Gość: . List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: *.48.classcom.pl 03.09.10, 15:06 Uch, ten styl jest ciężkostrawny jak wurst z gryla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawele IP: 213.25.25.* 03.09.10, 15:11 Masz rację-tylko Nasz Dziennik -gazeta ludzi z klasą, na poziomie (rynsztoka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleś List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: 213.25.25.* 03.09.10, 15:12 Oto właśnie Polska cała. Typowa baaaaardzo wschodnia Europa. Prymityw, chamstwo, dzicz, mohery... Odpowiedz Link Zgłoś
gph a gdzie te obrazki polityczne? 03.09.10, 15:29 że baba była gruba? że niby z samobrony czy cóś?? generalnie to mnie jest wstyd że tego typu "listy" publikuje się na stronie głównej portalu. ale cóż. widocznie trzeba przybliżyć się do faktu żeby się utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale o co chodzi czemu wszyscy musza tak na wszystko narzekac? IP: 195.94.195.* 03.09.10, 15:31 Nie wiem czemu Polacy musza na wszystko tak narzekac. Dajcie sobie troche luzu. Kicz to ide dalej a nie jecze. Skoro ten kicz tam jest to znaczy, ze jest na niego popyt. A tego oburzenia na deptanie trawnikow to juz w ogole nie rozumie. Gdziekolwiek jade za granice to ludzie w miastach piknikuja na trawie i nigdzie takich tabliczek i plotkow nie widzialem. Widac u nas trawa jakas delikatniejsza jest .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus z Gliwic Jo jo IP: 77.236.0.* 03.09.10, 15:49 Jo jo, my są krakusy aus gleiwitz, my są szlanke, szyne und haben beemwe, nie będzie nam gruby untermensz z rzeszowa po trawnikach łaził O ile ciężko się nie zgodzić z tym, że w Krakowie panuje bylejakość (ale czy to coś nowego?) to arogancki, chamski i zarozumiały ton tego listu mnie osobiście po prostu odrzuca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: 86.68.91.* 03.09.10, 16:06 Luwr jest w samym centrum Paryza i droga dojazdowa sa po prostu ulice miasta. Wiec twierdzenie ze nie ma samochodow na tej drodze jest po prostu bzdura ! (przepraszam za ortografie, nie mam polskich liter) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva to prawda IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.10, 17:25 to chyba tylko było raz!tak było,widziałam i nie mogłam zrozumieć DLACZEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krys List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: 76.77.86.* 03.09.10, 17:31 Alez w zupelnosci sie zgadzam. Krakow wyglada jak odpustowe miasteczko. Czas cos z tym zrobic bo zaczniemy tracic turystow. Przeciez mozemy konkurowac z innymi miastami europejskimi jezeli chodzi o to co mamy do zaoferowania, ale zlikwidujmy te budy i balagan. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem 03.09.10, 17:58 jeśli auta miały krakowskie rejestracje, to wszystko jest w porządku, bo są u siebie w odróżnieniu od ciebie frustracie, bo się tu nie urodziłeś, a już śmiesz pouczać mieszkańców z gorliwością neofity (nie omieszkałeś wspomnieć o tym że mieszkasz tu już 20 lat! - czy to daje ci jakieś prawa?) nie przyszło ci do głowy, że parkują tam legalnie (bo są np mieszkańcami Wawelu?) co do odpustowych biznesmanów to zgadzam się, won won i jeszcze raz won Odpowiedz Link Zgłoś
greganton Re: List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawele 03.09.10, 18:43 To bardzo dobrze, że są takie teksty i że są publikowane – jak zostało powiedziane wyżej – "do zarzygania". Musimy się edukować, ale to ciężka i żmudna praca u podstaw :) i opór materiału jak widać też bardzo duży. Ale powoli, powoli... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:44 To już nie Krakówek tylko Kaczorówek jak coś !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawele IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.10, 18:45 Czy tu ktos NARZEKA na KRakow, durniu ? Czy wlasnie stara sie BRONIC to miasto przed syfem i chamstwem. Podobno 80% ludzi nie rozumie wiadomosci w TV. Wiec co sie dziwic ze ty nie rozumiesz czegos tak skompikowanego jak artyku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysio na grzyby IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.10, 19:45 Te, imię i nazwisko znane redakcji. Weź se chłopie jedź nad morze, nie ma tam bunkrów ale jest zaj...ście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOR LISTU To ja byłem autorem tego listu IP: *.chello.pl 04.09.10, 00:26 Czołem Forumowicze, To ja jestem tym sfrustrowanym autorem listu, zakompleksionym posiadaczem chamskiego języka, BMW, brudu pod paznokciami, no i prowincjuszem z Chrzanowa. Tzw. ludność napływowa co to pseudo turysty upomnieć nie może. Brudu pod paznokciami co prawda mi nie zarzucano, ale....do rzeczy. Na samym wstępie. Nie wszyscy z Rzeszowa są takimi jak ich opisałem w tekście. Szacun dla Rzeszowa. Wiele razy tam bywałem. Ludzie tacy jak wszedzie- ani gorsi, ani lepsi. Padło na nich. Bo to oni pląsali po trawniku. Bo taka była rejestracja. Gdyby tablice rej. były z Warszawy, Watykanu, Pipidowa, Nowego Jorku albo innej miejscowości - tak samo bym przywalił z grubej rury. Teraz prostuje pewnie nieporozumienia jakie wdarły się w głowy innych Forumowiczów po lekturze tego tekstu. - To był pas zieleni- nie wyspa trawy, nie Planty, nie Park Krakowski, nie inny park. Zwykły pas zieleni oddzielający drogę od chodnika. Czy wśród piszących jest choć jeden fan wylegiwania się na takim wąskim, krótkim, ogrodzonym pasku trawy ( de facto można podciągnąć to pod klomb). To obiekt tzw. małej architektury. Zieleniec, żadne tam Błonia. Ogrodzony. Czy zatem każdy pieszy musi koniecznie to deptać? NIE MAM NIC przeciwko leżeniu w miejskich parkach, Plantach etc. Byliśmy ( z sosnowieckim Elementem napływowym) w Paryżu i tam rozkoszowaliśmy się możliwością wylegiwania się w miejskich parkach na trawie. Super. Jedno ale. Tam zieleńce, łąki, parki nie są ZASRANE ( tak zasrane) psimi kupami. Tam nie wkracza radośnie właściciel owczarka, "wysrywa" ulubieńca w parku i nie wraca na swoją ulubioną kanapę. Tam się szanuje wolność innego człowieka. U nas "wysrywasz" psa. „Panie to to takie małe ile on tej kupki zrobi- to tekst babć z okolic Plant/ Błoń. Jeszcze raz - to był pas zieleni, nie park ani łąka. Idąc tym tokiem rozumowania - pozwólmy każdemu skrócić drogę z np. z teatru Bagatela do Placu Szczepańskiego via Planty, na skos, przez trawę- wszak szybciej i łatwiej, a że przy okazji zadepcze się zieleń w kilka dni. Nic to. Co innego jest leżenie a co innego intensywne wydeptywanie przez Skrótowiczów.... Auta parkujące na drodze do Wawelu. To nie żadni mieszkańcy Wawelu!!!!. Ci ( na ogół pracownicy Zamku) mają identyfikatory pozwalające na wjazd na Wawel i parkowania na wewnętrznym dziedzińcu. Po prostu stała tam kolejka aut. Wymieniłem takie jakie stały- a że większość to trupy z importu to nie moja wina- takie stały. Mogłoby tam stać nawet 20 nowych, jak spod igły, marek innych aut. Tak samo bym się wk....TO nie jest miejsce do parkowania!!!! Czy mamy ciągle być terroryzowanie hasłem - kierowcom się należy?? Sam nim jestem. Ale czasem potrafię wysadzić d... ( pupę dla purystów językowych) z auta i przejść (przejechać autobusem/tramwajem) kilka metrów do upragnionego celu. Wyobraźcie sobie, że radni uchwalają przepis umożliwiający wjazd samochodem za darmo na Wawel. Żeby oczywiście napędzić ruch turystyczny ( czytaj podatki do kiesy miasta) . 10 minut i od muru do muru Wawelu pełno aut.... Po to są przepisy aby ograniczać ludzką fantazję i samochciejstwo. Poprawność polityczna, czyli użyty przeze mnie język – np. tak gruby, nie puszysty. Nie należę do chudziaków, 94 kg wagi, czyli 15 kg nadwagi, ale nie depczę trawników(pasów zieleni) ani w Chrzanowie, ani w Krakowie, ani nigdzie indziej. Chyba, że jest to łąka albo ogród mojego kumpla, gdzie uzyskuję dyspensę na deptanie. Tak, dożyliśmy czasów, że język jakim operujemy stał się miałki, nadmiernie poprawny, Języki nijaki - by nikogo nie urazić. Ale czasem trzeba użyć dosadnych słów, aby ludziom przemówić do rozumu, sumień. Żyjemy w czasach chaosu, medialnego szumu, nadmiaru informacji. Wedle krzywej zapominania Ebbinghausa zapominamy ok. 75% informacji już po pięciu dniach. Teraz tylko mocne werbalne uderzenie dociera do odbiorcy i jako tako funkcjonuje dłużej niż owe pięć dni. Vide przykłady mocnych przekazów liderów partyjnych. I tak niestety (osobiście bardzo żałuję, że taki jest stan rzeczy) czysty, nieskazitelny przekaz ginie w szumie. Konia rzędem temu kto pamięta imię człowieka, który ukuł maksymę dura lex sed lex. (Ulpian, rzymski jurysta). Większość tego nie wie, ale każdy pamięta jak Doda kolejną kontrowersyjną wypowiedzią „pojechała po bandzie”. Jakie czasy taka komunikacja. Wracając do „grubasów, nie puszystych” Akurat trafiło na tę nieszczesną rodzinę. Akurat wszyscy odznaczali się nadwagą. Może użyłem zbyt dużego skrótu myślowego – ale idea była taka. Rodzina Grubasów wyszła( gdyby byli brudni albo zarzygani tak samo bym to napisał) z auta, wytoczyli się na trawę ( łącznik między drogą a chodnikiem, na który chcieli się dostać był jakieś 3 metry dalej). Zdeptali trawnik. BO POJEDYŃCZO. Skoro oni sami nie potrafią zadbać o swoje ciało, ciała (zdrowie) dzieci to CZEMU MAJĄ DBAĆ o czyjąś zieleń. Nie ich , tylko DOKŁĄDNIE CZYJĄŚ, czyli obcą. Choć rękę daję sobie obciąć, że jeśli mają własny ogródek przy domu – to trawa podlana i przystrzyżona. A tu nie ich – to po trupach. Nie depczę, bo szanuję pracę innych: architektów zieleni, ludzi fizycznie pielęgnujących ową i władz miasta starających się jakoś te nasze betonowe środowisko choć trochę otoczyć zielenią. I na zakończenie ( ponieważ chciałbym zacząć weekend) nie przywalam Prezydentowi Majchrowskiemu. Przywaliłbym takim tekstem każdemu włodarzowi miasta. Obojętne jaką reprezentuje opcję polityczną. Pilnowanie miejskich służb, aby te egzekwowały prawa to ich obowiązek. Vide parkowanie aut na trawie pod Wawelem, psie kupy, parkowanie aut na ścieżkach rowerowych i tak można by mnożyć. Za to włodarze otrzymują pieniądze, czyli pensje z naszych podatków Dura lex sed lex? Jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: To ja byłem autorem tego listu IP: *.chello.pl 04.09.10, 07:03 Generalnie się zgadzam. Tylko po co było mieszać do tego PiS (swoją drogą to chyba nie Migalski a Czarnecki rozpoczął akcję przeciw KP, która zresztą niczego nie zdjęła pod wpływem protestu a tylko skończył się 31-07 okres umowy). Bo tak jest "trendy"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Piszacy analfabeci IP: *.dclient.hispeed.ch 04.09.10, 01:56 Czy nie mial jz tego ktos skorygowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: 91.207.203.* 04.09.10, 05:02 co to niby ma ten list być? skarga? jakaś impresja namolnie dydaktyczna? ambitne pisarstwo ? też byłam przez 23 lata krakuską z doskoku studiując tam a potem pracując zawodowo na 3 uczelniach. To typowy obrazek zakompleksionego miastka, które nadal ma gigantyczny problem z odnalezieniem się w rzeczywistości. Tromtadracja zakłamanych i skorumpowanych krakusów, do których dołączają nowe pokolenia nuworyszów-z np.Chrzanowa i Sosnowca- świadczy tylko o prowincjonalności i zakompleksieniu potwornym mieszkańców Krakowa. Dziś spoglądam na decyzję o wyniesieniu się stamtąd z ogromną ulgą. Nich kisną wokół zameczku, który do pięt nie dorasta pierwszej lepszej twierdzy znad Loary czy Bawarii. Niech się duszą trawnikami wokół śmierdzących Plant, które są żałosnym strzępem przyrody w porównaniu z terenami zielonymi nowoczesnego mista europejskiego. I niech pouczają turystów, z których żyją po części bo już coraz mniej osób zagląda na tę prowincję. Zgnijecie w tej XIX wiecznej stęchliźnie moralnego zakłamania pouczaczy grubych turystów. Ale to dobrze!! Bo nie zasługujecie na cywilizację! Odpowiedz Link Zgłoś
zgr-edo uwielbiam smród smażonych karkówek 04.09.10, 07:00 takie mięsko najlepiej smakuje na świeżym powietrzu. Odnoszę wrażenie, że tekst pisany jest pod kątem wyeliminowania konkurencji restauratorom. Na 'zimnego Lecha' przyjeżdżają do Krakowa na Wawel rodzinne pielgrzymki moherowego społeczeństwa, którzy zamiast biletów z parkomatów używają świętych obrazków, PiS-dzielcy nie muszą przestrzegać przepisów, bo kto im podskoczy ? skoro w Warszawie od miesiecy katoteroryści rozłożyli sie w centrum miasta i nikt tego gówna nie chce ruszyć , bo smród może być wielki. Większość krakowian interesuje udrożnienie przejazdu pod Wawelem, a nie jakieś narzekania, wymądrzających się, nawiedzonych wegetarian z Chrzanowa czy Sosnowca, zamieszkałych obecnie w Krakowie. Za chwilę pod zamkiem puszczą tramwaj, drogę zamkną, a karty wjazdowe i postojowe dostaną tylko ViP-y . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a szkoda List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: 91.211.84.* 04.09.10, 07:28 Niestety ale Polacy powielaja najgorsze wzorce zachodnie !!Chodzi naturalnie oto ze rosnie liczba grubasów w tym krajua ale Polacy moga dodac cos od siebie dodaja wiec całkowity brak kultury i buractwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
pssz A co na to Straż Miejska? 04.09.10, 07:37 U nas tak zaparkowane samochody są często zabierane na lawetę i wywożone na płatny parking. Wtedy miast ma zysk, Straż Miejska zarabia na siebie i iluś właścicieli lawet się pożywi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ### Autor tego listu klamie, nigdy chyba nie byl na.. IP: *.betanet.pl 04.09.10, 10:14 Hradczanach. Na kilku ulicach od strony Nowego Swiatu i od strony Strahowskiego Klasztoru parkuja auta, a te 2 drogi sa glownymi drogami dojazdowymi do Zamku, nie jest nia jak by sie moglo wydawac pseudo znawcy Pragi droga dojazdowa od strony Malej Stranej. Drogami od Nowego Swiatu i droga od strony Strahowskiego klasztoru zawsze dojezdza wazne delegacje panstwowe, tak samo czynia to auta muzealne a takze auta prywatne. Czlowiek w Pradze nigdy nie byl i zeby poprzec swoje marne wynaturzenia natury emocjonalnej wymysla fakty wyssane z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caryca List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.10, 10:23 Brak mi słów na ten list. A czy jest coś w Krakowie co Wam się podoba ??? Zmieńcie miasto jak Wam nie pasuje,wracajcie na Śląsk :P Prawdziwi Polacy(krakusy),tylko narzekać umiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Groblin Re: List: Dziady na trawniku pod Wawelem IP: *.2.20.195.pp.com.pl 04.09.10, 10:43 Tu jest betonowy kloc na klocu!@ Podziemny parking na który straż miejska zagania dla swoich przyjezdnych w cenach europejskich albo z mandatami na masce! Szajce handel ma zejść do podziemnego betonowego sanktuarium Majchrowskiego! Kit i kicha oraz cienkie bolki na wózkach jak menele co zbierają puszki. To jest PEŁO klasa! Polska dziadowska nie nasza! Odpowiedz Link Zgłoś
jaldabaoth Do autora listu 04.09.10, 10:55 Cytat: "Na moją uwagę: - Depczecie opłotkowany trawnik - słyszę radosne i nieskażone myśleniem (...)" Takie jednostki jak ty właśnie najbardziej mnie denerwują.CO KONKRETNIE daje ci prawo do zwracania uwagi innym ludziom? Weź się człowieku puknij w swój ewidentnie faszystowski dekiel i zajmij się sobą.No chyba że jesteś tak nudny jak tekst, który wypuściłeś - wówczas faktycznie nie bardzo jest się czym zajmować. Pozostaje szlajanie się po mieście i mędzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio Re: Do autora listu IP: *.chello.pl 04.09.10, 11:03 To mi daje, żeby takie mendy jak Ty nie deptały trawnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws Re: List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawele IP: 89.230.85.* 04.09.10, 11:36 bądz mądry i nie czytaj bo zaczynasz przypominać frustrata , czytaj np. gazetę polską Odpowiedz Link Zgłoś
paraply1 List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawelem 04.09.10, 13:23 Brawo dla autora, ze nazwal rzeczy po imieniu! Swoja droga wspolczuje szczerze takiego "spacerku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: List: Od jutra parkuję na trawniku pod Wawele IP: *.centertel.pl 04.09.10, 16:17 Hej mądralo - podaj adres to pójdę i ...nie wiem czy napisać kulturalnie czy nie ? ...... a niech będzie kulturalnie ...zrobię kupke na twojej wycieraczce albo trawniku i wywalę wszystkie moje śmieci. Zobaczymy jaki wtedy bedziesz mądry !!!! Odpowiedz Link Zgłoś