Dodaj do ulubionych

Strzeżone osiedla

06.09.06, 13:18
Gdzie? Interesują mnie: krowodrza, prądnik czerwony i biały, olsza, dąbie,
grzegórzki, rakowice lub Podgórze, a raczej najbardziej Podgórze. Gdzie i czy
znajde w tych rejonach osiedla strzeżone?? Bardzo prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • megas1 Re: Strzeżone osiedla 06.09.06, 13:37
      Jednym słowem poczucie ciągłego zagrożenia - bardziej tu potrzeby psycholog niż
      ogrodzenie. Zyczę powodzenia w znalezieniu własciwej drogi
      • tramwajarz7 Re: Strzeżone osiedla 06.09.06, 13:40
        a nie lepiej od razu trafić jak ten nafciarz rosyjski do strzeżonej kolonii?
        Masz i klimacik inny, zdrowy i strzeżone jak mało co...
        tramwajarz
    • Gość: edziecko-marta_b Re: Strzeżone osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:45
      Czy ja Was prosiłam o jakieś osądy?? Prosiłam o pomoc w prostej sprawie. Tak
      trudno odpowiedziec na pytanie? A nie znając odpowiedzi lepiej siedziec cicho...
      • tramwajarz7 Re: Strzeżone osiedla 06.09.06, 18:13
        cicho skarbie to siedzą w osiedlach strzeżonych.
        Konkretnie w Krakowie najliczniej zamieszkałe to przy Montelupich zespół
        budynków w stanie dobrym o niewwielkiej atrakcyjnosci choć lokalizacja OK, w
        Podgórzu przy ul. Czarneckiego też ale mniejszy zespół obiektów bez zastrzeżeń
        w kwestii strzeżenia...
        Jest też chyba jeszcze wykorzystywany ośrodek podmiejski w Ruszczy...ale to
        zespół barakowy i mało ciekawy..
        ale czy Ty nie mozesz się zwrócić do własciwego informatora? Skąd tu porządni
        skądinąd ludzie mają wiedzieć o tym o co pytasz...
        tramwajarz
        Chłopaki mówią, ze kraty w oknach to mało ciekawe rozwiązanie na żywot...i ja z
        nimi sie zgadzam...ufności wiecej, a jak nie to bagatelizuj informacje od
        zwykłego trmwajarza...niezamożnego zresztą...
        • Gość: edziecko-marta_b Re: Strzeżone osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 19:59
          Jakie kraty, oczym wy mówicie?? To, że dziecko będzie mogło bezpiecznie wyjść
          przed blok to kraty?? To, że nie dostanie kolejny raz od patologicznego dziecka
          to kraty??? Nie, uważam, że po to są takie osiedla, żeby się chronić przed
          patologicznymi rodzinami. Przynajmniej po części...
          • Gość: yyy Re: Strzeżone osiedla IP: *.compower.pl 06.09.06, 20:23
            dziecko nalezy nauczyc plywac...
            • kakadu_1 Re: Strzeżone osiedla 06.09.06, 20:35
              Nie wiem gdzie są strzeżone osiedla, ale większość wspólnot obecnie budowanych
              obiektów je ogradza. To wystarcza. Raczej szukaj spokojnego rejonu tzn.
              bezpiecznego dojścia do szkoły, sklepu, czy do przystanku itp. przecież dziecko
              urośnie i będzie dążyło do samodzielności.
              • tewua Re: Strzeżone osiedla 06.09.06, 21:24
                Ale jesteście nieuczynni!
          • Gość: mis Re: Strzeżone osiedla IP: *.76.classcom.pl 06.09.06, 21:39
            Będą budować coś na Kopernika 8, ok. 10000 tys. m2, Maylane Polska. W tej
            chwili budują na Pilotów (Olsza), chyba DK-Development, za ok. 6,5 tys. m2
            • Gość: ?? Re: Strzeżone osiedla IP: *.acn.airbites.pl 07.09.06, 00:58
              os . Kabel
              swietnie strzeżone przez firmę. GEPARD

Ludzie spox , własne samochody też stoją
              ale ostatnio złodzieje rozbierają koła na TYM osiedlu
      • krwawy.zenek Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 17:45
        Warszawska obsesja dopiero zaczyna docierać do Krakowa.
        W W-wie jest ok. 200 osiedli strzeżonych. W Berlinie - 2.
    • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 01:08
      Na ul.Pszona,Cztery Korony na ul.Pilotów,apartamentowce Konstelacji,widziałam
      też na ul.Wrocławskiej i Siemieradzkiego-ale to pojedyncze budynki.Podgórze z
      samego siebie niezbyt jest bezpieczne-może coś nowego budują na
      Kurdwanowie,KOmandosów-ale nie jestem pewna.Prędzej na Ruczaju.Nie przejmuj się-
      ja też uważam że osiedla strzeżone są o wiele bepieczniejsze;-))
      • Gość: edziecko-marta_b Re: Strzeżone osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 08:41
        Nie jestem z Krakowa, dopiero mam zamiar tam się przenieść. Dlatego pytam, bo
        nie znam spokojnych miejsc w Krakowie.
        Muszę się przenieść z całkiem innego miasta...

Dzięki za informacje i jeśli jeszcze coś ktoś wie, bardzo proszę o więcej :)
        • tramwajarz7 Ty sądzisz , ze żartuję albo Ci dokuczam? 07.09.06, 09:00
          Otóz jeśłi chcesz mieszkać w innym miescie i akurat w Krakowie, to:
          po pierwsze to niemal milionowe miasto i rejonów spokojniejszych czy mniej
          spokojnych jest tyle samo co w każdym innym miescie tej miary.
          rejonów urokliwych i bezpiecznych, smętnych i niebezpiecznych tak samo.
          jełśi masz zamiar kupić tu mieszkanie czy dom, to przeciez zapewne zobaczysz to
          miejsce, i zapewne wiesz, ze jeśłi cena za metr będzie na jakimś określonym
          poziomie, to wynika z tego i prestiż otoczena i ewentualne uroki okolicy.
          Dlatego Twoje pytanie i dopytywanie , wybacz ake wydaje sie być niezbyt
          przrmyślane.
          Naprawdę uwazam, ze jeśłoi kupujesz kota w worku to Twój bład, ale uniknięcie
          takiego zakupiu wymaga obecnosci a nie informacji uzyskanej dtogą jaką
          wybierasz.
          Dom pod żaglami jest pod Wawelem i jest dobrze ulokowany i noiedotępny dla
          intruzów, ma w otoczeniu i renesansowy obiekt i miedzywojenne kamienice, ale
          Konstelacja mimo że chroniona, jest w osiedlu o opinii powiedzmy
          przeciętnej...choć i ona ma zaletę w postaci nieodległego zalewu o
          atrakcyjności doccelowo wysokiej...z tym, ze i tam pewnie dochodzi do jakichś
          wykroczeń czy przestępstw...
          Dlatego mimo chęci wydaje się, ze pomóc Ci może jedynie wizyta i ocena własna.
          każdy ma bowiem inne i różne potrzeby i upodobania
          tramwajarz
          • Gość: edziecko-marta_b Re: Ty sądzisz , ze żartuję albo Ci dokuczam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 09:16
            Alez Ty dziwny jesteś...
            Oczywiscie, ze zanim coś WYNAJMĘ to pojadę zobaczyć, ale wcześniej chyba mogę
            podpytać tych co wiedzą w jakich rejonach mogę szukać. Tą drogą np dowiedziałam
            sięo Nowej Hucie, że to jest niezbyt doobre miejsce do zamieszkania. I super.
            po to jest net, zebym zanim pojade oglądac i dotykać wiedziała jakie rejony
            mnie interesują, a nie jeździła po całym Krakowie jak błędny rycerz :P

Wierz mi, że wolalabym zostać tu gdzie jestem...
    • nnike Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 09:16
      Mieszkałam ponad 20 lat na Prądniku Czerwonym i zawsze było to bezpieczne
      osiedle. Tzn. miałam włamanie do mieszkania na parterze, ale nigdy nie zdarzyła
      się, ani nie słyszałam o jakiejś bezpośredniej napaści, czy rozboju.
      • tramwajarz7 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 09:32
        Może jestem dziwny, ale nie sądzę jak sie rzekomo powszechnie uważa, ze Nowa
        Huta jest bardziej niebezpieczna od Centrum, nie uwazm też że mniej chamstwa
        jest na Woli Justowskiej niż w Nowym Bieżanowie...i to nie jest trudne do
        dowiedzenia. Owszem w różnych miejscach jestt różna struktura zabudowy...albo
        wiecej niewielkich domów jedno lub wielorodzinnych, a inne rejony to klasyczne
        już peerelowskie osiedla lub osiedla nowej generacji.
        Zawsze jest tak, ze nowe osiedle skupia rozmaitych ludzi głównie napływaowych
        zasiedzaiałę natomiast najczescej bywają spokojniejsze.
        Jeśłi idzie o Kraków, to Centrum z racji charakteru Miasta jest zbiorowiskiem
        rozmaitości i mieszkanie tam jest lub bywa uciązliwe.
        Jest taki zespól domów strzeżonych jak je nazywasz na samym poczatku Woli
        Justowskiej ( ale nie pamiętam nazwy ulicy) od Królowej jadwigoi blisko
        Strzelnicy w prawo...i to rejon niby spokojny ale trzeba lubić takie miejsca...
        Pisałaś że interesuje Cię Podgórze...no to przy Limanowskiego i Krakusa jest
        taki kwadrat też wydaje sie mimo okolicy siermiężno robotniczej z dość dawna,
        jednak wyłączony i zaciszny.
        takich miejsc jest więcej...nie chcę Ci mieszać, a zresztą widżeże nie jesteś
        skłonna do bodaj w częsci żartobliwego traktowania tematu spokój i
        bezpieczeństwo...a chgyba trzeba bez zadęcia i nadmiernego rygoryzmu, bo to
        wyzawala własnie niepokoje i to coś co nazywasz niebezpieczeństwem.
        Ważne pewnie dla Ciebie żeby szkoła była dla dziecka przyjazna, a to nie
        pokrywa się z wymogiem strzeżenia osiedla, ważne aby mozna sie czuć
        bezspiecznie pod kazdym wzglądem, a to już chyba cecha ludzka i indywidualna a
        nie polegająca na izolacji i zamknięciu...no chyba, ze ktoś uważa że tylko w
        gnieździe otoczonym przez snajperó moze spokojnie zasnąc:)
        Pozdrawiam i nie sadzę bym był aż tak dziwny, moze realnie patrzę na to co
        wkoło...
        i tyle
        Powodzenia i serio znalezienia czegos co będzie Ci odpowiadalo
        tramwajarz
        • Gość: edziecko-marta_b Re: Strzeżone osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 09:43
          No, niestety, nie mogę w sposób żartobliwy reagować na Twoje określenie
          strzeżonego osiedla jako kraty i totalne zamknięcie...twierdzisz, że chcę się
          zamykac i odizolować od ludzi... mam się z tego śmiać? to są żarty? No to mamy
          chyba całkiem inne poczucie humoru...

Chodzi mi tylko o kamerkę, o pana ochroniarza, czy o bramę..., która będzie
          choć trochę blokowała złodzieja np, albo pedofila... Tyle...

O szkole założyłam inny wątek :P
          • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 09:49
            Szkoła znakimita na Wrocławskiej i Michałowskiego;-) Klasy 9-12
            osób,nauczyciele w większości wykładowcy UJ,dwa języki codziennie,zajęcia w
            formiw wykłądów,no i znakomite wyniki testów po 6 klasie oraz
            gimnazjalnych.Jeśli stać Cię na 500zł(chyba nic się nie zmieniło) miesięcznie
            czesnego to nawet się nie zastanawiaj.POwodzenia.
          • tramwajarz7 Zgoda....poczucie humoru mamy bardzo rózne 07.09.06, 10:01
            Gość portalu: edziecko-marta_b napisał(a):

> No, niestety, nie mogę w sposób żartobliwy reagować na Twoje określenie
            > strzeżonego osiedla jako kraty i totalne zamknięcie...twierdzisz, że chcę się
            > zamykac i odizolować od ludzi... mam się z tego śmiać? to są żarty? No to
            mamy
            > chyba całkiem inne poczucie humoru...

Nie chyba a z pewnością. Tzn tylko jedno z nas je ma.
            >
            > Chodzi mi tylko o kamerkę, o pana ochroniarza, czy o bramę..., która będzie
            > choć trochę blokowała złodzieja np, albo pedofila... Tyle...

Więc nie zamknięcie tylko..."tylko" kamerka, ochroniarz, pełny obraz i
            inwigilacja żeby złodziej się nie pojawiał...
            No to jednak masz poczucie humoru:)
            Złodziej trafia sie i wśród tych zacnych deweloperów i wśród lekarzy i
            parwników w stopniu nie mniejsym niż wśród polityków czy rzemieślników i
            księży, to tylko ludzie..a pedofile? No to przeciez nie jest kwestia
            strzeżonego osiedla...chyba, ze jest to zamknięty rejon absolutnie...co i tak
            nie wyklucza pojawiania sie skrzywionych jak pewien krakowski dziennikarzo
            aktor , którego proces nie wiem czy się zakończył...
            To kwestia ludzi a nie zamykania osiedli i obserwacji wszystkiego i wszedzie...
            dajmy sobie spokój... a ja jednak z luzem i raczej żartobliwie podchodziłbym do
            tematu, bo widzisz naprawdę jest tak, ze najmniejsza liczba pzestępstw pojawia
            się tam gdzie jest najwiecej zgroamdzonych przstępców. I to sa dokładnie
            strzeżone ale i dokładnie zamknięte zaklady karne. CBDU.
            tramwajarz:)
            >
            >
            > O szkole założyłam inny wątek :P
            • Gość: edziecko-marta_b Re: Zgoda....poczucie humoru mamy bardzo rózne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 10:19
              Hehe, za bardzo się wczytujesz w słowa, a nie próbujesz mnie zrozumieć. Każde
              moje słowo zbyt dogłębnie analizujesz. W ogóle się nie rozumiemy... Ale dzięki
              za to, że poświęciłeś swój cenny czas, aby się dopisac do mojego wątku :)
        • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 09:46
          Na Woli to są Cztery POry Roku ale ciągle coś buduje Zasada Developer;-))Na
          przykład na Panieńskich Skał;-)Ogólnie panuje pogląd że Wola to najlepiej
          strzeżone miejsce w Krakowie(wille i apartamenty mają tam (podobno)najwięksi
          Bossowie i Ojcowie Chrzestni;-)) Obserwując ich( rezydencji) coraz więcej się
          pojawiających śmiem twierdzić że to prawda;-)) Strzeżone bloki są również na
          Niezapominajek w Chełmie,oraz na Rzepichy,Chełmskiej,Kasztanowej-teraz na Woli
          buduje się wyłącznie takie;-))
          • Gość: yyy Re: Strzeżone osiedla IP: *.compower.pl 07.09.06, 11:02
            czy w strzezonych blokach trzeba informowac ochrone, ze znajomi zostaja na noc?

;)
            • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 11:40
              Niestety trudno mi odpowiedzieć na to pytanie-mieszkam w domu;-)Strzezone
              osiedla czteropiętrowych bloków to uboższa wersja apartamentowców,masz takie na
              Ruczaju na Europejskim na przykład.Proponuję zadzwonić do dewelopera po
              dokładniejsze informacje.O znajomych na noc zwykle informuje się w
              hotelach,bynajmniej nie ze względów bezpieczeństwa,tylko opłatę trzeba uiścić.W
              hotelach 3 gwiazdkowych z reguły to koszt 100-130 zł,im więcej gwiazdek tym
              opłata wyższa.POzdrawiam.
    • nnike Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 12:39
      Wiesz co Ci powiem? Mieszkania w Krakowie NIESAMOWICIE zdrożały, niewspółmiernie
      do ich rzeczywistej wartości.
      Jeśli stać Cię na mieszkanie, lepiej kup sobie nowy dom w osiedlu Magiczne
      Wzgórze w Węgrzcach: www.dominium.pl/inwestycje/?inw=434&id=1 , póki
      jeszcze parę domów zostało :)
      Są to północne rogatki miasta (też na północ uciekłam), 5-6 km do Rynku i
      będziesz miała jak w raju z własnym ogródkiem :)
      • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 15:05
        Strasznie małe działki....8 arów z tego ile zostaje na ogród?Czy tam
        przypadkiem w pobliżu nie miała powstać jakaś dzybka droga tudzież obwodnica?
        Znajomi sprzedają przepiękną szeregówkę(oboje arhcitekci więc wykończenie....)
        w Witkowicach Nowych właśnie ze względu planowane tam inwestycje...
    • aga330 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 12:57
      mieszkam na kurdwanowie rejon ulicy Daliowej spokuj cisza dwoje dzieci 9 i 6
      lat same sie bawia po kilka godzin i jest ok. podgorze odradzam mieszkalam.
      kolo mnie jest duzo wolnych mieszkan nie drogie sa to nowe bloki osiedle
      b.zadbane i mieszkaja normalni ludzie nie ma lumpow ani zadnych burd. w
      podgorzu strzezone jest jedynie wiezienie. pozdrawiam
      • bsl Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 13:02
        niedrogie mieszkania w Krakowie :))))))))))), to jakiś żart ?
        • aga330 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 13:09
          wyobraz sobia ze sa, tak samo do wynajecia jak i do kupna ok2900 za mkw jak na
          krakow to malo a jak kogos nie stac niech kupuje syfa w hucie
          • Gość: yyy Re: Strzeżone osiedla IP: *.compower.pl 07.09.06, 13:36
            mowisz o tych TBS-ach? poczytaj dzisiejsza lekture wybiórczej. Juz wole
            mieszkac w syfnej hucie;] gdzie ceny za metr2 sa troche wyzsze.
          • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 15:01
            2900 brutto?!! Gdzie?!POdaj lokalizację to kupię na wynajem-na tym się nigdzie
            nie traci;-))
            • Gość: yyy Re: Strzeżone osiedla IP: *.compower.pl 07.09.06, 15:47
              z Twoja spostrzegawczoscia watpie w ten byzness;]
              • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 16:08
                Zupełnie bezzasadnie;-)Wynajmuję obecnie 3 mieszkania studentom,rodzinom-i
                biznes jak najbardziej opłacalny;-)Spostrzegawcza musiałam być jakieś 10 lat
                temu,kiedy mieszkania były na sprzedaż;-)Teraz wystarczy jedynie doglądać czy
                wszystko w porządku i "Byzness" jak Ty to określasz sam się kręci;-)A że
                mieszkania na wynajem,najlepiej dwupokojowe,są stale poszukiwane-stąd moje
                zainteresowanie atrakcyjną,jak na Kraków ceną.Tak czy siak-kolejny
                raz "nietrafiony i niezatopiony" kolego YYY;-)))))pozdrawiam.
                • stefan26 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 17:51
                  10 lat temu bylaś czujna i inwestowalaś w nieruchomości? Ile mialaś wtedy lat,
                  20? nieźle nieźle. Fantastyczny talent, oby więcej takich zdolnych osób Nasza
                  ziemia nosiła. Pozdrawiam:)
                  • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 18:05
                    Nie ja;-(((Ja znalazłam oferty tylko.Inwestowali:mama z ojczymem,tata i
                    babcia.Stwierdzili że na tym się nigdy nie traci i mieli rację.Na Ruczaju
                    budowali wtedy pierwsze nowe bloki i ceny były ok 1000zł! metr(Zachodnia 8
                    dokładnie).RAczej nie było się nad czym zastanawiać.REszta z rynku wtórnego.
                    • stefan26 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 18:18
                      to ładnie, że chociaż w tym poście nie ściemniłaś :)
                      • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 07.09.06, 19:01
                        Po co miałabym ,tak jak to określasz "ściemniać"?Żeby zrobić wrażenie na
                        ludziach których nawet nie znam i nie poznam? Naprawdę,(podobnie jak Dżezzi
                        zresztą:-)) uważasz wynajmowanie mieszkań( posiadanie więcej niż jednego tym
                        bardziej),strzeżone(śmiesznie to brzmi) osiedla,prywatne szkoły i przedszkola
                        (nie tylko jedno dziecko do nich uczęszcza;-)),nianię( 6 złotych za godzinę ale
                        cena,ho,ho,ho;-)),jakikolwiek przejaw nazwijmy to "zamożności" za awykonalny?
                        NAprawdę dziwi Cię fakt posiadania przez kogoś pracy,wykonywania zawodu,który
                        umożliwia mu takie a nie inne inwestowanie pieniędzy?KAżdy radzi sobie jak
                        może,prawda? Ale tak to już zazwyczaj jest że jeśli sobie radzi-nawet średnio
                        to jest to należy mu "przyłożyć" żeby za dobrze się nie czuł;-))Niemniej jednak
                        mi dobrego samopoczucia raczej już nic ani nikt nie zepsuje;-))
                        • longwehicle Re: Strzeżone osiedla 08.09.06, 06:16
                          Przygladam sie tu i przygladam i wydaje mi się ,ze piszą tu ludzie ,którzy
                          inwestuja w takie właśnie badziewia o jednej kamerce o jednym ochroniarzu i
                          ludzą sie ...że sa bezpieczni a inni nie maja o tym bladego pojęcia.
                          Wiecie jak wygląda siedle bezpieczne???To jest tak na Toniach,Bez
                          wczesniejszego umówienia się nie zostaniecie wpuszczeni na teren osiedla,każdy
                          dom jest monitorowany.COS ZA COŚ!!Czy życie w Polsce nie jest juz swoistym ZOO??
                          Z Koniecznosci zwierzaki są zamknięte kratami.Znam wypadki,że ktos mówi jak
                          bezpiecznire,brak przestępstw,nagle traci cały dorobek życia jednym
                          włamskiem.Albo mówi jak bezpiecznie a jego dziecko w następny dzien jest
                          gwałcone w klatce domu !!!.masz rację weronka ,im wiecej zabezpieczeń tym
                          lepiej.Zawiść to cecha ludzi ograniczonych ,małych w olbrzymimi kompleksami.
                          pierwszy z brzegu:Mieszkał w domu na wsi gdzie psy szczekały ogonami i tak
                          wydaje mu się że żyje się w mieście.Nic bardziej zwodniczego!!.Pzrawiam watek
                          frustratów!!;o))))
                          • nnike Z innej beczki 08.09.06, 07:54
                            Longi, naganiasz ludzi Monsterowi??? Nikt nie wejdzie w album, dopóki się nie
                            zarejestruje. A rejestracja do tego badziewia jest PłATNA!!
                          • weronka77 Re: Strzeżone osiedla 08.09.06, 09:44
                            Longiś,a jak można dorobek całego zycia w domu trzymać?! No chyba że kolekcje
                            dzieł sztuki to się zgodze;-)No ale z reguły nawet jak kupujesz samochód to
                            ubezpieczasz go na taką kwotę jaką jest wart,prawda? Chyba że jakieś małe
                            zwierzątko pilnuje go od środka bo nie zawsze jest parking strzeżony w pobliżu;-
                            )) Longiś,wiesz jak ja się przejmuję opiniami obcych ludzi;-))-znasz mnie
                            przecież.POzdrawiam w ten zimny dzień;-((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka