Dodaj do ulubionych

Pożegnanie z Jubilatem, Kawiorami, Halą Targową...

• Gość: jaa Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 13:38
      wypieprzyc ten caly zikit i bedzie spokuj ludzie sie juz przyzwyczaili ale po gowno mieszkancy wazni sa turysci !!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: gosc Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 13:39
      Ktoś się wywrócił na marmurowej posadzce w ZIKIcie i uderzył w główkę. Może szli wszyscy razem gdzieś?
    • wolf01 Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... 17.08.13, 13:46
      Bez NAJMNIEJSZEGO SENSU kto wpadł na tak DURNY pomysł przyjeżdzam kilka razy w roku do Krakowa i myślałem że mieszkają ta, ludzie ceniący sobie tradycje i wygodę a nie kombinowanie jak wywrócić wiadro na druga stronę . Byłem przyzwyczajony od wieeeeeelu lat do nazw przystanków i teraz to chyba nie ma ktoś co robić a za kilka lat wpadnie na genialny pomysł i dostanie nagrodę za pomysł że wrócimy do historycznych nazw przystanków heheheh
    • Gość: Henryk Zmiany nazw przystanków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.13, 14:17
      Kolejne idiotyzmy kosztem podatników.
      Przyklad z Bieżanów Trafo winno być Działkowa ( nowe osiedle ) a nie jak ZIKiT proponuje,
    • Gość: Muha Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 14:19
      To może od razu nadać nazwy w j. angielskim żeby turystom było łatwiej, bo polskie nazwy często tak trudno wymówić...
    • piesnabies 58. Sielanka - 28 lipca 1943 17.08.13, 14:34
    • Gość: Ezop Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.cityconnect.pl 17.08.13, 14:41
      Turystom będzie łatwiej, jeśli obok imienin pojawią się informacje odnośnie kolejnych przystanków, opis: tu przystanek taki. Następny przystanek: taki.
      Trudno pojąć?
    • Gość: członki opadają Zmieńmy nazwę "Kraków" na "Grajdół k/Wieliczki"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 14:45
      Pomysł Zdebilałych Idiotów Komplikujących Transport jest tak bezsensowny i utrudniający życie że aż szkoda słów...
    • Gość: g Re: Pożegnanie z Jubilatem, Kawiorami, Halą Targo IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 14:46
      Kiedyś podróżni nie mieli map google, smartfonów, aplikacji i innych gadżetów, a jednak dojechali do celu, stosując dotychczasowe nazwy przystanków. Teraz, przy nowoczesnej technice, są biedni i zagubieni. Drogi dziennikarzu, drąż temat, bo nieracjonalne jest, aby motywacja tej decyzji ZIKITu była taka jaką przedstawiono. To się nie mieści w głowie.
    • Gość: krakuska Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.centertel.pl 17.08.13, 14:48
      Problem pojawi się wtedy, kiedy turyści zaczną pytać o dojazd mieszkańców Krakowa - będzie się trzeba trzy razy zastanowić, jak teraz nazywa się dany przystanek i czy przypadkiem nazwa się nie zmieniła, żeby kogoś nie wprowadzić w błąd. Gro turystów po prostu pyta o drogę, nawet jeśli trzyma mapę w ręce! Bezsens kompletny, ciekawa jestem, ile jeszcze miast przejmuje się bardziej turystami, którzy i tak nie będą się uczyć nazw, niż mieszkańcami, dla których to zupełnie niepotrzebne kombinacje. A np. przystanek Dauna - dlaczego zostaje zmieniony na Spółdzielców? BZDURY!!!
    • Gość: DER Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.static.chello.pl 17.08.13, 14:57
      No myślę, że turyści na pewno odwiedzają Bieżanów, Kurdwanów czy Kokotów. Gdzie jest CBA?
      • Gość: agap.e Re: Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z IP: *.compower.pl 17.08.13, 15:06
        Dla turystów zmieniają nazwę przystanku Parku Wodnego na ul.Dobrego Pasterza.Kretyni.
    • lezbobimbo mariaż PRLu z kapitalizmem czyli Zikit-forsa 17.08.13, 15:05
      "Jednym z wyjątków wśród przystanków, których nazwy nie ulegną zmianie, choć brzmią jak nazwy obiektów handlowych, jest Plaza. - Firma zapłaciła za budowę tego przystanku, a więc nazwę pozostawiamy - przekonuje urzędnik ZIKiT."

Jak nie wiadomo, o co chodzi, to Zikitowi o forsę.
      Teraz Jubilat, Biprostal, Hala Targowa czy Park Wodny koło Pasterza też będą musieli zabulić, żeby normalne nazwy przystanków zostały.
    • Gość: Niedzielny. Słowa urzędnik, poseł, radny są już właściwie IP: *.25.ftth.classcom.pl 17.08.13, 15:06
      synonimami słów szkodnik i matoł.
      Można powiedzieć, że pojawiło się kolejne uzasadnienie.
    • grisza1510 Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... 17.08.13, 15:15
      Petycja z zapytaniami do ZIKiT wysłana :) Piszcie, zasypujcie ich listami, pytaniami, skargami. Skoro nie mają co robić i nudząc się zmieniają Jubilat na Zwierzyniecką Kabel na Malborską, a Malborską na coś tam to niech poświęcą ten czas na odpisywanie na skargi. Będzie pożyteczniej, a i praca bardziej skomplikowana. sekretariat@zikit.krakow.pl
      • Gość: ? Re: Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 15:26
        Bardzo mądra decyzja - jest to zapewne zasłona dymna
        nad szykowanymi cięciami w komunikacji zbiorowej :-)

Po prostu nikt już się nie połapie że od września będzie mniej
        autobusów i tramwajów niż było w czerwcu ?
      • 0harmony Re: Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z 17.08.13, 18:24
        Zrobiłem to samo - zapraszam do śledzenia rozwoju sytuacji na facebook.com/ZIKITzwariowal

Forum wyborczej chyba słabo osadza linki
      • Gość: ala Re: Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.13, 20:47
        Brawo! A jak ktos wie o jakiejs petycji albo protescie to dajcie znać albo w wydarzeniu na fb Przeciez nie mozemy im sie tak dawać! ;)
    • lezbobimbo Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... 17.08.13, 15:33
      Co to za turyści, którzy masowo jeżdzą na Malborską zamiast na Kabel, na jakąś małą górę zamiast na Bieżanów czy na Dobrego Pasterza zamiast do parku wodnego?
      I co to za popisy geniuszu jak zmiana Judyma na Ciechocińską a Narvik na Judyma, albo Barbary na Małą Górę i Bieżanów Szkoła na Barbary? To wszystko dla dobra turystów?

To wszystko to jakaś chora złośliwość ze strony urzędasów - turyści niczego nie szukają w tamtych rejonach, tylko mieszkańcom lokalnym to wszystko utrudni i rozpierniczy już i tak wku...ającą komunikację zbiorową.

Zresztą obiekty wielkie i widoczne, zawierające coś atrakcyjnego dla turystów jak Jubilat czy park wodny to właśnie jedyna rzecz, której mogą szukać przyjezdni. Już nie mówiąc o cudzoziemcach, którzy wolą szukać czegoś łatwiejszego do wymówienia jak Jubilat, a nie ul. Zwierzyniecką...
    • Gość: Gosc Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 17.08.13, 15:37
      Genialny pomysl. Chyba maja za duzo kasy i sobie nazwy nowe funduja. Jak zawsze glupoty szbko wprowadzaja sie w zycie, to co naprawde pali sobie czeka na godota.przykre to jest .
    • eminey Logika ZIKITu 17.08.13, 15:39
      Zmienic nazwy przystankow, by turystom bylo lepiej...ciekawe tylko co ma zrobic ktos, kto byl rok, dwa lata temu w Krakowie, a przystanek na ktorym wsiadal/wysiadal nie istnieje? Hmmm

Aha, zmiana ma dotyczyc turystow, ale:

"Zdecydowano, że wokół pierwszej obwodnicy nazwy przystanków nie będą zmieniane - usłyszeliśmy od Michała Pyclika."

Ciekaw jestem ilu turystow korzysta z przystanku Kabel...

I bonus. Punkty charakterystyczne sa be, nazywajmy od nazwy ulic, chyba, ze:
      "Okulickiego -> Miasteczko Studenckie PK"
      "Mrozowa -> Brama nr 2"

I przy okazji kolejnej zmiany znowu pojawiaja sie nazwy przystankow od ulic, ktorych 90% mieszkancow Krakowa nie kojarzy, tj: Kurzei, Jakubowskiego, Barwinkowa, Ciechocińska, Chopina, Cienista, Nenckiego, Nazaretańska, Szparagowa, Kormoranów, Gościnna, Aleksandrowicza, Rusznikarska.
      • Gość: pn Re: Logika ZIKITu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.13, 17:05
        Z tych co wymieniłeś/-aś wiem gdzie jest Rusznikarska, bo tam jako dziecko chodziłam do ortodonty. Mimo, że mieszkałam 4 lata w Krakowie pozostałe nazwy nic mi nie mówią. Dla mnie ta zmiana to głupota. Łatwiej jest się zorientować gdzie co jest właśnie takimi punktami jak Jubilat czy Biprostal i łatwiej jest wytłumaczyć turyście gdzie wysiąść, bo taki budynek np. widać w okien autobusu czy tramwaju. I też mi się wydaje, że turyści nie jeżdżą na Kabel czy Bieżanów...
    • Gość: Krakus Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 16:07
      KIEDY WRESZCIE DOTRZE DO MAJCHROWSKIEGO I RESZTY RADNYCH ZIKiT TRZEBA ZLIKWIDOWAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To banda matołów mnożąca koszty naszego ubogiego miasta.
    • Gość: popish Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.13, 16:40
      Ewidentnie miasto ma za dużo pieniędzy. Jeśli chodzi o udogodnienia dla turystów, to może pomyśleć o miejscach do rozładowywania autobusów? Są aktualnie trzy legalne na całe Stare Miasto. Zwiększenie ich ilości bardziej pomoże niż zmiana pustych dźwięków jakimi są dla obcokrajowców nazwy przystanków. Może zająć się bandyckimi kantorami zaniżającymi kurs ?
      Jeśli już nie ma co z tymi pieniędzmi robić, to może przesunąć je do działu promocji? Tam zawsze ich za mało.
    • Gość: andrzej pies jak się nudzi to liże IP: *.fema.krakow.pl 17.08.13, 16:45
      łapy.
      Czy już faktycznie nie ma na co wydawać pieniędzy - panie Prezydencie jest kryzys.
      • Gość: krakuska Re: pies jak się nudzi to liże IP: *.143.citypartner.pl 18.08.13, 18:10
        Nooo... niekoniecznie łapy ;)
        Ale trzeba mieć co lizać... bossowie z ZIKITu :P
    • Gość: Patrycja Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 17:36
      po co turysta bedzie jechal na Bacutil?
      • Gość: gadu Re: Co jest w Bacutilu dla turysty ? IP: *.blast.pl 17.08.13, 17:44
        Wiadomo - po mózgi szalonych krów z ZIKitu !
        • Gość: sarawi kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 17:54
          Judyma na Ciechocinska ... mieszkam od lat na Klinach i NIE WIEM gdzie jest Ciechocinska, a obecne skrzyzowanie i przystanek to wlasnie Judyma i Zakopianska. Co za debilizm.

Tak samo jak usuneli nazwe docelowego przystanku 451 z OSIEDLE KLINY na NARVIK. Zwlaszcza, ze na koncowym przystanku wcale nie stoi na Narviku tylko na Judyma.
    • 0harmony Wysłałem mail do ZIKiT 17.08.13, 18:00
      Gazeta Wyborcza w artykule "Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z mapy Krakowa", przedstawiła przygotowany przez ZIKiT plan zmiany wielu nazw przystanków komunikacji miejskiej.

Jako argument za taką zmianą podaje się rzekome trudności turystów z poruszaniem się po Krakowie.

W związku z tym, chciałbym się dowiedzieć kiedy i jakie badania na temat problemów poruszania się turystów komunikacją miejską w Krakowie były robione?

Dodatkowo:

Jakie są całkowite koszty planowanej zmiany nazw przystanków i jakich zysków się z tego tytułu oczekuje?

Na jakiej próbce badania były prowadzone?

Z jakich państw pochodzili badani?

Jaką metodą było prowadzone badanie?

Kto / jaka firma wykonywał / wykonywała badania?

Na jakich innych miastach ZIKiT wzorował się w swoim pomyśle?

Czy badania te zostały skonfrontowane z oczekiwaniami mieszkańców miasta, którzy prawdopodobnie częściej korzystają z komunikacji zbiorowej niż turyści?

Według opinii na Forum Gazety Wyborczej pod artykułem, praktycznie wszyscy uważają ten pomysł zmian nazw przystanków za idiotyczny.

Mnie osobiście, też się on takim wydaje, ale chętnie usłyszę rzeczowe argumenty, które stoją za tą zmianą.

DW:
      Jacek Majchrowski - Prezydent Miasta Krakowa
      Bogusław Kośmider - Przewodniczący Rady Miasta Krakowa
      Grzegorz Stawowy - Przewodniczący Klubu PO
      Boleslaw Kosior - Przewodniczący Klubu PiS
      Adam Migdał - Przewodniczący Klubu Przyjazny Kraków

zainteresowanych rozwojem sytuacji i chętnych do przyłączenia się do akcji zapraszam na www.facebook.com/ZiKITzwariowal
      • Gość: olo Re: Wysłałem mail do ZIKiT IP: *.dynamic.chello.pl 17.08.13, 19:55
        czysty debilizm
    • Gość: assd Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.13, 18:17
      teraz to nawet mieszkańcy nie bedą wiedzieli gdzie wysiąść, debile z zikitu
    • 0harmony Jubilat, Kawiory, Biprostal, Meksyk znikają z m... 17.08.13, 18:35
      Wygląda na to, że cały Kraków "kocha" ZIKiT:

"teraz to nawet mieszkańcy nie bedą wiedzieli gdzie wysiąść, debile z zikitu"

"KIEDY WRESZCIE DOTRZE DO MAJCHROWSKIEGO I RESZTY RADNYCH ZIKiT TRZEBA ZLIKWIDOWAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To banda matołów mnożąca koszty naszego ubogiego miasta."

"Pomysł Zdebilałych Idiotów Komplikujących Transport jest tak bezsensowny i utrudniający życie że aż szkoda słów..."

"Kolejne idiotyzmy kosztem podatników."

"Bez NAJMNIEJSZEGO SENSU kto wpadł na tak DURNY pomysł..."

"Ktoś się wywrócił na marmurowej posadzce w ZIKIcie i uderzył w główkę. "

"wypieprzyc ten caly zikit i bedzie spokuj..."

"Co za durny pomysł. To dopiero będzie bałagan."

"Wyjaśnieni jest tylko jedno - świnie z ZIKIT są spokrewnione lub zaprzyjaźnione z kimś, kto na tej wymianie zarobi."

"Nawet wy, durnie z zikitu, jesteście w stanie pobic rekord - rekord idiotyzmu. Ta "reforma" to Himalaje debilizmu. Panie Majchrowski, czy żeby miasto mogło wreszcie pozbyć się kilku szkodzących mu radosną tffurczościom idiotów musimy najpierw wyrzucić pana na bruk? Miej pan jaja i wywal tych kretynów, bo już za dużo tego bareizmu im zawdzięczamy."

"Może już dość idiotyzmów w wydaniu "ZIKiTu-do-kitu"?"

"Panie Pyclik, nudzisz się Pan?, nie masz nic do roboty?
      To właź pan na zielsko i banany prostuj, a nazwy przystanków zostaw w spokoju."

"Brawo!! myślę , ze w Zikicie nie maja co robić i wymyślają te bzdury..."

"Dlaczego ZIKiT zajmuje się takimi pierdołami?"

"Ja proponuję zmienić nazwę ZIKiT z Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu na Zbiorowisko Ignorantów, Kretynów i Tumanów."

"Całkowity kretynizm i skandal."

"Chyba (znowu!) się ktoś w tym ZIKiT najadł blekotu lub zaszkodził mu upał!"

"nie ma rady jak bucom się nudzi, słońce przygrzało w łeb i są skutki, a i premia wpadnie za wniosek racjonalizatorski"

"Ej Debile z ZikiT się zapędzili w swoim działaniu."

"Chetnie poznam z nazwiska autora tego idiotyzmu! Jak mozna zmieniac nazwy, ktore funkcjonuja juz od 70 lat i to w Krakowie?"

Zapraszan na facebook.com/ZIKITzwariowal
    • Gość: filip Re: Pożegnanie z Jubilatem, Kawiorami, Halą Targo IP: *.compower.pl 17.08.13, 19:13
      Tak, niektóre nazwy przystanków są do zmiany. Na przykład na przystanku Okulickiego często wysiadają ludzie, którzy chcą się dostać do nowych bloków obok szpitala Rydygiera.

Ale do nazw takich jak Jubilat i Hala Targowa mógł się dobrać tylko kretyn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka