Dodaj do ulubionych

V czy I lo??

IP: *.ostnet.pl 29.09.06, 17:39
Ile trzeba miec punktow zeby sie dostac do V lub I lo???
które polecacie??
Obserwuj wątek
    • Gość: gimnazjalista V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.06, 17:45
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=413&w=23603042&s=0
      • Gość: Edysia Re: V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.06, 17:07
        W V w tym roku najmiej było 170 na humana, w biolchemach 176 a najwięcej w
        klasie z algorymiką chyba 193...
        • Gość: Dawid Re: V czy I lo?? IP: *.proton.net.pl 28.10.06, 22:35
          Do pani Aniii, co to w ogóle za pytanie wiadomo, że V LO jest najlepsze i
          chętnie zobaczymy Cię w przyszłym roku w progach najfajniejszego liceum w
          Krakowie (i nie tylko) :D:D:D
          P.S. A do klasy algorytmicznej było 194 :D
          • Gość: Martha Re: V czy I lo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.06, 01:45
            jasssne ... najfajniejszego ... same złomy tam chodzą ...
            • Gość: Kamil Re: V czy I lo?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 21:51
              Martha, a co, może do dwójki nie chodza złomy?:P
      • Gość: ne_mo Re: V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 19:17
        tylko II lo
        nie sądzicie ?
        • Gość: Lucusia Re: V czy I lo?? IP: 212.244.186.* 12.12.06, 14:18
          Ja słyszałam, że II strasznie podupadła. Nauczyciel się zminili i to raczej nie w lepszym kierunku. Dodatkowo sie słyszy, że KAŻDY przedmiot jest traktowany jako najważniejsze, bez względu na profil. Może ktoś wie, czy to prawda?
    • Gość: we Re: V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 09:13
      www.mojamatura.pl/
    • Gość: Martyna Re: V czy I lo?? IP: *.autocom.pl 15.11.06, 13:26
      chodzilam tam - ale gdybym miala wybrac drugi raz,poszlabym do 8 lo
      • Gość: ja VIII LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.06, 13:38
        Dlaczego Pani Martyno?
    • Gość: BARTEK Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 16.11.06, 13:21
      OCZYWISCIE ZE V LO jest lepsze. Ja wlasnie jestem maturzysta i nie powiem- w V
      LO czasem tepia zalezy od nauczyciela ale to wzmaa do nauki a na pewno nie ma co
      sie bac i zdanie matury i dostaniem na studia.
      • coccolina Re: V czy I lo?? 22.11.06, 13:54
        V LO- NLMZ= Najgorsze Lata Mojego Życia
        • Gość: a Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 23.11.06, 06:42
          v lo - fajnie, ale nie licz na to ze bedziesz umiec duzo poza program gimnazjum
          z przedmiotow niekierunkowych..
    • Gość: xyz Re: V czy I lo?? IP: 195.70.233.* 23.11.06, 15:44
      tylko I LO:))))))))
      niepowtarzalna atmosfera i tradycja, poza tym dobry poziom. poznalam tam
      mnostwo przyjaciol.
      POLECAM!!!!
    • mimoza.wstydliwa Re: V czy I lo?? 04.01.07, 15:24
      up up up
      • Gość: ela Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 04.01.07, 16:50
        Jednego syna mam w V a drugiego w I.Mam porównanie.V jest lepsza ale to zasługa
        głównie lepszych uczniów którzy się tam dostają.I nie mówię tu o kujonach ale
        naprawdę zdolnych.Poziom wyższy niż w I.PO V naprawdę można się dostać na
        najlepsze studia.1OO% z matury próbnej / rozszerzonej/ to nie była rzadkośc.Ale
        nacisk rzeczywiście położony jest na przedmioty kierunkowe w klasach o danym
        profilu.Inne przedmioty czasem są lekko odpuszczane co nie znaczy że nie trzeba
        się ich uczyć.Syn akurat ten model szkoły sobie chwali i jest bardzo
        zadowolony.No i V to głównie liceum o profilu ścisłym.Nowodworek to raczej
        humany.Trochę słabsi uczniowie ,widać to po progach punktowych .Od syna dostało
        się tam pół klasy i to wcale nienajlepszych. Do V nie dostał się nikt.I to chyba
        o czymś świadczy.
        • Gość: ja V czy I lo?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 17:50
          Pani Elu, ale dlaczego uczniowie I LO napisali maturę lepiej:
          bi.gazeta.pl/im/6/3315/m3315156.xls ???
          • Gość: ela Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 04.01.07, 19:17
            Potwierdza to tylko to co napisałam.W V mniejszą wagę przykłada się do
            przedmiotów niepotrzebnych uczniom do dostania się na najlepsze uczelnie i
            kierunki.Nie zwalnia ich to z obowiązku uczenia się ale automatycznie słabiej
            zdają np. polski/V jest szkołą przede wszystkim o profilu
            matem-fiz-inform./Jestem na zebraniach klasowych tu i tu i widzę wyraźne
            różnice. W V stawia się przede wszystkim za indywidualnośc ucznia i jego
            zdolności a nie na wkuwanie wszystkiego w jednakowym stopniu.W Nowodworku syn
            uczy się dużo więcej ale czy efektywiej.Wkuwa i zapomina, nie interesuje go
            wiele rzeczy .Nie wiem co lepsze, nie mnie oceniać.Środowisko w obu przypadkach
            podobne.Atmosfera w szkole też.Mnie osobiście jako rodzicowi bardziej podoba się
            V.Ucznia traktuje się bardzo dojrzale. Jest partnerem nauczyciela.Na zebraniach
            wychowawca dostrzega przede wszyskim plusy ucznia , nie ma narzekania,
            biadolenia jacy to oni źli i nie chcą się uczyć.Dlatego jeśli chce się dobrze
            zdać maturę że wszystkiego należy wybrać I.Ale jeśli komuś zależy aby się dostać
            na najbardziej oblegany kierunek i być pewnym że się zda przedmioty , które się
            liczą przy rekrutacji na prawie maksymalną liczbę punktów to powinien wybrać VLo
            A swoją drogą mimo ścislego charakteru V Lo na prawo dostaje się 100% uczniów V
            LO Tak swietnie są przygotowani z historii.
            • Gość: ela Re: V czy I lo?? IP: *.chello.pl 04.01.07, 19:23
              Co do tego prawa .Oczywiście chodziło mi o tych uczniów którzy starują na ten
              kierunek
              • Gość: lol Re: V czy I lo?? IP: *.autocom.pl 05.01.07, 16:33
                Ja chodze do V i bardzo mi się tu podoba. Denerwuje mnie tylko jak powtarza się
                że V to bardziej dla ścisłowców, a I dla humanów. Nie wiem czy ktokolwiek zdaje
                sobie sprawę, ale w ostatnim roku V miała tyle samo olimpijczyków z polaka co i
                z matmy. Tam naprawde klasy humanistyczne mają wysoki poziom. Ale i tak
                najsławniejsze są algorytmy :D
                • mimoza.wstydliwa Re: V czy I lo?? 08.01.07, 17:56
                  Potrzebna jest duża wiedza informatyczna i czy trzeba być geniuszem
                  matematycznym, żeby poradzić sobie na początku w klasie z algorytmiką w V LO?
                  • Gość: lol Re: V czy I lo?? IP: *.autocom.pl 09.01.07, 16:25
                    No wiesz, tam jest sporo geniuszy, którzy w pierwszej klasie dochodzą do
                    finałów z nawet 2 olimpiad :]. Ale są też osoby "przeciętniejsze" które nie
                    dostały się dzięki laureatowi tylko punktom czyli jakieś "tylko" 190
                    pkt :D.Wiem że wiele osób mówi że w algorach jest stosunkowo ciężko, parę
                    godzin infy w tygodniu, algorytmy, programowanie itp. Dlatego klasa
                    algorytmiczna liczyła na początku roku 32 osoby a teraz jest jakieś 24 :D. Ale
                    próbować zawsze mozna...
    • listekklonu V 09.01.07, 18:08
      Nie znam Jedynki, więc się nie wypowiadam.
      Natomiast Piątka jest świetną szkołą. Zarówno pod względem naukowym (chociaż
      zgadzam się z przedmówcami, że to przede wszystkim zasługa zdolnych uczniów) jak
      i z powodu atmosfery. Kadra jest zazwyczaj sympatyczna i chętna do pomocy. I
      chyba w żadnej krakowskiej szkole nie ma takiej przyjaznej dyrekcji:)
      • Gość: mo_za Re: V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 20:04
        przesada,najmilsza jest w sobieskim
        • mimoza.wstydliwa Re: V 11.01.07, 17:05
          moja sytuacja wyglada nastepujaco, jestem laureatem jednego z konkursow
          kuratoryjnych niezwiazanego z tematyka klasy, do ktorej chcialbym chodzic
          (chodzi tutaj o V LO). czy musze byc laureatem konkursu
          matematycznego/fizycznego, zeby dostac sie do ktoregos z matfizow, bo nimi
          jestem akurat zaintersowany? jesli nie, to czy jest mozliwosc, ze po dostaniu
          sie do innej kasy jako laureat bede mogl sie przepisac na poczatku roku
          szkolnego do jednego z matfizow?

pzdr
          • Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 11.01.07, 22:46
            jeżeli jesteś laureatem jakiegokolwiek konkursu kuratoryjnego to dostajesz się
            do szkoły bez względu na to czy konkurs był związany z przedmiotami
            realizowanymi w danej klasie w zakresie rozszerzonym (chyba, że potrzebne jest
            zdać jeszcze testy wewnętrzne, a w V nie ma klas, w których byłoby to
            konieczne). no problem :)

btw, temacik dotyczący I i V LO, a tu koledzy z II się pojawiają, cierpią z
            powodu samotności, kompleksiki jakieś? :)
            • mimoza.wstydliwa Re: V 12.01.07, 14:10
              mam jeszcze jedno pytanie, czy do klasy z algorytmika potrzebna jest
              wczesniejsza wiedza z zakresu algorytmow, programowania etc?

pzdr
              • Gość: rut Re: V IP: *.fema.krakow.pl 16.01.07, 16:56
                nie jest niezbędna ale we wrześniu algorytmika i programowanie będą twoim
                przedmiotem nr 1. Jeżeli nie będzie ci to odpowiadało to bez problemów
                przeniesiesz się do innej klasy.
                • mimoza.wstydliwa Re: V 16.01.07, 19:15
                  dziekuje bardzo za wyczerpujace informacje. w razie jakichkolwiek pytan czy
                  watpliwosci napisze w tym temacie ponownie :)

pzdr
                  • mimoza.wstydliwa Re: V 16.01.07, 19:23
                    jeszcze cos, jestem powaznie zainteresowany ta klasa i czy ktos moglby mi podac
                    plan lekcji klasy z algorytmika? dziekuje z gory :)

pzdr
                    • Gość: Gadulix Re: V IP: *.betanet.pl 18.01.07, 08:53
                      Ogólnie klasy E mają w 1klasie 39 lekcji/tydzien, mamy 2 teoretyczne algorytmiki
                      i 2 praktyczne, matematyke mamy (mocno! :) ) rozszerzona i robimy ja w wielkim
                      tempie, fizyka tez rozszerzona, oprócz tego 2h informatyki. A poza tym masa
                      kółek do wyboru.

Najlepiej mapisz na gg:1529731 albo gadulix@gmail.com albo na vlokrakow.ovh.org
                    • Gość: Gx Re: V IP: *.betanet.pl 18.01.07, 08:58
                      aha, apropo innych pytan:
                      laureatem mozesz byc nawet konkursu polonistycznego czy historycznego (badz
                      losół oreza polskiego ;p) xD
                      ale pytanie czy wytrzymasz w klasie E. Bo jednak nacisk na matme i algorytmike
                      jest spory. Nawet osoby ktore byly podwojnymi laureatami z matmy czy fizyki
                      odchodzą z klasy bo im słabo idzie... Na pocz. roku mielismy bodajze 37 osób.
                      Teraz po pół roku zostało 28 :) :)
                      Jezeli chodzi o algorytmike i w ogole - nie sugeruj sie gimnazjum. To czego nie
                      zrobiles w gim mozesz nadrobic w tydzien w VLO. Gorzej jak sie nie bedziesz
                      uczyc... ;P
                      Co prawda w klasie E wystarczy sie uczyc matematyki fizyki informatyki i
                      algorytmiki. Z reszty przedmiotów praktycznie mozna nic nie robic i miec te 3.
                    • Gość: Gx Re: V IP: *.betanet.pl 18.01.07, 09:00
                      Aha, z przeniesieniem do innej klasy nie ma żadnych problemów..

A wlasnie, podobno od przyszlego (bądź pozniej) roku planowany jest osobny
                      egzamin do klasy E, zeby nie bylo takiego jajka ze odchodzi pozniej masa osób...
                      • Gość: Edysia Re: V IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 14:29
                        u mnie w klasie jest już 39 osób, wprawdzie żadna nie przeniosła się z algorów(całe szczęście) :D klasa 1 F rządzi :)
                        • Gość: Shatan Re: V IP: 213.134.167.* 18.01.07, 14:57
                          No popatrz dokładnie tak jak u nas w C :P
                          • mimoza.wstydliwa Re: V 18.01.07, 21:33
                            Z matematyka, fizyka czy innymi przedmiotami nie mam zadnych problemow, ale
                            jakos dziwnym trafem akurat z nich nie probowalem startowac. Klasa odpowiada mi
                            jak najbardziej - nacisk na przedmioty, liczba godzin, plan lekcji itp.
                            Podejrzewam, ze moglbym sobie poradzic, bo jestem naprawde pracowity, mimo ze
                            nie zostalem laureatem ani z matematyka ani fizyki. A kolejny laureat "sie
                            robi" i mam nadzieje, ze "sie zrobi". Mam nadzieje, ze nie bede musial pisac
                            zadnego testu kwalifikujacego, a jesli juz, to az tak bardzo sie go nie boje.
                            Gdybym sobie nie poradzil, nie zostal przyjety do tej klasy, to tez z
                            przyjemnoscia wybralbym inna klasa - z uniwersytecka fizyka.

GX, odezwe sie do Ciebie.

pzdr
                            • Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 20.01.07, 09:53
                              "GX, odezwe sie do Ciebie."
                              ja bym się bała :P prawie jak admini z zaciskarką do kabli ^^

btw. mimozie wstydliwy :D już na wstępie masz większe szanse się utrzymać w
                              algach , skoro nie jesteś dziewczątkiem ;p
                              • mimoza.wstydliwa Re: V 20.01.07, 16:04
                                sa w tej klasie w ogole jakiekolwiek dziewczyny? ;)

pzdr
                                • Gość: lol Re: V IP: *.autocom.pl 20.01.07, 22:14
                                  Muszę cie zmartwić - zazwyczaj w algorach jest jakieś 4 - 5 dziewczyn. Także
                                  raczej powinienes sie nastawic na zawieranie znajomosci w innych klasach ;)
                                  • Gość: Zero Cool Re: V IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:42
                                    1G i 1C rządzi !!! No, może jeszcze trochę 1E ;)
                                    • shymq Re: V 21.01.07, 23:07
                                      tak wogóle to mat-fizy RZondzOM
                                      • mimoza.wstydliwa Re: V 22.01.07, 07:52
                                        uniwersyteckie? ;P
                                        • Gość: lol Re: V IP: *.autocom.pl 22.01.07, 18:42
                                          mat-fizy są wporządku, ale nie ma jak uniwersytecki biol.-chem. ;)
                                          • Gość: Sb Re: V IP: *.ostnet.pl 22.01.07, 19:53
                                            Czy mogłby ktoś napisać więcej o klsaach biol-chem?
                                            i jak realizowana jets współpraca z Instytutem Chemii UJ?
                                            • Gość: bux Re: V IP: *.blich.krakow.pl 23.01.07, 20:22
                                              z tego co slyszalem to zajecia maja prowadzone przez kogos z instytutu chemii
                                              uj, ale moge sie mylic...
                                              • Gość: mo_za Re: V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 07:54
                                                najlepsze biol-chem-y są jednak w II LO
                                                • Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 25.01.07, 11:59
                                                  jak ja to lubię: temacik "V czy I lo?" i zawsze ktoś od Sobieskiego wyskoczy z
                                                  tym, żę spośród I i V to najlepsze jest II :P

sama uważam, że biol-chem w II reprezentuje świetny poziom, ale w kontekscie
                                                  powyższego tematu mówienie o tym wygląda jak leczenie jakiś dwójkowych kompleksów ;)
                                                  • mimoza.wstydliwa Re: V 25.01.07, 12:34
                                                    ale w czym jest lepszy od biolchemu uniwersyteckiego?

pzdr
                                                  • mimoza.wstydliwa Re: V 28.01.07, 18:15
                                                    na jakim poziomie jest matematyka w klasach b/c? czy jest możliwość
                                                    realizowania programu przygotowujacego do matury rozszerzonej z matematyki?

pzdr
                                                  • Gość: pfu Re: V IP: *.ists.pl 31.01.07, 14:08
                                                    jak wszędzie - zależy na jakiego nauczyciela trafisz. ale z półhumanach, z tego
                                                    co wiem, nie cisną tak bardzo z tą majcą...więc będziesz musiał raczej szukać
                                                    albo kółek w szkole, albo korków...
                                                  • Gość: ciekawa? Re: V IP: *.ostnet.pl 07.02.07, 20:12
                                                    a jaki jest poziom nauczania języków w 5 lo?
                                                  • Gość: sasha Re: V IP: *.zetosa.krakow.pl 07.02.07, 21:02
                                                    masz do wyboru 2 spośród 5 języków: hiszpańskiego i rosyjskiego uczysz się od
                                                    początku, pozostałe podzielone są na grupy zaawansowania: 4-godzinnych
                                                    angielskich jest chyba dziewięć, francuskich dwie, niemieckich nie pamiętam,
                                                    2-godzinnych chyba podobnie. to gdzie się dostaniesz zależy od tego jak pójdą Ci
                                                    testy.
      • zigazig-ha Re: V 09.02.07, 13:10
        o tak, Ojciec Dyrektor daje cukierki dyżurującym uczniom :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka