Dodaj do ulubionych

Convector Development

26.06.05, 13:35
Czy ktos zna ta firma? Maja budowac cos na Zachodniej (oczywiscie Ruczaj)
wizualizacje wygladaja OK, choc oczywiscie nie uwzgledniaja dosc obskurnych
(lepsze sa juz w Hucie)wielkoplytowch blokow tuz za nieistniejacym jeszcze
ogrodzeniem. Jak na razie rosnie tam ladna laka a ze smieci mozna sadzic ze
prowizoryczny "osiedlowy dom kultury". Czy ktos moze wlasnie kupuje tam
mieszkanie - czy maja juz pozwolenie na budowe?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Convector Development IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:33
      Z tego co wiem w okolicy (też na Zachodniej) ma zamiar budować również Wawel-
      Service, więc sprawdź czy nie zapaskudzą Ci widoku.
    • bnm123 Re: Convector Development 08.07.05, 20:11
      w styczniu pytałam o mieszkanie i juz wtedy mieli lada chwila otrzymać
      pozwolenie na budowę, a najpóźniej do końca maja rozpocząć budowę. do dziś nie
      rozpoczęli.
      teren na którym ma stanąć blok nie jest duży, a w kwietniu na targach
      nieruchomości dowiedziałam się że jeszcze swój blok będzie tam wciskał
      wawel-service.
      a odnosie wielkiej płyty-
      jeśli kupiłeś lub kupujesz mieszkanie to na pewno bardzo się z tego cieszysz i
      wyobraź sobie, że tak samo cieszyli się moi rodzice którzy 20 lat temu otrzymali
      mieszkanie "w wielkiej płycie". tak się wtedy budowało. Możesz kupić mieszkanie
      np. w Convector Development ale za 20 lat też będą tobą i twoim blokiem pogardzać.
      • doko1 Re: Convector Development 10.07.05, 12:54
        ja mam pytanie odnosnie bloku wawel service, nie za bardzo moge sobie wyobrazic
        gdzie oni moga ten blok wcisnac (jezeli sie nie myle to minimalna odleglosc od
        sciany bloku do nastepnego bloku to 10 metrow), a dzialka jest niewielka, w
        ktorym miejscu ten blok ma powstac?
        • bnm123 Re: Convector Development 11.07.05, 20:35
          z tego co wiem to patrząc od strony ul. Bobrzyńskiego przed pomarańczowo-żółtym
          wieżowcem i bliżej ul. Zachodniej
          szczerze mówiąc to też nie wyobrażam sobie jek zmieszczą się tam te dwa nowe
          bloki biorąc pob uwagę że będą dość duże.
    • Gość: waiter Re: Convector Development IP: 195.150.104.* 19.07.05, 09:52
      W prostakacie pomiedzy ulicami Zachodnia i Jahody, Drukarska i Grota-Roweckiego
      maja zbudowac dwa bloki XII piętrowe: Convector Development i Wawel Service.
      Ten drugi ma szczegolnie kiepskie ustytuowanie. A poza tym wiem, ze zebrala sie
      juz grupa inicjatywna, ktora bedzie bruzdzila obu deweloperom. Nie przeciwko
      budowie blokow, tylko przecwko budowie tak wysokich blokow - wokolo sa same 4-
      pietrowe. Byc moze dlatego tak ciezko idzie im uzyskanie pozwolenia na budowe:
      CD - juz mial chwile temu zaczynac, a caly czas nie maja pozwolenia, WS - ma
      niby miec pod koniec wakacji.
      • moniq61 Re: Convector Development 02.08.05, 14:27
        Czesc! Czy wiesz cos wiecej o tej 'grupie inicjatywnej" w sprawie bloku
        Convectora (bo WS już chyba niestety wciska blok parę metrów ode mnie) Jestem
        żywo zainteresowana bo mieszkam na Jahody i obawiam się że blok Convectora może
        mi wyrosnąc centralnie pod oknami. A patrząc na odległość bloku 'WS' od
        pozostałych wolę nie myśleć o tej ewentualnej perspektywie. Dlatego chętnie
        włączę się do jakiegokolwiek protestu.Dzięki za info i pozdr!
        • natalusia22 Re: Convector Development 04.08.05, 08:54
          Cześć! Ja coś wiem na ten temat. Grupa inicjatywna zebrała się w bloku przy ul.
          Drukarskiej 8 (żółty blok z jedną 7 piętrową klatką). Jeżeli mieszkasz na
          Jahody, to Tobie bardziej będzie przeszkadzał blok C.D. Nam będą przeszkadzały
          oba. Jeśli masz chęć nam pomóc, to pisz na priva.
          A przy okazji odsyłam na stronę: www.drukarska.republika.pl (w przygotowaniu).
          Pozdrawiam
    • doko1 Re: Convector Development 12.08.05, 11:35
      Czy ktos sie orientuje czy Convector Development dostal juz pozwolenie na
      budowe i ewentualnie kiedy ja maja zamiar zaczac?
      • doko1 Re: Convector Development 27.08.05, 12:46
        Z tego co sie zorientowalem to dostali pozwolenie na budowe w ostatnich dniach
        natomiast kiedy ruszy budowa na ul. Zachodniej to nic mi nie wiadomo.
        • doko1 Re: Convector Development 19.09.05, 12:39
          Nie wierze, ze nikogo nie interesuja ta inwestycja.
          Up.
          • monias77 Re: Convector Development 26.09.05, 02:33
            Czesc! No jasne , ze interesuje. Ja wlasnie kupilam tam mieszkanie. Poczatkowo
            mialam zarezerwowane mieszkanie w Wawel Serwis, ale ostatecznie zrezygnowalam i
            zdecydowalam sie na kupno malego M-2 w Convector Development. Pozwolenie na
            budowa dostali 22.08.2005 a rozpoczecie budowy mialo zaczac sie pod konec
            wrzesnia.Ja akurat bede mieszkac w nizszej kondygnacji budynku z widokiem na
            ulice Jahody. Przykro mi bardzo , ze blok bedzie przeszkadzal mieszkancom tej
            ulicy, ale uwazam, ze chyba pomalu musimy przyzwyczajac sie do gestego
            zabudowania w Krakowie, poniewaz wiele ludzi chce mieszkac w tym pieknym
            miescie.Mieszkajac w duzej aglomeracji trzeba po prostu pogodzic sie z tym ,ze
            czasami bedziemy zagladac w okna sasiada. Obecnie mieszkam w Chicago, gdzie
            odelglosc od jednego budynku do drugiego czeto nie przekracza 1.5 metra, ale
            nikomu nie przyjdzie do glowy zeby tutaj protestowac. Pozdrawiam i prosze o
            kontakt przyszlych sasiadow.
        • Gość: mon_123 Re: Convector Development IP: *.chello.pl 19.09.05, 22:11
          Dziś zaczęli niwelację terenu.
          • moniq61 Re: Convector Development 19.09.05, 23:17
            noo, zaczeli. ja mieszkam na jahody i juz sie zaczynam zegnac ze swoim kultowym
            widokiem na zarosnieta zielskiem gorke. zaczelam sie nawet zastanawiac czy sie
            nie zaprzyjaznic z tym nowym molochem i sie do niego nie przeniesc:) no ale
            trzeba przyznac ze ceny w tym calym apartamentowcu (swoja droga wizualizacja
            calkiem ladna) sa dosc zawrotne,niestety.
            • Gość: mon_123 Re: Convector Development IP: *.chello.pl 20.09.05, 21:02
              Cen mieszkań nie uważam za zawrotne. Ale poźniejsze opłaty za mieszkanie z ochroną itp, trudno wydumać ich wysokość. Ciepło ma być z MPEC'u chyba ? Żeby rozliczyć zużycie trzeba opomiarować mieszkania, a ja nie mam zaufania do podzielników ciepła. Dlatego wolę mieszkania z możliwością ( luksusem? ) indywidualnego opomiarowania i rozliczania ciepła tj. z piecem dwuobiegowym,z małą wspólnotą, w małym budynku gdzie sąsiedzi sie znają. Pozdrawiam z Gutenberga.
              • Gość: waiter Re: Convector Development IP: 83.143.128.* 21.09.05, 08:51
                Masz rację, Wspolnota nie powinna być zbyt duża, bo jest problem z jej
                zarządzaniem. Budynek Convectora też mi się podoba, ale uważam, że w takim
                miejscu nie powinno się budować XII kondygnacyjnego wieżowca. Powinien
                nawiązywać do otoczenia - szczególnie swoją wysokością, a ten będzie wyraźnie
                wszystkie okoliczne budynki przerastał. A przecież Kampus będzie się dalej
                rozwijał i taka budowla będzie niepoważnie wyglądała dla cudzoziemców
                odwiedzających go. Juz teraz gdy rozmawiałem z kilkoma, mówili że dziwią się,
                że buduje się budynki jeden obok drugiego, że sąsiad wie jaka zupa jest u
                sąsiada na obiad. Przecież ten nowobudowany budynek przy ul. Drukarskiej
                (Spółdzielni Mieszkaniowej) stoi z 5 m od drugiego budynku (żółto-brązowego,
                ogrodzonego). Powiem wprost: gdybym mieszkał w tym ostatnim (a on juz stoi z 5
                lat) to szlag by mnie trafil... Na koniec napisze, że w tym budowanym zostały
                tylko 2 ostatnie mieszkania. Czyli ludziom to nie przeszkadza! Zobaczymy za
                parę lat, jak będzie większa świadomość w tym temacie społeczeństwa - mam
                nadzieję, że ciężko będzie sprzedać takie mieszkania.
                Pozdrowienia z Drukarskiej.
              • moniq61 Re: Convector Development 25.09.05, 21:25
                Czesc! No pewnie, te ceny moze i zawrotne nie sa biorac pod uwage fakt, ze
                buduje sie jeszcze drozej. Ale jak sie nad tym zastanowic, to cena ok.200.000
                za 50m. mieszkanie (zwlaszcza w tym kraju) to jednak jest wariactwo. Mozna za
                to dom wybudowac, pewnie nie w krakowie, ale jednak!!!A poza tym interbud
                zaczal niedaleko budowac nowe osiedle i tam jeszcze na razie jest taniej, a
                firma niezla. A co do malych wspolnot, pewnie ze fajne sa, z tym indywidualnym
                opomiarowaniem tez sie zgadzam. Ale juz co do tych znajacych sie sasiadow itd.
                to na jahody mam troche inne doswiadczenia. Nie do konca tak super jest z tymi
                sasiedzkimi ukladami. Tym bardziej milo, ze na gutenberga jest z tym lepiej.
                Pozdrawiam!
    • bnm123 Re: Convector Development 26.09.05, 12:39
      największy obciach sobie zrobili z ceną. raklamują się że od 3299,00 za m2,
      a za taką cenę jest jedno mieszkanie, a było może ok. pięciu.
      • Gość: moniq61 Re: Convector Development IP: *.chello.pl 30.09.05, 00:51
        no tak, do tego były to mieszkania na parterze i bez balkonu. byc może gdyby
        nie to, że ta inwestycja centralnie przed oknami mi kwitnie, nie byłabym taka
        złośliwa:) cóż...people are people...Ale to fakt, reklamę mają zabawną
        zważywszy na to, że najfajniejsze mieszkania kosztują niemal 1000 PLN więcej!
        • Gość: monias77 Re: Convector Development IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 30.09.05, 02:40
          No coz poradzic??? ceny mieszkan rosna i rosna.Co do reklamy to nie tylko
          Convector Develompent podaje takie ceny. Z tego co sie zoorientowalam to
          wiekszosc krakowskich developerow podaje w reklamach cene najtanszego mieszkania
          i zawsze jest to parter,chyba po prostu musza czyms przyciagac kilentow. A
          faktycznie ceny za m2 sa duzo duzo wyzsze.pozdrawiam
          • doko1 Re: Convector Development 30.09.05, 08:52
            a co slychac na placu budowy czy jeszcze nie ma placu budowy?
            czy jest juz teren ogrodzony i czy gorki zostaly zniwelowane?
            • Gość: moniq61 Re: Convector Development IP: *.chello.pl 30.09.05, 22:47
              no jest już, jest plac budowy, imponujący rozmachem zresztą. Ogrodzony jakos
              też. Górki częściowo znikęły, ale oni wywalają ziemię z wykopów w taki sposób
              że tworzą nowe górki. Także codziennie wracając z pracy się zastanawiam co tam
              zastanę pod swoimi oknami:) No i dziwiła mnie obecność przedstawicieli jakiejś
              firmy ochroniarskiej w pierwszych dniach budowy. ale może się czepiam
              tylko...no i ciągle nie wiem dokładnie jak będzie ustawiona ta najwyższa część.
              Z wizualizacji w internecie nie wygląda to najgorzej, ale moi znajomi
              przedstawiają też jakieś inne opcje....naprawdę 4-piętrowy budynek ok, ale taki
              wieżowiec w sąsiedztwie tych naszych małych bloczków???Nieporozumienie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka