Gość: Wolne Błonia Absurd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 07:51 W imię doraźnych politycznych sojuszy z PSL dopuszczono do zajęcia i zgnojenia jednego z niewielu zielonych i DARMOWYCH miejsc wypoczynku dla krakowian. To wszystko przy urągliwym śmiechu działacza PSL Soski , który szczyci się , że "miesczaństwo krakowskie było przeciw" ale on i tak przekonał Prezydenta Majchrowskiego. Dodatkowo, Soska złożył wniosek o dopłaty bezpośrednie za rolnicze użytkowanie Błoń, te pieniądze trafią do jego kieszeni. I co Pan na to Panie Prezydencie? Wiedział Pan o tym, czy się Pan zdziwił i poczuł zrobiony w bambuko? Smutne to - nie przenośmy wsi do miasta i na odwrót. A Soska niech rozróby robi u siebie - pod Olkuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Absurd IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 08:29 Wieś sama się tutaj przeniosła w postaci najazdu wiejskich studencików. Może niech na ten temat też się wypowiedzą prawdziwi krakowianie. Przyjeżdżają z małych pipiduów jak na ziemię obiecaną, a potem zgadzają się na charytatywną pracę za 1000zł byleby tu pozostać ... Robią syf, piją ... i jakoś nikomu to nie przeszkadza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
agniesiek Re: Absurd 09.09.11, 09:23 niewielu zielonych i darmowych? to ty chyba słabo znasz kraków. wymienię planty, park krakowski, park jordana, bulwary ciągnące się kilometrami po obu stronach wisły i tak dalej i tak dalej. błonia to akurat najmniej ciekawe z tych miejsc, w sam raz dla owiec. teraz będą ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilo Re: Absurd IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 10:09 agniesiek napisała: > niewielu zielonych i darmowych? to ty chyba słabo znasz kraków. wymienię planty > , park krakowski, park jordana, bulwary ciągnące się kilometrami po obu stronac > h wisły i tak dalej i tak dalej. błonia to akurat najmniej ciekawe z tych miejs > c, w sam raz dla owiec. teraz będą ciekawsze. na plantach wypoczywa się głównie na ławeczkach, park krakowski jest tak syfiasty i 100 razy bardziej zasrany niż błonia (mieszkam tuż przy nim...), park jordana fakt, jak i bulwary to jedne z lepszych miejsc, tylko w weekendy zawsze jest tam tłok... Odpowiedz Link Zgłoś
agniesiek Re: Absurd 09.09.11, 12:32 na plantach można odpoczywać też na trawie, gazeta nawet o tym pisała - że można, ale nikt o tym nie wie. a bulwary są długie. pod wawelem jest tłok, ale już za mostem kotlarskim w stronę dąbia pięknie i w miarę pusto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilo Re: Absurd IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 12:35 no ja bym nie powiedziała, że pusto na plantach można tylko, że trawa w większości jest tam w cieniu, czyli poza bardzo gorącymi okresami ziemia jest zimna i mokra, a to jakoś nie zachęca do siedzenia tam na kocykach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocham Kraków Re: Absurd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 14:04 masz Lasek Wolski niedaleko tydzień można po nim chodzić całkowicie darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilo Re: Absurd IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 14:18 nie odróżniasz wypoczynku na łące, od wypoczynku w lesie? za dużo w galeriach handlowych przebywasz. Skoro tak kochasz Kraków, powiedz: jakie wymierne korzyści przyniesie miastu praktycznie darmowy wypas owiec na terenie Krakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocham Kraków Re: Absurd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 14:23 Lasek Wolski ignorancie to wielki obszar zielony nie składający się wyłącznie z lasu, widać że w Krakowie to ty tylko bywasz. Co do korzyści to nie wszystko musi rozpatrywać się w tych kategoriach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilo Re: Absurd IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 14:31 lasek wolski to lasek, łąki to są pod kopcem Brawo, nie umiesz wymienić jednej korzyści dla miasta, a jeden radny zyska większe poparcie w swoich wioskach i kasę świetny interes zrobiliśmy. I tak pod względem gospodarczym wszystko rozpatrujemy względem korzyści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocham Kraków Re: Absurd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 14:57 Korzyścią miasta jest miedzy innymi zadowolenie i dobre samopoczucie mieszkańcu w tym moje. Po ilości wpisów wnioskuję, że forumowicze również dobrze odbierają tą inicjatywę. Co do Lasku Wolskiego, jego położenia i zawartości to już się może nie kompromituj i nie wypowiadaj na ten temat, dla twojej wiadomości mogę ci podpowiedzieć, że w centrum Lasku Wolskiego znajdują są między innymi klasztor O.O. Kamedułów, Kopiec Niepodległości im. Józefa Piłsudskiego, kilkanaście dużych polan wypoczynkowych oraz Ogród Zoologiczny. Łączna powierzchnia 462 ha. Rzeczywiście to tylko lasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilo Re: Absurd IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 15:14 mówimy o części niedaleko błoń (o czym sam pisałeś). Jak mam wsiadać w samochód, żeby pojechać dalej to ja wole pojechać do podkrakowskich dolinek, gdzie jest zdecydowanie ładniej. Klasztor przez większość czasu jest zamknięty (dla kobiet bodajże raz w roku otwierają, a kopiec mnie nie kręci. poza tym, chodzenie po lasku, w szczególności tej dalszej części wiąże się często ze spotkaniem zboczeńców jak i dzikich zwierzątek (które pojawiały się jesienią i zimą nawet na ul. Malczewskiego, a ja mam wątpliwą przyjemność spotkania stadka dzików... jakoś głosy mieszkańców są podzielone.. poza tym interes robi tutaj też baca, który również za darmo może tutaj w niezbyt dobrych warunkach sanitarnych produkować swoje wyroby, nie płacąc za to miastu, nie płacąc pewnie też państwu, bo raczej z kasą fiskalną nie przyjechał i nie dostaniesz paragonu za oscypek. Ale to oczywiście popierasz. Dajmy na to nie tak dawno zamknięta knajpa sprowadzająca znanych artystów z całego świata, miała miesięczny czynsz za wynajem od miasta 40tys (już ze zniżką na działalność artystyczną, do tego spore podatki i spore zyski dla miasta), ale miastem kulturalnym już jesteśmy to promujmy się jako teren wiejski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxxx Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 07:59 Heh, mam wrażenie że zwolennicy tego pomysłu, porównujący poziom zanieczyszczenia odchodami owiec do psów nie specjalnie mają pojęcie o czym piszą. Owca to roślinozerca, srający kombajn, przodem wchodzi tyłem wychodzi, constans. Do tego wełna wokół dupska non stop usrana, ociera się to to o inne wełenki i wszystkie owieczki przybierają charakterystyczny kolor. Darń zryta raciczkami, po deszczyku błotko zmieszane z gównem, bez gumofilców nie przejdziesz. Posuwa się takie stadko, a z ziemi zostaje jeden wielki syf! A wali od takiego stadka jak od galery! Lato się kończy, trawka już nie będzie miała czasu się zregenerować, owieczki zeżreją co będzie do zeżarcia a łąka będzie się nadawała tylko do przeorania. A jak się jeszcze okaże że Pan kandydat na senator bedzie zachłanny, to zwiezie tego inwentarza nie 20, nie 30, ale 100 albo 200 i wtedy dowiecie się całej prawdy o tej wspaniałej promocji:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góral Dobrze że sprowadzą te owce bo takim jak ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 10:46 to się pastwisko z chlewem i owca ze świnią już mylą, co do zapachów - to wolę ten od owiec niż w zatłoczonym autobusie MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilo Re: Dobrze że sprowadzą te owce bo takim jak ty IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 10:59 Kiepskie w tych górach macie szkoły. Świnie są wszystkożerne i są czystymi zwierzakami, tylko jak mają być czyste jak trzymacie je w malutkich oborach, w błocie po kostki i w gó...e, bo uważacie, że po co świniom sprzątać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 08:10 Władze Krakowa to "jurni juhasi" wydzajac zgode na tak nowatorski pomysł. krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,10256555,Owce_rzadza__I_co_wy_na_to__krakowianie_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 08:27 Oj ,ale sie porobiło!Władze Krakowa to "jurni juhasi" i mają swojego bace wydajac zgode na tak nowatorski pomysł-a co? www.youtube.com/watch?v=YdIB8fUCTbw www.youtube.com/watch?v=ObLeRPLyguc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najmilsza@ Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 08:14 A jaka to różnica kto depcze owce czy pielgrzymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 08:27 Ha Ha Ha. Tak jak się spodziewałem ... "Krakowianie" są oburzeni :-) Jesus ! Na prawdę po co te debile się tym przejmują ... Błonia są GIGANTYCZNE, ale wszyscy nagle muszą się wypasać na tej części co będą owce. CO KOMU Przeszkadzają te owce ? Skończcie już z tymi głupimi artykułami ... a na trawniku w Nowej Hucie żyją żuczki gnojniki - czy krakowianie zgadzają się na ich obecność ? ŻENADA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jimir Rządezą wiejskie barany!!!!!! 09.09.11, 08:49 Nie tylko Soska jest wieśniakiem z PSL, który do gadania powinien mieć co najwyżej w swojej rodzinnej oborze a nie w jakimkolwiek mieście zwłaszcza w Krakowie. KRAKOWIANIE NIE GŁOSUJCIE NA TYCH WIEŚNIAKÓW, PROSTAKÓW Z PSL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ICH MIEJSCE JEST PRZY TRZODZIE CHLEWNEJ NA WSI GDZIE WOLA BOŻĄ ZOSTALI TAM ZRODZENI!!!!!!!!!!!! Inna sprawa to Radni i Prezydent Krakowa. Prezydentowi się dziwię, ale Radni ? no cóż to też dzieci Wsi, ciemnej, zapyziałej. Odpowiedz Link Zgłoś
barbaramd Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? 09.09.11, 08:55 Widziałam stado owiec na zielonym zboczu wzgórza w samym Rzymie. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
filakia Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? 09.09.11, 08:59 Zabawny to pomysł. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iHS Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.pzu.pl 09.09.11, 09:00 Cieka-wos-tka! Nikt jakoś się nie zająknął o koszcie rekultywacji błoń przy cyklicznie robionych tam muzycznych spędach, kiedy zadeptane, zasikane i zarzygane jest więcj niż pół błoń - ale rozumiem że promocja miasta wśród dresów które na takie spędy chodzą jest wazniejsza niż wśród ludzi któryz lubią przyrodę. Czesto przechodzę obok i jakoś nie widzę tych tabunów bawiących się dzieci, zajmujących całą powierzchnię błoń - sadzę , że połowa błoń to dla tych pięciu maluchów więcej niż dużo. Pomysł razem z żoną uwazam za kapitalny - dzieci też będą zachywcone tym że mogą pogłaskać owieczkę. Opinie pod artykuł wybrane według jednego wzorca, nie ma żadnego komentarza na plus - kurna, zawsze miałem sentyment do GW, ale badzcie kurna choć trochę profesjonalni, bo takie głupawe agitki tylko denerwują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stt Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 09:36 coś mi się zdaje, że pomysłodawca chce zrobić ido góralskie dudki i tyle; po co Krakowowi barany, mamy swoje i to dużo; jak Kraków Krakowem to nigdy nie pasły sie barany na Błoniach. A więc kolejna bzdura i polityczne barany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krk Małomiasteczkowa mentalność IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 09:39 Ktoś, komu przeszkadzają te owce musi mieć bardzo wątłe poczucie swojej "miastowości"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Owca Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 09:52 Ja uważam, ze to świetny pomysł - właśnie dlatego że mam dzieci i chętnie je zabiorę na błonia żeby im te owce pokazać. Dziwi mnie, że w artykule przedstawiono tylko negatywne opinie mieszkańców. Myślę również, że błonia są na tyle duże, ze miejsce na kocyk dla studenta też się znajdzie. Poza tym (z wikipedii): "Przywilej wypasu na Błoniach został nadany podkrakowskim wsiom jeszcze przez królową Jadwigę i żaden magistrat nie próbował go znieść". Odpowiedz Link Zgłoś
hrubygazda jaka promocja? jaka edukacja? 09.09.11, 09:54 Witaj ! Jaka promocja/ Jaka edukacja to chyba kpina panowie z PSL. Na dodatek jeżeli miałoby to pokazać Polską tradycje to dlaczego z owieczkami gonią owczarki niemieckie a nie podhalańskie? Więc ani promocja , ani edukacja tylko KASA Odpowiedz Link Zgłoś
agniesiek Re: jaka promocja? jaka edukacja? 09.09.11, 12:34 o proszę, utajona opcja niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 09:55 mam rozumieć, że regulamin błoń został zmieniony i już wolno tam bez niczego puszczać psy bez smyczy i kagańca? Poza tym od kiedy owczarki niemieckie są symbolem górali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tidablju Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.09.11, 10:02 Znakomity pomysł. Bardzo oryginalny. A artykuł tendencyjny. Same negatywne opinie? Nie wierzę. Do tego argumenty mało przekonujące. Dzieci nie mają się gdzie bawić? - Przecież nie całe Błonia są zajęte. Koncerty? - A ileż to koncertów jest zaplanowanych na wrzesień - październik mających zapełnić całe pola? Brak higieny? - A odchody innych zwierząt? Przecież przez Błonia już teraz nie da się przejść "czystym" butem. Kto przypilnuje watry? - A co tam się ma niby zapalić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fak(t) I co my na to? IP: *.compower.pl 09.09.11, 10:03 Zwisa mi i powiewa. Owce, psy czy bydło na koncertach. To i tak najbardziej zasrany trawnik europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocker Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: 212.39.34.* 09.09.11, 10:13 ja tez wole owce niz np sr.... psy fajny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus majchrowski zaoszczędzi na koszeniu trawy IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 10:13 majchrowski zaoszczędzi na koszeniu trawy na Bloniach-:)))))) gorzej jak jakis pies pogoni te owce na ulice i dojdzie do tragedii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maj Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.11, 10:21 Krakowianie ! Zobaczcie kto wami żądzi - To WIOCHA która tu przyjechała i jest już w Urzędach Miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PanZły Owce rządzą. I co wy na to, krakowianie? IP: 78.133.245.* 09.09.11, 10:25 To jest jakaś absolutna kpina! 2 miesiące ?! Błonia będą zadeptane, obs...ane i śmierdzące. paranoja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemy48 Wrzeszcie znaleźli dobre miejsce dla BYDŁA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:03 Widać sami politycy z PSL wraz z swoim bydłem znaleźli dla siebie dobre miejsce do zycia . Gdyby jeszcze dołączyli do nich ich koalicjanci z PO było by wspaniale . Niestety to utopia i to całe bydło doskonale pasie się w Radzie Miasta sięgając co raz głebiej do kieszeni nas mieszkańców - podwyżki oplat za przedszkola , strefy parkowania , biletów i długo dalej by wyliczać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Wrzeszcie znaleźli dobre miejsce dla BYDŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 10:07 Oj ,ale sie porobiło!Władze Krakowa to "jurni juhasi" i mają swojego bace wydajac zgode na tak nowatorski pomysł - a co? www.youtube.com/watch?v=YdIB8fUCTbw www.youtube.com/watch?v=ObLeRPLyguc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hetero sapiens Owce rządzą? Nie. Rządzą barany. IP: *.play-internet.pl 09.09.11, 11:06 I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Owce rządzą? Nie. Rządzą barany. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 10:05 "hetero" wyluzuj-Oj ,ale sie porobiło!Władze Krakowa to "jurni juhasi" i mają swojego bace wydajac zgode na tak nowatorski pomysł - a co? www.youtube.com/watch?v=YdIB8fUCTbw www.youtube.com/watch?v=ObLeRPLyguc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kawerna Taka nagonka przypomina najlepsze lata PRLu 09.09.11, 11:41 Rozumiem, że senatorem RP z okręgu 31. ma zostać pan Kazimierz Czekaj i Gazeta się o to bardzo stara... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Taka nagonka przypomina najlepsze lata PRLu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.11, 09:44 Oj ,ale sie porobiło!Władze Krakowa to "jurni juhasi" i mają swojego bace wydajac zgode na tak nowatorski pomysł - a co? www.youtube.com/watch?v=YdIB8fUCTbw www.youtube.com/watch?v=ObLeRPLyguc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PaulinkaC1 Owce i restauracje ?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:41 A zwrócił ktos uwagę na to że dookoła błoń znajdują sie restauracje i punkty gastronomiczne? życzę smacznego wszystkiem którzy będą jeść w okolicach :/ jedzonko z wełną owczą i pyłem z odchodów :/ współczuję dzieciom które nabawią się alergii.. Odpowiedz Link Zgłoś