Dodaj do ulubionych

Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych

IP: *.chello.pl 19.09.07, 20:17
No zobaczymy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ? urrrrraaaaa !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 20:22
      jak to miło będzie jak będzie 9-tka przemykać koło dworca....
    • Gość: jony I coraz gorzej szczytem #5 do Dworca Towarowego IP: *.chello.pl 19.09.07, 20:38
      Mieszkańcy Krowodrzy "dziękują" ja głupi pomysł skrócenia #5 do
      Montelupich .A skierowanie niepotrzebnej linii #12 na Krowodrze
    • Gość: jurko444 Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.chello.pl 19.09.07, 20:41
      Ludzie albo muszą dwa razy kasować bilet albo są odciEci od
      Ronda ,Wieczystej,Czyżyn
      • Gość: cvx Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.chello.pl 19.09.07, 21:35
        mieszkam na Centralnej. Kupiłem bilet na "czwórkę" w tym miesiącu. Kaktus mi na
        dłoni wyrośnie prędzej niż zapłacę za przejazd Aleją Pokoju ponownie tylko
        dlatego, że zgodnie z widzimisię decydentów z MPK bilety nie zachowują ważności
        na zmienionych trasach.
        • Gość: havi Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 22:16
          powinni 5 puscic do Krowodrzy przez pawią, a 12 przez długą
          • Gość: jony Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:04
            Tak się nie da nie ma torów na Pawiej w Lubicz, ale można #5
            skierować na krowodrze a#12 na Dworzec towarowy na Bronowice
            szybciej #194 #102 lub na Widok #172
    • Gość: Stefan Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.autocom.pl 19.09.07, 22:58
      12 Powinna jeździć (jak Pan Bóg przykazał) z Bronowic na Rakowice.
      5 powinna jeżdzić do Krowodrzy Górki.
      I coś powinno jeździć od strony Huty na Rakowice.

I dziś i po piątkowych zmianach jedyny tramwaj jeżdżący na Rakowice
      to 2. A to jest akurat kierunek, w którym udaje się wiele osób
      starszych (oni najczęściej odwiedzają krewnych na cmentarzu), a więc
      ci, którzy własnych samochodów nie mają.
      • Gość: pyra Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.icpnet.pl 19.09.07, 23:13
        Przecież można jechać z przesiadką? W czym problem?
        • Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.autocom.pl 20.09.07, 00:18
          Powiedz to 80-letniej staruszce, która dojedzie pod dworzec od
          strony Westerplatte i musi przejśc pozdziemnym przejściem na
          przystanek od strony Basztowej by się przesiąść na 2.

Poza tym dla emeryta, który ma kilkaset złotych emerytury,
          skasowanie dwóch biletów (lub godzinnego) zamiast jednego, to już
          duża wyrwa w budżecie.

Gość portalu: pyra napisał(a):

> Przecież można jechać z przesiadką? W czym problem?

• Gość: Krakus Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 00:59
            Mogą sie przesiaść na basztowej to nie bedą musieli chodzić przejściem. Pozatym oni mają przejazdy za darmo.
          • Gość: ? Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.imim-pan.krakow.pl 20.09.07, 09:11
            O ile nic się nie zmieniło, osoby, które ukończyły 70 rok życia mają przejazdy
            bezpłatne.
            • Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.ghnet.pl 20.09.07, 10:21
              Chyba od 75 lub 80 roku życia. Zapomniałem o tym.

Ale sens mojej wcześniejszej wypowiedzi pozostaje bez zmian, nawet
              jak podmienimy 80 na 74.
              • Gość: starzec Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 20:44
                od 70 lat dziaki zasuwaja za friko. miasto na to stac.
    • Gość: alboś Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.ghnet.pl 19.09.07, 23:06
      "Pasażerowie odetchną, ale nie do końca..."czyli że znowu nas
      przytka:)))
    • Gość: Baton Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 02:10
      Nareszcie ,to juz trzecie lato z rzedu jak jeżdze przez Grzegórzki.w
      2005 remont skrzyżowania przy dworcu ,w 2006 remont Lubicz, no i
      teraz rondo ,ale ciesze sie bo sie opłaciło wreszcie do huty jedzie
      pożadnym torowiskiem,mam nadzieje z na torowisku ul .Lubicz bedzie
      tak jak na Grzegórzeckiej czyli wydzielony pas ruchu. Z Rakowicami
      to faktycznie lipa nie wiem skad ta decyzja o 11 na Dabie,jeśli
      chodzi o 5 to mysle ze kwestia czasu jest jej wydłuzenie ,a na 12
      nie ma co narzekać bo jest tramwaj strikte do centrum
      • Gość: Skaurus Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 07:54
        Następny geniusz, który uważa, że postawienie separatorów w celu wydzielenia
        torowiska na Grzegórzeckiej to było mądre posunięcie. Nie ma to jak wpuścić
        ruchu z alei Dietla w dwa wąskie pasy, bez choćby jakiejkolwiek możliwości
        wyprzedzania jak coś się zepsuje. Tym sposobem samochody jadące od ronda
        Grunwaldzkiego a próbujące ominąć aleje Trzech Wieszczy lądują albo na
        potrójnych światłach i zwężeniu przy Grzegórzeckiej, albo na Kopernika gdzie
        karetki muszą się przeciskać, albo pod dworcem gdzie tramwaje stające na
        przystankach powodują, że czasem w kierunku galerii nie przejedzie żaden
        samochód. Rozwój sieci komunikacji miejskiej powinien iść w parze z rozwojem
        sieci drogowej a nie jej kosztem. No ale są w tym kraju geniusze, którzy
        twierdzą, że zawężanie dróg (nie tylko w miastach) prowadzi do lepszych
        rozwiązań (patrz droga Kraków - Rzeszów, likwidują pasy wolnego ruchu, dają
        podwójną ciągłą a za Tarnowem przy wyprzedzaniu można się zaznajomić z
        wysepkami). Dążenie do wsadzenia jak największej liczby pasażerów do i tak
        zapchanej komunikacji miejskiej w Krakowie jest bezcelowe. Kraków zawsze stał
        małą przedsiębiorczością. Już widzę tych właścicieli jednoosobowych firm
        jeżdżących po urzędach tramwajami, wożących dostawy autobusami, a do klientów
        dostając się na rowerze. Komunikacją miejską to może sobie jeździć ktoś kto ma
        pracę stacjonarną i nie musi przepychać się parę razy przez miasto żeby coś
        zarobić.
        • Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.ghnet.pl 20.09.07, 10:18
          Święte słowa!!!

Moja praca, choć nie jestem przedsiębiorcą, ani gońcem, polega m.in.
          na przemieszczaniu się po mieście. Czasem korzystam z tramwajów,
          jeśli mam coś do załatwienia w centrum, ale jeśli poza ścisłym
          centrum, to muszę jeździć autem. A miasto robi wszystko aby
          jeździło się trudniej. Zwęża ulice. Likwiduje parkingi (np. Plac
          Szczepański) Rozkopuje równocześnie najważniejsze węzły drogowe.
          • Gość: Betty Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:23
            Wszyscy narzekają na zniknięcie parkingu na Szczepańskim, ale ciekawa jestem ile spośród narzekających tak naprawdę z niego korzystało, bo przeważnie był w połowie pusty...

I z drugiej strony, a dlaczego komunikacja miejska ma nie mieć wydzielonych pasów? Przeciez ludzie nią jadący często zrezygnowali z dojazdu samochodem do centrum, niech zostanie im to wynagrodzone w postaci szybszego dojazdu. Na Grzegórzeckiej czy byłby wydzielony pas czy nie i tak wszyscy staliby w korkach (zarówno w tramwaju, jak i w samochodzie). Poza tym o ile mi wiadomo, jak komuś auto zepsuje się na środku drogi to ma obowiązek przepchać je na pobocze tak aby umożliwić przejazd pozostałym.
            Tramwaje jeżdzące od pętli w Rakowicach do przystanku Akademia Ekonomiczna są w większości puste i wbrew pozorom nie jeździ nimi aż tylu emerytów. Znacznie więcej jest studentów AE, którym nic się nie stanie, gdy podejdą ten kawałek między Lubicz a Lubomirskiego (ktory nawiasem mówiąc i tak znacznie szybciej pokonuje się na piechotę niż tramwajem).
            • Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.autocom.pl 20.09.07, 17:00
              Ja właśnie bardzo często korzystałem, bo mi było najbliżej po gości
              do Grand Hotelu, a potem wyjazd w stronę zachodnią z miasta. I to
              nie jest moja wina, że moi zagraniczni goście chcą nocować w centrum
              Krakowa i że nie mogą zrozumieć dlaczego podjeżdżając po nich muszę
              parkować aż za Garbarską. Dawniej można jeszcze było na Placu Św.
              Ducha (choć stamtąd było trudno wyjechać), ale i ten parking
              zmieniono tylko dla strefowiczów, mimo że był drogi i zawsze pełny.

A komunikacja niech ma wydzielony pas, tylko niech to będzie robione
              z głową.
              Podam dwa przykłady:
              1) Zaraz po zrobieniu wydzielonych pasów na Grzegórzeckiej widziłem
              jak karetka na sygnale nie mogła dostać się na Śniadeckich, bo
              pojechałą po torowisku, żeby ominąć korek, a potem nie mogła
              przejechać przez separator, co w końcu się udało po urwaniu tłumika.
              2) Po zrobieniu pasów wydzielonych na Westerplatte w godzinach
              porannego szczytu jeździła tamtędy śmieciarka, zatrymując się przy
              każdej kamienicy, a za nią przystawał co kilka metrów sznur
              samochodów, które nie mogły jej wyprzedzić.

A co do emerytów jeżdżących trmawajem przez Rakowicką, to z całą
              pewnością tramwaje są nimi wypełnione, tyle że w godzinach pracyc
              ludzi młodych.
            • Gość: Skaurus Wydzielone pasy tak ale z głową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 08:01
              Komunikacja miejska może mieć wydzielony pas drogowy ale z głową. Wydzielanie
              pasa dla komunikacji miejskiej kosztem już istniejących pasów ruchu jest w
              większości przypadków czystą głupotą. Należy wydzielać albo poprzez dobudowanie
              (przykładem są aleje Trzech Wieszczy, choć mogli tą dobudowę zrobić za jednym
              razem na całym odcinku a nie co chwilę zamykać aleje bo korki trwają dłużej a
              wcale nie są mniejsze), albo poprzez zaasfaltowanie torowiska (jak można by by
              zrobić na alejach Dietla, ale jakoś im się do tego nie śpieszy).
              "I z drugiej strony, a dlaczego komunikacja miejska ma nie mieć wydzielonych
              pasów? Przeciez ludzie nią jadący często zrezygnowali z dojazdu samochodem do
              centrum, niech zostanie im to wynagrodzone w postaci szybszego dojazdu. Na
              Grzegórzeckiej czy byłby wydzielony pas czy nie i tak wszyscy staliby w korkach
              (zarówno w tramwaju, jak i w samochodzie)." 1.O jakim wynagradzaniu mówisz?
              Takim żeby inni staliw korkach? 2.Nie wiem ile jesteś mieszkanką Krakowa, ale
              praktycznie bardzo rzadko były korki na Grzegórzeckiej gdy nie było separatorów
              i tych nowych świetnych świateł. A jeśli nawet to, że gdzieś jeździ dużo
              samochodów nie jest powodem żeby zwęzić tam jezdnię!!! "Poza tym o ile mi
              wiadomo, jak komuś auto zepsuje się na środku drogi to ma obowiązek przepchać je
              na pobocze tak aby umożliwić przejazd pozostałym." Dobre. już widzę panią w
              szpilkach spychającą samochód;). Zresztą czasami trzeba samochód dużo przepchnąć
              żeby znaleźć wolne miejsce na chodniku albo dopchać do bocznej drogi. Poza tym
              nie zawsze jak się samochód zepsuje da się go łatwo zepchnąć (np. urwane koło).
              Nie mówiąc już o zepsutych autobusach lub ciężarówkach. No i jest sprawa
              wypadków gdy ktoś jest ranny.Wtedy nie wolno przemieszczać pojazdów, bo policja
              musi zrobić dochodzenie. W przypadku zakorkowanej Grzegórzeckiej mamy korek na
              rondzie Grzegórzeckim i drogach dojazdowych oraz na Mogilskim.
        • Gość: Baton Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 15:01
          Skaurus widać zejeździsz na pamieć,jeżdzac samochdem z znajomymi
          wybierami drogi na ktorych nie ma korków i zawsze jakoś sie udaje
          dojechać,fakt nie ktorych korków nie przeskoczysz ,ale
          dojdziesz.Apamietaj ze ty wozisz swoje 4 litery w samochodzie ,jadac
          samotnie i słuchajac radyjka i pykajac papieroska ,a ludzie
          wracajacy w godzinach szczytu w zatłocznym tramwaju chcieliby sie
          znaleźć jak najszybciej w domu .I jak Betty tu napisała ,odcinek
          Rakowickiej jest tego najlepszym przykąłdem jak trawmaj stoi w koru
          wraz z samochodami,ty ta strate nadrobisz póxniej na nie zatłocznym
          odcinku a tramwaj juz nie. Typowe myslenie sfusrtowanego egoisty w
          samochdzie ,ktoreho bryka nie robi na nikim wrażenia.
          • Gość: Skaurus Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 08:31
            chyba coś Ci się pomyliło, mam pracę przy rondzie Mogilskim od strony Almy,
            jedyny kierunek w którym się mogę udać nie stojąc w korkach to jest Nowa Huta i
            to nie do końca bo przy AWF rozkopali drogę, a jak znajdziesz jakiś sposób na
            ominięcie Mogilskiego nie stoją w korkach to dostaniesz nobla (przejazd przez
            Mogilskie zatkany, Rakowicka->Kopernika->Grzegórzeckie zatkane,
            Francesco-Nullo->Grzegórzeckie zatkane, przejazd pod dworcem i natępnie w
            kierunku poczty głównej zatkane, no są jeszcze dla ambitnych aleje 3 Wieszczów).
            Jedyne rozwiązanie aby nie stać cały dzień w korku to załatwianie spraw
            firmowych od 10-14, a jak coś wyskoczy w innych godzinach to najlepiej od razu
            powiedzieć szefowi, że się człowiek nie wyrobi. I kto tu jest sfrustrowany? Ja
            nie ma nic przeciwko temu żeby ludzie jeżdżący tramwajami szybko docierali do
            domu, tylko nie kosztem całego ruchu samochodowego!!! Natomiast ludzie tacy jak
            ty stosują taką logikę - ja nie jeżdżę samochodem to niech reszta stoi w
            korkach, dobrze im tak, poprawię sobie trochę samopoczucie. I czemu niby to
            tramwaj nie nadrobi czasu co? Większość torowisk poza ścisłym centrum jest
            wydzielone i tam to właśnie tramwaje nadrabiają a reszta stoi w korkach. A co do
            korków na Rakowickiej to nie pamiętam żeby tramwaje stały tam w korkach przed
            remontem. Teraz stoją bo wszystko tam stoi. A stoją bo zamiast poszerzyć drogę
            tak, żeby samochody nie musiały jeździć po torowisku to drogę zawężono!!! Więc
            proszę tu nie obwiniać kierowców tylko dzwonić ZDK czy co tam teraz jest, a
            najlepiej do samego Tajstera. Życzę powodzenia w podwiezieniu kogoś chorego do
            klinik na Kopernika na rowerze lub tramwajem tak jakbyś ty to widział. A jeśli
            uważasz,że rozwiązanie na Rakowickiej-Lubicz z separatorami i podniesionymi
            przystankami jest dobre to poczekaj do zimy gdy przyjezdni na tych
            podniesieniach będą latać swoimi samochodami w powietrzu bo nie będą wiedzieć,
            że pod śniegiem jest próg. Nielicząc już tych co zjadą z podniesienia na
            torowisko lub najadą na przystanek (przy naszym odśnieżaniu nie trudno wpaść w
            poślizg), którego teraz nie chroni krawężnik. A co do godzin szczytu to
            separatory poza nimi nie znikają i samochody nadal muszą stać w korkach. Zresztą
            u Ciebie chyba występuje jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jeżdżę
            samochodem bo praca ode mnie tego wymaga. Chętnie zamienię swoją pracy na
            siedzenie w ciepłym biurze, z kawką pod ręką. No niestety nie wszyscy mają taki
            luksus. Myślenie ludzi taki jak ty powoduje, że Polska nadal jest takim
            grajdołkowem jakim była -> ja mam mieć dobrze a reszta niech się p..., sąsiad ma
            krowę to trzeba coś zrobić żeby jej nie miał itp. Tu trzeba tak myśleć żeby i
            tramwaje jeździły w miarę płynnie i żeby samochody nie miały parkingu na
            jezdniach w całym centrum i nie tylko. 3/4 samochodów jeżdżących w ciągu dnia
            poza godzinami szczytu to są mali przedsiębiorcy dzięki, którym Kraków stoi tak
            dobrze jak stoi. Między innymi dzięki nim w Krakowie nie ma dużego bezrobocia (i
            nie było) bo to oni głównie zatrudniają ludzi. Ale ty byś ich najchętniej
            wsadził do tramwaju i wysłał do roboty najlepiej w jakimś zagranicznym
            koncernie, gdzie będą stukać w jeden klawisz klawiatury i będą robić na zyski
            zagranicznych akcjonariuszy, a mieszkać będą w małych klitkach po 6tys. za m2.
            Tak to jest, że u nas jak ktoś ma jakiś pomysł na coś, albo robi coś na własny
            rachunek i na tym dobrze zarabia to jest złodiej, bandyta i najlepiej na niego
            nasłać Urząd Skarbowy co by nie było mu za dobrze. Totalna komuna i państwo
            prokuratorskie, taka Białoruś w wydaniu naszego zaścianka politycznego.
            • Gość: kierowca Zabolało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 11:58
              Czyżby Baton uderzył w czuły punkt że taką epopeję walnąłeś?
              Sam jeżdżę bardzo dużo samochodem po Krakowie jako własnie ten indywidualny
              przedsiębiorca, z MPK korzystałem wyjątkowo gdy starego auta już nie miałem, a
              nowego jeszcze nie było i jakoś mimo tego uważam dokładnie tak, jak Baton. MPK
              MUSI mieć priorytet. Bo jak nie, to jeszcze więcej osób z niego zrezygnuje i
              przybędzie kolejnych paręnaście-parędziesiąt tysięcy samochodów.
              A to co piszesz, że tramwaj owszem, w centrum stoi w korku ale potem sobie to
              nadrobi to już jest taka brednia, że nie wiadomo: śmiać się czy płakać? Ile może
              nadrobić? Minutę? Dwie? No chyba że zacznie omijać przystanki. Jak całą trasę ma
              rozkładowo jechać np. 40 minut, z tego do centrum 15, przez centrum 10 i poza
              centrum kolejne 15 minut to co nadrobi jak w centrum utknie na pół godziny? Czas
              cofnie?
              • Gość: Skaurus Nic mnie nie boli. IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 22:10
                Nic mnie nie boli, bo firma powoli wynosi się poza miasto i jak dla mnie to
                centrum miasta może zostać skansenem dla turystów, bez miejsc parkingowych, ze
                strefą parkingową gdzie się tylko da, z jednokierunkowymi ulicami po których się
                jeździ w kółko i z brakiem sensownych dojazdów.
                Przestańcie wymyślać, że tramwaje i autobusy stoją w korkach przez to, że za
                dużo ludzi jeździ samochodami. Stoją w korkach bo pan Tajster postanowił
                rozkopać pół Krakowa a objazdy poprowadził tak, że do niczego się nie nadają.
                Tramwaje w korku na Rakowickiej stoją dlatego, że po rondzie Mogilskim w
                przeciwnym kierunku jeżdżą tylko autobusy. I to dzięki wydzieleniu pasa tylko
                dla autobusów na Mogilskim samochody zabijają Rakowicką. Nic Ci nie da priorytet
                dla tramwajów jeśli w tym samym czasie nie przejedzie przez skrzyżowani parę
                samochodów bo inaczej zaczynają się korkować wcześniejsze skrzyżowania i tam
                utykają tramwaje. Korki sprzed paru miesięcy na Beliny-Prażmowskiego też
                powstały ze względu na złą organizację ruchu, która miała "promować" autobusy.
                Skutek był taki, że zablokowano możliwość przejazdu osobówkom i między nimi
                utknęły autobusy. Rozwój sieci transportu miejskiego musi iść w parze z rozwojem
                sieci dróg. Przy tylu remontach nie da się dać priorytetu komunikacji miejskiej
                i jednocześnie nie zrobić czegoś z samochodami. A już zupełnie nie wiem nie wiem
                jak Ty chcesz dać priorytet tramwajom na Rakowickiej. Samochody mają zjeżdżać na
                trawę a najpierw staranować te płotki co postawili żeby ludzie nie deptali???
                Zresztą na pętlę na Rakowicką jeździ chyba tylko 1 linia. Wskaż mi te miejsca w
                Krakowie gdzie tramwaje utykają na te 30 minut bo ja jakoś nie mogę sobie
                przypomnieć gdzie to może być.
                A odnośnie bredni z nadganianiem to między innymi szybki tramwaj ma tak
                nadganiać, bo w centrum gdzie przystanki często są co kilkaset metrów to on na
                pewno nie będzie szybki. Większość przystanków w centrum jest przed
                skrzyżowaniami. Tramwaj i tak się zatrzymuje i dawanie mu później pierwszeństwa
                na światłach niewiele go przyśpieszy. Należy też wspomnieć, że tu tramwajarze
                też mają nie mały udział w tworzeniu koreczków. Podjeżdżają na przystanek przed
                światłami na zielonym dla samochodów blokują tym samym ich przejazd przez
                skrzyżowanie, a jak już pasażerowie wsiądą to już jest czerwone i stoją z
                zamkniętymi drzwiami i czekają żeby znowu im się zapaliło zielone. Jakby nie
                mogli załadować pasażerów na czerwonym. A już spychanie ludzi wykonujących
                lewoskręt z torowiska jest popisowym numerem tramwajarzy. Mogą sobie podzwonić
                na biedną kobitę, która wjechała na torowisko jak jeszcze żadnego tramwaju za
                nią nie było a i tak nie ma się gdzie usunąć.
                • Gość: brok Re: Nic mnie nie boli. IP: *.chello.pl 28.09.07, 17:34
                  Skaurus napisał(a):
                  Wskaż mi te miejsca w
                  > Krakowie gdzie tramwaje utykają na te 30 minut bo ja jakoś nie mogę sobie
                  > przypomnieć gdzie to może być.
                  -----------------------
                  Juz Ci powiem gdzie, Wawel - Poczta Gl. np: linia 10 dzis jechalem ten odcinek
                  18min.
                  Mowisz o tym, ze moze spoznienia po za centrum zniwelowac wskaz gdzie ?
                  Bo jak nie ograniczenia predkosci na torowisku "Rondo Mogilskie", "AWF" to durne
                  swiatla promujace samochody np: Stella-Sawickiego... tramwaj ma kolo 8s. na
                  przejazd i musi byc tam juz wczesniej niz jego faza sie zaczyna, a samochody
                  maja do 30s... i zawsze sie zapala zielone.
                  • Gość: Skaurus Niech żyją inżynierowie ruchu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 09:06
                    Ograniczenia wynikają z remontu, jak skończą remonty tramwaje będą jeździły
                    szybciej (powinny, bo ostatnio byłem na seminarium odnośnie budowy na rondzie
                    Mogilskim i jak ktoś zauważył rozjazdy tramwajowe już wykazują zużycie bo są do
                    dupy zrobione - czyli trzeba będzie wolniej jeździć a za 3 lata remont;( ). Jak
                    dla mnie większość torowisk powinna być tak zmodernizowana, żeby umożliwiać
                    szybszy przejazdy. Tylko, że nasi urzędnicy wolą rozkopać al.Konopnickiej za
                    sakramenckie pieniądze (co przyśpieszy komunikację miejską o jakieś 1min) niż
                    zrobić porządne torowiska. Swoją drogą nic nie stoi na przeszkodzie żeby gdy
                    torowiska są wydzielone zastosować nawierzchnię umożliwiającą jazdę po nich
                    autobusom. W większości przypadków torowiska są teraz robione na płytach
                    betonowych i nie jest problem położyć na tym nawierzchnię a nie trawkę. Wtedy
                    korek czy nie korek autobusy by śmigały.
                    A jak często zdarza się, że ten tramwaj jedzie 18min? Rozładowywaniem korków,
                    które zdarzają się od czasu do czasu powinna się zająć zintegrowana sygnalizacja
                    świetlna. No niestety magistrat nam funduje dupiaste tablice świetlne na których
                    użyteczna jest tylko temperatura (tablicę wyświetlającą samą temperaturę można
                    zrobić o wiele taniej). Winnych miastach jest po maksymalnie kilka tablic. U
                    nas planują coś koło 20-30... ciekawe czyj krewny na tym zarabia. Sytuacja pod
                    Pocztą Gł. częściowo wynika z zawężenia alei Dietla na Grzegórzeckiej i
                    założonych tam świateł (o czym pisałem), a częściowo ze świetnego skomunikowania
                    Galerii Krakowskiej z otaczającym terenem. Okolice Galerii są chyba jeszcze
                    większym koszmarkiem niż świtała i zawężenie na Grzegórzeckiej. Przedtem była
                    ulica i dało się przejechać, a teraz co chwilę światła (między innymi takie
                    które mają ułatwiać jazdę tramwajom), zakazy wjazdu i koreczki.
                    Z drogami jest jak z żyłami i krwią. Jak się w jednym miejscu przyblokuje
                    samochody/krew to nie ma co się dziwić, że cała droga/żyła jest zatkana.
                    Niestety specjalistów od inżynierii miejskiej mamy jakich mamy (sam kończyłem
                    PK, ale o drogowcach dobrego słowa powiedzieć nie mogę). Nie wiem czy uczą się z
                    podręczników sprzed 20lat czy też zapatrzyli się w swoje teoretyczne wzorki, ale
                    skutki są takie, że najczęściej projekty nie przystają do rzeczywistego ruchu
                    pojazdów i tramwajów. Zamiast myśleć jak usprawnić ruch to tworzą dyskoteki
                    światełek, zakręciki i jednokierunkowe drogi donikąd. Na Stelli-Sawickiego jest
                    problem świateł ustawiony razy przy budowie i już więcej nie przestawianych.
                    Światła w mieście powinny być co jakiś czas sprawdzane i dostosowywane do
                    obecnego natężenia ruchu (centralnego sterowania jeszcze nie mamy). Swoją drogą
                    na tym skrzyżowaniu są momenty gdy wszędzie jest czerwone i wszyscy stoją - to
                    się nazywa inteligentne światła;). A co do samochodów to pierwszeństwo mają te
                    na kierunku akademiki PK - rondo przy M1 i wykonujące lewoskęty na wiadukcie.
                    Samochody jadące na kierunku Mogilskie - Czyżyńskie spokojnie mogłyby mieć
                    dłuższe światła. Tym samym i tramwaje mogłyby mieć więcej zielonego.
    • mieszadlo Uwierzę jak ZoBaCzĘ :] 20.09.07, 02:27
      :P
    • Gość: janusz tylko swoim autem IP: 81.219.149.* 20.09.07, 09:02
      Te mĄdre głowy co to organizują nam ruch w mieście powinny pracować
      na nocną zmianę, a przez dzień obowiązkowo jeździć po mieście SWOIMI
      AUTAMI
      Może wtedy cokolwiek byłoby sensowniej tak w organizacji jak i w
      łataniu jezdni
      POZDRAiam TYCH OD ORGANIZACJI
      • Gość: mk Re: tylko swoim autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 09:35
        Może to i dobrze że własnie odebrałam prawo jazdy. Ciekawa jestem
        kiedy wyremontują nowochucką po po tych garbach nie da sie jeździć,
        już nie wspomne o koszmarnych korkach i braku połączenia
        tramwajowego z wielickiej, przez nowochucką.
        • Gość: NH nowochucka od chuci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 10:46
          > nowochucką
          > przez nowochucką.

Za dużo marzeń o seksie i od razu wszędzie się chuć wciska.
          Ale ta ulica naprawdę nie ma z nią nic wspólnego!
          • stefan99999 Re: nowochucka od chuci? 20.09.07, 11:09
            Jak to nie ma? A w głębokim PRL śpiewano "O Nowej to Chuci
            piosenka".

Gość portalu: NH napisał(a):

> > nowochucką
            > > przez nowochucką.
            >
            > Za dużo marzeń o seksie i od razu wszędzie się chuć wciska.
            > Ale ta ulica naprawdę nie ma z nią nic wspólnego!
    • Gość: gość portalu Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:41
      mhm.... a jak się można dostać z Ronda Mogilskiego na Rondo
      Grzegórzeckie? jak widzę tylko na piechotę. Jadąc do pracy z ulicy
      Mogilskiej do np M1 mam do wyboru..... mhm.... właśnie 20 minutowy
      marsz od jednego ronda do drugiego..... czy ktos zastanowił się jak
      to wyglądać będzie o godzinie 22 kiedy wracam z pracy ????? Myśle,
      ze autobus 704 mógł zostać daje jako połączenie między
      rondami........
      • mokumek Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych 20.09.07, 16:01
        Przecież będziesz miał linie 115, 125, 128, 182, 184, 185, 192, 415, 492.
    • Gość: gość portalu Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:47
      soory za literówkę jesli chodzi o autobus 704 oczywiście miało byc
      nie daje, a dalej pozdrawiam wszystkich "spacerowiczów z ronda do
      ronda"
      • mr.lordi a te mapki to co to ma byc ?? Sa zle i nieaktualne 20.09.07, 14:47
    • Gość: Zbigniew Rajca za tę # 5 do Montelupich to pogadamy jutro na Rond IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:08
      Na otwarciu Ronda z "władcami" komunikacji z ZTP co obiecali że # 5
      wróci od 21.09 na Krowodrze.Mówili tak przy grochówce podczas
      otwarcia pętli Krowodrza
    • Gość: ? najbardziej mnie cieszy po obejrzeniu mapek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 22:15
      tudzież istniejącej części budowy Ronda...

wniosek który z tychże obejrzeń wyciągnąłem:

że już NIGDY chyba autobusy jadące te w kierunku Dworca
      i te w kierunku ronda Grzegórzeckiego nie będą miały
      wspólnego przystanku przy Rondzie Mogilskim :-(

bo na niego miejsca NIE MA....
    • Gość: debil Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.utaonline.at 27.09.07, 18:55
      zadam likwidacji tramwajow elektrycznych i wprowadzenia konnych!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka