Dodaj do ulubionych

wilgoć na scianach

25.03.08, 09:27
w ubiegłym tygodniu byliśmy na mieszkaniu, wszystko było w porzadku
poza zaciekami na scianach oraz pierwszymi fazami rozwoju grzyba w
dwóch pomieszczeniach. Czy ktoś z przyszłych mieszkańców ma podobny
problem? Co w takiej sytuacji robić?
Obserwuj wątek
    • dopanamariana Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 10:23
      Witam Sąsiada!
      Który budynek i które piętro?
      Ps. Muszę się uważnie przyjrzeć na swoje mieszkanie, bo u mnie
      sporo "plam" w mieszkaniu i nie wiem czy to "jeszcze" schnie
      wilgotny tynk, czy też "już" pojawiają się jakieś niebezpieczne
      zacieki.
      Pozdrawiam!
    • p_grzes Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 10:56
      Jakbys mogl tez opisac miejsce, w ktorym zauwazyles poczatki grzyba, to mysle, ze wszyscy byliby wdzieczni. Ja bylem ze 2 tygodnie temu na budowie. W pokojach, przedpokoju i kuchni nic podejrzanego nie zauwazylem, a w lazience bylo ciemno :), wiec za wiele nie zauwazylem. Moze nastepnym razem powinienem sie wybrac z latarka. Szczerze mowiac to zbyt optymistycznie to nie brzmi, ze jakies borowiki nam na scianach zaczynaja wyrastac, bo to by znaczylo, ze tynki trzeba bedzie chyba jeszcze potrakowac jakims srodkiem zabezpieczajcym przed grzybem - w sumie to moglby to dla nas zrobic nasz kochany (terminowy) deweloper ;).
      Pozdrawiam
    • bartos_z Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 11:36
      dostrzeżone przebarwinia są zlokalizowane na styku sufitu ze ścianą
      zewnętrzna w budynku B (siegają od 10 do 50 cm zarówno na scianie
      jak i na suficie, nad drzwiami balkonowymi i nad oknem w kuchni),
      zdecydowanie są to zacieki oraz siwo-fioletowe przebarwienia,
      istnieje uzasadnione podejrzenie że na piętro wyżej zamontowanym
      balkonie nie ma spadu ewentualnie jest on skierowany w niewłasciwa
      strone lub nie ma izolacji pomiędzy balkonem a scianą albo jest ona
      zainstalowana w niewłasciwy sposób, może to również byc wypadkowa
      tych wszystkich przyczyn, generalnie jestesmy mocno zaniepokojeni
      zaistniałą sytuacją i nie bardzo wiemy jak wygląda procedura
      rozwiązywania tego typu problemów mianowicie czy czekać na dobiór
      techniczny i wtedy to zgłosic czy juz informować dewelopera o
      zaistniałej sytuacji
      Mam pytanie czy ktokolwiek z przyszłych sąsiadów korzystać bedzię z
      usług fachowców przy odbiorze technicznym mieszkań oraz czy
      decydujecie się na wykanczanie mieszkań przed podpisaniem aktów
      notarialnych.
      pozdrawiam
      • p_grzes Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 13:53
        Eh,
        Poczatkowo planowalem samemu odbierac mieszkanie (troche sobie poczytalem o tym i popytalem ludzi), ale w tym momencie zaczynam sie zastanawiac, czy jednak nie poszukac jakiegos sprawdzonego fachowca do odbioru mieszkania.
        Co do wykanczania, to planowalem zaczac jeszcze przed podpisaniem aktu, tak zeby sie moc jak najszybciej wprowadzic (wynajmowanie mieszkania nie jest niestety tanie ;) ).
        W sumie to nie wiem czy tak w 100% mozna byc spokojnym o wykanczanie, kiedy budynek nie jest jeszcze odebrany. Mam nadzieje, ze sie nie okaze, ze plytki, ktore polozylem beda musialy zniknac, bo robotnicy wykonali jakas czesc konstrukcji budynku niezgodnie z planem. Nie jestem fachowcem wiec nie wiem, czy takie ryzyko istnieje. Jesli ktos jest bardziej w temacie, to uprzejmie prosze sie podzielic z nami informacjami.
        Pozdrawiam
        • flower82 Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 13:57
          Ja również nie wiedziałem o takim ryzyku, także jeśli ktoś ma więcej informacji
          na ten temat to chętnie poczytam. Planuje wykańczanie mieszkania od razu po
          odbiorze technicznym przed podpisaniem aktów, niestety finanse mnie do tego
          zmuszają...
    • flower82 Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 13:56
      Witam,

Z tego co wiem, to zacieki na ścianach są normalne, po prostu tynk nie schnie
      równo na całej powierzchni. Natomiast jeśli pojawia się już grzyb to sprawa nie
      jest taka prosta. My w obecnie zamieszkiwanym mieszkaniu walczymy z grzybem od
      dwóch lat i nie jest trywialne aby go usunąć. Jeśli grzyb jest tylko w tynku, to
      można to skuć, ale jeśli jest już w ścianie to już przechlapane. Zwykle grzyb
      pojawi się w sytuacjach, kiedy źle jest zrobiona izolacja i występują różnice
      temperatur w mieszkaniu, ale dziwnym jest, iż grzyb pojawił się tak szybko... .
      Jeśli chodzi o odpowiedzialność to jest ona jak najbardziej po stronie
      dewelopera, jeśli oczywiście inspektor budowlany stwierdzi, iż jest nie jest to
      wina mieszkańców, a tym wypadku nie może być o niej mowy(jeszcze tam nie
      mieszkasz, więc nie będzie problemów z określeniem po czyjej stronie jest wina).
    • flower82 Re: wilgoć na scianach 25.03.08, 14:00
      Wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia grzyba w mieszkaniu, które obecnie
      wynajmuję, będzie wszystkim zweryfikować czy to co ewentualnie występuje w ich
      mieszkaniu to grzyb.
    • flower82 [Grzyb] Zdjęcia 26.03.08, 11:08
      Dla zainteresowanych przesyłam link do zdjęć, o których pisałem.

picasaweb.google.com/rewolf82/Grzyb
    • p_grzes Re: wilgoć na scianach 27.03.08, 12:35
      Z domowych sposobow na grzyba to podobno dobry jest Domestos - informacja zaslyszana od biologa uniwersyteckiego zajmujacego sie grzybami na codzien (ale moze niekoniecznie zwalczaniem ich :) ).
      Co do samego przebywania w pomieszczeniu, gdzie grzyb sie znajduje to jest to niestety bardzo niezdrowe i na dluzsa mete moze wywolywac alergie lub powazniejsze powiklania (ale to zalezy od rodzaju grzyba jakiego sie ma).
      Wracajac do zwalczania grzyba to jest to wyjatkowo trudne i jak wczesniej zauwazono w tym watku zalezy, gdzie ten grzyb siedzi. Pamietam jak znajomy wynajmowal pomieszczenie pod sklep w podpiwniczeniu i zamowil ekipe zeby mu je zabezpieczyli przed grzybem. Srodki uzyte do tego celu byly tak silne, ze przez bodajze 2 tyg. nie mozna bylo w ogole do tego pomieszczenia wchodzic.
      Mam nadzieje, ze jednak to co pojawilo sie na scianach to nie jest grzyb i nie bedziemy musieli walczyc z 'obcym' w naszych mieszkaniach.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka