Gość: jano Re: TBS Południe- jakieś doświadczenia? IP: proxy.NANDU.net:* / 192.168.1.* 14.05.03, 23:59 na razie żadne bo jeszcze nie zaczeli budowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: TBS Południe- jakieś doświadczenia? IP: 81.21.202.* 15.05.03, 09:04 a w której części Krakowa, bo może sąsiadami jesteśmy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 09:07 na razie żadne bo jeszcze nie zaczeli budowac Więc trochę nie rozumiem Twojego pytania. Gość portalu: nika napisał(a): > a w której części Krakowa, bo może sąsiadami jesteśmy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: 81.21.202.* 15.05.03, 09:16 Wyobraź sobie Panie Z., ze czasami kupuje sie mieszkanie, które jest jeszcze w ziemi, a szczegolnie male mieszkania w TBS :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 09:37 Gość portalu: nika napisał(a): > Wyobraź sobie Panie Z., ze czasami kupuje sie mieszkanie, które jest jeszcze w > ziemi, a szczegolnie male mieszkania w TBS :-) No jasne, że wiem tylko z jego wypowiedzi nie wynika wcale, że w ogóle chce tamkupić mieszkanie ja to zrozumiałem jako ostrzeżenie. Chociaż najlepiej niech się wypowie autor:) Ps. Osobiście nie kupiłbym TBS, nigdy nie będziesz właścicielem a sprzedać takie komunalne mieszkanie może być ciężko:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: 81.21.202.* 15.05.03, 09:39 a może ja nie chce mieć na własność, a bede tam mieszkała do konca życia i nie interesuje mnie sprzedawanie go :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 09:42 Gość portalu: nika napisał(a): > a może ja nie chce mieć na własność, a bede tam mieszkała do konca życia i nie > interesuje mnie sprzedawanie go :-) I płaciła wysoki czynsz:( No, ale Twój wybór:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: 81.21.202.* 15.05.03, 10:08 nie taki wysoki, moi znajomi za spółdzielcze a taki sam metraż płaca taki sam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 10:20 Gość portalu: nika napisał(a): > nie taki wysoki, moi znajomi za spółdzielcze a taki sam metraż płaca taki sam We wspólnocie dużo dużo taniej:) Jak spółdzielnia zadłużona (znaczy jak lokatorzy nie płacą) to rachunki z czegoś trzeba zapłacić:)) Ps. A jaki ten czynsz i co w nim jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Czynsz w TBS? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 10:32 Mogłabyś mi to zdefiniować czy te wysokości czynszu podane na stronie www obejmują: Opłaty za ciepła wodę, zimną wodę, ogrzewanie, sprzątanie klatek schodowych, funusz remontowy, hydraulik, elektryk itd. Trochę ciężko mi wyobrazić sobie stałe opłaty za media uzależnione od powierchni, tak już chyba w Polsce źle nie jest. Podejrzewam, że do tego czynszu trzeba dodać właśnie opłaty za media (woda, ogrzewanie) indywidualnie dla każdego mieszkania. Oświeć mnie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Czynsz w TBS? 15.05.03, 11:20 masz rację czynsz zawiera: spłatę kredytu (30 lat) i opłatyzaadministrowanie (tu również te wszystkie śmieci, światła na klatkach etc.) nie pamiętam już, czy jest tam co, ale być może wejdź se na ich stronkę, jest bardzo dobra i świetnie wyjaśnia wszelkie problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Juz mam pełną jasność:)) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:43 W czynszu jest spłata kredytu na 30 lat oraz opłaty za administrowanie, fundusz remontowy, oświetlenie klatek, sprzątaczka i takie tam:) Dodatkowo płaci się za własne zużytem media czyli ciepła woda, zimna woda centralne ogrzewanie. Na przykład mieszkanie 60 m2 czynsz wynosi 128,87 zł (opłaty) + 318,84 (spata kredytu) zł = 447,70 zł + średnie opłaty za media około 150 zł (4 osoby u mnie:) czyli mieszkaniec musi zapłacić około 600 zł miesięcznie. Ja płacę dokładnie połowę tego:)) Problemem jest temat spłaty kredytu, teoretycznie po 30 latach czynsz powinien spaść właśnie o raty kredytu, ale tylko teoretycznie, bo na razie nie ma żadnych przepisów jak to będzie:( W chwili obecnej właścicielem na pewno nie zostanie:( Jest to oczywiście tańsze rozwiązanie, ale mnie jakoś nie przekonuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: Nie żebym się wtrącał:)) ale on napisał... 15.05.03, 11:14 tbs południe - ukończona budowa przy ul. halszki, rozpoczeta przy wodnej, w proszku w swoszowicach i na okulickiego w hucie mają zwyczaj sprzedawać mieszkania, kiedy nie tylko "są w ziemi", ale również kiedy maja jeno promesę kredytu czynsz jeden z najniższych w Krakowie, bodaj 7,42 peelena za metr kw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Peteen specjalisto !!! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:16 Odpowiedziałbyć na mój post o czynszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Peeten jest nieobiektywny :P IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:43 jak w temacie :) A czynsz w TBS to wcale nie takie cuda na kiju, teraz jest coś kole 8zł ze spłatą kredytu i jest zapis że nie może przekroczyć 4% (chyba) wartości odtworzeniowej lokalu (ustala wojewoda), ale nie jest napisane że jak skończy się spłacać kredyt (za 30 lat) to ten czynsz spadnie, on dalej nie będzie mógł przekroczyć tych 4% :) TBS był dobry jak kredyt hipoteczny był oprocentowany na 20%, a TBSowski na 5%, a teraz to już mała różnica TBS ma dalej 5% a walutowe w bankach komercyjnych koło 4,5% no i teraz jeszcze ten kredyt Polla ze stałą 7% stawką i możłiwością spłacenia innym kredytem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Jedna uwaga dot. %:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:48 Gość portalu: tEq napisał(a): > jak w temacie :) > A czynsz w TBS to wcale nie takie cuda na kiju, teraz jest coś kole 8zł ze > spłatą kredytu i jest zapis że nie może przekroczyć 4% (chyba) wartości > odtworzeniowej lokalu (ustala wojewoda), ale nie jest napisane że jak skończy > się spłacać kredyt (za 30 lat) to ten czynsz spadnie, on dalej nie będzie mógł > przekroczyć tych 4% :) > TBS był dobry jak kredyt hipoteczny był oprocentowany na 20%, a TBSowski na 5%, > > a teraz to już mała różnica TBS ma dalej 5% a walutowe w bankach komercyjnych > koło 4,5% no i teraz jeszcze ten kredyt Polla ze stałą 7% stawką i możłiwością > spłacenia innym kredytem... Jaki bank daje kredyt na 5% w ZŁOTÓWKACH??? Tak niskie oprocentowanie to waluty obce a tu trzeba jeszcze dodać ryzyko kursowe:)) A tego Polla pomysł dobry tyle że brać teraz kredyt na 7% jak może za 10 lat oprocentowanie kredytu EUR będzie 3% (wierząc, że będziemy w strefie EUR:), ale może wtedy Państwo się zliwtuje i zmniejszy %:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Re: Jedna uwaga dot. %:) IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:51 Z tym kredytem Polla nie jest tak źle, jak pisałem możesz go spłacić innym, przykładowo biorę teraz na 7% w zł, stałe oprocentowanie i mam spokój bo wiem ile płace, za 3 lata się okazuje że jakiś bank z UE daje kredyt na 2% to sobie go biorę i spłacam ten 7% i po problemie :) i teraz w spokoju spłacam te 2% mając świadomość że i wypłatę w pracy dostaję w euro tak więc ryzyka kuroswego niet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Jedna uwaga dot. %:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 11:53 Gość portalu: tEq napisał(a): > Z tym kredytem Polla nie jest tak źle, jak pisałem możesz go spłacić innym, > przykładowo biorę teraz na 7% w zł, stałe oprocentowanie i mam spokój bo wiem > ile płace, za 3 lata się okazuje że jakiś bank z UE daje kredyt na 2% to sobie > go biorę i spłacam ten 7% i po problemie :) i teraz w spokoju spłacam te 2% > mając świadomość że i wypłatę w pracy dostaję w euro tak więc ryzyka kuroswego > niet Można to zrobić bez żadnych opłat? A w ogóle to weszło w życie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Re: Jedna uwaga dot. %:) IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 12:01 Podobnież weszło, ostatnio sie w Radiu Zet któryś rządzący chwalił, że już w dwóch bankach można to załatwiać. A co do spłacenie kredytu kredtyem to jest taki zapis w tej ustawie i to będzie kosztowało tylko tyle ile załatwienie nowego kredytu. Ten kredyt ma być non- profit dla państwa więc nie mogą robić problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen a gdzież ty, dzwońcu, widzisz mój nieobiektywizm ? 15.05.03, 13:47 napisałem to, co pamietam, nie zachwalam, nie ganię... wisisz mi piwo za straty moralne... btw. jest temat, trza pogadac (kasa do wyrwania), jak tam u kolegi z czasem po łikendzie ? :c) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tEq Re: a gdzież ty, dzwońcu, widzisz mój nieobiektyw IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 14:10 To było ironiczne a szanowny pan się obraża :P, więc sypię głowe popiołem i piwo gotowy jestem postawić :) W sumie to powinienem iść na egzamin w poniedziałek, ale nie pójdę bo dziś musiałbym iść po zaliczenia a nie pójdę, bo kto to widział w juwenalia nauką sią parać :) więc co za tym idzie, najbliższy egzam mam 02.06.03 (jak zdam ten co ostatnio pisałem) więc w przyszłym tygodni mogę rzeczone piwo postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
peteen Re: a gdzież ty, dzwońcu, widzisz mój nieobiektyw 15.05.03, 14:15 no to kipujmy się w taczu... będę dzwonił w poniedziałek :c) Odpowiedz Link Zgłoś