Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2010

25.02.11, 17:37
Szanowni Sąsiedzi, czy zapoznaliście się ze sprawoadaniem finanowym za 2010 r?

Czy nie zaniepokoiła Was pozycja Stan należnośi (zobowiązania Włascicieli) - 268 262,59 zł?

Kwota ta to zadłużenie właścicieli mieszkań wobec Wspólnoty.
To znaczy, że statystycznie każde mieszkanie jest zadłużone na 900 zł.
Taka sytucja jest niedopuszczalna i niebezpieczna!!!
Przeglądając sprawozdanie finansowe za 2010 rok oraz plan gospodarczy na 2011 rok, uważam, że istnieje zagrożenie dla Wspólnoty braku płynności finansowej wspólnoty, dzięki wydawaniu środków z funduszu remontowego na bieżące potrzeby. Fundusz powinien być lokowany na lokatach i odsetki powinny być dodatkowym dochodem dla wspólnoty.
Funduszu remontowego powinno być 195.487 zł a na koncie jest 187.321 zł przy czym zobowiązania Wspólnoty to: 36.4486 zł + zwrot nadpłat właścicieli 90.208 zł razem 126.695 zł.
Pozycja Stan należności (zobowiązania Właścicieli) oznacza nie ściągnięte zaległości wobec wspólnoty w kwocie 268.262 zł, to taki stan kwalifikuje się do nie udzielenia Zarządowi absolutorium.

Mam nadzieję, że stawicie się na zebranie wspólnoty!!! To jest bardzo ważne!!!
Obserwuj wątek
    • sibidibi Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 25.02.11, 18:03
      Zarząd Wspólnoty a w jego imieniu Administracja ma prawo naliczania odsetek ustawowych od nieuregulowanych zobowiązań wobec wspólnoty. Proste i skuteczne jeśli to nie pomoże to pozew do sądu i egzekucja komornicza. Tak stanowi prawo i UWL i sprawa załatwiona. Myślę, że właśnie to zostanie zaproponowane na zebraniu przez Zarząd. Nie jest to prosta decyzja o ściganiu sąsiada za długi i nie dziwie się, że to wspólnota będzie o tym decydować a nie personalnie Zarząd choć ma do tego prawo.

Co do absolutorium dla Zarządu to bym się poważnie zastanowił. Jeśli nie udzielicie absolutorium to i tak ci to nie zmienia.
      Nie zapominaj o tym, że to co się dziej we wspólnocie uchwala wspólnota a Zarząd jest głownie od koordynacji prac Administracji i reprezentowania interesów wspólnoty na zewnątrz.

Z tego co słyszałem macie tam całkiem niskie czynsze więc najpierw porozmawiaj z Zarządem a dopiero później siej zamęt.

• rewer.s Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 25.02.11, 18:44
        Co do wysokości czynszów, to ja nie jestem w stanie powiezieć czy są niskie czy wysokie. Nie wiadomo jakie są stawki. Co zestawienie, to inna kwota. Te niskie czynsze w Atenach, to chyba mit.
        Nie wiem ile płacisz za śmieci u siebie, ale w Atenach za 2010 rok to ok. 20 zł od os. A w tym roku mamy propozycję płacić od lokalu, bez względu na to ile osób tam mieszka - 16,20 zł.
        Nie sieję niczego, chcę aby mieszkańcy zainteresowali się i swiadomie podpisywali uchwały.
        A jakie zaległości właścicieli są w twojej wspólnocie?
        • tomekk1960 Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 25.02.11, 19:29
          No sprawozdanie z Aten to wiele znaków zapytania, niby coś jest napisane ale tak żeby teg nie zrozumieć.
          NP:
          * koszty usług telefonicznych, lecz co to jest dokładnie to już ciężko zrozumieć.
          * pozostałe koszty zarządu nieruchomością wspólną na kwote ponad 9 tys., ciekawe co sie na to składa.
          * itp itd
          Co do ratowania sie kosztami z funduszu remontowego to nie wiem czy przypadkiem na ruszenie kasy z funduszu remontowego nie musi byc zgody członków wspólnoty. Przecież jest to kasa przeznaczona na dany cel i chyba nie wolno wydawać ja na co sie chce!
          • mikolaj1977 Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 25.02.11, 20:17
            No to teraz dorobiliście rozpoczynając ten wątek.
            Zaraz ktoś z zarządu lub administracji Aten zacznie się rozpisywac jak to jest wspaniale, a osoby które się trzepiają nie maja racji.
            Jak mogliście zakłócić sielankę zarządu i administracji Aten!!!
            Bardzo nieładnie, czy nie wiecie że trzeba klasakać i przytakiwać.
            • rewer.s Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 25.02.11, 20:49
              Dziękuję za te wpisy. Czyli jednak nie tylko ja mam uwagi do sprawozdania.
              Jest w nim taki chaos, że ciężko się połapać. Administracja mówi, że odpowie na wszystkie pytania na zebraniu.
              Dobrze by było, żeby mieszkańcy przyszli na spotkanie i wcześniej przeanalizowali to sprawozdanie. A to duże wyzwanie.
              Podawane są różne stawki za administrację. Różne stawki za media.
              Fundusz remontowy jest moim zdaniem nie do ruszenia bez uchwały.
              Wygląda to tak, ze pieniądze osób płacących są przejadane na bieżące opłaty.

• adammalysz_2010 Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 26.02.11, 17:18
      Jak widze sprawozdanie to tylko jedno mam do powiedzenia trzeba przyjść na zebranie wspólnoty Ateny, bo jest nieciekawie!
      • tom.son Tak 26.02.11, 23:31
        Trzeba iść

wyjeżdzam 10 minut przed poczatkiem zebrania spod górnej bramy moge zabrać 4 osoby
        • adammalysz_2010 Re: Tak 28.02.11, 17:29
          Brawo dla Pani/Pana postawy.
          Trzeba być aby nie działo sie nic o nas bez nas.
          Firma PRODOMO za zgoda zarządu urządziła sobie z Aten prywatny folwark i tylko nasze zainteresowanie okazane przez obecnośc na zebraniu może temu połozyć kres.
          Czy tylko ja czy tez jeszcze ktoś nie wie jakim wynikiem zakończyło się głosowanie nad uchwałami z zeszłorocznego zebrania. Czy tylko ja to przegapiłem czy tez nikt z mieszkańców nie został poinformowany?
          • rewer.s Re: Tak 28.02.11, 18:12
            Myślę, że nikt. A czy ktoś dostał saldo rozliczeniowe do potwierdzenia na koniec roku?
            • atenyy Re: Tak 28.02.11, 20:49
              No właśnie szukam podsumowania mojego salda na koniec roku i nie moge znajść. Czyżby nie było? Bez tego można moimi pieniędzmi upychac braki. To chyba jest obowiązkowe aby na koniec roku przedstawić każdemu jego saldo?
              I jeszcze jedno w sprawie funduszu remontowego - jeżeli dalej administrator bedzie pobierał z niego środki na pokrycie rachunków to w przypadku godziny W pozostaniemy bez kasy i ciekawe kto wtedy i z czyich pieniędzy pokryje ewentualne koszty?
              • adammalysz_2010 Re: Tak 28.02.11, 21:51
                Życzę powodzenia w poszukiwaniach salda. Wszystko jest tak zamieszane jak w koszyczku u cyganki.
                I nie jest to zrobione przypadkowo.
                • atenyy Re: Tak 28.02.11, 22:41
                  Skoro Firma PRODOMO jako administrator przedstawiła takie sprawozdanie z którego wynika że zaległości wzgledem wspólnoty idą w dziesiątki tysiecy,a zarząd Aten to wszystko przez rok tolerował to czy nie powinien teraz podac się do dymisji?
                  • tom.son Re: Tak 28.02.11, 23:39
                    ok zalozmy ze ida do dymisji

tylko kto na ich miejsce? 2 lata temu tłumu chętnych nie widziałem do Zarządu
                    • atenyy Re: Tak 01.03.11, 17:40
                      No to klaskajmy, a za dwa lata zlicytuja nasze bloki na pokrycie długów.
                      Skoro Zarząd nie kontroluje Prodomo to po co on właściwie jest? Jak jest super to jest na pierwszych stronach, a jak wspólnota nie ma kasy na pokrycie rachunków i posiłkuje się funduszem remontowym to zarząd zapadł się po ziemie.
                      • mikolaj1977 Re: Tak 01.03.11, 17:55
                        Oj chyba jest nieciekawa sytuacja Aten skoro zarząd i Prodomo milczą.
                        Gdzie podział się optymizm członków zarządu.
                        • tomekk1960 Re: Tak 01.03.11, 21:12
                          Ateny podobnie jak Grecja pogrążają się w kryzysie, tyle tylko że krachem finansowym wspólnoty Ateny nikt sie nie przejmie. No może poza dostawcami, którzy beda mieli nie zapłacone faktury.
                          • ddmax Zarząd i Administrator grają z nami w kulki... 01.03.11, 23:35
                            Administratorowi nie wolno ruszyć Funduszu Remontowego bez uchwały właścicieli! Jeśli się tak stało to PRODOMO, który nami administruje odpowie za to swoją licencją. Musimy na zebraniu koniecznie poruszyć ten temat, bo wszystko na to wskazuje, że administrator działając w porozumieniu z zarządem buja się za nasze pieniądze! Zarząd na bieżąco ma dostęp do kont bankowych i bierze czynny udział w procederze! Nie tylko zarząd powinien polecieć, ale również administrator. Im dłużej będziemy tolerować taką sytuacje, tym bardziej ugrzęźniemy finansowo.
    • ewanok Re: Mieszkańcy Aten - sprawozdanie finansowe za 2 04.10.11, 12:53
      Zapraszam do lektury artykułów w tematyce sprawozdanie finansowe, roczne sprawozdanie, zamknięcie roku, bilans roczny na: www.taxfin.pl/artykul,wszystkie,65,Sprawozdanie_finansowe.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka