej jest poprosić o świadectwo szczepienia właściciela kleszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mucha13 Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.10, 13:41 Na boreliozę nie wynaleziono jeszcze szczepionki, a to bardzo groźna i tajemnicza choroba, szczepić można się tylko na Odkleszczowe zapalenie opon mózgowych. Dlatego sprawdzić kleszcza na obecność bakterii Borelia (wywołujących boreliozę) warto . Więcej informacji znajdziesz na www.ecobono.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtrmntr Naganiacze już spuszczeni ze smyczy... IP: *.jmdi.pl 25.06.10, 13:14 kupować, kupować... bo wszyscy umrzecie. Żarłoczne kleszcze już nadchodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złosliwiec Pani redaktor powinna się przeleczyć IP: *.ar.krakow.pl 25.06.10, 14:09 "W Małopolsce w 2008 roku zdiagnozowano 11 zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, w roku 2009 już 34. U 10 procent. pacjentów ze zdiagnozowanym KZM choroba pozostawiła trwałe uszkodzenia mózgu. Chorych przybywa, bo coraz więcej kleszczy jest zakażonych i przenosi bakterie człowieka" chyba tej pani na mózg rzuciły się bakterie Kleszczowe zapalenie mózgu powoduje wirusy z rodziny Flaviviridae Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.tktelekom.pl 25.06.10, 14:10 szczepmy się.. tydzień bez szczepionki jest tygodniem straconym ... może minister zdrowia tym razem da się przekonać .. z 'grypom' nie wyszło to może kleszcze poradzą. Świętej pamięci RPO do trybunału odmowę by zaskarżył .. dajcie nam szczepionek .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.182.136.0.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.06.10, 15:19 Jeżeli takie wiadomości ma lekarz to nic dodać nic ująć.BORELIOZA nie jest łatwą do wyleczenia chorobą, nie zawsze jest rumień , a gdzie wiadomości o koinfekcjach odkleszczowych ? bartonella, babesja ,mykoplazma ? Tylko mowa o KZM bo zarobią na szczepionkach? brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
raf.99 Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 25.06.10, 16:55 Zaszczepić można się jedynie przeciwko kzm, kleszczowemu zapaleniu mózgu które jest chorobą wirusową i które jest relatywnie rzadkie w odniesieniu do boreliozy! Borelioza i inne infekcje odkleszczowe są o wiele częstsze, mają charakter bakteryjny a chroni przed nimi jedynie profilaktyka! Borelioza jest ciężką chorobą która potrafi zamienić życie w koszmar. Jest też bardzo trudna w leczeniu jeżeli przejdzie w fazę przewlekłą. Więcej informacji można znaleźć na: borelioza.org/ Pozdrawiam, Chory na boreliozę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.10, 08:21 Zmieniłam ten tragiczny stan zdrowia, gdy poznałam NONI. Apteka ziolowa 36,50.Polecam i zdrówka zyczę i biegania. Jak dawniej. Ach, kleszcze i komary nie lubią SZAREGO MYDŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kayah Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.spray.net.pl 25.06.10, 19:25 1.Szczepimy sie na KZM rzadko,adekwatnie do zagrożenia KZM. A po 2. cena szczepionki jest z kosmosu wzieta, bo nie ma generyku. 100zł za pojed dawke dla dorosłego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilus44 Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.zvid.net 25.06.10, 19:58 Zapalenie opon mózgowych wystąpi wtedy,kiedy brudnymi kleszczami. będziemy grzebać w mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
ksenos66 Banda ignorantow i idiotow 25.06.10, 20:41 KRETYNIE JEDEN ,BO JAK CIE BARANIE NAZWAC, TU MOWIMY O BORELIOZIE GAMONIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarecky Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.centertel.pl 25.06.10, 23:06 Jestem Instruktorem harcerskim. W 1996 roku zostałem zarażony Boreliozą. Nie pieprzcie głupot o sponsorowaniu tego artykułu przez firmy farmaceutyczne. Borelioza da się zaleczyć (nie wyleczyć) jeśli zostanie szybko rozpoznana niestety w naszym kraju to jest skomplikowane ja walczyłem z - według dermatologów grzybicą i liszajem przez pół roku zanim Trafiła mi się Pani Doktor (czynię honory) która potrafiła właściwie zdiagnozować moją chorobę. skończyło się na 3 tygodniach z docycykliną i przez rok na kontroli. (szacunek dla Pani Doktor z Oddziału Dermatologii Szpitala Wojskowego w Warszawie przy ul. Szaserów) ale mój kolega po sześciu latach od zakażenia przez kl3eszcza dowiedział się że jest zakażony boreliozą i kosztowało go to półtora roku leczenia w tym ponad połowa tego okresu hospitalizacji UWAŻAJCIE NA KLESZCZE POZDRAWIAM JARCKY Odpowiedz Link Zgłoś
fundacja.borelioza Re: Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniej 25.06.10, 23:39 Gość portalu: Jarecky napisał(a): Nie > pieprzcie głupot o sponsorowaniu tego artykułu przez firmy farmaceutyczne. Tak się składa, że akurat tego szczepienia nie zalecają lekarze, a właśnie firmy... > Borelioza da się zaleczyć (nie wyleczyć) zaleczenie= brak objawów przy obecności patogenu w organizmie wyleczenie- brak objawów przy braku patogenów w organizmie Gruźlicę też można "tylko" zaleczyć. > skończyło się na 3 tygodniach z docycykliną i przez rok na kontroli. Teraz masz "zespół poboreliozowy" czy miałeś boreliozę tylko na etapie rumienia? ale mój kolega po sześciu latach od zakażenia przez kl3eszcza > dowiedział się że jest zakażony boreliozą i kosztowało go to półtora roku > leczenia w tym ponad połowa tego okresu hospitalizacji Nie ma standardów leczenia boreliozy późnej- nie ma badań dotyczących skuteczności leczenia choroby na tym etapie. ---------- Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi Odpowiedz Link Zgłoś
fundacja.borelioza Nie ma sensu, bo 25.06.10, 23:33 Jaki jest sens szczepień przeciwko KZM? Nie ma żadnego, bo nawet po zaszczepieniu jest konieczność ochrony przed kleszczami- aby nie zarazić się np. boreliozą czy babeszjozą. W artykule nie wspomniano, że KZM przebiega w zdecydowanej większości przypadków łagodnie, bezobjawowo, a przechorowanie bywa wykrywane przypadkowo. Jeśli wykryto KZM u kilkudziesięciu osób (tj. objawowych), z czego 10% miało powikłania (ale ile % zakażonych ma powikłania?), to trzeba, dla równowagi, podać np. dane dotyczące boreliozy- najczęściej występującej choroby odkleszczowej; choroby, która Europie ma zazwyczaj postać neuroboreliozy, tj. zajęcia układu nerwowego... ------ Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joter Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.06.10, 10:51 Jak się można zaszczepić przeciw Kaczynskiemu. On też się robi coraz aktywniejszy i groźniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
astrum-on-line Uwaga, kleszcze coraz aktywniejsze i groźniejsze 26.06.10, 18:53 A kto zasponsorował cud - namiot przed sanepidem na Prądnickiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa borelioza = kłopoty większe niż myslisz IP: 85.222.87.* 28.06.10, 13:04 jest o wiele grozniejsza niz KZM ale artyklul o tym nie mowi, bo tu nie chodzi ot co mamy wiedziec tylko by sie ludziska zaszczepili na KZM a borelioze mozna olac? auorka pisała pod zamowienie. pod linkiem prawda o boreliozie www.borelioza.org/ Odpowiedz Link Zgłoś