Gość: pak IP: *.funknetz.at 13.08.07, 22:09 to niedawno cakiem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krak Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 22:11 Ktoś kto to pisał chyba nie zna Krakowa - gdzie ul. Starowiślna , most Kotlarski, rzeka Wisła a galeria krakowska - tam jest galeria kazimierz ale to chyba zaćmienie handlowe piszącego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.fema.krakow.pl 14.08.07, 02:08 Bardzo oryginalny pomysł pomnika. Jeżeli już w ogóle wznosić pomniki to przemawiające nowatorską formułą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAKAUER Re: Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.ists.pl 15.08.07, 17:31 zdanie Krzysztofa K. Bardzo oryginalny pomysł pomnika. Jeżeli już w ogóle wznosić pomniki to przemawiające nowatorską formułą. A NIE PODOBA CI SIĘ POMNIK JAGIEŁŁY I KRZYŻAKÓW NA PLACU MATEJKI , POMNIK SMOKA POD WAWELEM CZY NP.POMNIK MICKIEWICZA NA RYNKU. WYOBRAZASZ SOBIE CZŁOWIEKU FANTOMY TYCH RZEŹB. PRZYNAJMIEJ WIADOMO CO LUB KOGO PRZEDSTWIAJĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.ists.pl 14.08.07, 03:45 to cale gadanie o pamieci to pic na wode. "chociaz jeden fragment" hahah mialem przyjemnosc trafic w miejsce zestrzelenia jednego z tych samolotow tej pamietnej nocy 16 sierpnia. byl to KS-960 kapitana Szostaka. Pare lat pozniej dowiedzialem sie , ze ta maszyna ma byc rekonstruowana w Warszawie. Kierując sie patriotycznym obowiazkiem bylem gotowy przekazac wszystkie czesci tego samolotu jakie posiadam, zeby pomoc w uczczeniu tych bohaterow, wyslalem im maila, ze przekarze wszystko na rzecz muzeum charytatywnie, no moze za jakis dyplom. Nie potraktowano mnie powaznie i te rzeczy dalej nie sa w muzeum. Mam nadzieje ze podgorze.pl lepiej potraktuje ewentualnych darczyncow. Trzeba dbac o takie miejsca, bo niedlugo nikt o nich nie bedzie pamietal... Jezeli ten pomnik powstanie to bede jednym z pierwszych ktorzy zapala tam swieczke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqv Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.07, 06:39 podoba mi się. A mógł być taki piękny apartamentowiec hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onomatopej Re:" To wszystko będzie moje" IP: *.autocom.pl 14.08.07, 09:23 Powiedział Majchrowski wskazując na Zabłocie. Projekt ten realizuje za miejskie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojak Re:" Mr Hammet" IP: *.ipaper.com 14.08.07, 09:42 Oot link do strony dot. krakowskiego epizodu tego jedynego ocalalego czlonka zalogi o ktorej jest w/w artykul. www.argo.net.au/andre/hammetENFIN.htm "...His plane was attacked by an enemy fighter 20 miles south of Cracow and was quickly set afire. The commander managed to order the crew to bail out, and, apparently, only Hammet could do that: the other 5 crew members, including an Australian Liversidge, went missing..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swojak Re:" Mr Hammet" IP: *.ipaper.com 14.08.07, 09:51 PS. Squadron Leader Liversidge was the son of Eldred and Lillian Liversidge from Castlemaine, Victoria. He was also married to Eunice Miriam Liversidge. Squadron Leader John Philip Liversidge is buried in the Krakow Rakowicki Cemetery, Poland. S/L JP Liversidge was a navigator in Liberator KG933 P. A/C had to drop supplies to 'Nida' 504 (so no Warsaw). While on return from drop zone A/C was s/d at 02.27 near Zablocie (Cracow suburb). Maj. Greindl who had seen the event claimed heavy flak was responsible, though German sources suggest it was actually Ofw. Dahms of 1./NJG100. Site of crash is commemorated by memorial plaque. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podgorze.pl Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.07, 10:03 Warto dodac, ze miejsce spotkania uczestnikow spaceru to faktycznie Plac Bohaterow Getta 18 czyli konkretnie spotykamy sie przed 'Apteka pod Orlem'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek a na muzeum AK nie ma kasy IP: *.autocom.pl 14.08.07, 14:27 oj nie lubi Pan Majchrowski i spółka AKowców. Ale dla nich to była pijana chołota pewnie wspierana przez imperialistyczny rząd na uchodźstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Zbiórka o 19:00 pod "Apteką pod Orłem" 14.08.07, 15:31 na placu Bohaterów Getta (d. Zgody). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadian a na leczenie nie ma kasy,na dworcu syf,...itd IP: *.ver.airbites.pl 15.08.07, 11:54 chwała poległym,ale nadzieja żywym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc bulwar foty IP: *.chello.pl 15.08.07, 13:28 wiecej rysunkow projektu: www.krakownews.pl/bulwar-pamieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lajkonik Re: bulwarpomnik IP: *.ists.pl 15.08.07, 17:28 ja jednak bym wolał tradycyjny pomnik niz jakis abstrakcyjny fantom, na którym dzieci beędą się bawic i nikt nie będzie miał szacunku. zresztą pomnika nie można zdemoloac tral łatwo jak fantomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.bie.lama.net.pl 15.08.07, 19:55 Sam pomysl mi sie podoba, nie mam nic przeciwko :) Pojawiloby sie kolejne miejsce sprzyjające odpoczynkowi. problem polega chyba na tym ze ów FANTOM upatrza sobie sytrasznie gołębie i bedzie to już nie fantom samolotu, a pomnik gołębiej kupy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mundungus Pomnik zestrzelonego Liberatora na Zabłociu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 21:14 Super, nie wolno zapomnieć o tamtych dniach i ludziach w tych maszynach. Odpowiedz Link Zgłoś