trajkotek a gdzie dociekliwość reporterów GW? 15.10.11, 20:37 dlaczego dociekliwi reporterzy ze stajni Michnika odnoszą wrażenie, że pochód zakłócili katolicy - spotkanie, na które się wbili było zaplanowane od dawna, spotkania młodzieży pijarskiej odbywają się od 11 lat ... Miejsce i czas akcji wymyśliły stare zgredy a naiwne agnostyckie owieczki polazły za swemi pasterzami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 20:39 rozumiem, ze ta mala dziewczynka z pierwszego zdjecia protestuje przeciwko narzucaniu dzieciom przez rodzicow swiatopogladu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [...] Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.11, 20:43 > SNIEZNA KULA RUSZYŁA! > BRAWO PALIKOT! Jeszcze ze dwie kule i będzie cały bałwan w komplecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzep Ja w sprawie formalnej IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.11, 20:47 Kto dał zezwolenie obu przeciwstawnym grupom na równoczesną manifestację w tym samym miejscu? Obie były nielegalne, a jeśli nie, to która? A tak na marginesie. Ile jest kościołów w Krakowie? Takie wszystkie przepełnione, że zabrakło miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek Re: Ja w sprawie formalnej 15.10.11, 21:08 dokładnie o to samo można zapytać tak: ile jest kawiarni, klubów, kin w Krakowie, że młodzież agnostycka musiała snuć się po ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzep Re: Ja w sprawie formalnej IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.10.11, 21:39 Jasne... Niech manifestują w kawiarniach, klubach, kinach itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Ja w sprawie formalnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 10:13 A to już tylko lewakom można publicznie wyrażać swoje zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szerszy_umysł brawo chrześcijanie! IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 20:51 brawo chrześcijanie! stop ograniczeniu ducha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starblast Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 20:53 Zachowanie młodej dziewczyny (katoliczki) w niebieskim berecie nie było w porządku. Dała ona uczestnikowi marszu różaniec, a chłopak przekazał jej ulotkę. Po czym, gdy ten się odwrócił podarła ją. On nie rzucił go na ziemię lub nie rozerwał. Może przesadzam, ale to tak jakby ktoś podał ci rękę a ty mu napluł w twarz. Wystąpienie p. Hartmana bardzo mi się podobało. Szkoda, że nie dostał się do sejmu. Byłby tam bardzo potrzeby w tej kadencji, nawet jeśli nie startował z listy RPP tylko SLD. Potrzeba głosów rozsądku, bo przydała się przeciwwaga dla ludzi pokroju Niesiołowskiego, Kłopotka, Gowina, całego PIS-u etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnikjk Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 21:08 To samo zauważyłem. Młoda głupia siksa Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech [...] 15.10.11, 20:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek o,są! są słowa nienawiści! 15.10.11, 21:13 tak bardzo pilnie wyszukiwane w internecie - nie kasować tego, niech trwają, niech budzą grozę! brrrr i .. odrazę! ___________________ Szwadrony im. Daniela Kmicica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.nsystem.pl 16.10.11, 03:05 Jedno spostrzeżenie z nagrań TV. Młodzież katolicka wesoła, kolorowo ubrana, pozytywnie nastawiona do życia, uśmiechnięta itd. Z drugiej strony jakaś szara masa. Nie potrafiąca niczego poza wykrzykiwaniem kilku haseł. Jakaś niemrawa, bez entuzjazmu. Po prostu mieli pecha i trafili na lepszych :D którzy ich wgietli w glebę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozula A katolików jest i tak wiecej! IP: 80.51.118.* 15.10.11, 21:12 Damy radę, bo jesteśmy pokorni. Zawsze z zainteresowaniem czytam wypowiedzi tego młodego a jakże odważnego redaktora gw. Są po prostu czytelne a interpretacja i tak należy do czytelnika bo redaktor popiera je dołączonym fotami i fimami. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 15.10.11, 21:32 no więc ja obejrzałem te filmy i nie bardzo widzę jakby interpretacja tego gościa z gw mogła się obronić...Nie zauważyłem żadnego "zawładnięcia marszem" - inna sprawa że nie wiem jak miałoby to wyglądać :D...... katolstwo NIE zakrzyczało marszowiczów :D...chociaż kamera była bliżej tych katoli to i tak słychać wyraźniej było megafon a słów piosenek nie dało się zrozumieć -dopiero jak ateiści ruszyli to się zmieniło bo przestali mówić -ale ruszyli nie z żadnego strachu -TYLko bo rynek miał być krótkim przystankiem :D....A człowiek motyl pokazał że raczej nie baliśmy się katoli....:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozula Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: 80.51.118.* 15.10.11, 21:46 tak, tak to katolicy mieli obawy ja też się was boję! a redaktor stał pośrodku i starał się jeździć kamerą z jednej stronie na drugą dzięki czemu widać było i pokorę i tę nienawiść.... Jeszcze jedno zauważ jakie miny mają katolicy - są weseli i odrobinę zatrwożeni a ateisci? Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 15.10.11, 22:01 Nie stał dokładnie pośrodku :D -stał bliżej katoli :D... "są weseli i odrobinę zatrwożeni" - jedno chyba wyklucza drugie..:D Nie widzę żadnej nienawiści -co najwyżej lekceważenie -to dziewczyna wkurzyła mnie bo podarła ulotkę nawet jej nie przeczytawszy..TO jest właśnie ciemnota -niechęć zrozumienia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozula Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: 80.51.118.* 15.10.11, 22:12 Tak lekceważenie - masz rację (i to uważasz za normalne?) a motylek - niczym błazen I faktycznie ochrona poszła za ateistami bo to ich się należy obawiać a nie spokojnych katolików, którzy odważyli się na krzyki dopiero jak ateiści poszli. Redaktor też pewnie boi się nieco agresywnych ateistów i wybrał miejsce pomiędzy ochroną . Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 15.10.11, 22:23 Tak bo to NAM przeszkodzono w marszu -zresztą nie wszyscy lekceważyli -JEDEN pan dał ulotkę którą katolka natychmiast podarła -on nie podeptał jej breloczka ;;;I TO uważasz za normalne ? ......widać że należało ich lekceważyć....A ochrona poszła bo ochraniała legalny marsz była do niego przypisana na mocy przepisów... Tak motyl był właśnie na miejscu bo był właściwą odpowiedzią....śpiewanie religijnych pieśni do ateistów to hipokryzja -głoszą miłość a są faktycznie próbą wywarcia presji - i odebrania nam tych wysepek obecności w przestrzeni publicznej jakie mamy .......TO ZASŁUGUJE NA WYSMIANIE... A co do kamerzysty ..NIE bo kamerzysta to był ten dziennikarz który pracuje w gazecie (były kleryk -sic wrzuć jego nazwisko do internetu i zobacz profil na golden line- były student UKSW) albo ktoś od niego.......widać z doboru scen że skupił się na przeciwnikach marszu....niby czemu zresztą uczestnicy marszu mieliby go pobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 17.10.11, 15:01 krótkie pytanie: dlaczego wiekszosć transparentów niesionych przez Was - ateistów czy agnostyków, dotyczyła Kościoła katolickiego?? Ateizm, to brak wiary w istnienie jakiegokolwiek Boga i jakiekolwiek bóstwa! Dlaczego nie było haseł przeciw Kościołowi prawosławnemu?? Dlaczego nie było haseł przeciw Kościołowi ewangelickiemu?? Przeciw islamowi, itd?? Jego wyznawcy są przecież w naszym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 15:15 Mogę wiedzieć czemu jesteś taka wredna? Bo gdybyś chwilę pomyślała -znalazłabyś odpowiedź na to pytanie.... Celem marszu był częściowo coming-out, a częściowo propagowanie świeckości państwa....Coming -out nie wymaga sekowania religii czy kościołów - i w istocie jeśliby coś takiego miało miejsce to skrytykowalibyśćie to u nas bez litości....Natomiast propagowanie świeckośći dotyczy konkretnego społeczeństwa - tego naszego -a w nim główne zagrożenie dla tych rozwiązań ( i zarazem powód naszej determinacji) stanowi kk......Co do innych wyznań to może i są one nam równie przeciwne ale nie artykułują tego tego tak mocno i nie próbują wpływać na politykę....Niektóre same mogą cierpieć z uwagi na uprzywilejowanie katolicyzmu......Nie ma zatem potrzeby uderzać w nich bez powodu.... W istocie gdybyśmy na przykład zaatakowali prawosławie to daję głosy że byście się zaraz wszyscy na nas rzucili -że atakujemy nawet tych którzy nic nam nie zrobili :D..... Rozumiesz teraz dlaczego uwazam Twoje pytanie za nierozsądne? I dlaczego podejrzewam że zadałąś je tylko dla prowokacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 17.10.11, 15:43 Czy katolicy chodzą w transparentami typu: "ateiści do piekła", "palić ateistów na stosie", ateista - zły człowiek", itd??? Kościół katolicki nikogo nie atakuje, czego nie można powiedzieć o Was. To, że ma twarde zasady, widocznie wielu drażni, ale to własnie dlatego trwa do dziś. Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby Kosciół katolicki źle mówił o innych wyznaniach, żeby próbował je zniszczyć, a to że próbuje znaleźć nowych wyznawców, to nie ma w tym nic złego, nie namawia do odejscia z innego Kościoła, nic nie robi na siłę. Każde wyznanie cieszy się, gdy ma nowych członków. Widzę, ze dobrze napisałeś, widzicie zagrożenie w Kk, więc atakujecie. Czyli o to Wam chodzi - nie o głoszeniu, że żadnego Boga, ani bogów nie ma, a o walkę z Kościołem. I tak na koniec - wg. statystyk, osób przynajleżących do innych religii (prakatykujących!) w Polsce jest ponad 4mln. Oprócz tego są osoby niepraktukujące, ale wierzące. Mało?? Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 16:30 Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby > Kosciół katolicki źle mówił o innych wyznaniach, żeby próbował je zniszczyć, a > to że próbuje znaleźć nowych wyznawców, to nie ma w tym nic złego, nie namawia > do odejscia z innego Kościoła, nic nie robi na siłę. Każde wyznanie cieszy się, > gdy ma nowych członków. To niewiele widziałaś i słyszałaś -delikatnie rzec ujmując... Poczytaj o zbrodniach Ngho Ding Diema... Co prawda zaraz powiesz że katolik to nie kościół (mimo że ktoś z duchownych powinien go pouczyć) albo że do komuchów to można strzelać :D.............. Ważne jest kogo uznasz za głos kościoł - papieże oczywiście waża zazwyczaj słowa (ale też nie zawsze vide RAtyzbona -oczywiście zaraz powiesz zę Benia żle zrozumieli :D)...Podobnie prominenci ateistyczni też są delikatni zazwyczaj (vide prof. Hartman) natomiast szerego wi katolicy podobnie jak chrześcijanie już różnie -Jan Sochoń z UKSW napisał np książke gdzie stwierdził że ateizm jest tylko problemem do usunięcia i z ateistami nie należy rozmawiać tylko tępić ateizm jako zło....Per analagiam mniej prominentni ateiści (jak ja) nie zawsze są tolerancyjni dla katolików.... Kościół jako całość nigdy nie wypowiedział się jednoznacznie za czymkolwiek -katolicy różnią się w poglądach -ich przywódcy duchowi już mniej...Podobnie też jednak i "nasi" prominenci stronią zazwyczaj od ofensywnej retoryki......A ci których podejrzewa się o toże nie stronią (DAwkins) są kontrowersyjni i w naszych kręgach ... > Widzę, ze dobrze napisałeś, widzicie zagrożenie w Kk, więc atakujecie. Czyli o > to Wam chodzi - nie o głoszeniu, że żadnego Boga, ani bogów nie ma, a o walkę z > Kościołem. Nie napisałem tego -I w istocie to co nam zarzucasz jest kuriozalne. Dopiero byście wrzeszczeli gdybyśmy próbowali nawracać....A my chcemy tylko żyć w państwie które nie preferuje katolicyzmu -świeckim państwie - większość z nas nic nie ma do wierzących..I NIE NIE CHODZI owalkę z Kościołem -idzie o neutralność swiatopoglądową państwa I TYLE.... nie wtykaj mi słów których nie wypowiedziałem... I tak na koniec - wg. statystyk, osób przynajleżących do innych religii (prakat > ykujących!) w Polsce jest ponad 4mln. Oprócz tego są osoby niepraktukujące, ale > wierzące. Mało?? No i co z tego :D ? Co mamy niby "łowić dusze/owieczki" jak kościoły chrześcijańskie? :D Wielu z nas uważa nawracanie za absurdalne -także na nasze poglądy. Moje zdanie jest tu co prawda inne ale z pewnością celem wielu uczestników nie było odciąganie od religii -Walczymy o swobody dla siebie i innych.. I TYLE....A niech każdy potem wierzy w co chce... Czy może chcesz żebyśmy dopieprzali się do prawosławnych choć nic konkretnego nam nie zrobili -nie ich kościół wymusił ustawę antyaborcyjną? Oczywiście - być może działaliby tak samo jak katolicy gdyby było ich dużo ale póki tak nie jest po cholerę mamy ich walić.... Przestań do diaska prowokować nas....Gdybyśmy zrobili to czego od nas żądasz dopiero byśmy oberwali....I NIE atakujemy kościoła..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 17.10.11, 17:29 Czy wiesz, kto to jest fałszywy przyjaciel? Każdy może mówić, że jest Katolikiem, a potem splunąć na Biblię. Ktoś inny może równie dobrze głosić poglądy feministyczne i jednocześnie będąc szefem wielkiej firmy zatrudniać jedynie mężczyzn. A ja, moge powiedzieć, że kocham zwierzeta i jednocześnie bić mojego psa skórzana smyczą po grzbiecie za wszystko, co mi sie nie spodoba. Pisząc swoją wypowiedź mówię o prawdziwych Katolikach, którzy żyją zgodnie z nauką Kościoła. Co do wypowiedzi papieża w Ratyzbonie - wyjaśnił on, że namawiał do dialogu miedzy religiami, a nie krytykował Muzułmanów. Ale jak zwykle ktos podłapał kilka słów, wyrwał je z kontekstu, przerobił tak jak chciał i puścił w świat zachęcając do walki. "Kościół jako całość nigdy nie wypowiedział się jednoznacznie za czymkolwiek -katolicy różnią się w poglądach -ich przywódcy duchowi już mniej." - co do tego już się wypowiedziałam na początku. Kim jest fałszywy przyjaciel? Kk nikogo nie łowi, nie zmusza do bycia chrześcijaninem. Jeśli ktos chce, zostaje nim, jeśli nie - odchodzi. I tak jak pisałam, cieszy się z każdej osoby, która zostaje jego wyznawcą, tak jak każdy inny kosciół, wyznanie. Gdybyście nie atakowali Koscioła, nie byłoby tych wszystkich antykatolickich transparentów, ani antykatolickiego skandowania. Ach, i nie byłoby wypowiedzi p. Hartmana (o którym wspominasz), ponieważ każde jego zdanie (no moze oprócz pierwszego, w którym się przedstawił), odnosiło się do Kk i jego symboli. Czy na prawdę nie miał juz o czym mówić? Brakło argumentów dlaczego sie zgromadziliście? Widać spotkanie to było po to, aby krytykować Kk. Na temat aborcji, to może nie dyskutuj. Skoro taki jesteś mądry, to czemu sam jej nie wykonujesz? Moze zrób dziecko swojej dziewczynie, a potem wyrwij z jej łona, a nie każ tego robić innym, którzy tego nie popierają. Poczytaj i posłuchaj wypowiedzi lekarzy, którzy je wykonywali i zrezygnowali z tego. Dlaczego zrezygnowali, co do nich dotarło. Posłuchaj wypowiedzi osób, które abortowały swoje dzieci, jakie mają teraz problemy ze sobą, ze swoim zdrowiem i ze swoja psychiką. Ile z nich siedzi w psychiatrykach. A na koniec posłuchaj wypowiedzi osób, które przeżyły aborcję (na sobie) - tu: Gianna Jessen. Gdyby nie aborcja, byłaby dzisiaj zdrową kobietą. KAZDY MA PRAWO DO ŻYCIA I TO GWARANTUJE DEKLARACJA PRAW CZŁOWIEKA! A zatem ustawa antyaborcyjna to zaakceptowanie tej deklaracji. W Polsce panuje demokracja, (demos krateo - rządy ludu) a wiec rządy większosci. Skoro większość państwa jest katolicka i chce, aby Polska była katolicka, to tak przyjmujemy. Gdyby większość wyznawała kleczenie przed pluszowym misiem, zapewne tak by przyjęto. I tu nie ma dyskryminacji - taki ustrój wybrano, zatem mniejszosć musi się podporządkować. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 17:48 Przestań odpowiadać bzdury..... Pisząc swoją wypow > iedź mówię o prawdziwych Katolikach, którzy żyją zgodnie z nauką Kościoła. To jest definicja perswazyjna na tej zasadzie to ja też mogę powiedzieć żę PRAWDZIWI ateiści nigdy nie zrobili nic złego :D...bo mordowali jedynie ci nieprawdziwi -przestań kobieto bzdurzyć i prowokować.... Co do wypowiedzi papieża w Ratyzbonie Jak mówiłem - wiedziałem że zaczniesz kręcić :D... To co mówisz to apologia Benedykta i jego obrońców :D.... Jeśli już to Benedykt popełnił błąd cytując obrażający Islam tekst nie zaznaczając wyraźnie ze się z nim nie zgadza...Ale jeśli tego nie zrobił to prawdopodobnie dlatego by w zawoalowany sposób uderzyć w Islam..... > Kk nikogo nie łowi My też nie -przynajmniej nie większość z nas :D Nie każde zdanie odnosiło się do kkk i jego symboli bo HArtman mówił o krzyżu ato nie jest symbol tylko katolików :D....Nie szło o atak na kościół tylko ozawłaszczenie przestrzeni świeckiego państwa..... Na temat aborcji będę mówił co chcę iżadna podobna tobie osoba która przychodzi na forum by prowokować, nie będzie mi zabraniała......Niektóre kobiety faktycznie cierpią na depresję ale zazwyczaj ona mija -inne nie cierpią na nic.......Analogicznie zmuszone do urodzenia kobiety również cierpią ale tego już nie widzicie.....Dodatkowo obłędne nauki KK nakazują kobiecie urodzić dziecko także wtedy gdy to zagraża jej życiu...... Wreszcie płód NIE jest człowiekiem -do 24 tygodnia nie posiada połączeń nerwowych w mózgu -nie jest w stanie niczego czuć....a ponieważ nie ma żadnej dotychczasowej biografii ani nie wszedł w relacje społeczne -to nie jest jasne czemu mielibyśmy uważać go za człowieka.... > W Polsce panuje demokracja, (demos krateo - rządy ludu) a wiec rządy większosci > . Skoro większość państwa jest katolicka i chce, aby Polska była katolicka, to > tak przyjmujemy. Bzdurzysz znowu :d....Po pierwsze nie głosujemy nad wszystkim :D...Po drugie nasze działaniie jest demokratyczne -służy włąsnie zdobyciu poparcia dla naszych postulatów....Dziś większość ludzi popiera katolicyzm -jutro się zobaczy.... Dalej prowokujesz i kłamiesz..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 17.10.11, 18:50 Odnośnie PRADZIWYCH katolików, przyjaciół, obrońców zwierząt itd już się wypowiedziałam, nie będę sie powtarzać. Odnośnie przemówienia papieża - również. Jeden powie, że nie lubi zupy. Ktos inny wiźmie tę wypowiedź, przeinaczy ja i poda do publiczej wiadomosci mówiąc, że "pan Kowalski bardzo lubi zupy." Tak samo zrobiono z wypowiedzą papieża - przekręcono, dodano kilka prowokujących słów i powstało, co powstało. Hartman mówił o krzyżu odnosząc się do Katolików. Nie słyszałam w jego wypowiedzi, żeby odnosił się do innych wyznań. Jeśli chcesz się wypowiadać nt aborcji i życia czowieka, poczytaj może najpierw o biologii. Pierwsze połączenia nerwowe tworzą się w pierwszych dniach życia, a mózg zaczyna wysyłać fale elektromagnetyczne w 6 tygodniu życia, a nie po 24tc!!! Gdyby tak było, to najmłodszy wcześniak, który przeży (21 tc. i 6 dni) nie odczuwałby bólu po urodzeniu i dziecko to, byłoby obecnie osobą pozbawioną czucia i funkcji życiowych. Niemożliwe byłoby bowiem nawet oddychanie przez to dziecko (brak połączeń nerwowych - brak sygnałów wysyłanych przez mózg do pozostałych części ciała)!!! Powiadasz, że nie głosujemy nad wszystkim? Wybierając rząd, wybieramy osoby, które nas reprezentują. A więc każdy obywatel, który głosuje, wybiera swojego reprezentanta i jemu daje prawo do decydowania i głosowania za lub przeciw ustawom, które mają wejść w życie, itd. Jeśli ktos nie głosuje, niech nie ma pretensji do takich, czy takich ustaw, które wchodza w życie. Nie pójście na wybory, było jego wyborem. Sam sobie winny. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 19:11 Nic nie przekręcono -co najwyżęj BEnek się pomylił, ale bardzo w to wątpię.... HArtman nijak nie odnosi się do kościoła katolickiego -w swojej wypowiedzi odnosiesię do chrześcijąństw oraz do tych którzy zawiesili krzyż -używa słowo chrześćijaństwo -NIE jest to zatem atak na kk Poczytałem o biologii: idzie o połączenia w centralnym układzie nerwowym natomiast to raczej TY powinnaś coś poczytać chociażby to ..i przestać chrzanić :D www.newscientist.com/article/dn19089-24week-fetuses-cannot-feel-pain.html oraz www.rcog.org.uk/news/rcog-release-rcog-updates-its-guidance Owszem INNE połaczenia mogą być wykształcone i płód może nawet reagować..ale odruchy to za mało -nasza wiedza mówi że nie ma raczej świadomości bez kory mózgowej.. > Powiadasz, że nie głosujemy nad wszystkim? TAk...i jako ktoś kto przekonuje że nie wolno usuwać ciąży - bo to złe ( w domyśle: to nie jest rzecz pod głosowanie) powinnaś to rozumieć...Ja uważam że płód to nie człowiek...w oparciu o powyższe argumenty...Ale inne rzeczy wiążą się dla mnie z obiektywnymi wrtościami..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 17.10.11, 19:32 zatem kiedy płód staje sie czlowiekiem? Po porodzie? Zatem dziecko, które urodziło się w 22tc staje się człowiekiem wcześniej niż to urodzone w 40? Czyli ci co urodzą się najpóźniej są w takim razie opóźnieni. A moze po nawiazaniu relacji społecznych? Prawdziwe relacje społeczne nawiązuje się rozmawiając z innymi. Dziecko tę trudną sztukę opanowuje w wieku ok 3 lat (a i tak jego zasób słów jest wtedy niewielki). Kim zatem jest wczeniej, skoro nie czlowiekiem? Czytałam już te bzdurne artykuły o tym, że niby dziecko nie czuje przed 24tc, że niby jest ciągle w stanie uśpienia, nieprzytomności i dlatego nie czuje bólu. My też, gdy śpimy nie czujemy bólu. Człowiek nieprzytomny - nie czuje bólu. A więc śmiało moglibysmy pozabijać tych wszystkich nie czujących bólu - przecież nie cierpieliby, to co za różnica. W sumie można równiez uważać, że osoba śpiąca, to nie człowiek - dla mnie mógłby być to również śpiący mężczyzna. Mężczyzna to nie człowiek, bo przecież nie użyłam bezpośrednio słowa "człowiek", tylko synonimu. A skoro każdą moją wypowiedź traktujesz jako prowokacje, to przytoczę znane przysłowie - uderz w stół, a nożyce się odezwą. Nic dodać, nic ująć. Adios! To co prawdziwe - trwa! Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 19:50 Najpierw ad rem -rożnica między nami a płodem jest tak że on NIE tylko nie czuje bólu ..ON go nie może odczuwać...a wraz z tym najprawdopodobniej nie czuje NIC....Nie ma świadomości - prawdopodobnie do około 27 tygodnia lub 24 tego.....Nie ma też żadnych wspomnień.....Nie jest to sen w naszym rozumieniu TEN jest bowiem interwałem między okresami świadomości - a płód nie był wcześniej świadomy NIE MIAL biografiii...Dlatego śpiący jest człowiekiem -bo mordując go niszczę coś co ma zdolność do świadomego życia i już coś przeżyło...., kto może o sobie decydować -czegoś chcieć...płód nie ma nic z tych rzeczy...A kiedy zyska te zdolności -to pytanie do naukowców...... Kim zatem jest wczeniej, skoro nie czlowiekiem? A kim jest żołądź nim stanie się dębem? :D...nasieniem drzewa....Ale żeby nie było uważam że do bycia człowiekiem wystarczy jeden z tych wyznaczników (relacje ,inteligencja świadomość biografia)......Możemy być liberalni -ale płó nie ma żadnego z nich..I dlatego mu człowieczeństwa odmawiam :D................. > A skoro każdą moją wypowiedź traktujesz jako prowokacje, to przytoczę znane prz > ysłowie - uderz w stół, a nożyce się odezwą. Nic dodać, nic ująć. Zapytałaś więc odpowiedziałem -muszę przynajmniej starać się odpowiadać -ale nie mam złudzeń że miałaś uczciwe intencje -przyszłaś tu by w nas napieprzać i tyle.... > To co prawdziwe - trwa! Ale nie zawsze to co trwa jest prawdą :D... A nawet gdyby tak było to tym lepiej -bo wtedy prawdą jest ateizm którego przedstawiciele zawsze byli na świecie (jeśli nie na zachodzie to wschodzie) odkąd powstały cywilizacje tak jak i przedstawiciele religii...co prawda to sprzeczność ale to właśnie pokazuje że kryterium "trwałe=prawdziwe" jest bez sensu skoro dowodzi prawdziwośći sprzecznych rzeczy..... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 19:52 I jeszcze jedno -czemu artykuły NS i królewskiego towarzystwa położniczego są bzdurne? Bo nie potwierdzają twojej tezy ? :D Chyba pracują tam trochę lepsi uczeni niż autorzy podręczników biologii dla szkół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 17.10.11, 20:21 A ile masz wspomnień sprzed 7 roku życia? Ile sprzed 5? Gdyby nie inni, którzy opowiadali o Twoim dzieciństwie najprawdopodobniej nie miałbyś żadnego. Pomiedzy 5 a 7 rokiem życia może miałbyś 2-3 wspomnienia, które były traumatyczne dla Ciebie lub zdarzyły się chwilę przed lub po takich przeżyciach. A zatem byliśmy czymś, co nie miało wspomnień, byliśmy w stanie, który by interwałem między okresami świadomości. Małe dziecko nie ma zdolności do swiadomego życia, nie ma wspomnień, a więc nie jest człowiekiem. Biografie zaczyna miec dopiero, gdy rodzice zgłoszą je do urzędu. W niektórych krajach dzieci wogóle nie zgasza się do urzędu, całe zycie jakby nie istnieli, a wiec nie są ludźmi. Śmieszna ta Twoja teoria. I nie wypowiedziałam się, zeby ponapiepszać na ateistów, wypowiedziałam się, żeby bronić swoich symboli chrześcijańskich, żeby bronić religii, której jestem wynawcą przed ludźmi, którzy zwą siebie ateistami, a tak na prawdę są krytykami kościoła i toczą wojnę z Kościołem katolickim. Ateista bowiem uznaje, że nie ma zadnego Bogą i żadnych bóstw, nie atakuje jednej religii, nie atakuje żadnej religii. A uczestnicy marszu nieśli hasła wyśmiewające Kosciół, skandowali hasła wysmiewające kosciół i "wielkie" osoby wypowiadające się przez tubę, również w swoich wypowiedziach szydziły z Koscioła katolickiego. Czemu nie mieliście haseł dotyczących innych religii??? Odpowiedź jest prosta - uderzacie w religię, którą wyznaje wiekszosc osób w Polsce i tłumaczycie się, że gdyby nie my, to wam żyłoby się lepiej, że jesteśmy dla was zagrożeniem, bo nas jest wiele. A co by było, gdybyście dołożyli hasła tyczące sie innych religii??? Zarzucono by Wam wyśmiewanie się z religii wyznawanych przez Polaków i mniejszości narodowe, zarzucono by walkę z innymi religiami, czyli marsz antyreligijny, a nie marsz ateistów. Byłaby więc nagonka na was ze strony mediów i opinii publiczej, z której moglibyście nie wybrnąć. Bezpieczniej było atakować Katolików, których jest wielu i którzy mają w zwyczaju nastawiać drugi policzek, gdy uderza ich w jeden i nie są skorzy do "wojny". Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 17.10.11, 22:04 Ale wspomnienia nie majątu nic do rzeczy Brak wspomnień dowodzi braku świadomej pamięci -nie braku świadomości....Małe dziecko oczywiście uczy się "behawioralnie" i zapamiętuje mowę ale nie ma wspomnień........ Wreszcie -nawet gdyby było to prawdą to dowodzi to w najlepszym wypadku tylko tego żę i dziecko w jakiś czas po urodzeniu nie jest człowiekiem - bo skoro nie ma świadomości (permanentnie do któregoś tam roku życia) to czym się różni od sprawnego komputera? Nasze poczucie że jest inaczej wynika z przywiążania rodzicielskiego -i dlatego chronimy nasze dzieci....Pytanie tylko czy jest to racją dla ochrony płodu gdy matka takiego przywiązania nie czuje..... Śmieszna jesteś raczej ty sama... Ateista bowiem uznaje, że nie ma > zadnego Bogą i żadnych bóstw, nie atakuje jednej religii, nie atakuje żadnej r > eligii. Bzdura ateista MOŻE uznawać religię jako taką za zło i atakować ją ALE MY nie chcieliśmy bo to bylł marsz za świeckim państwem NIE społeczeństwem.... Zarzucono by Wam wyśmiewanie się z religii wyznawanych przez Polaków i mn > iejszości narodowe, zarzucono by walkę z innymi religiami, czyli marsz antyreli > gijny, a nie marsz ateistów. Coś chrzanisz...TAK oczywiśćie że tak zrobiliśy bo jak wskazywała sam nasza nazwa to był MARSZ ATEISTOW NIE MARSZ ANTYRELIGIJNY....Możesz mi wyjaśnić czemu najjpierw twierdzisz żę ateista nie atakuje ( nie powinien atakować) Żadnej religii a potem stwierdzasz że powinniśmy uderzyć we wszystkie ? Rozumiem że siedzenie przy komputerze sprawia że wszystko ci się chrzani..... Ale jak powiedziałem - TO NIE BYŁ marsz antyreligijny -to był marsz zwolenników laickiego państwa -kościołowi obrywa się DLATEGO że jest dla tego pańśtwa największą przeszkodą. I TYLE...Ale ani nie jest on głównym adresatem tego marszu ( jest nim społeczeństwo) ani nie jest on naszym wrogiem per se.......Jeśli zmieni on swoją postawę zmienimy się i my....Innymi słowy krytykujemy tylko pewne przywary kościoła nie jego istotę....w tym tonie utrzymane było wystąpienie Hartmana który krytykował NIE biskupów (wspomniał o kościele mimochodem) ale polityków im usługujących.... A argument że to jest nasze wygodnictwo że tylko katolików (jakoby) atakujemy...atakujemy co najwyżej niektóre postępki kościoła ...jest śmieszny.....Włąsnie dlatego że jest was większość nie ma wielkiej różnicy między atakowaniem tylko katolików a atakowaniem wszystkich religii..I tak i tak ma się przeciw sobie większość..... > I nie wypowiedziałam się, zeby ponapiepszać na ateistów, wypowiedziałam się, że > by bronić swoich symboli chrześcijańskich, żeby bronić religii, której jestem w > ynawcą przed ludźmi, którzy zwą siebie ateistami, a tak na prawdę są krytykami > kościoła i toczą wojnę z Kościołem katolickim. Nie rozumiesz sam co piszesz.....jesteśmy ateistami którzy nie mają interesu walczyć z religią -możemy to zrobić ale nie musimy... podobnie też z kośćiołem...walczymy o laickie państwo -od was zależy czy chcecie być przeciw nam....BO nie musicie przestawać być katolikami by zgodzić się z naszymi żądaniami... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 18.10.11, 00:51 Jeszcze jedno -przez biografię rozumiem tu nie żaden dokument -tylko historię indywidualną.....Nie zabiajamy człowieka często wiedząć że nigdy się nie obudzi bo jego ciałó żyje a to ciało przeżyło pewien okres czasu jako ciało rozumnej istoty (działało, mówiło, podejmowało wybory itp ) ...Również posłużyło osobie do wejsćia w relacje międzyludzkie. Do póki żyje -nadal istnieje w tych relacjach -MIMO nieprzytomnośći osoby... Innymi słowy -nawet jeśli JAnek się już nigdy nie obudzi to jest tutaj -leży tu bowiem jego ciało z którym wiążemy pewne wspomnienia (prawdziwe) itp...Ale płód takiej historii nie ma nie wchodzi bowiem w żadną relację....Natomiast noworodek to i owszem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 23.10.11, 22:12 Co do aborcji - zabijamy człowieka czy zabijamy osobowość? Zabijamy człowieka, czy jego przeżyte dni? Zabijamy człowieka czy jego wypowiedziane słowa, podejmowane decyzje, jego działanie? I w końcu zabijamy człowieka czy jego relacje miedzyludzkie??? Skończyłam tą dyskusję, ponieważ uważam, ze szkoda czasu na dyskutowanie z kimś, kto niepoprawnie pojmuje sowo "ateista" i zwie sie nim, a tak na prawde jest kimś innym. Szkoda mi również czasu na dyskusję z kimś, kto nie docenia daru życia, ani daru potomstwa. Człowiek jest człowiekiem od pierwszych chwil życia. To nie zaden zlepek komórek, galareta, zarodek, itp. To człowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żołądź Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 07:13 to ty jesteś formą życia, tyle że słabo rozwiniętą intelektualnie Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 24.10.11, 14:38 Taa?...To odpowiedz na moje argumenty...Póki co to raczej TY sprawiasz wrażenie mało rozwniniętego.....jeśli to wszystko co potrafisz napisać...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mewa Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.airnet.opole.pl 18.10.11, 16:27 Kobieto, widze, ze nie rozumiesz pewnej rzeczy. Podajesz sie za katoliczke, ktora czyta biblie, a nie widzisz, ze DEMOKRACJA JEST NIEBILIJNA?? Czy gdyby nagle wiekszosc ludzi "zdecydowala", ze Boga nie ma a Jezus nigdy nie chodzil po ziemi - to bylaby to prawda? i TRZEBABY tak wlasnie myslec, zyc i funkcjonowac?? pomysl troche... A co do kolegi - ateisty: POWINIEN MIEC PRAWO do wlasnych wyborow, o ile nie szkodzi tym w razacy sposob innym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.agh.edu.pl 23.10.11, 22:03 Nie byłaby to prawda, po prostu wtedy religia nie odgrywałaby żadnej roli w rządzie. Każdy wierzy w co chce i nikimu tego nie bronię, każdy ma swoje poglądy, ale drażni mnie, gdy ktos mówi, ze jest ateistą, a tak na prawdę jest antykatolikiem. Mój kolega jest ateistą, a ja zagorzałą katoliczką, ale jeszcze nigdy się z nim nie pokółciłam, bo on jest po prostu ateistą, a nie antykatolikiem! Z jego ust nie padło nigdy żadne hasło przeciw Kościołowi, przeciw Bogu, ani przeciw żadnej innej religii!!! On po prostu uznaje, że Bóg nie istnieje, swoje talenty i "siłę" przypisuje tylko sobie mówiąc "taki juz jestem" i uśmiecha się. Czyż nie tak definiuje się ateizm?? Jako brak wszystkiego co nadprzyrodzone? Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 23.10.11, 23:13 Ateizm nie pociąga za sobą logicznie ani antykatolicyzmu, ani antyklerykalizmu, ani sekularyzmu (postulat świeckości państwa).. ALE TEŻ ICH NIE WYKLUCZA...Można być ateistą i wszystkimi trzema pozostałymi na nas... Mżna też być ateistą i być sekularystą oraz ewentualnie antyklerykałem ale nie antykatolikiem......I taki profil reprezentowali uczestniczący w tym marszu ateiści..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.nsystem.pl 16.10.11, 03:07 Miała do tego prawo. To ona zdecydowała na co starci swój czas. Widocznie uznała, iż czytanie tej ulotki się jej nie opłaca Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 16.10.11, 08:34 Może i miała prawo ale wiele mówi to o postawie kato-bydła wobec nas....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 12:30 Ha znowu Cię przyłapałem na poniżaniu. Proszę zmień ton, bo okazując przeciwnikowi pogardę nie nakłonisz go do zmiany przekonań. Niestety z ateistami jest ten problem, że wcale nie chcecie dialogu. Może uważacie że jako jedyni macie rację? Może sprubujcie mówić o waszych spostrzeżeniach z uśmiechem. Zachowując się w ten sposób sami wyglądacie na jakąś sektę! Pozdrawiam już nie tak serdecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 16.10.11, 12:38 Ale wcale nie obchodzi mnie czy mnie lubią czy nie -zwłaszcza że dyskusja jest o sprowokowaniu nas....nie ma też wielkich złudzeń że katole cokolwiek zrozumieją bo ONI zrozumieć NIE chcą.....:DMam też gdzieś czy pozdrawiasz mnie serdecznie czy nie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: A katolików jest i tak wiecej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 13:22 Ok załóżmy że jestem katolikiem, jak tam ileś % społeczeństwa. Jakich argumentów użyjesz by mnie przekonać do swoich racji. Bez obrażania... Pomyśl też że teraz najważniejsze jest by ludzi zachęcić do współdziałania, a nie do wzajmnego naskakiwania na siebie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: A katolików jest i tak wiecej! 16.10.11, 13:31 Co to znaczy..Zachęcić do wspłdziałania :D? Argumenty mają być praktyczne czy teoretyczne? Do czego mam cię przekonać? Do ateizmu czy do neutralności światopoglądowej państwa.... Jeśli do tego pierwszego to wskażę na problemy w jakie wikła się supranaturalizm -niemożność wyjaśnienia czemu świat wygląda tak jak wygląda. Trudność określenia w jaki sposób bezczasowy byt może ingerować w czas. Trudność określenia jak bozia może istnieć w czasie itp.. Natomiast jeśli chodzi o stronę czysto praktyczną -to problem w tym że oni nie będą raczej chcieli współdziałć :D...Nie mają interesu..Laickie państwo im nie w smak :D..Możemy odwoływać się tylko do idei sprawiedliwości i równości obywateli..ale jak tego nie kupią to nic ich nie przekona -ci zresztą co kmieli to kupić już to kupili.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: 80.51.118.* 15.10.11, 21:23 Ale sie porobiło co to będzie? - ja się boję o wszystkie i o własne dzieci! W takiej nienawiści co z nimi będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Trudno uwierzyć, że to XXI wiek. 15.10.11, 21:41 Ogromna większość polskich katolików wierzy z czystego konformizmu. Ogromna większość z nich nigdy nie miała w ręku Biblii. Nie wiedzą, w co wierzą. Nie znają dekalogu. Odpowiedz Link Zgłoś
fajny30lat Przestalem wierzyc 6 lat temu. 15.10.11, 22:05 Urodzilem sie w rodzinie katolickiej i bylem pod silna nauczaniem o bogu, duszy, niebie, piekle , czyscu itd. W wieku 6 lat przypadkowo dowiedzialem sie, ze istnieja inne religie. Bylo to dla mnie dziwne: skoro jrst tylko jeden bog, to dlaczego istnieja inne relogie? Zadalem logiczne pytanie mojej matce: Jesli dusza idzie do Nieba, , gdzie idzie cialo do zmartwychwstaniu? Dusza w Niebie, a cialo zyje na Ziemi? Nigdy nie otrzymalem odpowiedzi na te pytania ani od ksiedza nid od rodzicow. Kika lat pozniej przeczytalem w podreczniku do 5.klasy szkoly podstawowej, ze wiara w pieklo , dusze byla juz znana w kulturze babilonskiej. Wiec katolicyzm zapozyczyl te wierzenia, co przyznala mi nauczycielka historii. Jeszce trzymaly mnie przy wierze cuda, ale kiedy dowiedzialem sie, mozgu ludzkim istnieje obaszar odpwoiedzialny za wizje religijne(stad widzenie Jezusa, Marii, osiagniecie zjednoczenia ze wszechswiatem) - byl to przyslowiowy gwozdz do trumny mojej wiary. Przestalem wierzyc,ze istnieje inteligneta istota (bog), ktora odzialywuje na nasze zycie. Gdyby naprawde bog istnial nie pozwoliby, aby niewinne dzieci w hospicjach umieraly na raka. Tlumaczenie,ze to rezultat grzechu pierworodnego - jest po prostu smiesznym dogmatem. Zreszta chrzescijanskie dogmaty sa nielogiczne i wymagaja slepej wiary. Jako humanista, czlowiek poszukujacy - nie moge przyjac ich slepo. Nigdy nie czulem duchowo, iz w oplatku jest Jezus bedac w kosciele. Nigdy nie czulem obecnosci boga. Natomisat widze w TV ofiary kataklizmow. Ten swiat powsta z przypadku, a my pochodzimy z ewolucji i jestesmy zwierzatami - mamy 99% genow jak malpy. Wiecej nauczania o ewolucji, o pochodzeniu kulturowym religii - to mniej wierzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Fajny- odszukasz boga na Vatican GODS EXPO 2012 15.10.11, 22:31 Wychodzac naprzeciw postulatom papieza Benedykta XVI , ktory wraz z innymi autorytetami religijnymi nawoluje do odnalezienia i przywrocenia boga/bogow naszej laicyzujacej sie cywilizacji zapraszam osoby przezywajace kryzys wiary, niewierzace jak i te nadal niezdecydowane na 2012 Vatican GODS’ EXPO. Ta unikalna w historii dziejow ludzkosci impreza odbedzie sie pod haslem: "Religijni entuzjasci wszystkich krajow laczcie sie". Expo oprocz gwozdzia programu - boga chrzescijanskiego – przedstawi szeroki asortyment innych antropomorficznych, transcendentnych bostw. Wyboru wlasciwego boga bedzie mozna dokonac dobrowolnie za niewielka ale regularnie uiszczana nieopodatkowana, dozywotnia oplata. Nasza katolicko-watykanska ekspozycja wraz z punktem agitacyjno-rekrutacyjnym bedzie sie znajdowac pomiedzy stoiskami Boga Xenu i Wyznawcow Latajacego Potwora Spaghetti. Z powodu ograniczonej podazy bogow i w zgodzie z zasadami monoteizmu zainteresowani moga wybrac tylko jednego boga. Przypominamy, ze po dokonaniu wyboru organizatorzy i sponsorzy 2012 Vatican GODS’ EXPO nie przewiduja wydawania wyznawcom nowowybranych bogow gwarancji, ani refundacji a juz w zadnym przypadku polisy ubezpieczeniowej. Nieusatysfakcjowanych nabywcow prosimy o kierowanie swoich zastrzezen i reklamacji bezposrednio do zakontraktowanego boga badz do jego upowaznionych dilerow. Expo bedzie uatrakcyjnione pokazami roznych tradycji religijnych: nasi muzulmanscy bracia umozliwia dzieciom plci meskiej przebieranie sie w stroje i specjalne pasy meczennikow-samobojcow a dla kobiet i dziewczat - juz od tysiacleci modne, przewiewne i wygodne, we wszystkich odcieniach bieli i czerni - kreacje na kazda okazje z seksownym, stymulujacym zmysly i wyobraznie otworem na oczy. Dla milosnikow mocniejszych wrazen islamscy fundamentalisci zademonstruja (na manekinie) rozne sposoby podrzynania gardel bluzniercom Islamu. Na specjalnym symulatorze bedzie mozna wykonac loty samobojcze w kierunku WTC i Pentagonu. Nasi zydowscy bracia zademonstruja podniosly, rytual uboju bydla rogatego polegajacy na powolnym wykrwawianiu zwierzecia oraz ceremonie obrzezania czlonka meskiego zwana "bris". Tytulem uzupelnienia nasi bracia i siostry z Somalii wyjasnia i rowniez zademonstruja (na manekinie) duchowy wymiar i higieniczne dobrodziejstwa obrzezania zenskiego. Najwieksza atrakcja ekspozycji katolickiej bedzie fiolka z krwia Karola Wojtyly i statecznik z lewego skrzydla prezydenckiego Tupolewa, w ktorym meczenska smiercia zginal sp. prez. Lech Kaczynski-Wawelczyk. Dla dzieci oprocz zabawy w chowanego pod sutannami ksiezy przygotowalismy ogromne ognisko symbolizujace wspaniale tradycje Swietej Inkwizycji. Ojcowie Jezuici udostepnia dzieciom niektore narzedzia tortur z bogatej kolekcji Watykanu w celu pieczenia kartofli i kielbasek. Na oddzielnym stosie dorosli beda mogli publicznie palic kondomy i pseudonaukowa herezje Russell’a, Sagana, Dawkinsa, Dennetta, Harrisa i wcielonego antychrysta-bogobojcy, bluzniercy i zawodowego skandalisty Chritophera Hitchensa. Kazdy odwiedzajacy Nasze stoisko otrzyma bezplatny egzemplarz Nowego Testamentu a mlodsi religijni entuzjasci wlasnorecznie podpisany plakat z wizerunkiem mlodego Josefa Ratzingera w mundurku harcerskim z lat 1943-45. Chrzescijanskie egzorcystyczno-modlitewne sluzby zapewnia osobom z zaburzeniami psychicznymi i innymi delegliwosciami, wobec ktorych medycyna tradycyjna jest bezsilna 24-godzinna pomoc medyczna (lacznie z cudownymi uzdrowieniami). Teologia Wyzwolenia promujaca idee chrzescijanskiego marksizmu-leninizmu oferuje T-shirty z wizerunkiem Jezusa obejmujacego w braterskim uscisku Che Guevarre oraz kuloodporne wydanie Nowego Testamentu z przypisami/uzupelnieniami Marxa, Engelsa, Lenina,Trockiego i Mao. Towarzysze ksieza zademonstruja rowniez sutanny polowe w barwach ochronnych. Tlem muzycznym bedzie wiazanka przebojowych psalmow rewolucyjnych m.in. "Bog to jest nasz ostatni" i "Wierzacy kleknij ludu ziemi" w wykonaniu gejowskiego choru anglikanskiego pod batuta atrakcyjnej Pani pastor. Mormoni na zaimprowizowanym stoisku/warsztacie pod szyldem "Zrob to sam" – doradza odwiedzajacym jak szybko metoda chalupnicza stworzyc sobie religie i potem - w celach zdobycia ulg podatkowych - zarejestrowac ja jako oficjalne wyznanie. Ponoc - w swietle obowiazujacego prawa - jest to prostsze od zalozenia i zarejestrowania niezaleznej, swieckiej organizacji pomocy humanitarnej czy jakiejkolwiek innej organizacji dobroczynnej. Nie obedzie sie bez sprzedazy slynnej mormonskiej blielizny symbolizujacej oddanie bogu i duchowy zwiazek z Jezusem oraz skutecznie zabezpieczajacej przed pokusami szatana. Islamski plac zabaw zaprosi wszystkie dzieci do uczestnistwa w symbolicznym ukamienowaniu nieposlusznych i niegrzecznych dziewczynek (oraz tych chlopcow, ktorzy lubia bawic sie w doktora wylacznie z innymi chlopcami) przy uzyciu roznobarwnych pileczek ping-pongowych. Chrzescijanie natomiast zapraszaja dzieci na pełne suspensu ukrzyzowanie Jezusa oraz przejazdzek na osiolkach, mamutach, dinozaurach i innych zwierzatkach z Arki Noego. Jedna z rewolucyjnych reform w KK majacych na celu uatrakcyjniene przezyc religijnych bedzie urozmaicenie smakowe eucharystii. Odbedzie sie to za sprawa degustacji najnowszych czipsow, ktore zamienia dotychczasowe przasne wafelki symbolizujace Cialo Chrystusa. Podczas eucharystii na Expo kaplan da kazdemu mozliwosc wyboru czipsa o ulubionym smaku; solony, bekonowy, serowy, paprykowy a nawet bananowy. Czipsy jablkowe budza powazne kontrowersje natury biblijno-teologicznej i czekaja na certyfikat Papieskiej Kongregacji Nauki Wiary oraz Papieskiej Akademii Nauk. KK przewiduje rowniez zwiekszenie wyboru win mszalnych i ich rocznikow w tym wysokogatunkowych win importowanych. Protestanci i katolicy ze zjednoczonej chrzescijanska miloscia Irlandii przygotowuja wystrzalowy...ba...bombowy happening-niespodzianke. Religijni entuzjasci z Balkanow - z zachowaniem wszelkich srodkow ostroznosci - zademonstruja palenie wsi i czystki etniczne inowiercow i przeksztalcanie ich swiatyn w parkingi. Prezbiterianie zza oceanu zademonstruja slynna grzanke z wizerunkiem Najswietszej Panienki sprzedana ostatnio na e-bay-u za 150 000 dolarow. Scjentolodzy oprocz ogromnego stoiska z literature popularno-naukowa z autografem samego Toma Criusea oferuja bezplatne testy osobowosci, zwlaszcza tym, ktorzy jej nie maja. Szamani z Karaibow zademonstruja przepowiadanie przyszlosci przez bogow kultu voo-doo z krwi swiezo zarznietego czerwonopiorego koguta. Animalisci i panteisci z Nowej Gwinei i Wysp Pacyfiku wyjasnia tradycyjne techniki wywolywania duchow przodkow oraz tysiacletnie tradycje skladania ludzkich ofiar w polaczeniu z kanibalizmem. Te podniosle obrzedy i tradycje odchodza w niepammiec za sprawa i kulturobojczych agentur Mc Donalds, Pizza Hut oraz innych wszechobecnych symboli świeckiej, bezbożnej i skomercjalizowanej współczesności oraz moralnego relatywizmu. Przewidziane sa rowniez stoiska dla milosnikow wymarlych bogow antycznych, anglo-celtyckich, germanskich, skandynawskich, przed-kolumbijskich i oczywiscie naszych rodzimych - slowianskich. Watykanska oficyna wydawnicza im. Blogoslawionych Mikolaja Kopernika i Giordano Bruno wystawi kolekcje ksiazek naukowych dokumentujacych wklad KK w rozwoj nauki i medycyny; zwaszcza epidemiologii i astrofizyki. Beda rowniez pozycje o wielowiekowej walce KK z rasizmem, homophobia, niewolnictwem...nie wspominajac o zaslugach KK w kwestiach rownouprawnienia kobiet, praw czlowieka a zwlaszcza praw dziecka, ochrony srodowiska naturalnego a nawet obrone praw zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Fajny- odszukasz boga na Vatican GODS EXPO 2012-cd 15.10.11, 22:32 (dokonczenie) Wyznawcy Kultu Szatana - mimo otrzymania od nas oficjalnego zaproszenia - w znak protestu na tzw. "nagonke medialna" KK przeciwko Nergalowi - zbojkotowali przyszloroczne Vatican GODS’ EXPO. Tym samym zademonstrowali swoja arogancje i egoizm... i co gorsza zlamiali wszelkie zasady religijnej solidarnosci. Brak Szatana, ktory jest warunkiem koniecznym istnienia kazdej religii bedzie niepowetowana strata nie tylko dla organizatorow tej wyjatkowej w dziejach historii ludzkosci imprezy ale dla calego ruchu teistycznego, z takim oddaniem walczacego o godnosc i przetrwanie religii - skarbnicy wszelakich osiagniec gatunku ludzkiego i prekursora wszystkich cywilizacji. Szatan musi sobie zdac sprawe z prostego i bolesnie oczywistego faktu wspolnoty naszych interesow. Satanizm jest integralna, symbiotyczna czescia i niedzownym punktem odniesienia dla religii – zwlaszcza tych o judeo-chrzescijanskich korzeniach. Glownym i wspolnym celem wszystkich ludzi wierzacych jest promocja harmonijnego wspolzycia wszystkich wyznan oraz bezkompromisowa walka z dominujacym nasze zycie komercjalizmem, utylitaryzmem, pragmatyzmem i patologicznym - i jakze niebezpiecznym - naduzywaniem nauki i rozumu. Promowanie na Expo tych nowatorskich i oryginalnych zmian ozywi zainteresowanie religia i tym samym ocali ja od gwaltownie postepujacej marginalizacji i stopniowego odchodzenia w niepamiec i stania sie niczym wiecej jak niszowym tematem badawczym dla kulturoznawcow/religioznawcow i bezrobotnych teologow...badz skansenowym, jarmarczno-odpustowym kiczem. www.secular-europe-campaign.org Odpowiedz Link Zgłoś
minstrel515 Re: Przestalem wierzyc 6 lat temu. 16.10.11, 00:08 To jest takie "od ściany do ściany". Nie można przyjmować światopoglądu na zasadzie, że jeśli ktoś nam wciska wyraźny kit, to musimy być absolutnie przeciw temu. Ten, kto wciska ten kit, może mieć dobre intencje, ale brak wiedzy. Trzeba odrobić lekcje i za niego i za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Przestalem wierzyc 6 lat temu. 16.10.11, 01:23 minstrel515 napisał: > To jest takie "od ściany do ściany". > Nie można przyjmować światopoglądu na zasadzie, że jeśli ktoś nam wciska wyraźn > y kit, to musimy być absolutnie przeciw temu. Ten, kto wciska ten kit, może mie > ć dobre intencje, ale brak wiedzy. Trzeba odrobić lekcje i za niego i za siebie > . A ja straciłem wiarę w Boga gdy zrozumiałem jak funkcjonuje organizacja skupiająca ludzi, teoretycznie jemu najbliższych. Metody wypracowane przez setki lat stosowane obecnie przez firmy pokroju Amway czy producentów tzw. 'leków' homeopatycznych. Kościół to zwykła korporacja finansowa, ze swoim logo (umieszczanym gdzie popadnie), hasłami reklamowymi, przedstawicielstwami handlowymi, marketingiem, silnym lobbingiem a przede wszystkim goniącą za zyskiem za wszelką cenę. Jeśli tak by było tak jak mówią, że człowiek jest stworzony na podobieństwo Boga... to ja Wam współczuję takiego Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk O raju w niebie.... i na ziemi... 16.10.11, 03:21 minstrel515 napisał: > To jest takie "od ściany do ściany". > Nie można przyjmować światopoglądu na zasadzie, że jeśli ktoś nam wciska wyraźn > y kit, to musimy być absolutnie przeciw temu. Ten, kto wciska ten kit, może mie > ć dobre intencje, ale brak wiedzy. Trzeba odrobić lekcje i za niego i za siebie > . Ojcowie ruchu komunistycznego tez mieli dobre intencje Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Przestalem wierzyc 6 lat temu. 16.10.11, 01:40 "Czy wiecie że świat ma 13,7 mld lat a nie 6 tys jak mówi religia. Czy wiecie ile lat mają skamieniałe dinozaury odnajdywane w skałach---jest wiele metod datowania i wyniki są grubo ponad 6 tys lat" grubo? trochę więcej niż grubo... one wyginęły 65mln lat wcześniej a biegały po tym bezludziu przez około 160 mln lat homo sapiens, mniej niż 200 tyś z tego jedynie 2 tyś lat z wiarą w "jedynego prawdziwego boga" Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk "Wszyscy bogowie sa rowni ale niektorzy.... 16.10.11, 03:42 jamnnik napisał: > "Czy wiecie że świat ma 13,7 mld lat a nie 6 tys jak mówi religia. Czy wiecie i > le lat mają skamieniałe dinozaury odnajdywane w skałach---jest wiele metod dato > wania i wyniki są grubo ponad 6 tys lat" > > grubo? trochę więcej niż grubo... one wyginęły 65mln lat wcześniej > a biegały po tym bezludziu przez około 160 mln lat > homo sapiens, mniej niż 200 tyś z tego jedynie 2 tyś lat z wiarą w "jedynego pr > awdziwego boga" ....sa rowniejsi." Zapytalem niedawno jednego anglikanskiego "przywodce duchowego" dlaczego "chrzescijanski bog" milczal przez 188 000 lat dokladnie wtedy gdy w obiegu w Indiach, Chinach, Japonii, Babilonii (o starozytnych Grecji , Rzymie i Egipcie nie mowiac) i nawet Australii bylo w obiegu pare setek innych bogow . Facet, ktory ma doktorat (z teologii) zmyl mnie :"- jezeli mam pan zamiar robic sobie kpiny z religii prosze nie zabierac glosu w powaznej teologicznej dyskusji." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mewa Re: Przestalem wierzyc 6 lat temu. IP: *.airnet.opole.pl 18.10.11, 16:48 okazuje sie, ze NIE ISTNIEJE metoda datowania, ktora jest w stanie wyznaczyc wiek czegokolwiek wyzszy niz kilka (chyba ok 10) TYSIECY lat? dowiedz sie (moze obejrzyj wyklady goscia, ktory nazywa sie Dr Hovind) jak naprawde powstala metoda datowania miliardow lat, kto i w jakich okolicznosciach to wymyslil (doslownie WYMYSLIL, bo nie ODKRYL!) . pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mewa Re: Przestalem wierzyc 6 lat temu. IP: *.airnet.opole.pl 18.10.11, 16:44 fajny :) polecam Ci ksiazke - "... pogloski o TAMTYM swiecie..." (Philip Yancey). ja moge tylko tyle powiedziec, ze (nie jestem katoliczka) MAM PEWNOSC, ze Bog istnieje. i chcialabym, zeby KAZDY czlowiek Go poznal. KAZDY. nie tylko po to, zeby "zyskac" cos po smierci ciala, ale glownie po to, zeby JUZ TERAZ cieszyc sie z Jego obecnosci. a co do Twojego pytania o cialo i dusze: przy zmartwychwstaniu (bez wnikania kiedy to sie dokladnie stanie) wg biblii ciala nasze fizyczne zamienia sie w ciala "przeobrazone" - i duch (to cos, co jest tym prawdziwym czlowiekiem) w tym przeobrazonym ciele idzie do Boga. a co do duszy - moznaby dyskutowac :) ale po co. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Przestalem wierzyc 6 lat temu. 18.10.11, 23:54 Gość portalu: mewa napisał(a): > fajny :) polecam Ci ksiazke - "... pogloski o TAMTYM swiecie..." (Philip Yancey > ). ja moge tylko tyle powiedziec, ze (nie jestem katoliczka) MAM PEWNOSC, ze Bo > g istnieje. Ale skąd ta PEWNOŚĆ wynika? > i chcialabym, zeby KAZDY czlowiek Go poznal. KAZDY. nie tylko po to > , zeby "zyskac" cos po smierci ciala, ale glownie po to, zeby JUZ TERAZ cieszyc > sie z Jego obecnosci. Każdy "prawdziwie" wierzący się cieszy, bo to jednak dość niezwykłe musi być doświadczenie. > a co do Twojego pytania o cialo i dusze: przy zmartwychw > staniu (bez wnikania kiedy to sie dokladnie stanie) wg biblii ciala nasze fizyc > zne zamienia sie w ciala "przeobrazone" - i duch (to cos, co jest tym prawdziwy > m czlowiekiem) w tym przeobrazonym ciele idzie do Boga. a co do duszy - moznaby > dyskutowac :) ale po co. pozdrawiam, A nie jest tak, że ciało w proch się obraca i w ostatnim dniu jest konstruowane na powrót? Oczywiście, każdy zmarły chwilę po swojej śmierci natychmiast otwiera na powrót oczy i wstaje, bo zmarli raczej nie czują upływu czasu. Szczerze mówiąc nie bardzo wiem, jak kościół katolicki zapatruje się na koncept duszy. Ale chyba umiera razem z ciałem, by na koniec zostać "odtworzona". Chyba, że katolicyzm traktuje ją jako odrębny byt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Trudno uwierzyć, że to XXI wiek. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 10:21 na tej samej zasadzie ogromna większość lewaków nie ma pojęcia o co właściwie walczy - komuniści w życiu nie czytali Marksa, członkowie wieców Palikota spytani o cokolwiek odkrywają że nie wiedzą po co tu są itd. Ot, podążają za hasłami opartymi o nienawiść do jakiejś grupy - kapitaliści, kułaki, burżuazja, katole - zależnie od czasu w którym rzecz się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Relo Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 22:09 Co będzie, jeśli wyjdą manifestować Żydzi, muzułmanie, protestanci, masoni,... Z tego wniosek, że aby zapewnić spokój społeczny, symbole religijne powinny zniknąć z przestrzeni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
quri3 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 16.10.11, 12:10 W POlandii mamy taki stan prawny, że na katolika można napluć i wszystko jest ok., ale jakby żydostwo wyszło protestować, to ateiści za te same hasła, ale z żydem w treści, dostaliby zarzuty karne, za szerzenie antysemityzmu. To robota m.in. gw - czyli stworzenie kasty uprzywilejowanych, których nie można krytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 10:30 A co jeśli wyjdą pedofile, zoofile czy gwałciciele? Czy na tej zasadzie należałoby zabronić parad równości i innych lewackich wymysłów? A tak na marginesie - czy Żydzi, Muzułmanie i Protestanci nie mają takich samych praw jaki Ty do manifestowania swoich spraw, ze używasz takiej możliwości jako straszaka? Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 19.10.11, 10:36 Błędna analogia -on móił o zabranianiu symboli NIE demonstracji...NIE przekręcaj....Tęczowa flaga nie powiewa nad żadnym urzędem -więc nie ma potrzeby jej zabraniać...ale gdyby zabronić wieszania krzyży to jej TEŻ.....Ale WY PRAWACY tego nie pojmujecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 10:46 Napisał wytłuszczoną czcionką "Co będzie, jeśli wyjdą manifestować Żydzi, muzułmanie, protestanci, masoni" i do tego się odniosłem - potraktował możliwość manifestowania przez Żydów, Muzułmanów itd. jako jakąś straszną ewentualność a ja pytam dlaczego skoro żyjemy w wolnym kraju. Czytaj czasami zanim skrytykujesz Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 19.10.11, 10:52 WYobraż sobie że przeczytałem ...I NIE NIE o to mu chodziło -wytłuszczenie to była emfaza -szło o to by podkreślić potrzebę neutralności przestrzeni publicznej...Argument był taki że skoro jedna grupa może czegoś żądać to inne też..a wskazane jest by wszyscy byli w miarę możności zadowolenie i nie dawać nikomu powodów do protestów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 11:25 A ja odpowiadam że takie postawienie sprawy jest nie w porządku. Polacy innych wyznań mają takie same prawa jak ateiści czy katolicy. a co do "nie dawania nikomu powodów do protestów", to równie dobrze można by rządać zakazania protestów środowisk lewicowych, one mogą spowodować dokładnie to samo (powstanie nowych grup protestów). Śmiem twierdzić że w tym przypadku prawdopodobieństwo jest nawet większe, gdyż coraz bardziej opłaca się być "pokrzywdzoną mniejszością", otrzymuje się automatyczne wsparcie lewicowców z Zachodu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 19.10.11, 11:37 A TY znowu swoje...NIKT NIE mówił o konieczności zakazywania protestów tylko o konieczności usunięcia powodów do nich.......JEmu szło o to że protesty są złe -ale nie należy ich zakazywać tylko sprawić by nie było do nich racji...i stąd postulat świeckości państwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 12:26 Z tym że takie działania dają powód chrześcijanom (nie tylko katolikom) do protestów :) Chcecie abyśmy skapitulowali aby inni nie mieli powodu do narzekań? :) Ja wolę inne rozwiązanie - zamiast "cywilizacji zakazu", czyli przymusowego ateizmu w swerze publicznej (i nie tylko - pamiętasz może sprawę gościa we Francji który na swoim prywatnym gruncie postawił krzyż i dostał karę bo to obraziło jakiegoś przechodnia? Tak się to kończy) - proponuję państwo wolności religijnej. Nawiązując do I RP można stworzyć jakąś flagę czy godło (mniejsza o nazwę, niech fachowcy zdecydują) zawierające symbole wszystkich największych religii w RP (w podobny sposób jak flaga I RP zawierała Orła i Pogoń). Można też wstawić znak ateistów - jako symbol równości przekonań religijnych w Rzeczypospolitej oraz przekonania iż mogą one jawnie i otwarcie współistnieć w wolnym państwie. Skoro daliśmy radę w XVI i XVII ( a więc w czasach gdy to tych kwestii podchodzono o wiele bardziej radykalnie i emocjonalnie na całym świecie) to i dzisiaj może to wypalić. Byłoby to piekne połączenie tradycji, polskiej tożsamości, promocji polskiego dziedzictwa kulturowego z wymogami nowoczesnego społeczeństwa. W przeszłości stworzyliśmy (między innymi dzięki tolerancji religijnej) niemal odrębną cywilizację, więc i dziś możemy. O ile pozbędziemy się kompleksów i przestaniemy bezrefleksyjnie kopiować Zachód (albo Wschód). Zresztą - polityka ateizacji na Zachodzie się nie sprawdziła - rozwaliła Chrześcijaństwo ale rozbiła się o Islam. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 19.10.11, 12:44 Nie będę się głupio kłócił więć powiem tyle -GDYBY istniała możliwość zrobienia tego jak to proponujesz byłbym ZA...Mnie interesuje tylko zrównanie różnych opcji -nie obchodzi mnie czy w wykluczeniu czy afirmacji....... Problem w tym że ten pomyśł jest utopijny -gmeranie w kształcie flagi jeszcze bardziej rozsierdzi konserwatystów -nie mówiąc już o tym że może na niej nie starczyć miejsca dla wszystkich :D........Zauważ że nikt czegoś takiego nie rzeprowadził -nawe w przyjaznych religiii USA...Nawet tam mimo proreligijnej kultury raczej usuwa się symbole a tam gdzie one pozostają przynależą do jednej religii.. Dlatego obawiam się że trzeba pójść moją drogą..... A co do przykładu z Francji - na tej zasadzie to każdą drogę można sprowadzić do skrajności - W USA instytucje publiczne są zasdniczo świeckie -ZASDNICZO -aALE NIKT nie zabrania nikomu stawiać krzyża w ogródku......A u nas JUZ Niesiołowski powiedział żę jeśliby Biedroń próbował zawiesić tęczową flagę to zostanie ona zdjęta...widzisz zatem że z jednej strony: moja propozycja nie musi prowadzić do takich skrajności, z drugiej Twoja propozycja ma jeszcze mniejsze szanse na poparcie niż moja..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G.M.Jackie Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.11, 13:16 Nie chodzi mi o zmianę flagi czy czegokolwiek (sam jestem konserwatystą pierwszej wody :) ). Chodziło mi o coś zupełnie nowego funkcjonującego obok dzisiejszych symboli Państwa, ale stworzonego w duchu tradycji RP (nie wiem jak to nazwać, zostawiam to specom od heraldyki itp). Głównych religii nie jest aż tak wiele, z mniejszymi możnma się dogadać jeśli tylko nie będzie się tego robić w atmosferze zadymy. Fakt że nikt tego nie przeprowadził jest dla mnie argumentem przeciw temu rozwiązaniu. Po pierwsze - nikt przed nami nie wprowadził w życie Konfederacji Warszawskiej (czyli aktu prawnie nakazującego wolność religijną - rzecz nie do pomyślenia w ówczesnym "cywilizowanym świecie") a jakoś nam się udało. Czy my nigdy już nie zdobędziemy się na coś unikalnego? Zawsze musimy być kopią innych krajów? Mam wrażenie że nasi pra pra... dziadowie byli o niebo bardziej otwarci niż my dzisiaj, którzy wszystkie wzorce czerpiemy od sąsiadów. I nie chodzi mi o upstrzenie każdej wolnej przestrzeni symbolami religijnymi (to jest skrajność oczywiście). Symbol o którym mówię można powiesić w sejmie i ewentualnie tam gdzie zwyczajowo się je wiesza (ale bez przymusu oczywiście). Wszystko można sprowadzić do absurdu, ja po prostu wolę wolność od zakazu. Zauważ że tak naprawdę nie było "problemu krzyża" dopóki nie wzięli się za niego politycy. Krzyże stawiali sobie Górale (jako część ich kultury) na stokach albo ludzie w miejscach gdzie ktoś zginął i nigdy nie było to działania "przeciw czemuś" ani zawłaszczanie przestrzeni dla kościoła. Po prostu nie myślało się w ogóle w takich kategoriach. W jednym zgadzam się z Palikotem - krzyż niepotrzebnie stał się narzędziem polityki, ale zamiast waqlczyć z tym nadużyciem on walczy z religią jako taką, przeciw czemu stanęli wszyscy konserwatyści. No i mamy besensowną wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 19.10.11, 13:56 > Nie chodzi mi o zmianę flagi czy czegokolwiek (sam jestem konserwatystą pierwsz > ej wody :) ). Chodziło mi o coś zupełnie nowego funkcjonującego obok dzisiejszy > ch symboli Państwa, ale stworzonego w duchu tradycji RP (nie wiem jak to nazwać > , zostawiam to specom od heraldyki itp). Głównych religii nie jest aż tak wiele > , z mniejszymi możnma się dogadać jeśli tylko nie będzie się tego robić w atmos > ferze zadymy. Niestety nie rozumiem tego -problemem jest obecność symboli w sferze publicznej -ne rozumiem w jaki sposób stworzenie nowych herbów miałoby coś pomóc..... Fakt że nikt tego nie przeprowadził jest dla mnie argumentem prze > ciw temu rozwiązaniu. Po pierwsze - nikt przed nami nie wprowadził w życie Konf > ederacji Warszawskiej (czyli aktu prawnie nakazującego wolność religijną - rzec > z nie do pomyślenia w ówczesnym "cywilizowanym świecie") a jakoś nam się udało. > Czy my nigdy już nie zdobędziemy się na coś unikalnego? Zawsze musimy być kopi > ą innych krajów? Mam wrażenie że nasi pra pra... dziadowie byli o niebo bardzie > j otwarci niż my dzisiaj, którzy wszystkie wzorce czerpiemy od sąsiadów. I nie > chodzi mi o upstrzenie każdej wolnej przestrzeni symbolami religijnymi (to jest > skrajność oczywiście). Nasi dziadowie -NIE odstawali od ówczesnej europy....A my TAK...:D...W XVI wieku Erazm chwalił nas że wreszcie dołączyliśmy do grona cywilizowanych narodów Europejskich :D.....Dziś jest inaczej- zrozum żesz żę cywilizacja rozwija się ewolucyjnie - i jeśli nie przerobiłeś wcześniejszych etapów tej ewolucji to nie powinieneś zabierać się za nowe...Bo skończy się to właśnie tak jak W bolszewickiej Rosji -gdzie stworzono państwo robotnicze bez klasy robotniczej więc potem trzeba było to krwawo industrializować że by zrobić tę klasę.... Niestety ale to prawda -może nie nigdy ,ale przez długi czas jesteśmy skazani na import rozwiązań z Zachodu...i ma to sens- bo paradoksalnie trzeba najpierw odrobić ich lekcje (nawet może te nieudane) żeby potem próbować czegoś nowego Gdyby twój pomyśl z herb wielosymbolicznym miał sens raczej by go już zastosowano...Niestety takie sztuczne symbole nikogo zazwyczaj nie zadowalają.... Symbol o którym mówię można powiesić w sejmie i ewentua > lnie tam gdzie zwyczajowo się je wiesza (ale bez przymusu oczywiście). Wszystko > można sprowadzić do absurdu, ja po prostu wolę wolność od zakazu. Co to znaczy bez przymusu?...Skoro ma on być godłem neutralności państwa to powinien być obowiązkowy w instytucjach publicznych...inaczej jaki będzie to miało sens... ja po prostu wolę wolność od zakazu. Zauważ że ta > k naprawdę nie było "problemu krzyża" dopóki nie wzięli się za niego politycy. > Krzyże stawiali sobie Górale (jako część ich kultury) na stokach albo ludzie w > miejscach gdzie ktoś zginął i nigdy nie było to działania "przeciw czemuś" ani > zawłaszczanie przestrzeni dla kościoła. Po prostu nie myślało się w ogóle w tak > ich kategoriach. Ale to nie ma znaczenia..Idzie o to że ci ludzie nie wyobrażają sobie że można czcić zmarłego inczej niż krzyżem -i to jest właśnie problem....Wolność samnic tu nie da -sam przecież pisałeś że nie można stawiać krzyży byle gdzie.... W jednym zgadzam się z Palikotem - krzyż niepotrzebnie stał si > ę narzędziem polityki, ale zamiast waqlczyć z tym nadużyciem on walczy z religi > ą jako taką, przeciw czemu stanęli wszyscy konserwatyści. No i mamy besensowną > wojnę. Posłuchaj MNIE TERAZ UWAZNIE.. NIE mam ochoty na wojnę religijną -ALE coś na jej kształt może być KONIECZNE......Sek w tym że tak jak nie zbuduje się społeczeństwa industrialnego w kraju chłopów TAK też nie zbuduje się społeczeństwa pluralistycznego w kraju monowyznaniowym..bo ludzie po prostu podążąją za stadem i zainteresowanie innym wykazują tylko wtedy gdy jest to konieczne tzn. gdy ci inni stanowią istotną mniejszość....... Możesz proponować sobie co chcesz -ale zarówno moje jak i Twoje propozycje nie przejdą -pokazał to jasno konserwa NIesiołowski :D....Potrzebna jest zatem laicyzacja -przynajmniej częśći społeczeństwa -inaczej to nie wypali...Być może nawet narosła w wyniku konfliktu...Dlatego w pełni świadomie głosowałem na Palikota, w pełni świadomy tego że to może nawet kryminalista -bo nie zbuduje się nowoczesnego PLURalistycznego społeczeństwa w kraju gdzie nie ma POTRZEBY PLURALIZMU.......Zauważ że nasza konfederacja Warszawska umarła szybko -wojny XVII wieczne doprowadziły do usunięcia innowierców....tymczasem na Zachodzie tolerancja się rozwinęła -ale wszędzie gdzie to miało miejsce -dokonało się to WŁAŚNIE dzięki konfliktowi i przemocy....Bo problem nie jest w wymyśleniu idei tolerancji -trza do niej przekonać ludzi -A to nie będzie mieć miejsca jeśli ci nie będą mieli motywacji w postaci potrzeby ułożenia sobie stosunków z innym..... Ostatnia sprawa -jesteś zakładam- sympatykiem "Pressji" lub kimś takim - to wy głosicie to zabawne połączenie ideałów konserwatywnych z ideą wolności która ma nNIE być wolnością liberalną....Odpowiedz mi jednak na takie pytanie: W imięczego konserwatysta miałby szanować wolność wyrażania poglądów przez lewicowca? W imię religii? Tanakazuje mu kochać grzesznika ALE nie grzech -a tym jest demonstrowanie przeciw religii....W imię tradycjI? Zawsze można powiedzieć że lewicowiec ją odrzuca czyli zdejmuje z siebie prawo....NIe mamy zresztą jak pokazałem UTWALONEJ tradycji tolerancji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta_z_izraela Ten transparent "rzuć na tacę"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 22:12 No nie, organizatorzy marszu ateistów i agnostyków ośmieszają całą ideę takim przyzwalaniem na nawoływanie do rzucania bombami w księży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.tvk.torun.pl 15.10.11, 22:23 Wstyd mi trochę za nich... Znałam braci aktywnie działających w MAiA i powiem tyle. Można kulturalniej, mniej kpiąco i drwiąco, można z szacunkiem. Ci panowie nie potrafią, a należą do tzw. "elity narodu" w końcu artysta i doktor fizyki. Nie nabijałam się z ich idiotycznych zwyczajów, zahamowań i tak naprawdę kompleksów wobec ludzi wierzących. Dla mnie były one zupełnie śmieszne i dziecinne (taki protest, na złość wierzącej babci będę jadł parówki w Wigilię, nie będę się przejmował, że babci będzie przykro) ale z szacunku dla ich przekonań tego nie okazywałam. Myślałam, że na zasadach wzajemności... Oburza mnie forma protestu i podejście - nie jesteś z nami- jesteś przeciwko. Nie jestem wierząca, nie chodzę do kościoła, krytykuję kościół, ale ludzi obdarzonych wiarą szanuję i przedkładam ponad wszystkich pozostałych. Wiara jest łaską, której im zazdroszczę. Nie rozumiem dlaczego trzeba to wykpić. I nabijanie się z młodych, sympatycznych ludzi śpiewających o Jezusie to naprawdę nie jest ten poziom, którego można oczekiwać po pracowniku Polskiej Akademii Nauk!! Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 15.10.11, 22:45 Ale to wygląda mi na sprzeczność -nie wierzyć i uważać wiarę za łaskę :D...bo łaska w sensie teologii to dar od bozi :D....Co rozumiesz przez łaskę i dlaczego uwazasz że wiara nią jest? Co do zachowania tych gości....być może kiedyś powiedziałbym jak ty..ale przekonałem się że katole (TAK nie odwołam tego) są głusi na jakiekolwiek próby uznania naszych praw -oni nas po prostu nie rozumieją...w tej sytuacji nawet dziecinne igraszki mogą być wsystkim co nam pozostało -zaczą nasz zauważać tylko gdy urośniemy liczebnie i zaczniemy rozpychać się łokciami.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozula fundament IP: 80.51.118.* 16.10.11, 08:52 Fundamentem polskości jest katolicyzm i mam nadzieję że 10% "Polaków" tego nie zmieni.Nie ma o czym dyskutować bo kazdy będzie wszystko interpretował ze swojej strony uzywając bardziej lub mniej dosadnych argumentów. Tam gdzie nie było w rodzinie podstaw, wiary, również tylko w wymiarze tradycyjnym będą teraz problemy..... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: fundament 16.10.11, 09:10 Bzdura -fundamentem polskości jest pewne doświadczenie historyczne -gdyby było nim katolstwo to wykluczałoby to nie tylko ateistów ale i protestantów ze współnoty narodowej -tymczasem mają oni swoje doniosłe zasługi a katolicyzm religią większośći obywateli polskich stał się de facto dopiero po wojnie...... 10% nie zmieni ale nie slkończy się na tych 10%...tylko nie wiadomo kiedy... mało prawdopodobne by udało się zatrzymać laicyzację.... Tam gdzie nie było w > rodzinie podstaw, wiary, również tylko w wymiarze tradycyjnym będą teraz probl > emy..... Nie będzie problemów :D...-będzie za to pewna transformacja..... normalne jest że wierzy tylko część i normalne jest że tradycje się zmieniają co jakiś czas -co nie znaczy że wspólnoty znikają....nasi przodkowie wierzyli w Światowida -potem w bozię....ale ciągłość trwania wspólnoty została zachowana....TAK będzie i tym razem, w przyadku kolejnej konwersji..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 20:18 Ten kto wierzy nie jest sam na świecie i jakoś mu chyba mniej smutno. Wierzy, że świat ma jakiś sens, że jest zaprojektowany przez kogoś i wie co stanie się z nim po śmierci - albo raczej wie jaki jest wybór. To jest łaska, dar, który jest dany tak naprawdę niewielu. Szanuję wierzących, bo wiem, że idą trudniejszą ścieżką, pełną praw, zakazów i nakazów. Żydzi mają ich ponad 600, wprowadzanie co dzień jednego w życie zajęłoby prawie dwa lata... To wzbudza podziw! Nawet jeśli ktoś wierzy, w rzeczy dla nas absurdalne - niepokalane poczęcie Maryi czy je tylko koszer - to jest piękne! Wyobraźcie sobie, że macie w życiu takiego GPSa, co mówi "skręć w lewo, potem prosto". Trudno mu zawierzyć, szczególnie na polskich drogach, ale podziwiam tego, co ślepo mu wierzy, nawet jak się wpie... w błoto po uszy. To jest kurde piękne! Szacunek należy się każdemu, niezależnie od przekonań. Ja też mogłam w sytuacji, gdy odwiedzałam ortodoksyjnych "atoli" nabijać się z nich po pachy, a tego nie robiłam. Jeśli sam otrzymujesz szacunek, powinieneś go oddawać, skoro nie wierzysz w wartość każdego człowieka. W jaki sposób przejawia się dyskryminacja "atoli" przez "katoli"? Jeśli nie chcesz wierzyć, Twój wybór, droga wolna, kein Problem. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 16.10.11, 20:34 > Wyobraźcie sobie, że macie w życiu takiego GPSa, co mówi "skręć w lewo, potem p > rosto". Trudno mu zawierzyć, szczególnie na polskich drogach, ale podziwiam teg > o, co ślepo mu wierzy, nawet jak się wpie... w błoto po uszy. To jest kurde pi > ękne! > Przecież to idiotyzm -wtedy trzeba zmienić GPS ;) Co do dyskryminacji -jest wiel przykładów -weźmy taki problemik : min Kopacz kiedyś skierowała kobietę chcącą legalnie usunąć ciąże będącą wynikiem gwałtu do lekarza..Frondyści zaczęli krzyczeć że powinna być ekskomunikowana...bo co prawda działała zgodnie z prawem zakceptowanym też przez katolików ale tak czy siak dopomogła w czymś co według GPSu katolików jest mordem........Biskupi nabrali rozsądnie wody w usta -gdyby przyznali rację - to pojawiłyby się teksty o nacisku na państwo...........ale prawdą jest że de iure catholico Kopacz najpewniej jest poza kościołem :D........Teraz problem -bo oczywiście gdyby biskupi jednak nie milczeli to byłby to nacisk na państwo -ale to jest właśnie konsekwencja tego mocnego GPSu -jeśli się wierzy że moje zasady stoją ponad prawem to NIEWAŻE że zgodziłem się na kompromis -winienem łamać prawo bo w kńcu życie ludzkie ważniejsze niż prawo :D......Niestety na tej zasadzie nie jest możliwe dojście do żadnego konsensusu z katolikiem ani z nikim kto posiada "niewzruszony GPS.... Ta historia ma Ci pokazać dlaczego nie cenię tego GPS -pewność swoich wartości wcale nie jest dobra.... Ale to pokazuje też coś innego zuważ że niekatolik żyjący w takim społeczeństwie ma przerąbane...nie może być pewny czy nie zostanie zmuszony publicznie do działania wbrew własnym wartością......Czy sam taka możliwość nie jest już problemem i dyskryminacją.....? Poruszyłem to bo podejrzewam że sama fakt że w Polsce dominuje katolicyzm jest już powodem do dyskryminacji -nawet niezależnie od samych intencji ludzi :D Sam fakt żę żyjew społeczństwie gdzie coś takiego jest możliwe jest problemem.....Sensowne społeczeństwo winno być multireligijne i mieć duża kulturę pawną - inaczej dyskryminacja jest nieuchronna,.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 17:38 > Przecież to idiotyzm -wtedy trzeba zmienić GPS ;) Pięknie jest iść na dno z tonącym statkiem. Wierność przekonaniom jest piękna. I nikt mi nie powie, że katolicy nie są wątpiący! Są, tylko wybierają zaufanie, nawet jeśli mają się pomylić. To jest piękne i nikt mi nie powie, że nie. Taki ideologiczny pragmatyzm: "nie pasuje mi, to zmienię przekonania, żeby mi było dobrze" zupełnie mi nie imponuje. Skakanie z kwiatka na kwiatek również. O aborcji pisałam wcześniej. To jest ta sprawa, która wprowadziła mnie w ogromny przestrach... Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że ktoś każe mi urodzić dziecko, nawet jeśli miałabym umrzeć. Na szczęście kwestia ustawy skończyła się szczęśliwie i nie ma całkowitego zakazu. Ale czy znasz jakiś inny, nie aborcyjno-eutanazyjny przykład dyskryminacji niewierzących? Taki, by naprawdę byli traktowani opresyjnie? Każdy solidnie wierzący wie, że ma przestrzegać prawo państwowe jakie ono by nie było - Bogu to co boskie, cesarzowi co cesarskie i morda w kubeł. Tylko problem polega na tym, że mamy tzw. "katoli", co wierzą w tradycję i dogmaty, a jakby ich przepytać z Ewangelii, to wyszłyby luki w pamięci i niewiedza. Mamy problem nie w tym, że katolicyzm dominuje, tylko w tym, że jest bezrefleksyjny, niedokształcony, na słabym poziomie. Seminaria duchowne kształcą dobrych organizatorów festynów z tv trwam i disco polo, a nie znawców własnej religii i duszpasterzy. Nasz katolicyzm nie zachęca do myślenia i wątpienia... Brakuje autorytetów wątpiących, zadziornych i przekornych, takich jak JP2, Twardowski, Tischner... Mamy taki katolicyzm jakie i społeczeństwo, niedokształcone, podatne na telewizyjną papkę, agresywne i przekonane o własnej wyższości... Mamy problem z własnym narodem i społeczeństwem obywatelskim, a nie z religią. Tak samo zachowujemy się w polityce, biznesie i w kolejce na poczcie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 17.10.11, 17:58 > Pięknie jest iść na dno z tonącym statkiem. To dla mnie absurd...Bo to nie jest kwestia pragmatyzmu..Pragmatyka dotyczy konkretnych dóbr...pieiędzy szczęścia....Natomiast tutaj rozmawiamy o kwestiach egzystencjalnych......Komunista który stracił wiarę w system ale mimo to ostatkiem woli wspiera go i jego aparat rpresji nie jest już tak romantyczny -prawda? (Zaznaczam że sam jestem raczej lewicowy) Ale czy znasz jakiś inny, nie aborcyjno > -eutanazyjny przykład dyskryminacji niewierzących? Taki, by naprawdę byli trakt > owani opresyjnie? A ile mam Ci ich dać byś jednak uznała że represjonowani jesteśmy? :D Bo coś mi mówi że zawsze ich będzie mało... Weźmy kwestię braku edukacji seksualnej w skołach, kwestię braku zajęć z etyki.....Kwestię krzyży w klasach.....etc. etc... > Każdy solidnie wierzący wie, że ma przestrzegać prawo państwowe jakie ono by ni > e było - Bogu to co boskie, cesarzowi co cesarskie i morda w kubeł. Właśnie nie ..... Tak bogu co boskie a cesarzowi co cesarskie...tyle że przypadek Kopacz podałem Ci właśnie po to żeby pokazać że w konkretnych sytuacjach NIE wiemy co jest boskie co cesarskie -czy jeśli prawo nakazuje urzędnikowi katolikowi dopomóc w aborcji to on ma słuchać prawa czy swego kościoła....zauważ że ten ostatni naucza prymatu moralności nad polityką -z jego nauk wynika że Kopacz powinna złamać prawo w imię ratowania życia -bo życie jest ważniejsze niż złe -wg kk- prawo..... Wcale nie jest dla mnie jasne czy prawdziwi katolicy wiedzą jak się zachować w tej kwestii -a jeśli wiedzą to czy nie wybiorą buntu...podejrzewam raczej że go wybiorą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 18:28 Jednym z etapów dojścia do egzystencji jest byt nieuświadomiony, który jest pragmatyczny. Można więc być pragmatycznym w sprawach egzystencjalnych, ponieważ to należy do istoty rzeczy. Oczywiście, że taki komunista mnie wzrusza, jeśli jest PRZEKONANY i wierzy w system, który idzie na dno. Jeśli nie wierzy w to co robi, to jaki jest sens? Oczywiście, brak edukacji seksualnej w szkołach jest oburzający, lekcje religii również, ale - jeśli chcesz wyedukować seksualnie swoje dziecko, to nikt nie broni. Jeśli nie chcesz gó...arza posyłać na religię - nie musisz. Oburzające dla mnie jest to, że płacę podatki na utrzymanie księży katechetów. Nie podoba mi się to kompletnie, ale nie uważam tego zjawiska za dyskryminację ateistów. Jeśli nie chcą - nie muszą. Jeśli szkoła zatrudni nauczyciela etyki - ucieszę się, że moje podatki pójdą na szczytny cel. To nie represje, represja jest związana z bezpośrednią ukierunkowaną agresją i konkretnymi zakazami lub nakazami. A co do prawa - zdecydowanie katolik powinien go słuchać. Kurde, przypowieści! Ateiści, czytajcie Ewangelię - wroga trzeba znać. Przecież to o to w przypowieści chodziło, o to jak odróżnić boskie od cesarskiego i jak osoba wierząca ma postąpić. Jezus powiedział wyraźnie, słuchaj się prawa, bo prawo na ziemi nie ma nic do boga, to są zupełnie dwie różne sprawy. Jak pisałam - nie katolicyzm jest zły, tylko jego poziom. Uznaje się prymat tradycji nad treścią biblii - to tak właśnie jakby próbować do malowania pisanek dorobić teologiczny podkład. Uznaje się tradycję i decyzje jednostek za świętsze od ewangelii. Prawdziwy kurna katolik wie w co wierzy i dlaczego wierzy. Katol jest jak pani z kolejki w sklepie - drze się, że pan tu nie stał, chociaż ma zaledwie mgliste przekonanie, że była w niej pierwsza, ale tyle jej wystarcza, w końcu ma rację. Nie usuwać katolików - reedukować :P Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 17.10.11, 18:44 DAruj mi ale ty mnie nie słuchasz ZNAM Ewangelię -naprawdę , trudno by było inaczej skoro uczęszczałem do katolickiej szkoły nb tej samej której uczniowie zakłócili marsz :D (by uciąć dyskusję -choć nie lubię tego okresu -to nie ówczesne doświadczenia sprawiły że jestem ateistą -tym byłem zawsze, nie wiedząc o tym) MÓJ argument brzmiał tak: owszem JEZUS nakazał szanować PRAWO -ALE tylko o tyle o ile nie koliduje ono z prawem boskim:..Tymczasem problem dotyczy właśnie tego czy kwestia pomocy w aborcji dotyczy państwa czy moralności-boga...Innymi słowy: NIE MA jasności czy to jest rzecz "boska" czy "cesarska"......Dlatego ewangelia nic tu nie rozstrzyga.... Problem w tym że działalność tego komunisty może krzywdzić ludzi - i to jest ten problem. To jest właśnie egzystencjalne pójście na dno. Na tym ono polega.... To nie represje, represja jest związan > a z bezpośrednią ukierunkowaną agresją i konkretnymi zakazami lub nakazami. Problem w tym że problemy z edukacją seksualna i etyką polegają na tym nie ma woli rozwinięcia tych programów -a nie ma bo istnieje opór urzędników, dyrektorów szkół którzy boją się kościoła....i to też jest pewn dyskryminacja...bo to się równa zakazowi posiadania zajęć z etyki.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 21:05 No właśnie, dyskryminacja a represje to zupełnie co innego. Niech ateiści nie używają słowa "represja", jak "atole" chcą być represjonowani, to ja herzlich wilkommen do przeszłości i np. czasów po powstaniu styczniowym "represje ze strony rosyjskiej" oznaczały "niewielką liczbę 3 tys egzekucji powstańców" :P Dla mnie sprawa jest jasna - na tym polega przewaga protestantów nad katolikami- każdy w ewangelii widzi coś innego. Czy na monecie było podobieństwo boga czy cesarza? PRAWO stanowi, że kobieta ma prawo usunąć ciążę będącą skutkiem gwałtu - sprawa prosta - chrześcijanin ma się prawu podporządkować, bo ono nie ma nic z prawami boskimi. Prymat prawa boskiego to już kwestia średniowiecznego konfliktu między cesarstwem a papiestwem - a jak zwykle poszło o pieniądze i seks. Sprawa podatku Wówczas faryzeusze odeszli i naradzali się, jak przyłapać Go na słowie. Posłali do Niego swoich uczniów razem ze zwolennikami Heroda z zapytaniem: "Nauczycielu, wiemy, że jesteś prawdomówny i zgodnie z prawdą nauczasz drogi Bożej. Nie dbasz o niczyje względy i nie zważasz na ludzką opinię. Powiedz nam, co o tym sądzisz: Czy należy płacić podatek cesarzowi, czy też nie?". Jezus poznał ich przewrotność i odpowiedział: "Obłudnicy! Dlaczego Mnie wystawiacie na próbę? Pokażcie Mi monetę, którą się płaci podatek" . A oni podali Mu denara. Wtedy zapytał: "Czyja jest ta podobizna i napis?". Odpowiedzieli: "Cesarza". Wówczas rzekł: "Oddajcie więc cesarzowi to, co jest cesarskie, a Bogu to, co boskie". Ewangelia wg Św. Mateusza 22 , 15-21 Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 17.10.11, 22:16 Posłuchaj naprawdęnie musisz cytować ewangelii -jak mówię -ZNAM tę przypowieść uwierz mi :> Czy na monecie było podobieństwo boga czy > cesarza? PRAWO stanowi, że kobieta ma prawo usunąć ciążę będącą skutkiem gwałt > u - sprawa prosta - chrześcijanin ma się prawu podporządkować, bo ono nie ma ni > c z prawami boskimi. Prymat prawa boskiego to już kwestia średniowiecznego konf > liktu między cesarstwem a papiestwem - a jak zwykle poszło o pieniądze i seks. No właśnie to nie jest takie proste - Prawo boskie to na pewno nie wymysł średniowiecz bo wszelkie religie je posiadają -od początku....Teraz pytanie tylko czy aborcja podpada pod prawo boskie -otóż jeśli uzna się że to morderstwo to TAK......bo niewątpliwie to bóg wg chrześcijan zakazuje mordu............I tak jak należałoby łamać prawa ustanowione przez nazistów w celu mordowania Żydów -tak -powie katolik - należy łamać te prawa.....Dlatego Frondyści chcieli ekskomuniki dla Kopacz.... Sednem tego jest uznanie że kościół wie kiedy zaczyna siężycie ludzkie...A nie jest jasne czy to wie -bo toczą się na ten temat spory.....Problem polega w tym żę jeśli katolik uzna prawa swojej religii to nigdy nie może (przynajmniej w tych kwestiach ale teżż i w innych) pójść na żaden kompromis z niekatolikiem...A to uniemożliwia jakiekolwiek porozumienie.... Represje definiuje słownik jako środki odwetu lub nacisku. Nie precyzuje skali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butapren Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! IP: *.hsd1.tn.comcast.net 15.10.11, 23:44 "Wiara jest łaską, której im zazdroszczę" Dlaczego wiec rzymscy katolicy usiluja narzucac prawa SWOJEJ wiary wszystkim ludziom zyjacym i mieszkajacym w Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 20:33 Ja nie jestem wierząca i nikt mi w tym nie przeszkadza. Mocno oburzył mnie jedynie projekt ustawy zabraniającej całkowicie aborcji. Znam wspaniałych ludzi wierzących, nie zamieniłabym ich na nikogo innego (pozdrawiam "żono"!), znam też ortodoksów katoli, których z miłą chęcią wysłałabym do klasztorów z zakazem mówienia, żeby nie słuchać ich gadania... Ale tak samo znam wnerwiających protestantów i muzułmanów, również buddystów, którzy opowiadają mi o rodzicach świnki, którą zjadam ze smakiem... 10 przykazań jest mocno niegłupie, pokrywa się jakoś z wartościami, które wyznaję, chociaż wynikają one z zupełnie innych źródeł (doświadczeń życiowych, filozofii, lekcji etyki w szkole, postaw ludzi, których podziwiam). Nie można by na luzie? Ja się nie czuję dyskryminowana... Mogę sobie iść do kościoła, posłuchać kazania, jak mi nie pasuje - wychodzę. Mogę sobie posłuchać kazania pastora, poczytać o buddyźmie - z wszystkiego można czerpać jakąś inspirację, wyciągać wnioski. Problem w tym, że MAiA jest marszem ludzi zamkniętych, ortodoksyjnych, smutnych, zaściankowych i mocno przypominających ortodoksyjnych katoli, tyle że z drugiej strony lustra. Jeśli podejdziesz do któregoś z braci, o których pisałam i powiesz, że idziesz do kościoła, to Cię wypieją, jak zaproponujesz pójście na imprezę o chociaż lekko katolickim zabarwieniu - nie pójdą. Zachowują się jak księża, którzy omijają po kolędzie pary żyjące na kocią łapę. Troszkę luzu, opanujcie się :P Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! 16.10.11, 20:44 Tak ale ma to pewien sens.... mówię o sprzeciwie ateistów- oni też mają swoje wartości a katolicka impreza może wymagać gestów w odzaju modlitwy....a czy katolicy poszliby na impreze humanistyczną i powsztrzymaliby się od nawracania ludzi? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 17:22 Oczywiście! Moja najlepsza przyjaciółka, którą nazywam żoną NIGDY nie próbowała mnie nawracać. Ani ona ani pozostali ludzie z duszpasterstwa akademickiego, do których chodziłam na imprezy. Spotkałam się może z jednym takim wojującym nawracającym przypadkiem, ale nawet oni (tzn ludzie z duszpasterstwa) uważali go za nieżyciowego ortodoksa, który powinien mieć zakaz zbliżania się do ludzi :P Nawracają na siłę to Jehowi. Problem polega na tym, że katolicy bywają różni, często katolicyzm pozostaje w warstwie deklaratywnej... Ja poznałam młodych ludzi 100% wierzących i wypełniających wszystkie bzdurne rytuały bez narzucania ich innym. Swoją postawą tolerancji i dobrocią okazywaną innym spowodowali, że szanować ich i ich rytuały było bardzo łatwo. Na początku wśród takiej "śpiewającej" młodzieży człowiek czuje się jak czarna owca, jeśli nie wierzy. Ale jeśli trafi na tych, co wypełniają tzw. "przykazanie miłości" koegzystencja przebiega bezproblemowo. Nie mówię tu o osobach starszych, w moherowych beretach czy zaściankowych księżach - ale zarówno marsz, jak i kontrmarsz nalezały do ludzi młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! 17.10.11, 17:26 no a spotkałaś z kolei nawracających Cię ateistów? Bo ja jakoś nigdy..żadnego....Ci dwaj bracia od parówek to też nie ten przypadek -to raczej opór wobec rodziny..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 17:53 Powiem Ci tak, największym zmartwieniem matki tych dwóch było to, czy aby nie jestem wierząca i czy jem mięso. Czułam się jak osoba podejrzana o jakiś trąd albo inną francę... Bracia nie sprzeciwiali się RODZICOM tylko idąc ślepo za rodzicami robili ogromną przykrość dziadkom. Oczywiście, że nie raz ateiści próbowali mi wyperswadować istnienie Boga (szczególnie jak miałam naście lat i kumplowałam się z emo dziećmi ubranymi na czarno). Nie trzeba nawracać, żeby ktoś kto nie jest ortodoksyjnym "atolem" czuł się nie na miejscu, wystarczy obśmiać, wydrwić, zademonstrować swoją wyższość, obśmiać malowanie pisanek na Wielkanoc. Przykro mi było jak cholera, bo jakieś radosne wspomnienia z dzieciństwa ktoś mi interpretował jako zaściankowy katolicyzm i bezsensowne rytuały. Jak pisałam wcześniej, żaden "katol" mnie nie próbował nawracać, ale nie raz spotkałam się z drwinami, jakimś oporem, krytyką ze strony starszych katolików. Raczej nie w moim pokoleniu. Ale NAWRACAĆ to próbowali mnie tylko Jehowi - młodzi też. Przypominam, że w kontekście marszu powinniśmy rozmawiać o młodych ludziach max do 35 roku życia, bo chyba wielu starszych w marszu nie było. Ludzie starsi i staruszkowie to osobna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! 17.10.11, 18:01 No , ok ale na marszu TEŻ nikt nikogo nie nawracał ...przeciwnie nawet przez megafon stwierdzono że każdy ma prawo się modlić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 21:06 Ale to nie ja wyciągnęłam argument o nawracaniu :> Odpowiedz Link Zgłoś
m_16 Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików! 17.10.11, 22:23 Oiech będzie ale w takim razie wróćmy do tematu..Ty stwierdziłaś że MAia jest zbiorowiskiem ateistycznych ortodoksów....Niemniej jak rozumiem nie są oni na tyle ortodoksyjni by nawracać na ateizm (wydawało mi się że to im przypisałąś -widać żle mi się wydawało).....Dlaczego zatem są ortodoksyjni? Bo unikają katolickich imprez? Ale twoi umiarkowani katoliccy kumple też nie pójdąnp na imprezę bez bielizny w klubie techno......Z uwagi na swoje wartośći...Per analogiam ateiści nie chcą uczestniczyćw afirmacji czegoś co nie zgadza się z ich światopoglądem...Nie czyni ich to bardziej radykalnymi nż Twoich przyjaciół.. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Polska na cywilizacyjnym rozdrożu 15.10.11, 22:25 “...Kiedyś zapytałem muzułmanina (...) co myśli o atakach na krzyż (...). Powiedział mi, że nie powinniśmy odpuszczać, gdy ktoś obraża naszego Boga. Dla niego niewyobrażalne jest tolerowanie kpin z Allacha. Szkoda, że to wyznawcy judaizmu i muzułmanie muszą wstrząsać naszymi sumieniami. Do tego właśnie doprowadzili wieloletnią propagandą agresywni laicyści. Nie pozostaje więc nam więc nic innego jak zakasanie rękawów i , przysłowiowe, skopanie im tyłków.”- z blogu Łukasza Adamskiego Wybory udowodnily, ze “Kościołowi MOZNA się stawiać “, ze Nasz Narod (podobnie jak Irlandczycy) juz do tego dorosl. Dotychczasowa bezkarność tzw. “pasterzy”, wykorzystujących swoje “stado baranów” do celów politycznych, materialnych i "intymnych" jest tylko jedna strona medalu. Menadżerowie KK Pty Ltd (towarzystwo starszych panów z nieograniczonymi przywilejami ale z ograniczoną odpowiedzialnością) niczym mafia są dobrze powiązani ze strukturami władzy. Atakowani - uciekają się oni do tzw.“obrony uczuć religijnych” a zapędzeni w róg zasłaniają się portretami Maryji Zawsze Dziewicy bądz chowają się za spódnicami zdewociałych staruszek. Stworzyli mit o bohaterskiej walce z komunizmem tymczasem kler również za komuny żył jak u pana Boga za piecem. Po Watykanie jesteśmy chyba jedynym państwem teokratycznym w Europie. Te święte krowy w sutannach, które w KAŻDYM SYSTEMIE POLITYCZNYM zawsze spadają na cztery kopyta postawiły się w naszym kraju ponad PRAWEM. Skostniałe i archaiczne doktryny religijne nie dotrzymują kroku wymogom współczesnego, nowoczesnego społeczenstwa. Zacofanie religii wobec postępu naukowego i cywilizacyjnego symbolizują losy Sokratesa, Spinozy, Kopernika czy spalonego na stosie Giordano Bruno. Pytam Pania Redaktor i was spadkobiercy duchowych tradycji judeo-chrzescijanskich, co religie wniosly/wnosza do walki z niewolnictwem, dyskryminacją kobiet, wykorzystywaniem dzieci, rasizmem, homofobią? Pojęcie oświaty w waszym wydaniu sprowadza się do zniewalania umysłu i to od najmłodszych lat pogłębiając cywilizacyjną infantylizację i zaściankowość naszego społeczeństwa. Nie rózni się to od totalitarnej indoktrynacji talibów, ortodoksyjnych żydów czy krypto-stalinistów z Korei Płn. Czyżbyśmy w 1989 zamienili jedna formę autorytaryzmu na kolejną? Doktryny KK posiadaja wszelkie atrybuty totalitarnej utopii. Propagandziści KK stosują stare metody socjo-techniczne oparte na: identifikowaniu ludzkich kompleksow i obaw, “empatii”, iluzorycznych obietnicach, podporządkowaniu, manipulowaniu i wykorzystywaniu ludzi nie chcących albo nie zdolnych do racjonalnego i niezależnego myślenia. Nie chcę aby Nasz Kraj zamieniono na skomercjalizowany katolicki Dysnejland, gdzie bóg to nic innego jak Swięty Mikołaj w wydaniu dla dorosłych. Nie chcę aby Polska była dla świata eksporterem niewykwalifikowanej, taniej siły roboczej oraz pijaczkow, złodziei, religijnych świrów i księży pederastów. Nie chcę abyśmy na zawsze pozostali przedmiotem niewybrednych dowcipów, w kraju słynącym z “Polish jokes” i naszym nowym “Wielkim Bracie”- USA. O ile modły o deszcz podczas obrad sejmu RP wywołały w Zachodnich mediach lekkie drwiny o tyle ogłoszenie Jesusa Chrystusa Królem Polski pobiło wszelkie rekordy absurdu. www.youtube.com/watch?v=fCBt21orGnE www.intronizacja.pl/ www.youtube.com/watch?v=HDWsUHAjTkw Mozna jeszcze do tego dodac ostatni publiczny spor KK z niszowym artysta rockowym pokrytym gruba warstwa makijazu. A u nas o kościele i klerze pisze się dobrze albo się milczy. Jednakze z reakcji propagandy KK w Polsce i zwłaszcza tej w Watykanie zauważam, że nastroje społeczne i opinie laickich mediów, nie mówiąc o lawinie pozwów sądowych o molestowanie seksualne, powoli zaczynają odnosić skutek. Te pierwsze od prawie 2000 lat publiczne przeprosiny i prośby o przebaczenie ze strony Kościoła nie są wynikiem ewolucji moralnej KK ale pierwszymi symptomami strachu czy nawet paniki. Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym? Czyżby na smyczy Watykanu pozostały jedynie Afryka, Ameryka Lacińska i południowo-wschodnia Polska? Jak długo jeszcze będziemy tolerować w Polsce tych nadętych “nabożnościa” bufonów i sybarytów, którzy nie ziszczalnymi, pustymi obietnicami jak pasożyty wykorzystują ludzką biedę, bezradność, łatwowierność, zacofanie i przede wszystkim brak wykształcenia? Kiedy skończy się to zastraszanie, ogłupianie i TO POZBAWIONE WSZELKICH SKRUPULOW WYZYSKIWANIE dobrych ale naiwnych ludzi, którzy cieżką pracą oszczedzają każdy grosz? Kiedy przestaniemy stawiać ponad prawem tą watykanską agenturę, której płacimy konkordatowy haracz? Czyżby KK w Polsce był niczym innym jeno państwem w państwie? Arogancja, pozerskie uduchowienie, to ślepe przekonanie o swojej moralnej i intelektualnej wyższości wynikajacej z domniemanej wszechwiedzy, nieomylności i mesjanizmiu, manifestowanie fałszywej skromności, pokory, ubóstwa połączone z demonstracyjną pogardą dla prawa i absolutnym poczuciem bezkarności budzą we mnie uczucia największego obrzydzenia. Większość z nas myśli o KK to samo ale w obawie o reakcje rodziny i sąsiadów bezwolnie, jak zaprogramowane automaty datkami i darowiznami powiekszamy konta bankowe tej firmy. Przywiązanie tych faryzeuszy do dóbr i przyjemności na tym ziemskim padole przy jednoczesnej umiejętności przekonywania milionów prostych ludzi, że to prawdziwe, wieczne życie zaczyna się dopiero po ich śmierci jest blefem godnym Nikodema Dyzmy. img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/f8/f5/4bf28d6d530f5_o.jpg www.youtube.com/watch?v=jp_sA2morfw&feature=player_embedded Panowie w sukienkach, nie wystawiajcie do całowania tych waszych pazernych łap, które nigdy nie parały się prawdziwą, uczciwą pracą? Kultywujcie i realizujce w średniowiecznych skansenach swoj pomysl na “zycie” i dogmaty oparte na kulcie śmierci, patologicznej fascynacji ciężarnymi dziewicami i skrzydlatymi i rogatymi facetami(?). Bawcie sie w egzorcyzmy i religijny nekro-fetyszyzm. Do woli obrzucajcie sie wirtualnymi klątwami. Jestem gotów przymknać oczy na wasz “zgodny z bożą natura/wolą celibat” pod warunkiem, że przestaniecie się grzebać w organach rozrodczych kobiet. Zatrzymajcie te wasze wafelki i przepustki do nieba dla siebie. Trzymajcie się z dala od naszych dzieci. Uznaję pewne wartości literackie Biblii (czy nawet Koranu) ale mitologia Grecka i Rzymska, bajki Ezopa, Andersena, Braci Grimm, Perrault’a, La Fontaine’a, Saint-Exupery czy Brzechwy pod względem estetycznym i moralno-wychowawczym mają więcej do zaoferowania niż ten wasz traumatyzujący młode umysły pretensjonalny, do znudzenia powtarzany schizifreniczny bełkot pogłebiający poczucie strachu, winy i niedowartościowania. Jak można poważnie traktować niby dorosłych ludzi, ktorzy sprzedają nonsensowny religijny folklor o duchach, diabłach, piekle i gadąjących wężach za fasada bezpodmiotowej pseudo-nauki pretensjonalnie nazwanej “teologią”? Skoro boicie sie o utratę swoich synekurek ośmieszajcie się na swój własny rachunek. Wiecie dobrze, ze jestescie na krawedzi moralnego bankructwa i samodestrukcji. Nie macie juz argumentow ani mozliwosci aby ignorowac badz deprecjonowac glosu milionow uczciwych, rozsądnych i krytycznie myślacych Polakow, ktorzy pragna cieszyć się życiem tu i teraz w światłym, NORMALNYM europejskim państwie w 21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Polska na cywilizacyjnym rozdrożu IP: *.akopol.com 16.10.11, 01:12 "tow_rydzyk" - TOPÓR - to ty?!?!?! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Re: Polska na cywilizacyjnym rozdrożu 16.10.11, 03:25 Gość portalu: AK napisał(a): > "tow_rydzyk" - TOPÓR - to ty?!?!?! ;-) Nie. Moje teksty znajdziesz na wielu blogach.... sa one w wiekszosci publikowane pod roznymi nick'ami bez mojej autoryzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram Was Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.toya.net.pl 15.10.11, 22:44 Popieram Was! Szacunek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skarżypyta Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 23:22 Nie ma kto powiedzieć tym katolikom, że grzeszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darysz [...] IP: *.lowicz.vectranet.pl 15.10.11, 23:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 999michal Brawo katolicy IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 23:44 trzeba bronić swojej wiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko [...] IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 00:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Brawo katolicy 16.10.11, 00:58 Gość portalu: 999michal napisał(a): > trzeba bronić swojej wiary czy ktoś Ci odmawia prawa do niej? charakterystyczna scenka z filmiku: jak wymieniają się, nazwijmy to 'prezentami'... koleś zabiera, dziękuje i z uśmiechem odjeżdża dziewczyna nawet nie spojrzy tylko ostentacyjnie niszczy to co dostała... takiego szacunku dla innych uczą w kościele? gratuluję no i jak pięknie młodzież krzyczy to co im ksiądz dyrygent zaintonuje... wzruszyłem się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 23:46 Trudność wyzwolenia z niewolnictwa polega na niewiedzy. Młodzi i starzy Polacy nie uczą się historii. Gdyby czytali historię to by wiedzieli, że jedynym celem istnienia kościołów instytucjonalnych jest grabież środków państwa na którym dany kościól żeruje jako twór pasożytniczy. Książek jest multum ale nikt ich nie czyta. Cytat: "Warunkiem koniecznym erekcji parafii, stawianym przez władze kościelne, było zapewnienia jej uposażenia. Nadanie tego upsażenia, w postaci gospodarstw rolnych, odstąpienia określonej częsci dochodów itp., jak również budowa kościoła, stanowiły w zasadzie obowiązek właściciela miejscowości tworzących parafię. Otrzymywał on w zamian prawo patronatu, tj. prawo do zajmowania uprzywielejowanego miejsca podczas nabożeństw, do pochówku w budynku kościelnym i stały modłów o zbawienie jego duszy oraz do przedstawienia biskupowi kandydatów na kierowników parafii" A dzisiaj premier (tfu! CHYBA JEDNAK NIE PREMIER) stoi w kościele byle gdzie, a nie w uroczystym miejscu, pomimo tego, że na ten Kościół wydaje miliardy z naszych kieszeni. Na tych darmozjadów. I pomimo tego stoi przed szamanem jak śmieć pospolity. A nie jak FUNDATOR. SPONSOR. Ja nie moge na to patrzeć spokojnie. Kościół Rzymski skutecznie produkuje sobie szarą statystyczną masę durni przez których my wszyscy będziemy musieli finansować Kościół czyli organizację czysto pasożytniczą, chyba, że Bóg Polaków w ostatniej chwili przed katastrofą oświeci. W Kościele Rzymskim Boga NIE MA i NIGDY NIE BYŁO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SWS Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 09:44 CO U CIEBIE Z GŁOWĄ. UDAR. Z KTÓREGO WIEKU TEKSTY ŹRÓDŁOWE. KOMU MIESZASZ W GŁOWIE. KOŚCIÓŁ OD CIEBIE NIC NIE POTRZEBUJE. CIEKAWE CZY NIGDY PO NIC NIE PÓJDZIESZ DO KOŚCIOŁA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.10.11, 03:37 I jedni i drudzy nie szanuja sie nawzajem... Dlaczego ja moge pracować z kolegą, który otwarcie mówi, że jest ateista, i on wie, że ja jestem Katolikiem więrzącym, i jakoś się dogadujemy, szanujemy, i nie obnosimy się z tym. Czemu mogę przyjążnić sie z osobami wyznania muzułmańskiego, hinduskiego, czy buddyjskiego, czy też innych protestanckich i chrześcijańskich religii, i jakoś nie musimy sie nachalnie na siebie narzucać. Wszytko jest w porządku. Czy to takie trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 16.10.11, 10:08 Gość portalu: adam napisał(a): > I jedni i drudzy nie szanuja sie nawzajem... > > Dlaczego ja moge pracować z kolegą, który otwarcie mówi, że jest ateista, i on > wie, że ja jestem Katolikiem więrzącym, i jakoś się dogadujemy, szanujemy, i ni > e obnosimy się z tym. Czemu mogę przyjążnić sie z osobami wyznania muzułmańskie > go, hinduskiego, czy buddyjskiego, czy też innych protestanckich i chrześcijańs > kich religii, i jakoś nie musimy sie nachalnie na siebie narzucać. Wszytko jest > w porządku. Czy to takie trudne... jest jedno ale te osoby nie wyciągają do Ciebie ręki po coraz większe pieniądze, a to na utrzymanie kapłanów jako nauczycieli, a to oddanie majątków za które wcześniej była wypłacona rekompensata, a tona utrzymanie prywatnych szkół i uczelni, a to darowizny gruntów na cele sakralne... ja widzę ile muszę się narobić żeby uzbierać na przelew do ZUS i US to szlag mnie trafia gdy ktoś inny mają krwawicę trwoni na bandę cwaniaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawadka32 Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.2-0.pl 16.10.11, 08:11 szkoda że policja nie dostarczyła katolikom rurek metalowych półcalowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka [...] IP: *.play-internet.pl 16.10.11, 08:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 16.10.11, 09:07 Czy tak trudno "katolikom", "Wierzacych" zaakceptowac poglady ateistow ? Tolerancji powinni sie barany nauczyc, ale i na to przyjdzie czas . Odpowiedz Link Zgłoś
realizmforte Ateiści zatrzymani przez młodych katolików 16.10.11, 09:09 To nie był marsz tylko agnostyków i ateistów, brało w nim udział wielu chrześcijan , nawet katolików, którzy nie godzą się na zawłaszczenie religii do celów politycznych i umacniania władzy Watykanu w Polsce. Wyobrazacie sobie, co by się działo gdyby przeszkadzano w taki sposób katolickim procesjom ?? Buta tych biednych, oczadzonych ludzi - dzieci godna sięgnęła zenitu. Cieszy, że rodzi sie ruch oporu przeciw czarnemu opkupantowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: march Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.opera-mini.net 16.10.11, 12:47 czarny opkupant? Co ty człowieku wymyślasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: 62.93.47.* 17.10.11, 01:39 "Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem - Polska jest Polską, a Polak Polakiem." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateista Ateiści olali młodych katolików IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 07:57 Tylko pod krzyżem, Tylko pod tym znakiem, Polska jest w nędzy, A Polak żebrakiem "Oświećcie głupków, a znikną oszuści" (Jean Eugène Robert-Houdin, magik) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia lat 53 Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.devs.futuro.pl 16.10.11, 09:14 To TOLERANCYJNI Katolicy,przecież my nie zatrzymujemy procesji ,nie protestujemy gdy w miejscach publicznych odbywają się uroczystości kościelne,itp ALE jak tak będzie dalej to chyba będziemy zmuszeni to robić !!!! Mamy dość "Uświęcania " wszystkiego i wszędzie !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zka Wolność oświeceniu - precz z czarnymi złodziejami. IP: *.ngm.net.pl 16.10.11, 09:32 DEMOKRACJA DLA KAŻDEGO; - stop indoktrynacji dzieci; - symbole religijne tylko w miejscach kultu; - przestrzeń publiczna wolna od symboli wyznaniowych; - stop finansowaniu ciemnoty wyznaniowej; - osoby publiczne - osobami świeckimi /neutralne światopoglądowo/ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ateiści zatrzymani przez młodych katolików IP: *.static.sitel.net.pl 19.10.11, 10:00 nie kazdy katolik jest fanatykiem w swojej wierze i nie kazdy poszedł by protestowac przeciw ateistom Odpowiedz Link Zgłoś