Gość: aniia IP: *.ostnet.pl 29.09.06, 17:39 Ile trzeba miec punktow zeby sie dostac do V lub I lo??? które polecacie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gimnazjalista V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:45 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=413&w=23603042&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edysia Re: V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:07 W V w tym roku najmiej było 170 na humana, w biolchemach 176 a najwięcej w klasie z algorymiką chyba 193... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: V czy I lo?? IP: *.proton.net.pl 28.10.06, 22:35 Do pani Aniii, co to w ogóle za pytanie wiadomo, że V LO jest najlepsze i chętnie zobaczymy Cię w przyszłym roku w progach najfajniejszego liceum w Krakowie (i nie tylko) :D:D:D P.S. A do klasy algorytmicznej było 194 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martha Re: V czy I lo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 01:45 jasssne ... najfajniejszego ... same złomy tam chodzą ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: V czy I lo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 21:51 Martha, a co, może do dwójki nie chodza złomy?:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ne_mo Re: V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:17 tylko II lo nie sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: V czy I lo?? IP: 212.244.186.* 12.12.06, 14:18 Ja słyszałam, że II strasznie podupadła. Nauczyciel się zminili i to raczej nie w lepszym kierunku. Dodatkowo sie słyszy, że KAŻDY przedmiot jest traktowany jako najważniejsze, bez względu na profil. Może ktoś wie, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: we Re: V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 09:13 www.mojamatura.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martyna Re: V czy I lo?? IP: *.autocom.pl 15.11.06, 13:26 chodzilam tam - ale gdybym miala wybrac drugi raz,poszlabym do 8 lo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:38 Dlaczego Pani Martyno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARTEK Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 16.11.06, 13:21 OCZYWISCIE ZE V LO jest lepsze. Ja wlasnie jestem maturzysta i nie powiem- w V LO czasem tepia zalezy od nauczyciela ale to wzmaa do nauki a na pewno nie ma co sie bac i zdanie matury i dostaniem na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
coccolina Re: V czy I lo?? 22.11.06, 13:54 V LO- NLMZ= Najgorsze Lata Mojego Życia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 23.11.06, 06:42 v lo - fajnie, ale nie licz na to ze bedziesz umiec duzo poza program gimnazjum z przedmiotow niekierunkowych.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: V czy I lo?? IP: 195.70.233.* 23.11.06, 15:44 tylko I LO:)))))))) niepowtarzalna atmosfera i tradycja, poza tym dobry poziom. poznalam tam mnostwo przyjaciol. POLECAM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 04.01.07, 16:50 Jednego syna mam w V a drugiego w I.Mam porównanie.V jest lepsza ale to zasługa głównie lepszych uczniów którzy się tam dostają.I nie mówię tu o kujonach ale naprawdę zdolnych.Poziom wyższy niż w I.PO V naprawdę można się dostać na najlepsze studia.1OO% z matury próbnej / rozszerzonej/ to nie była rzadkośc.Ale nacisk rzeczywiście położony jest na przedmioty kierunkowe w klasach o danym profilu.Inne przedmioty czasem są lekko odpuszczane co nie znaczy że nie trzeba się ich uczyć.Syn akurat ten model szkoły sobie chwali i jest bardzo zadowolony.No i V to głównie liceum o profilu ścisłym.Nowodworek to raczej humany.Trochę słabsi uczniowie ,widać to po progach punktowych .Od syna dostało się tam pół klasy i to wcale nienajlepszych. Do V nie dostał się nikt.I to chyba o czymś świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 17:50 Pani Elu, ale dlaczego uczniowie I LO napisali maturę lepiej: bi.gazeta.pl/im/6/3315/m3315156.xls ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 04.01.07, 19:17 Potwierdza to tylko to co napisałam.W V mniejszą wagę przykłada się do przedmiotów niepotrzebnych uczniom do dostania się na najlepsze uczelnie i kierunki.Nie zwalnia ich to z obowiązku uczenia się ale automatycznie słabiej zdają np. polski/V jest szkołą przede wszystkim o profilu matem-fiz-inform./Jestem na zebraniach klasowych tu i tu i widzę wyraźne różnice. W V stawia się przede wszystkim za indywidualnośc ucznia i jego zdolności a nie na wkuwanie wszystkiego w jednakowym stopniu.W Nowodworku syn uczy się dużo więcej ale czy efektywiej.Wkuwa i zapomina, nie interesuje go wiele rzeczy .Nie wiem co lepsze, nie mnie oceniać.Środowisko w obu przypadkach podobne.Atmosfera w szkole też.Mnie osobiście jako rodzicowi bardziej podoba się V.Ucznia traktuje się bardzo dojrzale. Jest partnerem nauczyciela.Na zebraniach wychowawca dostrzega przede wszyskim plusy ucznia , nie ma narzekania, biadolenia jacy to oni źli i nie chcą się uczyć.Dlatego jeśli chce się dobrze zdać maturę że wszystkiego należy wybrać I.Ale jeśli komuś zależy aby się dostać na najbardziej oblegany kierunek i być pewnym że się zda przedmioty , które się liczą przy rekrutacji na prawie maksymalną liczbę punktów to powinien wybrać VLo A swoją drogą mimo ścislego charakteru V Lo na prawo dostaje się 100% uczniów V LO Tak swietnie są przygotowani z historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 04.01.07, 19:23 Co do tego prawa .Oczywiście chodziło mi o tych uczniów którzy starują na ten kierunek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: V czy I lo?? IP: *.autocom.pl 05.01.07, 16:33 Ja chodze do V i bardzo mi się tu podoba. Denerwuje mnie tylko jak powtarza się że V to bardziej dla ścisłowców, a I dla humanów. Nie wiem czy ktokolwiek zdaje sobie sprawę, ale w ostatnim roku V miała tyle samo olimpijczyków z polaka co i z matmy. Tam naprawde klasy humanistyczne mają wysoki poziom. Ale i tak najsławniejsze są algorytmy :D Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V czy I lo?? 08.01.07, 17:56 Potrzebna jest duża wiedza informatyczna i czy trzeba być geniuszem matematycznym, żeby poradzić sobie na początku w klasie z algorytmiką w V LO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: V czy I lo?? IP: *.autocom.pl 09.01.07, 16:25 No wiesz, tam jest sporo geniuszy, którzy w pierwszej klasie dochodzą do finałów z nawet 2 olimpiad :]. Ale są też osoby "przeciętniejsze" które nie dostały się dzięki laureatowi tylko punktom czyli jakieś "tylko" 190 pkt :D.Wiem że wiele osób mówi że w algorach jest stosunkowo ciężko, parę godzin infy w tygodniu, algorytmy, programowanie itp. Dlatego klasa algorytmiczna liczyła na początku roku 32 osoby a teraz jest jakieś 24 :D. Ale próbować zawsze mozna... Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu V 09.01.07, 18:08 Nie znam Jedynki, więc się nie wypowiadam. Natomiast Piątka jest świetną szkołą. Zarówno pod względem naukowym (chociaż zgadzam się z przedmówcami, że to przede wszystkim zasługa zdolnych uczniów) jak i z powodu atmosfery. Kadra jest zazwyczaj sympatyczna i chętna do pomocy. I chyba w żadnej krakowskiej szkole nie ma takiej przyjaznej dyrekcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo_za Re: V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:04 przesada,najmilsza jest w sobieskim Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 11.01.07, 17:05 moja sytuacja wyglada nastepujaco, jestem laureatem jednego z konkursow kuratoryjnych niezwiazanego z tematyka klasy, do ktorej chcialbym chodzic (chodzi tutaj o V LO). czy musze byc laureatem konkursu matematycznego/fizycznego, zeby dostac sie do ktoregos z matfizow, bo nimi jestem akurat zaintersowany? jesli nie, to czy jest mozliwosc, ze po dostaniu sie do innej kasy jako laureat bede mogl sie przepisac na poczatku roku szkolnego do jednego z matfizow? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 11.01.07, 22:46 jeżeli jesteś laureatem jakiegokolwiek konkursu kuratoryjnego to dostajesz się do szkoły bez względu na to czy konkurs był związany z przedmiotami realizowanymi w danej klasie w zakresie rozszerzonym (chyba, że potrzebne jest zdać jeszcze testy wewnętrzne, a w V nie ma klas, w których byłoby to konieczne). no problem :) btw, temacik dotyczący I i V LO, a tu koledzy z II się pojawiają, cierpią z powodu samotności, kompleksiki jakieś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 12.01.07, 14:10 mam jeszcze jedno pytanie, czy do klasy z algorytmika potrzebna jest wczesniejsza wiedza z zakresu algorytmow, programowania etc? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rut Re: V IP: *.fema.krakow.pl 16.01.07, 16:56 nie jest niezbędna ale we wrześniu algorytmika i programowanie będą twoim przedmiotem nr 1. Jeżeli nie będzie ci to odpowiadało to bez problemów przeniesiesz się do innej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 16.01.07, 19:15 dziekuje bardzo za wyczerpujace informacje. w razie jakichkolwiek pytan czy watpliwosci napisze w tym temacie ponownie :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 16.01.07, 19:23 jeszcze cos, jestem powaznie zainteresowany ta klasa i czy ktos moglby mi podac plan lekcji klasy z algorytmika? dziekuje z gory :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gadulix Re: V IP: *.betanet.pl 18.01.07, 08:53 Ogólnie klasy E mają w 1klasie 39 lekcji/tydzien, mamy 2 teoretyczne algorytmiki i 2 praktyczne, matematyke mamy (mocno! :) ) rozszerzona i robimy ja w wielkim tempie, fizyka tez rozszerzona, oprócz tego 2h informatyki. A poza tym masa kółek do wyboru. Najlepiej mapisz na gg:1529731 albo gadulix@gmail.com albo na vlokrakow.ovh.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gx Re: V IP: *.betanet.pl 18.01.07, 08:58 aha, apropo innych pytan: laureatem mozesz byc nawet konkursu polonistycznego czy historycznego (badz losół oreza polskiego ;p) xD ale pytanie czy wytrzymasz w klasie E. Bo jednak nacisk na matme i algorytmike jest spory. Nawet osoby ktore byly podwojnymi laureatami z matmy czy fizyki odchodzą z klasy bo im słabo idzie... Na pocz. roku mielismy bodajze 37 osób. Teraz po pół roku zostało 28 :) :) Jezeli chodzi o algorytmike i w ogole - nie sugeruj sie gimnazjum. To czego nie zrobiles w gim mozesz nadrobic w tydzien w VLO. Gorzej jak sie nie bedziesz uczyc... ;P Co prawda w klasie E wystarczy sie uczyc matematyki fizyki informatyki i algorytmiki. Z reszty przedmiotów praktycznie mozna nic nie robic i miec te 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gx Re: V IP: *.betanet.pl 18.01.07, 09:00 Aha, z przeniesieniem do innej klasy nie ma żadnych problemów.. A wlasnie, podobno od przyszlego (bądź pozniej) roku planowany jest osobny egzamin do klasy E, zeby nie bylo takiego jajka ze odchodzi pozniej masa osób... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edysia Re: V IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:29 u mnie w klasie jest już 39 osób, wprawdzie żadna nie przeniosła się z algorów(całe szczęście) :D klasa 1 F rządzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shatan Re: V IP: 213.134.167.* 18.01.07, 14:57 No popatrz dokładnie tak jak u nas w C :P Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 18.01.07, 21:33 Z matematyka, fizyka czy innymi przedmiotami nie mam zadnych problemow, ale jakos dziwnym trafem akurat z nich nie probowalem startowac. Klasa odpowiada mi jak najbardziej - nacisk na przedmioty, liczba godzin, plan lekcji itp. Podejrzewam, ze moglbym sobie poradzic, bo jestem naprawde pracowity, mimo ze nie zostalem laureatem ani z matematyka ani fizyki. A kolejny laureat "sie robi" i mam nadzieje, ze "sie zrobi". Mam nadzieje, ze nie bede musial pisac zadnego testu kwalifikujacego, a jesli juz, to az tak bardzo sie go nie boje. Gdybym sobie nie poradzil, nie zostal przyjety do tej klasy, to tez z przyjemnoscia wybralbym inna klasa - z uniwersytecka fizyka. GX, odezwe sie do Ciebie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 20.01.07, 09:53 "GX, odezwe sie do Ciebie." ja bym się bała :P prawie jak admini z zaciskarką do kabli ^^ btw. mimozie wstydliwy :D już na wstępie masz większe szanse się utrzymać w algach , skoro nie jesteś dziewczątkiem ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 20.01.07, 16:04 sa w tej klasie w ogole jakiekolwiek dziewczyny? ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: V IP: *.autocom.pl 20.01.07, 22:14 Muszę cie zmartwić - zazwyczaj w algorach jest jakieś 4 - 5 dziewczyn. Także raczej powinienes sie nastawic na zawieranie znajomosci w innych klasach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zero Cool Re: V IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:42 1G i 1C rządzi !!! No, może jeszcze trochę 1E ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: V IP: *.autocom.pl 22.01.07, 18:42 mat-fizy są wporządku, ale nie ma jak uniwersytecki biol.-chem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sb Re: V IP: *.ostnet.pl 22.01.07, 19:53 Czy mogłby ktoś napisać więcej o klsaach biol-chem? i jak realizowana jets współpraca z Instytutem Chemii UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bux Re: V IP: *.blich.krakow.pl 23.01.07, 20:22 z tego co slyszalem to zajecia maja prowadzone przez kogos z instytutu chemii uj, ale moge sie mylic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo_za Re: V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 07:54 najlepsze biol-chem-y są jednak w II LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 25.01.07, 11:59 jak ja to lubię: temacik "V czy I lo?" i zawsze ktoś od Sobieskiego wyskoczy z tym, żę spośród I i V to najlepsze jest II :P sama uważam, że biol-chem w II reprezentuje świetny poziom, ale w kontekscie powyższego tematu mówienie o tym wygląda jak leczenie jakiś dwójkowych kompleksów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 25.01.07, 12:34 ale w czym jest lepszy od biolchemu uniwersyteckiego? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mimoza.wstydliwa Re: V 28.01.07, 18:15 na jakim poziomie jest matematyka w klasach b/c? czy jest możliwość realizowania programu przygotowujacego do matury rozszerzonej z matematyki? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfu Re: V IP: *.ists.pl 31.01.07, 14:08 jak wszędzie - zależy na jakiego nauczyciela trafisz. ale z półhumanach, z tego co wiem, nie cisną tak bardzo z tą majcą...więc będziesz musiał raczej szukać albo kółek w szkole, albo korków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawa? Re: V IP: *.ostnet.pl 07.02.07, 20:12 a jaki jest poziom nauczania języków w 5 lo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 07.02.07, 21:02 masz do wyboru 2 spośród 5 języków: hiszpańskiego i rosyjskiego uczysz się od początku, pozostałe podzielone są na grupy zaawansowania: 4-godzinnych angielskich jest chyba dziewięć, francuskich dwie, niemieckich nie pamiętam, 2-godzinnych chyba podobnie. to gdzie się dostaniesz zależy od tego jak pójdą Ci testy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigazig-ha Re: V 09.02.07, 13:10 o tak, Ojciec Dyrektor daje cukierki dyżurującym uczniom :D Odpowiedz Link Zgłoś