Dodaj do ulubionych

Auditorium Maximum UJ nie dla studentów

IP: *.76.classcom.pl 10.10.06, 00:46
Podobnie było na Akademi Pedagogicznej z basenem , mimo ze był nowy i "dla
studentów" jak audytorium , sprzedawano karnety na basen firmom i osobom
prywatnym .
Dla studentów miejsca na basen bezpłatny nie było .

Obserwuj wątek
    • Gość: gosc niewyspany Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 07:08
      A najlepiej zarobić na konferencjach, na czesnym od zaocznych, zrobić bałagan w sekretariatach ... i w
      sumie studentowi sie nic nie nalezy, student nic nie wie. A obiekty zamiast służyć uczącym sie na tej bądz
      co badz bardzo dobrej uczelni sluza do zarabiania kasy. A moze nalezalo w takim razie odrazu
      wybudowac dwie aule???!!!!
      • b.e.h.e.m.o.t Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów 10.10.06, 19:38
        No wlasnie... bardzo to mile, ze "UJ musi zarabiac" :/ zarabia na studentach
        zaocznych i wieczorowych, zarabia na wynajmowaniu sal AM, zarabia niemalo. a
        rownoczesnie zmniejsza ilosc stypendiow naukowych o 50%, tak ze szanse na jego
        uzyskanie ma smieszna liczba ok 12-15 os na rok. dlaczego? bo nie ma pieniedzy... :/
        • Gość: Rektor UJ Zarobki rektora UJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 15:21
          Rowniez inne jednostki UJ wynajmuja od rektora UJ pomieszczenia. Tak, tak
          wynajmuja za pieniadze i to nie male. To istna glupota, aby jakis wydzial czy
          instytut placil rektorowi uczelni, bo jest rektorem. Na tym tez polegaja
          zarobki rektora. Nie znam takiego drugiego beznadziejnego rozwiazania.
    • Gość: ania Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 07:48
      Ta uczelnia już dawno zeszła na psy!!! Dziwne, że nadal nie mają pieniędzy skoro
      poobcinali studentom wszelkie możliwe dotacje, zapomogi i stypendia, a studenci
      studiów zaocznych płacą coraz większe kwoty. Nie wspominając już o tym jak są
      traktowani studenci przez wykładowców i panie w sekretariatach i dziekanatach.
      Dawniej było to nie do pomyślenia. Na wydanie dyplomu czeka się 3 miesiące albo
      więcej a wpłacone za dyplom pieniądze procentują pewnie na koncie uczelni, bo
      niby dlaczego to tak długo trwa? Nikt nie szanuje czasu studenta. Zupełne
      przeciwieństwo zachodnich uczelni! Na pewnym kierunku studenci czekali na
      wydanie odpisu po angielsku prawie rok. Poprostu bez komentarza.
      • apolinary.polek Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów 10.10.06, 12:06
        Aniu, ja skończyłem studia 3 letnie uzupełniające, o czym dowiedziałem się już
        po obronie, pół roku temu (dyplom dostałem dopiero w zeszłym tygodniu, na
        angielskojęzyczny odpis czekam nadal). Wcześniej miały to być studia 2,5 letnie
        - i na takie zdawałem. Oczywiście stypendium naukowe pobierałem tylko 2,5 roku,
        kazano mi też wcześniej się obronić.

Jest prawie połowa października. Wyników rozmów na studia doktorankie jeszcze
        nie ma...

Ale ktoś ich w końcu pozwie do sądu i wyjdzie kilka spraw. Kwestia czasu.
        • Gość: zzz Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: 62.121.132.* 10.10.06, 14:23
          Na naszej kochanej uczelni uwielbiaja zmieniac zasady gry w trakcie gry.Wybralem kierunek stodiow na wydziale nauk politycznych ze wzgledu na pewna specjalizacje,o ktorej to dowiedzialem sie z oferty studiow.Specjalizacja zostala zamknieta w zeszlym roku rzekomo ze wzgledu na mala ilosc chetnych(jestem na 3 roku i za rok teoretycznie powinienem rozpoczac specjalizacje),co ciekawe chec uczeszczania na te zajecia wyraza spora grupa osob,ale dydaktycy twierdza,ze jest za pozno na jakiekolwiek zmiany,bo kwestia kadry,organizacji itd...Poza tym chodzily sluchy na temat tworzenia nowych specjalizacji,ale trzeba pamietac,ze to UJ i konkretow brak(jak zwykle zreszta)Smiech na sali buehehehe!!!
      • Gość: Lucusia Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: 212.244.186.* 12.12.06, 15:41
        Sekretariaty działały zawsze tak samo. Można dzieci nimi straszyć. Jednak co do finansów to troche niesprawiedliwe, UJ ma mniej ksy, bo mniej jest przyznawane dla uczelni,a są nakładane dodatkowe opłaty i podatki. Dużo też połyka kampus.
        Co do jakości studiów, to rzeczywiście bywa baaardzo różnie, bo trzeba zachować etety kompletnie nienadającym się do pracy na uczelni ludziom. Ci młodsi, przynajmniej na wielu wydziałach, są już dobierani dokładniej, ale starsi muszą odejśc na emeryturę (a nie mieć pół etatu przedłużanego w nieskończoność).
        Fakt, sa też wydziały, gdzie się różne cuda zdarzają - najlepszym przykładem są różne instytuty Wydz. Filozoficznego, ale może i tam się w końcu coś zmieni. I zaczną się obowiązkowe badania pracowników nie tylko fizyczne ale i psychiczne.;)
    • Gość: ery Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: 83.175.180.* 10.10.06, 07:53
      na prawo powinni przyjąć nawet kilkadziesiąt tysięcy studentów a zajęcia i
      wykłady można prowadzić na Błoniach lub stadionach
      wyposażyć tylko studentów w wędkarskie krzesełka składane brezentowe za 15 zł
      sztuka i to cały nakład finansowy na lata
      a student prawa tylko słucha , nie robi doświadczeń w kosztownych pracowniach
      itd tak jak na innych kierunkach
      a czesne wyśrubować
      teraz jak ogłaszają konkursy na stanowiska dyrektorskie to wymagaja
      wykształcenia prawnik , ekonomista i dopiero na 3 miejscu branżowe
      warto więc studiować prawo aby w życiu nie nabijano Cię w butelkę bo kariery
      prawnicze robi niewielu
      czysty zysk
    • Gość: Pawel Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.admin.pk.edu.pl 10.10.06, 08:38
      Budowa Auditorium Maximum byla wspolfinansowana ze srodkow UE a na inwestycjach
      tak finansowanych zarabiac nie mozna, wiec jak UJ to rozlicza? Moze ma kolejna
      sprytna w ksiegowoscia, jak ta, ktora zdefraudowala kilkaset tysiecy?? Domyslam
      sie, ze we wniosku o dofinansowanie napisali, ze aule AM beda sluzyc studentom:)
      • Gość: prawnikdlastudenta jak rozmawiać z uczelnią IP: *.menis.gov.pl 10.10.06, 08:54
        wpiszcie sobie miejsce wykładu do umowy z uczelnią
        www.psrp.org.pl/?sub=artykul&id_aktualnosci=1028
        prawnikdlastudenta@gazeta.pl
    • Gość: bbb Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.su.krakow.pl 10.10.06, 08:59
      W ogóle to Auditorium to poroniona koncepcja. Olbrzymia sala na ponad 1000 osob
      - za duza na wyklady i mniejsze sympozja. A jednoczesnie nie nadaje sie na
      wieksze kongresy bo malo przestrzeni komunikacyjnej, mniejszych salek na
      spotkania satelitarne i porzadnego parkingu. Duza sale co przawda mozna dzielic
      na pol ale wtedy wychodzi jak kretynsko jest zaprojektowana - malutki ekran
      wiszacy NAD miejscem dla mowcy, slabo widzialny z bokow sali. Na ostatniej
      konferencji na ktorej tam bylem, mowcy wchodzili na polowe schodow zeby widziec
      ekran. Do tego bardzo ciasne wyjscie na dole - jesli ludzie jednoczesnie wchodza
      i wychodza robi sie niemilosierny scisk.
      Innymi slowy - dowiedziec sie kto to projektowal i trzymac go z dala od deski
      kreslarskiej (a raczej komputera).
      • Gość: Lucusia Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: 212.244.186.* 12.12.06, 15:44
        AM ma kilka mniejszy sal wykładowych. Konferencyjnych nie znam, nic o nich nie wiem, ale raczej być takich nie powinno.To nie jest centrum kongresowe, tylko zespół sal wykładowych.
    • jarema6 Auditorium Maximum UJ nie dla studentów 10.10.06, 09:16
      Dochodowy na UJ jest tylko bratniak z Mużańskim, który rektora i cały zmurszały
      senacik uczelni ma w kieszeni i robi na tym kokosy. Przydało by się otworzyć
      okno i przewietrzyć to cuchnące towarzycho
    • Gość: elwu Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 09:24
      Autor ROMAN nie bylby soba, gdyby nie okazal swej wyzszosci yntelygenta wplatajac zlosliwe przytyki pod adresem rolnictwa...
    • Gość: ciekawska Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów, IP: *.ghnet.pl 10.10.06, 11:14
      Wogóle UJ nie jest przyjazny studentow. Z tego co ostatnio słyszałam to w
      dzieją się różne przekręty, np. każą płacić studentom za odbycie praktyk, co
      jest niezgodne z regulaminem i charaketrem studiów. A jeśli idzie o AM to
      ciekawe na co sie dzieje z pieniedzmi z wynajmu tej sali? na pewno nie ida na
      zalegle wynagrodzenia dla pracownikow.
    • Gość: czeszki Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: 62.121.132.* 10.10.06, 11:49
      Nasza ,,kochana" uczelnia juz dawno,dawno temu zeszla na psy-obecnie swoja popularnosc opiera jedynie na historii.Dzieje sie tu niezly dramat,ktory moze przezyc kazdy,kto ma watpliwa przyjemnosc studiowania w naszej szacownej Alma Mater.Brak miejsca w Maximum dla studentow,nawet specjalnie mnie nie zaskoczyl.Podobnie jak uragajace wszelkim standardom zajecia na Krupniczej(jeszcze rok temu) lub fantastyczna akustyka na Al.Mickiewicza 3.3mac tak dalej!!!!!!!!!POZDRO
    • flamengista kiedy UJ się wreszcie nauczy? 10.10.06, 12:47
      że studentami nie wolno pomiatać? Kiedy starzy profesorowie zrozumieją, że sama
      piękna tradycja nie wystarczy?

Jak wybudowano Auditorium Maximum wydawało się że wreszcie będzie normalnie,
      przynajmniej w przypadku studentów prawa (którzy mieli zdecydowanie najgorsze
      warunki). A teraz okazuje się, że Auditorium służy wszystkim, tylko nie studentom.

Moim zdaniem to sprawa dla prokuratury, bo UJ dostał na ten budynek sporą
      dotację z MNiSW nie po to, by tylko organizować tam konferencje. Tam zajęcia
      mieli mieć przede wszystkim studenci.

A obecni licealiści, myślący o studiach przeglądają opinie o UJ i coraz częściej
      wybierają inne uczelnie. Idzie niż, mają spore pole manewru. A niektórzy
      (przynajmniej) nie przywykli, żeby być traktowanym jako zło konieczne...
      • Gość: l Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 14:48
        Co też szanowny kolega opowiada? Studenci prawa mieli owszem fatalne warunki,
        ale na ćwiczeniach i małych wykładach (horrendalna Krupnicza). Jeżeli chodzi o
        duże wykłady, wydział za własne pieniądze zbudował sobie dużą salę audytoryjną
        na Brackiej. Jeżeli zaś chodzi o małe sale - również za własne, niemałe,
        pieniądze remontuje budynek na Olszewskiego.
        Audytorium Maximum było budowane jako centrum konferencyjne i tak też jest
        wykorzystywane.
        • Gość: Jasiu student Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.kkibci.pl 10.10.06, 15:17
          Sala na Brackiej to pikus przy Audytorium.
          • Gość: l Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 15:36
            No i co z tego?
            Tak Ci zależy, żeby mieć wykłady w AudMax?
            • flamengista jedna sala na Brackiej... 10.10.06, 15:49
              to trochę mało, bo potrzeby były o wiele większe. Z Krupniczej UJ wyprowadza się
              już od lat (ponoć kamienica nie należy do uczelni), ale ciągle są tam zajęcia -
              widocznie nie ma innego pomysłu.

Po to budowano AM, żeby wykłady dla dużej ilości studentów tam się właśnie
              odbywały. Wykłady Zolla idealnie do tych wnętrz pasowały.
        • Gość: sss Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.chello.pl 10.10.06, 15:57
          A byłeś kiedyś na wykładzie np. z logiki, czy historii prawa na Brackiej? Ja w
          zeszłym roku byłam (zanim udostępnili AM). Biwakowaliśmy na schodach, katedrze,
          dosłownie na całej podłodze. Ta sala jest duża, ale ZA MAŁA, dla studentów
          prawa, których jest ponad 1000 (dzienni + zaoczni) na jednym roku. Co więcej na
          niektóre wykłady przychodzi więcej niż jeden rocznik... Jak uczelnia nie ma
          takich sal żeby wszystkich zmieścić, niech nie przyjmuje tylu studentów, bo to
          jest oszukiwanie ludzi. Jeśli już przyjęli tylu studentów to niech udostępnią
          swoje największe sale. Proste.
          Wczoraj nie byłam na wykładzie z karnego, bo po prostu się nie zmieściłam. Nie
          było nawet miejsc stojących. Do braku siedzących już dawno przywykłam. Podobnie
          było na wykładzie z prawa monopolowego w zeszłym tygodniu - tylko ja zostałam,
          jako delegacja, bo koledzy nie mieli nawet gdzie stanąć, a mnie wywalczyli
          jedno miejsce. Tak wygląda nasze prawo do edukacji.
          Nie chcę nawet wspominać o dostępie do ćwiczeń bo cała się trzęsę na
          wspomnienie scen które się wczoraj rozegrały w budynku na Olszewskiego 2:(
          Dzisiaj mam jeszcze bój o ćwiczenia z dwoch innych przedmiotów. Ciekawe czy uda
          mi się zapisać na ćwiczenia od 18.30 - 20:)
          Zanim zaczniesz się wymądrzać pomyśl chwilę, albo rusz tyłek na wykłady
          geniuszu. Tak BTW są one otwarte i każdy może się na nich pojawić.
          • Gość: l Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 16:24
            To trzeba zrobić odpowiednio więcej grup wykładowych albo wybudować (wynająć?)
            odpowiednią salę dostosowaną do potrzeb studentów. Gdyby ten wykład odbywał się
            w AudMax i musiałabyś tam najpierw dojść, potem czekać 15 minut na oddanie
            płaszcza w szatni a potem jeszcze 45 na odebranie z powrotem, Twój entuzjazm do
            tego poronionego budynku by nieco zmalał.
            • Gość: sss Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.chello.pl 10.10.06, 21:52
              Człowieku! Mnie nie chodzi o AMax - wiem jak tam jest z szatnią - miałam tam
              zajęcia przez cały poprzedni rok. Skutecznie unikałam szatni, albo
              przychodziłam trochę wcześniej i szybko wybiegałam z wykładu. Najgorsze tłumy
              były na początku. Później każdy kto mógł unikał szatni więc nawet nie było tak
              najgorzej i mogłam zostawiać swój płaszcz. I na Bracką też mam bliżej:)
              Mnie chodzi tylko i wyłącznie o to żebym miała gdzie usiąść na wykładzie. W
              przypadku ważnych i popularnych wykładów na prawie problem załatwia tylko duża
              aula w AMaxie (nawet jej połowa czasem jest za mała). Wiem o czym piszę, bo
              miałam zajęcia we wszystkich większych pomieszczeniach (Bracka, Novum i
              AudiMax). I teksty typu "AMax wybudowano właśnie na sympozja" wcale mnie nie
              przekonują bo UJ jest instytucją EDUKACYJNĄ. Co więcej, dobrze pamiętam z jaką
              dumą władze uczelni oddawały ten budynek, który miał w końcu rozwiązać problemy
              logistyczne, przede wszystkim na WPiA. Nie miałabym nic przeciwko temu żeby
              były np. dwie grupy wykładowe do wyboru (mogłabym łatwiej rozplanować grafik -
              teraz często muszę wybierać na który wykład wolę chodzić, bo się często
              pokrywają), ale nie wiem czy to jest takie proste. Profesor Zoll musiałby
              prowadzić dwa takie same wykłady w tygodniu, bo np. gdyby jeden prowadził Zoll,
              a drugi ktoś inny to i tak wszyscy studenci wylądowaliby na wykładzie Zolla,
              albo chodziliby na oba (tak jest na wykładach z pr. cywilnego (rzekomo mamy dwa
              do wyboru):)
              • Gość: l Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.gemini.net.pl 11.10.06, 17:31
                Nie wiem skąd u Ciebie taka agresja pod moim adresem, skoro się zasadniczo
                zgadzamy. Jedyne o co mi chodzi to to, że AudMax z powodu błędów projektowych
                (?) niezbyt się nadaje na zwykłe wykłady studentów. Nie ma też między nami co
                do tego sporu, że psim obowiązkiem UJ jest zapewnienie studentom godziwych
                warunków na wykładzie i że taki np. Zoll na podobne traktowanie nie zasługuje.
                Nie zmienia to jednak faktu, że z dotacji centralnej UJ nawet na minimalne
                płace by nie miał, co dopiero badania i rozwój, więc musi zarabiać sam, na
                przykład czerpiąc zyski z centrum konferencyjnego.
                • Gość: co tam Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 21:33

Wyrzucic musiola !!!!!
        • piqus Re: kiedy UJ się wreszcie nauczy? 12.09.07, 00:33
          Sala na Brackiej jest średnia a nie duża ciekawe jak tam upchniesz Cywila I lub
          Karne... chyba że w 3 ratach. Jedyna szansa na cywilizowane warunki to Maximum i
          nie ma alternatywy. Przeczytaj sobie dokumenty do wniosku o dofinansowanie
          Maximum ze środków UE ... jak byk jest napisane "dodatkowo" konferencje itp.
          czyli głównie cele edukacyjne uczelni i na to poszły też dotacje z MEN ciekawe
          jak się bedzie uczelnia tłumaczyć jak wreszcie zostanie złożony wniosek do NiK
          do którego przymierza sie podobno samorząd studentów.
    • Gość: a Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.psych.cm-uj.krakow.pl 10.10.06, 13:04
      Naturalnie, że studenci w ogóle nie powinni mieć dostępu do Auditorium Maximum.
      To powinno być tylko centrum kongresowe. Taki jest interes UJ i Krakowa.
      • Gość: nikt Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.06, 13:17
        wpadnijcie na inne wyklady, w sali 52 w collegium novum, dowolne zajecia z prawa
        ustrojowego unii europejskiej, itp

niekompetencja sekretariatow siega szczytu,

moze jakis z gory powinien cos ztym zrobic, nieprzekonuja mnie stwierdzenia w
        stylu: spokojnie to pazdziernik pozniej nikt i tak niebedzie chodzil, i co z
        tego !!!!??? nikt niebedize chodzil bo sie ludziom odechciewa takiego
        studiowania, gdzie trzeba kleczec na podlodze 2 hr

• Gość: BB Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 19:44
        TO IRONIA CZY GŁUPOTA Z TWOJEJ STRONY???
    • Gość: 222 Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.06, 13:19
      wklejmy liste osob odpowiedzialnych za warunki w jakich studiujemy placac kilka
      tys zl za studia itp ?

www.law.uj.edu.pl/index.php?strona=wladze
      Dziekan:
      Prof. dr hab. Tadeusz Włudyka
      przyjmuje strony:

* poniedziałek l3.00 - l4.00
      * środa l2.00 - l3.00

Dziekan Wydziału nie rozpatruje spraw studenckich.

Prodziekan ds. studiów prawniczych:
      Prof. dr hab. Józef Wójcikiewicz
      przyjmuje strony:

* wtorek 13.00 - l5.00
      * środa l1.00 - l3.00

Prodziekan ds. studiów administracyjnych:
      Prof. dr hab. Krystyna Chojnicka
      przyjmuje strony:

* środa 12.00 - l4.00
      * czwartek 11.00 - l3.00

Pełnomocnik Dziekana d.s. Socratesa/Erasmusa:
      Dr hab. Janina Błachut, prof. UJ
      przyjmuje strony:

* czwartek 9.30 - l0.30

Kierownik Administracyjny Wydziału:
      mgr Krzysztof Kopacz
      tel. 422-37-42
      422-10-33 wew.1165
      fax 423-11-21

Z-ca Kierownika Administracyjnego Wydziału:
      Elżbieta Burcon
      tel.422-10-33 wew.1505
      tel.430-14-66

oczywiscie szanujemy ich
    • Gość: l ale bzdury... IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 14:43
      Audytorium Maximum w ogóle się nie nadaje na miejsce wykłądów dla dużych grup
      studentów, choćby dlatego, że przepustowość szatni jest zdecydowanie
      niedostateczna. Budując AudMax UJ zafundował sobie centrum konferencyjne
      (skądinąd brzydkie i nieproporcjonalnie drogie) toteż w tym charakterze budynek
      powinien być wykorzystywany i przynosić dochody. Serwowanie opowieści o
      studentach rzekomo strasznie cierpiących przez to, że gmach wykorzystuje się
      zgodnie z jego rzeczywistym przeznaczeniem to tania demagogia.
      • Gość: Student I, sam jestes tani :) IP: *.betanet.pl 10.10.06, 15:37
        Aula ma sluzyc studentom a nie jakims firmom i nabijaniu kasy dla UJ
        • Gość: l Re: I, sam jestes tani :) IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 15:40
          Jeżeli ta "aula" miałaby służyć studentom, trzeba było to wziąć pod uwagę na
          etapie projektu i budowy. Tymczasem za ogromne pieniądze (niewarte tego)
          zbudowano centrum konferencyjne - taka jest prawda.
          PS: Co UJ robi z tą "kasą", Studencie? Czy przypadkiem nie przeznacza jej na
          rozwój i studiowanie dla takich, jak Ty? Bo na pewno nie na wynagrodzenia dla
          pracowników, które są jednymi z niższych w Polsce.
          • Gość: Kajo Re: I, sam jestes tani :) IP: *.ghnet.pl 10.10.06, 15:42
            A jednoczesnie pozbawia mnie zajec w pazdzierniku:) Doskonaly uklad...;]
            • Gość: s Re: I, sam jestes tani :) IP: *.chello.pl 10.10.06, 16:09
              No więc właśnie. "I" sam jest zwykłym demagogiem. Tak jakby fakt, że szatnia za
              mała miał być powodem, żeby tam zajęć nie było. Można powiększyć szatnię, albo
              nie wymagać korzystania z niej (tak jak to jest w innych budynkach bo szatnie
              są wszędzie za małe). Ten tok myślenia prowadzi nas wprost do wniosku, że UJ
              powinien w ogóle zaprzestać działalności edukacyjnej, bo nie ma wystarczających
              szatni.
              Trochę by było szkoda bo wykładowcy rewelacyjni. Oni też zresztą czują się
              świetnie wykładając w takich "przytulnych":) warunkach. Niektórzy mają nawet
              okazję wystąpić na scenie teatru Groteska jak np. profesor Kubas w zeszłym
              tygodniu. A studenci leżą im u nóg:)
              • Gość: l Re: I, sam jestes tani :) IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 16:27
                Nie. To, że przepustowość szatni jest za mała jest powodem do tego, by
                odpowiedzialnym osobom postawić pytanie, jak to jest możliwe. Jak to jest
                możliwe, że gigantycznym kosztem buduje się budynek, opowiada się bajki, że to
                niby dla studentów na wykłady, a potem się okazuje, że budynek owszem, nadaje
                się, ale na centrum konferencyjne.
                Tylko dlaczego do mnie macie pretensje? To ja temu jestem winien? A może
                dlatego, że Wam uświadamiam, jak jesteście manipulowani?
      • flamengista świetny argument 10.10.06, 15:51
        szatnie małe, więc nie ma sensu odbywać tam wykladów. Koniec dyskusji, wątek
        zamknięty;)

A nie należałoby przypadkiem pomyśleć nad zwiększeniem przepustowości szatni i
        przywrócić tam zajęcia?
        • Gość: l Re: świetny argument IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 16:28
          flamengista napisał:

> szatnie małe, więc nie ma sensu odbywać tam wykladów.

Czyżbym napisał coś takiego?

> A nie należałoby przypadkiem pomyśleć nad zwiększeniem przepustowości szatni i
          > przywrócić tam zajęcia?

Owszem. Należałoby. Ale od tego nie ja jestem.
    • Gość: wan Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 15:45
      Wszystko sprowadza sie do tego, że ta uczelnia powinna być prywatna lub
      państwowa ale elitarna. Za naukę na dobrym uniwersytecie powinno się "słono"
      płacić i wtedy oczywiście wymagać.
      UJ od dawna ma fatalną sytuację finansową - zwłaszcza, że nie był przygotowany
      na taką ilość studentów jaka jest obecnie na tej uczelni. Oczywiście poziom na
      większości kierunków został drastycznie zaniżony i dostosowany do masowości.
      Wiele osób tu wypowiadających się chciałoby mieć wszystko za darmo, niby jakim
      prawem?! Dlaczego każdy ma się składać na wykształcenie jakiegoś prawnika,
      który potem nie płacąc podatków (kasa do ręki) "skubie" interesantów za byle
      jaką poradę prawną. Tam już oczywiście nie ma litości. Ale basen na uczelni,
      stypendia, dotacje, znakomite warunki na wykładach należą sie bezpłatnie
      (myślenie jak za komuny. Oczywiście problem ten nie dotyczy tylko parwników -
      to jedynie przykład. Jedyną grupą poszkodowaną są studenci zaoczni, którzy
      płacą, a sa gorzej traktowani niż dzienni.
      A co do sali Auditorium Maximum, to cieszy się takim powodzeniem ponieważ
      Kraków niestety dobrych miejsc na konferencje itp. nadal nie ma. Uczelnia
      idealnie może to teraz wykorzystać.
      • juriusz Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów 10.10.06, 16:54
        >basen na uczelni,
        > stypendia, dotacje, znakomite warunki na wykładach należą sie bezpłatnie

Powodzenia z basenem na UJ, nawet zwykłej salki do pogrania w piłkę się nie da
        załatwić. Opowiadają potem geniusze, że studenci to tylko chleją po parkach, a
        sport ich nie interesuje. Mnie i kilku moich kolegów bardzo interesuje, ale
        dowiedzieliśmy się, że WF przysługiwał nam na I roku studiów i amen. Taka
        dygresja od tematu.

Czy jeżeli życzę sobie miejsce do siedzenia podczas wykładu to są jakieś
        niesamowicie znakomite warunki? Nie zliczę ile razy nie udało mi się wejść na
        wykład, nie zliczę ile razy siedziałem w miejscach tak "znakomitych" jak pod
        biurkiem czy pod ławką kolegi.

Inny problem z salami: w grafikach, które nam dali wypisane jest Maximum, ale
        oczywiście wszystko póki co jest pozmieniane. Naprawdę można się pomylić kiedy
        masz wykład w kółku rolniczym, a kiedy w teatrze. Już nie mówiąc, że ludzie nie
        mogą tego znaleźć i potem przez 20 minut wykładu co chwilę ktoś wchodzi,
        przepraszając, że szukał i dlatego zjawia się tak późno.
    • Gość: stud Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.ists.pl 10.10.06, 17:14
      no ale to jeszcze mozna zrozumiec, w koncu utrzymanie basenu jest drogie,
      zwlaszcza ze prze caly tydzien zajecia wf maja tam studenci ktorzy przeciez za
      niego nie placa. a karnety mozna kupowac na weekend (8 zl za 45 min) wiec chyba
      nie jest tak zle ;-)
    • Gość: AM Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 17:35
      Podobnie jest w Akademii Muzycznej, gdzie wynajmuje się salę koncertową tzw.
      Floriankę, dla zewnętrznych potrzeb, a studentów się tylko "zaszczyca"
      możliwością występów w tej sali. Tak jest kiedy rządzi nie rektor, tylko jakiś
      kanclerz lub inny inżynier, który myśli, że ma pod sobą zakład dochodowo-
      produkcyjny.
    • Gość: Anders Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.chello.pl 10.10.06, 17:48
      odebrać UJ dotacje rządowe, (jak nie umieją nawet udawac ze budowali to dla
      studentów)
      • Gość: l Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.gemini.net.pl 10.10.06, 18:13
        Z chciwości budowali, bo dotacje mieli za duże?
    • Gość: mikołaj koper-nik Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 18:12
      UJ. Niewydolne imperium sektetarek i zakompleksionych, niedożywionych
      pracowników naukowych którzy tylko patrzą żeby chapnąć państwowe pieniądze...
      Sale są dla studentów, bo za każdego studenta UJ dostaje dotacje od Państwa (=
      z naszych podatków). Dość kupczenia czyjąś własnością. To jest
      skandal!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: micho Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 18:15
      SKANDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sprawa nadaje się do
      sądu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Necro spodziewaliśmy się tego już w zeszłym roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 19:29
      Obawialiśmy się, że nie będziemy mieli tam zajęć, ponieważ sale będą wynajmowane
      na konferencje. Dobrze, że dopiero w tym roku. Ale ten Uniwersytet działa
      nielepiej, niż całe miasto. Tak się w Krakowie żyje, tak się studiuje.
      Pozdrawiam
    • czesiekkk Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów 10.10.06, 20:05
      Mnie zastanawia jedno, po co w ogóle przyjmuje się 500 osób na prawo stacjonarne
      i 500 osób na prawo zaoczne, jeżeli są problemy z salami wykładowymi?
    • Gość: studentka Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.chello.pl 10.10.06, 20:20
      Wydział Bezprawia i Braku Administracji
      prestiżowe studia w takich warunkach to tortura.... nie mówiąc juz o tym że nie
      ma miejsc dla nas w grupach ćwiczeniowych.....
    • Gość: eeeee Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.wolfson.cam.ac.uk 10.10.06, 20:44
      jednak nie ma to jak studia w Anglii, dzie studentow nie tylko nie traktuje sie
      jako zlo konieczne ale takze tworzy sie im do nauki najlepsze mozliwe warunki;
      polecam: www.pem.cam.ac.uk/virtual/outside/red_buildings.html
    • Gość: Autor tekstu Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.krakow.agora.pl 10.10.06, 21:18
      witam serdecznie,

cieszę się, że text wywołał tak duży odzew wśród studentów i wykładowców UJ,
      bardzo proszę o przesyłanie mi na maila wszelkich przykładów złego
      funkcjonowania UJ oraz rozgardiaszu administracyjnego i złego traktowania
      studentów,

e-maile (zawierające koniecznie kontaktowy numer komórkowy) proszę wysyłać na
      adres: rafal.romanowski@krakow.agora.pl

będziemy jako Gazeta pisac o tym i walczyć o wasze sprawy,

czekam też na przykłady również z innych uczelni,

pozdrawiam

Rafał Romanowski
      dziennikarz
      Gazeta Wyborcza
      autor textu
      • Gość: l Re: Auditorium Maximum UJ nie dla studentów IP: *.gemini.net.pl 12.10.06, 10:23
        Tylko studentów? A pracowników to już nie? Za trudne? Zbyt śliskie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka