Dodaj do ulubionych

ROZDZIELIĆ PODFORUM "Komunikacja i inwestycje"!

22.09.04, 12:00
Nie jestem pewnien czy to odpowiednie miejsce, ale może ktoś mnie poprze.
Na podforum "Architektura" zapanował straszny chaos. Bardzo brakuje mi
dyskusji, które niegdyś się tu toczyły, choć moja wiedza pozwala mi
wyłącznie na bycie czytelnikiem.

Zauważyłem, że podforum "Komunikacja i inwestycje" ma grono bardzo
aktywnych zwolenników, którzy dyskutują przede wszystkim o krakowskiej
komunikacji publicznej. Z drugiej strony określenie "Inwestycja" dla
deweloperów i ich klientów oznacza głównie budownictwo mieszkaniowe.
Być może rozdzielenie "Komunikacji i inwestycji" na "Komunikację"
oraz "Inwestycje" pozwoli uprzątnąć forum "Architektura" z ogłoszeń,
opinii i wypowiedzi sponsorowanych. Niewielka liczba postów wcale nie
znaczyła o nikłym zainteresowaniu, a raczej o poziomie.
Obserwuj wątek
    • Gość: bill Re: ROZDZIELIĆ PODFORUM "Komunikacja i inwestycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.04, 13:29
      Po prostu inwestycji (poza drogowymi) w Krakowie jak na lekarstwo, a co gorsza
      nie widać ogólnospołecznego "pędu" do takowych. Zupełnie inaczej niż w takim
      np. Poznaniu. Krakusom widać wystarczą zabytki i wygodne mieszkania. A każda
      duża budowa jest "kontrowersyjna".
      • Gość: behemot Re: ROZDZIELIĆ PODFORUM "Komunikacja i inwestycje IP: *.nowy-sacz.sdi.tpnet.pl 22.09.04, 14:19
        No dobrze, ale np. w Warszawskim forum jest caly dzial "zabytki" z opiniami ekspertow. Czego jak czego ale zabytkow mamy w Krakowie wiecej, znacznie wiecej dzieje sie takze wokol ich odnowy i to czesto prowadzacej do bardzo radykalnych zmian, a podobne forum nie powstalo. Moze gdyby bylo forum Architektura i zabytki dyskusje wygladalyby inaczej.
        To ze kazda inwestycja budzi kontrowersje i dyskusje swiadczy ze tym bardziej potrzebne jest takie forum, moze wlasnie z opiniami ekspertow i na pewno smielej moderowane.
        • te.monk Architektura i zabytki 24.09.04, 10:27
          O, rzeczywiście tak nawet lepiej. Równoczesne rozszerzenie i uściślenie
          tematyki mogłoby pomóc. A do oddzielonych od komunikacji "Inwestycji"
          dodać "nieruchomości" by już nikt nie miał wątpliwości. Boję się tylko,
          że dla portalu ilość postów w danym forum ma kluczowe znaczenie i od tego
          uzależniają ewentualne zmiany.
    • o13y molestujemy 23.09.04, 18:54
      tu stale zawiadujących stroną z das_botem na czele, ale to nie skutkuje.
    • Gość: pawka Re: ROZDZIELIĆ PODFORUM "Komunikacja i inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 00:23
      bardzo popieram...
    • Gość: Krakuska Re: ROZDZIELIĆ PODFORUM "Komunikacja i inwestycje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.04, 10:34
      POPIERAM BARDZO INICJATYWE MOICH POPRZEDNIKOW.CIEKAWE DYSKUSJE TONA W POWODZI
      WSZELAKICH OGLOSZEN I ISTOTNIE BARDZIEJ ODPOWIADAJA RUBRYCE NIERUCHOMOSCI.
      POZDRAWIAM
    • te.monk ARCHITEKTURA I ZABYTKI 14.10.04, 12:56
      Na okoliczność X Biennale Architektury - odświeżam.
      Bardzo Was proszę, trzeba przełamać niemożność.
      W codzienności Krakowa i na forum dyskusyjnym.
      • Gość: Łysy Re: ARCHITEKTURA I ZABYTKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:07
        musi byc jakis odgorny przykaz, bo bot gluchy na to jak pien. i publicznie i
        prywatnie.
    • Gość: te.monk Architektura i zabytki IP: 216.127.68.* 10.11.04, 07:54
      Widzę, że coś ruszyło. Nowe tematy architektoniczne, a na forum głównym mignął
      Doktor Hiszpan.
      Nie można powiedzieć, że admini nie dostrzegają problemów tego podforum, bo
      pojawił się dopisek "Kraków" przy Architekturze. Jednak upieram się, że lepszy
      efekt przyniesie powstanie "Komunikacji", "Inwestycji i nieruchomości"
      oraz "Architektury i zabytków".
      • Gość: kasia Re: Architektura i Zabytki IP: *.mar-58.catskill.net 15.11.04, 17:23
        Zly pieniądz wypiera dobry, a dla naszych admini architektura to tyleż co
        budownictwo.

Może admini byliby bardziej skłonni do zaminy Inwestycji i Komunikacji na
        "Architekturę, Inwestycje i Komunikację" - i przmianowanie tego forum
        na "Krakow Mieszkalnictwo i Nieruchomości".
        Wyrażnie bowiem zależy im na dyskusjach na temat mieszkań.
        • Gość: te.monk Do góry b/t IP: 216.127.68.* 04.03.05, 13:37
    • ruczaj.x popieram jak najbardziej... 04.03.05, 13:49
      przydałby się też w miare aktywny moderator, może: o13y ;)

pozdrawiam
      • ks.krakow Re: popieram jak najbardziej... 04.03.05, 19:23
        no właśnie może konkurs na nazwę forum dot. zakupu mieszkania, deweloperów,
        bloków komunalnych na ruczaju itp ?

poważnie, temat jest ważny, zainteresowanych pełno, a tu im zawraca się głowę
        jakimiś wątkami o płycie rynku, archiszopie, zabytkach itd.

może 'kupuję mieszkanie' albo jakośtak?
        • ruczaj.x hmmm 04.03.05, 22:21
          naprawdę uważam, że powinno powstac forum "Architektura i Zabytki" i być sensownie moderowane... w końcu to Kraków... :)

i drugie forum dla deweloperów i ich 'biednych' klientów np:
          "Mieszkania i inwestycje" czy coś tak...

pozdra
      • Gość: te.monk Re: popieram jak najbardziej... IP: 216.127.82.* 10.03.05, 09:35
        Cieszę się.
        Ale jako część problemu możesz zdziałać więcej dla poprawy jakości wpisów na tym
        forum. Możesz np. nie odpowiadać na obraźliwe dla ciebie wątki tylko zgłaszać je
        do usunięcia. Pyskówki często kończą się tym, że jeden cham udowadnia drugiemu,
        który z nich większy.
        Ostatecznie można pogodzić się, że rozmawiacie na architekturze o
        spółdzielniach, wspólnotach i kupnie mieszkań - dopóki nie macie innego miejsca.
        Ale o Majchrowskim i ogólnie o polityce można podyskutować na "Opiniach i
        komentarzach" (dawna nazwa "Kto nami rządzi?") i ewentualnie na forum głównym.
        Czy to takie trudne?
        • ruczaj.x Re: popieram jak najbardziej... 10.03.05, 10:25
          > Cieszę się.
          > Ale jako część problemu możesz zdziałać więcej dla poprawy jakości wpisów na > > tym forum. Możesz np. nie odpowiadać na obraźliwe dla ciebie wątki tylko > zgłaszać je do usunięcia.

no muszę popracować nad sobą w tym temacie, wiem...
          Mam potrzebę tępienia chamstwa i głupoty... niestety jak widać czasem to walka z wiatrakami :(

> Ostatecznie można pogodzić się, że rozmawiacie na architekturze o
          > spółdzielniach, wspólnotach i kupnie mieszkań - dopóki nie macie innego miejsca
          > .
          > Ale o Majchrowskim i ogólnie o polityce można podyskutować na "Opiniach i
          > komentarzach" (dawna nazwa "Kto nami rządzi?") i ewentualnie na forum głównym.
          > Czy to takie trudne?
          no nie wiem, tak jakoś się stało, że to forum przez jakiś czas było głównym polem bitwy... i właśnie tutaj zaczęła się i toczyła ostra dyskusja o sprawie.
          (w sumie cholera wie, czy miała ona jakiekolwiek znaczenie:)
          Teraz jak widać emocje już nieco opadły, więc może nie będzie tak źle.

Co do tematów czysto architektonicznych... musimy się zgodzić, że jest straszna mizeria, kilka sensownych wypowiedzi na miesiąc. Czy wystarczy na forum?

Jednak nadal podtrzymuje, że ostatecznie powinniśmy mieć:
          "Architekture i zabytki" mocno moderowane przez jakiegoś aktywnego użytkownika
          oraz:
          "Budownictwo i inwestycje" (również moderowane, przynajmniej na początku).

pozdrawiam serdecznie
          • Gość: te.monk Re: popieram jak najbardziej... IP: 216.127.68.* 11.03.05, 10:10
            ruczaj.x napisał:
            > Co do tematów czysto architektonicznych... musimy się zgodzić, że jest straszna
            > mizeria, kilka sensownych wypowiedzi na miesiąc. Czy wystarczy na forum?

Nie, wcale nie musimy się zgodzić. Odsyłam do mojego posta rozpoczynającego ten
            wątek - wcale nie było jakościowej mizerii na "Architekturze" przed pojawieniem
            się tu handlarzy i politykierów. Liczba wpisów w zupełności wystarczała na
            forum, skoro jedna z najciekawszych dyskusji toczyła się w gronie
            międzynarodowym ;) Dotyczyła ona urbanistyki, a jako mieszkaniec Ruczaju na
            pewno odczuwasz zaniedbania miasta w tej kwestii. Tamto forum bardzo chętnie
            czytałem, choć w ogóle nie zabierałem głosu w dyskusjach.

> Jednak nadal podtrzymuje, że ostatecznie powinniśmy mieć:
            > "Architekture i zabytki" mocno moderowane przez jakiegoś aktywnego użytkownika
            > oraz: "Budownictwo i inwestycje" (również moderowane, przynajmniej na początku).

Nie rozumiem polemicznego wydźwięku tego zdania. Przecież dokładnie to
            zaproponowałem, mniejsza o nazwy. Oczywiście poza moderacją, bo przecież to
            właśnie wyraźne rozdzielenie tematyczne forów sprawia, że moderatorzy są
            potrzebni wyłącznie do usuwania postów łamiących regulamin. Każde forum ma
            tendencję do samomoderacji (czasem wystarczy tylko powstrzymać potrzebę
            udowadniania innym swej wysokiej kultury), a więcej zadań dla moderatora to
            cenzura i niepotrzebna praca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka