Dodaj do ulubionych

NOWE CZYNSZE

12.04.11, 21:50
Czy Wy ludzie widzicie co wyprawia z nami zarządca. Nigdzie nie płaci się takich chorych czynszów. Po ostatniej podwyżce juz nie możemy siedzieć z złożonymi rękami.
Płacimy czynsze niemalże dwa razy wyższe niz na osiedlach sąsiednich. Przynajmniej tak jest w PRADZE.
Obserwuj wątek
    • lautremont Re: NOWE CZYNSZE 13.04.11, 01:42
      Czy był Pan na zebraniu lokatorów ?
      Ile to dokładnie jest dużo, metraż, ilość osób, płaci Pan za garaż ?
      Czy oszczedza Pan ciepłą wodę i ogrzewanie ?
      Proszę podać ile w planie finansowym na 2011 zarzadca zarezerwował środków na koszty zarządzania państwa wspólnotą i ile wynosi składka na utrzymanie cz.wspolnych ?

Ponizej kalkulacja dla 1 osoby, Rzym, mieszkanie 55,5m2

1. Zaliczka na koszty utrzymania części wspólnych 55.5 m2 2.55 141.32
      2 Zaliczka na koszty remontów 55.5 m2 0.50 27.71
      3 Zimna woda i kanalizacja 4.00 m3 7.80 31.20
      4 Podgrzewanie wody 2.00 m3 13.50 27.00
      5 Wywóz śmieci 1.00 os. 7.50 7.50
      6 Centralne ogrzewanie 0.61 GJ 85.00 52.19
      7 Opłata stała za c.o. i c.w.u. 55.5 m2 0.40 22.17
      8 Ochrona 1.00 szt. 29.00 29.00

SUMA: 340 PLN
      • lautremont Re: NOWE CZYNSZE 13.04.11, 01:57
        Jak widac powyżej największy składnik kosztowy to utrzymanie częsci wspolnych:

- mamy bardzo drogą firmę od serwisu domofonów i bram. Serwisant do ostatnich napraw podjechał pod kwartał Rzym nowym, drogim Audi (jak wiemy bramy i bramki sa regularnie psute)
        - mamy markowe windy których przeglady i serwis sa bardzo drogie
        - oświetlenie klatek i zewn. wentylacja mechan. grzejniki elektryczne na klatakach przeglady kotłowni itd

Większość umów serwisowych powinna zostać zerwana i należy ponownie wyłonić serwisantów w drodze szczegółowych zapytań o cenę. Sadzę ze dało by to spore oszczedności.
    • unt Re: NOWE CZYNSZE 13.04.11, 18:56
      Ciekawe kto głosował za tą podwyżką, ja byłem przeciw.
      ps. Popieram inicjatywę pozbądźmy ich, dość nieuzasadnionych niczym podwyżek.
      Poprzednia podwyżka została przyjęta jak wszędzie schodzili z cen, bo szalał kryzys, tylko my daliśmy się naciągnąć.
      • rafal1237 Re: NOWE CZYNSZE 06.05.11, 22:25
        Do Unt, jestem jak najbardziej za.
        Mnie wyszło 460 zł za mieszkanie w Barcelonie 37 m2. Czynsz wynosił 370 zł ale w grudniu otrzymałem rozliczenie - dopłata 1102 zł więc średnio miesięcznie wyszło 460 zł. W mieszkaniu mieszka jedna osoba.
        Powinniśmy się tym zająć, przeanalizować na co wydawane są tak duże pieniądze ???
        • rafal1237 Re: NOWE CZYNSZE 07.05.11, 12:11
          Sprostuje aby nie zrozumiano mnie źle, że jestem za zrobieniem z tym porządku tj. z nieuzasadnionymi niczym podwyżkami czynszu a nie za samymi podwyżkami
          • kubus_ek Re: NOWE CZYNSZE 11.05.11, 08:44
            Wszystko drożeje - więc i czynsze :P - Jak masz dopłatę--> domniemuje, że albo mieszkasz pierwszy rok albo nie oszczedzałeś np. na ogrzewaniu.

U mnie czynsz się zmniejszył - o śmieszną kwotę ale jednak w dół.

Peace.
            • unt Re: NOWE CZYNSZE 14.06.11, 00:11
              Jak to wszystko drożeje? Moje wynagrodzenie nie drożeje, a firma Szczurek znowu podnosi sobie stawki. Musisz mieć więc albo innego zarządcę albo macie na tyle rozsądną większość, że mieszkańcy nie zgodzili się na podwyżki. W każdym innym przypadku mnożenie metrażu przez wyższą stawkę powoduje jednak wzrost. A poza tym, relacja wciąż rosnącej ceny do pogłębiającej się bylejakości usług wspomnianej firmy coraz bardziej mnie razi. Wspólnota to bezwolność, gdybym mógł sam decydować, już dawno korzystałbym z usług kogoś innego. Dlatego brawo Londyn!!! Zazdroszczę i trzymam kciuki :).
    • tom.son Re: NOWE CZYNSZE 18.05.11, 19:04
      drogo... co najwyzej moze być drożej niż gdzie indziej, ale to trzeba porównać kwantyfikowalne kategorie :)

cóż powiedzieć.. zawsze możecie zmienić zarządcę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka