Dodaj do ulubionych

Co tanie to drogie

06.04.05, 22:49
Dopiero co wybuchł skandal z Rondem Mogilskim, będący pochodną wyboru przez
miasto najtańszej oferty, a już słyszymy że jedynym kryterium przy zakupie 6
nowych przegubowców będzie cena. Nie denerwuje was to? W końcu to co
najtańsze to z reguły syf.
Obserwuj wątek
    • Gość: bebe Re: Co tanie to drogie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 23:21
      Gratuluje, jeżeli dla Ciebie Volvo, Solaris, Man to syf ....

Pomyśl czasem zanim coś napiszesz.
      • gostek1984 Re: Co tanie to drogie 09.04.05, 15:06
        A ty czytaj co piszę. Nie napisałem nigdzie że Volvo Man lub Solaris to syf -
        co do tego ostatniego to popytaj kierowców. W niektórych Solarisach juz psują
        się wyświetlacze. Nie wszystko co ładnie wygląda jest dobre. Co do Man-ów, non
        stop mają problemy z zawieszeniem.
        Ja piszę o kryterium w podejmowaniu decyzji - czyli wybieranie najtańszej
        oferty, co tylko w krótkim czasie jest opłacalne. tani tabor trzeba szybko
        wymienić a popatrz na scanie S113ALB - jeżdżą już niektóre 13 lat i wciąż
        należą do najmniej awaryjnych.
        • Gość: bebe Re: Co tanie to drogie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 15:14
          A ja jeszcze raz powtarzam: jeżeli uważasz że kryterium ceny w przetargach na
          te autobusy jest niewystarczające bo firmy, które wystartowały prezentują
          syfiasty sprzęt to dalej gratuluje.
          Ciekawe masz podejście do awaryjności autobusów Solaris - wyświetlacz to nie
          element, który może wyeliminować autobus z eksploatacji na okres dłuższy niż 1
          zmiana !!!
          Co do Manów - czy Ty wiesz ile te auta (i nie tylko te) robią setek km
          dziennie ? Chyba sobie z tego nie zdajesz sprawy. Nic nie jest niezniszczalne
          jeszcze przy takim stanie dróg.
          Scanie 113ALB - obyś tego nie wypowiedział w złą godzinę.
          I na koniec - cały czas rozmowa opiera się na ogólnikach i przypuszczeniach a
          nie konkretnych liczbach.
          • gostek1984 Re: Co tanie to drogie 11.04.05, 21:23
            To nie jest rozmowa o liczbach tylko o kryterium w podejmowaniu decyzji. Co do
            wyświetlaczy - to chyba nie jest problem skonstruować dobry wyświetlacz w tych
            czasach. Skoro takie są te wyświetlacze dziadowskie, to jaka gwarancja że inne,
            bardziej istotne części są dobrej jakości?
            Co do manów, to nie tylko one robią setki kilometrów. Prawda,że winą są polskie
            drogi. Tak więc należy szukać autobusów, które mimo stanu polskich dróg będą
            powodowały mniej problemów.
            Zresztą, rzuć jakieś liczby. Ciekaw jestem, za którą marką one przemawiają.
            • Gość: bebe Re: Co tanie to drogie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 21:45
              Jest jeden problem - Ty twierdzisz że są one dziadowskie, że się psują, ale nie
              popierasz tego żadnymi konkretami. Ot widziałeś, gdzieś, kiedyś Solarisa na
              linii "502" ale bez "502" i to dla Ciebie jest wyrocznią co do trwałości całego
              autobusu. Solarisów jest 50 - przejedź się w ciągu szczytu komunikacyjnego na
              Bieńczyce i zobacz ile ich stoi na zajezdni.
              Co do manów i innych autobusów to wskaż, w co należy "wchodzić", żeby było
              lepiej i które wg Ciebie bedą mniej awaryjne niż Solaris, Volvo, Man.
              Ja liczb nie znam, ale skoro Ty się tak konstruktywnie - krytycznie wypowiadasz
              nt. awaryjności to sądzę, że to czyms w końcu poprzesz bo jak nie to jest to
              tylko takie sobie gadanie.
    • Gość: BOBO Re: Co tanie to drogie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 12:11
      Na dzień dzisiejszy scanie 113 ALB i 113 CLL są najlepsze.
      Najmniejsza awaryjność (niektóre mają grubo ponad 1 mln przejechanych km).
      Komfort pracy kierowcy, jak również pasażera jest większy od pozostałych wozów.
      Komfort pasażera mam na myśli głośność wewnątrz, ciepełko w zimie, mała
      awaryjność wprost znikoma. Fakt, że na lato są trochę za ciepłe.
      • gostek1984 Re: Co tanie to drogie 11.04.05, 22:37
        Nie jestem w stanie poprzeć swojego zdania liczbami, ale opinie kierowców
        autobusów oraz pracowników zajezdni, do których mam dostęp uważam za
        obiektywne. W końcu oni wiedzą najlepiej, z czym mają do czynienia, a ich
        zdanie jest jednoznaczne: Scanie to najmniej awaryjna marka autobusów.
        Paradoksalnie, szczególnie te najstarsze, czyli przegłubowe S113ALB.
        Co do tego zdania z 502, mógłbyś napisać je po polsku? Poezje to ja mam u
        Mickiewicza
        • Gość: havi Re: Co tanie to drogie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 17:30
          nie mam żadnych danych
          ufam, że mpk postępuje według zasady dużo i tanio, może faktycznie opłaca się
          kupować tanie ale awaryjne, hałaśliwe(ale gdzie komfort jazdy!!!) jelcze, niż
          drogie ale wytrzymałe Scanie (które lubie najbardziej, zwłaszcza CLL-szkoda że
          ich już nie produkują)

Co wy na to: lepiej dużo i tanio czy mało a drożej
          • Gość: gg Re: Co tanie to drogie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:47
            uważam ,że MPK zwariowało z cenami biletów.i kropka.a resztę mam gdzieś.skoro
            płacę takie spore pieniądze to mam prawo wymagać komfortu jazdy a nie starych
            śmierdzących autobusów i rozklekotanych tramwaii,które dostaliśmy w "DARZE" bo
            austriakom było taniej zezłomowac u nas niż u nich.a następny przykład to te
            kretyńskie norymbergi.tragedia i wstyd dla MPK i Krakowa...
            • Gość: ff Re: Co tanie to drogie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 22:03
              Też masz wymagania za 2,50 hehehe. Zaplanuj sobie podróż tak, żebyś jeździł
              tylko NGT6, wtedy będziesz miał wygodniej. A jak nie to na piechotkę, ale nie
              wiem czy nie będziesz zmuszony częściej butów kupować ;->>>

Ile razy jechałeś "na gapę" ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka