bnm123 22.07.05, 11:16 rzym czy robicie gładź gipsową na ścianach czy malujecie sciany takie jakie są, czy wystarczy przeczyścić ściany /bez nakładania gładzi/ ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ferla Re: rzym- ściany 22.07.05, 11:19 nie robimy gładzi - będziemy tylko zagruntowywać [cokolwiek to oznacza ;))] odradzano nam gładź z tego względu, że budynek będzie się osadzał i z pewnością będą jakieś pęknięcia. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bnm123 Re: rzym- ściany 22.07.05, 11:28 mnie też doradzono że nie trzeba nic ze ścianami robić, ale miałam wątpliwości bo czytałam jakiś czas temu na forum, że raczej trzeba robić gładź, a ci co nie zrobili to żałują. dotyczyło to wcześniejszych bloków. Odpowiedz Link Zgłoś
ideasnx Re: rzym- ściany 22.07.05, 13:16 Hej, Mieszkam w "Londynie". W swoim mieszkaniu wygładziłem wszystkie ściany i efekt jest rewelacyjny. Różnicę widać zwłaszcza gdy ściany nie będą białe(porównywałem z mieszkaniem kolegi). Co do pęknięć - to nie miałem problemu - z Warbudu przyszli, usunęli pęknięcia i wygładzili miejsce poprawek. Nie ma śladu. Inna sprawa, że po 1,5 roku jeszcze pojawiły się drobne pęknięcia. Dlatego z malowaniem ścian na kolorek wolałem poczekać kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
bnm123 Re: rzym- ściany 27.07.05, 08:01 podciągam wątek jeszcze raz proszę o podpowiedź, czy robicie gładź na ścianach ? Odpowiedz Link Zgłoś
lautremont Labor est etiam ipse voluptas :))))))))))))))))))) 27.07.05, 09:28 Warto oj warto.. a samo wygładzanie to wspaniała zabawa coś jakby smarowanie "masełkiem" taką dużą packą... oobecnie w sypialni testuję gips cekol c-45 (dobry, twardy ale drogi) lepszy jest gips francuski nie pamiętam dokładnie nazwy paczka po 25kg jest do spoinowania i wygładzania, dwa w jednym i do tego tańszy od poprzednika. Niezbędne są narzędzia wspomniana packa, szpachla, siateczki, mieszadło do wiertarki, taśmy i folie ochronne na okna i inne elementy. Generalnie narzędzia i paczka gipsu (starczyło na sypialnię) kosztowały mnie tyle co wygładzenie 3 metrów przez fachowca... Pozdrawiam wszystkich samodzielnych pracusiów, jak by co służę pomocą Odpowiedz Link Zgłoś
e-nick Re: rzym- ściany 27.07.05, 11:03 Ja mam zrobione gładzie . Te tynki maszynowe wcale nie są takie równe jak miały być i ściany po nich tak samo pękają . Wystarczyć wyjść na klatkę schodową i zobaczyć . U mnie wykonawca za samo położenie gładzi w mieszkaniu 3-pokojowym wziął 3 tys. Ile materiały kosztowały - nie wiem , jakoś nie mam ochoty patrzeć w te wszystkie faktury ;). Odpowiedz Link Zgłoś