Dodaj do ulubionych

ile mieszkańców ma Kraków?

15.08.04, 09:49
w ogóle to tak sobie pomyślałem. Jeśli podajecie kiedykolwiek liczbę
mieszkańców Krakowa (szczycąc się faktem i będąc z tego dumnym), to może nie
wliczajcie mieszkańców "blokowisk" skoro ich tak nie lubicie.

Ogrodzcie sobie śródmieście i podawajcie że w Krakowie żyje np 170 tysięcy.
Obserwuj wątek
    • to.ya Re: ile mieszkańców ma Kraków? 15.08.04, 19:52
      Czy ludność tzw. "napływowa" też się liczy do mieszkańców Krakowa, czy tylko Ci
      z "dziada, pradziada"?
      Bo ich (tych napływowych) też nie zawsze darzycie sympatią :'-((
      • Gość: Marek Re: ile mieszkańców ma Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 16:49
        Z tego co wiem, to trochę ponad 700. 000, ale jak wynika z danych Urzedu
        Statystycznego mieszkańców ubywa. Pozdrawiam
        • Gość: Darek Re: ile mieszkańców ma Kraków? IP: *.client.comcast.net 17.08.04, 07:06
          Mieszkancow w Krakowie ubywa. Ja z zona i dziecmi przyjechalem z Krakowa do
          Chicago po badaniach statystycznych polakow polskiego pochodzenia bylo 699996
          tys. Czyli my to jest juz rowne 700000 tys,tyle samo co w Krakowie. Jak tu
          gadac po angielsku?, jak sami polacy.
        • Gość: olk Re: ile mieszkańców ma Kraków? IP: 195.143.166.* 17.08.04, 15:08
          to sie zgadza ok.700tys ale lacznie z Nowa Huta . Jedno miasto a wlasciwie dwa -
          stare i nowe.
      • stalynick Re: ile mieszkańców ma Kraków? 16.08.04, 23:15
        chyba bardziej ceni się napływowych niż tubylców.
        ale to zależy których.
        na pewno bardziej doceniani są ludzie którzy mogliby otrzymać obywatelstwo
        honorowe (ale go nie otrzymują gdyż są stąd), jak również Ci którzy przybywają
        spoza maista a stają się honorowymi.

no i tak sobie można stopniować redukując "zasługi" w dół.

Na pewno porównanie z dziada pradziada bezdomnego do obywatela napływowego
        porządnego i pracującego wypada na korzyść tego drugiego...

Nie wiem tylko jak przedstawiają się opinie na temat skrajnych porównań.
        Moim zdaniem bardziej cenną osobą jest ktoś normalny choć nienajbogatszy, niż
        bardzo bogaty mieszkaniec, który niekoniecznie jest uczciwy prawy i dobry dla
        bliźnich (lecz mimo to ludzie go "szanują" - bo - no właśnie - bo jest bogaty)
        • zbyszek07 Re: ile mieszkańców ma Kraków? 17.08.04, 07:49
          Duzo!
          :-)
          • mmaly Re: ile mieszkańców ma Kraków? 17.08.04, 14:05
            Z tym ubywaniem to jest tak, że każde większe miasto ma to do siebie, że według rocznika statystycznego ubywa mu mieszkańców.
            W rzeczywistości wynika to z faktu, że wszyscy budują się i meldują w sąsiadujących gminach, a miasto przeradza się powoli w takie city, w którym się tylko pracuje albo które się zwiedza.
            Fakt, że gdy w 1996 r, gdy zamieszkałem tu, gdzie mieszkam, mieszkałem na odludziu. Teraz jadę z Krakowa od Wzgórz Krzesławickich praktycznie nie wyjeżdżając ze strefy zabudowanej.
            • stalynick tak naprawdę 17.08.04, 18:56
              tak naprawdę to wiem ile mieszkańców liczy Kraków (niespełna 760 tysięcy - i
              rośnie [jak w nielicznych miastach Polski] - w przeciwieństwie do Łodzi - w
              której liczba mieszkańców maleje).

moje pytanie nie było bezpośrednie. Chciałem zwrócić uwagę tym wszystkim,
              którzy są dumni kiedy chwalą się wielkością Krakowa (podając liczbę jego
              mieszkańców) ; a w innej sytuacji plują na wszelkie blokowiska i ich
              mieszkańców. Kraków bez blokowisk jest niewielki.
              • stalynick dodam jeszcze 17.08.04, 19:10
                dodam jeszcze, że Kraków ma niebawem przegonić Łódź
                • to.ya Re: dodam jeszcze 17.08.04, 19:21
                  stalynick napisał:

> dodam jeszcze, że Kraków ma niebawem przegonić Łódź

:D "Moje" dwa miasta znów o coś ze sobą rywaliują? ;)))))))))))

Podrav!
                  • stalynick Re: dodam jeszcze 17.08.04, 20:10
                    :) widzę że masz wiele wspólnego z Łodzią (ciekawe w jakim sensie...) :)
                    • to.ya miasto "Oć" 18.08.04, 10:54
                      stalynick napisał:

> :) widzę że masz wiele wspólnego z Łodzią (ciekawe w jakim sensie...) :)

Oj wiele wspólnego, Słonko, wiele :))))))))))))))))))))
                      Piaskownica i nie tylko :) :D

Pozdrav! :D
    • Gość: olk Re: ile knajp,pubow itp ma Kraków? IP: 195.143.166.* 18.08.04, 12:46
      Powiem : 348 a Wawka ok. 600, dopiero potem 3miasto ponad 200 a inne miasta
      jeszcze dalej . I co z tego wynika dla przecietnego kraka ,ze w miescie jest
      wiecej knajp niz gdziekolwiek w Polsce . Jak sytuacja finansowa kiepska
      przecietnego kraka to i do knajp nie chodzi.
      • Gość: Angol Re: ile knajp,pubow itp ma Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.04, 20:09
        To jedx do Łodzi i sie przekonaj, na samej tylko Pietrynie ponad 140 pubów!
        • Gość: turyta Re: ile knajp,pubow itp ma Kraków? IP: *.arcor-ip.net 18.08.04, 21:08
          140 knajp na Pietrynie . Moze sie zgadza bo Pietryna to wlasnie cala Lodz.
          • Gość: Angol Re: ile knajp,pubow itp ma Kraków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:42
            Może dla ciebie dupku, bo dla jej mieszkańców jest jeszcze poza Pietryna wiele
            rzeczy. To tak jak dla ciebie pewnie tylko Rynek Główny to Kraków, a reszta to
            wiocha, nie mówiac o Nowej Hucie. Zal mi Ciebie, bo pewno stamtąd jesteś!!!
            • Gość: Gangrena Re: ile knajp,pubow itp ma Kraków? IP: *.veranet.pl 20.08.04, 12:15
              I z kogo tu wychodzi szowinistyczny prosiak? Z Ciebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka