Dodaj do ulubionych

Wreszcie zaczynamy rozmawiać o ograniczeniu ruchu

• Gość: ri Re: Wreszcie zaczynamy rozmawiać o ograniczeniu r IP: *.ip.netia.com.pl 01.03.11, 17:27
      i jeszcze pytanie: dlaczego parkingi do pozostawiania samochodów na obrzeżach miasta miałyby być w ogóle płatne? W ten sposób 90% kierowców wjedzie i tak, tylko po to by móc zostawić samochód w niepłatnym zakamarku.
      To przecież nie musi być piękny parking z otynkowanymi ścianami i strażnikiem. Wystarczy surowa konstrukcja 5 poziomów w górę i 5 w dół (przesadzam oczywiście z tymi cyferkami).
      Ale ludzie do pracy spoza miasta przyjeżdżają codziennie, i taki dodatkowy wydatek może być niebagatelnym obciążeniem, bo nie spodziewam się ceny np. 10zł/miesiąc (raczej bliżej 100, ale i tak czuję, że byłoby więcej)
      Korzystałabym z MPK bardzo chętnie gdyby autobus ode mnie jeździł częściej niż raz na 1-2 h
    • Gość: tomek_82 Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 17:37
      Chciałem zauważyć że cały ten artykuł to są tylko rozważania pana dziennkiarza. Pan dziennkiarz przedstawiając sytuacje odrobine namieszał- zapomniał napisać, że po deklaracji pana Kozaka o konieczności wprowadzenia podatku za jadę po krakowie, w Kronice na TV Kraków wypowiedzieli się kolejno: Pani rzecznik prasowy Majchrowskiego, radny z PO i PiS, oraz ktoś z urzędu marszłkowskiego. Wszyscy byli zgodni że podatek od kierowców odpada, bo wine za stan powietrza ponoszą piece węglowe i palone w nich stare "gumioki", kawałki opon i wszystko co popadnie. Pozatym, jak już pan dziennkiarz podaje przykład Londynu czy Berlina, to niech zwróci uwagę że to są wielomilionowe metropolie a nie takie pipiduwy jak Kraków. I nawet tam ograniczenia są tylko w ruchu w CENTRUM, a ja słysze że u nas nawet za jazde po obrzeżach mamy płacić??? Więc nie ma co się podniecać, bez obwodnicy dookoła Krakowa, parkingów z prawdziwego zdarzenia, MPK wydolnego na tyle żeby przyjąć kilkaset tysięcy paseżerów dziennie WIĘCEJ- nic nie zrobią. Czyli nie wcześniej niż za 10-15 lat. Póki co, co jakiś czas jakiś filozof będzie snuł wizje przyszłości jak w tym artykule. I żeby nie było- ja chętnie przyjme podatek za jazde po Krakowie. Dużo zarabiam, stać mnie, więc wole zapłacić i nie stać w korkach. Tylko czy o to chodzi???
      • Gość: ? Re: Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: 77.236.16.* 01.03.11, 17:55
        1. Tych samochodzików z 1 człowiekiem w środku - to rzeczywiście jest za dużo
        w proporcji do powierzchni dróg :-(

2. Poobserwowałem dzisiaj numery rejestracyjne samochodzików
        często kończą się one - literą (LITERĄ) :-)
        tak że ten pomysł z numerami nie/parzystymi jest głupi (GŁUPI)...
    • Gość: tomek_82 Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 18:03
      Chciałem jeszcze wytknąć kolejną nieścisłość autorowi artykułu: "Marszałek Kozak ogłosił, że władze województwa - jako organ, który ma pilnować stanu powietrza - przymierzają się do tego, by za jazdę po wybranych częściach Krakowa kazać kierowcom płacić." Nieprawda, Kozak powiedział że opłata miałaby obowiązywać na obszarze całego Krakowa, nawet w Grębałowie:-) Pisała o tym gazeta krakowska... Gdyby chodziło tylko o centrum to nie byłoby takiego szumu, bo tak się robi na zachodzie. Ale zeby gdzieś nawet za jazde po obrzeżach się płaciło to nie słyszałem.
    • wicehrabia.julian świetny pomysł 01.03.11, 18:24
      pod warunkiem, że opłaty wnosić będą jedynie właściciele aut z innymi rejestracjami niż KR, popatrzcie jak fajny jest Kraków (np. podczas świąt czy długich weekendów) kiedy włościanie i napływowi siedzą u siebie
      • Gość: łukasz Re: świetny pomysł IP: *.ists.pl 01.03.11, 18:34
        i dlaczego ja mam płacić a Ty nie? Ja truję a Ty nie?
        Jestem z Krynicy, tutaj studiowałem i teraz pracuję i żyję, ktoś zarabia na tym że mu płacę za wynajem mieszkania, tutaj kupuje żywność ciuchy itp

tak jak napisałeś, jak nie na napływowoych pracujących, turystów i studentów to Kraków to pustynia i taka jest prawda

I takich jak ja jest tysiące w Krakowie i też miasto z nas żyje, ogrom ludzi po studiach zostaje w mieście
        Kraków ma około 750 tysięcy stałych mieszkanców z tego prawdziwych Krakusów jest może 20-30 % a reszta, sam sobie odpowiedź
        • wicehrabia.julian Re: świetny pomysł 01.03.11, 19:00
          Gość portalu: łukasz napisał(a):

> i dlaczego ja mam płacić a Ty nie? Ja truję a Ty nie?

to proste, nie płacisz podatków w Krakowie, a tym samym nie masz prawa do decydowania o tym co się tu dzieje łukaszku :)
          • Gość: łukasz Re: świetny pomysł IP: *.ists.pl 01.03.11, 19:13
            to że nie płacę podatków w Krakowie to akurat nie jest moja wina tylko wina systemu w Polsce

każde duze miasta myśla jak tylko zatrzymać młodych wykształconych absolwentów bo to jest po prostu potencjał dla miasta i rozwój miasta

Miasto się chyba bardziej rozwija jak ludzie do niego przyjezdzają niż je opuszczają, za przykład podam niektóre miasta na Śląsku - kompletnie wymierające z których ludzie wręcz uciekają

i KNS na moich blachach kompletnie mi nie przeszkadza
            • wicehrabia.julian Re: świetny pomysł 01.03.11, 19:24
              Gość portalu: łukasz napisał(a):

> to że nie płacę podatków w Krakowie to akurat nie jest moja wina tylko wina sys
              > temu w Polsce

ale jakiego systemu łukaszku? chcesz tu mieszkać? zapraszamy :) ale kup mieszkanie, zamelduj się i zacznij płacić :)
              • Gość: Łukasz Re: świetny pomysł IP: *.ists.pl 01.03.11, 19:40
                to wina systemu meldunkowego w Polsce,

co do kupna mieszkania, hmm....
                mieszkania nie spakuje do plecaka i nie zabiorę ze sobą

mam świetną pracę tutaj ale nie wiem co będzie za jakiś czas
                żyjemy w 21 wieku i trzeba być mobilny
                jeśli chodzi o mobilność to Polska jest daleko z tyłu w porównaniu z innymi krajami

dlaczego mam się ograniczać, kupować mieszkanie jak równie dobrze mogę dostać świetną prace w Niemczech czy gdzieś indziej

jestem wolnym człowiekiem, mam rodzinę ale nie muszę sie ograniczać od razu do jednego miejsca, mogę mieszkać gdzie chcę i nic komu do tego
              • Gość: tomek_82 Re: świetny pomysł IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 23:24
                Zdecydowana większość budżetu Krakowa to pieniądze z budżetu centralnego do którego łożą wszyscy. To raz. Dwa, podatki lokalne od "szarych obywateli" to mały odsetek dochodów miasta. Więc nie myśl że ty tak specjalnie dużo płacisz na kraków tylko dlatego że tu mieszkasz. Pozatym, przyjezdni nie obciążają krakowskiej sieci wodociągowej, kanalizacyjnej itd., a jeśli wynajmują tu mieszkanie to wtedy płacą za to w czynszu tak jak wszyscy krakowianie. Więc kwestia zameldowania nie ma tu znaczenia. Na koniec, ta dyskusja jest bezsensu, nigdy nie będzie opłaty za wjazd do krakowa bo nigdzie na świecie tak nie ma. Na zachodzie płaci się co najwyżej za wjazd do centrum, a nie do samego miasta, a to zasadnicza różnica.
                • eminey Re: świetny pomysł 02.03.11, 18:23
                  Moze zatem pora wprowadzic oplaty za wjazd do miasta?

Wtedy naplywowi albo wprowadza sie do Krakowa, albo beda placic kazdorazowo za wjazd.
                  Ewentualnie moga sie przeniesc pod Warszawe, czy gdziekolwiek indziej...
      • Gość: tomek_82 Re: świetny pomysł IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.11, 18:41
        To ja proponuje, żeby kierowcy aut z rejestracjami KR, które wyjeżdząją na niedzielny obiad z Krakowa do miejsca z którego pochodzą (najczęściej do wioch zabitych dechami), płacili za wjazd na teren mojej gminy odpowiednią opłatę. Robią mi korki koło domu, niszczą drogę, zostawiają spaliny, a do kasy mojej gminy nie płacą ani złotówki. I wtedy faktycznie będzie sprawiedliwie.
        • Gość: łukasz Re: świetny pomysł IP: *.ists.pl 01.03.11, 18:52
          dokładnie tak,

myślą że jak mają na blachach KR to już Krakusi, a pochodzą z wioseczek, miasteczek, mniejszych miast ale tacy to mają zawsze najwięcej do powiedzenia - MIESZCZUCHY, hehe

• Gość: vvv Re: świetny pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.11, 19:48
            Niby masz dyplom a dalej nic nie pojmujesz.

Poza tym Krynica te też chyba miasto, a skoro tak to też jesteś mieszczuch.
        • eminey Re: świetny pomysł 02.03.11, 18:51
          To uczciwe.

Tylko czy to dotyczy wszystkich drog, tj krajowych i miedzynarodowych tez?
    • Gość: krakauer Re: Wreszcie zaczynamy rozmawiać o ograniczeniu r IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.11, 18:58
      Najlepiej jakby wprowadzić przymusowe winiety dla samochodów osobowych, wjeżdżasz do Krakowa - płacisz. Duże taryfy - największe dla Suvów. Są szanse aby się to udało.
    • Gość: balusz Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.03.11, 19:28
      W czyjej chorej pustej łepetynie rodzą się tak durne pomysły. I dlaczego jeszcze tej osobie a to się płaci. Małpa na tym stanowisku byłaby mądrzejsza.
    • Gość: esu sieć kamer sczytująca rejestracje IP: *.net.autocom.pl 01.03.11, 19:40
      siec kamer szczytuje - no to bogato!
    • Gość: pawelkrk A co jak ktoś będzie miał rejestrację np:K1 JÓZEK? IP: *.nsystem.pl 01.03.11, 21:32
      Matolskich pomysłów mamy pod dostatkiem. Wychodzi na to że będe mógł pracować tylko co drugi dzień, gratuluje pomysłu na pewno wpłynie to świetnie na zarobki obywateli i gospodarkę, a bardziej zamożni będą mieli dwa auta z parzystą i nieparzystą rejestracją. Obwodnicami się zajmujcie, a nie idiotycznymi zakazami.
      • Gość: tsc Re: A co jak ktoś będzie miał rejestrację np:K1 J IP: *.centertel.pl 01.03.11, 22:19
        co drugi dzien pojedziesz autobusem, korona z glowy nie spadnie :)
      • Gość: gfjfgjf Re: A co jak ktoś będzie miał rejestrację np:K1 J IP: 77.236.26.* 01.03.11, 22:20
        nie mozesz miec takiej tablicy, bo w tablicach nie ma polskich liter. mozesz miec jedynie "K1 JOZEK"
    • Gość: tsc Re: No jednak urzędasy to matoły są. IP: *.centertel.pl 01.03.11, 22:05
      cóż za prostak :(
    • Gość: porucznik borewicz "sczytujaca" ? kolejn dyslektyk w tej waszej gazet IP: 77.236.26.* 01.03.11, 22:18
      ce
    • ivyzz Pierdolenie miejskich urzędasów! 02.03.11, 09:51
      Wyprowadziłem się z Krakowa, ale muszę codziennie dojeżdzać do pracy. Komunikacja podmiejska jest do dupy! Autobus 4 razy dziennie, po drodze 3,4 przesiadki i do tego czas spędzony na przystankach! Jazda autem nawet w korkach trwa 2 razy krócej, do qvy nędzy!!! Niech "pipszony" magostrat ogranicza, ale budowę nowych osiedli w centrum miasta! Tu nie ma odpowiedniej infrastruktury drogowej! Kraków powinien zacząć rosnąć jak dawniej - czyli na zewnątrz, a nie do środka! Przyłączono niegdyś Kazimierz i Podgórze do Krakowa? To teraz należy przyłączyć okoliczne wioski i miasteczka, gdzie jest sporo miejsca na stawianie bloków!
      • urbanizm Re: Pierdolenie miejskich urzędasów! 02.03.11, 10:24
        Przez stawianie bloków i domków w wioskach rodzą się problemy komunikacyjne. Przewieść kilku mieszkańców jakiejś odległej wioski do Krakowa, po prostu się nie opłaca z ekonomicznego punktu widzenia. Miasto musi się zagęszczać i należy również ograniczać jego rozpełzanie, tak jak to czynią w cywilizowanych krajach.
        • ivyzz Re: Pierdolenie miejskich urzędasów! 02.03.11, 11:17
          W cywilizowanych krajach przez środek miast przechodzą 6 pasmowe autostrady i da się jakoś jeździć pomiędzy drapaczami chmur. W Krakowie poza Hutą obowiązuje w większości układ jednopasmowy i nie nadaje się do poprawnej komunikacji zagęszczonego miasta!
    • Gość: kuba najwyzsza pora zacac myslec o metrze.. IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 12:22
      najwyższa pora zacząć myśleć o metrze.. bo same tramwaje i autobusy [ktore z reszta jezdza jak chcą] wszystkich nie pomieszczą..
    • Gość: ada Dębno- tragiczny wypadek zobacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.11, 13:30
      krakow.super-nowa.pl/a.6133.Debno_Tragiczny_wypadek_na_krajowej_czworce.html
    • Gość: outsider Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: *.comarch.com 03.03.11, 08:50
      Jedzie kobieta z chorym dzieckiem do lekarza autem a tu .. mandacik.
      Komunikacja tak, ALE jeśli jest jakąś wymierną alternatywą dla auta. Jeśli w Krakowie są oddalone od siebie miejsca o np 3 km a przejechanie między nimi zajmuje komunikacją 1h15min to chyba tylko debil może mówić że warto przesiąść się do MPK!
    • Gość: Arv Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: *.2-0.pl 03.03.11, 17:38
      To może weźmy się za piecyki?
    • Gość: Joanna Będziemy płacić za jazdę po Krakowie? IP: *.187.244.2.ip.abpl.pl 23.04.11, 12:40
      A czy w takim razie zmotoryzowani będą płacić o połowę mniejsze podatki drogowe?? Ubezpieczenie, też powinno być obniżone, ponieważ z racji tego, że mieszkam w Krakowie płacę wyższe OC niż mieszkańcu okolicznych wsi, którzy codziennie i tak jeżdżą po Krakowie, ponieważ tu pracują!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka