Dodaj do ulubionych

Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in...

• pandoraxxx Nihil novi, czyli słowo przeciwko słowu 10.07.12, 10:42
      Słowo przeciwko słowu - goście jedno, właściciel drugie... Tak samo można się było wyzywać z jakąkolwiek inną narodowością/ z innymi klientami w ogóle i nikt by z tego problemu nie robił.

Najparwdopodobniej zawiniły obydwie strony - każdy ktoś coś rzucił i tyyyyyyyyyyyle, a nie jakiś wydumany antysemityzm GW.

Podobało mi się podejście na Onet.pl z użyciem słowa 'rzekomy'... A nie od razu wielka awantura GW. Nie trzeba daleko szukać: tak jak rozdmuchali sprawę 'rzekomego' rasizmu na stadionie Wisły podczas treningu Holandii, tak samo robią teraz... Seeeeeeezon ogórkowy i wakacje dla poszukujących pracy gimnazjalistów.

I na koniec, na Onecie przeczytałam, że jedna z pań na słowa o zamknięciu odrzekła 'w Warszawie, otwarte jest do ostatniego gościa' - noooo z tym się nie wyjeżdża w Krakowie, chyba oczywiste ;> A poza tym, są różne knajpy na całym świecie (łał!) jedne otwarte do ostatniego gościa, inne zamykające o konkretnych porach (obsługa też ma swoje życie - niesamowite!)
      • Gość: w-wa Re: Nihil novi, czyli słowo przeciwko słowu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 12:27
        O wlasnie, to o lokalach w W-wie bylo i wczoraj na gazecie - jako rodowita waszawianka w życiu bym w Krakowie z czyms takim nie wyjechala, liczac sie z adekwatną reakcja.
    • Gość: kjh biedny Makuch IP: *.krdc.pl 10.07.12, 10:47
      wciągnięty teraz w aferę z awanturującymi się żydami. Zapewne ludzie chcieli zamknąć knajpę, a Izraelici nie chcieli wyjść
    • Gość: Glu Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.ghnet.pl 10.07.12, 10:50
      Jak jakiś Krakus, albo zabiedzony studencina z prowincji dostanie parę razy po facjacie od znudzonych panów ochroniarzy (choć na szczęście poziom kultury koksów wydaje się teraz znacznie wyższy niz kilka lat temu - chyba) to nikogo to nie zainteresuje. Kiedy bogu ducha winny chłopak dostanie poważny oklep na komisariacie od POLICJI, a stróżowie prawa powiedzą mu dla zabawy, że podrzucą na rewizji mieszkania narkotyki i pójdzie siedzieć, gdzie zostanie wyru...y w dupę, również nikogo nie będzie to obchodziło.

Ale jak paru Żydów robi oborę w lokalu i spotyka się z zasłużoną reakcją, to "antysemityzm" i topowy artykul na pierwszą stronę przez 3 dni.
    • ropuch1pincet Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... 10.07.12, 11:02
      Mossad juz w drodze do Krakowa,bezzalogowe drony przeczesuja przestrzen powietrzna nad Małopolska.TelAviv zastanawia sie co bombardowac najpierw-Teheran,czy Krakow.
    • Gość: swiete oburzenie Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.static.qsc.de 10.07.12, 11:06
      ta historia się kupy nie trzyma. ktoś tu kłamie i chyba raczej nie Moment - tam przecież codziennie siedzą grupy z Izraela i nigdy o żadnych problemach nie było mowy. tym razem to chyba nie Polacy są uprzedzonymi ksenofobami...
    • ponury_swiniarz Kaczka dziennikarska 10.07.12, 11:19
      Sorry ale w dobie telefornow komorkowych, z ktorych kazdy ma mozliwosc nagrywania, takie wiadomosci nie maja sensu. Zyjemy w czasach, w ktorych slowo (a szczegolnie slowo honoru) nic nie znaczy i liczy sie papierek albo nagranie (najlepiej video).
    • andre61maz Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... 10.07.12, 11:23
      dlaczegóż to, dlaczegóż, rebe, niewdzięczny lud tak was miłuje? Czym żeś na to tak sobie zapracował?...
    • Gość: krakowianka Nic nie zamierzam bojkotować! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.12, 11:29
      W Momencie są doskonałe makarony i właśnie dlatego mam w nosie jakieś wydumane awantury i nic bojkotować nie zamierzam! :p
      A z nieuprzejmością obsługi nigdy się tam nie spotkałam - a bywam często!
    • Gość: Hans Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 11:52
      żydowski terror
      teraz będą robić nagonkę na Polskę w swoich gazetkach na świecie i w kraju
      czuję że w Momentach skoczą obroty
    • Gość: TW Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.12, 12:04
      Gazetko aborcza, szczuj na co innego
    • Gość: Basior Grubą nicią jest to szyte. Bardzoooooooooo grubą IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.07.12, 12:18

Tymczasem policja zaprzecza, by na komisariacie przy ul. Szerokiej złożono doniesienie. - Dostaliśmy jedynie telefon od pana von Seltmana, który zgłaszał agresywne zachowanie obsługi w Singerze..... [czyli w sąsiednim lokalu ! ! ! ! ! ! - przyp. red.]...... - przekonuje Katarzyna Cisło z zespołu prasowego małopolskiej policji. - Wysłaliśmy patrol na miejsce, ale funkcjonariusze nikogo już nie zastali na miejscu....... No i co Wy na to? Wygląda mi to na cyrk z panem von Seltmanem w roli głównej, który gdzie tylko Nieborak wejdzie, tam od razu go od razu PO pysku leją.

• Gość: trojanskie Re: Grubą nicią jest to szyte. Bardzoooooooooo gr IP: *.pools.arcor-ip.net 10.07.12, 12:46
        te nici i powrozy to Tyrmand w cywilizacji komunizmu dobrze objasnil:)
    • Gość: FH Lokal byl zamykany, ale zawsze mozna znalezsc IP: 212.160.201.* 10.07.12, 12:55
      kluby studenckie np #Stodola# jest czynny do rana.
    • Gość: Zen On Efekt przeciwny do zamierzonego IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 13:03
      Krótko:
      Problemem narastającym od lat jest zachowanie żydowskich turystów w Krakowie. Zbyt często zachowują się niekulturalnie i bezczelnie, by uznać to za sprawy jednostkowe. O incydentach z udziałem m.in. izraelskich ochroniarzy pisano wielokrotnie, w tym o agresji Izraelczyka wobec polskiego Żyda na progu synagogi (sic!). Sprawę oczywiście zamieciono pod dywan.

Problem polega na tym, że ci niekulturalni i bezczelni Żydzi są mniejszością wśród żydowskich turystów w Krakowie, ale ich zachowanie jest na tyle widoczne i irytujące, że powoduje nieuprawnione uogólnienia na wszystkich Żydów. W efekcie: obrywa się Bogu ducha winnym Żydom za chamskich współtowarzyszy, a Polakom za rzekomy antysemityzm.

Gazeta Wyborcza, pisząc o banałach, a nie o problemie, dodatkowo osiąga efekt przeciwny do zamierzonego. Nie sprawdza faktów, nie analizuje przyczyn, nie zastanawia się nad sprzecznościami w relacjach plus posługuje się krzykliwymi nagłówkami. Tanie, głupie chwyty.

Moja propozycja: zacznijmy poważnie mówić o problemie niekulturalnych i bezczelnych turystów żydowskich w Krakowie, a nie generalnie o Żydach! Zobaczycie, jak wielu Żydów też jest zażenowanych zachowaniem niektórych swoich rodaków.
      • fear Re: Efekt przeciwny do zamierzonego 10.07.12, 23:27
        heh, zgadzam się z Tobą, póki nie zetknałem się z chamskim zachowaniem tychżę osobników, nic do nic nie miałem. Swoją drogą nie rozumiem całej fascynacji Kazimierzem, zapyziałe to i stęchłe, ale to moje zdanie.
    • Gość: LOPSKI oraz lokalne wydanie Gazety Wyborczej. IP: *.ghnet.pl 10.07.12, 15:50
      „Tym razem pretekst do zepsucia świetnej marki Festiwalu Kultury Żydowskiej dostarczyła krakowska knajpa.” ... oraz lokalne wydanie Gazety Wyborczej. Rozdmuchujecie ta sprawę sami nie będąc pewni jaki miała przebieg. Sami szkodzicie temu Festiwalowi i wizerunkowi Krakowa.

• Gość: Pierr Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 15:52
      SKANDAL!!! Na to nie ma innego określenia. Bo jak inaczej nazwać to ze nie obsluzenie w jakimkolwiek lokalu awanturujacych sie np. Niemców, Anglików, kogokolwiek za wyjątkiem żydów jest najnormalniejszym postępowaniem obsługi, a potraktowanie tak samo pijanych, obrazajacych kelnerki Żydów jest antysemityzmem i jak pisze redakcja, skandalem na skalę międzynarodową.
    • popijajac_piwo Menadżer i kelner są uchodźcami palestyńskimi 10.07.12, 16:08
      ze strefy Gazy. Zwykła kłótnia o miedzę, a media zrobią z tego anytsemityzm...
      • tom.son Re: Menadżer i kelner są uchodźcami palestyńskimi 10.07.12, 22:51
        ha ha I like it!

So true...

Dla redaktorów GW napisałem: Lubię to, to takie prawdziwe..
    • Gość: mosiek Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 16:08
      Ha ha ha .. najlepsze w tej całej historii jest to że wśród tych eksplozji żydożerczego antysemityzmu w wydaniu polaczków - bracia izraelici dopili piwo.. i dopiero poszli.. przecież zapłacone było, to szkoda by było

Zmarła moja żona Salcie. Sprzedam Opla
    • Gość: miastkowianin Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.centertel.pl 10.07.12, 16:15
      Wyjątkowa naciągana afera przez znajomych dziennikarzy.

Ja dzisiaj idę do Momentu na piwko. Pierwszy raz tam będę i powiem obsłudze, że jestem z nimi. Cham przynoszący wlasne trunki i jedzenie do knajpy , to cham. Eskimos, Polak czy Żyd.
    • Gość: Bolek1989 Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 16:39
      Kraków nie jest antysemicki, krakowianie są i zawsze byli życzliwie nastawieni do turystów z Izraela, ale do tych normalnych, tych którzy umieją zachować sie kulturalnie, którzy chcą poznać nasze miasto, spędzić mile czas w Polsce, Krakowie, na Kazimierzu. Tych witamy i zapraszamy. Ale tacy jak ci którzy zrobili rozróbę w Momencie, to rzeczywiście, wyp...lać do Izraela. Takich tu nie zapraszamy.
    • teczowa-szmata W GW wszystko 10.07.12, 17:10
      co ma związek z "narodem wybranym" jest antysemityzmem. Moje posty były wysyłane na "oślą" nie są z linią propagandy GW.
    • Gość: art wyobraźmy sobie, że to nie Żydzi tylko Kaczyński IP: *.ghnet.pl 10.07.12, 17:24
      Wyobraźmy sobie, ze do knajpy wkracza Kaczyński ze swoimi kolegami i zachowuja się dokladnie tak jak owa grupa żydowska. Jaki byłby ton i treść treść artykułu w Gazecie Wyborczej? A jaki bylby tytuł tego artykułu?

A teraz ćwiczenie odwrotne.
      Wyobraźmy sobie, że do knajpy Moment wkracza Wojewódzki z Figurskim i ich kilkunastu kolegów. Zachowują się jak to mają w zwyczaju w odniesieniu do swoich Ukrainek.
      Jaki bylby tytul i jak treść artykulu na ten temat? Mozna, jeśli ktoś chce, dla inspiracji rzucić okiem na dzisiejszy felieton Kolendy-Zalewskiej w części ogólnopolskiej Gazety.
      Gazeta Wyborcza i jej "filia" jaką jest Tygodnik Powszechny (jego czlonek podjąl reanimację zmartwialych z grozy czlonków grupy Żydowskiej) posiadają bardzo zdefiniowany swiatopogląd, co w tym bezustannie zmieniajacym się swiecie daje wszystkim poczucie przewidywalnej stalości. Można ich nie czytać a i tak się wie co napiszą na dany temat. I za to im chwala.
      • Gość: ? Re: wyobraźmy sobie, że to nie Żydzi tylko Kaczyń IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 20:14
        grupy żydowskiej, z małej litery, to przymiotnik

nie pisz na kolanach "Żydowskiej" :-)
    • Gość: kim Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: 91.217.198.* 10.07.12, 18:04
      Karczmiana awantura skandalem międzynarodowym :D
    • Gość: 03730 Dalej cenzura w GW IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 18:30
      Jak Anglikowi powiem żeby z knajpy wyp...ał to normalka, jak Żydowi, to antysemityzm i robi się jazdę na maxa. Żyd, Anglik czy Niemiec lub inna nacja jak się nie stosuje do poleceń w prywatnym lokalu to krótki łomot i wyjazd z kilkoma kopniakami na dupsku. Przypominam, Żydzi tak kochają pokój, że ciągle wszczynają wojny nawet o 3 piwa.
    • Gość: ester Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.12, 19:11
      i oczywiscie, menadzer oraz cala obsluga jakims dziwnym trafem sa antysemitami? ciekawe... moze napiszecie ze cala knajpa powstala by dokuczyc zydom, to bezsensu, prawdopodobnie nic sie tam nie stalo co warte byloby uwagi
    • Gość: żyd w 1/32 Moment antysemityzmu na Kazimierzu. Bojkot w in... IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 10.07.12, 19:35
      Sprawdziłem stronę na Facebook - jest tam więcej komentarzy kwestionujących "antysemityzm" obsługi, oraz wspierających prawo knajpy do nieobsłużenia klientów PO ZAMKNIĘCIU KNAJPY. W USA na często na 30 minut przed zamknięciem nie sprzedają alkoholu, po last call nic już nie podadzą. Jak była dokładnie sytuacja w knajpie to nie wiem, nie było mnie tam, wiele jest sprzecznych doniesień, ale z tego co wyczytałem, to przyczyną pyskówki nie była niechęć obsłużenia Żydów, lecz fakt, że powiedziano im, że lokal już jest zamknięty, a oni zamiast sobie iść gdzie indziej, zaczęli łączyć stoliki, narzekać, ze nie obsługują do ostatniego klienta. Epitety tyczące się narodowości, religii były wielce nie na miejscu, ale nie ma co tego rozdmuchiwać. W Krakowie można by się przyczepić "dyskryminacyjnych" informacji na niektórych knajpach, ze Anglików w czy wyspiarzy) w grupach zwłaszcza na wieczorach kawalerskich nie obsługujemy. Swoja drogą, uważanie antysemityzmu za rasizm jest naciągane, ludy semickie zaliczane są do białej rasy, a w dodatku większość Żydów europejskich i Amerykańskich jest zmieszana z Europejczykami. Zachowanie obsługi uważam za karygodne, ale myślę, że ot tak sobie nie wybuchli, musieli ich klienci nieźle wkurzyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka