Gość: e IP: *.chello.pl 06.06.08, 21:41 "oburza się dr. Monika Bogdanowska" Dr. szanowny Panie Dawidzie? Jest Pan przekonany? ;) A ołtarz, racja, monumentalne paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysztof K. Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.fema.krakow.pl 07.06.08, 00:33 Wreszcie sensowna kandydatura do tegorocznej Archiszopy. Ołtarz to rzeczywiście wyjątkowe barbarzyństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Mi-Ki" Re: a "łoperę" już ktoś zgłosił? IP: *.chello.pl 07.06.08, 09:13 Ale "łopera" jeszcze nie jest ukończona! To kandydat na mur-beton do kolejnej edycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: a "łoperę" już ktoś zgłosił? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 17:10 Mi-ki, nie mow nic, ujezdzalnia oblozona malachitem to jest ono. Jezeli zostanie to skrzydlo oblozone brudnym seledynem odwolujace sie do dworca PKS z poznego Gierka, to bedzie sie dzialo. Na premiere bezwarunkowo "Opere Zebracza". Odpowiedz Link Zgłoś
helenka17 Ten konkurs dotyczy Krakowa 10.06.08, 15:58 - miłośników Nowej Huty zapraszamy w tym czasie do podziwiania wspaniałości dzieła Wojciecha Obtułowicza przy "Hutniku". I restauracji "Santorini" - bo piękna. H. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POlitruk Wyborcza broni Kościoła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 09:02 jak zwykle wyborcza jest "święcie" oburzona i maluczkim może się wydawać , że staje w obronie Kościoła . Jak wiele razy przedtem : budowa w Łagiewnikach , lustracja , pomnik P. Skargi etc...etc.. Takie dzialanie ma długa tradycję . Jak to się oni nazywali ? Acha , faryzeusze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Wyborcza żydowska niszczy Kościół Katolicki IP: *.autocom.pl 07.06.08, 11:36 na każdym kroku, odpór musi być stanowczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wyborcza żydowska niszczy Kościół Katolicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 22:17 szkoda, ze wspaniałomyślny Kościół nie wpuszcza normalnych ludzi do ogrodu, to piękne miejsce, gdzie fajnie byłoby widzieć matki z dziećmi {które bawią się na okolicznych brudnych i zatkanych samochodami ulicach}a nie monstrualną architekturę służącą kościelnej propagandzie od wielkiego dzwonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mi-Ki Re: Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.chello.pl 07.06.08, 09:11 Ojej, wszyscy wiemy, że "dr" pisze się bez kropki, pan Hajok na pewno też, ale proszę przegladnąć prasę (i nie tylko) - kropka pojawia się obecnie w 90% tekstów! Co oczywiście nie oznacza, że tak powinno być! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ki ci Re: Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 10:31 dr bez kropki ale tylko w mian. l.poj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 09:54 Uważam niby-ołtarz za świetnego kandydata do Archi-Szopy. Mam wątpliwości, czy podobna budowla może mieć charakter sakralny, gdyż we mnie wzbudza raczej odrazę, niechęć i odczucia obrazy religijnej. Jestem praktykującą katoliczką, ale nigdy nie przyjdę na eucharystię odprawianą przy tym cudzie. Harmonia niebiańska zawsze kojarzyła mi się z pięknem i szacunkiem dla tradycji, a nie z wieśniackim przepychem i chęcią dominacji nad barokowym otoczeniem. Przecież Skałka to miejsce upamiętniające męczeństwo św. Stanisława a nie jego oprawców. Chciałabym, żeby ołtarz Trzeciego Tysiąclecia wygrał w konkursie na Archi-Szopę i ktoś coś z zrobił z tą budowlą, a najlepiej ją zburzył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK "Architekt przestrzeni" trochę przestrzelił IP: *.autocom.pl 07.06.08, 11:21 Jak na dzieło prof. ASP to dramat !! Wstyd !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: "Architekt przestrzeni" trochę przestrzelił IP: *.cable.ubr04.shef.blueyonder.co.uk 16.06.08, 00:20 A kto to pisze, dr, czy docent? Wyczuwam delikatną nutę małomiasteczkowego resentymentu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianin Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 13:35 Gratukuję serdecznie celnej odpowiedzi Pani Krakowiance i podpisuję się pod nią (wypowiedzią, nie Krakowianką) oburącz. Czarowny zakątek sakralny został zohydzony. Jestem jak najbardziej praktykujący, ale będę musiał przestać bywać na Skałce, bo mnie diabli będą brali. A do Św. Katarzyny będę chadzał ze spuszczonymi przy ziemi oczyma (bo nie wyobrażam sobie abym mógł tam przestać chodzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyvunas Re: Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.filg.uj.edu.pl 07.06.08, 13:57 Obawiam się, że jest gorzej, niż przypuszczasz, krakowianinie: Ołtarz Trzech Tysiącleci nie jest samowolą budowlaną. Jury konkursowe obradowało w składzie: ks. kard. Stanisław Dziwisz, o. Andrzej Napiórkowski (przeor klasztoru na Skałce), Jan Janczykowski (wojewódzki konserwator zabytków) i Piotr Skalski (dobrodziej, który finansował budowę ołtarza), ma więc aprobatę Kościoła, państwa i biznesu. To było jedno z moich ulubionych miejsc w Krakowie. Szkoda, że zostało tak zeszpecone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.cable.ubr04.shef.blueyonder.co.uk 16.06.08, 00:22 Jedno z moich także i wreszcie komuś udało się uporządkować przestrzeń tego miejsca i ją zamknąć. Jedyne co jeszcze do zrobienia, to zburzenie paskudnego muru przed ołtarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaff Re: Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.08, 22:22 Taki z ciebie krakowianin jak z żyda Islamista. Wielu biedaków zaczyna mieszkać w naszym ukochanym mieście. Fajnie jest na wiosce opowiadać "U nas w Krakowie?". łajzo nie myta, Skałka jaka by nie była jest perłą Krakowa. Ale to ty nie poczujesz przy swej wiejskiej kiełbasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontra-archiszopa kontra-archiszopa IP: *.chello.pl 07.06.08, 16:21 www.krakopolis.pl/felieton,142 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp A jak sobie szanowny krytyk to wyobraza??? IP: *.bmly.cable.ntl.com 07.06.08, 23:46 Ołtarz to miejsce publiczne służące ludziom, majace byc dla nich dostepnym miejscem, przede wszystkim pod względem mentalnym, aby czuli sie "swojsko", a nie odstraszajacym, miejscem nie dla nich, lecz tylko dla wybranych, tzw "yntelygentów" którzy są mądrzejsi od samego Boga!!! Puknij się w głowę szanowny krytyku!!! Argumenty po prostu głupie!!! Mnie już nie jest do śmiechu, tylko rozpaczam nad tą całą żenadą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: A jak sobie szanowny krytyk to wyobraza??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 00:48 rozumiesz w ogóle co to jest miejsce publiczne?? nie wszyscy od razu maja ochotę na spotykanie Boga, niektórym wystarczy doznanie estetyczne wynikające z mieszkania w ładnym a nie zeszpeconym mieście-tak niewiele a takie to trudne do pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.gemini.net.pl 08.06.08, 11:44 Jak w 2008 roku można dalej pisać, że Kordecki wsławił się obroną Jasnej Góry?? Czy tak trudno zapoznać się z nowymi podęcznikami historii? Widać, że często powtarzane kłamstwa stają się prawdą... Co do Archi-Szopy to każdy równocześnie powinien mieć możliwość zgłoszenia przykładu pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobo Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 16:10 oj maluccy maluccy wy wszyscy, a moze tam bylo lepiej zrobic ogrodek jordanowski dla dr bogdanowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dreptak Bobo to jesteś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 00:44 rzeczywiście. Tam nie potrzeba było niczego zmieniać i w tym jest sęk, że ojcowie mają potrzebę zostawić coś po sobie. Poprzednikom nie dorastają do pięt i z tym nic się niestety nie da zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: btr Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:39 oj krakusy, kisicie sie we własnym swiatku! zawisc to podstawa krytyki falszywie umotywowana troska o otoczenie klasztoru. oltarz jest calkiem niezly i rozgladnijcie sie dokola za prawdziwymi gargamelami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge Archi-Szopa: ołtarz czy scena? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 13:00 Uwielbiam wszystkich "recenzentów" rozkoszujących się wypowiedziami w stylu "castorama" , wiocha , świętokradztwo, zaburzona tkanka ogrodu klasztornego itd . Podobnych epitetów używają , ekolodzy którzy rzekomo chroniąc jakiegoś robala blokują i tak nieuchronne inwestycje : gwałt na naturze , morderstwo itd . Taki styl wypowiedzi nie wprowadza nic do rzeczowej dyskusji na dany temat , a ujawnia tylko kompleksy jej autora. Wychodząc z założeń rzekomych obrońców architektonicznego piękna Kraków powinien się zatrzymać i do dnia dzisiejszego kontynuować zabudowę w stylu romańskim bo np. kościół św Piotra i Pawła całkowicie kłóci się z romańską bryłą kościoła św Andrzeja i przytłacza ją ( nikt natomiast nie wspomina o wyburzeniu ) , o skomplikowanej zabudowie Naszego Wawelu nie wspominając . Kościół na Skałce potrzebował ołtarza zewnętrznego chociażby ze względów corocznych uroczystości św Stanisława i taki wybudował. Powinien być poddany ocenie , ale nie emocjonalnej a rzeczowej i konstruktywnej - co i tak nie zmieni już istniejącej bryły , którą za 100 lat będą zwiedzać nasze pra- pra wnuki . Takich obiektów nie buduję się z obawą o to jak się zostanie ocenionym przez grono "obrońców architektury" z " Archi-Szopy" ale dla przyszłych pokoleń . Z takiego założenia wychodzili zakonnicy , fundator , a już napewno autor tego obiektu . Całe szczęście , że kościół to "nie jest demokracja" bo ołtarza nie byłoby przez następne 100 lat , biorąc pod uwagę kłótnie i spory wszystkich mniej lub bardziej uprawnionych do oceny tego , co ma powstać . Nasuwa mi się tylko jedna puenta : " psy szczekają , karawana idzie dalej". P.S.: To ,że organizowany jest konkurs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd do wenge IP: *.gprs.plus.pl 10.06.08, 15:38 No to sie wypowiedział znawca! No to mam pytanie, kiedy to, madralko, pojawiło się pojęcie ochrony i opieki nad zabytkami? Sprawdź choćby w internecie a potem zasuwaj dyrdymały o barokowych wyburzeniach. Rzeczowa dyskusja? O czym? o marnej rzeźbie? O spaskudzonym pięknym zakątku starego Krakowa, o nieliczeniu się z narodowym dziedzictwem, które cudem tylko ocalało historyczne zawieruchy, dyskusja o braku taktu, pazernosci i o arogancji? Że nie byłoby ołtarza przez sto lat? I bardzo dobrze by było, ale paulini potrzebowali go, by stworzyć kolejne centrum pielgrzymkowe i tłuc na nim kasę to i powstał - ot i cała tajemnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwenge Re: do wenge IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 17:45 > Sprawdź choćby w internecie a potem zasuwaj dyrdymały o barokowych > wyburzeniach. Rozumiem że mój Oponent z miła chęcią wyburzyłby kościół św Piotra i Pawła gdyby nie ochrona i opieka nad zabytkami , a że nie może, to dziękować Bogu ,że taka ochrona istnieje:). Rzeczowa dyskusja? O czym? o marnej rzeźbie? O > spaskudzonym pięknym zakątku starego Krakowa, o nieliczeniu się z > narodowym dziedzictwem, które cudem tylko ocalało historyczne > zawieruchy, dyskusja o braku taktu, pazernosci i o arogancji? Taka retoryka napewno nie pachnie rzeczową dyskusją , ale prosi się o poparcie jakimiś rzeczowymi argumentami oprócz emocjonalnego słowotoku . Jaki brak taktu? - brakiem taktu nazywasz wprowadzenie nowoczesnej stylistyki zewnętrznego ołtarza w klasztorne ogrody? Nie zdominował swą wielkością otoczenia i nie przyćmił otaczających budowli - Więc o co chodzi? ! Pazerność? - na co? na pieniądze? Kpina jakich mało!!! takich budowli nie wznosi się dla zysków - przyczyna prozaiczna - Nigdy się nie zwracają !!!! Arogancja ? jeśli arogancją można nazwać wybudowanie we własnym ogrodzie czegoś co pozostanie dla potomności i nie będzie to komercyjna budowla typu "dom pielgrzyma" itp , to ja się pytam :Co Arogancją nie jest? "Marną rzeźbę" pozostawię bez komentarza , bo to zapewne subiektywna ocena Twojej wyczulonej na piękno wrażliwości , wykształconej na dziełach Jana Matejki lub rodziny Kossaków . Powinieneś zauważyć mój Oponencie ,że silenie się na osobiste wycieczki typu : "znawca" , "mądralka" odsłania tylko "całą tajemnicę" o Tobie samym świadczy o braku szacunku do osób o odmienny zdaniu od Twojego , a przede wszystkim o braku zrozumienia czytanego tekstu na który odpowiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd do wenge IP: *.gprs.plus.pl 10.06.08, 20:11 Logika zawodzi - więc wytłumaczę, argument ze kiedyś sie wyburzało nie może być podtrzymany na zasadzie, zę tearz w zwiazku z tym też można ponieważ obecnie istniej ochrona tego co uważane jest za wartościowe kulturowo i na ochronę zasługuje (wiem ze to trudne do zrozumienia ale proszę spróbować) Brakiem taktu nazywam wprowadzenie przeskalowanego gniota w przepiękne, zabytkowe i jednolite stylistycznie wnętrze NIE ZDOMINOWAŁ OTOCZENIA, NIE PRZYCMIŁ ? Jezu! Wszystko jasne po prosteu tego nie widziałeś (aś)!!! Takie budowle wznosi sie właśnie dla zysku (zob. Łagiewniki) "niegdy się nie zwracają" - gdzie Ty żyjesz?, w Butanie?- obok paulini planują przecież wielki płatny parking - teraz juz nie będzie od niego ucieczki - mogę współczuć okolicznym mieszkańcom Jakim "własnym ogrodzie"? to nie jest prywatna własnosć a nawet jakby była to podlega ochronie konseratorskiej, Rzeźby są marne, arogancja rzeźbiarza bezmierna natomiast płaskorzeźby są skandalicznie kiepskie i nieudolne - no gorsze są chyba tylko w Licheniu. To akurat da się łatwo udowodnić. szacuneczek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge do imd jako mała riposta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 03:52 Powoli dyskusja zaczyna przybierać konstruktywną formę. Logika nie zawodzi , a postawiona przez Ciebie teza że chciałbym coś wyburzać ( bo kiedyś się wyburzało) jest wynikiem zle zrozumianego mojego pierwszego postu , który ironicznie nawiązuje do wypowiedzi niejakiej "krakowianki"( w tym samym forum) która z miła chęcią zburzyłaby ten ołtarz - "bo się jej niepodoba"( widać to naprawdę trudne do zrozumienia, bo już w poprzednim poście próbowałem to roztrzygnąć , dalej bez zrozumienia ,ale do 3 razy sztuka) . Idąc dalej: "przeskalowany gniot" - pomijając gniota (jest subiektywną oceną , której nie będę komentował ) dla mnie przeskalowany to za duży do rzeczywistych potrzeb i dominujący nad całym otoczeniem a takim ten ołtarz nie jest , "przepiękne, zabytkowe i jednolite stylistycznie wnętrze" - są to zaniedbane od conajmniej kilkudziesięciu lat średniowieczne resztki ogrodów Klasztoru Ojców Paulinów wraz ze sredniowiecznymi murami obronnymi, monumentalny barokowy kościół wraz z klasztorem , tłem są tyły kościoła św Katarzyny ( też monumentalnego , a może przeskalowanego?) , a widok dopełniają skromny budynek seminarim ( z 1934 roku) i chaotyczna XIX -XX wieczna zabudowa ulicy Paulińskiej - czy aby napewno mówimy o tym samym miejscu ? Obiekt widziałem i nie ma tu potrzeby wzywać Imienia Pana Boga. Takie budowle wznosi się właśnie dla zysku , chyba tylko w Butanie( jeśli Butan jest w Twoim wyobrażeniu synonimem rozrzutności)!! Kościół na Skałce jest Sanktuarium od kilkuset lat i od ponad stu lat Panteonem Narodowym - samo to turystów i pielgrzymów ściąga jak magnes . Osobiście gdybym do takiego tematu podchodził tylko biznesowo to za te pieniądze wybudowałbym "dom pielgrzyma" na 200 osób i zapewniam Cię że inwestycja taka zwróciłaby się 10 razy szybciej niż zewnętrzny ogrodowy ołtarz . Płatny parking ? ( o tym nie słyszałem) ale jeśli ma powstać ,to i tak powstanie czy ołtarz byłby czy by go nie było. "Jaki własny ogród" ? - a WŁASNY !!!to JEST prywatna własność klasztoru a to że jest otwarty dla wiernych ,turystów , pielgrzymów itd. to TYLKO "uprzejmość" Ojców Paulinów - więc uszanuj to ,że możesz tam wejść i podziwiać to "przepiękne wnętrze" ( w samym Krakowie jest conajmniej kilka podobnych ogrodów całkowicie niedostępnych dla przypadkowego widza) , a że jest pod ochroną konserwatorską ? To CO z TEGO? Tak samo jak pozostałe 99% ( prywatnej i publicznej) zabudowy Starego Miasta !! A na marginesie - Wojewódzki Konserwator Zabytków był w Jury , które wybrało w konkursie projekt tego właśnie ołtarza. Rzeżby marne , arogancja rzeźbiarza bezmierna itd?- co to znaczy? Do czego to porównujesz? Według jakiego kanonu zasad to oceniasz? i jak łatwo to udowodnić? ( o ile znowu nie jest to tylko subiektywna ocena ). Porównanie tego Ołtarza w jakimkolwiek miejscu do Sanktuarium w Licheniu ( o którym trudno cokolwiek dobrego powiedzieć pod względem architektonicznym ) jest abstrakcyjne i jest nadużyciem w pełnym tego słowa znaczeniu . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd do wenge jako riposta IP: 82.177.125.* 11.06.08, 09:07 Argument że kiedyś wyburzano i budowano nowe został przez Ciebie użyty, tak jak się to czesto na tym formu zdarza, w takim samym sensie - kiedys wyburzano i stawiano nowe - więc my też mamy prawo (podałeś też przykład z zabudową Wawelu), więc to co robisz teraz jest obracaniem kota ogonem. Dyskusję czy ołtarz jest, czy nie jest za duży do tego wnętrza oraz czy je zdominował czy nie, zostawmy, bo najwyraźniej masz problemy z wyczuciem skali, podobnie jak i z wyczuciem formy, wymieniając ogrody, mury miejskie, barokowy kościół etc. (które właśnie tworzą spójną przestrzeń architektoniczną). Co do domu pielgrzyma to z pewnością powstanie przy parkingu, co do umiejetności robienia przez kler interesów na pielgrzymkach nie mam wątpliwości, franciszkanie tez zaczeli od parkingu, podbnie jak i karmelici trzewiczkowi - domy pilegrzymów juz są w planach, więc spoko.. Co do parkingu nie było zgody,no ale teraz juz będzie, temat się wlecze od połowy lat 90-tych ale przy takim ołtarzu... Co do własności to niezupełnie masz rację ponieważ właścicieli także obowiazują regulacje dotyczące opieki nad zabytkami i o ochronie dóbr kultury. Uprzejmość - uprzejmością ale paulini czerpia zsyki z tych właśnie turystów i odwiedzajacych nie mówiac już o pieniadzach z budżetu na remonty i konserwacje "własnych" obiektów, zachowajmy więc proporcje. Marna rzeźba, to marna rzeźba, przesklaowanie typowe dla Licheńskiego, pozostaję przy swoim, nie trzeba byc tu krytykiem sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenge riposta 2 dla img IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 13:48 "Wychodząc z założeń rzekomych obrońców architektonicznego piękna Kraków powinien się zatrzymać i do dnia dzisiejszego kontynuować zabudowę w stylu romańskim bo np. kościół św Piotra i Pawła całkowicie kłóci się z romańską bryłą kościoła św Andrzeja i przytłacza ją ( nikt natomiast nie wspomina o wyburzeniu ) , o skomplikowanej zabudowie Naszego Wawelu nie wspominając ." - tyle napisałem na temat tych co mogli kiedyś w dawnej przeszłości ( w czasach kiedy powstał ) kwestionować zasadność powstanie tego Kościoła św PIotra i Pawła ( który dziś jest największą budowlą barokową w Krakowie) . Przykład przytoczony gdyż akurat ta budowla kłóci się ze stojącym kościołem obok przytłaczając go ( dodatkowo postawiony został w miejscu pieknego średniowiecznego ogrodu). Dziś nikt nie kwestionuje jego istnienia a już napewno nie Ja. Abstrakcją jest tłumaczyć to już 3 razy bez rezultatu jak widzę . Z Twojej wypowiedzi na temat ogrodów zniknęło już słowo "jednorodna całość" - i słusznie bo opis ( który zamieściłem) jasno dowodzi ,że jta przestrzeń jednorodną NIE JEST i trudno tym samym powiedzieć że sjest "spójna" . Odnośnie własności to w dniu dzisiejszym w Polsce jest nienaruszalnym prawem właściciela i ogólnodostępność tego obiektu jest uprzejmością właściciela .Ja sobie wyobrażam wydzielenie z ogrodu małego placyku i wąskiej ścieżki do Kościoła dla wiernych w połaczeniu z opłatami dla turystów za wstęp na teren Kościoła ( tak robi wielu właścicieli na całym świecie i nikt tego nie kwestionuje). Paulini tak nie robią od wielu lat i chwała im za to. Dodając do tego że całe zagospodarowanie przestrzeni ( w tym i ołtarza) w całości zostało wykonane i zrealizowane zgodnie z wytycznymi wojewódzkiego konserwatora oraz architekta , projekt został wyłoniony w drodze konkursu , to w Krakowie ( pełnym od prywatnych samowoli budowlanych i inwestorów dokonujących gwałtu na historycznej tkance ) należałoby życzyć sobie TYLKO TAKICH inwestorów Odnoszę wrażenie ,że Twoje zacietrzewienie w temacie "kościół i umiejętnie robione przez niego interesy" jest podstawą całej dyskusji i negacji zupełnie odrębnych spraw .Co z tego, że chcą budować zaplecze dla pielgrzymów a przy tym zarabiać na tym ( między innymi na utrzymanie miejsc pielgrzymowania? . Np we Włoszech dzięki takiej polityce kościoła możesz zwiedzić najpiękniejsze miejsca tego kraju za 1/3 wartości "komercyjnej" wycieczki ( a pomimo tego trudno powiedzieć żeby "tamten" kościół robił to tylko charytatywnie). Kościól zarabia na pielgrzymowaniu wiernych - a kto inny ma zarabiać? Na tej zasadzie można się oburzać że światowy koncern Mc Donald zarabia na jedzących hamburgery - I co z tego Ci przyjdzie? Są "smakosze" hamburgerów - to będzie dalej zarabiać . Kościół to instytucja która od 1000 lat buduje swoje bogactwo i trudno mieć o to dzisiaj pretensje. Kwestionować można tylko gdy jakieś działanie jest wyłudzeniem, przekrętem , naginaniem prawa itp ( wystarczy spojrzeć na budowaną Świątynię Opatrzności Bożej, Toruńskie RM i wiele innych ) - ale to temat do polemiki na zupełnie innym forum. Twierdzę ,że Paulini są w tym przypadku pozytywnym przykładem !!! bo co im można zarzucić ? - wyłudzili grunt od państwa? budują za publiczne pieniądze? budują samowole? A na koniec znowu o sztuce i architekturze!!! Prosiłem o uzasadnienie dotyczące niskiej jakości rzeźby, a otrzymałem odpowiedź : "marna" ( Marna kojarzy mi się raczej z historią , albo pietruszką kupowaną pod koniec dnia na kleparzu) - to nie jest rzeczowa odpowiedź .A odnośnie powtórnie pojawiającego się tematu przeskalowania ( takiego jak w Licheniu) to raczej Ty nie byłaś/eś w Licheniu , bo nie wiesz o czym mówisz porównując te dwie budowle ( a wiedzę czerpiesz ze zdjęć i opisów Lichenia). Pozdrawiam P.S.: A na marginesie Sanktuarium w Licheniu to budowla mogąca być porównywana tylko do Bazyliki Matki Boskiej Królowej Pokoju w Jamusukro zarówno pod względem przeskalowania , wartości artystycznych jak i zasadności jej budowy ( ale to już zupełnie inny temat). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imd Re: riposta 2 dla img IP: 82.177.125.* 11.06.08, 15:46 Argument o przebudowywaniu miasta w jego historii powraca czesto, zawsze w tym samym kontekście:inni tak robili więc i my mamy prawo - więc dalsze dyskutowanie nad tym nie ma sensu. To, ze do czegoś sie przyzwyczajmy też nie jest argumentem za tym, aby w miejscu chronionym dodawac wątpliwej jakości nowe nowe elementy.A niechby zresztą i były dobrej jakości, albo coś chronimy i zachowujemy dla pokoleń albo nie. Jednorodna - jak najbardziej może oznaczać w użytym przeze mnie kontekscie spójna - a wcale nie musi to oznaczać akurat jednolitej stylistycznie. Co do opłat za wstęp na teren koscioła to byłaby już chyba w naszej rzeczywistości lekka przesada, bo to w koncu wierni na jego utrzymanie łożą. Paulini akurat są jednym z najbogtaszych zakonów, którzy Jasną Górę zamienili w niebywale dochodowuy interes. Zgódźmy się w końcu także co do tego, ze to jednAk kościół jest dla wiernych, a nie na odwrót. Konserwator o ile mi wiadomo zalecił obnżenie słupów o kilka metrów bo w zasadzie tylko tyle mógł zrobić - określenie "zrealizowane zgodnie z zaleceniami " jest juz bliskie stwierdzenia "że przy pełnej aprobacie konserwatora". Kościół jest w Polsce państwem w państwie i generalnie robi co chce. Ja z kolei odnosze wrażenie,ze Twoje zacietrzewienie wynika z powiązania z inwestorem i mało ma wspólnego z faktycznymi przekonaniami. jesteśmy więc jak widzę zgdoni co do tego ze kościół robi interesy na pielgrzymach - przynajmniej tyle, stwierdzenie "kto ma robić" rozumiem jako raczej kiepski i dość cyniczny zart. Niech robi, byle nie kosztem zabytków i dóbr kultury którymi zarządza. Bez niszczenia obiektów wznoszonych i remontowanych oraz utzymywanych przy współudziale wiernych - dla boskiej, a nie kurialnej,chwały. Licheń mam obfotografowany: ołtarz, a w zasdzie scena, o której mówimy ma tę samą chorbę: przeskalowanie i zdominowanie wnętrza, widoczną megalomanię (słupy na 12 metrów, obniżone dzieki interwencji konserwatora), nieliczenie się z historycznym kontekstem. Postacie na płaskorzeźbach są rzeźbione NIEUDOLNIE, mają zaburzone proporcje a nie sa to zadne interpetacje tylko próba powtórzenia ludzkiej anatomii, dłonie wykonane zostały chyba od matrycy. Jeśli masz problemy z rozrónieniem dobrej i złej rzeźby to porównaj kamiennego św. Stanisława w sadzawce i ciężkawe, ogromne odlewy obok. Acha, zwrócono mi uwage, ze przy wejściu do krypty ustawiono jeszcze jedno cudeńko:"Człowieka, który spadł z krzesła". Nadmiar obiektów nagromadzonych bez ładu i składu w jednym miejscu, to jedno z podstawowych znamion kiczu. Konkludując: mam szczerą nadzieję, że to wspaniałe arcydzieło polskiej rzeźby i architektry otrzyma tegoroczą archiszopę.ps Idę dać na mszę: Boże chroń Kraków! b/o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bonk2 Re: riposta 2 dla img IP: *.gprs.plus.pl 14.06.08, 10:55 Jest nominacja! Będzie o czym podyskutować.Dobrze ktoś na forum napisał; "a ołtarz w nagrodę rozebrać" ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: do wenge IP: *.cable.ubr04.shef.blueyonder.co.uk 16.06.08, 00:32 Jakim NARODOWYM człowieku. Puknij się w pusty łeb. Od czasów romańskich do barkoku chyba żadnego polaka nie było co nam w krakowie cokolwiek budował. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimero Re do Ka IP: 82.177.125.* 16.06.08, 10:02 Kacper Bażanka? Sebastian Sierakowski? Benedykt Sandomierzanin? to tak z marszu wymieniam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś