Gość: Fassi IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.10.03, 21:51 czy wie ktos co dzisiaj sie działo w okolicach mogilskiego? widziałem dwie ciężarówki które wykonywały odwierty, jak w poszukiwaniu wody, co tam się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mouset Re: R. Mogilskie IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 14.10.03, 21:59 może początek przebudow ronda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Czyżby.... IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 14.10.03, 22:03 Gość portalu: Fassi napisał(a): > czy wie ktos co dzisiaj sie działo w okolicach mogilskiego? widziałem dwie cięż > arówki które wykonywały odwierty, jak w poszukiwaniu wody, co tam się dzieje? czyżby ruszała przebudowa ronda? marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: R. Mogilskie IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 15.10.03, 11:59 Jak wyglądały te ciężarówki? Zwykłe, 4 kołowe na szerokich, bieżnikowanych oponach i ze stalowymi wieżami wysokości około 6 metrów na platformach? Jeżeli takie, to jest to sprzęt do odwiertów i rdzeniowania, czyli wyciągania rdzenia składającego się z humusu, gruntu, piasku, skał i cegieł z ruin fortu :) Celem takich odwiertów jest sprawdzenie rodzaju gruntu, miąższości poszczególnych warstw, głębokości posadowienia skał macierzystych itp. Jest to konieczne przy wszelkich budowach głębszych niż 1,5 metra, czyli maksymalnej głębokości posadowienia budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin ha Re: R. Mogilskie IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.10.03, 13:46 Gość portalu: Yasioo napisał(a): > Jak wyglądały te ciężarówki? Zwykłe, 4 kołowe na > szerokich, bieżnikowanych > oponach i ze stalowymi wieżami wysokości około 6 metrów > na platformach? Owszem, takie trochę rusko-wojskowo-terenowe, z żółtą wieżą podobnej jak piszesz wysokosci. Przez sekunde widziałem. jadąc dzis wyjątkowo tramwajem, od strony Powstania Warszawskiego. marcin ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: R. Mogilskie IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 15.10.03, 13:55 Jeżeli widziałeś też wiszące na wieży na stalowych linkach cienkie rury, średnicy poniżej 8 cm, to możesz być pewien, że to sprzęt o którym pisałem w poprzednim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fassi Re: R. Mogilskie IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.10.03, 18:02 wczoraj był to jeden MAZ 4x4 i jeden KRAZ 6x6, obydwa z wysokimi wieżami, na których umocowane były wiertła średnicy jakicś 20 centymetrów, była jeszcze jakaś trzecia poradziecka ciężarówka, ale nie zdążyłem jej sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yasioo Re: R. Mogilskie IP: *.ramtel.com.pl / 172.20.6.* 15.10.03, 19:46 Wiertła? Nie rury ze śrubą na końcu? Czyżby mierzyli poziomy nawierconego i ustabilizowanego zwierciadła wody...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fassi Re: R. Mogilskie IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.10.03, 20:03 nie mam pojęcia, ale wiem że widziałem identycznego MAZa jak kopali studnie głębinową na Piastów Odpowiedz Link Zgłoś