Gość: mark IP: *.chello.pl 19.09.07, 20:17 No zobaczymy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? urrrrraaaaa !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 20:22 jak to miło będzie jak będzie 9-tka przemykać koło dworca.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jony I coraz gorzej szczytem #5 do Dworca Towarowego IP: *.chello.pl 19.09.07, 20:38 Mieszkańcy Krowodrzy "dziękują" ja głupi pomysł skrócenia #5 do Montelupich .A skierowanie niepotrzebnej linii #12 na Krowodrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurko444 Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.chello.pl 19.09.07, 20:41 Ludzie albo muszą dwa razy kasować bilet albo są odciEci od Ronda ,Wieczystej,Czyżyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cvx Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.chello.pl 19.09.07, 21:35 mieszkam na Centralnej. Kupiłem bilet na "czwórkę" w tym miesiącu. Kaktus mi na dłoni wyrośnie prędzej niż zapłacę za przejazd Aleją Pokoju ponownie tylko dlatego, że zgodnie z widzimisię decydentów z MPK bilety nie zachowują ważności na zmienionych trasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.07, 22:16 powinni 5 puscic do Krowodrzy przez pawią, a 12 przez długą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jony Re: #5 do Dwoca Towarowego to celowy wyzysk IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:04 Tak się nie da nie ma torów na Pawiej w Lubicz, ale można #5 skierować na krowodrze a#12 na Dworzec towarowy na Bronowice szybciej #194 #102 lub na Widok #172 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.autocom.pl 19.09.07, 22:58 12 Powinna jeździć (jak Pan Bóg przykazał) z Bronowic na Rakowice. 5 powinna jeżdzić do Krowodrzy Górki. I coś powinno jeździć od strony Huty na Rakowice. I dziś i po piątkowych zmianach jedyny tramwaj jeżdżący na Rakowice to 2. A to jest akurat kierunek, w którym udaje się wiele osób starszych (oni najczęściej odwiedzają krewnych na cmentarzu), a więc ci, którzy własnych samochodów nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyra Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.icpnet.pl 19.09.07, 23:13 Przecież można jechać z przesiadką? W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.autocom.pl 20.09.07, 00:18 Powiedz to 80-letniej staruszce, która dojedzie pod dworzec od strony Westerplatte i musi przejśc pozdziemnym przejściem na przystanek od strony Basztowej by się przesiąść na 2. Poza tym dla emeryta, który ma kilkaset złotych emerytury, skasowanie dwóch biletów (lub godzinnego) zamiast jednego, to już duża wyrwa w budżecie. Gość portalu: pyra napisał(a): > Przecież można jechać z przesiadką? W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 00:59 Mogą sie przesiaść na basztowej to nie bedą musieli chodzić przejściem. Pozatym oni mają przejazdy za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.imim-pan.krakow.pl 20.09.07, 09:11 O ile nic się nie zmieniło, osoby, które ukończyły 70 rok życia mają przejazdy bezpłatne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.ghnet.pl 20.09.07, 10:21 Chyba od 75 lub 80 roku życia. Zapomniałem o tym. Ale sens mojej wcześniejszej wypowiedzi pozostaje bez zmian, nawet jak podmienimy 80 na 74. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starzec Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 20:44 od 70 lat dziaki zasuwaja za friko. miasto na to stac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alboś Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.ghnet.pl 19.09.07, 23:06 "Pasażerowie odetchną, ale nie do końca..."czyli że znowu nas przytka:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 02:10 Nareszcie ,to juz trzecie lato z rzedu jak jeżdze przez Grzegórzki.w 2005 remont skrzyżowania przy dworcu ,w 2006 remont Lubicz, no i teraz rondo ,ale ciesze sie bo sie opłaciło wreszcie do huty jedzie pożadnym torowiskiem,mam nadzieje z na torowisku ul .Lubicz bedzie tak jak na Grzegórzeckiej czyli wydzielony pas ruchu. Z Rakowicami to faktycznie lipa nie wiem skad ta decyzja o 11 na Dabie,jeśli chodzi o 5 to mysle ze kwestia czasu jest jej wydłuzenie ,a na 12 nie ma co narzekać bo jest tramwaj strikte do centrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skaurus Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 07:54 Następny geniusz, który uważa, że postawienie separatorów w celu wydzielenia torowiska na Grzegórzeckiej to było mądre posunięcie. Nie ma to jak wpuścić ruchu z alei Dietla w dwa wąskie pasy, bez choćby jakiejkolwiek możliwości wyprzedzania jak coś się zepsuje. Tym sposobem samochody jadące od ronda Grunwaldzkiego a próbujące ominąć aleje Trzech Wieszczy lądują albo na potrójnych światłach i zwężeniu przy Grzegórzeckiej, albo na Kopernika gdzie karetki muszą się przeciskać, albo pod dworcem gdzie tramwaje stające na przystankach powodują, że czasem w kierunku galerii nie przejedzie żaden samochód. Rozwój sieci komunikacji miejskiej powinien iść w parze z rozwojem sieci drogowej a nie jej kosztem. No ale są w tym kraju geniusze, którzy twierdzą, że zawężanie dróg (nie tylko w miastach) prowadzi do lepszych rozwiązań (patrz droga Kraków - Rzeszów, likwidują pasy wolnego ruchu, dają podwójną ciągłą a za Tarnowem przy wyprzedzaniu można się zaznajomić z wysepkami). Dążenie do wsadzenia jak największej liczby pasażerów do i tak zapchanej komunikacji miejskiej w Krakowie jest bezcelowe. Kraków zawsze stał małą przedsiębiorczością. Już widzę tych właścicieli jednoosobowych firm jeżdżących po urzędach tramwajami, wożących dostawy autobusami, a do klientów dostając się na rowerze. Komunikacją miejską to może sobie jeździć ktoś kto ma pracę stacjonarną i nie musi przepychać się parę razy przez miasto żeby coś zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.ghnet.pl 20.09.07, 10:18 Święte słowa!!! Moja praca, choć nie jestem przedsiębiorcą, ani gońcem, polega m.in. na przemieszczaniu się po mieście. Czasem korzystam z tramwajów, jeśli mam coś do załatwienia w centrum, ale jeśli poza ścisłym centrum, to muszę jeździć autem. A miasto robi wszystko aby jeździło się trudniej. Zwęża ulice. Likwiduje parkingi (np. Plac Szczepański) Rozkopuje równocześnie najważniejsze węzły drogowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betty Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:23 Wszyscy narzekają na zniknięcie parkingu na Szczepańskim, ale ciekawa jestem ile spośród narzekających tak naprawdę z niego korzystało, bo przeważnie był w połowie pusty... I z drugiej strony, a dlaczego komunikacja miejska ma nie mieć wydzielonych pasów? Przeciez ludzie nią jadący często zrezygnowali z dojazdu samochodem do centrum, niech zostanie im to wynagrodzone w postaci szybszego dojazdu. Na Grzegórzeckiej czy byłby wydzielony pas czy nie i tak wszyscy staliby w korkach (zarówno w tramwaju, jak i w samochodzie). Poza tym o ile mi wiadomo, jak komuś auto zepsuje się na środku drogi to ma obowiązek przepchać je na pobocze tak aby umożliwić przejazd pozostałym. Tramwaje jeżdzące od pętli w Rakowicach do przystanku Akademia Ekonomiczna są w większości puste i wbrew pozorom nie jeździ nimi aż tylu emerytów. Znacznie więcej jest studentów AE, którym nic się nie stanie, gdy podejdą ten kawałek między Lubicz a Lubomirskiego (ktory nawiasem mówiąc i tak znacznie szybciej pokonuje się na piechotę niż tramwajem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.autocom.pl 20.09.07, 17:00 Ja właśnie bardzo często korzystałem, bo mi było najbliżej po gości do Grand Hotelu, a potem wyjazd w stronę zachodnią z miasta. I to nie jest moja wina, że moi zagraniczni goście chcą nocować w centrum Krakowa i że nie mogą zrozumieć dlaczego podjeżdżając po nich muszę parkować aż za Garbarską. Dawniej można jeszcze było na Placu Św. Ducha (choć stamtąd było trudno wyjechać), ale i ten parking zmieniono tylko dla strefowiczów, mimo że był drogi i zawsze pełny. A komunikacja niech ma wydzielony pas, tylko niech to będzie robione z głową. Podam dwa przykłady: 1) Zaraz po zrobieniu wydzielonych pasów na Grzegórzeckiej widziłem jak karetka na sygnale nie mogła dostać się na Śniadeckich, bo pojechałą po torowisku, żeby ominąć korek, a potem nie mogła przejechać przez separator, co w końcu się udało po urwaniu tłumika. 2) Po zrobieniu pasów wydzielonych na Westerplatte w godzinach porannego szczytu jeździła tamtędy śmieciarka, zatrymując się przy każdej kamienicy, a za nią przystawał co kilka metrów sznur samochodów, które nie mogły jej wyprzedzić. A co do emerytów jeżdżących trmawajem przez Rakowicką, to z całą pewnością tramwaje są nimi wypełnione, tyle że w godzinach pracyc ludzi młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skaurus Wydzielone pasy tak ale z głową! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 08:01 Komunikacja miejska może mieć wydzielony pas drogowy ale z głową. Wydzielanie pasa dla komunikacji miejskiej kosztem już istniejących pasów ruchu jest w większości przypadków czystą głupotą. Należy wydzielać albo poprzez dobudowanie (przykładem są aleje Trzech Wieszczy, choć mogli tą dobudowę zrobić za jednym razem na całym odcinku a nie co chwilę zamykać aleje bo korki trwają dłużej a wcale nie są mniejsze), albo poprzez zaasfaltowanie torowiska (jak można by by zrobić na alejach Dietla, ale jakoś im się do tego nie śpieszy). "I z drugiej strony, a dlaczego komunikacja miejska ma nie mieć wydzielonych pasów? Przeciez ludzie nią jadący często zrezygnowali z dojazdu samochodem do centrum, niech zostanie im to wynagrodzone w postaci szybszego dojazdu. Na Grzegórzeckiej czy byłby wydzielony pas czy nie i tak wszyscy staliby w korkach (zarówno w tramwaju, jak i w samochodzie)." 1.O jakim wynagradzaniu mówisz? Takim żeby inni staliw korkach? 2.Nie wiem ile jesteś mieszkanką Krakowa, ale praktycznie bardzo rzadko były korki na Grzegórzeckiej gdy nie było separatorów i tych nowych świetnych świateł. A jeśli nawet to, że gdzieś jeździ dużo samochodów nie jest powodem żeby zwęzić tam jezdnię!!! "Poza tym o ile mi wiadomo, jak komuś auto zepsuje się na środku drogi to ma obowiązek przepchać je na pobocze tak aby umożliwić przejazd pozostałym." Dobre. już widzę panią w szpilkach spychającą samochód;). Zresztą czasami trzeba samochód dużo przepchnąć żeby znaleźć wolne miejsce na chodniku albo dopchać do bocznej drogi. Poza tym nie zawsze jak się samochód zepsuje da się go łatwo zepchnąć (np. urwane koło). Nie mówiąc już o zepsutych autobusach lub ciężarówkach. No i jest sprawa wypadków gdy ktoś jest ranny.Wtedy nie wolno przemieszczać pojazdów, bo policja musi zrobić dochodzenie. W przypadku zakorkowanej Grzegórzeckiej mamy korek na rondzie Grzegórzeckim i drogach dojazdowych oraz na Mogilskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.chello.pl 20.09.07, 15:01 Skaurus widać zejeździsz na pamieć,jeżdzac samochdem z znajomymi wybierami drogi na ktorych nie ma korków i zawsze jakoś sie udaje dojechać,fakt nie ktorych korków nie przeskoczysz ,ale dojdziesz.Apamietaj ze ty wozisz swoje 4 litery w samochodzie ,jadac samotnie i słuchajac radyjka i pykajac papieroska ,a ludzie wracajacy w godzinach szczytu w zatłocznym tramwaju chcieliby sie znaleźć jak najszybciej w domu .I jak Betty tu napisała ,odcinek Rakowickiej jest tego najlepszym przykąłdem jak trawmaj stoi w koru wraz z samochodami,ty ta strate nadrobisz póxniej na nie zatłocznym odcinku a tramwaj juz nie. Typowe myslenie sfusrtowanego egoisty w samochdzie ,ktoreho bryka nie robi na nikim wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skaurus Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 08:31 chyba coś Ci się pomyliło, mam pracę przy rondzie Mogilskim od strony Almy, jedyny kierunek w którym się mogę udać nie stojąc w korkach to jest Nowa Huta i to nie do końca bo przy AWF rozkopali drogę, a jak znajdziesz jakiś sposób na ominięcie Mogilskiego nie stoją w korkach to dostaniesz nobla (przejazd przez Mogilskie zatkany, Rakowicka->Kopernika->Grzegórzeckie zatkane, Francesco-Nullo->Grzegórzeckie zatkane, przejazd pod dworcem i natępnie w kierunku poczty głównej zatkane, no są jeszcze dla ambitnych aleje 3 Wieszczów). Jedyne rozwiązanie aby nie stać cały dzień w korku to załatwianie spraw firmowych od 10-14, a jak coś wyskoczy w innych godzinach to najlepiej od razu powiedzieć szefowi, że się człowiek nie wyrobi. I kto tu jest sfrustrowany? Ja nie ma nic przeciwko temu żeby ludzie jeżdżący tramwajami szybko docierali do domu, tylko nie kosztem całego ruchu samochodowego!!! Natomiast ludzie tacy jak ty stosują taką logikę - ja nie jeżdżę samochodem to niech reszta stoi w korkach, dobrze im tak, poprawię sobie trochę samopoczucie. I czemu niby to tramwaj nie nadrobi czasu co? Większość torowisk poza ścisłym centrum jest wydzielone i tam to właśnie tramwaje nadrabiają a reszta stoi w korkach. A co do korków na Rakowickiej to nie pamiętam żeby tramwaje stały tam w korkach przed remontem. Teraz stoją bo wszystko tam stoi. A stoją bo zamiast poszerzyć drogę tak, żeby samochody nie musiały jeździć po torowisku to drogę zawężono!!! Więc proszę tu nie obwiniać kierowców tylko dzwonić ZDK czy co tam teraz jest, a najlepiej do samego Tajstera. Życzę powodzenia w podwiezieniu kogoś chorego do klinik na Kopernika na rowerze lub tramwajem tak jakbyś ty to widział. A jeśli uważasz,że rozwiązanie na Rakowickiej-Lubicz z separatorami i podniesionymi przystankami jest dobre to poczekaj do zimy gdy przyjezdni na tych podniesieniach będą latać swoimi samochodami w powietrzu bo nie będą wiedzieć, że pod śniegiem jest próg. Nielicząc już tych co zjadą z podniesienia na torowisko lub najadą na przystanek (przy naszym odśnieżaniu nie trudno wpaść w poślizg), którego teraz nie chroni krawężnik. A co do godzin szczytu to separatory poza nimi nie znikają i samochody nadal muszą stać w korkach. Zresztą u Ciebie chyba występuje jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem. Jeżdżę samochodem bo praca ode mnie tego wymaga. Chętnie zamienię swoją pracy na siedzenie w ciepłym biurze, z kawką pod ręką. No niestety nie wszyscy mają taki luksus. Myślenie ludzi taki jak ty powoduje, że Polska nadal jest takim grajdołkowem jakim była -> ja mam mieć dobrze a reszta niech się p..., sąsiad ma krowę to trzeba coś zrobić żeby jej nie miał itp. Tu trzeba tak myśleć żeby i tramwaje jeździły w miarę płynnie i żeby samochody nie miały parkingu na jezdniach w całym centrum i nie tylko. 3/4 samochodów jeżdżących w ciągu dnia poza godzinami szczytu to są mali przedsiębiorcy dzięki, którym Kraków stoi tak dobrze jak stoi. Między innymi dzięki nim w Krakowie nie ma dużego bezrobocia (i nie było) bo to oni głównie zatrudniają ludzi. Ale ty byś ich najchętniej wsadził do tramwaju i wysłał do roboty najlepiej w jakimś zagranicznym koncernie, gdzie będą stukać w jeden klawisz klawiatury i będą robić na zyski zagranicznych akcjonariuszy, a mieszkać będą w małych klitkach po 6tys. za m2. Tak to jest, że u nas jak ktoś ma jakiś pomysł na coś, albo robi coś na własny rachunek i na tym dobrze zarabia to jest złodiej, bandyta i najlepiej na niego nasłać Urząd Skarbowy co by nie było mu za dobrze. Totalna komuna i państwo prokuratorskie, taka Białoruś w wydaniu naszego zaścianka politycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Zabolało? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.07, 11:58 Czyżby Baton uderzył w czuły punkt że taką epopeję walnąłeś? Sam jeżdżę bardzo dużo samochodem po Krakowie jako własnie ten indywidualny przedsiębiorca, z MPK korzystałem wyjątkowo gdy starego auta już nie miałem, a nowego jeszcze nie było i jakoś mimo tego uważam dokładnie tak, jak Baton. MPK MUSI mieć priorytet. Bo jak nie, to jeszcze więcej osób z niego zrezygnuje i przybędzie kolejnych paręnaście-parędziesiąt tysięcy samochodów. A to co piszesz, że tramwaj owszem, w centrum stoi w korku ale potem sobie to nadrobi to już jest taka brednia, że nie wiadomo: śmiać się czy płakać? Ile może nadrobić? Minutę? Dwie? No chyba że zacznie omijać przystanki. Jak całą trasę ma rozkładowo jechać np. 40 minut, z tego do centrum 15, przez centrum 10 i poza centrum kolejne 15 minut to co nadrobi jak w centrum utknie na pół godziny? Czas cofnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skaurus Nic mnie nie boli. IP: *.adsl.inetia.pl 24.09.07, 22:10 Nic mnie nie boli, bo firma powoli wynosi się poza miasto i jak dla mnie to centrum miasta może zostać skansenem dla turystów, bez miejsc parkingowych, ze strefą parkingową gdzie się tylko da, z jednokierunkowymi ulicami po których się jeździ w kółko i z brakiem sensownych dojazdów. Przestańcie wymyślać, że tramwaje i autobusy stoją w korkach przez to, że za dużo ludzi jeździ samochodami. Stoją w korkach bo pan Tajster postanowił rozkopać pół Krakowa a objazdy poprowadził tak, że do niczego się nie nadają. Tramwaje w korku na Rakowickiej stoją dlatego, że po rondzie Mogilskim w przeciwnym kierunku jeżdżą tylko autobusy. I to dzięki wydzieleniu pasa tylko dla autobusów na Mogilskim samochody zabijają Rakowicką. Nic Ci nie da priorytet dla tramwajów jeśli w tym samym czasie nie przejedzie przez skrzyżowani parę samochodów bo inaczej zaczynają się korkować wcześniejsze skrzyżowania i tam utykają tramwaje. Korki sprzed paru miesięcy na Beliny-Prażmowskiego też powstały ze względu na złą organizację ruchu, która miała "promować" autobusy. Skutek był taki, że zablokowano możliwość przejazdu osobówkom i między nimi utknęły autobusy. Rozwój sieci transportu miejskiego musi iść w parze z rozwojem sieci dróg. Przy tylu remontach nie da się dać priorytetu komunikacji miejskiej i jednocześnie nie zrobić czegoś z samochodami. A już zupełnie nie wiem nie wiem jak Ty chcesz dać priorytet tramwajom na Rakowickiej. Samochody mają zjeżdżać na trawę a najpierw staranować te płotki co postawili żeby ludzie nie deptali??? Zresztą na pętlę na Rakowicką jeździ chyba tylko 1 linia. Wskaż mi te miejsca w Krakowie gdzie tramwaje utykają na te 30 minut bo ja jakoś nie mogę sobie przypomnieć gdzie to może być. A odnośnie bredni z nadganianiem to między innymi szybki tramwaj ma tak nadganiać, bo w centrum gdzie przystanki często są co kilkaset metrów to on na pewno nie będzie szybki. Większość przystanków w centrum jest przed skrzyżowaniami. Tramwaj i tak się zatrzymuje i dawanie mu później pierwszeństwa na światłach niewiele go przyśpieszy. Należy też wspomnieć, że tu tramwajarze też mają nie mały udział w tworzeniu koreczków. Podjeżdżają na przystanek przed światłami na zielonym dla samochodów blokują tym samym ich przejazd przez skrzyżowanie, a jak już pasażerowie wsiądą to już jest czerwone i stoją z zamkniętymi drzwiami i czekają żeby znowu im się zapaliło zielone. Jakby nie mogli załadować pasażerów na czerwonym. A już spychanie ludzi wykonujących lewoskręt z torowiska jest popisowym numerem tramwajarzy. Mogą sobie podzwonić na biedną kobitę, która wjechała na torowisko jak jeszcze żadnego tramwaju za nią nie było a i tak nie ma się gdzie usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brok Re: Nic mnie nie boli. IP: *.chello.pl 28.09.07, 17:34 Skaurus napisał(a): Wskaż mi te miejsca w > Krakowie gdzie tramwaje utykają na te 30 minut bo ja jakoś nie mogę sobie > przypomnieć gdzie to może być. ----------------------- Juz Ci powiem gdzie, Wawel - Poczta Gl. np: linia 10 dzis jechalem ten odcinek 18min. Mowisz o tym, ze moze spoznienia po za centrum zniwelowac wskaz gdzie ? Bo jak nie ograniczenia predkosci na torowisku "Rondo Mogilskie", "AWF" to durne swiatla promujace samochody np: Stella-Sawickiego... tramwaj ma kolo 8s. na przejazd i musi byc tam juz wczesniej niz jego faza sie zaczyna, a samochody maja do 30s... i zawsze sie zapala zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skaurus Niech żyją inżynierowie ruchu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.07, 09:06 Ograniczenia wynikają z remontu, jak skończą remonty tramwaje będą jeździły szybciej (powinny, bo ostatnio byłem na seminarium odnośnie budowy na rondzie Mogilskim i jak ktoś zauważył rozjazdy tramwajowe już wykazują zużycie bo są do dupy zrobione - czyli trzeba będzie wolniej jeździć a za 3 lata remont;( ). Jak dla mnie większość torowisk powinna być tak zmodernizowana, żeby umożliwiać szybszy przejazdy. Tylko, że nasi urzędnicy wolą rozkopać al.Konopnickiej za sakramenckie pieniądze (co przyśpieszy komunikację miejską o jakieś 1min) niż zrobić porządne torowiska. Swoją drogą nic nie stoi na przeszkodzie żeby gdy torowiska są wydzielone zastosować nawierzchnię umożliwiającą jazdę po nich autobusom. W większości przypadków torowiska są teraz robione na płytach betonowych i nie jest problem położyć na tym nawierzchnię a nie trawkę. Wtedy korek czy nie korek autobusy by śmigały. A jak często zdarza się, że ten tramwaj jedzie 18min? Rozładowywaniem korków, które zdarzają się od czasu do czasu powinna się zająć zintegrowana sygnalizacja świetlna. No niestety magistrat nam funduje dupiaste tablice świetlne na których użyteczna jest tylko temperatura (tablicę wyświetlającą samą temperaturę można zrobić o wiele taniej). Winnych miastach jest po maksymalnie kilka tablic. U nas planują coś koło 20-30... ciekawe czyj krewny na tym zarabia. Sytuacja pod Pocztą Gł. częściowo wynika z zawężenia alei Dietla na Grzegórzeckiej i założonych tam świateł (o czym pisałem), a częściowo ze świetnego skomunikowania Galerii Krakowskiej z otaczającym terenem. Okolice Galerii są chyba jeszcze większym koszmarkiem niż świtała i zawężenie na Grzegórzeckiej. Przedtem była ulica i dało się przejechać, a teraz co chwilę światła (między innymi takie które mają ułatwiać jazdę tramwajom), zakazy wjazdu i koreczki. Z drogami jest jak z żyłami i krwią. Jak się w jednym miejscu przyblokuje samochody/krew to nie ma co się dziwić, że cała droga/żyła jest zatkana. Niestety specjalistów od inżynierii miejskiej mamy jakich mamy (sam kończyłem PK, ale o drogowcach dobrego słowa powiedzieć nie mogę). Nie wiem czy uczą się z podręczników sprzed 20lat czy też zapatrzyli się w swoje teoretyczne wzorki, ale skutki są takie, że najczęściej projekty nie przystają do rzeczywistego ruchu pojazdów i tramwajów. Zamiast myśleć jak usprawnić ruch to tworzą dyskoteki światełek, zakręciki i jednokierunkowe drogi donikąd. Na Stelli-Sawickiego jest problem świateł ustawiony razy przy budowie i już więcej nie przestawianych. Światła w mieście powinny być co jakiś czas sprawdzane i dostosowywane do obecnego natężenia ruchu (centralnego sterowania jeszcze nie mamy). Swoją drogą na tym skrzyżowaniu są momenty gdy wszędzie jest czerwone i wszyscy stoją - to się nazywa inteligentne światła;). A co do samochodów to pierwszeństwo mają te na kierunku akademiki PK - rondo przy M1 i wykonujące lewoskęty na wiadukcie. Samochody jadące na kierunku Mogilskie - Czyżyńskie spokojnie mogłyby mieć dłuższe światła. Tym samym i tramwaje mogłyby mieć więcej zielonego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz tylko swoim autem IP: 81.219.149.* 20.09.07, 09:02 Te mĄdre głowy co to organizują nam ruch w mieście powinny pracować na nocną zmianę, a przez dzień obowiązkowo jeździć po mieście SWOIMI AUTAMI Może wtedy cokolwiek byłoby sensowniej tak w organizacji jak i w łataniu jezdni POZDRAiam TYCH OD ORGANIZACJI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: tylko swoim autem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 09:35 Może to i dobrze że własnie odebrałam prawo jazdy. Ciekawa jestem kiedy wyremontują nowochucką po po tych garbach nie da sie jeździć, już nie wspomne o koszmarnych korkach i braku połączenia tramwajowego z wielickiej, przez nowochucką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NH nowochucka od chuci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 10:46 > nowochucką > przez nowochucką. Za dużo marzeń o seksie i od razu wszędzie się chuć wciska. Ale ta ulica naprawdę nie ma z nią nic wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
stefan99999 Re: nowochucka od chuci? 20.09.07, 11:09 Jak to nie ma? A w głębokim PRL śpiewano "O Nowej to Chuci piosenka". Gość portalu: NH napisał(a): > > nowochucką > > przez nowochucką. > > Za dużo marzeń o seksie i od razu wszędzie się chuć wciska. > Ale ta ulica naprawdę nie ma z nią nic wspólnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:41 mhm.... a jak się można dostać z Ronda Mogilskiego na Rondo Grzegórzeckie? jak widzę tylko na piechotę. Jadąc do pracy z ulicy Mogilskiej do np M1 mam do wyboru..... mhm.... właśnie 20 minutowy marsz od jednego ronda do drugiego..... czy ktos zastanowił się jak to wyglądać będzie o godzinie 22 kiedy wracam z pracy ????? Myśle, ze autobus 704 mógł zostać daje jako połączenie między rondami........ Odpowiedz Link Zgłoś
mokumek Re: Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych 20.09.07, 16:01 Przecież będziesz miał linie 115, 125, 128, 182, 184, 185, 192, 415, 492. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 13:47 soory za literówkę jesli chodzi o autobus 704 oczywiście miało byc nie daje, a dalej pozdrawiam wszystkich "spacerowiczów z ronda do ronda" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Rajca za tę # 5 do Montelupich to pogadamy jutro na Rond IP: *.chello.pl 20.09.07, 16:08 Na otwarciu Ronda z "władcami" komunikacji z ZTP co obiecali że # 5 wróci od 21.09 na Krowodrze.Mówili tak przy grochówce podczas otwarcia pętli Krowodrza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? najbardziej mnie cieszy po obejrzeniu mapek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 22:15 tudzież istniejącej części budowy Ronda... wniosek który z tychże obejrzeń wyciągnąłem: że już NIGDY chyba autobusy jadące te w kierunku Dworca i te w kierunku ronda Grzegórzeckiego nie będą miały wspólnego przystanku przy Rondzie Mogilskim :-( bo na niego miejsca NIE MA.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: debil Od piątku zmiany w trasach linii tramwajowych IP: *.utaonline.at 27.09.07, 18:55 zadam likwidacji tramwajow elektrycznych i wprowadzenia konnych!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś