rmichal2 Czy to naprawdę aż tak 23.11.06, 14:50 poważna sprawa żeby tak o niej mówić. Gościu się wygłupił a oburzenie takie jak u słuchaczy pewnego radia z Torunia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek_Waciak BEZ SĘSU... Powinien w imię równouprawnienia IP: *.jmdi.pl 23.11.06, 14:52 wypuścić takie slajdy, na których będą i babki i faceci, aby każdy znalazł coś dla siebie... najlepiej filmik jakiś... Odpowiedz Link Zgłoś
martino Prostackie zachowanie 23.11.06, 14:53 Ten kto takie grube dowcipasy strzela na Uniwersytecie, ten jest prostak od pługa a nie student/naukowiec. I nie chodzi o to czy tam były kobiety czy ich nie było, to prostactwo i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz a oto i prezentacja IP: *.chello.pl 23.11.06, 14:57 www.rkn.uj.edu.pl/index.php?strona=prezentacja nudy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alo Re: a oto i prezentacja IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 23.11.06, 15:03 Za duzo teksy na slajdach, faktycznie nudna prezentacja i zupelnie nie rozumiem po co na koniec ten slajd, jest dosc erotyczny, szczegolnie ta wypieta pupa, zapraszajac do wiadomo jakiej pozycji, bardzo dominujacej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: a oto i prezentacja IP: *.net.autocom.pl 23.11.06, 19:57 Ale ta pupa wypięta jest w drugą stronę? (widać akurat tylko boiodro)? ech, chyba się jakoś niepostrzeżenie zestarzałem... Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: a oto i prezentacja 23.11.06, 15:04 Ładne zgrabne dziewczyny. Nie widzę jakoś tych gołych tyłków, o ktorych wrzeszczą rozhisteryzowane obrończynie politycznej poprawności... Jedno co mogli zrobić prezenterzy do dorzucić zdjęcie polskiego hydraulika (taki sam stopień negliżu), byłoby i coś dla żeńskiej części widowni i założę się, że faceci nie robiliby dymy z tego powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobbick banda hipokrytów (pewnie kiedys beda z nich posly) IP: 212.160.172.* 23.11.06, 15:50 to zabawne: rozebrane panienki są OK (tylko Martyna brzydka i mściwa), ale rysunek przy artykule juz wulgarny i obraźliwy cytuje: "zamieszczona przy artykule karykatura przedstawiająca posiedzenia RKN UJ jest wulgarna i zdecydowanie krzywdząca," Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 14:58 średniowieczni i późniejsi artyści rzeźbili i malowali kobiety rozebrane do naga co dziś jest kanonem sztuki, na ałym świecie co prawda niznano wtedy czgoś takiego jak fotografia i nikt wtedy nie protestował przciwko takim artystom. ciekawe ja było by dziś? jeden z starożytnyh czy też średniowiecznych filozofów powiedział coś takiego:+Nic co ludzkie nie jest mnie obce+ niech zapamiętają to te obuzone te panienki. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_zx Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu 23.11.06, 15:01 Może gdyby na sali byli sami faceci... Chociaż nie wiem. Wydawało mi się, że studenci to elita, ludzie twórczy, na poziomie. Dawniej tak było. Najzdolniejsi, inteligentni i kulturalni byli wzorem dla innych. Byli szanowani i lubiani. Dzisiaj, niestety, nawet na tak renomowanej uczelni jak UJ bryluje jak widać miernota i przeciętniactwo. Wymyśleć coś nowego, nietuzinkowego to wysiłek zbyt wielki dla tych, których "rozrywa" wydrukowana pannienka. Wypisz, wymaluj jak kiedyś te kalendarze na ścianach warsztatów samochodowych, hal produkcyjnych itp. miejsc, gdzie średnia wykształcenia to szkoła zawodowa. Pogratulować baranowi inteligencji, dowcipu, kultury. I znajomości pojęcia: "haki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.e-wro.net.pl 23.11.06, 15:03 Jestem facetem o zdrowych poglądach (czyt. hetero), lubię popatrzeć na dziewczyny ale zastanawiam się że od pewnego czasu już nawet reklamy zabawek dla dzieci emitowane są z długonogimi, wydekoltowanymi panienkami. Od pewnego czasu już nie nie da się niczego zrobić żeby nie było gołej baby. Czy naprawdę marketingowcy uważają że jak ktoś zobaczy w reklamie gołą babę to zaraz poleci do sklepu i kupi coś co mu jest niepotrzebne? A tu niby poważna instytucja jak UJ i pokaz slajdów rodem z internetowych stron XXX. To tylko świadczy o żenującym poczuciu wartości organizatorów i o braku umiejętności zainteresowania słuchaczy wykładem. Rozumiem że wystarczy pokazać parę gołych bab a na koniec powiedzieć że tak w ogóle to rozmawialiśmy np. o historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekielnica1 Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: 83.168.96.* 23.11.06, 15:17 i SMUTNE jest to, że większość "panów" na tym forum nie widzi w tej sytuacji nic niewłąściwego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EdKo Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.devs.futuro.pl 23.11.06, 15:19 a co ma widzieć? Ciało jest ciałem, a jak jeszcze ładnie pokazane, to co w tym zdrożnego? Ludzie zastanówcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teleb "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.aster.pl 23.11.06, 15:05 Kolo powinien przeprosić i spłonąć ze wstydu (w skrucie p.i s.) jak na buraka przystało, a on jeszcze nie widzi problemu! Ja bym nie chciał żeby mi panny wyświetlały gołych chłopców. Poza tym to jednak uprzedmiatawianie, pokazywanie panną gdzie ich miejsce - na zdjęciach na naszych męskich usługach. Totalny brak szacunku. Buractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_zx Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu 23.11.06, 15:09 Facet dorobił na poczekaniu ideologię: przepadły jej projekty, chce się zemścić, jakieś "haki" znaleźć, skrzywdzić go, a on tylko panienki nie do końca rozebrane pokazał... Może to nieślubny Wassermana (mistrza skojarzeń)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasmucony Prymitywni studenci na upadajacym UJ IP: *.proxy.aol.com 23.11.06, 15:08 Ranking uniwersyetow swiatowych; UW - 395 miejsce UJ - 398 miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_zx Re: Prymitywni studenci na upadajacym UJ 23.11.06, 15:10 Ranking mówi sam za siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Prymitywni studenci na upadajacym UJ IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 23.11.06, 15:12 Najlepszych postkomunistyczny establiszment eksportuje za granice, to co sie dziwic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasmucony Re: Prymitywni studenci na upadajacym UJ IP: *.proxy.aol.com 23.11.06, 15:16 Tak, droga Alu. Ja sie nie dziwie. Dziwie sie tylko, ze INNI sie dziwia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Prymitywni studenci na upadajacym UJ IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 23.11.06, 15:44 Drogi Panie, mnie juz niewiele moze zadziwic... Ala (przeznaczona na eksport). pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasmucony Re: Prymitywni studenci na upadajacym UJ IP: *.proxy.aol.com 23.11.06, 15:52 Droga Alu, byle szybciej z tym eksportem! Ja juz od 20 lat zyje poza krajem. Klaniam sie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mecenas "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.ima.pl 23.11.06, 15:14 Jest to typowe molestowanie, Osoby, które nie chciały otglądać tego rodaju produkcji a zostały do tego wbrew swej woli zmuszone powinny wystąpić do sądu o poważne finansowe odszkodowanie. Każdy nawet średnio zdolny prawnik talą sprawę wygra. Rekompensować będą musieli ci, którzy czynu zabronionego prawem się dopuscili, ci którzy naa to nie reagowali lub nawet organizatorzy takiej imprezy. Chyba byli ubezpieczeni od odpowiedzialności cywilnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealistka Re: "Seksisci na UJ" - urazone studentki protestu IP: *.v-lo.krakow.pl 23.11.06, 15:20 obawiam sie ze to moze byc to nieudana afera... pan redaktor szuka chyba poklasku... ciekawe co na to zainteresowani?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.20.54.194.generacja.pl 23.11.06, 19:08 Masz na myśli, mecenasie, zadośćuczynienie? Bo do odszkodowania potrzebna jest szkoda - a nie wiem, jak tu mówić o szkodzie, że o jej wyliczeniu nie wspomnę. Prędzej już krzywda by w grę wchodziła, stąd zadośćuczynienie. Choć nie wydaje mi się, by istniała podstawa do żądania nawet zadośćuczynienia. Pewnie nie jestem nawet średnio zdolnym prawnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_trzeciej_strony Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 09:40 Czy wobec tego, kiedy moje koleżanki z pracy prezentują sobie wzajemnie nową bieliznę podczas, gdy ja jestem w tym samym pomieszczeniu to też mogę wnieść powództwo cywilne o molestowanie? Czy też może mogę tak zrobić tylko w przypadku bielizny koronkowej, a w przypadku bardziej "sportowej" już nie, bo nieerotyczna? A czy mogę wnieść powództwo nie z tytułu molestowania, bo powiedzmy, że jako samcowi mi to nie przeszkadza, a z tytułu takiego, że nagminnie przy tym dziamgoczą uniemożliwiając mi efektywną pracę? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cara Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.user.ono.com 25.11.06, 16:06 możesz Odpowiedz Link Zgłoś
ordw9 niesmaczne 23.11.06, 15:17 Dla mnie to nie jest jakiś wielki seksistowski problem, tylko najzwyczajniej niesmaczne, co innego można pokazywać wśród kumpli, a co innego oficjalnie, trzeba mieć trochę wyczucia smaku. Z drugiej strony, pokazując na końcu prezentacji coś innego wesołego, mógłby się ktoś inny przyczepić: a że narusza uczucia religijne, a że rasistowskie itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piekielnica1 Re: niesmaczne IP: 83.168.96.* 23.11.06, 15:22 ordw9 napisał: > Dla mnie to nie jest jakiś wielki seksistowski problem, tylko najzwyczajniej > niesmaczne, co innego można pokazywać wśród kumpli, a co innego oficjalnie, > trzeba mieć trochę wyczucia smaku. a dla mnie twoja postawa to co najmniej hipokryzja, szkoda, że nie widzisz w tym postępku upokorzenia co najmniej połowy ludzkości. Tej bez fiuta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 ojejku... IP: *.net.autocom.pl 23.11.06, 20:05 Ty to musisz mieć ciężkie życie, jak Cię upokarza praktycznie każde wyjście na ulicę (no wiesz, te reklamy ciuchów, kosmetyków, akcesoriów komputerowych i czego tam jeszcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ztr "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.ols.vectranet.pl 23.11.06, 15:22 To żenada. Jeżeli te zdjęcia miały służyć konkretnemu celowi (a służyły - z tego co mówił jeden z "winnych"), to nie rozumiem zamieszania. Rozebrane kobiety to nie zło, to piękno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasmucony do ztr IP: *.proxy.aol.com 23.11.06, 15:26 >Rozebrane kobiety to nie zło, to piękno! - Owszem! - w dzielnicy czerwonych latarn. Uniwersytety z natury nie maja wiele wspolnego z burdelami. Chyba ze chodzi o Polske. Wtedy ta granica sie zaciera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:47 Nie interesują mnie powody, dla których ktoś się zbulwersował (zazdrość bo coś tam nie zostało przyjęte..), lecz fakt, że gość, który przygotował prezentację nie wykazuje się swoją wiedzą naukową, czy swoją kreatywnością do przedstawienia - nwet nudnego tematu, tylko stara się odwrócić uwagę swojej niedoskonałości na inny "tor".. A pokazywanie panienek - jako przerywnik, czy też zakończenie - to brak taktu. I brak intelektu, by znaleźć inny sposób na oderwanie słuchaczy od nudnej prezentacji. Nie stać było gościa na przygotowanie ciekawej prezentacji - to sobie posiedział na internecie i poszukał gołych panienek.. a może pooglądał filmiki.. i się zastanawiał czy pokazać tylko fotki, czy puścić coś na "żywo" - o tu by było ciekawiej.. i pewnie też by wszyscy mu przyklaskali i poklepali po plecach - "ale fajny gość jesteś".. i potem też pewnie byłyby głosy, że "na prestiżowych wykładach profesorowie tez robią przerywniki i puszczają erotyczne filmiki.." - o kim my tu w ogóle piszemy?!! O środowisku naukowym, czy o chłopakach z podwórka? A wyluzowanie się i dystans do całej sytuacji proszę stosować u siebie w domu i dla swoich dzieci - a nie na uczelni, gdzie nauka zostaje zastąpiona prostactwem i nieuctwem! Jak zechcę - pooglądam sobie gołe panny w gazecie, na internecie, w lokalu, czy też w domu, ale to mój wybór. Natomiast nie musi mi ktoś tego narzucać na uczelni, gdzie idę studiować - oczywiście wyjątek stanowią studia (wykład, prezentacja) nad tematem gołych panienek - tu wszystko jest prawie dozwolone i nie powinno być wzburzenia pokazywaniem nawet filmików.. gdyz to by było na temat.. Ktoś pisał o "przerywnikach".. żeby oderwać się od nudnego tematu - po co idziesz na nudę, po co tego słuchasz i czy myślisz, że jak zobaczysz przerywnik to skupisz uwagę na prezentacji? Po przerywniku? Przerywnik powinien byc zastosowany i może, ale gdy ktoś robi to z taktem i intelektem, a nie po to by "coś" zrobić.. Chłopak nie dorósł do tego by zrobić tą prezentację. Słusznie ktoś wyżej napisał, że może kiedyś dorośnie - czego mu życzę, ale na razie niech zajmie się gołymi panienkami w internecie, a nie nauką.. bo w chwili obecnej to wydaje mi się, że większy sukces osiągnie w branży erotycznej.. A tłumaczenie się rady.. smutne, może czas na zmiany w radzie?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zasmucony Panie Jacku - chyle czola i zalecam emigracje IP: *.proxy.aol.com 23.11.06, 15:55 Za madry Pan jest na ten chamski kraj. Nie przezyje Pan w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrzejszy Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.chello.pl 23.11.06, 15:23 Żenujący komentarz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aut-orka Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.autocom.pl 23.11.06, 15:24 zarty z gwaltu czy tez mowienie o przestepstwach seksualnych jako o tych najprzyjemniejszych, to na uj normalne nic dziwnego ze studenci dopasowuja sie poziomem do wykladowcow, tylko szkoda ze do tych najprymitywniejszych:D zachowanie i pozniejsze tlumaczenie sie chlopcow z rkn-u ZENUJACE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jontek Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: 216.223.64.* 23.11.06, 15:28 Gość portalu: aut-orka napisał(a): > zarty z gwaltu czy tez mowienie o przestepstwach seksualnych jako o tych > najprzyjemniejszych, to na uj normalne > nic dziwnego ze studenci dopasowuja sie poziomem do wykladowcow, tylko szkoda > ze do tych najprymitywniejszych:D > zachowanie i pozniejsze tlumaczenie sie chlopcow z rkn-u ZENUJACE!!!! Jak by baby znaly swoje miejsce przy garach, dzieciach, praniu, zmywaniu i zaspakajaniu chlopa,to by na uniwersyteta nie chodzily , zycie by bylo normalne i sprawy by niebylo.Babom sie szkol zachcialo i problemy robiom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jontek Re:. "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: 216.223.64.* 23.11.06, 15:29 Gość portalu: aut-orka napisał(a): > zarty z gwaltu czy tez mowienie o przestepstwach seksualnych jako o tych > najprzyjemniejszych, to na uj normalne > nic dziwnego ze studenci dopasowuja sie poziomem do wykladowcow, tylko szkoda > ze do tych najprymitywniejszych:D > zachowanie i pozniejsze tlumaczenie sie chlopcow z rkn-u ZENUJACE!!!! Jak by baby znaly swoje miejsce przy garach, dzieciach, praniu, zmywaniu i zaspakajaniu chlopa,to by na uniwersyteta nie chodzily , zycie by bylo normalne i sprawy by niebylo.Babom sie szkol zachcialo i problemy robiom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystian "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.aster.pl 23.11.06, 15:27 Pani Martyno ma pani moje 100% poparcie, dziekuje za glos oburzenia. Jesli czyms "zabawnym" jest wyswietlanie oblesnych zdjec kobiet, to czemu nie wyswietlono rownie oblesnych zdjec mezczyzn? Takie przedmiotowe traktowanie kobiet jest ponizajace zarowno dla mezczyzn jak i dla kobiet. Mam dosc wulgarnych zdjec rozebranych kobiet na bilbordach, ktorymi jestesmy atakowani codziennie na ulicah naszych miast. Tym bardziej oburzajacym wydaje sie byc pokazywanie tego typu zdjec, jako "atrakcji" na Uniwersytecie. Cala ta sytuacja chyba jest malo smieszna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrzejszy Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.chello.pl 23.11.06, 15:28 Jasne - koło naukowe chłopaczków, a ci to dopiero mają kompleksy, że muszą sobie stringi pooglądać na ścianie!!! Kto tu ma kompleksy?... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Wierzący sami sobie utną 23.11.06, 17:10 Szóste przykazanie: Nie cudzołóż! "Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła" (Mt 5, 28-30). -- Frant - satyra i krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haahaa Na następnym zebraniu pokaz "unisex" IP: 193.151.115.* 23.11.06, 17:17 Niech następnym razem dorzucą do slajdów z panienkami paru gejów i wszyscy będą zadowoleni. Też mi wielka obraza moralności, że pare pupci wyświetlili ;) Odpowiedz Link Zgłoś
autenty Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! 23.11.06, 17:27 Gość portalu: haahaa napisał(a): > Niech następnym razem dorzucą do slajdów z panienkami paru gejów i wszyscy będą > zadowoleni. Też mi wielka obraza moralności, że pare pupci wyświetlili ;) Oczywiscie, gdyby byli pokazani tez mezczyzni w neglizu wszystko byloby ok. Tylko dlaczego od razu geje? Heterycy tez, zeby sobie dziewczyny poogladaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haahaa Re: Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! IP: 193.151.115.* 23.11.06, 17:37 > Oczywiscie, gdyby byli pokazani tez mezczyzni w neglizu wszystko byloby ok. > Tylko dlaczego od razu geje? Heterycy tez, zeby sobie dziewczyny poogladaly. Pewnie, tylko nie słyszałem by heterycy się zbyt często rozbierali. Gejów łatwiej znaleźć gołych, a fizjonomia prawie taka sama ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haahaa Re: Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! IP: 193.151.115.* 23.11.06, 17:41 tzn. chodzi mi o to, że nie spotyka się często, by się do zdjęć rozbierali. Bo tak w ogóle, to czasem do mycia i innych różnych czynności to się zdarza (tylko bez pozowania, mamma mia!) i jest to naukowo potwierdzone ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco to nie seksizm - to po prostu dziecinada IP: *.magma-net.pl 23.11.06, 21:32 Niektórzy nie dorośli i jeszcze nie wiedzą, że na wszystko jest odpowiedni czas i miejsce. Smutne, ze był śmiech i brawa: dzieciaczków jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco To nie seksizm - to zwykła dziecinada IP: *.magma-net.pl 23.11.06, 21:36 Niektórzy nie dorośli i jeszcze nie wiedzą, że na wszystko jest odpowiedni czas i miejsce. Smutne, ze był śmiech i brawa, ale jak widać chichot (czy rechot) na widok negliżu świadczy, że niedojrzałych dzieciaczków jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pfff Re: To nie seksizm - to zwykła dziecinada IP: *.181.219.81.magma-net.pl 23.11.06, 22:41 Nie widze w tym nic niedojrzałego, że ludzie się śmieją gdy po nudnej prezentacji nagle pojawia się slajd z dwoma kobietami w erotycznej bieliźnie z podpisem "Podobało się". Wręcz przeciwnie, także by mnie to rozbawiło, choć uważam się za dojrzałego (być może błędnie jak widać). Ale zgadzam się, że było to dosyć nieprzemyślane jeżeli wiedzieli (a na pewno wiedzieli), że będą tam kobiety. Co nie zmienia faktu, że są gorsze problemy na tym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: altamirahome Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 07:50 jeszcze jeden obrót koła, i po męczącej dyskusji naukowej w mieszanym gronie panowie zaczną mrugać do siebie, uśmiechać się i dla rozluźnienia atmosfery rozładują się pojedyńczo lub w kilku na damę, śmiechy, oklaski.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-yama Fakty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 09:50 Na tym forum roi się od głupawych komentarzy wyolbrzymiających sytuację a jakoś większość nie zadaje sobie trudu by zobaczyć co było przedmiotem sporu. www.rkn.uj.edu.pl/download/sonda_SKN(projekt).pdf Jak widać nie jest to aż tak obsceniczne jak to niektórzy ukazują. Po prostu zwykły żart. Ludzie! Nie róbcie z Polski moherlandu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Jakby byli Chippendales to tez była by dziecinada IP: *.magma-net.pl 24.11.06, 09:42 Pfff - mi nie chodzi o to, ze to rozebrane panie. Panowie też byliby nie na miejscu. Natomiast jak zestawię dwa fragmenty: "nic niedojrzałego, że _ludzie_ się śmieją" i "nieprzemyślane jeżeli wiedzieli (...), że będą tam _kobiety_" to zastanawiam sie czy nie jest seksistowska Twoja wypowiedź ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Jakby byli Chippendales to tez była by dzieci IP: 83.238.72.* 24.11.06, 10:05 Sprawa jest prosta, dziewczyny się obraziły, a chłopcy śmiali. Nie jest to miłe, może to i żart, ale szkoda, że faceci nie roumieją, ze dla nas mało śmieszny. Niech sobie żartują, ale w męskich gronie i na Boga nie na terenie bądź co bądź konserwatywnej UJ! A tak na marginesie do autora pokazu- są sposoby na uatrakcyjnienie pokazów. Radzę też szkolenie z zakresu autoprezentacji. Gołe panienki to świetny pomysł- na zebraniu związku zawodowego maszynistów. Studenci powinni poszczywcić się nieco bardziej wysublimowanym dowcipem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: Jakby byli Chippendales to tez była by dzieci 24.11.06, 10:40 zgadzam sie gdyby np prowadzaca wyswietlila do rozluznienia meskie akty co na to panowie by powiedzieli? Jednym słowem żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_trzeciej_strony Re: Jakby byli Chippendales to tez była by dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 12:14 Chwila, chwila. Przed chwilą widziałem to zdjęcie i ptanie moje brzmi: w którym miejscu te panie były rozebrane? One tak naprawdę nawet bieliznę miały mało erotyczną. Ot, zwykłe jakieś laski. Ale właściwie to nie o to chodzi. Śmiech, czy też uśmiech mój wzbudza pomysł komunikacyjny: nudna prezentacja - wiadomo, że się nie podoba, umieszczenie zdjęć było żartem dobrze pomyślanym i niewulgarnym. A to zawsze okropne, kiedy ktoś nie odróżnia zwykłego humoru sytuacyjnego od autentycznie niestosownego zachowania. Toteż nie oceniałbym tak prędko - najpierw spytałbym o relacje między studentami w ogóle. Gdyby były dobre - szumu nie byłoby żadnego. A już na pewno nie medialny skandal z wielkimi określeniami typu: "seksizm". Coś więc musi leżeć "na rzeczy" znacznie głębiej i na pewno nie zasadza się na samym pojedynczym incydencie z nijakimi zdjęciami. Tym bardziej, że student wyraźnie powiedział, że jeśli jego koleżanka poczuła się urażona - to przeprasza. Co więcej ma zrobić w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cara Re: Jakby byli Chippendales to tez była by dzieci IP: *.user.ono.com 24.11.06, 12:51 Chyba nie rozumiesz, ze niezależnie od relacji między studentami i studentkami NIE WOLNO takich rzeczy robić i już. Mam w pracy towarzystwo mieszane z przewagą kobiet, czasem spotykamy się na zebraniach. Szefową jest kobieta. NIGDY nie przyszło jej do głowy żeby po, najnudniejszym nawet, spotkaniu rzucić fotki roznegliżowanych panów!! A jeśli zrobiłaby coś takiego, zaprotestowałabym tak samo jak zrobiła to Martyna. Bo uczelnia, firma, itp. to nie miejsce na seksualne podteksty!! Na uczelnię studenci i studentki przychodzą żeby się uczyć, taka jest oficjalna wersja i jej się trzymajmy. Jeśli są flirty, sprośne kawały, to w gronie ściśle zainteresowanych osób!! Jeśli jakikolwiek wykładowca dopuszcza się seksualnych aluzji, poniża studentów czy studentki, powinien zostać wyrzucony z uczelni!! Ale żeby tak było trzeba zacząć REAGOWAĆ!! A jeśli nie reaguje się na chamstwo i seksizm w gronie rówieśników, jak reagować na to wobec wykładowców, przełożonych, itp.?? Martyna zareagowała prawidłowo - zobaczyła coś, co ją uraziło jako człowieka i kobietę, coś, co jest nagminne, tolerowane, wręcz uważane za normalne, ba, gloryfikowane!! a co NIE MA PRAWA się zdarzać. I zrobiła to, co powinna - rozpoczęła publiczną dyskusję na temat seksizmu i dyskryminacji kobiet na UJ i nie tylko!! Niestety, wiele osób zamiast się zastanowić nad sednem sprawy zaczęło zastanawiać się, dlaczego kobieta buntuje się przeciwko "prawom natury", które mówią - mężczyzna myśliwy, kobieta mięso!! Na pewno: a) jest brzydka b) ma żal do kolegów c) zazdorści modelkom ze zdjęcia d) jest sfrustrowaną feministką e) jest histeryczką f) chce się zemścić Martyna została zwyzywana od pasztetów, debilek, frustratek, histeryczek, zakwestionowano jej kobiecość, jej zdrowie psychiczne, kwalifikacje, inteligencję, zaproponowano "czyszczenie komina". I to jest OK, to jest słuszne?? A wszystko dlatego, że odważyła się publicznie zwrócić uwagę na problem dyskryminacji i seksizmu!! Bo przecież kobieta nie ma prawa buntować się przeciwko nazywaniu kobiet laskami, cycatkami, dupencjami, suczkami, foczkami, lachonami, itp. Kobieta nie ma prawa oburzać się na kawały o blondynkach. Kobieta nie ma prawa oburzać się na epatowanie golizną kobiet (!!) na każdym kroku. Kobieta nie ma prawa domagać się szacunku dla siebie jako profesjonalistki, człowieka. Nie ma prawa, bo zaraz usłyszy, że nie jest "prawdziwą kobietą". Bo "prawdziwa kobieta" pogłaskałaby pana T. po głowie z czułą wyrozumiałością i skwitowałaby to słodkim uśmiechem i co najwyżej powiedziała "dorośnij". A on klepnąłby ją pieszczotliwie w pośladek i byliby kwita. I byloby fajnie! Ale "niestety", Martyna musiała zareagować. I dzięki temu może kilka osób zastanowi się na przyszłość zanim popełni coś tak kretyńskiego i prostackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz lepperska prezentacja IP: *.cable.mindspring.com 24.11.06, 13:44 Zgadzam sie, ta prezentacja jest godna pana Leppera. Zdziwily mnie opinie na tym forum, ale to czesciowo tlumaczy jak taki prostak mogl tak daleko zajsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_trzeciej_strony Re: Jakby byli Chippendales to tez była by dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 09:29 Zaraz, chwileczkę. Piszesz ironicznie: "kobieta nie ma prawa buntować się przeciwko nazywaniu kobiet laskami, cycatkami, dupencjami, suczkami, foczkami, lachonami, itp. Kobieta nie ma prawa oburzać się na kawały o blondynkach. Kobieta nie ma prawa oburzać się na epatowanie golizną kobiet (!!) na każdym kroku. Kobieta nie ma prawa domagać się szacunku dla siebie jako profesjonalistki, człowieka. Nie ma prawa, bo zaraz usłyszy, że nie jest "prawdziwą kobietą". Bo "prawdziwa kobieta" pogłaskałaby pana T. po głowie z czułą wyrozumiałością i skwitowałaby to słodkim uśmiechem i co najwyżej powiedziała "dorośnij". A on klepnąłby ją pieszczotliwie w pośladek i byliby kwita. I byloby fajnie!" Czy ja coś takiego napisałem? Po drugie: czy widziałaś prezentację i zamieszczone tam zdjęcia? Czy modelki przedstawione na zdjęciach uważasz za roznegliżowane? Inna kwestia: uważam, że zarówno kobieta jak i mężczyzna mają prawo protestować przeciwko czemu im się tylko podoba, bo takie są zasady demokratycznego państwa. Mogą nawet, niczym legendarny Tytus de Zoo krzyczeć: "Precz z przeczem" :) Z tym jedynie, żeprotestowanie przeciwko epatowaniu kobiecym negliżem w reklamach, na plakatach jest (w moim odczuciu) osobliwe, bo: na plakacie znajduje się zdjęcie modelki, która podpisała kontrakt, że wyraża zgodę na to, by jej nagie/półnagie/ćwierćnagie/ubrane ciało widniało na zdjęciu pokazywanym publicznie. Jest to kwestia jej sumienia, jej porfela, jej systemu wartości. Ciało pojedynczej kobiety nie jest przedmiotem odpowiedzialności zbiorowej wszystkich kobiet, o ile to, co się z tym ciałem dzieje nie jest sprzeczne z prawem i z interesem tej konkretnej kobiety. I wreszcie ostatnia sprawa: pomijam kwestię, czy "żart" był udany, czy nie. Rozpatrzyłem go wyłącznie pod kątem zagadnień komunikacji i pod tym kątem (i tylko pod tym!) nie można powiedzieć, by był źle pomyślany. Natomiast grubą przesadą wydaje mi się wszczynanie - jak piszesz - "publicznej debaty" o seksizmie przy okazji w sumie lichej - co tu dużo kryć - i mało znaczącej prezentacji wyświetlonej gdzieś na jakimś studenckim zebranku. Jeśli się walczy - trzeba to robić z głową - jestem pewien, że Martynę stać było na to, żeby swoim kolegom "dołożyć" w taki sposób (przemyślany i skrupulatny), że koledzy o seksizmie i innych tego typu zachowaniach zapomnieliby na długo. Wrzeszcząc publicznie zmusza się stronę przeciwną do jeszcze bardziej zapiekłej obrony swojego stanowiska, choćby nie wiem jak było niesłuszne. Inna sprawa, że czasem z jakichś przyczyn bardzo się chce, żeby było wokół nas głośno... Ale czy tak było w tym wypadku - nie mnie oceniać. Coś nie mogę skończyć - przeczytałem Twój post jeszcze raz i jeszcze jedna uwaga przyszła mi do głowy: W pełni zgadzam się z Tobą w kwestii następujęcej, cytuję: "Bo uczelnia, firma, itp. to nie miejsce na > seksualne podteksty!! Na uczelnię studenci i studentki przychodzą żeby się > uczyć, taka jest oficjalna wersja i jej się trzymajmy. Jeśli są flirty, sprośne > kawały, to w gronie ściśle zainteresowanych osób!! Jeśli jakikolwiek wykładowca > dopuszcza się seksualnych aluzji, poniża studentów czy studentki, powinien > zostać wyrzucony z uczelni!! Ale żeby tak było trzeba zacząć REAGOWAĆ!! > A jeśli nie reaguje się na chamstwo i seksizm w gronie rówieśników, jak reagowa > ć > na to wobec wykładowców, przełożonych, itp.??" Tyle, że - jak napisałem - historię z prezentacją bardzo trudno mi nazwać wybrykiem seksistowskim, jej poziom i - że tak powiem - "siła rażenia" na to raczej nie zasługuje. Jeśli ktokolwiek chce forsować swoje zdanie skutecznie - musi to robić z głową, spokojnie i rzeczowo. Odpowiadając na mój post zrobiłaś mi - tak to odebrałem - dziką awanturę o wszystkie inne posty, których autorem NIE byłem :) Rozumiem wzburzenie, ale to właśnie ono osłabia moć Twoich argumentów. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cara Re: Jakby byli Chippendales to tez była by dzieci IP: *.user.ono.com 25.11.06, 16:06 > Czy ja coś takiego napisałem? Moze faktycznie dałam się ponieść, ale po prostu patrzę z innej perspektywy - osoby, która na własnej skórze przekonała się jak silne są postawy seksistowskie i nie mogę znieść, ze są one lekcewazone. > Po drugie: czy widziałaś prezentację i zamieszczone tam zdjęcia? Czy modelki > przedstawione na zdjęciach uważasz za roznegliżowane? Widziałam i powtarzam, że nie chodzi o stopen roznegliżowania, ale o zasadę. >Odpowiadając na mój post zrobiłaś mi - tak to odebrałem - dziką awanturę o wszystkie inne posty, których autorem NIE byłem :) Jeśli tak to odebrałeś, to przykro mi, poniewaz nie było to moim celem. POzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hjyjyf Re: Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 11:06 no co ty - prawdziwy, szabujacy sie heteryk to sie nie myje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gej-katolik Re: Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! IP: *.eu.org 23.11.06, 19:16 wlasnie - mezczyzni sa o wiele ladniejsi od kobiet - czemu nie bylo ladnych chlopakow w seksownych slipach, lub nawet bez? przeciez cialo jest dzielem Boga - jakze moze kogokolwiek gorszyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squbel Re: Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! IP: *.range217-44.btcentralplus.com 23.11.06, 21:16 1. Negatywne komentarze w tym watku zostaly napisane przez ludzi ktorzy zdjec NIE_WIDZIELI badz przez feminizujace kobiety, badz tez trolli 2. Kazdy kto zdjecia widzial wie ze sa zupelnie niewinne, bardziej "erotyczne" fotki widuje sie na bilbordach na ulicy. 3. Zart w prezentacji mial polegac na zaskakujacym zestawieniu niezwiazanych merytorycznie z praca 2 zdjec pieknych kobiet i dwuznacznosci pytania "Podoba sie?" 4. Blad polegal na tym ze: - zupelnie cenzuralnie odziane panie z ostatniego slajdu kojarza sie odrobinie zbyt erotycznie - student nie docenil coraz bardziej wszechobecnej i obowiazujacej politycznej poprawnosci 5. Nie docenil bo tez szacowne grono ktore uczestniczylo w pokazie skladalo sie ze studentow. To nie profesorowie byli odbiorcami. Adresatem tej prezentacji byla 20 kilku letnia grupa STUDENTOW! 6. Motywy panny MS sa w oczywisty sposob karygodne. Niezaleznie czy byla to chec zemsty, czy tez wlasne kompleksy 7. Donosicieli nalezy pietnowac! 8. Dziennikarz popelnil razacy blad (poziom FAKTu) piszac tak bardzo nieobiektywny material bez sprawdzenia zrodla (czemu do tej pory nie ma linku do prezentacji na glownej stronie?) 9. Pocieszajace sa wyniki ankiety. 60 % zdrowej reakcji mimo manipulacji w tekscie artykulu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cara Re: Seksizm! - nie bylo nagich mezczyzn! IP: *.user.ono.com 24.11.06, 01:26 1. Negatywne komentarze w tym watku zostaly napisane przez ludzi ktorzy zdjec N > IE_WIDZIELI badz przez feminizujace kobiety, badz tez trolli przeprowadziłeś badania na ten temat?? bo skąd wiesz?? aha, sorki TY WIESZ, bo wiesz... > 2. Kazdy kto zdjecia widzial wie ze sa zupelnie niewinne, bardziej "erotyczne" > fotki widuje sie na bilbordach na ulicy. jeśli nie zauważyłes informuję, że nie stopień erotyzmu jest przedmiotem dyskusji, lecz zasadność a raczej bezzasadnosć prezentowania JAKICHKOLWIEK zdjęć tego typu na tym spotkaniu. > 3. Zart w prezentacji mial polegac na zaskakujacym zestawieniu niezwiazanych me > rytorycznie z praca 2 zdjec pieknych kobiet i dwuznacznosci pytania "Podoba sie > ?" "Żart" był głupi, seksistowski, w złym guście. Rozmawiałam dzisiaj z kolegami - 2 Hiszpanów, Meksykanin i Belg. Wszyscy jak jeden mąż stwierdzili, ze na spotkaniu NAUKOWYM na UNIWERSYTECIE taki incydent NIE MA PRAWA się wydarzyć. > 4. Blad polegal na tym ze: > - zupelnie cenzuralnie odziane panie z ostatniego slajdu kojarza sie odrobinie > zbyt erotycznie > - student nie docenil coraz bardziej wszechobecnej i obowiazujacej politycznej > poprawnosci > Nie, błąd polegał na tym, że potraktowano kobiece ciało przedmiotowo, w groni studentów i STUDENTEK ignorując obecność tych drugich jako ludzi, a sprowadzając je do obiektów seksualnych. > 5. Nie docenil bo tez szacowne grono ktore uczestniczylo w pokazie skladalo sie > ze studentow. To nie profesorowie byli odbiorcami. Adresatem tej prezentacji b > yla 20 kilku letnia grupa STUDENTOW! > ODBIORCZYNIAMI BYŁY TEŻ STUDENTKI!!!!!!!!!!!!!!!!!! > 6. Motywy panny MS sa w oczywisty sposob karygodne. Niezaleznie czy byla to che > c zemsty, czy tez wlasne kompleksy Skąd wiesz?? A już wiem - WIESZ > 7. Donosicieli nalezy pietnowac! O przypadkach łamania praw człowieka, dyskryminacji, itp. NALEŻY zawiadamiać jak najszersze grono ludzi i PIĘTNOWAĆ PUBLICZNIE takie zachowania aby je całkowicie wyrugować. > 8. Dziennikarz popelnil razacy blad (poziom FAKTu) piszac tak bardzo nieobiekty > wny material bez sprawdzenia zrodla (czemu do tej pory nie ma linku do prezenta > cji na glownej stronie?) To jest sprawa dziennikarza, nie ma nic wspólnego z meritum ani Martyną. > 9. Pocieszajace sa wyniki ankiety. 60 % zdrowej reakcji mimo manipulacji w teks > cie artykulu. To nie jest pocieszajace, to jest PRZERAŻAJĄCE, ze ludzie usprawiedliwiają a wręcz gloryfikują chamstwo, prostactwo, brak wychowania, zachowania dyskryminacyjne, seksizm, itd. No, ale w zasadzie czego się spodziewać po wyborcach obecnej koalicji rządzacej. W końcu oni są reprezentantami narodu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczona Sprostowanie - do Squbel'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 01:50 Kilka słów sprostowania: 1. Trzeba chyba być idiotą, że by komentować coś, czego się nie widziało... mam rozumieć że znasz to z autopsji...? Na jakiej podstawie stawiasz znak równośći pomiędz negatywną opinią a brakiem znajomości tametu?? Czyli można wywniskować z Twojej opinii, że każdy kto widział preztntację powienien szczerzyć kły w radosnym uśmiechu, jak 5-letni dzieciak który przypadkiem podejrzał kawałek gołej pupy. 2. Pisanie, zę negatywne opinie są dziełem "feminizujących kobiet" jest przykładem ZUPEŁNEJ IGNORANCJI, i , wybacz, niespotykanej wręcz głupoty. Czy jeśli nie zgadzam się na uprzedmiotowienie mojego ciała, oczekuję szacunku i traktowania jak CZŁOWIEKA, a nie obiektu do poogalądania z pianą na pysku(i najlepiej jeszcze pomacania)-muszę być od razu feministką ?? To odwracanie zwyczajne kota ogonem. 3. Mała lekcja tzw. empatii - jak być się poczuł w sutuacji spotkania, na którym dominowałyby kobiety, a na zakończenie zobaczyłbyś "niewinne" zdjęcia facetów w samych slipach dość okrojonych, wyginających d..py i wdzięczących się do obiektywu..., gdy w tym momencie twoje koleżanki zaczełyby na ich widok dwuznacznie śmiać się i żartować..? Czy na pewno byłoby ci do śmiechu...?? 4. Każdy wie, na czym, miał polegać ów żenujący żart, nie musisz tego nikomu tłumaczyć... Chodzi o ZUPEŁNY BRAK WYCZUCIA TAKTU, NIESTOSOWANOŚC I ZWYCZAJNY BRAK KULTURY 5. Czy naprawde uważasz, że 20 letni, dorośli ludzie nie wiedzą co to tzw. "polityczna poprawnośc" jak ją nazywasz, czyli mozna przkazywać im treśc tak marnego poziomu? 6.Wierz mi, uroda czy też jej ewentualny brak nie maja tu nic do rzeczy - czy szanujesz tylko ludzi, którzy odpowiednio wyglądają. Tzn. jeśli kobieta jest atrakcyjna ma się automatycznie zgadzać na przdemiotowe traktowanie..??? 7. Kwestię "donosicielstwa" - czy twoim zdaniem donosicielstwem jest odwaga w wyrażaniu swoich poglądów i odważne przeciwstawianie się publicznemu poniżaniu innych...? Zapewne tak też myslili ci, którzy "nie chcieli donosić" na kolegów symulujących gwałt na koleżance z klasy....znakomita postawa, nie ma co... 8. Wynik ankiety jest smutny i przerażający - tak długo jak będzie panowała społeczna znieczulica pod hasłem "dobrego dowcipu" - tak długo słyszać będziemy o kolejnych przypadkach przemocy wsród coraz młodszych roczników. W końcy przykład idzie z góry, a od przemocy symbolicznej do fizycznej droga bardzo krótka...tylko nie dziwmy sie później kolejnym doniesieniom o rosnącej fali przemocy... Odpowiedz Link Zgłoś
voltri Re: Na następnym zebraniu pokaz "unisex" 23.11.06, 18:26 Ja tez uwazam ze to absolutnie odbiega od standardow!Nie ma znaczenia czystudentki sa ladne, czy brzydkie czy co tam- pokazywanie rozbieranych fotek podczas oficjalnych spotkan NIE MA PRAWA BYTU. Dobrze, ze jest afera. Sama bym taka wywolala gdyby ktos z moich studentow probowal zrobic cos podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mol Re: Na następnym zebraniu pokaz "unisex" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 21:56 zdecydowanie zgadzam sie z tym zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: Na następnym zebraniu pokaz "unisex" 23.11.06, 20:11 Dlaczego gejow? Co wstydzicie sie chlopcy hetero? Chlopcy w krotkich majteczkach, atakujac te studentki nie rozumiecie o co chodzi. Kiedys dorosniecie. Jesli to bylo spotkanie kola naukowego, to takie rzeczy przechodza tylko w najbardziej zacofanych rejonach globu. Proponuje sprobowac cos takiego wyswietlic w Szwecji, Niemczech, UK, lub Norwegii. Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: Wierzący sami sobie utną 23.11.06, 17:28 frant3,jak sobie ręce poobcinam to kto mi wyciągnie karasia,no kto. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Wierzący sami sobie utną 23.11.06, 17:40 Jak to kto - żona! -- Frant - satyra i krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haahaa Re: Wierzący sami sobie utną IP: 193.151.115.* 23.11.06, 17:45 A która by chciała takiego kalekę-idiotę, co sobie członki ciała obcina ;) Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Wierzący sami sobie utną 23.11.06, 18:06 Dlatego nie polecam ścisłego przestrzegania szóstego przykazania (nie cudzołóż). -- Frant - satyra i krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwp link do zdjec, artykul nierzetelny IP: *.com.pl 23.11.06, 18:20 po przeczytaniu arykulu myslalem ze prowadzący pod koniec puscil jakas serie nagich fotek dla rozluźnienia atmosfery... jednak sądząc po slajdach autor artykulu zupelnie odwrocil kota ogonem. nie sądzilem ze o taka drobnostke chodzi... link do pdf. na ostatnim slajdzie jestladna dziewczyna w bieliznie, z erotyka to ma niewiele wspolnego www.rkn.uj.edu.pl/download/sonda_SKN(projekt).pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi [...] IP: *.mercer.com 24.11.06, 00:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Paniom zatem polecam ostatniego Bonda 24.11.06, 11:16 Odkrytego męskiego mięsa jest tam znacznie więcej niż kobiecego. Czasami zbyt dużo odkrytego i wrażliwego na ciosy :/ Jako seksista jestem oburzony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buc Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.promax.media.pl 23.11.06, 21:12 raczej jak ktoś ogląda takie zdjęcia to nie dowód na to, że ma kompleksy, zastanów się 20 razy zanim coś napiszesz młotku ;) pozatym całkiem fajny numer, trzeba na fakcie mieć problemy ze sobą żeby robić zadyme z takiego błachego powodu, jak jest taka antyseksistowska to niech wytacza proces każdemu właścicielowi billboardów na których jest jakakolwiek nagość, paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spirea Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 21:49 Kiepska i nuda musiała być prezentacja, jeśli sam jej autor stwierdza, że dopiero dzięki "rozebranym" slajdom dostali oklaski. Żenada. Jeśli takie podejście mają współcześni przyszli inteligenci, to co się dziwić, że społeczeństwo jest na takim poziomie. Mogliście Panowie trochę pomyśleć i poszukać czegoś innego komicznego niż korzystanie jak pierwsza lepsza agencja reklamowa, byle pokazać rozebrane ciało. Ale widocznie prezentujecie we wszystkim taki niski poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma problem oj ma Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 08:17 Kompleksy to ma ta dziewczyna. Szum wielki o pare cycków, a tu się okazuje że nawet cycków w tej prezentacji nie było. Klasyczny przykład chęci zwrócenia na siebie uwagi, takie zachowanie zawsze się obraca przeciwko danej osobie. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yzek Amatorszyzna! IP: *.cavern.pl 23.11.06, 15:41 Powinien dać na koniec komletnie bezsensowne rysunki penisów, żeby wkurzyć cenzorów i wywołać kontrowersje, co wydaje się dziś jedynym sposobem na to, by publika poderwała dupska z wypierdzianych foteli. Ludzie chcą brudu, rżnięcia piłami spalinowymi, widoku nianiek dźganych igłami przez gejowskich kandydatów na prezydenta, dusicieli kurcząt, uzbrojonych krytyków teatralnych, eksterminujących kozy-mutanty. No dobra, puście muzyczkę. Dobranoc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.171.65.2.crowley.pl 23.11.06, 15:42 stara studentka?? powiem tak:jestem atrakcyjna, co wiecej jestem w zwiazku z fantastycznym chłopakiem (co powinno jeszcze podnosic moje ego),nie mam zadnych kompleksow co do wygladu i .. nie zyczylabyhm sobie ogladac takich zdjec. ewentualnie zgodzilabym sei, pod warunkiem ze byliby tez tam rozneglizowani panowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechnasali Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:44 To widac ze niekoniecznie "taka" jestes a moze masz tylko takie mniemanie o sobie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majofonez Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.centrala.kaczmarski.pl 23.11.06, 15:54 Myślę,że cała ta afera wynika z bladego waszego pojęcia o dorosłości!!co w tym jest strasznego,że dorośli ludzie oglądają takie zdjęcia?Ta cała pruderia i konflikty z tym związane to żenada!! ps.nie zapomnij zgasić światła,jak się będziecie bzykać ze swoim chłopakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 17:50 Dlaczego wy nie potraficie zrozumieć, że tu nie chodzi o pruderię? Tu chodzi o uprzedmiotowienie kobiet, robienie z nich obiektów seksualnych. Kobiety są na sali, ale na chwilę się je wyklucza, panowie mrugają do siebie porozumiewawczo... i co, kobiety mają udawać, że totalny brak szacunku dla osób ich płci jest w porządku? Szkoda, że tak mało kobiet to dostrzega, ale straszak feminizmu działa... w Polsce utarło się, że to coś strasznie dziwnego, głupiego i absurdalnego być feministką (bo przecież żyjemy w najlepszym z możliwych światów, w parlamencie jest 50% kobiet, nikt nie podważa naszych praw...), więc kobiety ochoczo dowalają innym kobietom, byle tylko ktoś ich nie posądził o tę straszną ideologię... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasnejasne Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: 57.66.197.* 23.11.06, 18:59 Uprzedmiotowienie kobiet, robienie z nich obiektow seksualnych? To dziala przeciez w obie strony, tak jakby kobiety nie uprzedmiotowywaly mezczyzn jako obiektow seksualnych/ochroniarzy/sponsorow itd.. tylko ze mezczyzni sa z reguly odwazniejsi i bardziej lubia sie popisywac, do tego stopnia zeby zrobic z siebie kretynow na jakiejs prezentacji. Swoja droga trzebaby zobaczyc ta prezentacje zeby ja komentowac. A na marginesie, imponuja Ci te kobiety ktore juz sa w parlamencie? Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 20:23 Zgadzam sie w 100%, a nawet 200. Niedawno bylam w u pana dziekana wydzialu dobrej uczelni, dodam jeszcze, ze wydzialu w przewadze babskiego. I na scianie w gabinecie bylo zdjecie pani w topless, zdjecie naturalnej wielkosci. Kogo to zdjecie mialo dowartosciowac, wladze wydzialu czy tych niewielu studentow, ktorzy sie tam ksztalca? Dla mnie to bylo bardzo nieeleganckie, w ten sposob pan dziekan mowi swoim studentkom do czego sie nadaja, jak bardzo je szanuje jako kobiety i co w ogole mysli o kobietach. W kontakcie bezposrednim jest to pzremily, szarmancki czlowiek. Nie moiglam tego zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy_świata Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: 62.140.211.* 24.11.06, 11:32 polecam poszukac tych biednych "uprzedmiotowionych" kobiet poza murami uj. zwlaszcza wieczorowa pora w weekend - moze jesli pani ms spedza ten czas w bibliotece to nie zauwaza blond pieknosci w bialych kozaczkach, super mulatek z tipsami koloru teczy itd. one jakos nie czuja sie "uprzedmiotowione" a bycie obiektem seksulanego porzadania bardzo im nawet odpowiada... btw wydekoltowana bluzka na egzaminie na prawko, mini przy trudnej poprawce ustnej - czy to nie to samo co PODOBA SIE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cara Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.user.ono.com 24.11.06, 11:54 czy to nie > to samo co PODOBA SIE? Nie, nie to samo. Te dziewczyny, które WYBIERAJĄ taki styl robią to same, na własną odpowiedzialność. A co do dekoltów i mini na egzaminach uważam to za naganne, jeśli się zdarzają takie sytuacje, odpowiedzialni są przede wszystkim wykładowcy. Na moim kierunku żadnej z dziewczyn - a grupa była w 100% żeńska i miałyśmy wykładowców obojga płci - nie przyszłoby do głowy coś takiego!! Poza tym jakoś nie widzę związku między białymi kozakami, tipsami a traktowaniem kobiety jako kawałka mięcha. Przez jakiś czas nosiłam tipsy, czasem ubiore się w krótką spódniczkę, lubie być opalona, choć nie na solarium, ale nie widzę powodów, dla których przez to miałabym być traktowana jak przedmiot!! A już kompletnie nie dociera do mnie w jaki sposób "blond pieknosci" mają na takie traktowanie zasługiwać tylko dlatego, ze są ładne!!! To jak facet ubierze dopasowane dzinsy i koszulkę mam go traktować od razu jako kawał dupy do przelecenia?? Bo tak się ubrał, to od razu płytki i sam sie uprzedmiotawia?? Paranoja!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konstanty52 Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.adm.uni.wroc.pl 24.11.06, 14:44 Drogie Cara, zniesmaczona i zyta101, chyba szkoda Waszego czasu i nerwów. Problem z tymi "supermacho" polega nie na tym, że są innego zdania, ale na tym, że absolutnie nie rozumieją, co się do nich mówi - ich hierarchia wartości jest zupełnie nieprzystawalna do tej, która - wydawałoby się - powinna być zrozumiała (jeśli już nie akceptowana) dla przeciętnego studenta. Uczę ich od mniej więcej 20 lat i coraz trudniej mi zrozumieć, kto ich wychował. To chyba niemożliwe, żeby aż taka ogromna większość tych wyszczekanych gó..arzy nie miała normalnych matek, ojców i sióstr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.06, 14:59 Oj Panie wykladowco o "gowniarzach" to byly inne artykuly w GW,np. ten: miasta.gazeta.pl/opole/1,35114,3750428.html Nawiasem mowiac jakie to piekne slownictwo ("gowniarze") uzywa starsze pokolenie. Juz chyba teraz wiem dlaczego jestesmy tak zdemoralizowani:D P.S Ach ten Uniwersytet Wroclawski. Ledwie dwa lata temu konczylem ta zacna uczelnie na wydziale matematyki i informatyki:) Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 20:15 Majofonez, spotkanie kola naukowego UJ to nie miejsce na ogladanie takich zdjec. Tu nie chodzi o pruderie. Chcesz chlopcze to ogladaj glupoty, ale w domu. Lub z kolegami w knajpie. Z tego co wiemy to nie byla dyskusja na temat pan w neglizu, spotkanie chyba dotyczylo innego tematu. Wiec tematycznie te fotki nie byly zwiazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.toya.net.pl 23.11.06, 16:11 absolutnie zgadzam sie - to nie był impreza w "remizie" we Psiej Wólce. A studenci nie powinni zachowywac sie jak małoletni kretyni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefer Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.dcs.pl 23.11.06, 16:15 Studentki nie powinny się zachowywać jak pruderyjne 17 tylko poprosić by następnym razem były także zdjęcia roznegliżowanych panów. Brak poczucia humoru powinien być sprawdzany na egzaminach wstępnych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haahaa Zgadzam się IP: 193.151.115.* 23.11.06, 17:22 Ciężko się współpracuje z takimi smutasami. Klapki na oczach i o wszystko się obrażają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ally Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 21:29 śmieszne jak ch.. powinni robić takie pokazy w sejmie Odpowiedz Link Zgłoś
dominiczek20 Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 16:21 jestem tego samego zdania.Czas wreszcie skończyć ze zmuszaniem normalnych kobiet do oglądania gołych babek, jeśli na to nie mają ochoty. Może kobiety w końcu zaczną narzucać wam panowie oglądanie zdjęć roznegliżowanych gości. Bęsdziecie ich podziwiać i wysłuchiwać komentarzy podekscytowanych panienek. Dlaczego wbrew mojej woli narzucają mi konieczność patrzenia na gołe kobiety? Ja jestem normalna i goła babka może we mnie co najwyżej budzić grymas niechęci. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 16:47 Normalna? Wątpie. Normalna popatrzy na nią jak na druga kobietę. Zwróci uwagę na niedociągnięcia urody, oszacuje wyglad negliżu, oceni makijaż itp. itd. Dla normalnej kobiety naga kobieta w ostateczności może być interesująca tak jak zdjęcie krajobrazu. Co innego dla feministki - uwaga traktowanie ciała kobiety "instrumentalnie" lub klerykałki - to samo ale jako naruszenie wstydu. Bycie feministką czy "moherowym beretem" jest jednak odejściem od normalności, a nie normalnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja nie Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.resetnet.pl 23.11.06, 16:46 Gość portalu: ja napisał(a): > powiem tak:jestem atrakcyjna Po zobaczeniu zdjęcia doradzałbym więcej pokory... Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 17:30 stara studentka,jeżeli tak to jesteś rębna, fajnie Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 no to dwie uwagi: IP: *.net.autocom.pl 23.11.06, 18:36 - zakładam, że jesteś konsekwentna i czynnie protestujesz przeciw reklamom na bilbordach (w kilkunastu procentach takich reklam występują niekompletnie ubrane kobiety) - oburzone dziewcze nr. 1 (ta z artykułu) studiuje historię sztuki, ergo zawodowo widuje podobizny roznegliżowanych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jisdhyy Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak IP: *.chello.pl 23.11.06, 20:47 Jak tak Cię gorszą takie zdjęcia to zamykaj oczka, dziewico orleańska... Ciekawe czy oblewasz farbą bilbordy z reklamami bielizny...? Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: Ona musi mieć problem ze sobą, żeby robić tak 23.11.06, 20:57 Chyba nie wiesz kim byla dziewica orleanska. Skad ona przyszla ci do glowy? Doedukuj sie chlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:43 Dla rozlużnienia atmosfery proponuję seks grupowy, wszyscy się odstresują.Widać iż na uczelni fest odbiło komuś pod dekielkiem pod dekielkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
buu68 typowy komentarz polaka 23.11.06, 15:43 i potwierdza tylko, jak bardzo dziewczyny maja racje! czlowieku, z takimi textami blizej ci do putina, niz do cywilizacji. a dziewczynom gratuluje - tak trzymac! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia do mucio (a może macho) IP: 217.96.3.* 23.11.06, 15:45 Tu uroda protestującej nie ma znaczenia. Problem w tym, że w takich slajdach pokazywanych w formalnej sytuacji kobietę traktuje się instrumentalnie - podtekst seksualny jest wykorzystany do przekazania pewnych treści. A siedzące na sali panie? Na pewno czuły się w tej sytuacji zażenowane. Kiedyś była taka dyskusja na temat tego, czy kalendarze z rozebranymi paniami mogą wisieć w gabinetach kierowników, w urzędach miejskich itp. Jest to: 1) w złym guście; 2) stawianie petentek w dwuznacznej żenującej sytuacji. Lubię czasem takie zdjęcia erotyczne (kobiet i mężczyzn), jeśli są pokazywane w odpowiedniej sytuacji i atmosferze - wystarczy czasem zerknąć na prace nadsyłane na konkursy o kobietach. Sama mam dwie takie fotografie wykonane przez moje dwie siostry jeszcze w moich czasach panieńskich - jestem na nich w intrygujących pozach (na jednym bez ubrań i w bieliźnie na drugim). Ale na boga! Oddzielmy życie prywatne, erotyczne od działalności na uczelni czy w innych miejscach publicznych. Summa summarum, nie jestem aż tak brzydka, a jednak też wyraziłabym swoje ubolewanie nad wątpliwym poziomem końcówki takiej prezentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka skandal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 15:55 To skandal,ale w chwili kiedy Jakub Tęsiorowski jest przewodniczącym RKN to wszystko możliwe,może warto zaptać jak się zachowywał podczas wyjazdów do Rosji,wstyd wstyd i jeszcze raz wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka faktycznie, troche nie na miejscu, bo w koncu jako IP: 212.180.111.* 23.11.06, 15:57 kobieta wolalabym zobaczyc panow w bieliznie, a pokazali tylko panie, to ma byc rownouprawnienie ??? a tak na marginesie, podobno duzo studentek dorabia sobie po godzinach....jesli bym tak pracowala, to tez bym sie wystraszyla, bo a noz wsrod tych rozebranych zdjec bedzie moje i wtedy bylby smiech na sali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: 212.185.43.* 23.11.06, 16:03 przykro mi to pisać, ale panom w UJ'ocie pomyliły się chyba audytoria. Niestety, kindersztuba i okazywanie szacunku mocno się zdewaluowały. Można mieć również wątpliwości co do poczucia humoru tych panów. Z przerażeniem myślę o tym, że to jest polska inteligencja. Czy ktoś jeszcze wierzy w jej istnienie? Ponieważ w tekście tego nie przeczytałem pragnę przeprosić urażone Panie i zapewnić, iż nie wszyscy mężczyźni gustują w podobnych żartach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emanuel Czyzo "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestują IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.06, 16:09 Tak, przegramy kazda walke o tradycyjna rodzine, o aborcje, o eutanazje, jesli kobiety nie podniosa sie z ziemi, i jesli my im nie pomozemy sie podniesc. Na czym bazuje pornografia, na czym bazuja czasopisma kobiece, na czym bazuja zboczency i degeneraci? Na obnazonych kobietach! To od was dziewczyny, kobiety i matki, zalezy przyszlosc tego swiata. Podniescie sie z ziemi i wlaczcie do walki o tradycyjna rodzine, do walki o zycie, do walki o godnosc kobiety i matki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 16:23 myslę patrzac na ten swiat ze faceci dopiero zaczynają rozumieć problemy kobiet jak maja własne córki. Potrzebna nam jest wasza współpraca bo same przed gwałtami naszych córek nie obronimy, teraz wyśmiewacie nasze jakiekolwiek formy protestu ale jak wam wasze córki zgwałcą to sobie to przypomnijcie pies przez lata katowany w końcu zagryza swego pana ie dziwcie się ze niby takie nic jak zdjęcie w bieliznie rodzi taka frustrację to tylko kropla która przelewa czarę goryczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: "Seksiści na UJ" - urażone studentki protestu IP: *.n4u.krakow.pl 23.11.06, 16:43 Kiedyś byłabym zaskoczona, że tak mało facetów na forum jest w stanie zrozumieć o co chodzi kobietom w tej sprawie (że np. czują się uprzedmiotowione) ale juz nic nie jest mnie w stanie zdziwić, od kiedy usłyszałam od kolegi że dziewczynka, która w Gdańsku popełniła samobójstwo "wykręciła kolegom z klasy numer" (tym którzy ją zgwałcili) , bo oni to zrobili dla żartu, a teraz mają przez nią przesr...ne życie Nie liczyłabym na zbytnią empatię ze strony facetów na forum, ale władze UJ jednak powinny coś z tym zrobić.Dla mnie brak radykalnych kroków w tej sprawie, to przyzwalanie na seksistowskie traktowanie kobiet. Nie powinno miec miejsca - zwłaszcza wśród wyróżniającej się grupy studentów renomowanej uczelni. A tłumaczenie się, że to jedno zdjęcie na 2 godziny wykładu jest śmieszne. Dlaczego autor pokazu nie potrafi sie poprostu przyznać do błędu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka a gdzie zaginęło tzw. dobre wychowanie? IP: *.toya.net.pl 23.11.06, 16:09 widać co wystaje niektórym z butów (czarnych w szpic)!!! Żałosne i popieram studentki! To dobre może na "kawalerskie wieczory" czy nocne kluby! Odpowiedz Link Zgłoś