Dodaj do ulubionych

czas na likwidację FUNDUSZU KOŚCIELNEGO !!!

IP: *.comnet.krakow.pl 19.12.05, 05:25
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=33568125
Obserwuj wątek
    • schutzengel1 Re: czas na likwidację FUNDUSZU KOŚCIELNEGO !!! 20.12.05, 08:04
      czy Wy naprawdę jesteście tak bezkrytyczni wobec Kościoła Katolickiego i jego
      świeckich sługusów ?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=33568125&a=33703916
      • Gość: H56 Re: czas na likwidację FUNDUSZU KOŚCIELNEGO !!! IP: *.comnet.krakow.pl 22.12.05, 18:25
        podbijam
        • Gość: teq Re: czas na likwidację FUNDUSZU KOŚCIELNEGO !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 18:35
          podbij sobie łebkiem o ściane.
          najpierw poczytaj o fuduszu kościelnym, czym jest i co ma na celu. Naprowadzę
          człowieczku, który wiadomości czerpiesz jedynie z mediów, otóż jak wiesz Kościół
          w Polsce miał przez lata gromadzony majątek, który władza komunistyczna mu
          bezprawnie odebrała i mógłby teraz spokojnie go odzyskać. Część tego majątku
          Kościół się zrzekł, w zamian za co RP zobowiązała się odprowadzać skłądki ZUS
          duchownym i to właśni jest fundusz Kościelny, który szacowany jest na ok. 8mln
          złotych rocznie, dla porównania największe ugrupowanie poprzedniej kadencji
          czyli SLD brało dotacji na partię z naszych pieniędzy ok. 20mln rocznie, teraz
          zapewne zbliżoną kwotę będzie brał PiS... więc nim coś napiszesz poczytaj.
          • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 22.12.05, 19:43
            Jak już tak wyjaśniasz to wytęż się jeszcze trochę i wyjaśnij skąd ten
            majątek?. Z kradzieży, wyłudzeń, oszustw czy pracy?. Jeżeli pracy to jakiej?,
            czy pozostawili jakieś efekty tej pracy dla Państwa i Narodu w którym będąc
            gośćmi (rezydentami Państwa Watykan) są tolerowani?, czy to gdzieś widać?.
            Wiem, oczywiście, że są dawcami "bezgranicznej miłości" i przepełnieni
            hojnością dóbr niewidzialnych, co czyni ich mistrzami w tym kuglarstwie, ale ja
            dalej pytam skąd ten majątek?.
            • peteen Re: Szanowny teq' u 22.12.05, 20:40
              skąd by nie był, jest jego i nie przez lata, a przez WIEKI gromadzony...
              a prawo własności jest święte
              • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 23.12.05, 00:03
                No nie tak bardzo skąd by nie był, jeżeli pochodzi z przestępstwa a i o to m.
                innymi pytam to w każdym momencie można go skonfiskować. Prawo własności jest
                święte jak własność została nabyta nie drogą oszustwa, przestępstwa itd. Więc
                nie skąd by nie był i proszę o odpowiedż merytoryczną na konkretnie zadane
                wcześniej pytanie a nie lanie wody w obronie "napastowanego" K.Kat.
                Zdumiewające jest, że nie rozumiesz co czytasz a pokazujesz, że umiesz pisać.
                • peteen Re: Szanowny teq' u 23.12.05, 00:06
                  i co, człowieczku, myślisz, że jak obrazisz, to wygrasz?
                  a takiego wała!
                  a chichot zarządzajacych dobrami kościelnymi (zdobytymi w czasach, gdy twoi
                  przodkowie za radłem chadzali) słyszeć będziesz (i dobrze)nawet na łożu
                  śmierci...
                  • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 23.12.05, 10:00
                    Wygrać z Tobą, jak to ładnie napisałeś- człowieczku?, - żadna satysfakcja, boś
                    ułomny (wystarczy poczytać większość Twoich wypocin na wszystkie tematy,
                    którymi zalewasz forum). Pytanie dalej podtrzymuję i oczekuję odpowiedzi od
                    zdrowych i swiatłych a w szczególności nie nawiedzonych, skretyniałych dewotow,
                    rozumiejących pytania zawarte w słowach pisanych. Rozumiem, że temat jest
                    niewygodny, nie mniej jednak ciekawy a wyjaśnienie konieczne, bo będzie to
                    wracać jak bumerang.
                    • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 23.12.05, 13:46
                      ?????????????????????.
                • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Szanowny teq' u IP: *.autocom.pl 23.12.05, 23:16
                  Gość portalu: Dociekliwy napisał(a):

> No nie tak bardzo skąd by nie był, jeżeli pochodzi z przestępstwa a i o to m.
                  > innymi pytam

Jeżeli masz jakieś dowody nielegalności majątku kościelnego, to wypełnij swój
                  obywatelski obowiązek i zawiadom prokuraturę, a jesli nie to jesteś zwykłym
                  oszczercą... No i bardziej uważaj na lekcjach historii... ;)))
                  • Gość: Dociekliwy. Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 23.12.05, 23:58
                    _synu_ ryby, czytasz nieuważnie, ale to już dobrze, że wogóle czytasz. Nie
                    twierdziłem, że jest nielegalny, odpowiedzialem tylko, że jeżeli jest
                    nielegalny to powinien być skonfiskowany. Zadałem też kilka pytań dotyczących
                    tej sprawy, których pewnie też nie czytałeś, bo nie wiesz w czym rzecz. Jak już
                    musisz coś pisać a w szczególności bzdury to chociaż zapoznaj się z tematem.
                    Obowiązki i prawa swoje znam, dziękuję za zalecenia, sam wiem co mam robić.
                    • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Szanowny teq' u IP: *.autocom.pl 25.12.05, 23:12
                      Gość portalu: Dociekliwy. napisał(a):

> _synu_ ryby, czytasz nieuważnie, ale to już dobrze, że wogóle czytasz. Nie
                      > twierdziłem, że jest nielegalny, odpowiedzialem tylko, że jeżeli jest
                      > nielegalny to powinien być skonfiskowany.

A nie jest to taka "delikatna" sugestia, że jest nielegalny ?... ;)

Zadałem też kilka pytań dotyczących
                      > tej sprawy, których pewnie też nie czytałeś, bo nie wiesz w czym rzecz.

Wiem w czym rzecz i właśnie dlatego napisałem ci w odpowiedzi, żebyś uważał na
                      lekcjach historii, to wtedy nie będziesz musiał zadawać takich głupich pytań i
                      afiszować się swoją ignorancją na forum... ;)))
                      • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 25.12.05, 23:30
                        Ty "synu ryby", Mieszka już nie ma a dobra stale rosną i to nie z pracy tych
                        zmęczonych ręcy, (Czyżby to jakaś inna forma manny z nieba?) więc kontynuuję
                        pytania zadane wcześniej. Jeżeli wspomniałeś coś o uwadze i lekcjach to
                        faktycznie powinieneś się uczyć i to nie tylko historii, braki masz bowiem
                        ogólne a i spojrzenie na rzeczywistość mętne i wybiurcze.
                        • gniewko_syn_ryba Re: Szanowny teq' u 26.12.05, 23:51

> Ty "synu ryby", Mieszka już nie ma a dobra stale rosną

???... :-0 Porównaj zestawienie majątków kościelnych z 1939 roku z tymi z 1949
                          (przykładowo), a te jeszcze z 1999 i wtedy okaże się ile im przybyło... ;)))

Jeżeli wspomniałeś coś o uwadze i lekcjach to
                          > faktycznie powinieneś się uczyć i to nie tylko historii, braki masz bowiem
                          > ogólne a i spojrzenie na rzeczywistość mętne i wybiurcze.

Widzę, że nie tylko na lekcjach historii nie uważałeś... albo uważałeś
                          wybiUrczo... ;)))
                          • Gość: Dociekliwy [...] IP: 81.219.149.* 27.12.05, 12:49
                            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                            • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Szanowny teq' u IP: *.autocom.pl 27.12.05, 13:02
                              Jak już pisałem, jeśli masz jakieś dowody, czy choćby poszlaki, że KK zdobył
                              swój majątek nielegalnie, to wiesz gdzie masz to zgłosić... Jak nie masz, to nie
                              nudź tylko zwróć się do Episkopatu... A może pochwalisz się w jaki sposób twoja
                              rodzina zdobyła posiadany obecnie majątek i czy aby na pewno nie pochodzi on z
                              przestępstwa ?... Bo w takim przypadku powinien być niezwłocznie skonfiskowany
                              jak sam postulujesz !!! ;)))
                              • Gość: Dociekliwy [...] IP: 81.219.149.* 27.12.05, 19:35
                                • Gość: gniewko_syn_ryba Re: Szanowny teq' u IP: *.autocom.pl 27.12.05, 19:55

> _synu ryby, nie zawiodłeś i nie rozczarowałeś mnie, spełniasz wszystkie
                                  > kryteria k...a.

To wszystko na co cię stać ?... Cieniutko... ;(

Dziękuję za "wyczerpujące temat" odpowiedzi i nie męcz się
                                  > więcej, bo nie wniesiesz już nic nowego.

Cóż, nie da się w kilku zdaniach nadrobić twoich zaległości w edukacji - za to
                                  musisz się zabrać sam, a jak nie dasz rady, to możemy umówić się na korepetycje.
                                  Nie ma nic za darmo... ;)))

> Ja nadal oczekuję na odpowiedzi na
                                  > zadane wcześniej pytania od osób mających w tym temacie jakieś wiadomości.

Wskazałem ci (wyjątkowo za darmo) miejsce gdzie znajdziesz osoby najbardziej
                                  kompetentne w tym temacie i tylko od ciebie zależy jak tę informację
                                  wykorzystasz... ;)))
                                  • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 28.12.05, 19:51
                                    Ja z Twoich korepetycji nie skorzystam, nawet bezpłatnie, bo cóż za wiedzę
                                    możesz mi przekazać?. Propozycje, jakie mi przekazujesz też są bez sensu.
                                    Żebyś się dalej nie wczuwał w rolę konia z klapkami na oczach i brnął bity
                                    batem w nakazanym kierunku, widząc tylko wycinek drogi przed sobą poszerzę
                                    Twoją wiedzę przyspieszonym trybem.
                                    Zakończono śledztwo ws. afery
                                    salezjańskiej

PAP 28-12-2005, ostatnia aktualizacja 28-12-2005 17:50

Prokuratura Okręgowa we Wrocławiu zakończyła śledztwo w sprawie tzw. afery
                                    salezjańskiej. Chodzi o wyłudzenie kredytów na łączną kwotę 418 mln zł. Głównym
                                    podejrzanym w aferze jest były szef Fundacji Salezjańskiej z Lubina, ksiądz
                                    Ryszard M.

"Akt oskarżenia w tej sprawie pod koniec stycznia powinien trafić do sądu. W
                                    sumie oskarżonych jest kilkanaście osób, w tym głównie księża" - powiedział PAP
                                    w środę rzecznik Prokuratury Okręgowej we Wrocławiu Leszek Karpina. 12
                                    podejrzanym o wyłudzenia kredytów, w tym dziewięciu duchownym, postawiono
                                    zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej - dodał.

Wrocławska prokuratura od 2001 roku bada sprawę nieprawidłowości przy
                                    udzielaniu kredytów Salezjanom. Sprawa ma dwa wątki. W głównym wątku
                                    podejrzanych jest kilkanaście osób, w tym księża, biznesmeni i były dyrektor
                                    banku. Główny podejrzany w tej sprawie ksiądz Ryszard M. przyznał się do winy.

Podejrzany jest również ksiądz Franciszek K., były inspektor Inspektorii
                                    Towarzystwa Salezjańskiego we Wrocławiu, który nie przyznał się do winy.

Do tej pory prokuratorzy ustalili, że w latach 1999-2001 pod przykrywką
                                    salezjańskich towarzystw zakonnych prowadzono działalność inną niż statutową.
                                    M.in. inwestowano pieniądze na giełdach w Polsce i za granicą, kupowano grunty
                                    i kamienice. Jeden z legnickich banków udzielił przedstawicielom Salezjan 65
                                    pożyczek lombardowych na kwotę łączną 418 mln zł; z tego 20 kredytów nie
                                    spłacono, brakuje 133 mln zł.

Drugi wątek, w którym toczy się już proces i powstało kilka aktów oskarżenia,
                                    dotyczy niezgodnego z prawem udzielenia 126 indywidualnych kredytów osobom
                                    prywatnym i wyrządzenia w ten sposób szkody w mieniu Kredyt Banku z Legnicy na
                                    kwotę 16 mln zł. Oskarżeni w tym procesie to głównie przedstawiciele rodzin
                                    katolickich z Lubina, a także duchowni.

Prokuratura ustaliła, że większość dokumentów we wnioskach kredytowych była
                                    sfałszowana przez pracownice salezjańskiej fundacji. Zdaniem prokuratury,
                                    robiły to na polecenie księdza Ryszarda M.

W ubiegłym roku Kredyt Bank podpisał umowę z Towarzystwem Świętego Franciszka
                                    Salezego z Rzymu dotyczącą spłacenia zobowiązań prywatnych pożyczkobiorców z
                                    Lubina. Salezjanie kupili od banku wierzytelności ponad 100 osób fizycznych.
                                    • Gość: Dociekliwy [...] IP: 81.219.149.* 28.12.05, 20:33
                                    • gniewko_syn_ryba Re: Szanowny teq' u 28.12.05, 23:06

> Ja z Twoich korepetycji nie skorzystam, nawet bezpłatnie, bo cóż za wiedzę
                                      > możesz mi przekazać?.

Wiesz, nawet nie myślałem o sobie ale tak się złożyło, że mam w rodzinie doktora
                                      filologii polskiej (pomoc w ortografii) oraz doktora historii, zaś dobry znajomy
                                      jest profesorem (uniwersyteckim) filozofii... No ale skoro nie chcesz, to nie
                                      będę nalegał... ;)))
            • Gość: teq Re: Szanowny teq' u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 00:40
              Wytłumaczę Ci to łopatalogicznie i prosto, jak krowie na miedzy.
              Ponad 1000 lat temu Król Polski niejaki Mieszko przyjął był chrzest, znaczy jak
              go przyjmował to jeszcze był księciem, ale to nie ma znaczenia i w związku z
              jego życzeniem stworzono pierwsze arcybiskupstwo w Gnieźnie. Mieszko jak wiadomo
              władał ziemią polan i wiślan oraz jeszcze kilku plemion ościennych, ktore to
              bronił przed plemionami germańskimi oraz przed rusianami. Król miał swoich
              wojów, którzy mieczem stali przy nim i za swe zasługi dostawali ziemie. Tak
              właśnie wykształciła się szlachta, równocześnie Mieszko będąc wdzięczny
              opatrzności nadawał Kościołowi ziemie, nikt mu nie kazał, chciał to nadawał. Tak
              wykształciły się majątki szlacheckie (późnie magnackie) i kościelne.
              Majątek prywatny wbrew Twojej opinii nie ma przynosić żadnego dochodu Narodowi,
              a jedynie jego właścicielowi i tenże właścicielm może nim gospodarować wedle
              swego uznania, a reszcie współobywateli od tego wara.
              Proponuję na drugi raz uważać na lekcji historii, bo tego co wyżej napisałem o
              ile dobrze pamietam wymaga się od ucznia szkoły podstawowej.
              • Gość: Dociekliwy Re: Szanowny teq' u IP: 81.219.149.* 24.12.05, 01:14
                Po takim wyjaśnieniu przez "oblatanego w historii" najmądrzejszego
                przedstawiciela swojej opcji nie oczekuję już mądrzejszych wyjaśnień. Nurtuje
                mnie jeszcze następne pytanie, dlaczego więc i teraz (Mieszka już nie ma) kler
                dalej macha na prawo i lewo łapami wyłudzając co jest w zasięgu od biednego
                Państwa i ułomnych JEGO obywateli?, bo się da?, bo można?. Może czas już
                powiedzieć dość i ukarać tych którzy na to pozwalają?.
                • Gość: teq Re: Szanowny teq' u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.05, 12:23
                  znasz jakiegoś duchownego który coś wyłudził? proszę idź zgłoś to do prokutarora
                  bo to przestępstwo.
                  Vhyba nie tobie oceniać kto jest ułomnym a kto nie? ktoś ma ochotę dać datek na
                  Kościół jego pieniądze i jego sprawa, najbardziej śmieszy mnie jak ktoś kto nie
                  jest związany z Kościołem (a mniemam że waść nie jesteś) poucza ludzi będących
                  tam dobrowolnie co mają robić. Moim skromnym zdaniem więcej wyłudzają od ludzi
                  wszelkiego rodzaju naciągecze, smsowe konkursy TV, korupcja i partyjniactwo, ale
                  wiem ty jak przystało na klasycznego lewaka - antyklerykała uważasz że wszystkie
                  problemy RP rozwiąże ograbienie Kościoła z jego zgodnie z prawem nabytego
                  majątku. Z mojej storny EOT bo dyskujsa z Tobą to jak gadanie ze ślepym o
                  kolorach, zapisz się Unii Lewicy czy jakiejś tam śmiesznej partii typu AKPP Racja.
    • Gość: ks Teraz cały budżet jest do dyspozycji KK to po co IP: *.orange.pl 24.12.05, 10:46
      jakiś fundusz.
      • Gość: Kryptograf Re: Teraz cały budżet jest do dyspozycji KK to po IP: 81.219.149.* 24.12.05, 11:15
        Bo jak za 5 lat się to zmieni (a zmieni napewno) to ONI w przezorności i
        roztropności swojej muszą mieć wydarty i podparty prawem nowy łup, który jak i
        inne wcześniejsze stanie się nienaruszalną własnością K. Kat. W taki oto
        sposób m. innymi powiększają się stale dobra tej instytucji. Ponieważ kretynów
        ci u nas dostatek to przyszłośc K. Kat można widzieć różowo. To to właśnie jest
        przyczyną ,że Polska, jak żaden inny kraj Europy stała się najukochańszym
        miejscem wysłanników Watykanu w którym "czynią dobro i głoszą prawdę", dają też
        i miłość, jak mają okazję i chętnych, są w tym szczodrzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka