gregry 03.09.07, 23:18 Jeśli nie jest szkodliwa to niech powstanie gdzieś na tyłach łęgu i wytwarza ciepło i prąd. A obok krematorium. Wpuścić to w kominy elektrociepłowni i dobrze filtrować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SPAlacz Nie wiem czy wiecie, ale IP: *.ver.airbites.pl 04.09.07, 08:05 Nowoczesna spalarnia, prawie wogole nie emituje dymu. wszystkie opary są wtłaczane w odpowiednie kanały i wytwarzana jest z nich energia, właśnie zarówno cieplna, jak i elektryczna. Spalarnie na świecie nie są rzeczą straszną, w Krakmowie chodzi raczej o brak świadomości na temat takich rozwiazań jak spalarnia. Nikt nie myśli o problemie skladowania śmieci. Na całym świecie bardzo często dokonuje się zakupów śmieci i wykorzystywania ich do uzyskania energii. Ale w Krakowie to się nie uda, bo ludzie mają w głowach nawalone i myslą że wysypisko smieci jest lepsze niż spalarnia! Np. W wiedniu spalarnia śmieci usytuowana w środku miasta i często wykorzystywana jako atrakcja turystyczna polecam do ogladniecia archiwum.wiz.pl/1998/98042200.asp Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Re: Nie wiem czy wiecie, ale 04.09.07, 23:47 Co do lokalizacji w Wiedniu to akurat wiem, niejednokrotnie słyszałem od znajomych, którzy tam bywają (oczywiście pozytywne opinie). Jeśli chodzi o mnie, to cokolwiek już wiem na temat spalarni, więc nie jestem przeciwnikiem (oczywiście pewne lokalizacje nie nadają się na tego typu inwestycję z racji oddziaływania psychologicznego - nawet najbardziej świadom człowiek nie chciałby jej mieć za płotem). Do tak wysokich kominów warto było by wpuścić spaliny ze względu właśnie na skuteczne wyeliminowanie ewentualnych fobii. Poza tym należy wykluczać konieczność stawiania w Krakowie kolejnych kominów. Dobrą lokalizacją jest też Huta. Stamtąd też mamy już gotową magistralę do rozprowadzania ciepła i wiele kominów zostało wyburzonych – zatem jeden, który się odrodzi nikomu nie zaszkodzi. Tylko, że jeśli chodzi o sytuację kombinatu to zawalono wielopłaszczyznowo. Nie da się łatwo zrealizować np. Projektu Nowa Park Edwarda Nowaka www.nowamalopolska.pl/newsysn/formatka.php?idwyb=402 gdzie można by zmieścić spalarnię. Tak samo jak nie da się sprawić by kombinat był atrakcją turystyczną, (ale to już inny temat – warto zobaczyć jak można eksponować industrial i sprawić, że turyści będą zamiast na Rynek dreptać na kombinat by powiedzieć „WOW” . Tutaj gdzieś w środku znajdują się fotki industrialu z Ostrawy www.skyscrapercity.com:80/showthread.php?t=420145 . Tknięty tematem jaki wtrąciłem dodam jeszcze, że krakowski kombinat już w chwili budowy był zabytkiem i smutnym jest, że bezkarnie jest kawałek po kawałku rozbierany. A mogłyby tam powstać keidyś wspaniałe lofty i galerie, biura itd.). Wszystkie karty rozdaje Mitall – bo tak to niefortunnie i bezmyślnie rozwiązano. Jakoś trudno przekonać ludzi do tego (w tym i mnie do końca), że taka spalarnia, w której utylizuje się produkty wysoce toksyczne, będzie w ogóle nie szkodliwa dla środowiska w przypadku, kiedy mówi się, iż nawet taka głupia elektrownia, spalająca paliwo jednego rodzaju nie potrafi wykluczyć emisji szkodliwych związków do atmosfery, (czyli mam rozumieć, że stara się w tych aspektach tak na 0,5 procenta?) :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proeko Czy miasto zmarnuje okazję na spalarnię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 09:05 Czy szanowny Pan redaktor wie, że użycie wyrażenia "drożej kosztować" jest nieprawidłowe. Fachowo nazywa się to tautologia i należy do tej samej rodziny co akwen wodny, cofać sie do tyłu i w miesiącu wrześniu. Coś może być droższe, lub kosztować więcej. Radzę uważać na przyszłość, gdyż kto jak kto, ale dziennikarz taką wiedzę powinnien posiadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Redaktor Re: tautologia IP: *.krakow.agora.pl 04.09.07, 11:55 pan redaktor wie, że ”kosztować drożej” to pleonazm, lecz z pewnością nie jest to tautologia. pan redkator, choć robi błęy jest też fachowcem w tej mierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proeko Re: tautologia/pleonazm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 12:54 Tautologia w szerszym (potocznym) sensie znaczy tyle co „powtórzenie tego, co zostało już powiedziane” i wywodzi się z pism Dionizjusza z Halikarnasu. Zgadzam się, że ściślej rzecz ujmując jest to pleonazm. Skoro Pan redaktor wie, że to pleonazm i jest w tej dziedzinie fachowcem, to dlaczego stosuje tego rodzaju konstrukcję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert_z_południa Re: Czy miasto zmarnuje okazję na spalarnię? IP: *.malopolska.mw.gov.pl 04.09.07, 09:28 jak najbardziej się zgadzam z lokalizacją na terenach poprzemysłowych - Barycz - bez sensu. co prawda nie mam żadnych zastrzeżeń co do uciążliwości spalarni dla otoczenia (jest minimalne) ale barycz nie ma infrastruktury: drogowej (kompletnie), ciepłowniczej (dla odprowadzenia energii), elektroenergetycznej (do wykorzystania wyprodukowanego prądu. Nie rozumiem więc wogóle skąd taki pomysł lokalizacji ??? a bez sprzedaży energii cieplnej i prądu - nie ma szans na domknięcie finansowe inwestycji - przy rozsądnych kosztach spalania odpadów (a więc tego co kazdego z nas najbardziej intersuje) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bj Czy miasto zmarnuje okazję na spalarnię? IP: *.hewitt.com 04.09.07, 10:40 Oby Miasto zmarnowało ta "okazje"!!! Spalanie odpadow jest najdrozsza metoda ich utylizacji. Lepiej byoby pozyskac pieniadze na realny i dobrze dzialajacy system selektywnej zbiorki odpadow i rozbudowe czy tez budowe nowego skladowiska, bo i tak spalarnia nie zalatwi problemu braku skladowiska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lordi Barcz, tam trzeba zbudowac spalarnie.... 04.09.07, 15:20 skoro wysypisko tam jest to i spalarnia sie tam przyda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość To dopiero bedzie kosztować IP: *.chello.pl 04.09.07, 16:43 Opłaty za śmieci to wzrosną i to bardzo znacznie właśnie wtedy gdy powstanie spalarnia. Spalanie jest cholernie drogie i wbrew temu co opowiadają zainteresowani finansowo budowa spalarni "fachowcy" jest szkodliwa i nieekologiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowohucianin Czy miasto zmarnuje okazję na spalarnię? IP: *.blast.pl 04.09.07, 17:44 nie chcemy spalarni odpadów w Nowej Hucie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NH lobber Re: Dlaczego? IP: *.devs.futuro.pl 04.09.07, 23:07 Przecież każdy wie, że obecnie projektowane spalarnie są 100% bezpieczne, poza tym są źródłem ciepła (niższe ceny dla mieszkańców), do tego dochodzi niższy koszt wywozu śmieci. Spalarnia powinna powstać w Nowej Hucie albo przy Łęgu to dwie dopuszczalne lokalizacje, inne to zwyczajnie fantazje. Odpowiedz Link Zgłoś