Dodaj do ulubionych

Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia dl...

IP: *.crowley.pl 27.07.06, 22:19
to niech sie wezma`do pracy - studiuja ludzie kierunki humanistyczne ktore
malo znacza na rynku pracy i jeszcze chca`dostawac zato pieniadze - rozumiem
wspieranie studentow prawa, medycyny czy kierunkow technicznych ale student
historii czy filmoznawstwa oczywiscie tez potrzebni ale raczej ich
wyksztalcenie nie jest cenione i niewiele im sie w zyciu przyda.
Obserwuj wątek
    • Gość: mateusz p. Nie ma wybitnych. Ale są wytrwali. Bitni. IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.06, 23:40
      Nie jest prawdą chyba twierdzenie, że jeśli na AE AP czy AGH jest mniej
      studentów wybitnych to to usprawiedliwia system stypendialny UJ. Wydaje mi się,
      że na AE AP czy AGH jest właśnie tylu studentów wybitnych, by ich osiągnięcia i
      pracę odpowiednio wynagrodzić.
      Ja to nazywam systemem motywacyjnym. Człowiek ucząc się, pracuje. Nauka - także
      humanistyka - jest ciężką pracą. By zajmować się nią, można studentów do tego
      zajmowania się nią motywować.
      Gdybyś miał 50 tysięcy dzieci, to żadne z nich nie byłoby dla Ciebie ważne.
      Takie mam wrażenie, wcale nie obrażając się na moją Alma Mater.
      Jest mi tylko trochę przykro, że wygląda to właśnie tak przykro. Ale nie jestem
      zły. To tylko 5 lat przecież. O to chodzi - szybko, drogo, niesolidnie. Takie
      mam wrażenie, zaznaczając, że to uwagi jedynie do strony administracji.
      Lepiej byłoby, gdybyśmy zamiast tych stypendiów dostawali od uniwersytetu
      dodatkowe sześć godzin więcej. Nie zajęć, ale czasu. Można byłoby sobie
      zapracować na luksus uczenia się.
      I - ciągle zaznaczam - nie ma we mnie złości. Tylko pewne niedowierzanie, że tak
      działa najlepsza, czy prawie - najlepsza w Polsce uczelnia.
      Uczy planować: 'Studencie - humanisto! Od października do stycznia (czyli w
      rzeczywistości od grudnia z wyrównaniem do stycznia) masz 350 złotych. Kup kurs
      języka, którego Cię nie nauczymy, zaplanuj zakup książek, których Ci nie
      zapewnimy, wynajmij mieszkanie, którego zawsze brak. Od lutego do czerwca -
      zrobimy Ci niespodziankę - bo dostaniesz 150 złotych. Wymyśl, skąd wziąć
      pozostałe 200, by nie przerwać kursu, mieć książkę, nie stracić mieszkania.'
      To chyba nawet kształcące. Humanistykę wiąże z przedsiebiroczością, złość trawi
      pomysłowością, pokazuje, że tak można żyć. Bo można.
      A jeśli można - powiedziałby ktoś - to czemu nie?
      Mateusz p.
    • Gość: Filip Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 23:52
      antos, ale z Ciebie szkolny osiol.
      • Gość: Polaka Uniwersytej Jagieloński, ta nazwa zobowiązuje IP: *.hor.net.pl 28.07.06, 08:45
        Uj, mimo szczerych chęci z mojej strony, jest tak nadętą uczelnią, ze
        skostniałą kadrą i zaściankowym myśleniem rektorów, o roszczeniowości nie
        wspomne - dotatkowe pieniądze na campus, z jakiej paki? A pani rzeczni, mnie
        rozwaliła: na UJ jest więcej wybitnych studentów niż na innych uczelniach,
        oczywiście nie tylko krakowskich, ale i na całym świecie. Co tam taki
        prowincjonalny Harward, Oxford, Stanford, czy MIT. Tylko UJ! A większość
        kierunków to chyba sztuka dla szttuki
    • Gość: za co? Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 00:04
      Za co stypednium? Tysiące zdolnych? Nie wierzę. Za wyniki w nauce tylko wybitnym
      2-3 osoby na wydziale. Zwiększyć wysokość stypendium socjalnego, szczególnie na
      pierwszych dwóch latach studiów. Jednemu płacimy stypendium na benzynę, drugiemu
      na chleb. Na masło do chleba juz nie starcza.
    • Gość: :anos Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 01:30
      1. Nie podoba mi się, że się tnie po stypendiach.
      2.Jest nie prawidłowa stuktura studentów - UJ produkuje bezrobotnych i
      niepotrzbnych z takim wykształceniem ludzi.
      3. struktura powinna byc inna - studenci to musza wiedzieć - 80% technicznych,
      a 20% tzw. humansitów.

To są brutalne prawa rynku. A przede wszytskiem należy przestać produkowac
      bezrobotnych pedagogów za co odpowaida UJ i AP!!!
      • Gość: Pablos Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.ceti.pl / *.ceti.pl 28.07.06, 02:28
        Zadam wam pytanie dotyczace ilosci aut jakie zjawiaja sie podczas roku akademickiego w krakowie bo sa to glownei auta studentow.

JAk znajdziecie odpowedz to bedziecie wiedzieli gdzie idze czesc tych tak zwanych zasilkow dla zdolnych studentow.

Niby studen biedny i cza nu dawac stypednia i dodatki a co 4 student to ma wlasne auto przed akademikiem postawione. Ale student biedny.

Wiec wydaje mi sie ze czesc tych stypedniow za osiagi to lekka przesada i faforyzowanie tych co umia dobrze kombinowac. Ale to ostatnie takie moje prywatne zdanie na ten temat.
        • Gość: wredna Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:47
          > Wiec wydaje mi sie ze czesc tych stypedniow za osiagi to lekka przesada i fafor
          > yzowanie tych co umia dobrze kombinowac.
          Kombinować? O czym ty chrzanisz dziecinko?
          Uczyć siem trza :P to i stypendium naukowe dadzą...
          • Gość: wolf auta ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:29
            moze na AE ?
            bo na UJ jakos nie przyuwazylem. moze na wydzialach zarzadzania?
            sam mieszkalem zawsze na stancjach, ale auta nie mam do tej pory pomimo bardzo
            dobrej pracy. znalem mnostwo studentow, ktorzy naprawde byli biedni. naprawde:
            widac bylo to po ich ubiorze, po tym jak jednli, po tym jak pili, kiedy z
            niewiadomych przyczyn odmawiali wielu rzeczy. wiekszosc mieszkancow np Zaczka
            raczej mieszka tam slusznie i nie dalaby sobie rady na stancjach.
            denerwuja mnie te teksty o samochodach.
            nie wszyscy maja bogatych rodzicow, nie wszyscy.
            znam i przypadki, ze rodzice byli w stanie kupic mieszkanie w krakowie
            dzieciom. ale bynajmniej nie sa one takie liczne.
            • Gość: kuku Re: auta ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:15
              zgadzam sie.poza tym mowimy o stypendium za nauke,czy ktos kto ma np boagtych
              rodzicwo a jest zdolny ma go nie dostac?jakas dyskryminacja ze wzgeldu na
              pochodzenie?poza tym milo chyab jesttroche rodzicow odciazyc..nawet jezeli ktos
              ma rodzicow boagtych ktorzy nie zaluja pieniedzy na jego edukacje
        • ar.co Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia 28.07.06, 10:12
          Zdecyduj się, czego się czepiasz - stypendiów socjalnych (i wtedy masz trochę
          racji co do samochodów itp) - czy stypendiów naukowych, bo te nie mają nic
          wspólnego ze stanem majątkowym stypendysty, możesz mieć 5 kamienic, 10
          samochodów i rodziców milionerów, a stypendium naukowe i tak ci pezysługuje.
          Inna sprawa, że średnia 4,4 na studiach wieczorowych to osiągnięcie raczej
          skromne i nie bardzo widzę powód, żeby się tak oburzać. Ale kryteria
          otrzymywania stypendiów powinny być ogłaszane na początku roku akademickiego,
          wyniki którego decydują o uzyskaniu stypendium (czyli obecnie - na początku r.
          2005/6); obecna decyzja o 15 % nagrodzonych powinna zacząć obowiązywać dopiero
          od przyszłego roku - pamiętajmy, że to stypendium, które student dostaje w tym
          roku, wypracował w roku ubiegłym.
      • Gość: kuku Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:49
        chyba woel bezrobotnych ktorzy w kolece po zasilek pogadaja sobei o historii
        niz kombinatorwo produkujacych skarpetki,ktorym jak padnie biznes to wezma
        lopaty i pojade rozwalac Warszawe..naprawde trochce szacunku dla
        wiedzy..stypndia to jej docenienie
    • Gość: ania Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 06:04
      to może trzeba zmienić rektora za niegospodarność i przestać oszczędzać na
      studentach!!!! na całym świecie wyróżnia się tych zdolnych a u nas?! Wcale się
      nie dziwię, że tylu zdolnych ludzi wyjeżdża tam gdzie ich bardziej doceniają, a
      osiągnięcia się nagradza a nie karze!!
      • Gość: agatek Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.ip24.pl / *.ip24.pl 28.07.06, 07:05
        Socjal tylko dla pierwszego roku. Potem - jak wybitny niech dostanie naukowe,
        jak nie - niech pracuje! Nie może być tak że ktoś kto się naharował dostaje
        200zł naukowego a ktoś kto solidnie "umotywował" potrzebę socjala 250zł (na moim
        wydziale tak było w WIELU przypadkach).
    • Gość: w podoba mi się ta logika IP: *.netcontrol.pl 28.07.06, 07:20
      socjalne musi być co najmniej tak wysokie jak naukowe - to piękna idea...
      ...więc tniemy naukowe w dół :) ;)
      • Gość: A Re: podoba mi się ta logika IP: *.veranet.pl 28.07.06, 14:09
        Wszystko fajnie pięknie, ale większośc z komentujących nie zadała sobie trudu
        sprawdzenia jak sprawa wyglada. podobnie postapili dziennikarze. UJ nie osczędza
        na stypedniach bo na stypednia jest przeznaczony osobny fundusz dawany przez
        Państwo TYLKO na stypedia. Zatem Ani UJ tam nie moze dokałdać aksy, ani jej brac
        więc dla uczelni to żadne oszczędności.
        Tym samym nie może dołozyć pieniędzy na podwyższanie socjalnych tylko musi
        zmneisjzyć naukowe.
    • Gość: kaska Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:23
      ales powiedzial... dlugo nad tym myslales??? studiujesz cos wogole???
      to jest wlasnie praca studenta - nauka i od zawsze dla najlepszych byly
      gratyfikacje. A UJ kombinuje, bo mu sie remonty i budowa przedluzaja...
      • Gość: kaska Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:27
        to bylo do antosa
        • Gość: Były student Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.elektroproces.krakow.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 08:41
          Ciekawy pomysł (UJ), parę lat temu miałem przyjemność studiowania na AGH, wtedy
          na tej uczelni w porównaniu do moich znajomych z AE, UJ i AE, za tę samą średnią
          dostawałem od 30% do 50% niższe stypendium. Teraz sytuacja się odwróciła. Dodam,
          że nie studiowałem na cienkim kierunku/wydziale, gdyż był to "Elitarny" ;) jak
          niektórzy nazywają Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Elektroniki i
          Informatyki, kierunek Telekomunikacja i naprawdę trzeba było się napracować by
          się dostać, utrzymać, a później wybrać najbardziej obleganą specjalność.
    • Gość: miw Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.ericpol.pl 28.07.06, 08:37
      Taaa... "Student studiow wieczorowych" musi poszukac zrodla dochodu ! Zaiste
      przedziwna sytuacja !...
    • Gość: Sav Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:12
      Jak studiowałem na Politechnica stypendia dostawało max 20% studentów, średnia
      min 4 (nie ważne że np 15% się zakwalifikowało). No a wysokości stypendiów za
      średnią 4.5 (jest to przeliczalne na 5.0 na AGH i 4.7 na AE zgodnie z decyzjami
      ministerstwa- są to odpowiednie wartości progowe dla stypendium ministerialnego)
      zazdrościliśmy bardzo (było to ok 200zł, poprawiło się dopiero troche jak
      kończyłem studia). Więc może studenci UJ nie są aż tacy biedni w porównaniu?
    • Gość: kuku Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 09:46
      komuna mozg wypalila??student historii,kulturoznastwa czy filozofii to czlowiek
      wyksztalcony,majacy wiedze ktora Ty chyba niestety gardzisz...bogactwo kraju
      nie polega jedynie na robieniu kasy jako hydraulik czy zalozeniu kiosku ale na
      poziomie intelektulanym spoleczenstwa.historycy ucza nasze dzieci,pisza
      ksiazki.po zeby mniej prymitywow bylo dla ktorych macahnie lapata jest bardziej
      wartosciowe niz wiedza i obycie
      • Gość: bibi Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 28.07.06, 09:53
        no , ale tyhc się treaz nie docenia. Nastały czasy technokratów i
        groszorobów.... a wychowanie... no cóż i tak większość chce oddać się w łaski i
        niełaski Araba z Londyńskiej knajpy , by pełnym zapału i rodości wisieć u niego
        na zmywaku po kilkanaście godzin dziennie.Przedwojennego szkolnictwa chyba już
        nic nie przywróci, szkolnictwa gdzie czlowiek z wyszżym wykształeceniem , to nie
        tylko ten co ma dziwne literki przed nazwiskiem , ale ten co sobą coś
        prezentuje. No ale czego oczekiwać , skoro wtedy lekarz był również obeznany w
        wiedzy filozoficznej , a teraz wszystkie tzw. ścisłe umysły jojczą i płaczą ,że
        się języka polskiego uczyć muszą. No moje gratulacje , jeżeli w Waszym
        zamierzeniu system stypendialny ma dopomóc w kształtowaniu takiego wizerunku
        czlowieka wyksztalconego , to ja dziękuję bardzo!
        • Gość: kuku Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:05
          dokladnie,czlowiek wyksztalcony to nie moze byc statystyczny
          inteligent,figurujacy w danych jako ten co cos skonczyl..wyksztalcenie to
          wiedza,oczytanie,erydycja, anie wyrycie paru ksiazek ze swojej dzialki.. i to z
          tej ,w ktorej najwiecej sie teraz zarabia,,lae cos wojna nam inteligencje
          wymordowala..i teraz panie za lada czy kladacy kostke moga sobie krzyczec,ze
          dobrze tak,studencikom,co to nic nie robia tylko sobeiksiazeczki
          czytaja..faktycznie dekomracja ludowa
        • ar.co Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia 28.07.06, 10:17
          Pewnie, świetne przedwojenne szkolnictwo i parę milionów analfabetów w kraju.
          Skończmy z fikcją świetnego przedwojennego wykształcenie - przejrzyj parę
          dzienników z okresu dwudziestolecia, pełnych narzekań na niski poziom
          maturzystów, studemtów i absolwentów, na nadmiar ludzi wykształconych, na
          niedobór ludzi wykształconych, na nieuctwo, nadmiar wiedzy teoretycznej, brak
          wiedzy teoretycznej itp., a dopiero potem szermuj komunałami, jak to przed
          wojną było świetnie.
          • Gość: kuku Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:13
            bylo lepiej.to przed wojna istniala slynna na caly swiat lwowsak szkola
            matematyczna banacha,tam tez we lwowie pracowal weigl.kodeks karny i cywilny
            polski byly na najlepszym poziomie.artue rubenstaein,janwybitnieszy owczesny
            painista byl polakiem.nie mowiac juz nic o tym ze to 2RP wyksztalcila
            przyszlego papieza.to tylko pare przykladow.a szkolnictwo sie reformowalo.a
            analfabetyzm byl wynikiem zaborow.a mimo biedy w kraju osiagneicia naukowe byly
            wieksze.a teraz mamy 100proc alfabetyzacje ,a mimio to ludzie nie czytaja..to
            jest roznica.stosunek to wiedzy
            • Gość: bibi Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 28.07.06, 11:17
              hej "KUKU", zdaje się ,że jesteśmy w mniejszości... i obawiam się ,że nie tylko
              na tym forum:(
              • Gość: kuku Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:28
                tez mi sie tak wydaje..ale czego sie spodziewac skoro wiekszosc uwaza ze
                historii nie nalezy sie uczyc...na ksiazki tez pewnie pieniazkow szkoda,bo
                chyba sie o IIRp naczytali z jakis made in PRl.a szkoda,duzo optymizmu by mogal
                hostoria IIRp ludziom dac..my budujemy przez 15lat 600km autostrad,a w oni w
                15zbudowali Gdynie..szkoda ze sei malo kto na naszych poprzednikacg chce
                wzorowac
          • Gość: bibi Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 28.07.06, 11:15
            ar.co napisała:

> Pewnie, świetne przedwojenne szkolnictwo i parę milionów analfabetów w kraju. <

parę milionów analfabetów to bylo , ale zaraz po pierwszej wojnie światowej,bo w
            zastanawiający sposób szybko zostało zniwelowane,bo polityka dotycząca
            szkolnictwa, choć możnaby jej wiele zarzucić , jak na owe czasy i możliwości
            odradzającego się państwa polskiego była bardzo skuteczna... to po pierwsze

> Skończmy z fikcją świetnego przedwojennego wykształcenie - przejrzyj parę
            > dzienników z okresu dwudziestolecia<

tak się dziwnie składa ,że jestem świeżo po egzaminie z Historii Polski XX wieku
            ,z naciskiem na dwudziestolecie międzywojenne... to po drugie

>pełnych narzekań na niski poziom
            > maturzystów, studemtów i absolwentów<

niski poziom był i owszem , ale tak jak już pisałam na początku dziejów II RP,
            bo później , całym szacunkiem możnaby się wiele od nich nauczyć. Skoro
            przedwojenne szkolnictwo było takie fatalne , to powiedz mi dlaczego pan Buzek i
            koledzy tak wspaniałomyślnie sobie nim gębę wycierali reklamując reformę
            szkolnictwa... to po trzecie

>na nadmiar ludzi wykształconych, na
            > niedobór ludzi wykształconych<

to nadmiar , czy niedobór?!tak się dziwnie składa ,że ówczesne szkolnictwo
            wyższe było rzeczywiście dla wybranych a nie dla każdego jełopa , któremu
            zachciało się by magistrem i czy innym takim. Ci ludzie byłi WSZECHSTRONNIE
            WYKSZTAŁCENI, a nie po czymś na kszałt absolwentów kursów
            weekendowo-wieczorowych w wąskiej dziedzinie.

>na nieuctwo, nadmiar wiedzy teoretycznej, brak
            > wiedzy teoretycznej itp.>

nieuctwo , czy nadmiar wiedzy teoretycznej?!Jedna podstwaową rzeczą , któr można
            zarzucić tamtemu systemowi, to niestety dysproporcja szans jaka przez nich byla
            promowana. Początkowo , ni bylo to aż tak widoczne , ale po tzw. ustawia
            jędrzejewiczowskiej systuacja diametralnie się zmieniła.

>a dopiero potem szermuj komunałami, jak to przed
            > wojną było świetnie.>
            Nie napisalam ,że było świetnie , ale naszemu szkolnictwu bardzo daleko nawet do
            tamtego , równiez nie pozbawionego mankamentów systemowi.

Tak czy inaczej ja i tak będę bronic swojego poglądu ,że kształcenie to przede
            wszytskim rozwój, rozwój umysłowy ,światopoglądowy. powinniśmy sie starać , by
            byc czlowiekiem wykształconym , a nie tylko domagać się zaświadczenia na to jacy
            to jesteśmy mądrzy.
            • Gość: kuku Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:24
              dobry komentarz bibi,mamnadzieje ze nikt nie bedzie dyskutowal z kims kto sei
              na IIRP zna..ale nie wiadomo..poza tym osobom watpiacym w pastep w iiRp
              pozostawiampod rozwage to,ze to walsnei tego kraju,niby tak biednego,zacofanego
              itp,ludzie bronili w czasie drugiej wojny i zycei oddwalai.a teraz swiero
              upieczony absolwent,wyksztalcony pieniadze IIIRp,pakuje walizeczke i leci do
              dublina zasufac na zmywaku...to po co te studia byly?dlaczego tak nikomu sie
              nie chce probowac zolozyc np firme tu,oczywosccie wiem z nie jest to
              latwe...alechyab chcmey z zyciu cos osiagnac poza "paroma'euro za mycie podlogi
              dypomem wyzszych studiow
    • Gość: już nie studentka Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: 212.106.151.* 28.07.06, 10:00
      Cały system przyznawania stypendiów naukowych na UJ był i zapewnie będzie niesprawiedliwy. Powinny być progi, jak na AGH, bo przynajmniej wiadomo by było, na co się pracuje. A tak - jak było na moim kierunku - ze średnią 4,5 zdarzało się odpaść. W zeszłym roku stypendia wypłacono nam w grudniu! Ktoś pewnie czekał na odestki. A stypendiów za lipiec w ogóle nie dostaliśmy, bo bylismy na tyle nierozsądni, że się sprężyliśmy i obroniliśmy w czerwcu. Pokarało nas. Aha, za średnią 5,0 dostawało się 380 lub 400 zł, co przy 40-godzinnym planie zajęć na początku studiów było nieco śmieszne. Jaka inna praca pozostawała niż korki?
    • mondokane Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia 28.07.06, 11:49
      No super. A pracownikum chca podwyzszyc pensum. Tylko administracja ma sie
      dobrze i zajmuje coraz to nowe pokoje w Novum, dostaje nowe fajne komputery z
      monitorami LCD, na ktorych chodza aplikacje DOS-owe... skansen komuny nam sie robi.
    • Gość: Adam Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:46
      Same wulgaryzmy cisną się na usta...
    • Gość: barbara Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: 86.42.40.* 28.07.06, 14:33
      Faktem jest, ze Alma Mater oszczedza na swoich studentach jak moze. Sama jestem
      absolwentka tej uczelni, wiec wiem jak to funkcjonuje. Wsrod czesci wladz
      administracyjnych UJ panuje przekonanie, ze samo studiowanie tu jest juz
      wystarczajacym wyroznieniem. Obronilam sie na UJ z wyroznieniem i wyobrazcie
      sobie, ze w zwiazku z tym ze obronilam sie w czerwcu, odebrano mi stypendium
      naukowe, ktore w pazdzierniku przyznano mi na 10 miesiecy!!!Nie rozumiem tej
      polityki - czy oznacza to, ze nalezy nagradzac tych, ktorzy przedluzaja sobie
      studia, ociagaja sie z obrona? Bo ta czesc moich znajomych nadal dostaje stypendia.
    • Gość: kaissa Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 14:43
      To żałosne - że niby humanistyka mniej cenna? Wydaje mi sie że nie każdy musi
      robić biznes, ważne by był ktoś od kultury, a poza tym co mają stypendia do
      kierunku studiów??!! Należałoby sie raczej zastanowić nad stypendiami dla
      studentów zaocznych i wieczorowych - im przecież znacznie łatwiej znaleźć
      dodatkową pracę.
    • Gość: versus Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.access.telenet.be 28.07.06, 15:09
      pewnie, niech wszyscy studiuja na AGH. ale z Ciebie kretyn
    • Gość: student UJ UJ dostosowuje sie do rynku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:42
      UJ dostosowuje sie do rynku. Zaczyna od porządku z finansami.
      1.Niebawem skonczy sie fala kandydatów na studia, mniejsze uczelnie zostana
      zamknięte, większe ograniczą ilość studentów na wielu kierunkach, być może
      nawet bedzie trzeba zamknąc mniej atrakcyjne kierunki z prozaicznego powodu -
      braku kandydatów na studia. Nie zmieni tu niczego polityka rządu i przeciąganie
      za uszy maturzystów na uniwersytety. Niż demograficzny jest blisko.
      2.Konkurencja na rynku edukacyjnym jest duża, ale marka UJ trzyma się mocno,
      dlatego UJ nie musi przyciągac studentów tak rozpaczliwie jak inne uczelnie.
      Ludzie ambitni lub pyszni jeszcze przez wiele lat beda isc na UJ dla samej
      nazwy i historii.
      3. Struktura studiujuacych się zmienia. Wsrod studentów coraz liczniejsza
      grupe stanowia dzieci z bogatych rodzin i dziwi mnie to stwierdzenie ze rosnie
      liczba ubogich studentów. Z własnych obserwacji wyciagam przeciwny wniosek.
      Ubogich jest mniej niz kiedy zaczynałem studia.
      4. UJ bedzie droższą uczelnią, czyli atrakcyjniejsza dla elit finansowych.
      Niskie nakłady na badania i ogólnie edukacyjna polityka państwa skłaniaja
      władze UJ do przekształcania go w dobrze prosperujące przedsiebiorstwo. Gdy
      studia staną sie płatne lepiej tez mieć studentów wywodzących się z finansowej
      high society.
      WNIOSKI - Przez najblizsze lata UJ podpupadnie jako ośrodek naukowy, to widac
      juz dziś, gdy sie tam studiuje, ale kogo to naprawde obchodzi? Ranga UJ przez
      pare dziesiecioleci pozwoli jeszcze niektórym na zarabianie duzych pieniedzy.
      Przyszlośc UJ z perspektywy rozwoju nauki jest nieciekawa, jezeli nie znajdzie
      sie: a) ktos na uczelni kto bedzie umiał przeciwstawic sie "biznesmenom w
      togach" na uczelni i da rade zreformowac UJ
      b równoczesnie dobry minister edukacji z dobrym premierem i rządem, którzy
      zrozumieja potrzeby nauki.
      Obecnie powyższe wydaje sie byc niemozliwe.
    • Gość: Piotrek nie z uju Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.ds3.agh.edu.pl 28.07.06, 15:46
      Spotkałem wielu studentów z UJ i nie zauważyłem żeby byli zdolniejsi od
      studentów innych uczelnii.
      Czysta propaganda!
      Pani Katarzyna Pilitowska powinna się zastanowić nad tym co mówi i nie obrażać
      studentów z innych uczelni!
    • Gość: titli Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 15:51
      zaraz zwariuje.. w ubieglym roku nie zalapalam sie na stypendium naukowe. bo
      bylo na moim kierunku od 4,6 (braklo niewiele). w tym roku mam srednia 4,75 - i
      tez pewnie nie dostane. moj chlopak na politologii mial za srednia 4,2 drugi
      prog - 300 zl miesiecznie [ciesze sie bardzo, ze chociaz on]. a ja - nadal bede
      sie uczyla, starala i znow stypendia beda mieli ci, ktorzy przepisuja sobie
      polowe przedniotow z innych kierunkow (chociaz teoretycznie nie powinni dostac
      stypendiow, a jednak) i nic nie robia. jak latwo znienawidzic UJ..
    • Gość: kolorowy Re: przekazac na stypendia dla Bialorusinow IP: *.adsl.highway.telekom.at 28.07.06, 19:13
      ktorzy sa w opozycji do Lukaszenki. Nasi w ogole nie powinni dostawac niczego.
      Chyba ze pojada w czasie przerwy na nastepna kolorowa rewolucje i wypelnia zadanie.
    • Gość: izunia Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 29.07.06, 09:39
      ciekawe kiedy w tym kraju skończą się zwyczaje nagradzania za biedę i dostawania
      po łapach za wiedzę, umiejętności i zdolności?
    • Gość: wpiuj Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: 195.116.43.* 29.07.06, 16:19
      gdybym był decydentem znalazłbym oszczędności gdzie indziej:/
    • Gość: kotek Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.07.06, 00:56
      bardzo ku.. śmieszne.Ograniczmy studia tylko do prawników i lekarzy, po co nam
      humanistyka?
    • Gość: ja Re: Uniwersytet Jagielloński ogranicza stypendia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 11:08
      drogi/a antos
      UJ nie jest uczelnią zawodową, stąd nie ma obowiązku kształcić ludzi "w
      zawodzie". Zdecydowanie powinien kształcić naukowców. A że tego nie robi, to
      już inna sprawa, spowodowana między innymi opinią takich osób, jak ty, że
      wszystko musi mieć swoje materialne uzasadnienie. A przecież reforma
      szkolnictwa przewidywała stworzenie wyższych uczelni zawodowych. Wtedy ci,
      którzy chcą mieć pracę w konkretnym zawodzie poszliby tam, gdzie takie
      wykształcenie otrzymają, a na uniwersytecie zostaną ci, którzy chcą pracować
      naukowo. Gwarantuję, że zostanie ich o wiele mniej... Ale po co w ogóle o tym
      mówić, skoro nikt z nas nie ma na to najmniejszego wpływu. A poza tym jestem
      humanistą, więc jakimś rodzajem podczłowieka (w sensie zawodowym), prawda? Mimo
      wszystko pozdrawiam i życzę miłego dnia! Acha, a stypendia rzeczywiście powinny
      być przyznawane tylko najwybitniejszym, którzy coś robią, mają jakieś
      osiągnięcia. Natomiast ci, którzy są zdolni trochę mniej, i dodatkowo mają
      mniej pieniędzy na studiowanie, powinni dostawać godziwe stypendium socjalne,
      tak żeby móc za to przeżyć na studiach. Ale zaznaczam, trochę mniej zdolni to
      nie znaczy mierni. Pomimo dziwacznej polityki naszych władz uważam, że nie
      wszyscy muszą w tym kraju posiadać wyższe wykształcenie. Niektórzy wręcz nie
      powinni... pozdrawiam raz jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka