Dodaj do ulubionych

TBS Południe- jakieś doświadczenia?

IP: 81.21.202.* 14.05.03, 09:12
Obserwuj wątek
    • Gość: jano Re: TBS Południe- jakieś doświadczenia? IP: proxy.NANDU.net:* / 192.168.1.* 14.05.03, 23:59
      na razie żadne bo jeszcze nie zaczeli budowac
      • Gość: nika Re: TBS Południe- jakieś doświadczenia? IP: 81.21.202.* 15.05.03, 09:04
        a w której części Krakowa, bo może sąsiadami jesteśmy :-)
        • Gość: Zbigniew Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 09:07
          na razie żadne bo jeszcze nie zaczeli budowac

Więc trochę nie rozumiem Twojego pytania.

Gość portalu: nika napisał(a):

> a w której części Krakowa, bo może sąsiadami jesteśmy :-)
          • Gość: nika Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: 81.21.202.* 15.05.03, 09:16
            Wyobraź sobie Panie Z., ze czasami kupuje sie mieszkanie, które jest jeszcze w
            ziemi, a szczegolnie male mieszkania w TBS :-)
            • Gość: Zbigniew Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 09:37

> Wyobraź sobie Panie Z., ze czasami kupuje sie mieszkanie, które jest jeszcze
              w
              > ziemi, a szczegolnie male mieszkania w TBS :-)

No jasne, że wiem tylko z jego wypowiedzi nie wynika wcale, że w ogóle chce
              tamkupić mieszkanie ja to zrozumiałem jako ostrzeżenie. Chociaż najlepiej niech
              się wypowie autor:)

Ps. Osobiście nie kupiłbym TBS, nigdy nie będziesz właścicielem a sprzedać
              takie komunalne mieszkanie może być ciężko:(
              • Gość: nika Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: 81.21.202.* 15.05.03, 09:39
                a może ja nie chce mieć na własność, a bede tam mieszkała do konca życia i nie
                interesuje mnie sprzedawanie go :-)
                • Gość: Zbigniew Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 09:42

> a może ja nie chce mieć na własność, a bede tam mieszkała do konca życia i
                  nie
                  > interesuje mnie sprzedawanie go :-)

I płaciła wysoki czynsz:( No, ale Twój wybór:)
                  • Gość: nika Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: 81.21.202.* 15.05.03, 10:08
                    nie taki wysoki, moi znajomi za spółdzielcze a taki sam metraż płaca taki sam
                    • Gość: Zbigniew Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 10:20

> nie taki wysoki, moi znajomi za spółdzielcze a taki sam metraż płaca taki sam

We wspólnocie dużo dużo taniej:)
                      Jak spółdzielnia zadłużona (znaczy jak lokatorzy nie płacą) to rachunki z
                      czegoś trzeba zapłacić:))

Ps. A jaki ten czynsz i co w nim jest?
                      • Gość: Zbigniew Czynsz w TBS? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 10:32
                        Mogłabyś mi to zdefiniować czy te wysokości czynszu podane na stronie www
                        obejmują: Opłaty za ciepła wodę, zimną wodę, ogrzewanie, sprzątanie klatek
                        schodowych, funusz remontowy, hydraulik, elektryk itd.
                        Trochę ciężko mi wyobrazić sobie stałe opłaty za media uzależnione od
                        powierchni, tak już chyba w Polsce źle nie jest.
                        Podejrzewam, że do tego czynszu trzeba dodać właśnie opłaty za media (woda,
                        ogrzewanie) indywidualnie dla każdego mieszkania.

Oświeć mnie:))
                        • peteen Re: Czynsz w TBS? 15.05.03, 11:20
                          masz rację
                          czynsz zawiera: spłatę kredytu (30 lat) i opłatyzaadministrowanie (tu również
                          te wszystkie śmieci, światła na klatkach etc.)
                          nie pamiętam już, czy jest tam co, ale być może
                          wejdź se na ich stronkę, jest bardzo dobra i świetnie wyjaśnia wszelkie
                          problemy...
                          • Gość: Zbigniew Juz mam pełną jasność:)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:43
                            W czynszu jest spłata kredytu na 30 lat oraz opłaty za administrowanie, fundusz
                            remontowy, oświetlenie klatek, sprzątaczka i takie tam:) Dodatkowo płaci się za
                            własne zużytem media czyli ciepła woda, zimna woda centralne ogrzewanie.

Na przykład mieszkanie 60 m2 czynsz wynosi 128,87 zł (opłaty) + 318,84 (spata
                            kredytu) zł = 447,70 zł + średnie opłaty za media około 150 zł (4 osoby u
                            mnie:) czyli mieszkaniec musi zapłacić około 600 zł miesięcznie. Ja płacę
                            dokładnie połowę tego:))

Problemem jest temat spłaty kredytu, teoretycznie po 30 latach czynsz powinien
                            spaść właśnie o raty kredytu, ale tylko teoretycznie, bo na razie nie ma
                            żadnych przepisów jak to będzie:( W chwili obecnej właścicielem na pewno nie
                            zostanie:(

Jest to oczywiście tańsze rozwiązanie, ale mnie jakoś nie przekonuje:)
                    • peteen Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... 15.05.03, 11:14
                      tbs południe - ukończona budowa przy ul. halszki, rozpoczeta przy wodnej, w
                      proszku w swoszowicach i na okulickiego w hucie
                      mają zwyczaj sprzedawać mieszkania, kiedy nie tylko "są w ziemi", ale również
                      kiedy maja jeno promesę kredytu
                      czynsz jeden z najniższych w Krakowie, bodaj 7,42 peelena za metr kw.
                      • Gość: Zbigniew Peteen specjalisto !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:16
                        Odpowiedziałbyć na mój post o czynszu?
                        • Gość: tEq Peeten jest nieobiektywny :P IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:43
                          jak w temacie :)
                          A czynsz w TBS to wcale nie takie cuda na kiju, teraz jest coś kole 8zł ze
                          spłatą kredytu i jest zapis że nie może przekroczyć 4% (chyba) wartości
                          odtworzeniowej lokalu (ustala wojewoda), ale nie jest napisane że jak skończy
                          się spłacać kredyt (za 30 lat) to ten czynsz spadnie, on dalej nie będzie mógł
                          przekroczyć tych 4% :)
                          TBS był dobry jak kredyt hipoteczny był oprocentowany na 20%, a TBSowski na 5%,
                          a teraz to już mała różnica TBS ma dalej 5% a walutowe w bankach komercyjnych
                          koło 4,5% no i teraz jeszcze ten kredyt Polla ze stałą 7% stawką i możłiwością
                          spłacenia innym kredytem...
                          • Gość: Zbigniew Jedna uwaga dot. %:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:48
                            Gość portalu: tEq napisał(a):

> jak w temacie :)
                            > A czynsz w TBS to wcale nie takie cuda na kiju, teraz jest coś kole 8zł ze
                            > spłatą kredytu i jest zapis że nie może przekroczyć 4% (chyba) wartości
                            > odtworzeniowej lokalu (ustala wojewoda), ale nie jest napisane że jak skończy
                            > się spłacać kredyt (za 30 lat) to ten czynsz spadnie, on dalej nie będzie
                            mógł
                            > przekroczyć tych 4% :)
                            > TBS był dobry jak kredyt hipoteczny był oprocentowany na 20%, a TBSowski na
                            5%,
                            >
                            > a teraz to już mała różnica TBS ma dalej 5% a walutowe w bankach komercyjnych
                            > koło 4,5% no i teraz jeszcze ten kredyt Polla ze stałą 7% stawką i
                            możłiwością
                            > spłacenia innym kredytem...

Jaki bank daje kredyt na 5% w ZŁOTÓWKACH??? Tak niskie oprocentowanie to waluty
                            obce a tu trzeba jeszcze dodać ryzyko kursowe:))

A tego Polla pomysł dobry tyle że brać teraz kredyt na 7% jak może za 10 lat
                            oprocentowanie kredytu EUR będzie 3% (wierząc, że będziemy w strefie EUR:), ale
                            może wtedy Państwo się zliwtuje i zmniejszy %:))
                            • Gość: tEq Re: Jedna uwaga dot. %:) IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:51
                              Z tym kredytem Polla nie jest tak źle, jak pisałem możesz go spłacić innym,
                              przykładowo biorę teraz na 7% w zł, stałe oprocentowanie i mam spokój bo wiem
                              ile płace, za 3 lata się okazuje że jakiś bank z UE daje kredyt na 2% to sobie
                              go biorę i spłacam ten 7% i po problemie :) i teraz w spokoju spłacam te 2%
                              mając świadomość że i wypłatę w pracy dostaję w euro tak więc ryzyka kuroswego
                              niet
                              • Gość: Zbigniew Re: Jedna uwaga dot. %:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:53
                                Gość portalu: tEq napisał(a):

> Z tym kredytem Polla nie jest tak źle, jak pisałem możesz go spłacić innym,
                                > przykładowo biorę teraz na 7% w zł, stałe oprocentowanie i mam spokój bo wiem
                                > ile płace, za 3 lata się okazuje że jakiś bank z UE daje kredyt na 2% to
                                sobie
                                > go biorę i spłacam ten 7% i po problemie :) i teraz w spokoju spłacam te 2%
                                > mając świadomość że i wypłatę w pracy dostaję w euro tak więc ryzyka
                                kuroswego
                                > niet

Można to zrobić bez żadnych opłat?
                                A w ogóle to weszło w życie?:)
                                • Gość: tEq Re: Jedna uwaga dot. %:) IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 12:01
                                  Podobnież weszło, ostatnio sie w Radiu Zet któryś rządzący chwalił, że już w
                                  dwóch bankach można to załatwiać.
                                  A co do spłacenie kredytu kredtyem to jest taki zapis w tej ustawie i to będzie
                                  kosztowało tylko tyle ile załatwienie nowego kredytu. Ten kredyt ma być non-
                                  profit dla państwa więc nie mogą robić problemów.
                          • peteen a gdzież ty, dzwońcu, widzisz mój nieobiektywizm ? 15.05.03, 13:47
                            napisałem to, co pamietam, nie zachwalam, nie ganię...
                            wisisz mi piwo za straty moralne...
                            btw. jest temat, trza pogadac (kasa do wyrwania), jak tam u kolegi z czasem po
                            łikendzie ?
                            :c)
                            • Gość: tEq Re: a gdzież ty, dzwońcu, widzisz mój nieobiektyw IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 14:10
                              To było ironiczne a szanowny pan się obraża :P, więc sypię głowe popiołem i
                              piwo gotowy jestem postawić :)
                              W sumie to powinienem iść na egzamin w poniedziałek, ale nie pójdę bo dziś
                              musiałbym iść po zaliczenia a nie pójdę, bo kto to widział w juwenalia nauką
                              sią parać :) więc co za tym idzie, najbliższy egzam mam 02.06.03 (jak zdam ten
                              co ostatnio pisałem) więc w przyszłym tygodni mogę rzeczone piwo postawić.
                              • peteen Re: a gdzież ty, dzwońcu, widzisz mój nieobiektyw 15.05.03, 14:15
                                no to kipujmy się w taczu...
                                będę dzwonił w poniedziałek
                                :c)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka