Dodaj do ulubionych

Który zabytek?

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 11:39
Żeby trochę rozruszać Nasze Forum proponuję zabawę. Który krakowski zabytek
jest według Was najcenniejszy? Ja głosuję za Wawelem (jako całością, nie
wyróżniam tutaj katedry, komnat czy dziedzińca).
Obserwuj wątek
    • kuba203 Re: Który zabytek? 11.05.02, 12:36
      Materialnie to pewnie faktycznie Wawel jest najcenniejszy (bo wart najwięcej
      kasy). Ale dla mnie to nie ma najcenniejszego - Kraków jest niepowtarzalny jako
      całość a nie zbiór cennych i mniej cennych zabytków.
    • Gość: mtq Re: Który zabytek? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 11.05.02, 13:25
      Zabytkowe, Historyczne, Królewskie Miasto Kraków To Jeden Wielki Wspaniały Zabytek, Którego Nie
      Warto Dzielić Na Części.
    • Gość: Krakfan Re: Który zabytek? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 14:11
      Zgadzam się, bardzo trudno jest coś wyróżnić w takim mieście jak Kraków.
      Ale przecież można obiektywnie stwierdzić, które zabytki są mniej lub bardziej
      cenne :))
    • Gość: peteen Re: Który zabytek? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 14:24
      no i po wątku, bo chyba nie ma nad czym dyskutować...
      to może tak, co na Wawelu kochacie najbardziej: ja od lat zachwycam się rotundą
      ss.feliksa i adaukta ( wcześniej nmp ), jest śliczna w każdym calu
      • Gość: Krakfan Re: Który zabytek? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 14:27
        Gość portalu: peteen napisał(a):

> no i po wątku, bo chyba nie ma nad czym dyskutować...
        > to może tak, co na Wawelu kochacie najbardziej: ja od lat zachwycam się rotundą
        >
        > ss.feliksa i adaukta ( wcześniej nmp ), jest śliczna w każdym calu

No to dobra. Mnie się najbardziej podoba dziedziniec (ach te krużganki).
      • kuba203 Re: Który zabytek? 11.05.02, 14:29
        Gość portalu: peteen napisał(a):

> no i po wątku, bo chyba nie ma nad czym dyskutować...
        > to może tak, co na Wawelu kochacie najbardziej: ja od lat zachwycam się rotundą
        >
        > ss.feliksa i adaukta ( wcześniej nmp ), jest śliczna w każdym calu

Czy to jest ta zrekonstruowana na wystawie "Wawel zaginiony"?
        • Gość: peteen Re: Który zabytek? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 14:40
          ta sama, ale myślę głównie o jej wnętrzu, którego nie trzeba było rekonstruować
          • kuba203 Re: Który zabytek? 11.05.02, 14:47
            O qrcze, to ja najwyraźniej o czymś nie wiem. A gdzie to wnętrze się znajduje
            (bo wnioskuję, że już nie w rotundzie)?
            • jottka Re: świętyandrzej 11.05.02, 14:57
              Kościół św.Andrzeja, li i jedynie. Cacko. Przeurocze. A czasem śpiewa tam taka
              jedna dziewczyna (zakonnica?), zupełnie jak nie z tej epoki...
              • Gość: jojo Re: św. Krzyż IP: *.blich.krakow.pl / 192.168.0.* 11.05.02, 15:31
                Święty Andrzej, owszem, owszem - te biforia, triforia, ten biały wapień. Ale
                mnie się bardziej podoba kościół Św. Krzyża - za to niepowtarzalne sklepienie.
                Ileż ono ma wdzięku!

A poza tym to właściwie macie rację - Króleswkie Stołeczne Miasto Kraków jest
                cudowne jako całość. Pozdrawiam wszystkich, którzy je kochają!
                • jottka Re: św. Krzyż 11.05.02, 15:37
                  Nie, świętyandrzej!!! Za dwa w jednym, tu romanizm, a tu barok, niepowtarzalne
                  zaskoczenie i Nietypową Niespodziankę Architektoniczną :)))))
            • Gość: peteen Re: Który zabytek? IP: 213.76.41.* 11.05.02, 15:44
              wrócimy do naszej dowcipnej rozmowy w trakcie majówki ( mam nadzieję, że
              dotrzesz ! )
              :)))
    • Gość: Krakfan Re: Który zabytek? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 15:53
      Myślę, że powinienem zadać pytanie, który zabytek podoba Wam się najbardziej,
      a nie który jest najcenniejszy
      • kuba203 Re: Który zabytek? 11.05.02, 16:23
        Mój ulubiony zabytek to oczywiście zabytkowy tramwaj :)))
        A jeśli chodzi o zabytki architektury, to lubię krakowskie forty, bo mają w
        sobie coś takiego tajemniczego... Szkoda, że służą za meliny. Natomiast (być
        może się tym narażę) nie mam sentymentu do Sukiennic, ani Wawelu, które zostały
        niestety skomercjalizowane.
        • Gość: Krakfan Re: Który zabytek? IP: 213.76.41.* 11.05.02, 18:21
          kuba203 napisał(a):

> może się tym narażę) nie mam sentymentu do Sukiennic, ani Wawelu, które zostały
          >
          > niestety skomercjalizowane.

Nie narazisz się. Masz prawo nie mieć sentymentu :))
          • jottka Re: Który zabytek? 12.05.02, 00:26
            A znacie stary kawał o tym, który z krakowskich kościołów jest najmniejszy?
            Prawidłowa odpowiedź brzmi - św. Piotra i Pawła, bo wszyscy święci się nie
            zmieścili i stoją u bramy :)))

A św. Piotr i Paweł, rzecz jasna, przy św. Andrzeju, który najbardziej
            uroczy :))
            • Gość: PROKOCIM Re: Który zabytek? IP: *.client.attbi.com 12.05.02, 00:41
              jottka napisał(a):

> A znacie stary kawał o tym, który z krakowskich kościołów jest najmniejszy?
              > Prawidłowa odpowiedź brzmi - św. Piotra i Pawła, bo wszyscy święci się nie
              > zmieścili i stoją u bramy :)))
              >
              > A św. Piotr i Paweł, rzecz jasna, przy św. Andrzeju, który najbardziej
              > uroczy :))

swinka jestes
          • kuba203 Re: Który zabytek? 12.05.02, 14:18
            Gość portalu: Krakfan napisał(a):

> Nie narazisz się. Masz prawo nie mieć sentymentu :))

Uffff :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka