Dodaj do ulubionych

dla zainteresowanych - ul. Obozowa

31.03.05, 14:44
Wygląda na to, że ulica Obozowa (od Torfowej i Gwieździstej) uzyska nareszcie połączenie z planowaną Nowoobozową (i dalej do Żywieckiej).

Jak się dzisiaj dowiedziałem droga ma przebiegać od Obozowej 50 m za Lewiatanem skręt w lewo i dalej pomiędzy budowanymi obecnie 4 budynkami Proinsu i 2 budynkami Soboli.

Swoją drogą ciekawy jestem kiedy Rada Dzielnicy pomyśli nad jakimś sensownym nazewnictem ulic w tej okolicu. Obecnie mamy 4 niepołączone ze sobą fragmenty. Obozowa od Torfowej, Obozowa od Zalesia, Obozowa od Kułakowskiego i Obozowa od Skośnej (!!!).
Rozumiem, że w przyszłości 'Obozowa' od Zalesia i Kułakowskiego przemianowane i połączone zostaną w ulice Nowoobozową (a z tego co wiem to pojawi się jeszcze inna nazwa), ale co z pozostałymi dwoma fragmentami?

Być może tak jak sugerują radni dzielnicy 9 czas zmienić nazwę tych ulic, i zrezygnować zupełnie z nazywy Obozowa - chociażby ze względu na pamięć francuskich i belgijskich żołnierzy poległych na terenie obozu jenieckiego (Sztalagu 369: w latach 1942-1944).
Może właśnie zamiasta Obozowej można wykorzystać nazwy:
Belgijska, Francuska czy Holenderska. :D

takie sobie moje rozważania nie zbyt związane:)

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • gwozdziu2 Re: dla zainteresowanych - ul. Obozowa 02.04.05, 12:17
      To samo dowiedziałem się od Proinsu. Wynikało z tego, że warunkiem wybudowania
      bloków było to, że wybudują też drogę do Nowoobozowej.
      • oryginal Re: dla zainteresowanych - ul. Obozowa 02.04.05, 13:52
        Natomiast z informacji, które ja miałam, wszystkie bloki Proinsu, tak po lewej
        jak i prawej stronie Obozowej, miały tworzyć zamknięte osiedle. I teraz
        zastanawiam się że niby jak...
        • gwozdziu2 Re: dla zainteresowanych - ul. Obozowa 02.04.05, 14:01
          A to mówił Proinsowy dział techniczny czy dział sprzedaży mieszkań?
          • ruczaj.x tia 03.04.05, 11:38
            wbrew pozorom osiedla nadal mogą być zamknięte...

Ilość miejsca pomiędzy górnym Proinsem i nową Sobolą jest tak duża, że powinno starczyć na drogę 'przelotową', ale również parkingi i ogrodzenie nowego osiedla Proinsu. Tak rozumiem zapewnienia sprzedawcy.
            Co do naszego osiedla ('dolny Proins') - dobudują następne 3 bloki i również zamkną cały teren...
            Jestem bardzo ciekawy jak to będzie ostatecznie wyglądało.
            Na razie jest nieźle :) gdyby tylko nie brak zielenii, drogi, chodników i... sprzątaczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka