Dodaj do ulubionych

Nad Zalew Dobczycki...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:02
Czy ktoś wie gdzie nad zalewem dobczyckim są jakiekolwiek kąpieliska? Gdzie
warto pojechać, żeby móc się zrelaksować nad wodą?? Które miejsca polecacie??
Obserwuj wątek
    • peteen Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 12:16
      nie ma legalnych kapielisk, wszak to rezerwuar wody pitnej...
      • krzychut Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 12:32
        peteen napisał:

> nie ma legalnych kapielisk, wszak to rezerwuar wody pitnej...

dla stołecznego miasta Krakowa - dodam,

w związku z tym, dozwolone jest co najwyżej odprowadzanie nieoczyszczonych
        ścieków z prawie całej zlewni Zbiornika Dobczyckiego.
    • trudny2002 Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 12:18
      noie wiem ale wydaje sie iz nie nalezy tak smialo myslec o relaksie nad woda
      zwazywszy iz moze to zaklocac spokoj wodnego ptactwa...
      no nie wspomne o innych mieszkancach zalewowych stricte...takich jak ryby czy
      raki ktore zimuja
      trudny
      A propos rakow, to obok schroniska na Ornaku przezimowaly dwie pary rakow i
      dopiero teraz wystaiwly noski...
      • mamaweroniki2 Preccel 17.05.06, 13:45
        preccel niestety nie wypoczniesz legalnie nad zbiornikiem. Bardzo mi przykro i
        ciesze sie z tego powodu paradoksalnie. Przynajmniej mamy spokój od
        niegrzecznych i grzecznych "turystów".
    • Gość: Preccel Re: Nad Zalew Dobczycki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:49
      Nie pisałem nic o kąpieli w zalewie lecz o odpoczynku nad brzegiem zalewu, wiem
      doskonale iż jest to zbiornik wody pitnej dla Krakowa, choć kuriozalnym dla
      mnie jest to, iż na zarabiu w Myślenicach ludziska się kąpią, pluskają i ...
      siusiają do Raby, choć są o wiele gorsze zanieczyszczenia w naszej Rabie...
      Interesują mnie miejsca gdzie nie ma wielu ludzi (jak w Kryspinowie), można w
      miarę łatwo dojechać, poopalać się i usiąść w miarę zacisznym miejscu pełnym
      zieleni, szumu wody, wolnym od zgiełku ludzi itd...
      • peteen Re: Nad Zalew Dobczycki... 17.05.06, 15:27
        Czy ktoś wie gdzie nad zalewem dobczyckim są jakiekolwiek kąpieliska?
        aha, kąpielisko bez kąpieli... czyli NIE kąpielisko... to takich też nie ma
        :c)
        • mamaweroniki2 Re: Nad Zalew Dobczycki... 18.05.06, 08:30
          Ogólnie i legalnie kąpać sie nie wolno. Policja pilnuje i wodna i zwykła. Rybek
          łowić też nie wolno. Nawet za przebywanie nad jeziorem na piasku można oberwać.
          To tak dla wyjaśnienia.
          • peteen to może by... 18.05.06, 08:32
            nad rożnowski?
            tylko kawałek dalej, precelku...
            • taki.marek Re: to może by... 18.05.06, 08:58
              swego czasu byly plany udostepnienia zalewy wywczasowiczom. Rowerki wodne i te
              sprawy. Tak jak w cywilizowanych krajach. No ale Polska takim raczej nie jest.
              Brak kultury u turystow w szybkim tempie doprowadzilby do takiego
              zanieczyszczenia zbiornika, ze juz nie nadawalby sie na zrodlo wody pitnej...
              • mamaweroniki2 Taki. marek 18.05.06, 13:43
                Z tego co wiem to nie tyle szło o zanieczyszczenie zbiornika przez turystów co
                o czyjegoś hopla żeby nie udostępniać. Burmistrz Dobczyć Pawlak sie za to wziął
                kilka lat temu i opracowano program czy jak to sie nazywa ;-) udostępnienia
                zbiornika dla turystów na kąpielisko w wyznaczonych terenacj i do sportów
                wodnych nie motorowych! Potem były problemy z ministerstwem i tam nie
                przechodziło. Teraz Pawlak znów wrócił na stanowisko burmistrza i może coś by
                sie ruszyło. Ale wiadomo jak jest w naszysh urzędach :).
                A prawda jest taka że to nie turyści by zanieczyścili zbiornik tylko te
                wszystkie miejscowości nie skanalizowane w dorzeczu Raby, samej Raby i brzegów
                zbiornika.
                Ale to tylko moje prywatne zdanie.
                • Gość: Preccel :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:02
                  Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi :) więc szukam czegoś bardziej dostępnego.
                  Do tej pory jeździłem sobie nad Skawę (na miejsce przyszłego zalewu) chyba od
                  20 lat ale tam teraz splantowali dużo terenów i wygląda tam trochę jak na
                  księżycu. Trawki coraz mniej, jak zawieje to pył się unosi, chociaż jeszcze
                  przynajmniej Skawa szumi ale nie wiadomo ile to jeszcze potrwa bo tam budują
                  ten zbiornik chyba od lat 70-tych... Cóż POSZUKUJĘ JAKICHŚ FAJNYCH MIEJSC NA
                  ROZŁOŻENIE SIĘ NA LEŻAKU, GDZIE SZUMI JEST ZIELONO I TURYŚCI NIE ŚMIECĄ, NIE
                  KRZYCZĄ ZA UCHEM... W skrócie, przyroda, blisko Krakowa, szum wody, mało
                  ludzi...
                  • Gość: harthausen Re: :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 12:03
                    będzie ciężko, wszystko rozbija się o 2 warunki , które napisałeś : "turyści
                    nie śmiecą i nie krzyczą nad uchem."
                    Albo złagodź trochę swoje wymagania (piszę to bez ironii, niestety po prostu
                    zawsze ktoś taki między turystami się znajdzie), albo kup sobie jakiś większy
                    areał , blisko Krakowa może być trudne...
                    • Gość: BE,be,be Re: :)Oj, cięzko a może i nawet niemożliwe. IP: *.kompania.net 20.05.06, 15:55
                      Niestety, chamstwo i dzicz jest wszechobecna i mnoży się w sprzyjających
                      warunkach (prawnych) szybciej niż króliki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka