gph 13.09.02, 09:34 Za mistrza, nauczyciela, wyrocznię w trudnych sprawach? Czy oprócz Papieża (zwanego na Litwie Papieżiusem) jest ktoś, na kogo moga powołac się młodzi ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joseph.007 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 09:39 reptar napisał: > Dla mnie - Kurt Vonnegut W mich ustach zabrzmi to jak herezja, ale trochę za lewicowy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 10:32 reptar napisał: > Dla mnie - Kurt Vonnegut hehe Kurt jest niezły. Junior oczywiście. Chociaż osobiście wole śp. Gombrowicza i Hłaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 10:49 pepperoni78 napisał: > hehe Kurt jest niezły. Junior oczywiście. Junior to on był do śmierci ojca, też Kurta. Potem przestał używać "Jr." i teraz jest Vonnegutem, po prostu Vonnegutem. Książki sygnowane z "Jr." i bez "Jr." pisał ten sam Kurt. Tamten, tzn. ojciec, był architektem. Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 10:57 "Sinobrody" bardzo piękny był, no i oczywiście "Śniadanie.." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 09:49 > Czy oprócz Papieża jest ktoś, na kogo moga powołac się młodzi ludzie? Chyba juz nie jestem mlody, bo nikogo nie znajduje :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 09:50 > Czy oprócz Papieża jest ktoś, na kogo moga powołac się młodzi ludzie? Chyba juz nie jestem mlody, bo nikogo nie znajduje :( Odpowiedz Link Zgłoś
gph Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 10:08 Gość portalu: tomCrac napisał(a): > Chyba juz nie jestem mlody, bo nikogo nie znajduje :( a ci "nie-młodzi" autorytetów nie potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.gw.ip.pl 13.09.02, 10:55 Witkacy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nullandvoid Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 10:55 gph napisał: > Za mistrza, nauczyciela, wyrocznię w trudnych sprawach? Czy oprócz Papieża > (zwanego na Litwie Papieżiusem) jest ktoś, na kogo moga powołac się młodzi > ludzie? na papieziusa to osobiscie nie stawiam w tym wzgledzie, ale nie wypowiem sie dlaczego bo bedzie znowu watek pro-anty. ale mam kandydata solidnego: john peel. powody: 1. ma juz swoj wiek 2. nie zajmuje sie polityka 3. lubia go mlodzi i starzy 4.robi duzo dobrego 5. zna sie na tym co robi :):):) no moze on tylko autorytetem jest w sprawach nowych bandow muzycznych, ale za to juz od 30 lat:). a uniwersalne autorytety? stawiam na kapitana klossa Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 11:03 Roger Waters is the best!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nullandvoid Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 11:06 pepperoni78 napisał: > Roger Waters is the best!!! john peel tez to mowil i to dwie dekady temu, a widzicie sa autorytety ktore jeszcze lacza:):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 11:08 Przeznam szczerze, że nie wiem kto to jest John Peel... :( Odpowiedz Link Zgłoś
nullandvoid Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 11:20 pepperoni78 napisał: > Przeznam szczerze, że nie wiem kto to jest John Peel... :( to taki pan w starszym wieku ktory wynajduje (od 30 lat) nowe dobre zespoly muzyczne w wielkiej brytanii. prowadzi kultowe audycje w radio one. jesli ktos nie zagral u peela to znaczy ze kiepski albo spice girls:):). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 11:27 > to taki pan w starszym wieku ktory wynajduje (od 30 lat) nowe dobre zespoly > muzyczne w wielkiej brytanii. prowadzi kultowe audycje w radio one. Dzisiaj Kaczkowski chyba jego wspominal, mowil o jakims mlodym, nieznanym zespole, ktorego pierwsza plyta kosztuje teraz 150 funtow wlasnie dzieki wstawiennictwu jakiegos radiowego boss'a :) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 11:36 Niestety nie słucham radia i nie oglądam tv (tzn obydwie czynności wykonuję bardzo rzadko - żeby wiedzieć czy np Osama z jego kumplami znów nie szaleją). Odpowiedz Link Zgłoś
nullandvoid Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 12:17 Gość portalu: tomCrac napisał(a): > > to taki pan w starszym wieku ktory wynajduje (od 30 lat) nowe dobre zespol > y > > muzyczne w wielkiej brytanii. prowadzi kultowe audycje w radio one. > > Dzisiaj Kaczkowski chyba jego wspominal, mowil o jakims mlodym, nieznanym zespo > le, ktorego pierwsza plyta kosztuje teraz 150 funtow wlasnie dzieki wstawiennic > twu jakiegos radiowego boss'a :) peel to taki facet do ktorego przysyla sie kasety demo bez wzgledu na to jak dziadowskie rzeczy sie gra, a on tego slucha, chodzi na koncerty tych bandow i wszystkie traktuje powaznie. te ktore uwaza za ciekawe zaprasza do siebie, nagrywa im specjalne sesje dla bbc (wiele zespolow ma na koncie tzw. peel sessions). i kurcze rzadko sie myli. a tym rozni sie od polskich twz. ludzi z branzy i radiowcow, ze gra tych ktorych uwaza za ciekawych, nie tych z ktorymi sie napil. no i moze dlatego oni wiedza kto to john peel, a on o nich nie ma pojecia:) i dobrze im tak:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 12:23 przemawiają do mnie wyważone sądy prof. geremka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 13:59 Rodzice Nauczyciele perkusji Muzycy (gł. perkusiści) Żadni nauczyciele ani politycy Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 16:01 Gość portalu: mtq napisał(a): > Nauczyciele perkusji (...) > Żadni nauczyciele ani politycy ????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 16:18 W drugim przypadku chodziło mi o tych zwykłych, z podstawówek gimnazjów i liceów Odpowiedz Link Zgłoś
nullandvoid Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 16:10 Gość portalu: mtq napisał(a): > Rodzice > Nauczyciele perkusji > Muzycy (gł. perkusiści) > Żadni nauczyciele ani politycy a co z rodzicami zarabiajacymi jako nauczyciele? a co z politykami grywajacymi na perkusji? a co z politykujacymi muzykami? Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 16:18 nullandvoid napisał: > a co z rodzicami zarabiajacymi jako nauczyciele? nie posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
kriss.forum Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 16:00 Rodzice, ale nie w każdej kwestii. -- Kriss. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Kogo uważacie za autorytet? 13.09.02, 16:06 kriss.forum napisał: > Rodzice, ale nie w każdej kwestii. Ja podobnie. Czasami jednak wolę mieć po prostu własne zdanie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Tak po prostu? 13.09.02, 16:23 W rysunku takim mistrzem mże być Schiele albo Picasso, albo obydwaj Muzyka? Tak na dziś to może Górecki, trochę dawniej to już trudniej bo jest kilku równobrzmiących... Literatura? Oj to trzeba jakos zgrabnie podzielić bo przecież i prozaicy i dramatopisarze, a i poeci... Malarstwo, rzeźba,... No i jeszcze takie autorytety dla LUDZI , moralne? Czy ja wiem czy to o to chodzi... Pewnie Tischner, pewnie Jan Paweł II, ale i mój Tata i jego brat czyli mój stryj...Obydwaj niestety już są minionymi autorytetami. Ale mieć takich to bardzo ważne i konieczne... trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gph podsumujmy więc. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.09.02, 16:53 Autorytrety KrakForumowiczów: Kur Vonnegut Gombrowicz i Hłasko John Peel Roger Waters Geremek Rodzice Nauczyciele perkusji Muzycy (gł. perkusiści) Żadni nauczyciele ani politycy Rodziciele raz jeszcze Na koniec Trudny wymienił kilka dużych nazwisk /Picasso, Schiele, Tischner, Jan Paweł II - notabene wynika z jego postu, że jest bratankiem Papieżiusa.. hm..) a wnioski wyciągnijcie sobie sami, pozdrawiam wszystkich -- gph Odpowiedz Link Zgłoś
trudny2002 Napisz mi lepiej, ze mnie nie lubisz i już... 13.09.02, 17:18 Gość portalu: gph napisał(a): >(...)Trudny wymienił kilka dużych nazwisk /Picasso, Schiele, Tischner, Jan > > Paweł II - notabene wynika z jego postu, że jest bratankiem Papieżiusa.. hm..) > > -- > gph GPH , już wprzódy zyskałeś moją sympatię , stąd ów zręczny manipulujący docinek o wynikaniu treści z postu...zostawię z tą samą żartobliwością. Fakt , ze teraz zwróciłem uwagę iż może dotknąłem Twój zmysł estetyki, niemal jednym tchem i w jednym rzedzie wymieniając postaci ogólnie i powszechnie znane i postaci , których anonimowymi pozostawiam, a jednocześnioe rodzinnie mi bliskie. Gph , przepraszam, ale to rzeczywiste autorytety i Ci , których szczególnie szanuję. To co mam zrobić jeśli w tej liczbie znalazł się i niegdysiejszy wikary z Niegowici a dzisiejszy zwierzchnik Koscioła katolickiego? To co mam zrobić , ze wśród nich znalazł się ksiądz , który i Łopuszną i Gorce i Jurgów i jeszcze kilka miejsc lubił, a ja też jakoś te miejsca lubię? I lubiłem z Nim pogadać nad potokiem , przy tartaku. Pozdrawiam trudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swarozyc Re: gph IP: *.telia.com 13.09.02, 19:03 gph napisał: > Za mistrza, nauczyciela, wyrocznię w trudnych sprawach? Czy oprócz Papieża > (zwanego na Litwie Papieżiusem) jest ktoś, na kogo moga powołac się młodzi > ludzie? Mlodzi ludzie niech za autorytety maja mamusie i tatusia, a papiez jest autorytetem przekwitlych bab i starych dewot. Odpowiedz Link Zgłoś
sarenka_forum Re: gph 14.09.02, 13:50 Gość portalu: Swarozyc napisał(a): > > Mlodzi ludzie niech za autorytety maja mamusie i tatusia, a papiez jest > autorytetem przekwitlych bab i starych dewot. Niekoniecznie przyjacielu. Można nie być wyznania katolickiego lub w ogóle żadnego. A jednak Karol Wojtyla to mądry i niebanalny człowiek. Może być autorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Promyk Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: 209.17.132.* 13.09.02, 19:10 Swoja dusze - o ile jest moja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: india Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 14.09.02, 15:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: India Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.wielkopole.sdi.tpnet.pl 14.09.02, 15:31 Ze znachych osób to Janina Ochojska. Podziwiam te kobietę, bojest normalnym człowiekiem który zauważa obok siebie innych. A dla mnie tacy ludzie sa godni podziwu. A z nie znanych forumowiczom to moja mama. Zawsze mogę na nią liczyć, potrafi się ze mną śmiać i płakac, zawsze zachowuje obiektywizm w stosunku do mojej osoby. I zawsze służy radą i pomocą takze moim przyjaciołom i nie znanym jej ludziom. India Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swarozyc Re: Kogo uważacie za autorytet? IP: *.telia.com 14.09.02, 15:37 A gdzie meski wzorzec do nasladowania Indio? Odpowiedz Link Zgłoś
gustlik102 Re: Kogo uważacie za autorytet? 14.09.02, 17:04 Gość portalu: Swarozyc napisał(a): > A gdzie meski wzorzec do nasladowania Indio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swarozyc Re:Gustlik 101 IP: *.telia.com 14.09.02, 17:14 To nie byl godny wzorzec do nasladowania, wylaniajacy sie odmetow gminu polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 16:15 Ja tak naprawdę miałem do tej pory tylko dwóch - Marka Niedźwieckiego i śp. Tomasza Beksińskiego. Lubiłem też muzyczne audycje Marcina Jędrycha, kiedy miał jeszcze jakiś wpływ na zawartość muzyczną RMFu. Teraz został już tylko Niedźwiecki. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 16:17 a p. Kaczkowski??? To mój jedyny..... Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 16:18 Lubię, ale bez uwielbienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 15.09.02, 18:48 Piotr Metz za czasow RMF, Kaczkowski bylby autorytetem gdyby nie puscil Willa Smitha w swojej audycji, sprzedal sie i wyladowal na Biskupim placu dla radiowcow.. na szczescie nie czesto ma ochote na te wyskoki :) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 18:58 taaak, kaczka to był gość, ale tak ca. 20 lat temu, w nowej rzeczywistości już nie jest tak dobrze, ale wiedza wielka, płytoteka ogromna, świetna swoboda przed sitem, no i ciągle razem z nim "pukam do drzwi kamienia" przy floydach albo starym gene... aha, ja też byłem niezły, słowo ;c) Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 19:00 poproś o jakieś taśmy archiwalnę Twoją rozgłośnię :-) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 19:08 a kto by to archiwizował... szkoda, bo miałem na koncie trochę dobrych ( muzycznie ! ) audycji ( paru oswobom przybliżyłem m.in. zespół rush, boston i jego niezwykłe koleje, grałem yesów, emersona, lubowałem się w suitach, stworzyłem listę przebojów wszech czasów - oczywiście wygrały schody ) żal trochę tego wszystkiego, dziś w radiu papka muzyczna, słabiutkie agorowe rozgłośnie, będące - jak mawiał śp. wojciechowski - dyskoteką z zegarynką Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 19:12 żałujemy razem :-((( A Queen na ktorym u Ciebie był, że tak spytam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 19:16 queen od dwójki do news of the world to najlepsza ( no może jazzu )kapela świata, potem było już dużo gorzej ( ale perełki się trafiały na każdej płycie ) aha, królowej zacząłem słuchać w 1975 roku (!)i do jazzu wiedziałem o nich absolutnie wszystko od tekstów po ciekawostki z życia prywatnego... Odpowiedz Link Zgłoś
mtq Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny 15.09.02, 19:19 TO JUŻ WIEM, ale którzy byli na Twojej liście??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peteen Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 21:13 w pierwszej piątce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Podwątek - wasz radiowy autorytet muzyczny IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.09.02, 21:37 A co? BoRhap? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: substance ciekawe...... IP: *.milc.com.pl / 213.17.132.* 15.09.02, 17:03 jeszcze parę dni temu wszyscy zapłakiwali sie nad śmierćią Kotańskiego a tu proszę ani mru mru... ja chyba nie mam autorytetów. dzisaj jest trudno znaleśc kogoś kto zrecznie balansuje w rzeczywistości a jednocześnie jego zwchowanie budzi podziw i zachwyt. Zreszta chyba kazdy ma osobne kryterium wg. którego kogoś traktuje za autorytet a kogoś nie (dla mnie Vonegut to żaden autorytet). Raczej wybiore kogoś ze srodowiska, osobą którą znam i która cos w życiu osiągnęła. I to dziei sobie. Nie lubie autorytetów nazwijmy to ogólnodostępnych. takich o których mówi sie w mass mediach. Odpowiedz Link Zgłoś