ruczaj.x
31.03.05, 14:44
Wygląda na to, że ulica Obozowa (od Torfowej i Gwieździstej) uzyska nareszcie połączenie z planowaną Nowoobozową (i dalej do Żywieckiej).
Jak się dzisiaj dowiedziałem droga ma przebiegać od Obozowej 50 m za Lewiatanem skręt w lewo i dalej pomiędzy budowanymi obecnie 4 budynkami Proinsu i 2 budynkami Soboli.
Swoją drogą ciekawy jestem kiedy Rada Dzielnicy pomyśli nad jakimś sensownym nazewnictem ulic w tej okolicu. Obecnie mamy 4 niepołączone ze sobą fragmenty. Obozowa od Torfowej, Obozowa od Zalesia, Obozowa od Kułakowskiego i Obozowa od Skośnej (!!!).
Rozumiem, że w przyszłości 'Obozowa' od Zalesia i Kułakowskiego przemianowane i połączone zostaną w ulice Nowoobozową (a z tego co wiem to pojawi się jeszcze inna nazwa), ale co z pozostałymi dwoma fragmentami?
Być może tak jak sugerują radni dzielnicy 9 czas zmienić nazwę tych ulic, i zrezygnować zupełnie z nazywy Obozowa - chociażby ze względu na pamięć francuskich i belgijskich żołnierzy poległych na terenie obozu jenieckiego (Sztalagu 369: w latach 1942-1944).
Może właśnie zamiasta Obozowej można wykorzystać nazwy:
Belgijska, Francuska czy Holenderska. :D
takie sobie moje rozważania nie zbyt związane:)
pozdrowienia