Dodaj do ulubionych

Wschodnia obwodnica?

04.12.02, 10:49
Prezydent Mjachrowski w swoim programie pisał, zę bedzie chciał wybudować
trasę łączącą ul. Igołomską z ul. Wilicką w celu aktywacji przemysłowej tej
częsci Krakowa.
Jak sądzić, czy przy obecnym obciążeniu budżetowym (związanym z obecni
wykonywanymi inwestycjami) będzie możliwść w tej kadnecji wybudowania takiej
trasy i którędy mogłaby ona przebiegać.
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.cm-uj.krakow.pl 04.12.02, 12:40
      zamiast roic głupie pomysły niech znajdzie kasę na estakadę nad PKP w ciągu ul.
      Półłanki i dalej brakujace 2 kilometry przez łąki Czarnochowic do A4, wyjdzie
      mniej niz wschodnia obwodnica, która projektowana była w 1980 az na wysokosci
      Cła i Bodzanowa, ożywi to most Wandy i ten rejon, a swoja droga w dalekiej
      przyszłości można zrobic most między Brzegami a Przylaskiem R
      • tymon2 Re: Wschodnia obwodnica? 05.12.02, 10:00
        Gość portalu: mouset napisał(a):

> zamiast roic głupie pomysły niech znajdzie kasę na estakadę nad PKP w ciągu
        ul.
        >
        > Półłanki i dalej brakujace 2 kilometry przez łąki Czarnochowic do A4, wyjdzie
        > mniej niz wschodnia obwodnica, która projektowana była w 1980 az na wysokosci
        > Cła i Bodzanowa,

Myslę, że chodziło mu o inny przebieg trasy, ta alternatywa to chyba trochę
        biegnie za daleko od podgórza.

ożywi to most Wandy i ten rejon, a swoja droga w dalekiej
        > przyszłości można zrobic most między Brzegami a Przylaskiem R

Ale sam most bez odpowiednich dróg dojazdowych poza tym Brzegi to już chyba nie
        są kompetencje miasta.

Gdyby taka trasa miała ożywić tą część Krakowa to nowe podatki w jakimś stopniu
        zrekompensowałyby budowę takiej trasy. Wówczas nie trzeba by było budować
        wiaduktów na przejazdami, bo część reuchu przeniosłaby się na nową trasę

• Gość: mouset Re: Wschodnia obwodnica? IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 05.12.02, 19:25
          No ale dalej jest droga p. Niepołomice więc coś musi byc między nią a Bieżanowem
    • Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 05.12.02, 22:38
      tymon2 napisał:

> Jak sądzić, czy przy obecnym obciążeniu budżetowym (związanym z obecni
      > wykonywanymi inwestycjami) będzie możliwść w tej kadnecji wybudowania takiej
      > trasy i którędy mogłaby ona przebiegać.

Trasa zwana obecnie Nowochucką jest planowana do realizacji po 2006 roku.
      Będzie przebiegała od węzła autostradowego w Bieżanowie (pomiędzu ulicami
      Kokotowską i Czarnochowicką) na północ, poźniej pomiędzu ulicami Wrobela i
      Bugaj, przez Wisłę i do Igołomskiej niedaleko kopca Wandy. Będzie to wschodnia
      obwodnica Krakowa.
      Może kiedyś w baaaaaaardzo odległej przyszłości połączy się ją z wylotem na
      Warszawę co stworzy pełną jakby autostradową obwodnicę Krakowa.
      • Gość: mouset Re: Wschodnia obwodnica? IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 05.12.02, 22:41
        Mniej więcej jak ja mówiłem
        • Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 05.12.02, 22:56
          Gość portalu: mouset napisał(a):

> Mniej więcej jak ja mówiłem

Mniej więcej tak :-) Piszę co widzę bo mam przed sobą plan przebiegu tej
          trasy :-)

pozdrawiam
          • Gość: mouset Re: Wschodnia obwodnica? IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 05.12.02, 22:59
            W Twoim IP widzę nazwe ghnet , ja też mam od nich internet , czy mieszkasz może
            na Prądniku Czerw. lub w Witkowicach?
            • Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 05.12.02, 23:02
              mieszkam w Łobzowie :-)
      • Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 05.12.02, 23:07
        to jeszcze ja :-) jesli ktoż mi nie wierzy to mniej więcej trasę można zobaczyć
        tu: www.krakow.pl/biznes/zamierzenia/plan.php
        • tymon2 Re: Wschodnia obwodnica? 06.12.02, 11:42
          Gość portalu: krzyZio napisał(a):

Trasa zwana obecnie Nowochucką jest planowana do realizacji po 2006
          roku.
          Będzie przebiegała od węzła autostradowego w Bieżanowie (pomiędzu
          ulicami
          Kokotowską i Czarnochowicką) na północ, poźniej pomiędzu ulicami
          Wrobela i
          Bugaj, przez Wisłę i do Igołomskiej niedaleko kopca Wandy. Będzie to
          wschodnia
          obwodnica Krakowa.
          Może kiedyś w baaaaaaardzo odległej przyszłości połączy się ją z
          wylotem na
          Warszawę co stworzy pełną jakby autostradową obwodnicę Krakowa.

> to jeszcze ja :-) jesli ktoż mi nie wierzy to mniej więcej trasę można
          zobaczyć
          >
          > tu: <a
          href="http://www.krakow.pl/biznes/zamierzenia/plan.php"target="_blank">w
          > ww.krakow.pl/biznes/zamierzenia/plan.php</a>

Po 2006r.? TO chyba już nie ta kadencja Pana prezydenta Majchrowskiego. Jak
          pisał swój program to chybana nie myślał o reelekcji?

Co do tamtej stronki, to ja jej jakoś nie ufam. Od ok. 4 lat nie jest ona
          aktualizowana. Więc daty tam podawane pewnie już się wielkrotnie zmieniły.
          Ale z tego wynika, że rozpoczęcie budowy tej trasy będzie możliwe jak
          rozpocznie się budowa odcinka autostradowego w kierunku tarnowa, więc za ...
          niewiadomo ile lat. Chyba, że rozpoczną budowę od Igołomskiej. Ale koszty tej
          trasy będą wysokie ze względu na przynajmniej 2 przeprawy mostowe (tory
          kolejowe i Wisła)
          • Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 06.12.02, 17:36
            tymon2 napisał:

>
            > Po 2006r.? TO chyba już nie ta kadencja Pana prezydenta Majchrowskiego. Jak
            > pisał swój program to chybana nie myślał o reelekcji?
            >
            > Co do tamtej stronki, to ja jej jakoś nie ufam. Od ok. 4 lat nie jest ona
            > aktualizowana. Więc daty tam podawane pewnie już się wielkrotnie zmieniły.
            > Ale z tego wynika, że rozpoczęcie budowy tej trasy będzie możliwe jak
            > rozpocznie się budowa odcinka autostradowego w kierunku tarnowa, więc za ...
            > niewiadomo ile lat. Chyba, że rozpoczną budowę od Igołomskiej. Ale koszty tej
            > trasy będą wysokie ze względu na przynajmniej 2 przeprawy mostowe (tory
            > kolejowe i Wisła)

Wszystkie daty i przebieg trasy podałem po przeglądnięciu Krakowskiej Gazety
            Domowej z marca tego roku oraz z mapki rozdawanej w magistracie w czasie
            obchodów święta Krakowa czyli wszystko raczej aktualne :-)
        • yzb Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka 10.12.02, 21:39
          > www.krakow.pl/biznes/zamierzenia/plan.php

Na tej stronie znalazlem taki tekst:
          "Budowę czwartego ramienia ul. Jerzmanowskiego dla skomunikowania os. Rżąka"
          Wie ktos, co to oznacza? Chodzi o droge od Kurczaba do petli B.N. przez laki
          (tylko co to ma do Rzaki) czy o cos innego?

I druga rzecz - gdzie dokladnie ma dochodzic Trasa Zwierzyniecka B do Grota i
          Jozefa? No i jak ma isc tunel?
          • Gość: Locutus Re: Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 11.12.02, 01:16
            Q, q, q!!! Ręce q precz od łąk!!!
            • yzb Re: Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka 11.12.02, 13:08
              Gość portalu: Locutus napisał(a):

> Q, q, q!!! Ręce q precz od łąk!!!

A to czemu? Wrecz przeciwnie - ucywilizowac to. Teraz tam jest niebezpiecznie,
              a tak to by byla ladna droga, ktora moglby np. 502 jezdzic w jedna strone
              zamiast dookola.
              • Gość: Locutus Sam się ucywilizuj!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 12.12.02, 03:03
                jw. - to jeden z niewielu zachowanych w krakowie naturalnych kompleksów
                roślinności z przewagą roślinności leśnej (m.in. chronione paprocie z rodzaju
                orlica)... ręce precz od tego!!! Chcę mieć miejsce, gdzie mogę się nacieszyć
                przyrodą!!!
                • yzb Re: Sam się ucywilizuj!!! 12.12.02, 14:26

> jw. - to jeden z niewielu zachowanych w krakowie naturalnych kompleksów
                  > roślinności z przewagą roślinności leśnej (m.in. chronione paprocie z
                  rodzaju
                  > orlica)... ręce precz od tego!!! Chcę mieć miejsce, gdzie mogę się nacieszyć
                  > przyrodą!!!

??? No niech Ci bedzie, ale jest to rowniez jedno z wielu miejsc, gdzie zule
                  bardzo czesto prowadza "dobrowolna" zbiorke na piwo/flaszke/nowy dres :(
                  A poza tym wcale nie wiem, czy to o to akurat chodzilo.
                  • tymon2 Re: Sam się ucywilizuj!!! 12.12.02, 15:01
                    Przeciesz nie zabiorą ci całej tej łąki
          • tymon2 Re: Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka 11.12.02, 08:44
            yzb napisał:

> > www.krakow.pl/biznes/zamierzenia/plan.php
            >
            >
            > I druga rzecz - gdzie dokladnie ma dochodzic Trasa Zwierzyniecka B do Grota i
            > Jozefa? No i jak ma isc tunel?

Z w/w mapek wynika, że trasa ta bedzie przebiegała przez pychowice na wysokości
            ul. skotnickiej ma być most i na wprost przez przegorzały tunelem aż do zakrętu
            na Armii Krajowej
            • Gość: krzyZio Re: Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 11.12.02, 11:25
              tymon2 napisał:

> Z w/w mapek wynika, że trasa ta bedzie przebiegała przez pychowice na
              wysokości
              >
              > ul. skotnickiej ma być most i na wprost przez przegorzały tunelem aż do
              zakrętu
              >
              > na Armii Krajowej

nie na wysokości Skotnickiej
              ma być mniej więcej tak: od skrzyżowania Grota-Roweckiego z Rostworowskiego
              następnie wzdłuż ul. Ruczaj po jej lewej stronie następnie od skrzyżowania
              Ruczaj z Tyniecką na północ, poźniej przez Wisłę, następnie do tunelu
              zaczynającego się pod Księcia Jozefa na wysokości ul. Wodociągowej. Tunel ma
              biec od tego miejsca na północ a pod kopcem Kościuszki delikatnie ma skręcać
              wlewo i wychodzić tuż przed zakrętem na Armi Krajowej gdzie będzie rondo - coś
              podobnego do Grunwaldzkiego.
              tak mam na mapce :-)
              • tymon2 Re: Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka 11.12.02, 11:57
                Ale chybanie nie na tej samej mapce co myslę.

PS
                Teraz sobie przypomniałem, że jak było głośno o budowie tunelu to właśnie
                pisali coś o ul. Wodociągowej i chyba tak jak podałeś tam ma być wylot z tunelu.
                • Gość: krzyZio Re: Jerzmanowskiego i Trasa Zwierzyniecka IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 11.12.02, 14:54
                  tymon2 napisał:

> Ale chybanie nie na tej samej mapce co myslę.
                  >

ja mam taki fajny plan Krakowa z zaznaczonymi inwestycjami planowanymi do roku
                  2006 i po tym roku też a plan ten rozdawano w magistracie jak było święto
                  miasta w tym roku :-)
                  • tymon2 Trasa Zwierzyniecka 12.12.02, 08:50

> ja mam taki fajny plan Krakowa z zaznaczonymi inwestycjami planowanymi do
                    roku
                    > 2006 i po tym roku też a plan ten rozdawano w magistracie jak było święto
                    > miasta w tym roku :-)

Co do dat realizacji poszczególnych inwestycjito nieliczyłbym, że te wymienione
                    na twojej mapce będą aktualne. Ponieważ zmienił się Prezydent i rada miasta
                    więc pewnie zmienią się też preferncje. Podobnie było, jak prezydentem zostal
                    Gołaś, też zmienił daty inwestycji, planowanych przez Lassotę.

PS. Czy ta mapka jest gdzieś w internecie
                    • Gość: krzyZio Re: Trasa Zwierzyniecka IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 12.12.02, 12:15
                      tymon2 napisał:

> Co do dat realizacji poszczególnych inwestycjito nieliczyłbym, że te
                      wymienione
                      >
                      > na twojej mapce będą aktualne. Ponieważ zmienił się Prezydent i rada miasta
                      > więc pewnie zmienią się też preferncje. Podobnie było, jak prezydentem zostal
                      > Gołaś, też zmienił daty inwestycji, planowanych przez Lassotę.
                      >
                      > PS. Czy ta mapka jest gdzieś w internecie

Ja też w te daty nie wierze :-) Ja ją tylko oglądam, żeby wiedzieć co i gdzie
                      będzie ale na "kiedy" nie licze :-)
                      Podobna mapka tylo z mniejszą ilością szczegółów była kiedyś w Internecie;
                      ostatnio jej szukałem żeby podrzucić wam linka ale już jej nie ma :-(. Ta
                      okrojona mapka pojawiła się w darmowej Krakowskiej Gazecie Domowej z marca 2002
                      r.(prawie każdy ją dostawał do skrzynki pocztowej więc może gdzieś ją masz :-))
                      Kiedyś wszystkie numery tej gazetki dostępne były w Internecie więc ta mapka
                      też tam była ale teraz już jej nie ma. Było to gdzieś na www.krakow.pl
      • Gość: marcin ha Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 14:07

> Będzie przebiegała od węzła autostradowego w Bieżanowie
        > (pomiędzu ulicami Kokotowską i Czarnochowicką) na
        > północ, poźniej pomiędzu ulicami Wrobela i
        > Bugaj, przez Wisłę i do Igołomskiej niedaleko kopca
        > Wandy. Będzie to wschodnia obwodnica Krakowa.

W którym dokładnie miejscu będzie most? Naprzeciw ul.
        Wróbela i Bugaj są takie fajne hałdy ;-) Obwodnica
        najwyraźniej będzie przecinać obecny dojazd do mostu
        Wandy od strony Igołomskiej. Mam nadzieję, że nikt nie
        zapomni na obwodnicę dorzucić _porządnej_ ściezki
        rowerowej czy pieszo-rowerowej (Małopolanin jeśli dobrze
        pamiętam też się jej bardzo domagał ;-)

marcin ha krakow.rowery.org.pl
        • tymon2 Re: Wschodnia obwodnica? 06.12.02, 14:25
          Gość portalu: marcin ha napisał(a):

> W którym dokładnie miejscu będzie most? Naprzeciw ul.
          > Wróbela i Bugaj są takie fajne hałdy ;-) Obwodnica
          > najwyraźniej będzie przecinać obecny dojazd do mostu
          > Wandy od strony Igołomskiej. Mam nadzieję, że nikt nie
          > zapomni na obwodnicę dorzucić _porządnej_ ściezki
          > rowerowej czy pieszo-rowerowej (Małopolanin jeśli dobrze
          > pamiętam też się jej bardzo domagał ;-)
          >
          > marcin ha <a

O ile się nie mylę, kiedyś planowano, że to miła być droga szybkiego ruchu.
          Gdyby taka pozostała, to raczej na ścieżki nie ma co liczyć.
          • Gość: marcin ha Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 23:11
            tymon2 napisał:

> O ile się nie mylę, kiedyś planowano, że to miła być
            > droga szybkiego ruchu.
            > Gdyby taka pozostała, to raczej na ścieżki nie ma co
            > liczyć.

Klasa drogi nie ma nic wspólnego z tym, czy przy niej
            będą ścieżki rowerowe, czy nie. Nic nie stoi na
            przeszkodzie, żeby wzdłuż drogi szybkiego ruchu (a nawet
            autostrady) zaprojektowano i wybudowano ścieżkę rowerową
            czy pieszo-rowerową. Oby nie zaprojektowano i zrobiono
            jej przypadkiem tak, jak na nowym odcinku Trasy
            Centralnej, gdzie w ten sposób powstał "uroczy" parking.

To akurat zależy wyłącznie od myślenia projektanta i
            tego, kto zawierdza koncepcję, a potem projekt.

marcin ha
            • Gość: Locutus Marcin ha wypisuje słupki!!! IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 07.12.02, 01:30
              Ha! Marcin ha zaczął wypisywać słupki jak my wszyscy. Nie chciał się z nami
              podzielić wiedzą na temat pisania szerokich postów to i jemu obcięło szerokość.
              Sprawiedliwość istnieje! Ha ha ha, Mracin!
              • Gość: marcin ha Re: Teraz dopiero zauważyłem ;-) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 07.12.02, 12:07

> Ha! Marcin ha zaczął wypisywać słupki jak my wszyscy.
                Nie > chciał się z nami podzielić wiedzą na temat pisania
                > szerokich postów to i jemu obcięło szerokość.

Teraz dopiero wiem - Netscape 4.78 umożliwia pisanie
                "szeroko". Zmieniłem parę dni temu przeglądarkę na
                Netscape 7.0 i teraz faktycznie jest inaczej.

Trzeba poprosić admina, żeby trochę zmienił skrypt, bo
                faktycznie się dziwnie trochę pisze - mieszczą się tylko
                52 znaki w linijce ;-)

marcin ha
                • Gość: Locutus Re: Teraz dopiero zauważyłem ;-) IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 07.12.02, 22:27
                  A co ma przeglądarka do skryptu strony??? Bo przecież to chyba skrypt odpowiada
                  za cięcie postów...
            • tymon2 Re: Wschodnia obwodnica? 09.12.02, 08:57

> Klasa drogi nie ma nic wspólnego z tym, czy przy niej
              > będą ścieżki rowerowe, czy nie. Nic nie stoi na
              > przeszkodzie, żeby wzdłuż drogi szybkiego ruchu (a nawet
              > autostrady) zaprojektowano i wybudowano ścieżkę rowerową
              > czy pieszo-rowerową. Oby nie zaprojektowano i zrobiono
              > jej przypadkiem tak, jak na nowym odcinku Trasy
              > Centralnej, gdzie w ten sposób powstał "uroczy" parking.
              >
              > To akurat zależy wyłącznie od myślenia projektanta i
              > tego, kto zawierdza koncepcję, a potem projekt.
              >
              > marcin ha

Wszystko zależy od posiadanych funduszów. Wydaje mi się (nie jestem w tym
              specjalistą), że w przypadku budowy drogi szybkiego ruchu, muszą być zachowane
              dodatkowe zabezpezpiczenia (co podraża koszty budowY), przecież ścieżka nie
              może przebiegać przy samej trasie obok pędzących samochodów z prędkością 110
              km/h (przynajmniej teoretycznie w praktyce więcej). A to wszystko to są
              dodatkowe koszty, na które trzeba znaleźć fundusze.

Czy ścieżka nie może przebiegać przy obecnie wytyczonych drogach. Przecież
              droga szybkiego ruchu będzie miała ograniczoną liczbę zjazdów i wjazdów, a to
              chyba nie będzie wygodne dla rowerzystów, chcących włączać/ wyłączać się do
              ruchu w każdym miejscu?

• Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 06.12.02, 17:41
          > Wróbela i Bugaj są takie fajne hałdy ;-) Obwodnica
          > najwyraźniej będzie przecinać obecny dojazd do mostu
          > Wandy od strony Igołomskiej. Mam nadzieję, że nikt nie
          > zapomni na obwodnicę dorzucić _porządnej_ ściezki
          > rowerowej czy pieszo-rowerowej (Małopolanin jeśli dobrze
          > pamiętam też się jej bardzo domagał ;-)
          >
          > marcin ha <a
          href="http://krakow.rowery.org.pl"target="_blank">krakow.rowery.or
          > g.pl</a>

Jak napisałem wyżej swoje wiadomości na temat tej trasy opieram na Krakowskiej
          Gazecie Domowej z marca tego roku oraz z mapki rozdawanej w magistracie w
          czasie święta Krakowa. Co do mostu to narysowany jest niedaleko na prawo od
          ujścia Dłubni do Wisły a co do ścieżki to nie wiem ale sądząc z tego, że ma to
          być trasa klasy pewnie drogi ekspresowej to wątpię czy będą ścieżki :-(
          • Gość: Yasioo Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 06.12.02, 18:16
            Kiedyś planowano, że to będzie autostrada! Miała biec tak jak obecnie planowana
            Trasa Nowohucka, a następnie kilkadziesiąt metrów od bram niegdysiejszej Huty
            im. Lenina, skręcać na zachód w kierunku węzła pod Kocmyrzowską i ciągiem
            Łowińskiego biec do węzła Węgrzce. Dzisiaj od węzła Bieżanowska do ul.
            Igołomskiej jest planowana ulica klasy G o przekroju 2x2, a wschodnią obwodnicę
            autostradową Krakowa zaplanowano na obrzeżach HTSu. Ma być zlokalizaowana na
            istniejących nasypach linii kolejowych (pomiędzy Pleszowem a Branicami)
            wożących żużel z HTSu na hałdy na Kujawach.
            • Gość: krzyZio Re: Wschodnia obwodnica? IP: *.ghnet.pl / 192.168.1.* 06.12.02, 18:23
              czy są gdzieś w Internecie wiadomości na ten temat?
        • Gość: mouset Re: Wschodnia obwodnica? IP: morfeusz:* / 192.168.5.* 06.12.02, 18:59

> Wróbela i Bugaj są takie fajne hałdy ;-)
          Tam dawno temu był most za dziada pradziada
    • meehaw Re: Wschodnia obwodnica? 09.12.02, 02:47
      No, ciekawe kiedy ta inwestycja doczeka się ralizacji. Czy są jakieś świeże
      informacje na ten temat?

Pozdrowienia
      Michał
    • tymon2 Re: Wschodnia obwodnica? 09.12.02, 08:44
      tymon2 napisał:

> Prezydent Mjachrowski w swoim programie pisał, zę bedzie chciał wybudować
      > trasę łączącą ul. Igołomską z ul. Wilicką w celu aktywacji przemysłowej tej
      > częsci Krakowa.
      > Jak sądzić, czy przy obecnym obciążeniu budżetowym (związanym z obecni
      > wykonywanymi inwestycjami) będzie możliwść w tej kadnecji wybudowania takiej
      > trasy i którędy mogłaby ona przebiegać.

To po co w internecie pozostaiwli inwestycje już wykonane. Przecież one
      wszystko zaciemniają.
      • tymon2 Re: Wschodnia obwodnica? 09.12.02, 08:47
        tymon2 napisał:
        > To po co w internecie pozostaiwli inwestycje już wykonane. Przecież one
        > wszystko zaciemniają.

Coś mi się przesunęło. Ta informacja miała dotyczyć następująceje wypowiedzi
        Krzyzia
        Wszystkie daty i przebieg trasy podałem po przeglądnięciu Krakowskiej Gazety
        Domowej z marca tego roku oraz z mapki rozdawanej w magistracie w czasie
        obchodów święta Krakowa czyli wszystko raczej aktualne :-)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka