Dodaj do ulubionych

Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 01:09
Internauci mają rację. Wszyscy pchają się do Krakowa, zupełnie bez sensu. Za
wszelką cenę chcą tutaj zamieszkać nawet jeśli będą pracować na wolontariacie
(rodzina z daleka wspomoże, bo trzeba osiągnąć sukces - osiąść w Krakowie)
albo za bardzo niskie pensje a to psuje rynek pracy! Krakowianie na tym tracą
i dobrze, że wreszcie ktoś to głośno powiedział.
Obserwuj wątek
    • eeeee1 Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 01:13
      proponuje ranking, ktory koment z w/w byl najlepszy?
      mozna glosowac od 1 (najslabszy) do 10 (najlepszy koment);
      w ocenie nalezy brac pod uwage m.in. elokwencje, ironie, dowcip i ortografie;
      zwyciezca wygrywa bilet do Rawy Mazowieckiej (to nie zart - jest takie miasto!);
      oczywiscie powrotny;

• Gość: zwierzyniecki Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.crowley.pl 23.02.07, 11:29
        proponuje ranking kto z piszacych jest najwiekszym palantem ? Tobie ciolku
        proponuje 10.
        A to jest najlepsze:
        <bilet do Rawy Mazowieckiej (to nie zart - jest takie miasto!)>
        co ty kufa nie powiesz ? juz sie dowiedziales ?
      • Gość: Smok_Wawelski nigdy w Krakowie my - "rdzenni" - nie lubiliśmy IP: *.chello.pl 23.02.07, 20:55
        przyjezdnego buractwa. I żadna gazeta, w której pracują 10-ciomiesięczni
        "krakusi" tego nie zmieni. Radze raczej poszukać powodów naszej niechęci w jej
        obiektach.
        • Gość: Smoczyca Wawelska Re: nigdy w Krakowie my - "rdzenni" - nie lubiliś IP: *.eranet.pl 23.02.07, 21:11
          Gość portalu: Smok_Wawelski napisał(a):

> przyjezdnego buractwa. I żadna gazeta, w której pracują 10-ciomiesięczni
          > "krakusi" tego nie zmieni. Radze raczej poszukać powodów naszej niechęci w jej
          > obiektach.

Popieram Cię!!!!

• Gość: czarnecki [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 23:17
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: Smok_Wawelski [...] IP: *.mofnet.gov.pl 26.02.07, 12:03
    • Gość: Jakub Kudlacz Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.tmcs.net 23.02.07, 01:46
      Ja proponuje wszystkim osobom które narzekają na to młode małżeństwo aby
      troszeczkę pomyśleli zanim zaczną znowu komentować cokolwiek. Kazda osoba ktora
      przyjeżdża do Polski lub Krakowa i zaczyna pracować, nie zabiera nikomu pracy
      zwłaszcza w Krakowie gdzie ona jest. Każdy ekonomista wam powie ze więcej ludzi
      oznacza więcej miejsc pracy dla innych ponieważ każda osoba musi mieć gdzie
      mieszkać, co jeść, gdzie się bawić, gdzie dzieci wysłać do nauki, gdzie pracować
      itd, lista się nie kończy. Ci co piszą na forum pewnie nic w głowach nie maja i
      umieją tylko narzekać na tych co chcą w życiu cios osiągnąć. W Stanach
      Zjednoczonych 50% ludzie nie pracuje w swoim zawodzie a raczej nie robi tego co
      studiowali, to niema znaczenia co kto skończył na studiach a raczej co z tej
      nauki pamięta i jak potrafi użyć w każdym zawodzie. Pamiętajcie żadna praca nie
      gardzi. Wiec głowa do góry i niech więcej ludzi przyjeżdża niech Kraków się
      rozrasta i tętni życiem ponieważ tylko dzięki temu będzie lepiej. To nie jest
      wątek wyssany z palca a raczej fakt który wszyscy powinni sobie uswiadomic jak
      operują wszystkie gospodarki świata. Czy muszę nawet dodać ze więcej ludzi daje
      więcej dochodów dla samorządów miasta i ulepszenie wszystkiego w tym oto mieście.
      • Gość: Tom Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.law.uj.edu.pl 23.02.07, 10:14
        Rada dla dla wszystkich tych co uważają, że Kraków dla Krakusów, Krakowianie
        sami poradzą sobie z rozwojem miasta. A brzmi ona mniej więcej tak (chociaż
        może to nie rada, tylko scenariusz wydarzeń):
        - Krakus otwiera biznes (w celu rozwoju miasta!!!)
        - tym biznesem jest sklep spożywczy na osiedlu (nowym osiedlu)
        - następnie mocą dekretu (oczywiście podjętego przez rodowitych Krakusów!!),
        żaden napływowy element w jego sklepie nie może robić zakupów
        - pół roku później plajta i długi, mieszkanko i samochód na licytację, a sam
        Krakus wyjeżdża za pracą do Londynu, bo w tej dziurze jaką jest Polska nie da
        się normalnie żyć
        Puenta?!
        - Może w końcu Krakus zmądrzeje
    • Gość: asasello_krakow Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.ghnet.pl 23.02.07, 02:28
      Pozdrawiam Anetę i Łukasza. nie przejmujcie się, wierzę, że większość Krakusów
      to nie są takie - za przeproszeniem - buce jak ci wspomniani w artykule...skąd
      się biorą takie kreatury...
      • Gość: OLO I Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.net.autocom.pl 23.02.07, 07:08
        Mogą zostać. Tylko żeby się nauczyli wychodzić "na pole" a nie "na dwór". Trzeba zachowac czystość języka
        • eeeee1 Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 10:15
          6 nad 10 mozliwych.
          • Gość: Konrad Łódź Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:52
            eeeeeee1- ta jedynka to moze przypadkiem nie twoj IQ (eeee1 wyjasninie dla
            ciebie to "IQ" to nie błąd ortograficzny to znaczy teraz uwazaj "iloraz
            inteligecji")
            • eeeee1 Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 24.02.07, 18:17
              inteligecja? rzeczywiscie nie znalem wczesniej
        • Gość: aDam Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: 57.66.195.* 23.02.07, 11:26
          Już się na pewno nauczyli. Inaczej żaden krakus by ich nie zrozumiał. Spróbuj na
          przykład znaleźć fachowca do układania kafelek albo glazury. W Krakowie są sami
          fliziarze i innego słownictwa nie znają...
          • Gość: czereśniaKrakowski Język krakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 17:08
            Krakowska odmiana języka polskiego jest piękna i ją akurat trzeba pięlęgnować
            • Gość: ml Re: Język krakowski IP: 213.134.180.* 26.02.07, 10:00
              na pole to sie chodzi na wsi zeby ziemniaki zbierac ;)
              • Gość: fvk Re: Język krakowski IP: *.chello.pl 26.02.07, 17:00
                A dwór odwiedza się rzadko, jedynie żeby odebrać porcję batogów, gdy ziemniaki
                zgniją nie zebrane.
        • Gość: poiu Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.4-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.02.07, 19:36
          Gość portalu: OLO I napisał(a):

> Mogą zostać. Tylko żeby się nauczyli wychodzić "na pole" a nie "na dwór". Trzeb
          > a zachowac czystość języka

LOL

popieram ;)

I serdeczne pozdrowienia dla wszystkich nowych krakusow i krakusek :)))
    • drgranat Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. 23.02.07, 02:47
      nie czytałem do końca, bo mi się nie chciało.
      Czy strzelili sobie w łeb, jest o tym na końcu?
      • eeeee1 Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 10:16
        8/10
        • Gość: Konrad Łódź Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:49
          Zaczynasz byc monotematyczny. Ludzie nawet z najmniej wyszukanym slownictwem i
          elokwencja maja wiecej do powiedzenia od ciebie.
      • Gość: Konrad Łódź Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 22:44
        Sledze wasze rozwazania. Jestem z lodzi ale czesto przebywam w krakowie i
        powiem ci ze mam ochote wsiasc w Rejmonta i sam napisac zakonczenie tego
        opowiadania. Drgranat z powodu wysokiego poziomu wypowiedzi kolejnych osob nie
        bede sie wypowiadal na twoj temat,bo jak giertych prowokujesz mnie do
        wulgarnych wypowiedzi.
        • Gość: czarnecki Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.07, 23:19
          nie wierz w to, tego nie pisza krakowianie tylko zwykle palanty.
    • Gość: mj_krk Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.chello.pl 23.02.07, 07:47
      Jak widac osoby piszace te komentarze nie odebraly nawet tak "beznadziejnej"
      edukacji jak opisywana dwojka bohaterow artykulu. Pytanie do redakcji, czy jest
      sens reagowac tak powaznie na te glupoty ?
    • Gość: Krakus od pokoleń Życzę jak najlepiej Anecie i Łukaszowi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 07:50
      Dzięki osobom takim jak oni Kraków ma szansę się rozwijać. Bo z takimi osobami
      jak te które tak komentują Kraków szybko stoczy się do poziomu dużej wioski
      (taka np. Zawoja też ma długość 10 km, a ludzie są bardziej otwarci niż
      wspomniani krakowscy internauci). Wstyd mi za Was.
      • prawdawoczykole2 Re BRAWO 23.02.07, 08:03
        TAcy ludzie jak Aneta i Lukasz kreuja to miasto. Nieudacznik i tak nie znajdzie
        pracy nic mu nie pomoze to ze urodzil sie w Krakowie. Co ma piernik do wiatraka
        to nie wiatraka to nie wiem, ale wiem ze nalezy sie cieszyc ze mlodzi kreatywni
        przyjezdzaja do nas, bo takto zalala by nas fala dresowatych lysoli z
        blokowisk, ktorzy najglosiej krzycza na tym forum "krakow dla krakowian" a z
        pewnoscia w dni rownosci rzucaja kamieniami w protestujacych i wolny czas
        spedzaja na forach narodowosciowych i ultraprawicowych. Wiecie co trzeba
        zrobic ...zignorowac ich: bo tacy ludzie jak Aneta i Lukasz wiedza ze to tylko
        prowokacja i nie musza przejmowac sie glupimi wpisami na forum typu "krakow dla
        krakowian" !
      • Gość: Paweł z Łobzowa Re: Życzę jak najlepiej Anecie i Łukaszowi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:08
        Jak czytam komentarze ludzi, podobno "krakusów" to jest mi wstyd, że pochodzę z
        tego miasta.
        Właśnie dzięki takim ludziom można coś zmienić, takim którzy potrafią się
        cieszyć tym co może zaoferować im Kraków.
        Cieszę się, że wybrali Kraków a nie na przykład Londyn - tym bardziej szanuję
        ich za to, bowiem nikt za nas nie zmieni Polski, jeśli nie zrobimy tego sami. My.
        A do narzekających na wszystko krakusów chciałem napisać, że miałem przyjemność
        przebywać przez pewien czas w Nowym Jorku, i pierwsze spostrzeżenie jakie miałem
        po powrocie, to takie że Kraków:
        - jest dziurą gdzieś na końcu świata, o której nikt nic nie wie. Rosja? Azja?
        aaaa Żydzi tu mieszkali?
        - nic się tu nie dzieje
        - jest cicho (może trudno w to uwierzyć, ale mają pewną perspektywę człowiek
        dochodzi do wniosku, że na Alejach trzech Wieszczów nie jest źle.
        więc proszę o trochę więcej samokrytycyzmu,
        a jeszcze więcej wiary i siły do zmian na lepsze w naszym miescie
    • Gość: bianco Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: 195.33.166.* 23.02.07, 08:05
      Widać pozapominali krytykanci jak ich staruszkowie budowali kombinat, jak po
      wojnie ich ojcowie szukali sobie miejsca do życia, opuszczali wioski...itp.
      Osobiście pracuje w firmie w której jest większość pracowników "napływowych",
      po studiach w Krakowie.
      Na pewno mają więcej do zaoferowania niż krakowskie dresy czy bejsbole z piwem
      w ręce. Malkontentom z Krakowa mogę poradzić, kształćcie się, jest tu tyle
      uczelni i szkół a koszty studiów na pewno są mniejsze niż "napływowych" (brak
      opłat za stancję/akademik czy za dojazdy w rodzinne strony)
      "Napływowym" życzę powodzenia, potrzeba świeżej krwi naszemu stęchłemu miastu.
    • Gość: Kraków-NowaHuta Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.su.krakow.pl 23.02.07, 08:08
      Eech..i wyłazi z tych uszczypliwych internautów zadufana w sobie Wielka
      Galicyja. To tylko w Galicji można spotkać wszelkie objawy przerostu formy nad
      treścią, totalnej ignoracji i dulszczyzny. Jesteście wszyscy żałośni.
      Zakompleksione małe żuczki, którym wydaje się, że zwąc się "krakowianinami"
      macie prawo do zawłaszczenia sobie miasta i obrażania ludzi, którzy wykazali
      się wielką determinacją podejmując decyzję o zamieszkaniu w Krakowie.
      Czy nie wydaje Wam się, w tej swojej ratlerkowskiej zajadłości, że Was czy
      Wasze dzieci tez może kiedyś czekać EMIGRACJA?I jak wówczas będziecie
      szczekać..co?
    • Gość: Shelter Kraków dla Krakowian? IP: *.ghnet.pl 23.02.07, 08:19
      Pamiętam jak pewna osoba (nie będąca z Krakowa) powiedziała mi że Kraków jest w porządku, ale Krakowianie tworzą z niego egoistyczną kolepkę i jest najbardziej nieprzyjaznym miastem w Polsce dla przyjezdnych. Że ciężej tu takiej osobie coś załatwić, znaleźć prace itp. Wtedy się oburzyłem, bo w żadnym stopniu nie zgadzałem się z takim zdaniem. Ale minęło już trochę czasu od tamtej rozmowy i zacząłem obserwować. Na dzień dzisiejszy widzę, że to nie były opinie wyssane z palca. Co raz częściej przekonują mnie o tym tacy ludzie jak krakauer, eeeee1 itd. Ciekawi mnie tylko czy jeśli ich nazywacie nieudacznikami, to czy przypadkiem ktoś z waszej rodziny, bądź przyjaciół nie wylądował za granicą w poszukiwaniu pracy, często bylejakiej? To jak ich nazwiecie? Mniej niż zero, dno społeczne, niewypały? A może i sami staniecie przed takim dylematem.. choć nie wiem czy w Waszym przypadku to słowo ma zastosowanie, bo do dylematu trzeba myśleć, a to jak widać nie za dobrze Wam wychodzi. Pozdrawiam i mam nadzieje, że traficie jednak za granice, bo takich tu nie potrzeba...
      • eeeee1 Re: Kraków dla Krakowian? 23.02.07, 10:14
        2 punkty na 10 mozliwych. Słabo. Byloby wiecej, gdyby nie dwa błędy
        ortograficzne I stopnia i problemy z interpunkcją.

• Gość: Paweł z Łobzowa Re: Kraków dla Krakowian? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:13
          Pusty jesteś, aż przykro się robi.
          To jest Internet a nie sprawdzian z ortografii,
          a jak nie potrafisz używać logicznych argumentów i przekonać do swojej racji,
          to lepiej milcz.
          • eeeee1 Re: Kraków dla Krakowian? 23.02.07, 18:15
            0/10
          • miszczu1 Re: Kraków dla Krakowian? 02.03.07, 11:31
            A ja uważam, że należy zwracać uwagę na błędy ortgraficzne, tudzież
            interpunkcyjne. Należy zachować czystość języka, i dbać o pewne normy, ponieważ
            większość z nas jest ludźmi na poziomie. I niech nie zwiedzie Cię mój nick -
            żart jest celowy :)
    • Gość: Prusio Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.chello.pl 23.02.07, 08:29
      mieszkam w krakowie od 3 lat. mam duze mieszkanie i dobra prace. Jestem
      szczesliwy. Jedynym co moim zdaniem psuje tu rynek to ludzie ktorzy narzekaja i
      marudza. Mam duzo szacunku dla tych ktorzy chca cos zmienic w swoim zyciu i
      przyjezdzaja na obczyzne. A Ci ktorzay sa tak wygodni i cos im sie psuje niech
      jada do Warszawy... albo do katowic tam pense wyższe i zycie łatwiejsze :)

Byle szybko. Bo mdli mnie jak czytam wasze wypociny.
    • Gość: tujestmojemiejsce Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.blich.krakow.pl 23.02.07, 09:04
      Kraków i Krakusi. No tak, najbardziej chamscy kierowcy w całej Polsce, najmniej
      uprzejmi ludzie. Wszystko się potwierdza. Piękna katastrofa.
    • Gość: Jot Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:16
      Mamys, masz rację. Garść złota za takich przyjezdnych i ani funta kłaków za
      takich rodowitych Krakowian.
    • Gość: dyzio591 Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:21
      Panie Zbigniewie ! Proszę mnie nie obrażać i nie nazywać kretynem, bo sobie nie
      życzę. Proszę też nie mówić,że Krakowianie nie umieją docenić piękna swego
      miasta i piją tylko piwo w pubach. Chyba, że sądzi Pan po sobie.Już raz w
      latach 50- chciano zniszczyć Kraków i wybudowano Nową Hutę, co wiązało się z
      napływem ludzi o niestety niskim poziomie intelektualnym. A o to właśnie
      chodziło władzy komunistycznej.Ja nie rozumiem dlaczego wszyscy chcą mieszkać w
      Krakowie, przecież jeżeli są tak mądrzy to niech pracują dla rozwoju miast czy
      w wsi z których pochodzą np. Rawy Mazowieckie. Cała Polska powinna się przecież
      rozwijać, a z rozwojem Krakowa poradzą sobie sami Krakowianie.
      • Gość: Tom Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.law.uj.edu.pl 23.02.07, 09:48
        dyzio591 Ty naprawdę masz chyba jakieś problemy z myśleniem, a przynajmniej
        spore luki w wykształceniu. Może gdybyś miał chociaż trochę wiedzy z historii i
        ekonomii, to wiedziałbyś, że miasta, w których nikt nie chce się osiedlać ani
        pracować, to po prostu umierają.
        "z rozwojem Krakowa poradzą sobie sami Krakowianie" - brawo, do boju gieroju
      • crogool A jednak... 23.02.07, 09:59
        Dyziu,
        niestety pan Zbigniew napisał to co nieuchronnie nasuwa się na myśl po lekturze
        Twego poprzedniego i obecnego postu. Ot choćby porównanie intencji komunistów
        budujących Nową Hutę do wyboru młodych ludzi po studiach (jakie by one nie
        były), jeśli dla Ciebie ma ten sam ciężar gatunkowy - cóż można sprawę
        przemilczeć albo nazwać po imieniu (jak zrobił to p. Zbigniew).
        Studiując, niestety szybciutko nauczyłem się skrzętnego ukrywania mojego miejsca
        urodzenia, poprzestając na lakonicznym "nie mieszkam w akademiku". Wybór
        poczyniłem jak najbardziej świadomie by nie izolować się od osób wartościowych a
        przy okazji nie uprawiających mentalnej masturbacji wynikającej z zupełnie od
        nich niezależnego czynnika (miejsce urodzenia).
        "Kraków" na moim roku tworzyło towarzystwo którego największą podnietą był adres
        zameldowania "nie-Nowa Huta" a cechą charakterystyczną rysy twarzy a'la chłop
        oderwany od pługa. Cóż z tego, urodził się w jakiejś dzielnicy Krakowa i nie
        wchodząc w szczegóły spisane adresami meldunkowymi przodków, czuje się
        gospodarzem, Krakusem-strażnikiem stolicy kultury. Niczego Ci nie sugeruje,
        dyziu, ale znakomita część tych którzy tak walczą o "czystość Krakowa" nie
        pamięta/nie chce pamiętać skąd mama z tatą przybyli...

I inna kwestia: od kiedy Krakus staje się Krakusem? Przyjmując skrajne kryteria,
        zapewne koło 99,9% mieszkańców nie kwalifikowałoby się do tego miana. Nie
        wierzę, że pojawiłoby się więcej niż garstka osób które udokumentowałyby dzieje
        rodzinne świadczące o zamieszkiwaniu na terenie Krakowa od momentu jego założenia.
      • Gość: zwierzyniecki [...] IP: *.crowley.pl 23.02.07, 11:26
      • Gość: Marek Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.eranet.pl 23.02.07, 12:52
        Z Pana poglądami proponuje utworzenie własnego,zamkniętego dla przyjezdnych
        państwa-miasta, gdzie będzie Pan kisił się we własny sosie wraz z podobnymi sobie.
        Od wieków ludzie przybywali do miast(Kraków nie jest wyjątkiem), aby zdobyć
        wykształcenie,budować swoją karierę, przyczyniając się do rozwoju swego i
        miejsca w którym postanowili mieszkać.Poza tym z tego co wiem Uczelnie Krakowski
        są utrzymywane z budżetu centralnego na który "składają się" również mieszkańcy
        Rawy Mazowieckiej.
      • Gość: Krakowiak w 100% Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.eranet.pl 23.02.07, 14:45
        Popieram w 100%!!! Krakowianie sami sobie poradza z rozwojem Krakowa. A
        pomyslcie inni drodzy naplywowi o rozwoju waszych wiosek? Chcecie sie wypierac
        wlasnych korzeni? Polska powinna sie rozwijac cala, a zatem tym bardziej
        rzeczona Rawa Mazowiecka! Wasze wioski was wzywaja i potrzebuja nowych rak
        dopracy! A to prawda, ze Krakow juz od lat musi sie uzerac z NH, gdzie pierwsi
        mieszkancy w lazienkach kozy i golebie hodowali. A obecni naplywowi poziomem
        czasem sie niewiele roznia! Wystarczy posluchac poziomu ich rozmow, glupich
        pytan czy braku oglady i manier. W akademikach niekiedy brud, syf i ubostwo a
        spuszczeni z oka rodzicow studenci odbijaja sobie prace w polu szaleniem w
        Krakowie. A dziewczyny naplywowe kazdemu Krakowiakowi wskocza do lozka- wiem o
        czym mowie - pewna panienka z Tomaszowa Mazowieckiego "zaliczala" tylko
        Krakowiakow!
        • crogool Ile procent ??? 23.02.07, 15:53
          Pozostaje traktować Twój głos w kategorii żartu. Niesmacznego żartu - jeśli jest
          on wyznacznikiem kultury i indykatorem krakowskiej gościnności to niech drzwi
          ścisną i dla dobra tego grodu zmień kolejność cyfr w swoim nicku (0,01%).
          Przypominam sobie dłuższą wypowiedź ciecia z miotłą (krakowskiego), że brut na
          chodniku bierze się od celowo zanieczyszczających miasto "mośków i parchów".

Co się tyczy zaś powrotu do wiosek: na przykładzie Koła i Opoczna w których
          odbywałem staże przemysłowe, muszę Cię uświadomić, że kadrę kierowniczą
          miejscowych zakładów stanowią w dużej mierze "ex-miastowi". Robotnicy z Opoczna
          mówią o nich "ptoki" a o sobie "krzoki". Kumasz, domyślasz się dlaczego?
          To tak a propos wymiany zasobów ludzkich - pomijając zupełnie rachunek
          ekonomiczny (po to państwo łoży na studia swych obywateli by wrócili skąd
          przybyli i w najlepszym wypadku pracowali w urzędzie gminnym???).
        • Gość: Paul Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.fdk.airbites.pl 23.02.07, 17:44
          Rozwój?! Raczej kiszenie się we własnej pysze. Brak porządnej kolei do
          Zakopanego i szkieletor to najlepsze dowody rozwoju prawdziwych
          krakowiaków(celowo z małej) od siedmiu boleści!!
      • Gość: ??????? Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.chello.pl 25.02.07, 19:09
        wiec prosze jechac i krzewic te wartosci intelektualne na prowincji... heh
    • Gość: Tom Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.law.uj.edu.pl 23.02.07, 09:23
      Widać, że niewiele człowieku rozumiesz. Siłą tego miasta są właśnie napływający
      młodzi ludzie, mniej lub bardziej zdolni, ale odważni i z inicjatywą, aktywni w
      poszukiwaniu i kształtowaniu własnej drogi. Kraków to taka mikroskala Stanów
      Zjednoczonych. Kraj ten też budowali ludzie napływowi,niekoniecznie bardzo
      zdolni, ale odważni, z inicjatywą, stanowczością w działaniu i przede wszystkim
      jakimś celem do osiągnięcia.
      Tym młodym ludziom należy się szacunek tym bardziej, że Wy - młodzi krakusy -
      nie macie zielonego pojęcia z jakimi problemami oni się borykają, ile muszą
      ponieść wyrzeczeń by zapewnić sobie własny kąt. Tym bardziej, że z tymi
      problemami muszą sobie najczęściej radzić sami, w pobliżu nie ma rodziny, do
      której można zawsze zwrócić się o pomoc, wpaść na darmowy obiadek itp. Zresztą,
      możecie zapytać swoich rodziców, bo przecież prawie 70% mieszkańców, to krakusy
      w pierwszym pokoleniu. Tak więc może wyślecie soich rodziców z powrotem na
      prowincję, a sami spróbujecie zapracować na 20 metrowe mieszkanie?! Może wtedy
      zrozumiecie, że takich "wyjątkowych" jak Wy jest mnóstwo..... i niekoniecznie w
      Krakowie.
      • Gość: grzaniec Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:30
        oczywiscie ze tak!
        lepiej aby do krakowa nikt nie przyjezdzal?
        a moze tak za dwa lata ta para otworzy swoja firme i bedzie dawala a nie brala!
        a moze lepiej aby krakow mial opinie /sory Panowie/ jak Łodz skad rzekomo sie
        ucieka (co jest stereotypem), wolny rynek polega wlasnie na tym aby kazdy mogl
        robic co sie komu podoba i mogl jechac gdzie chce, dobrze nam byo jak
        siedzielismy w londynie jak szczury? ... bo nie mozna bylo! dlaczego stosowac
        te same kryteria w krakowie? i pytanie podstawowe, po co?
    • no_ducks Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. 23.02.07, 09:26
      No i co, ze przyjezdzaja do Krakowa? Bardzo dobrze! Ja tam tu mieszkam od
      urodzenia, ale jakos mi nie przeszkadza, ze ktos tu szuka swojej szansy... A
      gdy nagle ja bede chcial sprobowac swojego szczescia np. a Londynie, to co tez
      mam byc traktowany przez miejscowych tak jak wiekszosc "internetowych kretynow"
      ocenila tych dwoje ludzi???
    • Gość: Jacek M. [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 09:51
      • Gość: Moandor Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: 80.48.253.* 23.02.07, 09:57
        Ręce opadają jak się słucha takich tekstów. Jestem z Krakowa, a większość moich
        znajomych i przyjaciół jest przyjezdnych. Ciekawe dlaczego?
      • Gość: zwierzyniecki [...] IP: *.crowley.pl 23.02.07, 11:34
    • Gość: ms Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.corporate-services.pl 23.02.07, 10:12
      Mieszkam w Krakowie blisko pół roku i już mam dosyć! Przyjechalem z Warszawy
      (tak!) i myslalem, że tu będzie mi lepiej. Owszem, finansowo jest, ale już się
      pakuję spowrotem do Stolicy (tej prawdziwej) bo mi w tym mieście tolerancji
      brakuje! I nie lubię stać w miejscu. A Kraków stoi, i będzie stał. Nie mówię,
      że w Warszawie zawsze się dobrze mówi o przyjezdnych, ale tam są też inne
      tematy, a tu, w Krakowie niestety, ale to temat główny. Krakowianie (!)
      wychodźcie sobie dalej na pole i dokopujcie przyjezdnym. Niedługo bedziecie tu
      mieć jedynie emerytów i pijanych turystów z zachodu. Ja jadę. Będę po pracy
      wychodził na dwór :)
      • eeeee1 Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 10:25
        1/10
        punktacja obnizona za bledy ortograficzne i interpunkcyjne;

• giezeta Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 10:35
          eeeee1 napisała:
          > 1/10
          > punktacja obnizona za bledy ortograficzne i interpunkcyjne;

hi hi ! Dopiekło Ci eeeee1 ???
        • Gość: kejt Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:36
          sorry , czy kolega /koleżanka z polonistyki ,ojej alemi przykro
        • anty-e Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 20:20
          "punktacja obnizona za bledy ortograficzne i interpunkcyjne;"

Ty PAJACU, to już drugi twój post gdzie sam popełniasz błędy ORTOGRAFICZNE. W
          języku polskim posiadamy w alfabecie litery 'ż' oraz'ł'. Seplenisz pisząc? Ja
          BLEDNĘ jak widzę twoją głupotę ('twoją' celowo użyte z małej litery).
          Szkoda słów.
      • Gość: zwierzyniecki Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.crowley.pl 23.02.07, 11:42
        brawo Warszawiak !
        to co piszesz o Krakowie to niestety prawda.
        szkoda ze masz racje. pozdro.
    • p.bozyk Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome 23.02.07, 10:52
      Jestes zalosni. O co ludzie wam tak naprawede chodzi ??? skonczy sie UJ jest
      zle, skonczy sie AGH jest zle, skonczy sie AP jest zle juz nie mowiac o KSW bo
      tam kazdy kupuje wykształcenie. Ludzie jestescie durniami. Sami lecicie jak
      głupki na studia bo modne, bo fajnie i sami na pewno pracujecieza 1200 brutto i
      te wasze gadania to jest po prostu zalosne i zenada całkowita.
    • Gość: Grodek Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.chello.pl 23.02.07, 11:10
      Panie Zbigniewie ze wywołał mnie pan ,a moj nick stał sie elementem nagłowka
      pana tekstu to juz pisze ,ze pan źle zrozumial to co chciałem przekazać.Sam mam
      mase przyajciól z poza Krakowa ktorzy kochaja to miasto razem kończylismy
      studia i jestesmy bardzo dobrymi przyajciółmi. Powiem wiecej ,ze czesto sa
      moimi lepszymi przyajciółmi niż nie jeden z rodowity mieszkaniec Krakowa. Nie
      skąd taki atak na mój tekst ,sam napisałem wyrażnie że było im tam źl eto
      dobrze niech tu przyjeżdzaja i niech sobie żyją, a to że pracy nie ma do
      krakowian napisałem w odniesieniu do sytuacji jakie moga sie tworzyc a nie
      musza byc,bo skad mozemy wiedziec czy za pare lat nasi bohaterzy nie beda mieli
      własnej firmy zatrudniajacej rodowitych mieszkańcow. Po zatym panie Zbyszku co
      pan moze wiedziec o mnie,ze uzalam sie przy piwe,hahaha,dobre zwłaszcza ze od
      paru miesieecy nie pije wogole,a i tak jestem czesto na rynku znam towrzystwo
      knajpowe z miasta i to nie z lokali typu tandetne dich czy jakis pseudo
      houswych imprez tylko z tych najbardziej unedrgoundowych ,gdzie sa ludzie
      ziwazani rowniez z Gazeta.Dla tego miasta robie duzo bo organizuje
      imprezy ,współtworze program dla Tv Kraków i zajmuje sie jeszcze masa innych
      projektow,a pna przyjeżdzai ocenia. Ja mieszkam tu od urodzenia moja rodzina
      rowniez pochodzi z Krakowa,mam rowniez rodzine na wsi i nie mam kompleksow z
      tych powodow. Jako ze konczyłem socjologie,to ineteresowały mnie zawsze sprawy
      dotycza ludzi i stad me mi.n zainteresowanie migracjami. Co do opini internatow
      to nie jestem łysy ,chodze w dzinsach ,nie słucham dicha. Pojawiły sie głosy
      odnosnie wstydu i kto to pisze,a ciekawe jestem czy wy jestescie tez tacy
      doskonali i wspaniali. Ja jestem ciekaw czy jak by sie ktos w waszym sasiedztwi
      pojail z jakies wsi ,kto pije i prowadzi inne zycie jakie mielibyscie o nim
      zdanie ,wiec nie wyprzedzajcie tak swych przemyslen,jak tak źle jest w Krakowie
      to jest wiele innych miat.Tu poruszono temat Warszawy ,to jestem ciekaw czy tam
      sa tak szczesliwi ze cala Polska zjeżdza do nich.Niestety tak juz jest ze
      zawsze wszystko dziala w dwie strony i ma druga strone medalu.Panie Zbigniewie
      nie ch sie pan nie oburza, i niech pan też sie nie czuje tak egzaltowana osoba
      jak pan przyjechal i od razu prace dostał w Gazecie .
      • Gość: downtown Odpowiedz... IP: *.ghnet.pl 23.02.07, 12:39
        Wlasnie przez osobnikow o podejsciu jakie objawia sie w tamtych komentarzach
        Warszawa jest teraz tym czym jest. Mam na mysli atmosfere. Teraz kazdy kto jest
        'naplywowy' jest wsza, pasozytem ktory przyjechal wysysac soki ze stolicy.
        Krakow taki nie jest. Przepraszam, NIE BYL...

:( :(
        • Gość: Jendrul Re: Odpowiedz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:05
          W tym przyszłym roku zdaję maturę. Chodzę do renomowanego krakowskiego L.O., i
          mam tego miasta po dziurki w nosie. Mieszkam tu od urodzenia i marzę tylko o tym
          żeby się z tąd wyprowadzić. Brak koncepcji rozwoju, marazm, uwarzanie że Kraków
          to pępek świata i stolica kultury. Szkoda tylko że tej kultury jak na
          lekarstwo... Podobnie myśli ok 1/2 mojej klasy. Po prostu z tąd wyjeżdżamy. Do
          Warszawy.
          • Gość: zwierzyniecki Re: Odpowiedz... IP: *.crowley.pl 23.02.07, 17:32
            ortografia taka ze az wstyd.
            do elity to chyba nie nalezysz, pomimo renomowanego liceum.
    • Gość: Krakowianka mala Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.eranet.pl 23.02.07, 14:09
      Macie racje drodzy internauci krakowianie. Ja jestem rodowita Krakowianka i
      jestem przerazona jak slysze teksty innych przyjezdnych typu: przyjechalam do
      Krakowa, bo byla fajna wycieczka w III kl. LO lub kreci mnie chodzenie po
      krakowskiej ....Starowce! lub jak juz ktos pisal jezdzenie tramwajami! lub
      chodzenie do knajpek! W Rawie Maz. tez przeciez maja lokale.Inny tekst kolegi z
      roku: mam prace na nocki za 600 zlotych (notabene zupelnie nie zwiazanej z jego
      studiami, ale cel osiagniety: zaczepilem sie w Krakowie! Ludzie przyjezdni:
      zyjecie jakims mitem o Krakowie i macie potworne kompleksy, ktore caly czas z
      was wylaza! Jestescie w stanie podlozyc swinie w pracy czy na uczelni Krakusom,
      bo jak caly czas z zawiscia nam powtarzacie: wam to latwiej, bo jestescie z
      Krakowa! Nie widzicie, ze obnizacie pensje na rynku pracy?!? Bo ja na rozmowach
      kwalifikacyjnych juz slyszalam, ze dlaczego nie chce pensji 800 zlotych skoro
      jestem z Krakowa, a moi rowiesnicy przyjezdni chetnie zajma moje miejsce, bo im
      jest trudniej, a tak nie grymasza! Ciesze sie, ze sa prawdziwi Krakowianie ,
      ktorych to razi i zabrali glos w tej sprawie! Serdecznie pozdrawiam!
      • Gość: gzesiolek Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 20:08
        a nie uwazasz iz nie jest to wina pracownikow tylko pracodawcow...
        poza tym w tej chwili jesli czlowiek tylko chce i potrafi sie dostosowac do
        wymogow rynku znajduje w Krakowie prace od reki...
        Tak jestem przyjezdny, tak w 2003 skonyczlem studia i rozpoczalem prace za
        900zl na reke... teraz mam druga i pensje 5x wyzsza... w miedzyczasie zrobilem
        podyplomowke, wrocilem do zawodu wyuczonego na studiach mgr, dorobilem sie
        kredytu na mieszkanie i zony (zreszta tez przyjezdnej i tez nie miala problemow
        z praca za znacznie wiecej niz 800zl)
        Jak dla mnie wine za swoje niepowodzenia zrzucacie na "obcych"... zawsze sa
        jacys "obcy", czy to Zydzi, masoni, cyklisci, czy przyjezdni... a nie lepiej
        sie wziac do roboty, zakasac rekawy, ksztalcic sie, szkolic i miec ambicje co
        do swego rozwoju, a nie tylko co do swojej pensji...
      • Gość: ??? Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.chello.pl 25.02.07, 19:23
        w zyciu mi nikt takiej pensji nie zaproponowal. gdzie ty kobieto pracy szukasz, w sklepie? toz to dranie zanizaja prlace ehehe
    • Gość: agata Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. IP: *.v-lo.krakow.pl 23.02.07, 14:17
      Panie Zbigniewie z całym sercem zgadzam się z Pana wypowiedzią. Ludzie czy
      wyście poszaleli!!!! Gdzie jest poszanowanie dla człowieka! Wasze wypowiedzi są
      nieludzkim traktowaniem tych wszystkich którzy nie są z Krakowa, a czy myślicie
      że są to inne osoby niż WY!!!! No, chociaż myślę że inni, bo oni wypowiadają
      się tu o Krakowie i ludziach dobrze nie to co WY. Przecież to nienormalne i
      niemoralne zachowania. To naprawdę nie do pomyślenia że ktoś może być tak
      okrutny i wstrętny.
    • Gość: MichalM Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.idc.net.pl 23.02.07, 14:21
      Tak z ciekawosci spytam ile, zwracam sie do studentow i absolwentow, u was na
      roku bylo "rodzimych" krakusow? U mnie moze z 15%, na poczatku rzeczywiscie
      mieli sie za bog wie co i dalo sie wyczuc u nich pewna wyzszosc, do czasu gdy
      trzeba bylo isc na impreze wtedy okazywalo sie ze koledzy z bloku to najczesciej
      dresy lub menele. Wiec chcac nie chcac gdy mieli isc na impreze wybierali nasze
      towarzystwo ludzi kulturalnych i inteligentnych, wiekszosc z nas naplywowych
      uwazala ich za smiesznych krakuskow, nikt ich jednak nie alienowal bo to by bylo
      bez klasy i rownali bysmy do ich poziomu. Wiec krakusy cieszcie sie ze nam
      naplywowym otwartym inteligentnym chce sie z wami gadac i pokazywac ze poza
      stechlizna waszego grodu jest jeszce cos.

Pozdrawiam

MichalM
    • Gość: kejt Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 14:23
      hahah
      a krakusy jeżdżado wawy i też psują rynek !
      • Gość: kejt Re: Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych kome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 15:01
        powiem jedno jestem zszokowana i zażenowana takimi wypowiedziami jakie tu
        przeczytałam.Zastanawiam się skąd ta buta i pycha aż bijąca z niektórych
        postów.?Ja sam nie jestem z kraka ale lubię to miasto i nikt mi tego nie
        zabroni i mam gdzieś co myślą o mnie pseudokrakusy, bo ja nie zniżam się nigdy
        do poziomu takich miernot...mieszkam w wolnym kraju ,w zyciu kieruję się
        tolerancją i szacunkiem mimo wielu negatywnych doświadczeń z ludźmi róznych
        ras,czy z różnych nacji.Z wypowiedzi niektórych aż wieje lokalnym rasizmem ,tak
        jakbyśmy my "spoza" byli jakimis wyrzutkami społecznymi.Ja jestem młądą
        inteligentną osobą , studiuję z dobrymi wynikami ( ba jestem jednazlepszych na
        roku ,może ktoś uważa ,że ae jest słaba ale niech pokaże inną lepszą uczelnię
        dla ekonomistów w Kr.) pracuję i prawie samodzielnie utrzymuję (nie w kawiarni
        czy w sklepie) się w dużym mieście.Od prawie 5 lat sama muszę gospodarować
        pieniędzmi, mamusia czy babcia nie czeka na mnie z ciepłym obiadkiem a tatuś
        nie wozi mi tyłka po marketach i centrach handlowych.I bardzo dobrze bo
        nauczyłam się samodzielności i odpowiedzialności ,samodyscypliny. Żal mi osób z
        Kraka,nie wszystkich ale tych ,którzy po studiach obudzą się " z ręką w
        nocniku " bez pracy ,bez pomysłu co dalej i do 30-ki będą mieszkać z
        rodzicami.Ja spróbuję pewnie poszukać swojej szansy w Kr. (chociaż na razie
        siedzę w Wawie to chcę wrócić)jak nie wyjdzie pojadę dalej, raju Kr nie jest
        jedynym miastem świata.Serdecznie pozdrawiam wszystkich Krakusów, którzy są
        otwarci .Wiem ,że jest tu wielu sympatycznych ludzi , a mendy cóż wszędzie się
        znajdą.
        • Gość: Batusia Oj kompleksy drodzy przyjezdni! IP: *.eranet.pl 23.02.07, 15:16
          No wlasnie tak jak pisza inni Krakowianie kompleksy z was wychodza! Dlaczego
          kolezanko zazdroscisz innym cieplych obiadkow w domku i rodzicow, ktorzy
          chetnie pomagaja dzieciakom? Skad to poczucie nizszosci? Ja znam dzieki bogu
          firmy gdzie wieksze szansze na zatrudnienie maja osoby z dobrego krakowskiego
          LO a nie przepychajacy sie lokciami przyjezdni, ktorzy zrobia WSZYSTKO, zeby
          sobie i rodzince ze wsi udowodnic, ze sie zaczepilo w Kraku. A sama pewnie
          marzysz, zeby zlowic chlopaka z Krakowa z mieszkaniem i ustawionymi
          rodzicami.... Jakie to zalosne, ze sama sier oklamujesz....
          • Gość: Wassyl Re: Oj kompleksy drodzy przyjezdni! IP: *.centertel.pl 23.02.07, 15:48
            O Jezu....

Jak to przeczytałem to aż mnie zęby zabolały...

zaraz, zaraz a może to podła prowokacja!?!

bo jeśli nie, to pomimo, że kocham Kraków, to potwierdza mi się teoria:
            ".... Kraków? aaaa! taka mała wieś galicyjska, gdzieś koło Wieliczki?"
            • Gość: Smok_Wawelski to sie wyprowadz stad buraku i problem masz IP: *.chello.pl 25.02.07, 20:57
              z glowy
          • Gość: Paul Re: Oj kompleksy drodzy przyjezdni! IP: *.fdk.airbites.pl 23.02.07, 17:47
            Słoma ci z butów wystaje, pani "wielkomiejska". Kto tu ma kompleksy? My
            przyjeżdżamy, miasta nie znamy i jakoś sobie radzimy! To wy szczekacie nie
            wiadomo czemu! Boicie się lepszych od was? Mniej pysznych? TO są kompleksy!!
          • marka77 Chodzi o firme Twojego Papy? 23.02.07, 18:23
            Szanownego
          • Gość: poiu Re: Oj kompleksy drodzy przyjezdni! IP: *.4-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.02.07, 20:03
            Gość portalu: Batusia napisał(a):

> No wlasnie tak jak pisza inni Krakowianie kompleksy z was wychodza! Dlaczego
            > kolezanko zazdroscisz innym cieplych obiadkow w domku i rodzicow, ktorzy
            > chetnie pomagaja dzieciakom? Skad to poczucie nizszosci?

Jezusku, a skad ty czlowieku wiesz co ta osoba czuje?!
            Nie wiesz i tyle

Swoja droga, jak czytam takie komentarze, to sie ciesze ze wyjechalam z krakowa
    • mojetrzygrosze Grodek z Krakowa wylazł. O internetowych koment.. 23.02.07, 15:03
      Mieszkam w Krakowie (od bardzo dawna) ale nie podobają mi się wypowiedzi
      Antosa czy Dyzia. Jeśli uważają że w Krakowie jest tak źle to niech się
      wyprowadzą np. do Rawy Mazowieckiej w ramach rewanżu. Czy oni chcieliby
      sterować rynkiem pracy w milionowym mieście, nie wiem chyba tak ale w takim
      razie jest to jakiś nowy rodzaj socjalizmu. Im więcej napłynie tu ludzi tym
      lepiej ponieważ Kraków stanie się mniej dulski - trzeba wreszcie przewietrzyć
      chorą mentalność tego miasta. Kraków pomimo swoich wad jest bardzo przyjemnym
      miastem do mieszkania tak więc kończąc swoją wypowiedź zapraszam tu przybyszów
      z całej Polski. Na pewno się nie zawiedziecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka